Rozhodčí Atkinson měl opravdu špatný den, shodli se na BBC

22.02.2015, 17:56
Aktuality
Včerejší utkání Chelsea s Burnley mělo dva hlavní výstupy. Blues ztratili po remíze 1:1 dva body a po červené kartě Nemanju Matiće. Experti BBC však souhlasí s názory Josého Mourinha a shodli se, že Londýňané se cítí ukřivděni právem. Zároveň vyjádřili pochopení nad Matićovou zkratovitou reakcí.

Chelsea po Matićově vyloučení vydržela ve vedení pouze deset minut, než Ben Mee hlavičkou po rohovém kopu vyrovnal na konečných 1:1. José Mourinho v pozápasovém rozhovoru bezprostředně po závěrečném hvizdu odmítl cokoli komentovat; jeho reakce byla přesto naprosto výmluvná.

"Minuta 30, 33, 43 a 69. To je vše, co potřebujete, abyste znali můj názor na zápas," poradil novinářům. Při odchodu pak přece odpověděl na jednu z reportérových otázek, když padla zmínka o tom, že Chelsea ztratila dva body. "Jsem překvapený, že jsme neztratili tři."

Zmíněné incidenty, které podle Mourinha utvořily příběh duelu, tvořily chybná rozhodnutí rozhodčího Martina Atkinsona, jenž v utkání Chelsea poměrně výrazně poškodil. 30. a 69. minutou označil surové zákroky Ashleyho Barnese na Ivanoviće a Matiće , prostřední incidenty pak byly penaltové. Poprvé Ivanović zřetelně nastřelil ruku Kightlyho , druhý moment Shackell srazil ve vápně Costu .

Bývalí známí fotbalisté a nyní experti stanice BBC Alan Shearer a Robbie Savage se v pořadu Match of the Day shodli, že Mourinho se cítí ukřivděně naprosto po právu. "Ruka Kightlyho byla skutečně křiklavá. Rozhodčí měl navíc perfektní výhled, tohle musí být penalta," komentoval nechápavě Shearer. Savage podotkl, že Kightly měl paži v nepřirozené pozici a zabránil střele v cestě na branku.

Atkinson podle nich chyboval i krátce před přestávkou. "Shackell strčil do Costy, zachytil jeho nohu mezi svými. Měla to být penalta," řekl Shearer. "Rozhodčí byl opět ve skvělé pozici. Chelsea byla velmi poškozena," dodal Savage.

BBC: Matićova reakce byla pochopitelná

Největší mediální bouři vyvolal poslední incident, jenž Mourinho označil za klíčový. V 69. minutě svedli souboj Ashley Barnes a Nemanja Matić, útočník Burnley si v něm počínal velmi surově a srbský záložník může mluvit o štěstí, že neskončil se zlomenou nohou. Barnes přitom už po půlhodině hry nesportovně atakoval ve vzduchu Ivanoviće.

I komentátoři NBC si v přímém přenose dle opakovaných záběrů přitakávali, že Barnes v obou momentech dobře věděl, co dělá. Nutno připomenout, že ani jeden z Barnesových zákroků nebyl potrestán kartou, ba ani pouhým faulem.

Taky proto Nemanja Matić vystartoval na svého protivníka doslova jako smyslů zbavený a vzápětí jej srazil k zemi. Expert Sky Sports Gary Neville dokonce prohlásil, že Matić neměl být vůbec vyloučen. Odkazuje se při tom na prohlášení Howarda Webba, že pouze úder od krku výše by měl být trestán červenou kartou, zatímco Matić udeřil Barnese do hrudi.

Duo z BBC o správnosti vyloučení nepolemizovalo, avšak Matiće se jednoznačně zastalo. "Byl to příšerný zákrok. Nebezpečný, ošklivý, hrozný. Matićově reakci rozumím - nebyla správná, ale pochopitelná, jelikož mohl mít zlomenou nohu. Přesto Barnes nedostal za celý zápas ani žlutou kartu," podivoval se Shearer.

"Měl být potrestán už za první zákrok na Ivanoviće, ten druhý byl pak čistě červený. Matić má štěstí, že dostane jen distanc a nebude mimo třeba šest nebo sedm měsíců," kroutil hlavou jeho kolega Savage.

Nemanja Matić nyní bude čekat na to, zda dostane třízápasový či ještě tvrdší trest. José Mourinho byl dnes v poledne hostem studia Goals na stanici Sky Sports, kde se mimo jiné vyjádřil k disciplinárním trestům. "Pokud Diego Costa dostal za incident proti Liverpoolu tři zápasy a Matić dostane také tři zápasy, ptám se, kolik by si za včerejšek zasloužil Barnes? Je to otázka k zamyšlení," zakončil portugalský manažer.

Autor: Marek Ustohal / chelseafc.com, reddit.com, bbc.com, NBC

Komentáře (472)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele