Recenze knihy Alex Ferguson: Můj příběh

10.08.2015, 13:43
Názory a komentáře
Osmého srpna odstartovala nová sezona anglické Premier League - v tomto století teprve třetí, ve které na lavičce Manchesteru United nebude sedět Alex Ferguson. Skotský trenér přitom začal nazývat Old Trafford svým domovským stánkem 6. listopadu 1986 a 19. května 2013 vedl Rudé ďábly v nezapomenutelném zápase proti West Bromwichi naposledy.

Nedlouho poté vydal tuto svou autobiografii. A protože příznivci slavného klubu si po něm nadále stýskají, třebaže minulá sezona už byla výsledkově o poznání lepší, a navíc se jedná o fotbalovou osobnost nikoliv anglického nebo evropského, ale přímo světového formátu, určitě neuškodí si v jeho knize zalistovat právě teď (nebo i kdykoliv jindy).

Publikace sestává celkem z pětadvaceti kapitol. Názvy některých z nich tvoří jména fotbalistů, kteří sehráli během Fergusonovy kariéry významnou úlohu - Beckham, Rio, Keane, Rooney ... O každém nabízí jejich někdejší trenér více i méně známá fakta, která ovšem (někdy překvapivě) zasazuje do širších, leč zcela logických souvislostí. Kupříkladu píše, že první jmenovaný nikdy nechtěl uznat chybu, které se evidentně na hřišti dopustil. Oproti tomu už de facto od prvopočátku svého působení v Manchesteru United si svědomitě šel za svým cílem, kterým nebylo nic menšího, než stát se globální celebritou. V souvislosti s Riem Ferdinandem zase mimo jiné upozorňuje na fakt, že své hráče nikdy nenechal na holičkách a vždycky byl na jejich straně. V tomto případě vytahuje nyní už přes deset let starý případ, kdy se tento spolehlivý obránce nikoliv jen vlastní vinou nedostavil na dopingovou zkoušku, díky čemuž vyfasoval osmiměsíční zákaz fotbalové činnosti.

Irský bouřlivák Roy Keane ... to je vskutku kapitola sama pro sebe. Fotbalista znamenitý, respekt vzbuzující, ale zároveň velice svéhlavý, o čemž svědčí i aféra, resp. lépe řečeno aféry, ze závěru jeho působení, kdy klub dokonce zvažoval, zda na něj nepodat žalobu. Jak tak procházíte tyto řádky, říkáte si, že Keanova autobiografie rozhodně také musí být zajímavé, ba až nekompromisní počtení. Sir Alex se věnuje i situaci kolem Rooneyho, s nímž zprvu rovněž nebylo jednoduché pořízení. Nechává nahlédnout pod pokličku jeho přestupu z Evertonu, jenž se nerodil zrovna snadno, nicméně právě komplikovaná jednání a přetahované o hráče v pozici manažera předního anglického klubu vyhledával. Uvádí konkrétní fotbalisty, při jejichž volbě do svého týmu měl šťastnou ruku, ovšem taky dokáže přiznat svá pochybení.

Na lavičce přitom nezřídka působil - snad i kvůli tomu neustálému žvýkání - lehce arogantním dojmem, ze kterého potom pramenily hádky s kouči soupeřova mužstva v případě nezdaru. Inu, když jste dlouho součástí kolosu, jakým Manchester United bezpochyby je, můžete lehce nabýt přesvědčení, že když se něco nepodaří, mohou za to v první řadě rozhodčí nebo nějaké (jiné) vnější okolnosti. Po přečtení knihy Alex Ferguson: Můj příběh však budete velice přesvědčivě vyvedeni z tohoto omylu, neboť její autor jest všechno možné, jenom ne arogantní. On zkrátka nesmírně zbožňuje fotbal, a proto se není čemu divit, že se občas vytočil trochu více, než by bylo záhodno (viz "Beckhamova" kopačka, rozmíšky s Robertem Mancinim, Josém Mourinhem či Arsénem Wengerem, ...).

Pasáže, v nichž bere vinu za neúspěch na sebe, se netýkají pouze "přestupového okna". Vybírá si některé zápasy, pro které zpětně volí jinou taktiku, která snad bývala mohla přinést ovoce. Nejvíce se do paměti vryjí tyto úvahy u semifinálového dvojutkání Ligy mistrů s Bayerem Leverkusen, jelikož to byl právě německý celek, který Fergusonovi znemožnil přání zahrát si finále na stadionu v rodném Glasgow. A pak opětovně rozebírá poslední střetnutí téže soutěže z roku 2011, ve kterém byla vyzyvatelem Barcelona. Pokud si tato klání pamatujete, o to přínosnějšími by pro vás tyto nové pohledy mohly být. Osobně si však myslím, že ani za těchto pokynů by si tehdy manchesterská skvadra s tou katalánskou neporadila.

Třiasedmdesátiletý Skot se však pozastavuje i nad dalšími fotbalovými bitvami. Ze slov, která volí, je znát, že i po letech s radostí vzpomíná na drtivá vítězství (7:1 AS Řím), a naopak jej stále mrzí debakly (1:6 s městským rivalem). Zmiňuje také zdánlivě bezvýznamná utkání, jejichž výsledek mu ale s největší pravděpodobností zajistil setrvání ve funkci. Kdo by se dnes nepozastavil nad tím, že mohl být klidně odvolán už po necelých čtyřech letech? Jak by to asi bývalo s Manchesterem United dopadlo? Byl by přesto nejúspěšnějším klubem Premier League? Tyto otázky Alexovi bohužel nestojí za nejmenší zamyšlení! A to rozhodně zamrzí, protože v takovém případě bychom se jistě mohli dočkat pozoruhodných teorií. Stejně tak by rozhodně bývalo fajn, kdyby více pohovořil o svém dětství či předchozích štacích, které prošel.

Ať už jako hráč nebo trenér. Vždyť kdo by si rád nevyslechl jeho názor na mistrovství světa v roce 1986 v Mexiku, kterého se zúčastnil coby kouč skotské reprezentace? Popsat turnaj z hlediska organizačního, ubytovacího nebo čistě fotbalového by jistě stálo za to. Jako povýšení do šlechtického stavu, o němž rovněž zcela mlčí. O památném otočení skóre z nastavení finále Champions League proti Bayernu Mnichov raději ani nemluvě. Proč? O nich dle svých slov psal již ve své první knize z roku 2000. (Soudě i podle toho, že na moskevské finále z roku 2008 v těchto jeho memoárech dojde).

O stadionech, na kterých jeho tým hrával, případně o fotbalově méně vyspělých zemích, kam Red Devils poslal los té či oné soutěže, však nějakou tu pikantnost určitě mohl přidat i teď. Aniž by přitom sklouzával k nějakému bulváru, samozřejmě. Alespoň, že Old Trafford přiblíží taky z nepatrně jiné perspektivy a mírně poodhalí nejen zákulisí samotného klubu, nýbrž se podělí o své vlastní koníčky, z nichž některé nelze označit za úplně standardní. Dost možná by překvapily i čtveřici českých fotbalistů - Petra Čecha, Karla Poborského, Vladimíra Šmicera a Milana Baroše - o nichž se "Fergie" (neplést se známou zpěvačkou skupiny The Black Eyed Peas) ve své knize zmiňuje.

Tím jsme se vlastně dostali oklikou zpět k hráčům. Na dva z nich totiž chtě nechtě narážíme po celou dobu čtení. Respektive možná tři, ale ještě větší přízni než Gary Neville se těší Paul Scholes a Ryan Giggs, přičemž se asi nikdo nebude divit tomu, že druhého (třetího) jmenovaného pomalu Alex Ferguson vidí vedle Marka, Jasona a Darrena jakožto svého čtvrtého syna. Výjimku by mohla z tohoto pohledu představovat jedině manželka Kathy, která - na rozdíl od mnohých jiných - na zápasy příliš často nechodila. Nechala se však přemluvit k odhalení sochy svého manžela, jenž pro Manchester United vykonal neskutečné množství mimořádně kvalitní práce. Tomuto momentu se věnuje i jedna z celkového počtu více než sedmdesáti nevšedních fotografií.

Vedle nich najdeme v knize také velice obsáhlé kariérní statistiky, z nichž se dozvíme opravdu všechno, včetně toho, že Sir Alex býval svého času nesmírně produktivním útočníkem a že málokterou sezonu nezískal žádnou trofej. Jsem maximálně přesvědčený o tom, že nad touto části knihy by se klidně daly trávit hodiny. Pozorným čtenářům rovněž určitě neujdou některá inspirativní prohlášení, z nichž nejvýstižnější bude asi toto: "Původ nikomu nebrání v tom, aby mohl dokázat velké věci." A občas jistě rádi uvítají i filozofické (tj. nefotbalové) otázky, kdy se autor poutavě zamýšlí kupříkladu nad rozdílem mezi mocí a vlivem.

Osobně jsem Manchesteru United nikdy nefandil. Tedy kromě zhruba šestiměsíčního období v sezoně, kdy v jeho dresu váleli Andy Cole a Dwight Yorke. O jejich spolupráci se bohužel téměř vůbec nic nedočteme, ale to nic nemění na tom, že autobiografie Alex Ferguson: Můj příběh skýtá jedinečnou příležitost se bez nějakých zavádějících či pochybných a nepravdivých informací dozvědět jak o trenérském řemeslu, tak především a hlavně o člověku, který jej dlouhá, předlouhá léta poctivě a úspěšně vykonával.

Sira Alexandra Chapmana Fergusona prostě musíte respektovat, ať už fandíte komukoliv. V tuto chvíli už bude asi zbytečné podotknout, že pro příznivce Manchesteru United by tato kniha měla být povinnou četbou.

HODNOCENÍ: 8/10

Autor: Tomáš Kordík

Komentáře (362)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Smutny konec legendy

Reagovat
ian.rush

Moc nechápu ten prapodivný a zdlouhavý výčet klubů na konci.

Nešlo prostě napsat, ať fandíte komukoliv?

Reagovat
Murtago

Reagovat
r.mrazik

to jo...ten zaver je zbytecny

Reagovat
valloire

není tam Real, takže mě se to netýká

Reagovat
Robochelsea

Reagovat
Rarášek

Reagovat
smazaný uživatel

týmy, které byly zaříznuty ve fergie time více než 2x, autor vynechal

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
nemanja

výborná kniha, odporúčam

Reagovat
smazaný uživatel

Jedna je paperback, druhá bude asi hardback. Tady to koupíš nejlevněji (bez poštovného).

http://www.bookdepository.com/Alex-Ferguson-My-Autobiography-Alex-Ferguson/9780340919408

Reagovat
r.mrazik

na alze,nebo tenkrat na iknihy byla elektronicka verze za 150kč...

Reagovat
MySch017

Prečítal som ju asi 2x. Výborne napísané, samozrejme, od fanúšika United sa kritiky tejto knihy asi nikto nedočká. Veľmi ma zaujali príbehy SAFa a jednotlivých hráčov; hlavne príbeh s Royom Keanom, či Beckhamom je veľmi zaujímavý.

Perfektné čítanie pre fans MU, ale určite aj pre iných ľudí, ktorých zaujíma persóna svetového futbalu

Reagovat
icka

vyborna kniha ale asi nic nema na biografii Mike Tysona

Reagovat
Kily

Tyson je spíš pro pobavení, mně se nejvíc líbil Agassi

Reagovat
smazaný uživatel

proč Kily?

chci si ji koupit.. jen lehce, proč tě tak zaujala?

Reagovat
Kily

Tyson chvílemi připomíná sci-fi (což samozřejmě má taky kouzlo), s Agassim se člověk dovede víc ztotožnit a pochopit, co myslí. Tenis mám radši než box a hodně se mi zamlouvá to, jak vše popisuje očima člověka právě v době, kdy ty události zažil. Ne žádné "tohle se mi nelíbilo, ale pak jsem pochopil, že to se mnou mysleli dobře" apod.

Reagovat
Kily

to jsem ti asi zrovna moc nepomohl, jak jsem to vzal hopem, co? u autobiografií samozřejmě povinnost v upřímnosti a snaze všem ostatním sdělit hromadu věcí, což Open splňuje. Hodně se mi líbil ten samotný příběh, kdy Agassi nenávidí tenis a jedinou věcí, kterou nemá rád ještě víc a které se hlavně bojí, je jeho despotický otec

Reagovat
smazaný uživatel

ne. určitě dík já si tu knížku chtěl koupit už nějakej měsíc zpátky, jenže ji neměli, tak jsem se na to vykašlal a dál neřešil. zítra si jí možná koupím.

každopádně dík

Reagovat
Kily

když to za sebe vezmu ještě jinak, tak si na dovolenou vždycky vezmu víc knih včetně Fergusona a Agassiho Open byla první, kterou jsem dal z ruky jenom během oběda, večeře, tenisu, spaní a večerní zábavy, jinak jsem se od ní nemohl odtrhnout a pravidelně jí nosil i na pláž a k bazénu, tam se smočil, došel si pro pivo a šel zase číst

Reagovat
dantetomas

Agassi, asi najlepšia športoví kniha akú som kedy čítal (a nebolo ich málo)

Reagovat
Robochelsea

Nad tým som uvažoval, je to fakt dobré?

Reagovat
Kily

jako určitě je, on se v té knize opravdu ničemu nevyhýbá a popisuje všechno od dětství až vlastně do chvíle, kdy tu knihu sepisoval. Dětství v ghettu, pak trénování, mistrovské tituly, aféry, pobyt ve vězení, návrat, to, jak ho hromada lidí oškubala, jím rozházená miliarda za auta, domy, děvky a drogy. Každá kapitola je celkem výživná, akorát mi tam moc nesedí to, že by si někdo jako on i po třiceti nebo čtyřiceti letech pamatoval, kdo měl kdysi na sobě jaké šaty, když ho potkal

Reagovat
smazaný uživatel

Uff, tak to si ju musim zohnat

Reagovat
r.mrazik

super...diky za tip

Reagovat
icka

Reagovat
Kokesh

Deník? Pro mě je Tyson a jeho biografie top, nikdo to nedokázal roztočit mimo svou profesi tak jako on.

Reagovat
r.mrazik

je to lepsi nez Open "od" Agassiho?

Reagovat
icka

ja osobne to radim nad Open nemohl jsem toho nabazit

Reagovat
r.mrazik

ok ok

Reagovat
Godwinson

Reagovat
jk

Celkově dobré čtení rozhodně nejen o MU.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší britský trenér v historii Ale jak se píše v článku - nebýt jeho bůhví, kde teď United jsou To on vytvořil nejlepší anglický klub v posledních dvou desetiletích, být tam někdo jiný mohli jsme klidně dopadnout jako Everton...

Reagovat
Murtago

Reagovat
I am Mancunian

alebo horsie, ako liverpool..

Reagovat
smazaný uživatel

to ani nejde...

Reagovat
MySch017

Keby bolo kedy... toto je zbytočné riešiť. Môžme byť radi, že sme mohli mať tohto človeka na čele nášho obľúbeného klubu toľko tokov.

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
Robochelsea

Veľmi dobrá kniha, nie som nejaký veľký čitateľ ale toto sa mi fakt páčilo a odporúčam

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Swarley

Reagovat
smazaný uživatel

Nemá to náhodou niekto ako pdf v slovenčine/češtine?

Reagovat
smazaný uživatel

Klidně ti ji prodám už jí mám přečtenou asi 4x :)

Reagovat
Mimalu

ta knížka byla vydána ani ne před 2 roky a ty jí máš přečtenou 4x? To tak rychle zapomínáš?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak hlavně přečtenou jsem ji měl za 3 dny a ani nevím proč jsem ji tolikrát znova četl je to jako oblíbený film :)

Reagovat
smazaný uživatel

Ale jinak s tou pamětí je to špatenka to se přiznávám

Reagovat
Mimalu

jako nic proti tomu, jenom mi to přišlo už jako extrém 4x, ale proč ne

Reagovat
Spalovač šancí

Kdo všechno byl lepší trenér než Sir?

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
MySch017

Reagovat
smazaný uživatel

V jakých aspektech/hlediscích. ?

Reagovat
smazaný uživatel

nedokážu napsat lepší..

ale ovdivuhodné úspěchy a um na své trenérské pozici prokazovali i Ernst Happel, Rinus Michels, také Carlo Ancelotti a v současnosti nezpochybnitelně José Mourinho.

Reagovat
Pigeon

řekl bych, že byl nejlepším manažerem. To lépe vystihuje jeho práci u týmu

Reagovat
Swarley

Reagovat
Swarley

čistě trenérů by se určitě několik našlo

Reagovat
valloire

Ježek

Reagovat
olis

nikto, do buducna mozno Klopp alebo Simeone

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rssa

Procentuálně asi Pepek. Ale dlouhodobě...

Reagovat
smazaný uživatel

Pls nemá to niekto PDF ? naoplátku pošlem životopis Zlatana v pdf

Reagovat
smazaný uživatel

Piráti nenažraní

Když se vám to líbí tak si to kupte ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

I když si seženu knížku v pdfku, tak si ji pak stejně koupím. Na počítači mě to čtení nebaví. Kniha je lepší, papír je úplně o něčem jiném A navíc miluju vůni knih, můžu se po ní utlouct.

Reagovat
Swarley

vůně a tak, to už je na mě úchylné, ale s tím čtením jasně souhlasím...nesnáším cokoliv delšího číst z jakéhokoliv monitoru nebo obrazovky...

Reagovat
Bayern +

Reagovat
icka

Treba ja si nedokazu predstavit cist neco v pdfku, zkousel jsem to a nebavilo me to absolutne a je to takove onicem.

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle říká dost pirátů, že si to koupí, když se jim to bude líbit, reálně to bude tak 0,001%

Reagovat
smazaný uživatel

To nevím, průzkum jsem nedělal. Mluvím sám za sebe

Reagovat
smazaný uživatel

Než si koupím hru na pc, tak si jí nejdříve stáhnu. Dělám to po úžasném díle Medal Of Honor, který mě stál 1600,- a dohrál jsem jej za něco málo přes tři hodiny.

Dělá to hodně lidí a nějaké trapné nadávání za to, že si někdo něco stáhne? Ahoj, jsem pirát a nechtělo se mi utratit přes sto tisíc za všechny knihy potřebné ke studiu, suďte mě

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
r.mrazik

vymluva...

jen velice malo inteligentni clovek by si nedokazal udelat dojem z recenzi a play videi na youtube...

stahl sis to...dohral...

ostatni reci jsou jen obycejna vymluva

Reagovat
smazaný uživatel

Koupil jsem si to, dohrál, litoval toho, příště stáhl a nelitoval

Navíc, já se za to nestydím. Nikdo z nás nevlastní originální plnou verzi winraru Nevadí mi něco si stáhnout a pár umělců znám a moc dobře vím, že ,,pirátství'' je jejich nejlepší reklama a nikdo z nich na něj nenadává, naopak někteří sami vypouští svou tvorbu záměrně.

Masopust je prostě šulín, tím bych to uzavřel.

Reagovat
r.mrazik

winrar se kupovat nemusi...

ne...u hry je to proste jen vymluva...litost je prdelni argument

Reagovat
Talker

Tak já mám třeba téměř všechny díly Total War serie originálně (6 z 8mi, další 2 jsem nehrál) a Rome II stál tak za prd, že si prostě další díl stáhnu a až potom, pokud se mi bude líbit, tak si ho koupím. A rád. Pokud bude dobrý. Protože to je hra, na které se odehraje třeba 200 hodin+ a jedna kampaň je na cca 30-40. A po třech hodinách hraní dokážu posoudit, jestli to má smysl hrát dál nebo zahodit do koše.

Reagovat
db18

Reagovat
r.mrazik

jak rikam...myslim,ze z videi a recenzi si clovek dokaze vzit to,jestli si to koupit nebo ne...

navic u PC her,kde jsou ty hry za pul roku na polovicni castce a o vanocich za par euro...tsss...vymluva proste

Reagovat
Talker

To uvidíš ve střílečkách a dalších "krátkých" hrách, kdy se dostaneš okamžitě do hry. Ne u hry, kde je kampaň na cca 30 hodin, pokud to nechceš proběhnout rychle. Z videí nezjistíš vůbec nic, protože tu hratelnost nemůžeš hodnotit, tu hodnotí nějaký tard za kompem a těžko si uděláš obrázek, pokud neshlédneš 10 hodin videí, než se dostane do bodu, kdy je hra opravdu zajímavá.

V Grand strategiích je to něco úplně jiného. Právě Rome II toho je jasným důkazem. Videa? Skvělá! Perfektní grafika, skvělé jednotky, bitvy vypadaly slušně. Recenze? 90%+ prakticky všechny vyjma pár lidí, kteří tomu dávaly odpad. K těm jsem se zařadil následně i já.

Předchozí hry byly nabité akcí. Ve chvíli, kdy člověk neexpandoval nebo podělal 2-3 kola, tak prakticky skončil.

Rome II? Člověk mohl klidně sedět na zadku 15 kol a stejně se nic nedělo.

V Shogunovi II během dvaceti kol zůstalo cca 5-6 říší, které se rvaly mezi sebou. Většinou v té době byly 2-4 soupeři silnější než já.

Rome II? Po padesáti kolech jsem se stále protloukal one-province státy, aniž bych potkal srovnatelného soka. Nejsilnější soupeř měl 1/3 mých provincií. Na nejvyšší obtížnost.

Z Shoguna II a předchozích her jsem měl pocit neustálého děje, ohrožení "mé říše", toho, že se něco dělo a klidně jsem hrál 10-12 hodin v kuse. U Říma jsem odklikal 2 kola a šel dělat něco jiného, protože to byla nuda.

Hra prostě měla skvělou grafiku, ale pocit z hraní byl mizerný a prakticky byla nehratelná pro mě. Byla dělaná pro lamy, které hrají TW poprvé a náročnost tomu odpovídala.

Takže ano, nebudu investovat ani korunu do další hry, dokud se neujistím, že je hratelná. Momentálně je to jen pračka na peníze, předtím ale dělala dobré hry.

Reagovat
Talker

K tomu sokovi - měl jsem asi po 4 hodinách cca 30 provincií. Nejsilnější soupeř, na kterého jsem narazil měl tuším 4. Na druhé mapě byla říše, která startovala s 15ti provinciemi a po těch 50ti kolech jich měla 12. Byla druhá nejsilnější ve hře.

Reagovat
r.mrazik

No..takze abys zjistil,jestli to dal hrat,tak musis odehrat 10hodin

Tohle info by jsi zjistil po case na forech ale taky co pises

Takze neco ukradnes,hrajes to 10 hodin a pak reknes ze to je blbost...hmm

Divna obhajoba,kdyz te to zabavi na takovou dobu

At si kazdy ospravedlni jak chce...ale i kdyz vezmu tvoji argumentaci,tak me to nepresvedcilo,fakt si myslim,ze v dnesni dobe to je hlavne u PC vymluva

Reagovat
Talker

A jak to chceš zjistit, když hodnocení všech serverů je cca 9/10 a hodnocení uživatelů 94% a ty tu hru považuješ za sračku? To hodnocení je u takových her prostě brutálně nadhodnocené a z reakcí prostě nevíš, komu věřit. Jestli pár hráčům, kteří říkají, že je nehratelná nebo 99%, kteří dají hře 9/10 a výš. Logicky inklinuješ k těm 99%.

Navíc je tu otázka reklamace - můžu po pár hodinách vrátit hru a říct, že stála za hovno a vůbec jsem si ji neužil? Nemůžu.

Když si kupuješ auto, tak si ho můžeš vyzkoušet, projet se v něm. Pokud si kupuješ televizi, vidíš, jak hraje. A podobně.

Být beta verze nebo nějaké demo, tak je to v klidu. Ale takhle vycházíš akorát z masivní reklamy a promo videí, recenzí, které jsou stejně k hovnu, protože jsou orientované na úplně jiné publikum a ve výsledku prakticky nic nevíš.

Reagovat
r.mrazik

S tou koupi auta je to vtipny vzhledem k praktikam bazaru

Ani po 5 hodinach zkouseni nevis (kdyz pises ze potrebujes hodin 10)

Vsak ty tu hru taky vidis jak se hraje a jak vypada,ze ti proste nesedne se stat muze stejne jako u auta,televize,bot

Demo by taky na 10 hodin nebylo

Rikam...jen same vymluvy a vymysleni

Reagovat
r.mrazik

Kdyz jdes na film do kina,taky muze stat za hovno

Stejne jako muze stat za hovno subjektivne uplne vsechno

Proste je to jen dalsi a dalsi vymluva proc nekupovat (nehlede na mnozstvi slev na pc....to uz je uplne k potrhani smichem)

Reagovat
db18

Od filmu čekáš dvě hodiny zábavy... od hry těch hodin čekáš 100+

...a taky ne každý vydrží čekat na hru ten půl rok navíc. Prostě nechce nakupovat zajíce v pytli

...navíc v poslední době stejně pirátskou verzí přicházíš o hodně možností (třeba u FIFA nebo FM je to v poslední době multiplayer... a patchů se taky nemusíš dočkat a můžeš hrát pořád na zabugované hře)

A když tu ještě vytahuješ množství slev - tak mně zase přijde stupidní prodávat neodělané hry - a ještě před vydáním hry oznámit první DLCčko (což teď udělali se Star Wars - Battlefront, kde až s DLCčkem získáš možnost vesmírných bitev... A to jde zrovna o hru, kterou plánuji koupit, i když to určitě nebude mít na první díl)

Reagovat
r.mrazik

od hry 100+??? asi zalezi jak od ktery ne?

vytahuju slevy,protoze jsou hry levny...a ostatni vse je jen prosta vymluva ke kradeni

proc tomu rikat jinak?musim zkouset a bla bla bla...proste to ukradnes...taky jsem delal a treba u muziky a filmu stale delam...

ale neschovavam se za nejaky fraze...to je srandovni

Reagovat
db18

Football Manager, Skyrim, Witcher, GTA(? tady jen tipuju)...

...Call of Duty, který máš dohraný za 3 hodiny nepočítam, tam postrádá smysl i demo verze, protože plná verze je strašně krátká...

Reagovat
r.mrazik

No...a potrebujes ty prvni krast?nepotrebujes...

Reagovat
db18

Nepotřebuji... a kradu je, ale osobně tomu neříkám jinak, protože k tomu, že si koupím FM mne dostala až asi 8. série Jenom říkám, že to chápu...

Reagovat
r.mrazik

hmm...at si dela kazdy co chce...

jen mi prijde smesny to neustaly omlouvani...to je vse

Reagovat
Kaze

Ale to neni zabaveni, proste potrebujes mozna 10 hodin, abys vubec posoudil kvalitu. O tom Talker mluvi.

Reagovat
r.mrazik

ja to chapu...ale ty ten produkt uzivas 10hodin (coz nekdy trvaji dve hry dohromady co je dohrajes )

Reagovat
Kaze

Hele, beru to takhle.

Dejme tomu, ze jedna hra ma potencial te bavit 150 hodin. Ty si tu hru stahnes nelegalne a hrajes ji deset hodin, pak se rozhodnes, jestli si tu hru koupis nebo ne. Pak budes hrat original 140 hodin. Vyrobci je to jedno, sve penize za tu hru dostal.

Pokud tu hru nechces hrat, tak to je holt blby, ale na to se da aplikovat ten "zajic v pytli". A vubec, ty se ohanis tady nejakym ctenim recenze a koukanim na fora a gameplaye a tak - z toho jako ten vyrobce nejake penize ma? Nema. A zaroven pro koncoveho uzivatele je pohodlnejsi zkusit piratskou verzi nez cumet na dlouha videa, z cehoz obcas nemusi byt vse jasne (HW, ovladani, atmosfera). Pro vyrobce je to jedno, pro hrace se jedna o horsi alternativu.

Reagovat
r.mrazik

ty pocitas s tim,ze stahnu - zkusim - koupim....jenze to je tak naivni

ze to jeden clovek ze sta udela takhle,tak ok...ale pro ostatni to je jen dalsi vymluva k tomu si to stahnout

huu...stahl jsem na vyzkouseni CoD a za sest hodin dohral...no jeste ze jsem si to nekoupil...

ja rikam,ze v dnesni dobe je tolik informacnich kanalu,ze 99 procent lidi pozna z informaci,jestli hru chteji nebo ne...

soft je proste nehmatatelna vec,ktera svadi ke kradeni...ja to beru a delal jsem to taky

jen mi prijde proste vtipny hledat nejak vymluvy k tomu,ze to stahuju nelegalne...

jinak...a co z toho ma vyrobce,ze jeho produkt vyuzivas 10hodin a pak nekoupis? kdyby ho neudelal,tak ses diky nemu tech 10 hodin nezabavil....jednoduse jsi ho okradl

Reagovat
Kaze

Ale o takovem pripadu se bavim. A ty jsi diskutoval s Talkerem, ktery se ti tohle snazil vysvetlit, ze on to tak ma. Tak jsem se pripojil no. Samozrejme vim, ze vetsina lidi pirati jsou, ja bych byl taky pirat, kdybych mel vic casu na hrani.

Nema z toho nic. Stejne jako nema nic, kdybys nemel k dispozici piratskou verzi a nezkusil bys to vubec cili byses zdrahal zaplatit litra. Stejne jako nema nic, kdyz budes sedet pred Twitchem nebo Youtubem a rozhodnes se, ze ne.

Reagovat
r.mrazik

ok ok

asi jsme se spatne pochopili

ale i tak proste ten produkt 10 hodin uzivas zadarmo,kdyz na nem nekdo odvedl praci...no to je fuk

jde o ten samotny proces stahnuti a pusteni,kdy uz krades...k tomu nemusi ani dojit a prijde mi,ze se hledaji jen nejake vymluvy,kdyz se to udela

Reagovat
db18

Když je hra takhle krátká a stojí přes litr, tak je to taky zlodějina!

Reagovat
r.mrazik

to souhlas

Reagovat
smazaný uživatel

Takže takhle to děláš i v obchodech? Když dostaneš chuť na jogurt nějaké značky, tak napřed mezi regály jeden sežereš a další si koupíš jedině, když ti bude chutnat? A co když je náhodou ten Pribináček lepší? Sousedka sice tvrdila, že je, ale každý máme jiné chutě, tak jsem oprávněn ho vyzkoušet. No fuj, nechutná mi, tak do tohodle investovat nebudu. No jo, jenže tady mají čokoládového Pribináčka. Ten by mohl být lepší, než vanilkový, čokoládu mám rád, ale když mi nechutnal ten první? Radši ho napřed zadarmo zkusím, abych se ujistil, že nedám korunu za něco, co mi nechutná. Takže ne, ať si omlouváš své jednání čím chceš, pořád jsou to jen výmluvy.

Reagovat
Talker

OK. Koukáš se na Youtube? Posloucháš tam písničky? Pokud ano, tak kradeš také, protože správně by sis měl koupit CD/DVD nebo jinak a zaplatit za to.

Prostě digitální obsah má jiná pravidla. Když ukradneš hmotnou věc, tak ta věc chybí. Když si něco stáhneš, tak reálně nic neubude.

Reagovat
smazaný uživatel

on youtube je hlavne legalni platforma, coz warezy, nebo torrenty nejsou napr. (nevim, odkud si obstaravas nelegalni kopie her)

Reagovat
Talker

To nezáleží na Youtube, musí to mít povoleno (respektive to nemít zakázané). Teď se rozhodl Neil Young o stáhnutí svých děl z youtube.

Takže ve chvíli, kdy si poslechneš na youtube nějakou jeho skladbu, jsi zloděj. A je otázka, kolik dalších už to zakazuje.

Reagovat
smazaný uživatel

tak srovnavat produkt za 15kč a za 1300kč opravdu nejde. to první riziko podstoupí každý, to druhý je problém.

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych právě naopak řekl, že to první riziko je větší, než druhé. V obchodě riskuješ, že tě někdo uvidí, chytí a ty budeš veřejně známý jako ten člověk, který kradl v obchodě. Ale u počítače ti nic takového nehrozí. Zadruhé pak jogurt za 15 korun není tak nedostupná položka, ale 13 stovek už lidi vnímají jinak, protože pro průměrného člověka u nás je to celkem dost peněz a hlavně jsou to peníze za věc, o které si lidi podle mého názoru uvědomují, že není v životě tak potřebná Když ti přestane fungovat pračka, budeš investovat do nové. Musíš si kupovat oblečení, jídlo, pití, platit za bydlení, protože to jsou věci, které potřebuješ. Ale počítačová hra mezi takové věci nepatří, a když je tak lehké si ji obstarat zadarmo a v podstatě beztrestně?

Já neříkám, že jsem nikdy nic nestáhl, ale jde mi hlavně o ten přístup, kdy se někdo má potřebu sáhodlouze omlouvat a vymýšlet výmluvy, aby před světem a možná i sebou samým vypadal dobře, i když v principu udělal úplně to stejné, co zloděj Pribináčka v sámošce.

Reagovat
smazaný uživatel

pochopil jsi me blbe. ja hovoril o koupi. kdyz si koupis neco za 15 kc tak je riziko nula. ale kdyz uz mas riskovat 1300 tak uz o tom premyslis a chces mit jistotu. a rozhodne tu nechci zastavat stahovani her atd. taky jsem stahoval ale pak jsem si uvedomil ze to je spatny atd. a navic koupena je uplne jina nez stazena, aspon pro me. ale kdyz si nekdo neco stahne aby si to vyzkousel a pak se podle toho rozhodne, protoze treba neveri recenzim atd, tak v tom problem nevidim

Reagovat
smazaný uživatel

tak ve chvili kdy nevydavaji dema a clovek si na pc nemuze vyzkouset nejen to jestli ho to bavi a bude mu to sedet ale hlavne v jaky kvalite mu to treba pobezi. navic s poslednima problemama s optimalizaci

Reagovat
r.mrazik

jak rikam...recenze,fora,diskuze,videa...

kdybys to napsal pred 5 rokama,tak souhlasim...ale v dnesni dobe?? to uz je fakt jen vymluva

optimalizace castecny souhlas...ale problemy vyplynou za dva dny po tom,kdy to jde do prodeje,takze neni tak tezky si pockat

Reagovat
fenixLFC

mozes citat recenzie kolko chces, cakat na patche ale vid napríklad witcher 2- dva roky som to odkladal lebo som si myslel ze to nespustim, furt som tu hru chcel kupit ale podla poziaidaviek som si nebol isty. Tak kamarat ktory to mal v kompe mi to dal na USB ja som to nainstaloval a nejaku dobu sa hral s nastaveniami a vsetkym aby som to spustil. predsatv si ze by ta hra nesla kvôli poziadavkom a ty vyhodis 40 eur za nic....

Alebo iny priklad co doteraz nechapem- prvy assassin, original verzia, prejdem prvu ulohu/tutorial a potom sa to sekne, aj ked mi to automaticky stiahlo patche ale nepojde to..a to je original...keby si to stiahnem a pridem na toto, tak to v zivote nekupim

Reagovat
vodka

proc bych o tom mel hledat hromadu informaci, kdyz staci stahnout a zjisit, jak to bude fungovat? na zadne herni fora nechodim, ani o nich nevim, tak si holt cas od casu stahnu neco, co by me zaujat mohlo...

Reagovat
r.mrazik

Tak krades no

Nerikam,ze ja ne...jen z toho nedelam neco vyssiho nez je

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vodka

sak to ja nerozporuju, jenom nevidim duvod, proc to hned kupovat, kdyz to pak ani nemusi fungovat (zvlast kdyz ja hraju strasne malo).

Reagovat
r.mrazik

Ktera hra zas nefungovala,ze jo...navic po par patchnuti

Kdyztak kup konzoli

Reagovat
vodka

konzole me nebavi uz vubec a navic hraju fakt malo, mozna tak hledani min a freecell... minule sem teda hral to call of juarez - gunslinger, ale vzhledem k tomu, ze namam ani ucet na steamu, tak sem si to taky stahl, odehral 3 kapitoly a vyrizeno...

Reagovat
r.mrazik

oukej

Reagovat
Kaze

Treba Arkham Knighta ted museli stahovat ze Steamu, protoze kvuli outsourcingu PC verze byla nejvetsi nedodelana sracka za poslednich x let?

Reagovat
r.mrazik

jop...to vim...patche maji v zari...

vsak nemusis vse hned kupovat ne? staci si pockat par dni...

Reagovat
Kaze

To jo, ale holt je pohodlnejsi to stahnout nelegalne a pak zkusit nez brouzdat fora (hlavne i prilezitostnych hracu) a hodiny trpet u nevtipneho PewDiePie.

Reagovat
r.mrazik

tak jasne...pohodlnejsi je to stahnout (a usetrit prachy na neco jineho)...to rozhodne souhlasim

Reagovat
Kaze

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Kaze

A zrovna ja dost her, ktere mam rad, jsem si koupil. Sice ve sleve, ale ja bych koupil opravdu malo malo her za plnou cenu. Posledni hrou, kterou jsem si kupoval za 10+, bylo GTA V a to ma obrovsky value za tu cenu.

Reagovat
r.mrazik

jo,to mam na PS4 doma taky...je to fajn

Reagovat
smazaný uživatel

koukam na gameplay, i od vice lidi. ale hlvane kvuli tomu abych vedel jak mi to pojede si stejne stahnu hru a pak se uvidi, teda u her u kterych to mam na hrane, protoze jsem pretaktovaval a chtelo by to uz novy procesor. kdyby bylo demo tak neresim. mluvim o hrach kde to muze byt problem. ja si naposledy koupil project cars aniz bych si to vyzkousel a na moji konfiguraci mi to proste slabe blbe, koupil jsem si to zaroven s gta V a ta mi jde nadherne

Reagovat
r.mrazik

Ovladace,snizeni detailu...patch?

Reagovat
smazaný uživatel

koupil jsem si to jak to vyslo a pak jsem uz nemel naladu se k tomu vracet. ono to ma hrozne blby nastaveni a je mozny je tu optimalizaci spravili patchem ale mel jsem problem se dostat nad 20fps a to ani neprselo. a i kdyz jsem stahoval detaily tak to moc nepomahalo a navic to zaclo vypadat opravdu hnusne. az nebudu mit co hrat tak na to jeste mrknu. ale kdybych si to mohl vyzkouset predem tak bych si to vubec nekoupil

Reagovat
Busby babes

hele nebudu te nijak soudit, asi kazdej z nas nekdy neco stahl... ale vetsina si tak nejak uvedomuje, ze to neni uplne koser a nedela ze sebe malem mucednika, co nemel jinou moznost...

A zrovna u her tohle uz moc v dnesni dobe neplati. v dobe neustalych slev na Steamu a jinde, kde ty hry koupis za par Eur...

Reagovat
smazaný uživatel

Piráti jsou sexy... Jack Sparrow je sexy!!!

Navíc, holky na kriminálníky letí.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
r.mrazik

Jack je gay

Reagovat
smazaný uživatel

tak kdo je trochu starsi tak pamatuje ty casy kdy to jelo ve velkym. seznamy, fixou nadepsany cd atd. ale ted se doba trochu zmenila a hlavne na pc jsou ty hry za slusnou cenu a nebo treba me nedela problem si rok pockat az to spadne a jeste to vyjde v goty verzi.

Reagovat
vodka

tak tak, doby kolem NHL 02, Tony Hawk 3, obchod s tim u nas ani nebyl ,tak to slo pekne pres vypalovacky...

Reagovat
smazaný uživatel

Ahoj, jsem zloděj a nechtělo se mi utratit za to nové Bentley pět milionů, suďte mě.

Reagovat
Robochelsea

Však ty si milionár, tak prečo ti na tom tak záleží?

Reagovat
smazaný uživatel

Záchod co ti poděkuje v japonštině za každé hovno si můžu taky dovolit, ale to není důvod, abych si jej koupil, že jo.

Pokud přijdu na školu a hned z patra zjistím, že mám utratit asi 30 tisíc za knížky, jinak jsem do půlroku s největší pravděpodobností pryč, pak je něco špatně, navíc, když jsem musel dokázat, že jsem lepší než 95% lidí, kteří se ucházeli o mé místo. To je jako odměna? Navíc, v té době už jsem vůbec nebyl dotován rodiči. Od osmnácti jedu sám na sebe *muck*.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pigeon

zlatá čtečka e-knih

Reagovat
smazaný uživatel

Nemám rád, jsem proti tomu. Zastávám klasické knihy

Reagovat
smazaný uživatel

Já tomuhle rozumím, nedám dopustit na velociped a pouštění žilou

Reagovat
smazaný uživatel

Haha.

Reagovat
Pigeon

nikomu je nenutim, kazdopadbe ja se dostal ke kniham, ktere bych si musel pracne pujcovat ve vetsich knihovnach a navic by mi nezustaly. setri mi to penize, cas.

Reagovat
smazaný uživatel

Však v pohodě, já to taky nikomu neberu. Každý ať si čte jak mu vyhovuje Já si spoustu knížek půjčuju, někdy něco seženu v antikvariátu a jindy si koupím za plnou cenu. Než abych šel o víkendu zakalit a nechal v hospodě 150,-, tak si ty peníze radši dám stranou právě na nějakou knížku, nebo něco jiného. Je to o prioritách, stejně jako ta volba čtečka vs. klasická kniha

Reagovat
Pigeon

parada

Reagovat
smazaný uživatel

Ty si sampatak

Reagovat
smazaný uživatel

*sympatak

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Robochelsea

Sympatické Ale rozmýšľam, čo si mám predstaviť pod pojmom zakalit za 150,-

Reagovat
kubys

Koupíš si kouli nebo papír za friendly cenu, jinak to nevidím.

Reagovat
Hristo Stoichkov

Já teda ještě k tomu jedu dost audioknih, kdy přes Audiotéku poslouchám přes mobil na cestách i při různých dalších příležitostech. Tam ta kvalita šla oproti minulosti dost nahoru.

Reagovat
smazaný uživatel

Mám to podobně, hlavně teda ten antikvariát, občas natrefím na nějakou perlu třeba za 30, občas si odpustím pár piv a koupím něco dražšího. Celkově se snažím přidat do svojí knihovny v průměru aspoň knížku týdně. Na displeji nečtu rád, chybí mi ta vůně i hmatová odezva papíru

Reagovat
pepinho2

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Reagovat
Robochelsea

Inak teraz vymysleli také, že tlačiareň.

Reagovat
Pigeon

ty jsi nikdy nic nestahl?

Reagovat
smazaný uživatel

To je irelevantní. Tys nikdy nepřešel na červenou? Asi jo a přesto můžeš kritizovat když někdo porušuje předpisy.

Reagovat
Pigeon

tak z jakeho duvodu pises ze je pirat? v dnesni dobe je kazdy uzivatel internetu beztak pirat, tak to asi netreba zminovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Každý opravdu ne. A proč to zmiňuju? Protože mi sere když někdo nezaplatí za něco co by měl.

Reagovat
Pigeon

tak zaplat zpetne za vse co jsi stahl a nehazej sve mindraky na druhe

Reagovat
smazaný uživatel

Zaplat zpětně všechny pokuty za to jak jsi šel na červenou? Co to je za logiku probuh?

Reagovat
Pigeon

ale ja nikoho neobvinuju. ty tady pises na druhe ze jsou pirati, pritom se k tomu hlasis stejne. navic prirovnani s prechazenin na cervenou je mimo. ze jsi troll jsem vedel ale logiku uz taky nejak postradas

Reagovat
smazaný uživatel

ok

Reagovat
Robochelsea

Chodiť na červenú a stiahnuť si knihu je hádam niečo iné ty pako.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, chození na červenou je nebezpečnější, protože bezprostředně ohrožuješ sebe i někoho jiného.

Reagovat
Usty

pořád lepší, než používat v těchhle situacích "mi"

Reagovat
smazaný uživatel

To mi je uplně jedno.

Reagovat
smazaný uživatel

"v těchhle " to mi něco řikej no

Reagovat
smazaný uživatel

Pár slov na googlu a vyjelo mi to v angličtině: http://tienganh365.vn/download/reading/sir%20alex.pdf

Reagovat
smazaný uživatel

Masopuste..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Reagovat
I am Mancunian
Reagovat
Busby babes

jinak chvilema mi prislo, ze autor sledoval jinej zapas. Hlavne kritika Carricka a Morgana je uplne mimo...

Reagovat
I am Mancunian

pri carrickovi pise, ze je najlepsi, ked ma pred sebou stredakov a nie vedla seba, to uplne sedi

Reagovat
r.mrazik

nevim...carrick x scholes hrali vedle sebe a nevypadalo to spatne

Reagovat
I am Mancunian

aha, tak uz nam chyba len scholes

Reagovat
r.mrazik

tak vedle carricka hraval anderson i clev...i dalsi...

jen nesouhlasim,ze carrick musi byt za dvema stredaky

Reagovat
I am Mancunian

tak nemusi, ale stred carrick schneiderlin je malo kreativny, takze tam je treba este jeden stredak si myslim

Reagovat
r.mrazik

asi jo...tu kreativitu by ale meli obstarat ti 4 utocni hraci...

Reagovat
Busby babes

s tim ani moc nesouhlasim. i ted si to mel s kym dat. A hlavne s Morganem skvele nicili rozehravku Spurs stredem hriste, coz byl asi hlavni ukol...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
r.mrazik

tam je spatny,ze kdyz chce hrat 442,tak ty kraje musi byt ostry,aby doplnovali ty dva utocniky a utocilo se klasicky ve 4 lidech (plus jeden ze strednich zalozniku se pak trochu vysouva)

ale s tim,ze tam je mata,kterej se stahuje doprostred (kde uz je vlastne depay) a darmian to zbytecne neotvira,tak je to takovy divny,chtit tohle hrat...

Reagovat
I am Mancunian

a wazza sa tiez mota vsade len nie na hrote

Reagovat
smazaný uživatel

Wazza by potřeboval pořádně zmrdat! ale tak nějak mi příjde, že tam není kdo by to udělal. i když je tam pán buzerace LVG!

Reagovat
smazaný uživatel

To je takový ten imaginární přechod na 4-2-4. To mi přijde hodně náročný na disciplínu. Ale jinak hodně zajímavý systém.

Reagovat
r.mrazik

jojo...ono to neni spatny...MU to hralo dlouho,ale prave jsme meli ty ostre kraje dost casto...

at to byl giggs x becks,nebo young x valencia...

ale kdyz pak jde mata casto doprostred,tak napravo je volno jak krava a darmian je nastesti takticky na tom dobre,ze to moc neotvira (jak treba valencia),takze ta podpora utoku na prave strane je dost mala...

navic kdyz dostane mata mic,tak ho dava zpatky stredakovi,nebo bekovi...on to nezatahne a kdyz,tak doprostred a supluje podhrota...

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím si, že pro ty španělské hračičky (Mata) tohle není. Nebudou ti brousit čáru a lítat tam jako diví. A přesně jak to popisuješ, když ti nefungují kraje zálohy jak mají, pak to jde do kytek. Darmian je v tomhle ohledu hodně nahoře. Nedovolí si to otevřít, aby suploval záložníka, když ví, že tam za ním bude zet díra. Mata mi do toho nepřijde jako vhodný hráč. Musím si vás pustit příští víkend, pokud to časově vyjde dobře.

Reagovat
I am Mancunian

hrame uz piatok

Reagovat
smazaný uživatel

Perfekt, díky

Reagovat
r.mrazik

to mas rozhodne pravdu...co hrajeme neni system pro Matu (a pak ani pro Darmiana jako podporu utoku...)

Reagovat
smazaný uživatel

Oni kdyby tam spolu hráli Darmian s Valenciou, jak naznačuješ níž, tak si myslím, by to bylo jiné kafe. Navíc jeden za druhého je schopný zaskočit.

Reagovat
r.mrazik

presne...

jenze on si LVG mysli,ze je Mata kreativnejsi (coz nakonec podle statistiky prihravek tedy moc neni ) a pak ma Valenciu asi uz jako beka...uvidime,jestli prijde pedro a jak to bude vypadat

Reagovat
Swarley

tak já právě nechápu, proč to hrajeme takhle...pokud má LVG problém s tím, že Depay tolik nebrání, tak hned nemusíme hrát tohle 4-4-2, ale můžeme zkusit 4-2-3-1, které by mělo vyhovovat většině hráčů...

Depay bude konečně na křídle, bude to zabezpečenější tím podhrotem, kterýho by mohl hrát Mata a hrál by konečně u nás svou pozici a mohl by ukázata, co v něm doopravdy je...na to pravé křídlo někoho dodáme, hráčů máme dost a pokud přijde ten Pedro, tak to je další, kterýmu by tohle rozestavení sedlo dokonale...

pokud fakt nechceme hrát 4-3-3, tak alespoň to 4-2-3-1, které by mohlo vyhovovat mnohem víc všem...

Reagovat
r.mrazik

taky tomu moc nerozumim...jak pises,to 4231 by bylo lepsi pro vice hracu...ale to by to musel hrat trochu jinak nez s depayem na tom AMC...

tezko rict,proc to tak hraje...kvuli youngovi ve forme?kvuli spatnemu braneni depaye? kvuli matovi,kterej jinde nez napravo zatim nezahral? hm..

Reagovat
Swarley

já celkově moc netuším, do čeho se to teď LVG pouští, když vše nasvědčovalo tomu, že se půjde do 4-3-3 a taky si do toho systému výborně nakoupil...ten střed máme hodně silný, znovuignorování Herrery je fakt už trestuhodné a já myslím, že by se tím vyřešil i problém tolik nebránícího Depaye a kraje obrany by se v tomhle systému zapojovaly také daleko víc do hry...

ta středová trojka Basti-Carrick-Herrera vypadá na papíře naprosto výborně, k tomu může hrát ještě Morgan...útočná trojka Depay-Wazza-Mata taky nevypadá špatně a pokud ještě příjde Pedro, bylo by to v podstatě skvěle vyvážené...

ale je to bohužel stejné jako loni, LVG se v čemsi našel a zase zkouší nějakou novinku...podle mého je to fakt zbytečné a minimálně tyhle dvě varianty se mi jeví mnohem lépe...

Reagovat
r.mrazik

on k tomu postupem casu dojde...jen jsem si myslel,ze tohle uz ma po lonsku za sebou

Reagovat
Hristo Stoichkov

Reagovat
vodka

je to tam napsane, proste je priposrany, herrera s depayem jsou trochu takticti anarchisti, takze je dava (nedava) na pozice, kde ztraty nevadi, ale zaroven tim depaye likviduje...

Reagovat
smazaný uživatel

jeden z nejlepších, jaký jsem kdy sledoval..

v jednoduchosti je krása, ale je tam strašná důvěra a sebevědomí těch hráčů

Reagovat
Busby babes

me teda prislo, ze Mata s Darmianem si rozumneli velmi dobre na ty pravy strane. Ale s tim, ze kdyz se Mata stahl trochu na stred, ze se tam s Depayem motali mas pravdu.

Reagovat
r.mrazik

jj...on kdyz tam mata zustal,tak to bylo v pohode,protoze darmian mu mohl jit pomoct a vic utocit...ale jakmile mata utekl,tak se darmian logicky do utoceni moc nepoustel,protoze by za nim byl dira jak prase...

i proto by to tam chtelo jineho krajniho hrace (valencia???)

Reagovat
smazaný uživatel

ta "Alexova" taktika je prostě dokonalá a svým způsobem nesmrtelná. nicméně LVG a Moyes nebo kdo všechno to těmi drahými přestupy totálně zabili..

Reagovat
smazaný uživatel

pekny bullshit akurat tak..

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
icka

Reagovat
vladis271

Reagovat
vodka

A United supporter who doesn't think Herrera should be in the team is rarer than an assured Rooney first touch

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
Zaschrona

Hmm, zrovna to mam rozectene. Dobre se to cte, za me muzu doporucit...

Reagovat
kardous

Přemýšlím,že si jí koupím.Ale trochu mě zaráží,že se tady nezmínilo něco o Ronaldovi třeba,ale snad to bude v té knize.

Reagovat
smazaný uživatel

Výborná kniha. Odporúčam prečítať.

OT: najlepšia biografia, síce hudobná, je za mňa kniha popisujúca príbeh Led Zeppelin- Kladivo bohů

Reagovat
vitoAFC

Reagovat
Pajinho10

Super knížka, už to je prý jeho druhá autobiografie, nevíte někdo, jestli se dá sehnat I ta první?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Já už si udělal letos radost novým dresem :) ale tohle je dobrá věc do sbírky to zas jooo

Reagovat
smazaný uživatel

100. pro Sera Alexe

Reagovat
Usty

"Mourinho je osobnost. Když jste u postranní čáry viděli vedle sebe stát Josého a Beníteze, hned jste věděli, kdo bude vítěz."

Zrovna ji čtu, za těch 350 korun to rozhodně stojí. Nejzajímavější jsou konkrétní pasáže, docela mě překvapilo, jak chladnej vztah měl k Beckhamovi nebo jakej je Keane ve skutečnosti impulsivní pitomec.

Reagovat
smazaný uživatel

Keane je bohužel takový.. bylo to vidět i na hřišti co předváděl. Mě překvapil ten Beckham

Reagovat
smazaný uživatel

Já si jí koupil díky tomuhle článku.

Reagovat
Matić

Za 270 se dá sehnat

Reagovat
Usty

já za za 315 no, nechtělo se mi čekat, než mi ji zdlouhavě dopraví

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
r.mrazik

on se ten vztah k davidovi zmenil,kdyz tomu fotbalu zacal davat mene,nez mohl,ne? do te doby ho mel rad

Reagovat
icka

no hlavne tam rikal, ze si neumel priznat chybu a nikoho sebevedomejsiho snaz nepoznal

Reagovat
r.mrazik

jojo...ze to na jednu stranu bylo super,ale na druhou na zabiti

Reagovat
Rssa

No nevím, jak jsem viděl klip Beckhama u Ali G...to byl Beckham hrozný outsider a nesebevědomý přívěsek.

Reagovat
icka

tam slo spis o fotbal , mohl podelat, zazdit nebo dojebat cokoli a stejne priste prisel sebevedomy jak kral

Reagovat
božský John

Spis vylizanej debil, to je presnejsi. Posh se snazila klast odpor, ale Ali jim tam daval hroznou cocku

Reagovat
smazaný uživatel

on do toho daval vzdycky vsechno a kazdy trenink jel na max. akorat se z nej stala az moc velka hvezda a jak icka napsal tak nikdy nepriznal chybu a byl az moc sebevedomi.

Reagovat
Usty

já z toho pochopil, že u SAFa byla hlavní mantra "žádný hráč nesmí být víc než trenér" - a když Becks začal udávat módní trendy, dělal skopičiny s čepicema na tréninku a byl prostě slavnější než celej ManUtd, tak musel odejít. ale samozřejmě to mělo co do činění i s tím, že trošku flákal fotbal, no.

Reagovat
r.mrazik

Jojojo...on tam pise neco na zpusob toho,ze ho sralo ze tomu nedavavl tolik kolik driv

Ja to cetl uz dele...

Reagovat
Rssa

To ti to nejelo, že si to četl déle?

Reagovat
r.mrazik

Mysleno pred delsi dobou....precteny jsem to mel za dva dny

Reagovat
fantomas

Ten Keane tě fakt překvapil?

Reagovat
Usty

no že to byl takovej kretén, jak ho SAF popsal, to jsem fakt nevěděl

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vladis271

Akú, že mal safko bilanciu s Mourinhom?

Reagovat
niflheim

Udělám si radost

Reagovat
smazaný uživatel

Pro mě asi zatim nejlepší knížka z fotbalového prostředí. Je tam hodně informací ze zákulisí atd a hodně pěkně se to čte. Vůbec nezáleží komu člověk fandí a po přečtení si musí Fergusona vážit ještě víc

Reagovat
smazaný uživatel

necital som..ale co som pocul a videl uryvky, pride mi to ako ze to zbuchal dost na rychlo, hned to chcel dat zo seba von a je to taka klasika, kopa zakulisnych pikosiek ale aj dost kydy na niektorych hracov..

dufam ze knihu raz vyda aj aw..a uplne si viem predstavit, ze to bude pisat roky a bude to nieco uplne ine...majstrovske dielo dotykajuce sa futbalu, kultury, filozofie, vedy a nabozenstva

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
Kily

právě že ne, on měl tuhle knihu v plánu už v době, kdy psal svou první biografii a kvůli té druhé si pravidelně dělal zápisky, ze kterých pak byla ta kniha vytvořena, on na téhle knize pracoval vlastně už od vydání té první

Reagovat
smazaný uživatel

pěkný

Reagovat
smazaný uživatel

Ok

Reagovat
smazaný uživatel

ten koniec

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
r.mrazik

diky za recenzi knihy co jsi necetl a preview neceho,co jeste nevyslo a vyjit nikdy nemusi

Reagovat
smazaný uživatel

Som len chcel vypichnut rozdiel medzi nimi

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SunFells

Reagovat
icka

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Busby babes

Reagovat
kvasha16

Reagovat
Bayern +

Reagovat
vladis271

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jacobT

Reagovat
SunFells

Reagovat
smazaný uživatel

Já jenom k tomu pirátství, vemte si třeba že tohle stahujete a vydavatelství pak nemá prachy, aby vydalo Puskasovi knížku o fotbale. Samozřejmě, že je to obrazný příklad....

Reagovat
Civers

Jdi do hajzlu ty příklade

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To je nové dno palcovat někoho kdo mi vulgárně nadává. Ale hlavně si hraj na to jak jsi tu hrozně ten z lepších a nad věcí.

Reagovat
smazaný uživatel

ja palcujem pointu toho komentáru, musíš vidieť hlbšie, nie len vulgarizmy... a pointa je, aby si išiel do hajzlu.

Reagovat
raduinho

BAN

Reagovat
smazaný uživatel

Masopust ***

Reagovat
smazaný uživatel

Ty fakt nejsi Masopust, ty jsi šulín.

Reagovat
Feind

kdyz sem nemel vlastni penize, tak sem taky stahoval kde jakou p0icovinu, ale tedka nevidim problem si hry, knihy atd koupit

Reagovat
niflheim

Tak většinou když už člověk ty peníze má, tak na ty hry nemá čas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

true

Reagovat
FUnk

Reagovat
Mada

Reagovat
fenixLFC

niekto odkaz na vcerajsi motd?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
fenixLFC

vdaka

Reagovat
vitasrp

Ta knížka je naprosto suprová, člověk se tam právě dozví spoustu informací o hráčích, který by jinak nevěděl. Samozřejmě z hlediska nějaký taktiky a přípravy na zápasy to není nějak konkrétní, ale na to v takovejch autobiografiích není moc místa. Ale třeba jsem se dozvěděl, jakej byl Fergusonův oblíbenej dril defenzivy. Na druhou stranu to v některých pasážích objektivní zrovna není (viz popis duelu MU -:6 Man City), ale to se dá tak nějak očekávat.

Jinak ale i chápu pohled některých hráčů, kteří nebyli zrovna nadšení tím, co všechno se Ferguson rozhodl v knize zveřejnit. Pro nás je fantastický, že se tohle všechno můžem dozvědět, ale hráčům, kteří mu pomohli k nějakým úspěchům, pak udělali průser a Ferguson to všechno v té knize vypustil, to úplně ideální přijít nemusí.

Reagovat
r.mrazik

koho konkretne myslis s tim,ze nebyli nadseni?

Reagovat
vitasrp

Zejména Keana a Rooneyho.

Reagovat
r.mrazik

jo tak...to jo,nadseny asi nebyli

ale zas...keane prskal na alexe od doby,co odesel...

a rooney mu zavaril ke konci kariery v MU

tam se dalo cekat,ze to nenecha jen tak na pokoji a ze jim to "vrati"

Reagovat
I am Mancunian

baba prestupil do chelsea snad ai zahra podobne dost ako lius

Reagovat
Whitemedia

Paráda.. tak v minulé sezoně byl Ivanovic nepřekonatelný, odehrál TOP sezonu, momentálně je ale hodně bídný.. věřím, že si Bába čutne víc, než Luis vloni.

Reagovat
Whitemedia

Jinak přichází za 20m euro + 5 bonusy, to je za hráče s jednou povedenou sezonou strašně moc, ale co už, mohlo být i hůř..

Reagovat
I am Mancunian

a este k tomu african, to je dalsie -

Reagovat
Mimalu

když jich teďka po ulicích běhá tolik levnějších

Reagovat
Error

Přidávej k tomu aspoň zdroj.

A jde si pro titul, no.

Reagovat
Gunner14

Nejlepší je tam ta pizza : They say it was Cesc Fàbregas who threw the pizza at me but, to this day, I have no idea who the culprit was.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
nani92

prečítané, vo fáze čítania je Zlatan..koho odporúčate dalej?

Reagovat
Rssa

Toni Schumacher

Reagovat
smazaný uživatel

Horvič

Reagovat
smazaný uživatel

četl jsem ... super čtení ... spousta informací a pikantností mohu doporučit

Reagovat
Robochelsea

Teraz som už na konci Pirlovej knihy a to je tiež super.

Reagovat
minoLFC

Je tam aj nejaký sex, drogy a štetky?

Reagovat
Swarley

stavem Liverpoolského fotbalu se tam místy zabývá

Reagovat
Rssa

A ty jsi to četl, dědku, nebo jen zkoušíš oblíbené téma?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Swarley

pochopitelně, dostal jsem ji jako dárek

Reagovat
nani92

je tam presný popis ako sme s liverpoolom vždy vyjebali

Reagovat
Rssa

Což je samozřejmě lež a buď lžeš ty nebo Sir Alex.

Reagovat
smazaný uživatel

prosim ta, nesnaz sa o tieto snad nebudes bojovat este aj v tomto

Reagovat
Rssa

Tak vždy jste nevyhráli, to je prostě lež.

Reagovat
vladis271

to čo tu ideš skúšať ty košická pobehlica?

Reagovat
Swarley

náhodou, píše tam o vás pěkně

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rssa

Však se tam autor zmiňuje, že píše o své ženě, Riovi a Rooneym

Reagovat
minoLFC

fuj fekal porno

Reagovat
smazaný uživatel

nejlepší trenér v historii fotbalu

Reagovat
smazaný uživatel

skoda, ze Karel Bruckner napsal knihu odmitl

Reagovat
smazaný uživatel

Před tímto pánem jako manažerem smekám ! Jeho protipol je Wenger

Reagovat
I am Mancunian

krly, preco mas novy nick ?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo je Krly?

Reagovat
I am Mancunian

ty, Dan

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

??

Reagovat
Mada

Jeden traget.

Reagovat
Murtago

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
smazaný uživatel

nejake dalšie knihy ktore stoja za to, hlavne futbalove-saf,pirlo,zlatan,..?

Reagovat
Darren Fletcher

horvath je vtipny

Reagovat
smazaný uživatel

nevzpomene si někdo na vtip o Fergusonovi a celém ManU? Já sí pamatuju, že to tu někdo kdysi dával a bylo to o tom, jak sir Alex komunikoval s hráči a text byl hodně dlouhej. Nemá někdo odkaz?

Reagovat
Darren Fletcher

No cital som ju raz, chcel som ju mat v originali a je suprova. ale uz si vela z nej nepamatam, ako tak citam tuto diskusiu, dam si ju znova :)))

dnes docitam pavla horvatha, potom je na rade Ibra a na dovolenke dojde druhe kolo na Alexa

Reagovat
Kostomlat

Reagovat
Kostomlat

OT : “Arsena Wengera neskutočne štve, že United vyhrali Premier League a rozhodol sa, že si pozrie ako samotny Sir Alex Ferguson pripravuje svoj mančaft na zápasy a kvôli čomu sú takí úspešní. Nakoniec sa Arsene aj spýtal Fergusona. “Klúčom úspechu je -tvrdí Ferguson – , že pred každým zápasom sa spýtam mojich hráčov niečo zložité a toto mi zaručuje aby boli aj mentálne vždy na špici” !. Arsene to nie ceľkom chápal a tak poprosil Fergusona, aby mu povedal nejaký príklad. Tak si Ferguson zavolal k sebe kapitána Nemanju Vidiča.

” Počuj Nemanja !” Je to tvojho otca syn, ale nie je to tvoj brat. Kto je to?”.

“Ale gaffer, to je lahké, som to samozrejme ja. ” – povedal Nemanja.

“Vidis Arsene, takto ich treba pripraviť na zápas po mentálnej stránke. ”

Arsene celý vytešený letí nas5 do Londýna a na druhý deň si to celé vyskúša a tak si zavolá k sebe Santiho Cazorlu. ” Počuj Santi, opýtam sa ťa jednoduchú otázku, Je to tvojho otca syn, ale nie je to tvoj brat. Kto je to? ”

“Fúúúú boss, dajte mi jeden deň na rozmyslenie prosím. ” – odvetil Santi.

Arsene mu prezradil, ze je to britská metóda. Tak teda Santi zavolal Walcottovi a spýtal sa ho to. Walcott sfleku : “Bože Santi, veď som to jaaaa ! ”

Na druhý deň Santi celý sebavedomý pristúpi k Wengerovi . ” No čo Santi, vieš to? “.

” Samozrejme bolo to uplne lahke, veď to je Theo Walcott”.

” Ty debil, to je Nemanja Vidič. ”

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SunFells

Počuj Ryan, je to tvojho brata žena, co to je?

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
Kovi81

Reagovat
HanziDrown

Nezvladas

Reagovat
SunFells

Netušíš.

Reagovat
db18

Reagovat
hefy

Reagovat
Lacko_Boh

Reagovat
Mastný Chobot

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
MySch017

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
FUnk

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
niflheim

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Hokaido

Reagovat
Infernoqt

Reagovat
Mastný Chobot

už som teb vtip videl milión krát na milión variácií, ale je to fajn

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší trenér v historii fotbalu

Reagovat
db18

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele