Rekordy - každodenní součást Bundesligy

29.02.2016, 14:34
Názory a komentáře
Peter Stöger, trenér Kolína, byl ve svém 57. utkání Bundesligy na dobré cestě k 13. bezgólovému výsledku. Nestalo se, protože jeho svěřenci neuhlídali Vedada Ibiševiče. Jeho protějšek z páteční předehrávky 23. kola, trenér berlínské Herthy Pál Dardai, je prvním koučem Berlíňanů od září 2009, který si drží v nejvyšší německé lize pozitivní bilanci, tedy má více výher než proher.

Jsou to jen statistiky. Mnoho fanoušků se ovšem vždy rádo podívá na statistické zajímavosti své oblíbené ligy a komentátor Eurosportu Radoslav Vagaský se zaměřil na několik zápisů v knize bundesligových záznamů, ve kterých mají prsty protagonisti pátečního zápasu.

Bundesligová historie se začala psát sezónou 1963/64. Mezi zakládajícími mužstvy byl Kolín i Hertha. Mimochodem, předtím se v Německu nehrála jedna celonárodní soutěž, ale o mistrovi Německa se rozhodovalo systémem play-off, do kterého se kvalifikovali vítězové jednotlivých regionálních Oberlig.

Až vznikem Bundesligy byl zaveden ligový systém, v němž o vítězi rozhoduje celoroční forma a nikoliv finále. Proto je v německém fotbale vznik Bundesligy takovým milníkem, a proto valná většina databází se statistikami začíná s odkazem na rok 1963.

Vůbec prvním bundesligovým mistrem byl právě Kolín, který v přepočtu na dnešní bodování vyhrál ligový závod suverénně o 10 bodů před Meidericher SV (dnešní název MSV Duisburg). Není ale divu, že tuhle týmovou statistiku ovládá mnichovský Bayern, který z 52 uzavřených bundesligových edicí bral Meisterchale celkem ve 24 případech a průběžným lídrem tabulky byl 685x. Pro srovnání, druhý Dortmund byl vedoucím mužstvem pouze po 147 kolech. V Německu se podařilo být lídrem tabulky 33 mužstvům (Kolín 87x, Hertha 16x), mezi nimi i Paderbornu, který vedl ligovou tabulku pouze jednou, a to po 4. kole loňské sezóny.

I největší obrat v historii se povedl Bavorům. V roce 1976 prohrávali v 55. minutě na hřišti VfL Bochum 0:4. O 19 minut později již vedli 5:4 (nakonec zvítězili 6:5) a mezi střelci byli takové osobnosti německého fotbalu jako Rumenigge, Gerd Müller či Uli Hoeneß. Žádné jiné mužstvo nikdy nesmazalo čtyřgólovou ztrátu. Kolínu se povedlo vrátit do zápasu s třígólovým mankem pouze jednou, Hertě nikdy. Naopak, Kolín třikrát náskok třech gólů prošustroval, Hertha dvakrát.

Nejvyšší výhrou se pyšní Borussia Mönchengladbach. I v tomto počinu má prsty Kolín. Před posledním kolem v sezóně 1977/1978 měla hříbata stejný počet bodů jako první Kolín, ale v otázce skóre, které rozhoduje v případe rovnosti bodů, měla Borussia o 10 gólů horší bilanci. Gladbach v posledním zápase zničil Dortmund poměrem 12:0. Kolínští si však svůj druhý bundesligový titul postřežili přesvědčivou výhrou 5:0 na půdě St. Pauli. I tento okamžik zvýraznil obrovskou rivalitu mezi hříbaty a kozly.

Bundesliga je v současnosti nejnavštěvovanější fotbalová soutěž světa. A na samém vrcholu návštěvnosti stojí právě zápas Herthy s Kolínem. V září 1969 bylo na toto utkání zvědavých 88 075 diváků. Z dnešního pohledu ale zní neuvěřitelně, že na jeden zápas Bundesligy dorazilo pouze 800 diváků. Smutný rekord drží RW Oberhausen, kterého fanoušci nebyli v roce 1973 vůbec zvědaví na Kickers Offenbach. I slabé návštěvy v Oberhausenu zapříčinily, že sezóna 1972/73 byla tou nejméně navštěvovanou sezónou z 53 ročníků Bundesligy, v průměru na zápas "jen" 17 484 fanoušků.

Největším cestovatelem mezi dvěma nejvyššími soutěžemi je 1. FC Nürnberg. Ligu měnil celkem 15krát (7 postupů, 8 sestupů) a vzhledem k jeho letošnímu počínání ve 2. Bundeslize je dost možné, že přijde další postup. Čtrnáctkrát měnil ligu Bielefeld, 12x Bochum a Hertha BSC.

Páteční předehrávka 23. kola nabídla návrat odchovance kolínského fotbalu do svého rodiště. Křídelník Mitchel Weiser, aktuálně ve službách Herthy, však není v Kolíně zdaleka tak oblíbený jako Patrick Weiser, Mitchelův otec, který nasbíral 270 bundesligových startů, z toho 102 v kolínském dresu. Weiserovci ovšem nejsou jedinou dvojicí otec - syn v Bundeslize. Liga pozná celkem 38 takových případů. Z aktuálně aktivních hráčů běhajících po německých trávnících má otce s bundesligovou zkušeností celkem 11 hráčů (kromě Weisera také Sané, Bittencourt, D. Baier, Bargfrede, Neustädter, Kohr, Max, Kempe, Drießen a F. Klaus).

Každý zápas píše svůj příběh, který se může stát součástí velkého rekordu (více než 22 % Stögerových zápasů končí bezgólovou remízou) anebo sám rekord vytvoří (nejvyšší bundesligová návštěva z roku 1969). Páteční předehrávka kozlů s berlínskou starou dámou nepřinesla zvlášť strhující podívanou, nekonal se žádný ofenzívní festival, ale třeba jsme byli svědky začátku střelecké šňůry Vedada Ibiševiče nebo neprůstřelnosti Runeho Jarsteina. I kdyby se páteční zápas nestal součástí žádného velkého zápisu, i tak může mít pro hráče Herthy veliký význam. Tři body z takto těžkých zápasů je mohou nakonec dovést do Evropy, třeba až do Ligy mistrů. A to by byl pro jejich fanoušky rekord v pravém smyslu slova, záznam v paměti a zážitek, kvůli kterému každý týden usedají na tribuně nebo k televizní obrazovce.

Autor: Radoslav Vagaský / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (30)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Jak se vyslovuje Mkhitaryan? Btw. Zajimavy clanek

Reagovat
smazaný uživatel

dle mého - /mchitarjan/

Reagovat
junglist

a Xherdan Shaqiri? no? teď se ukaž

Reagovat
Rudnevs

Michytarian a Šakiri

Reagovat
smazaný uživatel

Žerdan Šačiri

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Stačí si vyhľadať pravidlá albánštiny a je to. Džerdan Šaťiri. To ť prekvapilo aj mňa . Ale Xh je dž ako politik Hoxha je Hodža, tak Granit Xhaka je Džaka.

Reagovat
smazaný uživatel

zcela určitě

viz wiki

kh je anglickej přepis ruskýho ch a y ruskýho j, nevim, jestli je to jméno ruský či arménský, ale ruská verze se bere asi jako berná mince hádám

shaqiri je taky vyslovenej na wiki, ale o tom vim tak leda kulový

Reagovat
Erialdur

Jméno je to arménské. Přikláním se k Mchitarjan.

Reagovat
smazaný uživatel

taky se přikláním k velkému M, ale pro výslovnost je to snad fuk, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Špatně, Mikytarjan.

Reagovat
smazaný uživatel

no.. takhle si ulehčili němci

spíše bych se přikláněl k té první verzi od tomassoba

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Je to oficiálně schválená bundesligová verze od Mickyho.

Reagovat
smazaný uživatel

a?

Reagovat
smazaný uživatel

Začátek dobrý, časem se možná doučíš celou abecedu.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Pokahontas

Obecně bych v takovém případě doporučil mrknout se na wikipedii či jiný zdroj psaný v některém foneticky zapisovaném jazyce,např.v srbštině.Ta se řídí heslem ,,piš,jak slyšíš",takže tam není pochyb-pokud tedy zapisovatel znal správnou výslovnost .

Což taky neplatí vždy,i v tamním Sportu např.chybně zapisovali jméno Chiotis jako ,,kiotis".Ale určitě se tam nestanou takové perly,jako když z basketbalisty Chrijapy udělali někteří komentátoři ,,kyrjapu" anebo z Bougiakise ,,bougýjakise" ,ač je to ,,vujakis",atd.

Reagovat
Rudnevs

OT:

https://youtu.be/jTQGrHHTsqY

Prvý dvaja úžasný

Reagovat
DieFohlenBMG

tam jsou výborný videa i dost starý zápasy v dobrý kvalitě

Reagovat
DieFohlenBMG
Reagovat
Centrofixka

Reagovat
db18

Hlavně ten druhý

Reagovat
db18

(myslel jsem toho fanouška v úvodu)

Jinak si vybavuji ještě tenhle: https://www.youtube.com/watch?v=VQ6r5PoMpBQ Kde na tom pak nejlepší bylo, že ten gól k ničemu nebyl

Reagovat
smazaný uživatel

4. a 3. = dokonalost!

Hlavně ta trojka, protože tomu předcházel ještě tak nádherný gol. A pak za běhu normálně bacfklip. To je šílené

Reagovat
Rudnevs

De Jong

Reagovat
Rudnevs

https://youtu.be/1UDUODIBSsc

Toto je najlepšie

Reagovat
smazaný uživatel

Pekný článok

Reagovat
stas87

https://www.youtube.com/watch?v=ed5FrSgaX6M

Klaus. Celkom vtipne,to vybehnutie Maiera. Skoda,ze o tychto slagroch viem len velmi malo.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele