Případ Anelka: O rasismu a fotbalu ve Francii

20.03.2014, 15:56
Názory a komentáře
Když Nicolas Anelka 28. prosince 2013 oslavil vstřelení branky gestem známým jako "quenelle", možná ani on sám v tu chvíli netušil, jak citlivou záležitost se mu podařilo otevřít. Rasismus a etnická nesnášenlivost jsou v současném fotbale mimořádně ožehavá témata, francouzské prostředí je však v tomto směru natolik specifické, že se vyplatí podívat se na něj v širším kontextu.

Při představě typického antisemity asi málokomu vytane na mysl člověk jako Dieudonné M’Bala M’Bala, kontroverzní francouzský komik a politický komentátor, který quenelle v roce 2005 vymyslel. Daleko spíše této definici odpovídá rtuťovitý latentní fašista Jean-Marie Le Pen. Je proto ironické, že se o tabuizaci quenelle zasloužil nejvíce právě on a jeho příznivci; nebýt mediální přízně, které se Le Penovu křídlu dostává, jen těžko by asi celá záležitost dospěla až do bodu, kdy zákonní představitelé jednoho z nejsekulárnějších a nejtolerantnějších států světa dalekosáhle rokují o postavení jednoduchého gesta mimo zákon. Jestli bylo quenelle skutečně zamýšleno jako "obrácený nacistický pozdrav", jak je často interpretováno, zůstává otázkou; sám Dieudonné trvá na tom, že jde o vymezení se vůči establishmentu, a touto definicí se oháněl také sám Anelka, dle vlastních slov starý komikův přítel. Důležité je však uvědomit si jednu věc - Le Pen se dobrovolně rozhodl zpopularizovat dědictví muže, jehož jméno nenechává nikoho na pochybách o jeho původu. Notoricky známý ultrapravicový xenofob se tak přihlásil o pozornost s veřejnou participací na díle černého kamerunského "přistěhovalce".

Bylo by něco podobného vůbec možné i v jiné zemi, než je Francie? Stěží - žádná jiná západní velmoc nedospěla ve své cestě rasové tolerance tak daleko jako bývalé impérium galského kohouta. Dieudonné i Le Pen jsou v očích zákonů, veřejného mínění i sebe samých titíž Francouzi, oba sdílejí nejen stejné občanství, ale také národnost, a to se všemi konotacemi, které s sebou toto pojmenování přináší. Chceme-li dospět k tomu, jak těžké je ve francouzském fotbale něco tak abstraktního jako "rasismus" vůbec definovat, musíme začít právě u tohoto poznání.


Část 1: Diagneho dědictví

Kariéra Nicolase Anelky je zřejmě u konce - už pětatřicetiletý fotbalista nedávno odstoupil od smlouvy ve West Bromwich Albion a jen stěží si lze představit, že by mohl dále pokračovat v některé z velkých lig, nebo se dokonce vrátit do reprezentace. Bývalé zlaté dítě francouzského fotbalu se tak naposledy divákům připomnělo ve stejném světle, které jej provázelo celou kariéru: jestliže to během angažmá v Chelsea na chvíli vypadalo, že se mu snad na stará kolena podařilo smýt nálepku problémového hráče, neslavný konec vrátil vše do dobře zajetých kolejí. Ve Francii tak zůstává talentovaný útočník už zřejmě navždy zapsán jako ten, který nikdy nenaplnil velká očekávání, rozvrátil kabinu během mistrovství světa 2010 a odešel s cejchem necitlivého potížisty. Ani jednou se však nestalo, že by Anelkovy problémy někdo připisoval tmavé barvě jeho pleti.

Bylo by to zhola nesmyslné - jakkoliv je na Francouze (občas právem) pohlíženo jako na hyperkorektní a přecitlivělý národ, tato základní otázka zkrátka leží naprosto mimo celospolečenský diskurs. Není to tak, že by Francouzi byli shora nuceni potlačovat svou latentní xenofobii; rozdíly v etnickém původu či barvě kůže zkrátka přirozeně nedělají. Když v roce 1986 magazín L’Equipe zpracoval statistiku všech "přistěhovalců", kteří kdy nastoupili v trikotu Les Bleus, přišel s naprosto unikátním zjištěním - z celkového počtu 600 reprezentantů jich byla celá třetina. Od prvního mezistátního zápasu, který Francie sehrála v roce 1904 s Belgií, tak za národní tým nastoupilo hned 200 fotbalistů s cizím původem. Jelikož je tato statistika 28 let stará, slouží zároveň jako výmluvná odpověď těm, kteří žehrají na úpadek počtu "skutečných Francouzů" v národním týmu: etnická diverzita zde není znamením plíživého vstupu do nové éry, nýbrž letitou, hluboce zakořeněnou normou.

Nepřekvapí proto, že Francie byla rovněž první evropskou zemí, která nasadila do mezinárodního utkání černého hráče - byl jím Raoul Diagne, vytáhlý bek původem ze Senegalu a duchovní otec tamního fotbalu (když Senegalci v úvodním zápase mistrovství světa 2002 slavně porazili bývalého kolonizátora, celá země mu, tehdy už dvaadevadesátiletému, historické vítězství prakticky věnovala). Diagne nastupoval za francouzský národní tým v letech 1931 až 1940, a i v této době byl ohromně populární, přestože v zemi tehdy pochopitelně nevládla ani zdaleka tak tolerantní nálada jako dnes. Dnes již zesnulý "Pavouk" (tuto přezdívku si vysloužil díky nápadně dlouhým nohám) se tak stal prvním v dlouhé řadě slavných Francouzů, kteří by podle xenofobní rétoriky mnohých západních nacionalistických buřičů modrý dres ani nikdy obléknout nemohli.

Když novinář Barney Corkhill ze serveru BleacherReport uveřejnil v červnu 2010 seznam patnácti nejlepších fotbalistů francouzské historie, pouze čtyři z nich - Fabien Barthez, Laurent Blanc, Didier Deschamps a Jean-Pierre Papin - měli "čistý" původ. První příčku samozřejmě obsadil etnický Alžířan Zinedine Zidane. Zbytek seznamu? Jean Tigana (Mali), Claude Makélélé (Zair), Marcel Desailly (Ghana), Patrick Vieira (Senegal), Lilian Thuram (Guadeloupe), Thierry Henry (rodiče z Guadeloupe a Martiniku), Eric Cantona (rodiče z Itálie a Katalánska), Just Fontaine (Maroko), Raymond Kopa (rodiče z Polska), Michel Platini (rodiče z Itálie). Při pohledu na tento (bezpochyby citlivě sestavený) žebříček se pak už zdá být tak nějak samozřejmé, že francouzská Ligue 1 byla také historicky první soutěží, v níž bojovaly o přední příčky hned dva týmy vedené trenéry s tmavou pletí: byli to Antoine Kombouaré (PSG) a Jean Tigana (Bordeaux), oba hrdí držitelé francouzského pasu.

Kořeny tohoto stavu je nutno hledat v bohatém koloniálním dědictví, díky kterému lze současnou Afriku považovat za víceméně frankofonní kontinent - pouze v několika málo státech, jako jsou Nigérie či Jihoafrická republika, zůstává jazyková struktura obyvatelstva francouzštinou nedotčena. Idea "společného francouzství", o níž bude řeč dále, je přitom stejně stará jako heslo "liberté, egalité, fraternité", takže tito černí "synové Francie" měli do Evropy vždy dveře otevřené. To je obrovský rozdíl oproti jiným západním mocnostem, kde německá kancléřka Angela Merkelová hovoří o selhání multikulturalismu a anglický obránce Sol Campbell ve své biografii spekuluje, že pouze tmavá barva jeho pleti stála mezi ním a kapitánskou páskou v národním týmu. Právě zde také leží odpověď na otázku, proč se vlastně strhla taková aféra kolem nechvalně proslulého gesta Milana Baroše na renneského Stéphane Mbiu - v zemi, která se v celém 20. století trpělivě učila žít v etnicky heterogenní společnosti, působil Barošův zacpaný nos jako zjevení. Ve srovnání s počtem podobných furore v Anglii je stát na druhé straně La Manche skutečnou popelkou.

Dokonce ani po krachu Domenechova výběru na mistrovství světa 2010, které vyvolalo obrovský skandál, z něhož se francouzský fotbal nevzpamatoval doteď, neprýštil hněv veřejnosti pouze na hlavu přistěhovalců - či spíše ne pro jejich etnický původ. Iniciátoři týmového puče byli vláčeni bahnem za svoji neloajálnost k posvátnému dresu, za svoji nabubřelou zpupnost i povšechnou hloupost, ne však za to, že by byli tmavší než ostatní. Ukázalo se totiž (zcela logicky), že nejde o problém barvy kůže, ale třídní příslušnosti..


Část 2: Vznešené ideje na špinavé zemi

Slavný historik a specialista na evropský islám Gilles Kepel ve své knize "Válka v srdci islámu" uvádí pasáž, kdy se spustily muslimské protesty zároveň na několika místech v Evropě, a porovnává přitom chování nespokojenců. Dochází k poznání, že zatímco v Anglii se proti vládě protestovalo za pokřiku "Alláhu akbar!" a pálení britských vlajek, severoafričtí muslimové z pařížských předměstí se do těch francouzských naopak zahalovali a svoje požadavky umocňovali sborovým zpěvem Marseillaisy. Jde o krystalický příklad dvou modelů pojetí státu, které historici nazývají francouzským a německým: ve zkratce jde o to, že Němcem se nelze stát, pokud se člověk jako Němec nenarodí. Jistě, lze pobývat na německém území, naučit se německý jazyk, chodit do německých škol a odvádět daně německé vládě, ale členství v elitní skupině "národních Němců" je predeterminováno okolnostmi a člověk si jej nemůže jednoduše vybrat. Francouzské pojetí je přesně opačné - podle něj je plnohodnotným Francouzem každý, kdo se tak rozhodne a projeví vůli a zájem přijmout francouzskou identitu.

Tento koncept, který vznikl při Velké francouzské revoluci, je nicméně samozřejmě pouze teoretickou skořápkou, nikoliv odrazem žité reality; okolní svět funguje podle určitých pravidel, a pokud je přistěhovalecká kolonie chudá a početná, vždy bude do určité míry vyloučena z plného podílu na společenském životě země. "Byl to problém v bývalých francouzských koloniích, je to problém na současných sídlištích (banlieues)," uvádí Kepel. "Pro tyto imigranty je prakticky nemožné, aby se tu cítili jako doma. Jejich domovy připomínají obrovská vězení." Francouzština má jedno nepřeložitelné slovo - dépaysement - které popisuje nepříjemný pocit z pobytu na místě, kam člověk dle vlastního vnitřního pocitu úplně nepatří, kde se necítí doma; podle Kepela je právě tento pocit nejpalčivějším problémem sídlištní chudiny. To proto při jejich protestech zní revoluční hymna, vykřikují se hesla Republiky a vlaje trikolora - lidé z banlieues sice formálně požívají statutu Francouzů a jsou historickými precedenty dobře uchráněni před otevřeným rasismem, v jejich životech však chybí égalité, nemajetnost ohrožuje jejich liberté a fraternité cítí pouze ze strany souputníků v téže situaci.

Pro francouzský fotbal to znamená velký problém. Stejně jako kdekoliv jinde na světě, i na okrajích Paříže či Marseille je často jedinou zábavou dospívající mládeže honit se za balonem; právě zde, na zaprášené ulici, se obrušuje talent a sílí vůle po vítězství, kterou vyšší střední třída etnické majority často postrádá. Olympique Lyon začíná pod Rémi Gardem ozdravnou finanční kúru spoléháním na vlastní akademii, která se doslova hemží alžírskými jmény; tito a jim podobní mladíci jsou často úžasně talentovaní a ambiciózní, jen někteří z nich však mohou doufat, že budou vytaženi z ulice na světlo a zařazeni do oficiálního francouzského fotbalového systému. Na reprezentační úrovni je to pak ještě mnohem složitější - co konkrétně by vlastně mělo takového Alžířana z pařížského banlieue motivovat k prosazení se do áčka Les Bleus, když se ani ve svém vlastním domě necítí jako plnohodnotná součást francouzské společnosti?

Jde o začarovaný kruh - tito mladíci projdou mládežnickými kategoriemi ve Francii, stanou se produkty francouzského fotbalu, často nastupují za juniorské reprezentační výběry, ale v okamžiku dosažení dospělosti většinou nemají problém na pětníku otočit a přijmout trikot země svých předků, země, kterou obyčejně znají pouze z fotografií. A zdá se, že dokud budou banlieues stát na svém místě, nic se v tomto ohledu nezmění.


Část 3: Hrdinové a psanci

Renomovaný novinář Philippe Auclair ve svém vynikajícím článku pro britský magazín The Blizzard v roce 2011 podotknul, že kořeny současného stavu francouzské reprezentace je nutno hledat hluboko v minulosti - konkrétně v éře kolem poloviny 20. století, kdy technicky skvěle vybavené francouzské týmy často prohrávaly se slabší konkurencí díky nevalným fyzickým parametrům. Jestliže v současnosti platí Ligue 1 za vůbec nejfyzičtější ze všech velkých soutěží, toto je toho příčinou - fotbalový diskurs ve Francii posledních několik desetiletí míří směrem k ideálu silného, odolného, neskolitelného atleta. Odsud už je jen krůček k tomu, aby trenéři mládeže favorizovali rychleji dospívající potomky afrických kolonií, což vedlo křehčeji stavěné bělochy k vybrušování taktických dovedností, zatímco Arabové se soustředili na zdokonalování jemné práce s míčem.

Příkladem, jak může takový koktejl fungovat, je slavná generace blacks, blancs, beurs (černí, bílí, Arabové) z přelomu tisíciletí, legendární parta kolem Zinedina Zidana, která získala zlaté medaile z evropského i světového šampionátu. Od té doby se etnické složení francouzského národního výběru de facto nezměnilo, jeho klesající morální úroveň proto musíme připisovat vnějším náladám ve společnosti. Zuřivá snaha zajistit co největší diverzitu, nyní posvěcená poznáním, že "už to jednou vyšlo", pak položila základ tři roky starého skandálu kolem rasových kvót, údajně prosazovaných tehdejším koučem národního týmu Laurentem Blancem; jeden ze slavných blancs byl nakonec plně v souladu s diktátem zdravého rozumu zproštěn obvinění.

Není divu, že myšlenka něčeho tak absurdního jako zavádění rasových kvót v mládežnických výběrech vyvolala ve francouzské společnosti takový poprask; v té době už totiž bylo dávno jasné, že příčina úpadku Les Bleus leží úplně někde jinde. Deset let poté, co blacks, blancs, beurs získali evropské zlato, byla hrdá reprezentace v troskách - část kabiny se pod vedením Anelky, Evry a Ribéryho vzbouřila proti trenéru Domenechovi, Francie opouštěla dějiště mistrovství světa s ostudou jako řemen, a tamní fanoušci jsou dodnes extrémně hákliví na jakýkoliv projev pohrdání modrým dresem. To, co začalo vzpourou v Jižní Africe a vyústilo v nechutný mediální cirkus plný tahanic, do nichž se nějak zapojil snad úplně každý, má kořeny právě ve skutečnostech popisovaných výše - tvrdý život v chudobě na ulici zkrátka učí člověka hlučnosti a průbojnosti, což jsou vlastnosti, které trio obětí, Raymond Domenech, Yoann Gourcuff a Hugo Lloris, nemělo ani kde nabýt. Životní rozdíl mezi špínou banlieue a komfortem bílé střední třídy nedělá dobrotu nikde, a pokud se ten, který zodpovídá za udržení tohoto křehkého slepence při životě, navíc projevuje jako slaboch (se vší úctou), je rázem oheň na střeše.

"Vypadá to, že Francie dostala šanci pohlédnout do svého vlastního zrcadla - strašlivého, hrozného zrcadla," citoval v tři roky starém Blizzardu publicista Matt Spiro francouzského filozofa Alaina Finkielkrauta, který se událostmi z Jižní Afriky zabýval. "Posunuli jsme se od generace Zidana ke generaci hajzlů. Hráči jako Anelka, Ribéry, Evra, Gallas a Abidal jsou prakticky banda gangsterů," dodává Finkielkraut. Ať už s jeho pohledem souhlasíme či nikoliv, jedno je nad slunce jasnější - ačkoliv z etnického hlediska se francouzská reprezentace od konce 90. let nezměnila, nadšení z multikulturní soudržnosti v tom nejryzejším duchu liberté, égalité, fraternité je nenávratně pryč. Po triumfu na Euru 2000 udělali francouzští blacks jednu společnou fotku s pohárem (bez zbytku týmu), nad čímž se tehdy nikdo nepozastavil; kdyby se něco podobného stalo dnes, šlo by o skandál mezinárodních rozměrů.

"Neměl bych problém postavit tým složený pouze z černých hráčů. Jsou to Francouzi jako vy a já," hájil se Blanc po vypuknutí aféry s kvótami, a nikdo neměl důvod mu nevěřit; na začátku své éry oznámil, že s pučisty z Jižní Afriky již v národním dresu dále nepočítá, a nikdo neměl důvod mu to vymlouvat. Bylo důležité zkrátka něco udělat, a kroky, které současný kouč PSG podnikl, slibují návrat do správných kolejí. Cesta zpět na vrchol je však ještě dlouhá, a ačkoliv Blancův nástupce Didier Deschamps odvádí s týmem vynikající práci, pořadatelství Eura 2016 přichází možná příliš brzy.

Nicolas Anelka už nyní ví, že si loni těsně po Vánocích utrhl příliš velké sousto; uvědomuje si to, protože ho to stálo zbytek nadějí na důstojný konec pochroumané kariéry. Hysterii, která se kolem jeho quenelle strhla, je však nutno přičíst hypersenzitivnímu stavu, ve kterém se francouzská společnost po roce 2010 nachází - padají obvinění z rasového kádrování, hráči jsou zuřivě hlídáni a jakýkoliv náznak neposlušnosti se trestá veřejným opovržením. To ale není otázka rasismu; Deschampsův tým zůstává etnicky "francouzštější", než kdyby v něm hrálo 11 Gourcuffů. Ani Anelka není rasistou v typickém slova smyslu, přestože jej tak nyní mnozí vnímají - jak by taky mohl být, když je Francouzem?

Ne, Nicolas Anelka pouze ve své hlouposti a nabubřelosti sklízí plody svého vlastního chování. Kdyby byl před čtyřmi lety neinicioval svržení reprezentačního kouče v táboře mistrovství světa, nebyl by uvrhnul mediální psy do stavu pohotovosti, v němž je každé quenelle vnímáno pomalu jako hrdelní zločin. Karma je vrtkavá, ale spravedlivá - Anelku vytrestala, Francii před 16 lety za její dlouhotrvající rasovou toleranci královsky odměnila. Nikdo neví, co přinese budoucnost, jisté je však jedno - klid to rozhodně nebude. Francouzština toto slovo nemá ve slovníku.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (456)

Přidat komentář
X-bano-X

Fúha, tak toto si rád prečítam

Reagovat
Lahvac-CZ

to já taky

Reagovat
protiproudu

Reagovat
TheAdy

já to číst nebudu, je to příliš dlouhé

Reagovat
oli9

Ten příklad s Němcem a Francouzem je trefný . Francouzem se může stát opravdu každý...

Reagovat
smazaný uživatel

Domingo

Reagovat
smazaný uživatel

udělejte mi někdo výcuc

Reagovat
Filip12

Anelka by mohl jít do PSG

Reagovat
oli9

Reagovat
smazaný uživatel

na hokej už je pozdě

Reagovat
Counter

bomba, konečně něco, co si s chutí přečtu.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Atlético de Madrid

snad se objeví zase někdo kdo bude tvrdit, že Arabové chtěj sníst křesťanský děti, znásilnit bílý ženy a ovládnout svět každopádně ten článek je super

jen takovej detail, ve větě "Fabien Barthez, Laurent Blanc, Didier Deschamps, Jean-Pierre Papin a - mají "čistý" původ" chybí Cantona

Reagovat
smazaný uživatel

arabove, negri ...bojim bojim

Reagovat
oli9

U Cantony je napsané že má rodiče z Itálie a Katalánska

Reagovat
Atlético de Madrid

kvůli tomu "a" za Papinem jsem myslel, že tam ještě chybí jeden "čistej" francouz"..a myslel jsem, že to bude Cantona, jen jsem si pořádně nepřečetl zbytek odstavce

Reagovat
Atlético de Madrid

ne jasný, Cantona tam nechybí, jsou jenom čtyři

Reagovat
Pepe1911

matka italka,otec katalánec

Reagovat
domingo

Uz jsem to opravil, sorry moc pismenek a tohle mi uteklo.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to blbost. Každý ví, že jim při znásilňování nejde o barvu kůže.

Reagovat
Didier Drogba

Anelka

Reagovat
smazaný uživatel

je nacase ucit deti puvodnich obyvatel frazi "co je cerne, je spatne".....

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně. Třeba krteček. Hroznej zm*d.

Reagovat
Stamby

kvalitní článek

Reagovat
CHONG

Rasismus je lidská přirozenost.

Reagovat
oli9

Reagovat
smazaný uživatel

to i blbost

Reagovat
CHONG

Reagovat
smazaný uživatel

abych pravdu rekl, tak ve spolecnosti, kde se lide chovaji zcela prirozene, bych nepral zit ani tobe...

Reagovat
CHONG

Já nevím, co tady řešíš, určitá míra rasismu je prostě zakořeněná v každém člověku, je jenom otázkou, zda vyplave na povrch a pokud ano, tak v jaké intenzitě a jakým způsobem, to je celé.

Reagovat
smazaný uživatel

za prve odbihas od tematu: co je v dnesni spolecnosti prirozene? treba zakony, policie? nebo jinak: nakreslil bys rovnitko mezi prirozenosti a dobrem? jak rikam, nepral bych ti zit nekde, kde vladne lidska prirozenost...

za druhe se lehce se lehce mylis - byl bych rad, kdybys mi to tvoje tvrzeni podlozil jakymkoliv solidnim dukazem nebo studii. tyhle placy jsou na urovni hospodskej kecu pepy a lojzy. ano, rasismus svym zpusobem automaticky vyvstava z toho, jakym zpusobem lidi rozlisuji svet: my a vy, ingroup a outgroup, ti se kterymi se identifikujes a ti, se kterymi nikoliv. je samozrejme snadnejsi si nekoho s jinou barvou ksichtu zaradit do outgroupu - ale neni to vubec automaticky, neni to nic zakorenenyho. priklad: tvoji rodice adoptuji v tvym utlym veku cikana a cernocha, po jejichz boku vyrostes - budes rasista, nebo ne? jak napriklad vysvetlis misence? staty, kde rasismus de facto neexistuje (napr. velka cast kanady)? rasismus je do velky miry bohuzel zapricinenej nedostatecnym dialogem mezi jednotlivejma skupinama, o kterej bohuzel casto nema zajem ani jedna z nich (respektive to spis podle vyzkumu vypada, ze si jednotlivy skupiny mysli, ze zajem o dialog s nimi nemaji jejich protejsci).

Reagovat
smazaný uživatel

jinymi slovy, rasismus muze automaticky vyvstavat z xenofobie, coz je prirozena lidska vlastnost. ale xenofobie se da za prve prekonat (tim, ze se s tim neznamym seznamis a zjistis, ze hrozbu nepredstavuje) a za druhe nemuzes nakreslit rovnitko mezi rasismem a xenofobii...

Reagovat
CHONG

Podívej se, dám ti jednoduchý příklad, máš dva lidi černocha a bělocha a dvě skupiny lidí, v jedné je deset bělochů a v druhé deset černochů, ti dva jednotlivci nikoho z těch skupin neznají a nic o nich neví, ty skupiny nejsou ničím nápadné, nemají žádné odstrašující znaky, nevypadají výhružně, nic takového, prostě banda normálních lidí a těm dvěma řekneš, tak ať si vyberou jednu ze skupin a včlení se do ní, jakpak to asi dopadne?

Reagovat
smazaný uživatel

xenofobie, nikoliv (nutne) rasismus

Reagovat
CHONG

Jenomže xenofobie taky úplně nesedí, protože stejně jako každá fobie je i xenofobie chorobným strachem, což nemusí být tento případ.

Reagovat
smazaný uživatel

xenofobie = strach nebo obava z neznameho, ciziho, odlisneho

rasimus = hierarchizovani skupin podle rasoveho puvodu

kdyby sis doma otevrel slovnik nebo i tu blbou wikipedii, mohli jsme si usetrit cas

Reagovat
CHONG

Tak ono to ale není jenom o definici ze slovníku, je potřeba trochu popřemýšlet o tom slovu xenofobie, fobie je chorobný strach, je to vlastně duševní porucha, to že preferuješ skupinu stejné rasy jako jsi ty sám nemusí mít nic společného se strachem z té druhé skupiny, ale prostě předpokládáš, že si s těmi "svými" budeš lépe rozumět.

Reagovat
smazaný uživatel

dusevni porucha? sorry, koukam, ze toto opravdu nema smysl - tak to asi cela lidska populace trpi touto smrtelne vaznou dusevni poruchou...

dve otazky na zaver: z ceho podle tebe vyrusta nenavist - ze by ze strachu? proc by sis nevybral tu skupinu cernochu - ze by proto, ze jsou jini, odlisni, cizi? tedy nikoliv horsi. uz chapes? z tohohle duvodu to, ze si vyberes skupinu belochu spis nez cernochu, nemusi nutne znamenat, ze jsi rasista. xenofobie je opravdu de facto lidskej pud, rasismus jim opravdu neni - i kdyz z xenofobie casto vyvstava, napriklad pri absenci dialogu...

Reagovat
CHONG

To mi jako vážně chceš tvrdit, že fobie není duševní porucha?

Reagovat
smazaný uživatel

to opravdu neni.

xenofobii myslim v kontextu ingroup-outgroup (http://en.wikipedia.org/wiki/Ingroups_and_outgroups), tedy neochota/strach identifikovat se s necim cizim - lepsi slovo me nenapadlo. to je prirozena lidska vlastnost. xenofobie samozrejme muze bejt myslena i v mnohem agresivnejsim slova smyslu, kdy aktivnej bojujes proti cemukoliv cizimu...

Reagovat
CHONG

Viz má reakce na Posledního Kovboje.

Reagovat
Posledni Kovboj

xenofobie je dusevni porucha? Konecne se nekam dostavame

Reagovat
CHONG

Každá opravdová fobie je duševní porucha, problém je v tom, že slovo xenofobie je strašným způsobem nadužíváno.

Reagovat
smazaný uživatel

jo, jak pisu v nejakym vlaknu dole, vsechny tyhle terminy jsou dost zprofanovany. mas pravdu, ze xenofobie muze byt dusevni porucha (chorobny strach z cehokoliv ciziho), ale zaroven nemusi (kazdodenni neduvera k cizimu a odlisnemu). a v tomhle vlaknu od samotneho zacatku neni pouzivana v tom prvnim, ale v tom druhem smyslu...

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, xenofobie je a vždy bude duševní poruchou v každé své formě.

Máš asi špatný slovník.

Reagovat
smazaný uživatel

ne, xenofobie je natolik zprofanovanej termin, ze ma nekolik rovin - at se ti to libi nebo ne...

Reagovat
smazaný uživatel

To se ale dostáváme k tvým ,,hospodským'' žvástům. V psychologii je pořád brána xenofobie, stejně tak jako každá jiná fobie, za duševní poruchu a nikdy tomu nebude jinak. Xenofobie nemá mnoho významů, je jen jeden a přirovnal bych to k postižení. Můžeš namítat, že xenofobie má více významů, ale je to jako bys tvrdil, že když má někdo jen levou ruku, má to úplně jiný význam, než když má někdo ruku jen pravou. Rozdíl, přesto je výsledek stejný a hlavně je stejně závažný.

Ale pouč mě, možná se jen můj profesor s několika tituly mýlil.

Reagovat
smazaný uživatel

Řekni mu, že jsou kamarádky pornoherečky. Tim ho odzbrojíš a doděláš.

Reagovat
smazaný uživatel

castecne pravda, castecne ne. ono taky zalezi jakou psychologii myslis - pokud klinickou, ano, bezpochyby, xenofobie je porucha. pokud socialni psychologii, xenofobie muze byt (a je) brana i jako obecny spolecensky fenomen. paradoxni je, ze u nas zase profesor pouzival xenofobii jako termin pri rozlisovani mezi outgroup a ingroup. uznavam ale, ze jsem do toho zprofanovanou xenofobii nemel tahat a mel zustat u puvodni terminologie, kterou jsem pouzival v prvnim prispevku - bylo by to min zmatecny...

Reagovat
CHONG

Pro mě fobie prostě znamená chorobný strach, tedy duševní poruchu, takže jsem na to přílišné používání slova xenofobie trochu alergický, ale chápu, jak to myslíš a beru to, je to trochu o slovíčkaření, no.

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, xenofobie je duševní porucha.

Reagovat
smazaný uživatel

A ty bys ten slovník měl zase zavřít.

V psychologii se v mnoha případech zkoumá, jde-li o rasově motivovaný útok nebo jen xenofobii, ale tyto posudky nemají u soudu prakticky žádnou váhu, tak jako je všem u soudu u prdele, že toho masového vraha někdo celý život mlátil, zneužíval a psychicky týral celé jeho dětství. Konečný čin je jen následek toho všeho a od xenofobie k rasismu vede velmi kratičká cesta.

Všechny tvé slovníkové definice vznikli v době, kdy tomu tak skutečně bylo, ale v dnešní době máš přístup ke všem rasám a všechny, dá se říci, znáš dokonale. Rasismus a xenofobie se dal dohromady, nejde to už prakticky oddělit. Někdo s úsměvem na rtech vběhne mezi dvacet černochů, basketbalistů NBA, ale nevběhne ti mezi dvacet černochů, které nezná, částečně z rasových důvodů, částečně z xenofobie a jestli dokáže napevno určit, z jakého důvodu to je, tak jsi sakra borec a tvůj slovník může být na tebe pyšný

Reagovat
smazaný uživatel

xenofobie a rasismus opravdu dohromady nejdou a nejsou totez - a to i kdybys bral xenofobii jako chorobnej strach nebo az nenavist k cizimu. i tak je to dost jiny. viz napriklad tady: http://www.differencebetween.net/language/difference-between-xenophobia-and-racism/

ano, mluvim o tom v podstate z pohledu socialni psychologie, odkud pochazi vetsina solidniho vyzkumu - narozdil od kazdodennich hospodskejch kecu. osobne citim dost zasadni rozdil mezi neduverou/strachem a hierarchizaci/nenavisti.

Reagovat
smazaný uživatel

On rasismus nikdy nejde stoprocentně určit a svým způsobem mezi námi v dnešní společnosti ani není.

Nejvíce útoků, jak slovních, tak fyzických, pochází ze strachu, jenže lidé si své strachy nepřipouští a ventilují je jinak. Dej mi podrobný popis života každého člověka, který byl odsouzen za rasově motivovaný úkol a dokážu ti, že o rasismus nešlo. Mluvíme ale o podrobném popisu, jako jsou rozhovory s rodiči, kamarády, zkrátka vše, co kdy v jeho životě proběhlo. Nesouhlasím s tím, že je rasismus v nás, protože není a svým způsobem neexistuje a i Hitler sám sebe nepovažoval za někoho nadřazeného, protože by se jinak ostatních nezbavoval, měl jen strach. Každopádně tak jak dnes chápeme rasismus, pak jej nemůžeme od xenofobie oddělovat, jelikož jde vlastně o jednu a tu samou věc. Když se někdo bojí, kope kolem sebe bezmyšlenkovitě nejen nohama, ale i ústy. Když někdo řekne ,,černá sv**ě'' neznamená to automaticky rasismus. Čím hloupější lidé jsou, tím hůře zvládají své duševní poruchy, své emoce a nedostatek znalostí jim brání nazvat věci pravými jmény a zamyslet se nad svými činy. Ve skutečnosti je těch sto dementů s vyholenou hlavou, co hajlují a řvou ,,bílá síla'', jen bandou malých ustrašených holek, ale svým způsobem ne rasisty.

Reagovat
smazaný uživatel

s timhle zcela souhlasim je rozdil mezi definici a obecnym uzem v ramci bezny spolecnosti. presto bych si netroufl nakreslit mezi xenofobii a rasismus rovnitko a naopak bych rekl, ze rozdil v definici je na miste a dokonce zapotrebi pro pochopeni vzniku, projevu a vztahu jednotlivejch fenomenu. to jsou sice otazky na mile vzdaleny kazdodennimu zivotu, presto myslim dulezity...

Reagovat
smazaný uživatel

S tím se dá souhlasit a tím bych to ukončil, jinak se dostaneme k nulovému výsledku a zjistíme, že je o dvě hodiny více a o to zájem nemám

Reagovat
smazaný uživatel

asi tak

Reagovat
smazaný uživatel

mas pravdu.tak hodne spatnych vlastnosti je v kazdym zakoreneno a je jenom otazka jestli a kdy se projevi.tim nejjednodusim prikladem je valka.tohle je proste dany protoze jsme porad jenom docela hloupi zvirata.

Reagovat
oli9

Černoši patří na africký kontinent, a cikáni do Indie momentální multikulti je na hlavu dojedeme na to v tak velké míře

Reagovat
Stamby

Reagovat
Atlético de Madrid

a kam patří míšenci?

Reagovat
oli9

Dementním rodičům

Reagovat
Atlético de Madrid

tak já mluvim třeba o 100 milionech obyvatel Brazílie, který jsou buď potomky přímo černejch otroků nebo míšení bělocha a černocha

Reagovat
oli9

tak do hloubky nejdu a minulosti , Jížní Amerika je specifická oblast a každý pozná Jihoameričana stejně jako Vietnamc a pod. Jde o to umět se začlenit. Spíš beru v potaz, vzít svých 20 harantů a odjet do pro ně Zlaté Evropy ..a Evropo starej se

Reagovat
Atlético de Madrid

Troufám si říct, že drtivá většina imigrantů přicházejících do Evropy sem nejde jen vyžírat dávky. Přijdou sem proto, že v Evropě se žije lépe, než v jejich zemi. To, že je mezi nimi větší procento nezaměstnaných je proto, že mnoho z nich nemá dostatečné vzdělání, mnohdy i jazyková bariéra. Tohle je ovšem jenom v první a druhé generaci, ty další generace se budou stále víc a víc integrovat, budou se učit jazyk tý země, získají lepší vzdělání, lepší práci, budou bohatnou a tak dále. Samozřejmě se to nestane hned, ale nevidim důvod, proč bysme měli lidem brát jejich příležitosti.

Reagovat
REPLIKATOR

Evropani jsou roztažení skoro po celé planetě...

Reagovat
oli9

Kvůli koloniím, napadá mě ovšem pouze USA a JAR

Reagovat
smazaný uživatel

Jeden z nejlepších článků. Domingo a co se týče celé společnosti- pro rasisty tady - uz by jste se mohli naučit ze problémy tohoto charakteru nemají žádnou přímou spojitost s Barvou kůže, nýbrž zázemím a ekonomickým faktorem, vždyť vsude ve svetě je vidět ze pokud pristehovalci patří do klasické střední třídy nejaké problémy jsou minimální.

Reagovat
domingo

Tak o tomhle je cely ten clanek, kdo ho necetl a prisel si jenom ublinknout, tomu neni pomoci :)

Reagovat
smazaný uživatel

Prej ze Evra, Anelka, Abidal atd. jsou gangsteri...A FIFA, FFF, FA cinovnici jsou co? GB, NL, USA FRA by na tom byli bez pristehovalcu sportovne nahore tak jako cesky stavby bez Ukrajinxu...

Reagovat
Atlético de Madrid

Neni to jedno? V jednom státě může žít víc národů. Národní týmy reprezentujou území, nikoliv národ. V názvu je sice slovo "národní", ale z pravidel, podle kterejch hráči reprezentují země už 150 let jasně vyplývá, že reprezentují území. Takže nevidim důvod, proč je problém, že danej národ má v tý či oný zemi vysoký/ nízky procento sportovců v reprezentaci.

Reagovat
EAG le grand amour

Anelka

Reagovat
bobis21

Rasismus je špatný ve všech svých podobách. Odsuzovat někoho jenom proto, že se narodil s nějakou barvou pleti? Kde to má logiku?

Reagovat
oli9

Nemá to logiku , ale rasismus je zakořenění v každém z nás at si to někdo přizná nebo ne. Když by si byl někde na ostrově a uviděl skupinu 20 bělochů a 20 negrů kam bys zamířil ? každý ke svým.. větší zlo než tohle je spíš muslimský fanatismus a náboženství, naštěstí ten do Evropského fotbalu moc nezasahuje...

Reagovat
veikko

To ale není rasismus. Rasismus je povyšování jedné rasy nad druhou. Mimochodem, v dnešním světě každý vidí muslima jako teroristu, což je na hlavu.

Reagovat
smazaný uživatel

To neni na hlavu. To je prostě důsledek toho, že mezi Muslimy jsou teroristi zastoupeni daleko větším procentem než třeba mezi křesťany. To je prostě fakt.

Reagovat
veikko

To je pravda, ono je to ale dáno jinou kulturou. V carském Rusku taky frčely atentáty, protože se režim jinak změnit nedal. A osobně jsou mi křesťani nesmírně protivní. (i když jsou to povětšinou slušní lidé, znám pár hrozně otravných křesťanů)

Reagovat
oli9

Muslimové jsou ale fanatici nebo aspon většina z nich. Vím že všichni nejsou špatní. Jejich zákony a náboženství ale nejsou normální. Mně nevadí nic co dělají tam v jejich zemích, to je jejich země , jejich volba. Ale když přijdou do Evropy a pod. aby si stěžovali, vyhrožovali a chtěli vyjímky a pod... Přivandruješ sem, tak se podle toho zařid a chovej...

Reagovat
smazaný uživatel

achjo

Reagovat
CHONG

To není tak úplně pravda, pokud uvidíš skupinu 20 černochů a 20 bělochů a půjdeš bez jakékoliv bližší znalosti jednotlivých lidí v těch skupinách automaticky k bělochům, tak to v podstatě podvědomý rasismus je.

Reagovat
veikko

Já bych řekl maximálně xenofobie. Rasismus je přímo ideologie.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
CHONG

Tak ona definice rasismu je poměrně široká a různorodá, nemusí to být jenom ideologie, která povyšuje jednu rasu nad druhou...

Reagovat
smazaný uživatel

ale drahousku, to je prave definice rasismu

Reagovat
CHONG

Základem rasismu je rozdělení lidí podle rasového klíče, ale nemusí se ještě jednat o povyšování jedné nad druhou, tam by byl možná přiléhavější termín rasová nesnášenlivost.

Reagovat
veikko

Přiznej to, žes hned najel na wikipedii.

Reagovat
CHONG

V tomto případě se mi vybavila asi sedm let stará přednáška učitelky z gymplu na tohle téma, ale je možné, že ona z té wikipedie čerpala, ani bych se tomu nedivil

Reagovat
smazaný uživatel

najdi si jakoukoliv (solidni) definici rasismu a zjistis, ze nemas pravdu. otevri si doma slovnik, prohledej internet. rasismus z definice obsahuje "zebricek" ras...

Reagovat
CHONG

Dejme tomu, že máš pravdu, ovšem jak ti píšu víš, tak xenofobie na tenhle případ taky dobře nesedí, tak jaký termín je zde tedy nejpřiléhavější?

Reagovat
smazaný uživatel

ale sedi - a zalezi jakej priklad myslis

Reagovat
CHONG

Ten o skupině bělochů a černochů a nesedí to, nemusí jít o strach z té druhé skupiny, viz výše.

Reagovat
veikko

Jako nechci dělat chytráka, ale myslím, že definice rasismu je dělení ras podle určitého klíče (klíčů), který rasy dělí na vyšší a nižší. V dnešní době se to plete. P.S.: Třeba rasová diskriminace Romů, WTF? Romové jsou běloši, my jsme běloši. To je spíše xenofobie, pokud se nepletu.

Reagovat
smazaný uživatel

Romove jsou teda spis "hnědoši"..

Reagovat
Atlético de Madrid

nn, romové jsou hovna s nohama...

Reagovat
smazaný uživatel

Spis obycejni zlodeji.. cest vyjimkam.

Reagovat
Atlético de Madrid

a o kousek níž píšeš, že nejseš rasista

Reagovat
smazaný uživatel

to ale rozhodne nejsem, ja nerikam, ze za to, jaci jsou mohou jejich geny, spis kulturni tradice, ve ktere jsou vychovavany a ze kterych se nedokazou sami bez cizi pomoci dostat..

Reagovat
Atlético de Madrid

Mě by zajímalo, na čem to tvrzení o zlodějský většině zakládáš. Jo, hodně cikánů určitě krade, protože jsou chudý. Zjednodušeně: chudý jsou proto, že nemaj práci, práci nemaj proto, že nemaj vzdělání, vzdělání nemaj proto, že žijou ve strašnym. Je to začarovanej kruh.

Reagovat
Atlético de Madrid

* strašnym prostředí

Reagovat
smazaný uživatel

Je to zacarovanej kruh, ze ktereho se ale musi jejich komunita dostat sama. Je evidentni, ze pozitivni rasismus, kterej nase vladnouci garnitura uplatnuje, jim nejenom, ze nepomaha, ale spis skodi a postvava ostatni lidi proti nim.

Reagovat
Atlético de Madrid

Oni se z toho fakt sami nedostanou. Ne v současnym prostředí, kdy pomalu každej na cikány jen nadává nebo je přímo nenávidí. Ve společnosti je vůči nim neskutečně nenávistná nálada. Oni potřebujou, aby jejich problémy někdo aktivně řešil, ne nad tim přivíral oko a jen koukal, jak mezi lidma pučej nenávistný tendence.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemas pravdu. Oni nemaji na vyber. Bud se z toho sami dostanou, nebo to nedopadne dobre. Ale vinu za to nese soucasna a minula vladnouci garnitura, ktera jim nastavila takove podminky, ze se proste nemuseli snazit + pozitivni diskriminace/rasismus, kterej akorat zpusobil nenavist ostatnich vuci romum a romum nikterak k pozitivnimu stylu zivota nepomohl. Ted uz je na neco podobneho pozde. Videl jsi "Hatfieldovi a McCoyovi"? Tam je krasne videt, jak nepochopeni preroste v nenavist a nasledne uz s tim nikdo nic neudela.

Reagovat
Atlético de Madrid

A jak se z toho maj asi sami dostat, když už jsou uplně v prdeli? Všichni žijou v chudejch ghettech, jako malý je šoupnou do zvláštních škol, práci pak žádnou nedostanou a všude kolem jsou lidi který je nenáviděj. Dneska když se cikán pokusí uspět na pracovnim trhu, tak tomu rasismu čelí uplně všude.

Reagovat
smazaný uživatel

rasismus nemusi byt nutne dle barvy pleti - viz arijsky ubermensch. jinak mas pravdu: rasismus je hierarchizovani skupin podle rasoveho puvodu...

Reagovat
smazaný uživatel

V tom pejorativnim slova smyslu. Ja jsem treba narodovec, mam svuj narod radsi nez jinej a preju mu, aby byl lepsi nez ostatni. To ale neznamena, ze bych mel neco proti ostatnim narodum, tem preju stejnou ambici taky. Ovsem stejne se v dnesni dobe setkavam s tim, ze jsem nazyvan rasistou. Coz je smesny.

Reagovat
smazaný uživatel

tak to jsi jim nazyvan mylne a pouze to poukazuje na to, ze se zjevne stykas s intelektualni elitou (coz cloveka neprekvapi) pokud neco jsi, tak patriot nebo nacionalista - identifikujes se se svym narodem...

Reagovat
smazaný uživatel

Jj ja vim, ja teda hlavne mluvim o diskuzich na internetu, jako je treba eurofotbal a pak i o takovym domingovi, tak alespon si me pobavil.

Reagovat
veikko

V klidu, dneska je rasistou nazýván každý druhý člověk.

Reagovat
smazaný uživatel

Mne to nevadi, spis mi to prijde smesny.

Reagovat
smazaný uživatel

V anglosaskych krajinach je aj to povazovane za rasizmus, nie je to len o farbe pleti. Ak by napriklad nieco anglican hovoril o poliakoch ako takych (samozrejme v negativnom kontexte), je to povazovane za otvoreny rasizmus, taktiez naopak. Ponizovanie na zaklade farby pokozky sa tam v slusnej spolocnosti povazuje za primitivny rasizmus, a to im na vychodoeuropanoch, ktori tam nejaku dobu ziju, pracuju, asi najviac prekaza.

Reagovat
smazaný uživatel

Žádní Romové neexistují, jsou to cikáni. U nich to vůbec není o barvě kůže, je to o nich, jako o lidech, ale určité skupiny, které jsou na tom inteligencí podobně jako oni, neumí pojmenovat problém a tak raději řvou ,,černé ku*vy''.

Reagovat
smazaný uživatel

to akoze vsetci cigani su dementni ? tak vidis, toto je napriklad doslova rasisticka hlaska

Reagovat
smazaný uživatel

treba tohle bych nenazyval rasismus.to je genetika a prirozeny chovani.

Reagovat
CHONG

Jasně, ale vezmi si to takhle, vlastně přirozeně preferuješ nějakou skupinu jenom na základě rasy.

Reagovat
veikko

Dám ti jiný příklad, máš 10 Čechů a 10 Rakušanů, ke které skupině bys šel? (stejná rasa, jenom u Rakušanů by bylo o pár desítek decibelů navíc)

Reagovat
CHONG

Tak tam by ale mohlo jít třeba i o jazykovou bariéru.

Reagovat
veikko

Dobře, použiju nekalou taktiku: Dejme tomu, že umíš perfektně německy a jsi Čech.

Reagovat
smazaný uživatel

a kam bych s nima sel? tak zalezi na ucelu cesty, ne?

Reagovat
veikko

To je jenom parafráze na jeho příklady s černošskou a bělošskou skupinkou a jedním, co se k nim snaží vetřít.

Reagovat
smazaný uživatel

No jo, ja to pochopil, ale ja ti i odpovidam. Zalezelo by na situaci. Kdyz budu potrebovat neco od rakusaku, tak pujdu k jejich, kdyz ne, tak pujdu ke sve, ale kdyz bude v ceske skupine 10 zlodeju a u rakusaku 10 kvalitnich lidi, tak nemam duvod zustavat u ceske, ale budu cechem u te rakouske a nebudu se za to stydet, budu se drzet jejich pravidel, ale zaroven jim budu treba vypravet o nasich tradicich a zvycich.

Reagovat
veikko

Do pytle, neudržím to. 10 kvalitních Rakušáků???

Reagovat
smazaný uživatel

Nemas rad rakusaky, nebo co?

Reagovat
veikko

Bohužel, já obecně nemusím Germány. Možná ve mně zbyl nějaký komplex z Habsburků. Jsem špatný.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
CHONG

Složitá otázka, asi bych dal na momentální dojem, jaký bych z těch skupin měl, kdybych k nim kráčel a bleskově se rozhodl.

Reagovat
smazaný uživatel

jasny,protoze si zvire a ridis se podvedomim a reflexy ktery se vytvareji stovky tisic let.to je proste vrozena vec a zpusob ochrany a s tim nejde behem par generaci nic udelat.stejne tak se clovek ridi prvnim dojmem.dulezity je ale to jak se zachovas po urcity dobe az budes mit moznost ty lidi poznat a jestli se pak budes ridit podle toho jaky clovek je a nebo porad podle barvy kuze,to uz ovlivnit muzes

Reagovat
CHONG

Ale víš o co mi jde ne, když si zvolíš skupinu pouze na základě rasy bez toho, aniž bys měl nějaké bližší informace o jednotlivých členech té skupiny, tak je to podle mého projev určitého zakořeněného rasismu.

Reagovat
smazaný uživatel

jo chapu,tak zalezi jak si to definujes a co si pod tim predstavis.ja tomu rikam geneticky dana reakce a prirozeny reflex protoze jsem zvirata a necim se ridime.pro tenhle priklad co si napsal

Reagovat
CHONG

Rozumím ti, já v tom zase vidím určitou formu zakořeněného rasismu, který buď zůstane v tomto stádiu a nebo se z nějakých příčin posune do stadia intenzivnějšího a agresivnějšího.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Emqick

Skvělý článek, Domingo! Můžu se zeptat, čím se živíš popř. co jsi studoval/studuješ? Má skvělý cit pro společenské dění ve Francii. Hádám, že jsi tam i nějaký delší čas pobýval?

Reagovat
domingo

To ne, jenom hodne ctu, zajimam se, spojuju si veci dohromady :)

Jsem na volny noze, ale vsechno, co delam, ma neco spolecnyho se psanim.

Reagovat
Emqick

Páni, tak to všechna čest! Já studuji sociologii a tvoji schopnost si věci spojovat bych měl opravdu rád! Díky za článek, hodně se mi líbil a dal mi pohled na francouzský fotbal, jaký mě nikdy předtím ani snad nenapadl!

Reagovat
Manik...

Rasismus je problém, ale mnohem větší problém vidím v zneužívání rasismu samotnými černochy a cikány, kteří to pak používají na všechno

Reagovat
oli9

cikání používají ještě oblíbenou diskriminaci a ano rasismus existuje jenom jeden pouze ten od bělocha .... naopak už to není rasismus ale jen vlastně naštvání

Reagovat
TopinB

Výborný článek, skvěle se to četlo

Reagovat
vodka

Reagovat
smazaný uživatel

Bojim se to zacit cist, kdyz vidim, kdo je autor

Reagovat
Posledni Kovboj

tak nam vsem udelej radost a necti ho

Reagovat
smazaný uživatel

paradni clanek, domingo je zkratka trida

trochu mi tam ale chybi neco k tomu samotnymu gestu a dieudonném - protoze ten anelkuv cin si tenhle humbuk bohuzel plne zaslouzi, bez ohledu na sirsi kontext francouzskeho "rasismu"...

Reagovat
smazaný uživatel

a propos, proc jsi tam vlastne toho dieudonného vic nerozebral? ses bal, ze to pak uz neprecte vubec nikdo?

Reagovat
domingo

Tak to uz je asi fuk, stejne sem vetsina lidi chodi jenom napsat sve osvicene nazory, jak nezerou oficialni statni doktrinu zleho multikulturalismu jako vsechny ty zblble ovce, atd., klasika.. :)

Hlavne proto, ze ten clanek ma byt uzce spjaty s fotbalem, ne se sociokulturnimi problemy. Ty pasaze, kde se tyto dva svety prekryvaji, jsem nejak pokryl, ale Dieudonneho saskovani uz nema s fotbalem nic spolecneho, jenom zastupne skrz toho Anelku.. Ta pointa lezi trochu nekde jinde. A mas tam link, kde je k tomu neco napsany

Reagovat
smazaný uživatel

a vidis, dole uz mas na quenelle dotaz

o dieudonném samozrejme vim, nedavno jsem se tu bavil s jednim frantikem a pak si i neco hledal. jasny, ja to chapu, v podstate jsi vyuzil anelku jako zasterku

Reagovat
domingo

To mas pravdu. Ja mel tohle tema pripravene uz hrozne dlouho, vlastne prvni nastrel vzniknul pote, co Francie prohrala na Ukrajine a pocital jsem s tim, ze ty problemy poslouzi jako mustr pro clanek o jejich vypadnuti ..Anelka mi ted docela helfnul, tak jsem k tomu prihodil jeste ty sociokulturni kontexty, aby to cele nejak dohromady davalo koherentni obraz toho, co se tam deje a proc se to zhruba deje.

Reagovat
Counter

Jak k první, tak druhé části příspěvku.

Reagovat
georgeo

Perfektní článek, Domingo klobouk dolů!

jenom pro osvětlení: čeho a čím byli obětí Gourcuff a Lloris? nějak jsem to tenkrát nezachytil

Reagovat
domingo

Tak mluvilo se o klasicky sikane, ta muze mit spoustu podob. Oni jsou oba dost plasi, neprubojni, to je pak hned.

Reagovat
veikko

Článek super. Jinak nemohl bys mi vysvětlit okolnosti tabuizace toho quenelle? Moc netuším, o co se jedná.

Reagovat
smazaný uživatel

taky jsem nepobral, proc si ho vybral prave Le Pen?

Reagovat
domingo

Protoze je to fasoun.

Reagovat
smazaný uživatel

to jsem vedel, jen jsem nevedel, co vlastne to gesto znamena

Reagovat
domingo

Ze nema rad zidy, no..

Reagovat
domingo

Ok, takze je to zhruba takhle..

Quenelle je puvodni oznaceni pro takovou podlouhlou lokalni klobasu. Dieudonne, ktery se oznacuje za antisionistu (ne vsak antisemitu, coz neni totez - v tom ma stoprocentni pravdu), vedl pred nekolika lety kampan do evropskeho parlamentu se svoji "stranou". V ramci predvolebnich debat prohlasil, ze sionistum patri zastrcit 'quenelle' do pozadi.

To gesto samo o sobe pripomina bras d'honneur (prakticky francouzsky fakac), ale ma proste tuhle historii. Samozrejme se toho chytly vselijake pochybne skupinky v cele s Le Penem a jeho podrztaskami (jak pisu v clanku), takze doslo brzy k oficialnimu zakazu. Francouzske zakony jsou na podobne veci extremne haklive. Valerie Fourneyron (Hollandeho ministryne sportu, docela znama postava, proslavila se jako hlavni mluvci vladniho kridla proti LFP pri tech debatach o milionarske dani) to povazuje za gesto na urovni hajlovani.

To se muze zdat trochu prestreleny, ale ve Francii, ktera do te doby nemela zadne "svoje" univerzalni nenavistne gesto, se tohle ujalo tak rychle, ze jeho zakaz je jedinym logickym vyustenim.. Nikdo nedela quenelle jako dukaz vzdoru proti establishmentu (jak to nazyvaji Dieudonneho priznivci).

Dam priklad: Je to podobne, jako pokud by nejaka kontroverzni postava ceske popkultury (treba Reznik) zalozila ve volbach stranu, jejimz programem by bylo strkat treba muslimum pest do prdele. A vymyslela si k tomu unikatni gesto.

Myslis, ze by se toho mistni rasisticka vetsina nechytla? Bylo by potom v poradku toto gesto zakazat a jeho pouzivani tvrde postihovat? Samozrejme ze ano - jen proto, ze neco neni "stare", neznamena, ze to nema historicky nebezpecnou hodnotu. Historie je psana tady a ted, neexistuje lhuta promlceni - existuji proste nejake zakladni pravidla lidskosti a predvadeni quenelle je porusuje, protoze znamena to, co znamena.

Takze asi tak. Snad to takhle staci

Reagovat
CHONG

Když už jsi to jméno zmínil, může se tě zeptat, jaký máš ty osobně názor na Řezníka?

Reagovat
domingo

Jako umelec je strasne spatnej, jeho nazory neresim. Proste je to provokater, ktery zije z pozornosti, takovych uz bylo a bude.

Reagovat
CHONG

No, úplně bych neřekl, že takových provokatérů bylo a bude hodně, Řezník tu hladinu přeci jenom zčeřil poměrně slušně.

Reagovat
smazaný uživatel

Prave ten humbuk kolem nej, bylo to, co si ze vseho nejvic pral.

Reagovat
domingo

No vzdyt to rikam

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
smazaný uživatel

No tak to s tebou fakt nesouhlasim. Samozrejme ze ne. Ale tohle je proste demence vsech socialistickejch mozku, co si mysli, ze zakazem neco dokazou.

Reagovat
domingo

Ja vim ze nesouhlasis.

Reagovat
veikko

Dokážeš to, že když to někdo použije, můžeš ho sankcionovat. Mimochodem, socialistické mozky???

Reagovat
smazaný uživatel

Perfektni, pojdme zakazat auta, protoze se nejakej fasoun vozi autem, nebo vlastni znacku audi = fasounska znacka atd. Nebo pojdme sankcionovat lidi, za to, ze pijou stejnou znacku piva.

Reagovat
domingo

Jj, ono je to totiz tak, ze jen diky par pitomcum si nemohou davy slusnych a obycejnych lidi delat na travniku quenelle a hajlovat. Socialismus

Reagovat
smazaný uživatel

Dav slusnych a obycejnych lidi si preci sam o sobe muze rozhodnout, zda chce nebo nechce delat quenelle a nemusi to za nej rozhodovat stat. Krom toho, quenelle, jak jsi sam napsal, vznikl preci uplne jinak, nez hajlovani, kvuli podpore neceho jineho, nez vyvrazdovani zidu a jinych narodu.

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nevim, ty bys snad sel hajlovat, kdyby to nebylo postaveno mimo zakon? Protoze podle toho co tu obhajujes, tak snad i jo

Reagovat
domingo

Coze?

Ja obhajuju zakaz quenelle, protoze je to heslo, ktere se v sirsim celospolecenskem diskursu ujalo jako symbol nenavisti k zidovskemu obyvatelstvu. Je uplne jedno, jestli to Dieudonne zamyslel jako, vim ja, modlitbu za narozeni vice kotatek (nezamyslel), proste ted a tady se to pouziva v protizakonnem vyznamu, a zakon je od toho, aby korigoval to, co je protizakonne.

Jak si pro Kristovy rany na nebesich z tohohle vyvodil, ze bych sel hajlovat, kdyby to nebylo zakazano?

Reagovat
smazaný uživatel

Hajlovani je postaveno mimo zakon kvuli vyvrazdenym lidem. Quenelle, at uz se pouziva v jakemkoliv vyznamu, nebylo pouzito pri zadnem vyvrazdovani, nikoho. Sam jsi napsal puvod toho slova o par radku vys. To, ze se toho chytne nejaky extremisticky hnuti, preci neznamena, ze kvuli tomu postavis pulku slovniku mimo zakon. Normalni clovek to pouzivat ve spatnym slova smyslu nebude at uz to bude mimo zakon nebo nebude. A naopak, jeho postaveni mimo zakon preci nezmeni mysleni nacku. Kapito?

Reagovat
Posledni Kovboj

ach jo

Reagovat
smazaný uživatel

ty ses dalsi levicackej uplakanek?

Reagovat
Posledni Kovboj

jj

Reagovat
veikko

Reagovat
smazaný uživatel

pletes paty pres devaty, ale je to docela sranda

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to me neprekvapuje, ze je pro levicaka svoboda vtipna.

Reagovat
veikko

Reagovat
smazaný uživatel

dneska tady ma sjezd marxistickej krouzek?

Reagovat
veikko

Jen houšť, jen houšť. Já tě žeru.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
veikko

Co ty jsi zač? Já se tady v těch přispěvatelech moc nevyznám. Jenom si pamatuju, že Merle je trouba a Filipa všichni nenávidí.

Reagovat
Posledni Kovboj

...nasleduje cca pet stranek popisu Dolarova pusobeni na EF

Reagovat
smazaný uživatel

Nic pozitvniho tu o mne nejspis nenajdes.

Reagovat
smazaný uživatel

ty vole, ja se bavim

Reagovat
veikko

Díky moc.

Reagovat
smazaný uživatel

osobne nechapu ten prerod dieudonného z bojovnika proti rasismu v totalniho anti-sionistu. slysel jsem, ze prej nejakymu zidovskymu zurnalistovi natvrdo rekl, ze je skoda, ze vsichni zidi neskoncili v plynovejch komorach...

Reagovat
veikko

To fakt někdo řekl? To není antisionismus, ale demence.

Reagovat
domingo

Tak byt antisionista neni samo o sobe nic odsouzenihodneho, da se tak oznacit v podstate kazdy, kdo podporuje pravo Palestiny na vlastni uzemi.. takze v tehle levicacke sorte vlastne skoro vsichni Ale on to fakt prehani, no.

Reagovat
smazaný uživatel

je antisionismus a vylozene nenavistnej antisionismus. v podstate ve vsech tehlech anti- terminech mas daleko vic rozmeru, ktery jsou zprofanovany tim, jak je jednotlivy skupiny pouzivaji no...

Reagovat
domingo

Tak samozrejme. Proto je taky vzdycky tak zabavne, kdyz se nekdo ohani ucebnicovymi definicemi

To mas jak s tim rasismem - pokud chces byt moudrej jak wikipedie, tak rasistou neni vlastne nikdo, protoze podle Gobineaua s Chamberlainem se ridi jenom par totalnich posuku. Spolecensky uzus je ale nastaveny nejak jinak, coz je taky odpoved na dolarovo breceni po "svobode vyjadrovani" u quenelle. A dal to uz vysvetlovat nebudu, pripada mi to jako totalne blbuvzdorny princip, kdo ho nechape, je to proto, ze ho chapat proste nechce

Reagovat
domingo

Proste je to vzdycky o nejake semiotice, kor v postmoderni spolecnosti po 11. zari. Ty hranice jsou tekute a musi byt posuzovany vzdy ted a tady. Nebezpeci plizive nenavisti nema problem presouvat se z mista na misto.. atd. Uz se dostavame moc za roh, na to, na jakem jsme portalu

Reagovat
smazaný uživatel

souhlas, az na jednu vec: ucebnicovy definice jsou uzitecny, ale bez kontextu podstradaji smysl

Reagovat
smazaný uživatel

Dokavad se veci nebudou posuzovat individualne, tak je stejne jakejkoliv jinej princip spatnej.

Reagovat
smazaný uživatel

jj, urcite

Reagovat
smazaný uživatel

Jasne ze ne, protoze hlasici se trida preci hajluje.

Reagovat
smazaný uživatel

tak to ale neni anti-sionisticky prohlaseni, ale anti - semitsky

Reagovat
smazaný uživatel

jo, to je fakt...

Reagovat
db18

Ještě když Ribéry byl v té době takový provokatér a vtipálek... tam by mne docela zajímalo, jestli to vzniklo z "nevinného žertu" nebo se dělo něco víc...

Reagovat
smazaný uživatel

100. proti multikulturalismu.

Reagovat
CHONG

Reagovat
OVi.77

Reagovat
Kovi81

Reagovat
ACSMan

:thumbsup: :hakenkreuz:

Reagovat
Counter

Četlo se to příjemně, jen čas od času jsem se v tom trochu ztrácel. A jak píše sebyk, chybělo mi tam bližší rozebrání quenelle. I tak ovšem ohromná paráda, která tady působí jako zjevení mezi podvyživeným chudinkami.

Reagovat
domingo

Mas to o vlakno vys

Reagovat
Counter

Nj, sotva to dopíšu, už je můj koment pasé... Díky :-)

Reagovat
Arne

Podvyživený chudinky?

Reagovat
Counter

Přiznám se, že do německé sekce nechodím, takže si to neber osobně

Reagovat
Arne

Tady ale nejde o německou sekci. Podvyživenými chudinkami myslíš co? Každou aktualitu?

Reagovat
Counter

Já bych se raději hlouběji nepouštěl do veřejné kritiky "svého zaměstnavatele" :-D Nelíbí se mi spousta systémových věcí, která mi přijde zastaralá, O něčem koneckonců svědčí, že si něco málo o fotbale raději přečtu i na takovém idnes než tady.

Reagovat
PJ

No tak šup sem s těma zastaralýma systémovýma věcma, třeba nebude takovej problém na nich něco změnit k lepšímu (teda ne sem, ale do mailu, icq, fb, pošty nebo pošli holuba, to je jedno)

Reagovat
fantomas

Kolovrátek

Reagovat
Counter

Musíš pochopit, že články, které nesou mou autorskou známku "EUROfotbal (-.-)" se do tohoto výčtu počítat nemohou.

Reagovat
fantomas

I kdyby snad tohleto mělo bejt relevantní a zcela pravdivý (nepíšu jen takový články), tak hlavní podstatou mý reakce byla nečinnost tebe samotnýho jako někoho v pohodě kompetentního zároveň. Ale to už bych se opakoval no.. jen že když už ty to musíš zmiňovat při každý příležitosti, tak co bych si i já při každý příležitosti "nezakolovrátkoval". :))

Reagovat
Counter

Já beru, že jsem lemra líná, která s tím sama nic nedělá, je to také mj. zapříčiněno nedostatkem motivace.

Reagovat
Counter

Ale to, že sám nejdu příkladem, ještě neznamená, že nemůžu přispět svou troškou do mlýna. Aspoň teda ze své pozice pěšáka, který má jen minimální vliv na celé dění.

Reagovat
fantomas

Však přispívej, hlavně co možná nejčastějc a pořád stejně.

Reagovat
Counter

Musím, když jsem v tom skoro sám.

Reagovat
stas87

aku poziciu maju zidia vo francuzskej spolocnosti?

Reagovat
smazaný uživatel

Nedávno jsem viděl na ČT reportáž, která popisovala, jak se starší židi vracejí z Francie do Izraele, protože tam pociťují stále rostoucí odpor vůči nim, takže to asi nic moc nebude, no.

Reagovat
smazaný uživatel

neprilis zavidenihodnou, muslimove izrael zrovna dvakrat nemusi ne, vazne, co jsem se bavil, tak to zadna hruza neni - nejaka otevrena nenavist (az na par posuku) je pomerne vzacna...

Reagovat
TopinB

Tak ta otevřená nenávist pár pošukú je víceméně všude, že jo

Reagovat
smazaný uživatel

prave, takze asi nic vyjimecnyho. pro posuky v CR jsou snadnym cilem cikani, pro (muslimsky) posuky ve francii to zase muzou bejt zidi...

Reagovat
Godwinson

Od toho MS to jde s Yoannem z kopce. Ribery mu znicil karieru, zmrd!:)

Reagovat
smazaný uživatel

nahodou letos ma nejlepsi formu za posledni tri roky

Reagovat
Posledni Kovboj

OT: Milan Matula - 3 zapasy

Reagovat
Godwinson

Akorat.

Reagovat
Bayern +

Domingo. Na to sa teším.

Reagovat
smazaný uživatel

Písať v kontexte Anelkovho prípadu o rasizme je prinajmenšom smiešne, inak zaujímavé...

Reagovat
smazaný uživatel

Jako bych otevřel prvně v životě A-kontra... Pan Zezula zjevně chodí se starým 'náckem' Le Penem na pivo aspoň 2x do měsíce, protože má zmáklou mj. i jeho pozici stran pojetí etnicity, trendy probíhající sotva pár generací jsou zde 'odnepaměti'(protože historie začala osvícenstvím, víme?) a nakonec nám ukazuje, jak poválečný liberalismus velmi bezproblémově (a proč ne, otrávnené ovoce téhož stromu) 'zblajznul' svého nedochůdnedného bratříčka - (nejen kulturní) marxismus - "Ukázalo se totiž (zcela logicky), že nejde o problém barvy kůže, ale třídní příslušnosti."

Evropou obchází strašidlo...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

:)

Reagovat
fantomas

Reagovat
domingo

Pamatujes, jak jsme se o tomhle tematu bavili a tys rikal, ze tady ta diskuse lehne popelem?

Reagovat
fantomas

No.. je to lepší nebo horší, než sis myslel? U mě byly očekávání naplněny vrchovatě asi, i když teda nemám moc sílu to pročítat celý tady.

Reagovat
fantomas

(A hádám, že to vlákno se sebykem zrovna mohlo bejt i docela hodnotný.)

Reagovat
smazaný uživatel

neni, nudil jsem se pri psani disertace a jsou to spis placy do vody a hadani se nad definicema

Reagovat
fantomas

Mhm ty ale studuješ něco s biologií ne?

Reagovat
smazaný uživatel

studuju, dokonce primo biologii i kdyz teda jsem tak trochu all over the place, protoze casto delam spis veci, co jsou bliz k antropologii, psychologii, historii vedy a tak. ostatne moje disertace je na tema "can punishment promote cooperation?", coz zas tak mnoho spolecnyho s biologii nema...

Reagovat
smazaný uživatel

respektive prdlajz disertace - bakalarka, furt mi tam preskakuje anglictina...

Reagovat
fantomas

Tomu sem se divil jako druhýmu, ale nechtěl sem tě degradovat... koneckonců ty už snad minimálně jednoho bakaláře mít musíš ne? Co si pamatuju, byl si určitě nade mnou..

Reagovat
smazaný uživatel

nemam, ve skotsku je bohuzel 4letej, letos to dodelavam. na druhou stranu magistr je jen jednoletej, takze to zase dozenu

Reagovat
fantomas

Jednoletej tak to hned frr na nákou tu field work a ani se na tý škole neohřeješ, ne? :))

Reagovat
smazaný uživatel

uvidime, moc se nekam do prirody nehrnu ta jednoletka je prave prej dost velkej brutal a drtiva vetsina je zkratka jen coursework - fieldwork musis zmaknout v lete a ozelet prazdniny no...

Reagovat
fantomas

Jo, chápu no nešťastně řešený teda.

Reagovat
domingo

Milgram rikal ze jo :)

Reagovat
smazaný uživatel

milgram s tim uplne nesouvisi, ten je spis o obedience nez o punishment. i kdyz postupne jak roste velikost spolecnosti, tak tu obedience potrebujes, protoze musis nejak ostatni prinutit, aby ten punishment aplikovali, ci spise prijali z tvych rukou

Reagovat
domingo

Ja to teda cekal horsi, zadny kreativni novy argumenty a tak

Reagovat
OVi.77

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
domingo

Ale ok..

Le Penovo pojeti etnicity je pro francouzsky fotbal naprosto irelevantni.

Fotbalova historie nezacala osvicenstvim, zacala pozdeji, konkretne v roce 1904, jak mas uvedeno v clanku. To je 110 let, tedy ano, par generaci. Slovo odnepameti je tedy ve fotbalovem kontextu pouzito legitimne. (Tento clanek je o fotbale btw.)

Tridni prislusnost - aha, takze nakreslit caru mezi zivotni urovni a moznostmi v banlieues a v zajistenych rodinach se stabilnim prijmem a zazemim je marxismus jo?

Sam jses nedochůdnedný bratricek.

Reagovat
domingo

btw Ctrl + F rika, ze 'odnepameti' jsi poprve pouzil az ty zde v diskusi, tak co to taras

Reagovat
fantomas

Reagovat
EAG le grand amour

Reagovat
smazaný uživatel

Pro tento článek je francouzský fotbal východiskem, věnuje se ovšem poněkud jiným věcem, než jsou branky a body - například etnicitě a jejím rozdílným koncepcím.

Ty (dle toho,co píšeš) třídní determinaci považuješ zjevně za podstatně důležitější než pouhý nástroj při srovnávání banlieues a petit buržujů. To ty ale všechno víš, myslím jsi to psal - jen užíváš nečestné a nesportovní metody diskuse...

Reagovat
domingo

Schejbale.. ?

Reagovat
smazaný uživatel

Vtipe vylez? Nějaká hipsterská reference? Tápu a strýc Google ukazuje jen nějakého obskurního mně neznámého bloggera, jehož barvu a zápach se mi nechce zjišťovat, tak asi budeš muset být doslovnější....

A ty invektivy si strč víš kam,jakkoli když pro tebe zřejmě nesouhlas vyjadřený komplikovaněji než kombinací a jednoslabičných slov musí být oříšek téměř k nerozlousknutí.

Reagovat
smazaný uživatel

Nechcem ťa poučovať, ale mal by si si všimnúť toho, že pokiaľ nesúhlasíš s domingom (respektíve s ostatnými jeho FB-kamošmi) a napíšeš relevantný argument, budeš zosmieštňovaný priamo či nepriamo v diskusii alebo ohováraný... Klasické praktiky ľudí, ktorí berú len svoj názor a nejde im o diskusiu, ale o vytiahnutie sa pred svojimi kamošmi

Reagovat
domingo

Rika clovek, ktery si mysli, ze homosexualita je nemoc. Lol

Reagovat
smazaný uživatel

Máme to tu a nemusel som ani dlho čakať...

Reagovat
domingo

Tak kdyz placnes takovou zhovadilost, tak se pak nediv.

Reagovat
smazaný uživatel

tak nemoc to neni, ale casto to neni ani vrozeny a to uz zalezi jenom na tobe, jak tomu rikas..

Reagovat
domingo

k

Reagovat
Kenneth

Tak to ma pravdu

Reagovat
CHONG

Nemoc to není, pouze odporná zvrácenost.

Reagovat
smazaný uživatel

Domingovo ritolezci jsou stejne nejvtipnejsi

Reagovat
smazaný uživatel

jj

Reagovat
domingo

Jako zatim si tu lezete do riti akorat vy dva

Reagovat
smazaný uživatel

to si ešte asi nevidel kiwwiho a môjho brata

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

a je to tady

Reagovat
fantomas

Sakra, prozradil sem se.

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

jiste, moje prvni a posledni reakce na olivera dneska

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ted si to posral...

Reagovat
smazaný uživatel

... len som chcel, aby sa chytili

Reagovat
smazaný uživatel

Díky, píšu minimálně, ale ještě stále občas čtu, takže +- tuším, odkud vítr vane. Kolega Zezula se žádnou argumentací pravděpodobně zdržovat nebude, níže řeší Řezníka a od tak fundamentálních otázek se neutíká .

Jinak je snad už dýl zjevné, že liberalismu jeho hegemonie nijak nesvedčí, a tím jak je absolutní, tak je to snad ještě horší než u jeho předchůdců. Ale myslím, že vaše cesta může vést už jen dolů, snad nestihnete napáchat něco fakticky nezvratitelného.

Reagovat
smazaný uživatel

Súhlasím, napíšem svoj názor úplne jednoducho bez okolkov... Komunzimus / socializmus zakazoval aj to dobré, liberalizmus / demokracia dovoľuje aj to zlé, preto tieto - izmy skôr či neskôr skončia na smetisku dejín...

Reagovat
smazaný uživatel

a ted je tady socializmus nebo liberalizmus?

obcas se v tom ztracim, je brusel socialistickej nebo liberalni

nebojte, po nejaky vetsi krizi budete chvilku tahat pilku zase vy

Reagovat
smazaný uživatel

prepáč, ale nebudem reagovať na výplod tvojej očividne širokej fantázie

Reagovat
smazaný uživatel

v pohode, uznavam, ze me systemy pramalo zajimaj, vzdycky jde o lidi, ktery v nich zijou.

jen to vypadalo, ze davas socialismus a liberalismus do opozice, pritom od lidi podobnyho razeni /mozna ne zrovna od tebe/ ctu o bruselu jednou jako o socialistickym jednou o liberalnim jak se to hodi na urcity tema.

jinak jak si predstavujes idealni zrizeni? /asi predpojate diky tvy obrane slovenskyho statu mi vytane onen / mohl bys rozepsat jeho prednosti a nedostatky? dik

Reagovat
smazaný uživatel

je to na dlhú diskusiu, zajtra budem mať čas, daj mi mail...

Reagovat
smazaný uživatel

gambler2000@email.cz

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Domingo skvělý článek, co se týče tvého příspěvku o antisonismu, tak si dovolím oponovat... Vždyť antisionista není člověk, co schvaluje právo Palestinců na vlastní území... Je to člověk, co nesouhlasí se sionistickými židy...

Reagovat
domingo

Je to jeden z uhlu pohledu ale. Taky nekde v diskusi pisu, ze tyto definice jsou ze sve podstaty nefunkcni jako stale meritko, protoze jsou tekute a vzdy maji nekolik interpretaci..

Reagovat
smazaný uživatel

presne tak, jeden z pohledu to je, minimalne jsem se s nim nekolikrat setkal

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
CHONG

Myslel jsem si, že po Havlově smrti ta pravdoláskařská móda opadne, ale domingo si v ní frčí dál.

Reagovat
*CZE*

Pravdoláskaři tady tomu vládnou. Vic slunickovych lidi nikde na netu nenajdes.

Reagovat
smazaný uživatel

humanisti utreli,zabilo to havla vod doležala kvuli tomu vodešla žena,ted má hubu plnou hrobkova semena !!!

Reagovat
CHONG

Řezník

Reagovat
smazaný uživatel

řezník je jeden z mála co si zaslouží respekt za charakter,za celoživotní dílo a možná by měl dostat i nobelovku..jako jeden z mála dokázal z niceho vytvorit v zemi humanistu,cikanomilu,cenzury,buzerantu a tak bych mohl pokracovat donekonecna,kult,kterej se tomu vsemu vzeprel,ma vsechno u pici prochazi mu to a vhrava na cele care ani media se nechytaji .

Reagovat
domingo

ty musis mit strasne smutnej zivot

Reagovat
smazaný uživatel

prave,ze az moc spokojenej :-) nestydim se totiz rict,ze se mi neco,nebo nekdo nelibi,neskryvam se za nic a ziju tak,jak uznam za vhodný a zatím mi to zadny komplikace v praci ani v osobnim zivote neprineslo..jsem naprosto vyrovnanej,a co ty,zabredlej v tech svejch terminech odbornejch,lidumilství a poucovani,jak se ti rano jezdi ve smradlave tramvaji mezi cikanama a bezdakama? povidej,rad si to poslechnu.

Reagovat
smazaný uživatel

toto si vazne odporuje, pises, ze si moc spokojny a hned na to defacto pises, ze sa ti nepaci svet taky aky je to je vazne diagnoza

Reagovat
smazaný uživatel

a jeste niz pise, koho vseho v podstate bezduvodne nenavidi. vsadim se, ze z tech skupin, co vypsal, osobne nezna jedinyho zastupce - ale to mu ocividne v nicem nebrani...

Reagovat
smazaný uživatel

nenavidiet mozes aj bez dovodu, urcite na to existuje v psychologickom zargone nejaka multidiagnoza uplne iracionalne, to je ako ked nenavidim stromy, nenavidim slnko, nenavidim vodu, vzduch, susedovu farbu auta... vlastne ani neviem preco to nenavidim, patri to k zivotu rovnako ako moja docasna uboha existencia, ale budem to nenavidiet

Reagovat
smazaný uživatel

osobne vidim trochu rozdil v tom nenavidet vodu a stromy a nenavidet konkretni skupinu dalsich lidi

Reagovat
smazaný uživatel

ja som si to len adamsovsky porovnaval , ani existencia tej skupiny ludi predsa nie je zavisla na jeho "spokojnom zivote"

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Hele ale ten Reznik ma bazne neco do sebe...Dnes se ucime o prokletych basnicich,beat generation,jistym zpusobem je oslavujeme...nevidis tady tu podobnost?

Reagovat
smazaný uživatel

jedina jejich podobnost je v tom ze se vzepreli spolecnosti

Reagovat
smazaný uživatel

V tom,ze spolecnost sokovali.Jejich chovani,vzhled,zpusob zivota,literarni tvorba...to vse bylo v rozporu s hodnotami tehdejsi spolecnosti. Presto to vse dnes vnimame jako formu protestu,zrcadlo nastavene spolecnosti bla bla... Rytmus krici JBMNT,Reznik si znasilnuje,Ginsberg pise o vykourenych kokotech,Rimbaud se opile potaci a vsichni jsou nasrani a ani jednoho nemuzes brat vazne

Reagovat
smazaný uživatel

se vsim souhlasim az na toho rytmuse s tim totalne ustrelils ,rytmus je tolik mainstream ze to vic uz ani nejde ten se proti nicemu nevzeprel naopak,vyuziva toho ze se z undergroundu dostal do povedomi a libuje si v te spolecnosti.

Reagovat
smazaný uživatel

Vsak jsem jej pouzil zamerne Vim,ze je to srac a pozer. Chtel jsem jej dat ale zamerne vedle "hipsteru" a lidi na okraji spolecnosti a ukazat na to,ze dnes uz jsou nasrane na popkulturni spolecnost i jeji produkty-postmoderni svet rulez

Reagovat
smazaný uživatel

hipsteri jsou jeden z duvodu proc sem odesel z vejsky

Reagovat
smazaný uživatel

Haha co jsi studoval?

Reagovat
smazaný uživatel

informatiku,nemam problem priznat ze to bylo tezky a ze sem na to sral,ale ti lidi co tam byli mi to natolik znechutili ze sem ani nemel naladu a chut s tim neco delat od profesoru az po ty hipstery na tech starejch divnejch kolech lezicich v trave a rozjimanim nad svetem..brrr

Reagovat
smazaný uživatel

vzdyt to je super,vysoka je jedine obdobi tveho zivota,kdy si muzes v trave rozjimat a nejsi jeste stary

Reagovat
smazaný uživatel

jo,me se to prici ja nejsem rozjimaci typ

Reagovat
domingo

Tak ja si o Reznikovi myslim, ze je to proste provokater, ktery zije z pozornosti ostatnich, a z tohohle uhlu dela svoji praci fakt dobre. Ze by to ale melo nejakou umeleckou hodnotu..

Reagovat
CHONG

Jen tak ze zvědavosti, kolik jsi toho od něj slyšel?

Reagovat
domingo

asi 6 skladeb

Reagovat
CHONG

To není moc, ale co si budeme nalhávat, ta umělecká hodnota samozřejmě nijak valná není, ale ve spoustě tracků má zajímavé myšlenky a dokáže v nich celkem trefně poukázat na různé problémy současné společnosti.

Reagovat
smazaný uživatel

U Řezníka ale nejde o uměleckou hodnotu

Reagovat
domingo

U umelce jde vzdycky o umeleckou hodnotu, to nemusi byt jenom krasny cisty noty a bohaty kompozice. Performer je taky umelec. U Reznika se tato hodnota samozrejme meri tim, jak moc se mu dari provokovat, sokovat a tnout do ziveho.. a to se mu podle me nedari, protoze pise blaboly.

Reagovat
CHONG

Tak kdyby se mu to nedařilo, tak by asi nestál před soudem, nebylo by na něj podáno několik dalších trestních oznámení, Doležal by si z něj nenasral do kalhot a nevyřadili by ho tak trapně ze Slavíků, myslím, že se mu to daří docela dobře.

Reagovat
domingo

Ale presvedcuje presvedceny, o to jde. Nema presah mimo vlastni fanouskovskou obec.

Reagovat
CHONG

Ty se ale psal, že se mu nedaří šokovat a tnout do živého, což soudě dle toho, kolik lidí se k němu už do médií vyjadřovalo, hrozilo trestním oznámením nebo jej dokonce podalo, není tak úplně pravda, podle mě do toho živého tne právě slušně, kdyby se mu to nedařilo, tak nad ním každý mávne rukou a vyserou se na něj.

Reagovat
domingo

No jo, ale jaky to ma presah krome toho, ze si lidi reknou "jo ten Reznik, ten je divnej"? Podivej, kdyz ted vylezu ven a vyseru se pred Prazskej hrad, taky me budou tahat po soudech a probirat v mediich, ale jenom jako toho typka, co posral Prazskej hrad. Muzu to udelat treba jako symboliku nesouhlasu se Zemanovou vladou, ale to nikoho zajimat nebude. Reznik ma velmi podobny problem - je kontroverzni a je na nej videt, to sdeleni, ktere se snazi protlacit, vsak chapou a prijimaji prakticky pouze ti, kteri by tak cinili i bez tech soudnich tahanic. Presvedcuje presvedcene.

Reagovat
domingo

Podle mne treba mnohem vic "tnul do ziveho" Cempirek nez Reznik. Nebo i ten Tesnohlidek.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale podle me si ted akorat podlehnul Chongovo tlaku, protoze Reznikovi o zadny sdeleni nejde, ale jde mu vylozene jen o ten uspech a zajem ze sokovani.

Reagovat
CHONG

To není tak úplně pravda, některé tracky prostě svědčí o tom, že mu jde aspoň občas i o jakési sdělení.

Reagovat
domingo

Tak o nejaky sdeleni jde vzdycky kazdymu, i kdyby to melo byt jenom vymezeni hranic spolecensky prijatelne konverzace, zejo. Jasne ze Reznik neni zadny filozof, jenom ohmatava mantinely, ale posouvat se mu je nedari - ti, kteri ho poslouchaji, meli tyhle veci nastavene jinak uz predtim, nez ho poprve slyseli. Proto jeho umelecka existence postrada smysl - lidi si hledaji Reznika, ne Reznik lidi.

Reagovat
CHONG

Tak tebe by ale všichni měli akorát za dobytka, co sere na veřejnosti, ale u Řezníka je to trochu o něčem jiném, zaprvé se jeho fanouškovská základna od dob jeho začátků poměrně dost rozrostla a hlavně zadruhé se o něm v určitém pozitivním světle vyjadřují i lidé, kteří jeho tvorbu nemusí, viz různá vyjádření po té frašce ve Slavících.

Reagovat
kubys

Zajímalo by mě, kde bereš tu jistotu, že se ta fanouškovská základna dost rozrostla? Jako v tom, že když začínal, tak na jeho koncert přišli 3-4 lidi a teď ti jich přijde třeba 150? Tak to má víceméně každá kapela a každé profláklé jméno, které žije jen z toho, že je attention whore.

I když je fakt, že u tebe mě ty názory nepřekvapujou, člověk, který považuje Srpski film za umění musí být něčím divný. A ne nenarážím teď na obsahovou stránku.

Reagovat
CHONG

Nic proti tobě, ale pokud necháme stranou obsahovou stránku, tak jak ty sám uvádíš, tak ano Srbský film umění je, má výborné herecké výkony, technická stránka je zvládnutá skvěle, zvláště na daný žánr, kamera, střih, gore efekty, všechno na vysoké úrovni, nehledně na to, že obsahuje i zajímavé aspekty ve scénáři, zvraty, restrospekci apod., také má myšlenku a dobrou pointu, sice je to brutální a zvrácené, ale i takové umění někdy bývá.

Reagovat
kubys

Srpski film má maximálně dobrou kameru a efekty, herci naopak často přehrávají. Upřímně za umění to považovat lze asi jako Ř

Reagovat
CHONG

Herci jsou naopak vynikající, nejde o přehrávání, ale o typický projev herců z Balkánu, navíc ten film má myšlenku a velmi krutou, ovšem bohužel pravdivou pointu, také je to kritika poměrů společnosti na území bývalé Jugoslávie, to že ti to přijde odporné ještě neznamená, že to není umění, to je jen tvůj subjektivní názor, takových věcí, které byly na lidi příliš silné, ale postupem času se začaly obecně vnímat jako umění je celá řádka.

Reagovat
kubys

*jako Řezníka, maximálně vymezením vůči žánru. Určitě to nemá žádný přesah.

Reagovat
smazaný uživatel

A hlavně se Řezník musí brát s nadhledem

Reagovat
CHONG

To každopádně.

Reagovat
domingo

Tak logicky, nebo on si nekdo mysli, ze vsechny ty veci, o kterych zpiva, doma fakt dela?

Reagovat
smazaný uživatel

Wow, tak to reknu hned.

Reagovat
smazaný uživatel

V jednom rozhovoru rikal neco ve smyslu "Nemyslim si o sve tvorbe nic valneho,zacal jsem psat,protoze jsem nasrany na spolecnost a takto se ventiluji". Provokuje,to urcite,ale nemyslim si,ze to je na skodu.Napriklad nam ukazuje relativitu demokracie,viz slavik

Reagovat
domingo

Slavik ale nema s demokracii nic spolecneho, vzdyt je to soukroma soutez, Boha Ta afera daleko spis ukazala neco o tom, jaci tu soutez vedou dementi, nez jaky je Reznik provokater, vizionar nebo ja nevim co. V teze pozici mohla byt treba Vanessa, to fakt nebylo o nem.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Smutný život protože poslouchá Řezníka?

Reagovat
CHONG

Já mám celkové Martyho tvorbu rád, ať už jde o horrorcore jako Řezník nebo M.engele v Sodomě a nebo ať jde o jeho filmy, počítačové hry nebo kreslené vtipy.

Reagovat
smazaný uživatel

de sade a reznik jsou vizionari.

Reagovat
CHONG

Já jsem dřív poslouchal jenom sólovky Řezníka, k Sodomě jsem se dostal až později, ale De Sada jsem si rychle oblíbil, má výborné texty a ten jeho hlas je něco neskutečného, v některých kouscích se mi líbí i víc než Řezník, třeba v Insane Insane ho zašlapal do země.

Reagovat
smazaný uživatel

ja to takhle neposuzuju mam rad oba jak kde driv sem mel radsi de sada ted nastejno,ale uplne nejvic hardcore hlas mají protinozci bushpig s mc cumbloodem https://www.youtube.com/watch?v=OiCqfTMh7lQ tohle je nemozna flow..

Reagovat
CHONG

Tak Bushpig je nehorázný masér, jeho track se Sodomou je taky dost slušný.

Reagovat
smazaný uživatel

snuff porn gore soddom je prvni track hc co sem kdy slysel

Reagovat
CHONG

Já jsem se k tomu dostal trochu později, první jsem slyšel Ta holka v mým sklepě, pak jsem si pořídil všechny alba Řezníka a poctivě to naposlouchal a následně k tomu přidal i alba Sodomy.

Reagovat
smazaný uživatel

to tricko co ma na sobe don koulion v tom klipu je legendarni a jeste breivik call of duty

Reagovat
CHONG

I Řezníkovo tričko v tom klipu je výborné Fritzl - The Ultimate Dungeon Keeper

Škoda, že musel kvůli TV Hovna to tričko Call of Duty odstranit z eshopu, na kalby jak dělané

Reagovat
smazaný uživatel

bude jeffery dahmer a dvojice eric harris dylan klebold

Reagovat
CHONG

Jeffrey byl frajer, to by stálo za koupi

Reagovat
smazaný uživatel

doporucuju https://www.youtube.com/watch?v=OiCqfTMh7lQ jestli umis anglicky,a nebo pak jeste film dahmer hranej,taky kvalitni,byt to na csfd ma jen neco malo do padesatky hodnoceni.

Reagovat
CHONG

Ten film jsem viděl není špatný, ale tohle je lepší: http://www.csfd.cz/film/76411-ted-bundy/

Reagovat
smazaný uživatel

podívám se

Reagovat
CHONG

Ted je mezi sériovými vrahy asi největší celebrita.

Reagovat
smazaný uživatel

Az na obcasne levicacke pseudohumanisticke vylevy zajimavy a stylisticky perfektne zvladnuty clanek

Reagovat
smazaný uživatel

obcasne? ten clovek je uplne mimo,sere me jeste vic nez filip ty jeho odborny terminy za to bych vrazdil chudak filip omlouvam se mu ted a tady predevsema,domingo je neco tisickrat horsiho.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jestli zabijes kazdeho,kdo ovlada jazyk obratneji nez ty... Domingo neni mimo,ma neuveritelny prehled a za to si zaslouzi respekt.Nicmene s nim v techto vecech nesouhlasim.Vadi mi to svadeni puvodu vsech problemu na majoritni spolecnost. Tohle je spolecny jmenovatel vsech pitomych "ismu" jako je feminismus,komunismus,pseudohumanismus etc.

Reagovat
smazaný uživatel

ja ovladam jazyk s prehledem a ty terminy taky,pracuju v tom denne,ale nemam potrebu se na fotbalovym foru ktery by melo byt spis neco jako pokec u piva povysovat tim kolik umim supr cupr odbornejch slo

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyz mu to tak vyhovuje,tak at tak pise. Pokud je to pro nej prirozene a neni to pozerstvi,tak na tom nevidim nic spatneho. Jadro problemu je stejne v tom,jake ma nazory a ne v tom,ze pouziva slova jako "diskurs"

Reagovat
smazaný uživatel

podle me to pozerstvi z jeho strany tak trochu je ale to bych jeste prezil na chytryho a sectelyho si dneska hraje kazdej debil ty jeho nazory ale neprekousnu to je neco otresnyho...pro me,pro nekoho treba ne

Reagovat
smazaný uživatel

Vsak jo,taky me ty nazory stvou Ale radsi se hadat s nim,nez s merlem

Reagovat
smazaný uživatel

merle me nezajima jeho prispevky si ani nevsimnu,navic nepise clanky ve kterejch prezentuje humanisticky prolevicacky nazory..jako sorry,ale ten,kdo mi cpe nazor ze spinavej cikan z luniku je mi rovnej pro me jako clovek nema o moc vetsi hodnotu nez prave tam ta verbez na kterou tady vetsina naroda maka a oni sedej doma s flaskou cigarkem u televize.

Reagovat
smazaný uživatel

No jo nekonecne ospravedlnovani cikanu,muslimu a vselijake pakaze v posledni dobe nechutne. Politicka korektnost a evropsky humanismus z nasi krasne evropy jednou udela emirat,chalofat nebo neco takoveho

Reagovat
smazaný uživatel

ja uz sem to tady jednou vysvetloval co mi presne vadí,jednak nenavidim cikany,a to tak ze je fakt nemuzu citit a hlidam si tasku po kazdy kolem me nakej projde tak kontroluju jestli mi nahodou neco nevzal,ok tak to sou cigosi..a da co mi vadi,tak sou francouzsti cernosi,italsti cernosi a anglicti - balotelli,evra ,anelka ,cambell a spol,co mi naopak nevadi jsou americti (duvod jsem tady taky psal) vadi mi muslimove,a to bez vyjimky,a jinak je mi to v podstate jedno,jo a zidi jsou mi totalne u prdele,takze tady pan humanista co me jednou v komentarich nazval nackem a fasounem je pekne mimo misu.

Reagovat
domingo

Hele ale me by fakt uprimne zajimalo, co je na tom clanku tak strasne humanisticky levicacke. Jedine, co me napada, je obvinovani stredni tridy z vytlacovani chudych pristehovalcu do ghett. Jak ale chces tomuhle tvrzeni oponovat? Myslis, ze se proste maly Aziz narozeny v chatrci rozhlidne a rekne "Hmmm, mohl bych jit ven, najit si praci a vydelavat miliony a zit u Champs-Elysees, ale nechci, me arabske srdce tluce pro tento bordel", nebo jak? Nebo ma Francie rict "Sorry, ty ses sice narodil ve Francii, mluvis francouzsky a mas francouzske obcanstvi, ale jsi pricmoudlej, tak tahni zpatky do Afriky"? Fakt by me zajimalo, jak si predstavujes, ze realnej svet vlastne funguje.

Reagovat
smazaný uživatel

jo, tak to jsem koukam nic psat dole nemusel

Reagovat
smazaný uživatel

Nic než pravda, ale místní zaslepenci si pojedou dále to svoje sluníčkové.

Reagovat
smazaný uživatel

ty vole, tak to se fakt musim smat. clovek az zapomene, co to tam venku pobiha. a propos, jsem asi pravdolaskarskej levicovej zaslepenec, ale vazne nechapu, co je na tom clanku levicovyho. vetsina tech mistnich pozeru ani nema poneti, co to levice nebo humanismus je, v zivote nebyli ve francii a nemaji tuchu, ale to jim nebrani to tady poradne rozbalit

Reagovat
smazaný uživatel

ja jen dodam, ze moje kritika se netyka jen dnesniho clanku, ale napriklad domingovo obhajovani Hollandeho dane..

Reagovat
domingo

Ale tak kurva jde o me, nebo o ten clanek? Tady mas clanek, dal jsem si s nim dost prace, reserse trvaly dlouho a zkompilovat vsechny zdroje jeste dyl, zas tak dlouhy to neni, tak si to precti a vyjadri se k tomu, co jsem napsal. Ne k tomu, ze s myma osobnima nazorama nesouhlasis. Choval by ses stejne, kdyby pod tim byl podepsan nekdo jiny? Cetla to vubec aspon polovina z tech, kteri tady vyrvavaji o levicactvi?

Reagovat
Arbiter

Tohle je ale vždy problém ve chvíli, kdy jsi nějak zaškatulkován, Ovlivňuje to vnímání všeho, co napíšeš. Nenaděláš s tím nic

Reagovat
smazaný uživatel

Ale ja ti ten clanek prece nekritizoval, precetl jsem si ho a byl zajimavej, jen jsem v diskuzi vyjadril svuj nazor na zakazovani toho gesta a obecne na zakazy..

O tvem levicactvi jsem se bavil v globale, ne vzhledem k dnesnimu clanku.

Reagovat
smazaný uživatel

oh wait, kde se v tom clanku pise o hollandove dani?

tebe konkretne az tak na mysli nemam, mam pocit ze kecy o levicacky slatanine tu meli jini. i kdyz demence socialistickych mozku zakazujici gesto, ktery je otevrene spojovany s rasovou a nabozenskou nenavisti, to je taky dobrej ulet...

Reagovat
OVi.77

Ve Francii jsem byl, konkrétně v Marseille, doporučuji pro všechny co by místní parazity chtěli obhajovat. není totiž nic lepšího než když jdete s přítelkyní, před váma zastaví motorka s dvěma přičmoudama a jeden vám míří na kebuli glockem (a to bylo asi 3 roky zpátky, poslední dobou co jsem se mohl dočíst to tam začíná být ještě veselejší)

Reagovat
vodka

Reagovat
smazaný uživatel

Pro autora Poměrně zajímavá soico-politologická sonda do stavu francouzské společnosti. Na druhou stranu zdejší diskuze jen dokazuje ten morální úpadek naší společnosti.

Reagovat
j_mrazik

Všichni jsou ustrašení a pořád nasraní. Všichni jsou hrdí, že jsou bílí, ale zároveň nebýt migrace ( i když jenom převážně bílé), tak se hodně velký procento z nás nenarodí.

Reagovat
soukup

tak úpadek, prostě spíš ukázka, že většinová společnost je jiná. Koneckonců většina lidí čte Blesk a sleduje zprávy na Nově namísto ČT24 a Respektu

Reagovat
Arbiter

za ČT24, to samé ti za Respekt dát nemůžu

Reagovat
soukup

tak si domysli nějakej vyhovující analyticky zaměřenej plátek

Reagovat
herbage

respekt čtou vzdělaní lidé?

Reagovat
fantomas

Respektem se lidi (schopní nadhledu a selekce článků) můžou vzdělávat..

Reagovat
herbage

to by mi tam nesměli předžvejkat, co si mám myslet. Ve srovnání se zahraničními zdroji je to slabý odvar a přemýšlivý člověk s přístupem na internet si sám zjistí daleko více informací

Reagovat
fantomas

Předžvejkávaj se primárně zprávy z domova, ty já ale na mysli nemám. Zato ať už "otrockej překlad" Zakarii s Economistem (plus pár renomovaných esejistů) nebo reportáže z Afriky (Lindner!!) a podobných destinací.. ty přínosný rozhodně bejt dovedou. Jak řikám - stačí si umět vybrat a nic moc předžvejkanýho nedostaneš. Pochopitelně že domácí politickou scénu Respekt neglosuje objektivně, na to už sem ale taky dávno rezignoval.

Reagovat
fantomas

A taky mám dojem, že se tu bavíme o "průměrnym Čechovi", kterej rozhodně neumí natolik dobře anglicky, aby si ještě hodnotnější info dohledával na zahraničních analytických a jiných webech.

Reagovat
soukup

vzhledem k tomu, že je to publicistický médium, který má ambice analyzovat vybraný témata, tak se už z podstaty tohoto zaměření nejde vyhnout tomu, že ti "předžvejkaj co si myslet" aspoň teda do určitý míry, kterou holt někdy překročí. Tomu se fakt dá těžko vyhnout. A ano, Respekt čtou vzdělaní lidé, protože většinová "blesková" populace opravdu nebude číst vícestránkové analýzy. Těm stačí, že se dozví co si myslet skrze titulek, velkou fotku a 10 řádků textu. Že někteří vzdělaní lidé nejsou spokojeni s tím, jak třeba pracují v určitých tématech s informacemi a z jakých zájmů a představ vychází jejich vidění situace je naprosto logické a chytrý člověk to rozpozná a zaujme k věci vlastní názor.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Arbiter

Pěkný článek

Reagovat
Arbiter

jinak jak tak pročítám diskusi, tak nesouhlasím s tím postojem, že by se mělo gesto, které ukázal Anelka (či podobná gesta) zakazovat jen kvůli tomu, že si to přivlastnila nějaká extremistická skupinka. Zákaz totiž z takového gesta vytváří právě tu exkluzivitu.

Reagovat
vodka

já s tím zákazem taky moc nesouhlasím.

Reagovat
smazaný uživatel

má to něco do sebe, no

Reagovat
domingo

Je to hodne citliva otazka, no. Tady bych videl rozdil v tom, ze ta skupinka si ho neprivlastnila, ono uz s temi konotacemi vzniklo - ta tvoje definice sedi spis na svastiku.. druha vec je, ze hysterka Forneyron velice rada prehani, to je fakt.

Reagovat
Arbiter

já rozumím, v jaké souvislosti to vzniklo a i rozumím tomu, že si to ta skupina přivlastnila. Přesto s těmi zákazy souhlasit prostě nemůžu. A ani se mi nelíbí ten francouzský nátlak na FA, aby za to Anelku potrestala. Ale to už je jiná otázka, no...

Reagovat
db18

A tomu pozdravu takhle akorát udělali docela reklamu...

Reagovat
smazaný uživatel

jak pise domingo, osobne tam vidim zasadni rozdil v tom, ze to gesto vzniklo jiz v tom danym kontextu a ta skupina si ho vlastne nemusela nijak "privlastnovat". chapal bych, kdybys mel symbol, kterej z kontextu vytrhnes nebo ho lehce pozmenis, jenze quenelle je od samyho pocatku gesto podnecujici rasovou a nabozenskou nenavist - narvi to zidum do prdele, ukaz jim co proto

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PetersCZ

Výborný článek, Domingo...

Reagovat
smazaný uživatel

Tfuj, až se musí člověk trochu zastydět. Domingo určitě není v hodně věcech můj šálek kávy, ale co předvádějí v diskusi někteří rádobyantilevičáci, to je úplně vrchol.

Dolare, ty máš jednu strašně velkou nevýhodu - jsi duchem prosťáček - vesnický balík v plném smyslu toho slova, který si o sobě myslí, že je intelektuálně a lidsky na výši. Jsi si tím strašně nebezpečný. Se svojí touhou nebýt ovce jsi doslova lehce naveditelný na cokoliv proti společenskému řádu. Ty žít někde na středním východě, tak jsi mezi prvními, kdo by si pod košili připnul bombu a šel se odpálit.

Reagovat
Kenneth

Reagovat
smazaný uživatel

jo, v tomhle naprosto souhlasim

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
herbage

Reagovat
smazaný uživatel

Ou, kdyz to rika zrovna takovej mentalni titan jako ty..

Reagovat
smazaný uživatel

Super

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Nevíte, jestli bude někde v TV nebo online přenosech dnešní los?

Reagovat
db18

uefa.com

...nebo možná onlajny.com (textový přenos)

Reagovat
smazaný uživatel

Na onlajnech to bude určitě, stream nějakej taky určitě bude. Zkusil bych wiziwig.tv

Reagovat
db18

...tak streamuje to i uefa, tak nevím, v čem by tohle mělo být lepší, maximálně by tak šel chytit jiný jazyk

Reagovat
smazaný uživatel

No jasně, třeba to někdo bude chtít rusky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JozkokozleJ

Vyborny clanok Teraz otazka, ci zacat citat diskusiu.

Mimochodom, k Merkelovej. Ona neprehlasila, ze multikulturalizmus ako taky zlyhal, ale ze konkretna nemecka forma nevysla, co je dane aj tym, ze "turecky projekt" na zaciatku vobec nepocital so zaclenenim pristahovalcov. To len tak mimo osu clanku.

Reagovat
db18

osobně bych tu diskuzi čekal mnohem horší

Reagovat
smazaný uživatel

Domingo, jsi fakt formát, díky za rozšíření obzorů. Další tvůj článek může třeba nějak reflektovat na zdejší diskusi, to je slušný sociologický matroš.

Reagovat
vlastik

Zajímavý článek, zajímavá diskuze. se spoustou věcí v článku by se dalo polemizovat, ale polemizovat a ne tady hulákat, že je Domingo levičák a parta dalších levičáku mu tady leze do zadku. Ona to není totiž žádná sranda, nasbírat data, analyzovat je, vytáhnout z nich to důležité a syntetyzovat je do článku, který má hlavu a patu. Je to těžké samo o sobě a ještě težší je se při tom odprostit od vlastních postojů a vnímání světa tak, aby se to nějak neprojevilo při psaní. Pro Domingovi odpůrce-zkuste si někdy sepsat stránku A4 o nějakém společensky ožehavém tématu, použijte při tom více zdrojů a pak se podívejte nekriticky, kolik z vás tam toho je. Domingo není až tak levičák, jako idealista a při formě jeho článků je jasné, že se to projeví. Ale jsou to články, které si jinde nepřečtete a já je beru jako příjemné ozvěžení.

Pro Dominga-pozor na fundamentální názory, to že Řezník pro tebe nemá uměleckou hodnotu, neznamená. že ji nemá.Mě jeho tvorba absolutněnic neříká, ale už jen to, že ho znám a že se tu o něm diskutuje, je naplněním jeho žánru. Se spoustou lidí názorově nesouhlasím, ale poznám člověka, který svoji práce dělá dobře, ať už je ta práce jakákoliv.

Reagovat
domingo

Diky za nazor

Jenom bych teda dodal, ze v diskusi uz si na objektivniho cloveka nehraju, vyjadruju tedy svuj nazor, jako asi kazdy tady.

Reagovat
herbage

pro fantomase se soukupem:

pro oba: mě šlo hlavně o ten pomyslný kontrast Blesk x Respekt, protože to jsou trošku dvě odlišné kategorie a stavět je vedle sebe mi nepřijde fér. Blesk je bulvár, jehož jediným cílem je prodat se za každou cenu a tedy lidi šokovat. Na jeho obranu, je zcela odpolitizován, rptoože je jedno kdo má nějaký průser, hlavně když je skandál. To Respekt zcela jasně kope za zájmy majitele, byť se tváří nezávisle. A pokud bych měl hodnotit právě ten informační přínos, tak vzdělaný člověk když ho zajímá nějaké téma, tak si vyhledá sám co nejvíc zdrojů a sám je zanalyzuje, nepotřebuje je někým předžvýkat. Novináři v Respektu a podobných médiiích nejsou na nic odborníci, mají krátký časový úsek, během kterého si nastudují problematiku a sepíší článek. Nemají žádné přímé zkušenosti, jen vnější zdroje. Mnohem větší váhu pro mě mají informace od člověka, který je na dané téma odborníkem, něco o tématu ví a hodně toho zažil. Navíc pokud takový člověk něco napíše tak ne pro peníze nebo slávu, ale proto, že má k tomu co říci. Proto mi spíš jako symbol úpadku české novinařiny přijde prohlášení, že Respekt je brán jako její vrchol, když spíš on sám přispívá k jejímu úpadku. Novinář, kterému nevadí redakční cenzura a bere psaní jen jako obživu, ten pro mě není novinářem

Reagovat
fantomas

Strašný generalizující nesmysly. Zaprvý si Respekt na objektivní médium nehraje, během prezidentských voleb se např. zcela jasně vyhranil a nijak to nezastíral. Zadruhý Tomáš Lindner, kterej pro respekt píše cokoliv africkýho (a i za těma reportážema pochopitelně cestuje, co chvíli), napsal celou jednu monografii o Zambii, dostal prestižní novinářskou cenu za parádní text o rwandskym dědictví genocidy apod., takže fakt nevim, kde bereš tu drzost z něj dělat nákou rychlokvašku. Stejně tak se např. Sobota výborně a dlouhodobě orientuje v dění v USA a takových by se určitě našlo víc (jen třeba mě tolik nezajímaj)...

Reagovat
soukup

1) Nechtěl sem to stavět do roviny, že Blesk je dno české novinařiny a Respekt její výkladní skříň, Respekt jsem spíše uvedl jako představitele analyticky zaměřeného média pro vzdělanou vrstvu obyvatel a nenapadl mě v tu chvíli jiný příklad, klidně si tam můžeš dosadit něco jiného.

2) Respekt jako médium není jen souborem několika pisálků, kteří týden něco studují, aby o tom napsali článek, spolupracují a publikují i texty lidí, kteří se o konkrétní témata zajímají dlouhodobě a určitě se dají považovat za odborníky

3) Nevím, kde jsi přišel k tomu, že se tváří nezávisle. Rozhodně nemají problém říci, že mají určitý zájem a když někde sklouznou k řekněme "aktivistické žurnalistice" tak to většinou dělají otevřeně. Jo a Blesk určitě není odpolitizované médium, představa, že nejčtenější médium v zemi bude nějak oproštěné od zákulisních tlaků je fakt směšná

4) Opravdu máš dojem, že novináři v české republice píší pro peníze a slávu? Na západě, v anglosaském světě jsou novináři, kteří jsou celebritami a jsou společensky uznávaní a požívají respekt společnosti. A u nás? Profese novináře je hodně nízko na společenském žebříčku o většině si lidé jen myslí jaký je to póvl, v lepším případě novináře nikdo nezná. Platové podmínky v českém novinářském prostředí jsou poměrně špatné, novináři se jednoduše jen uživí, určitě se nijak netopí v penězích. Média povětšinou prodělávají, protože trh je malý.

Reagovat
herbage

pro slávu a peníze ne, ale spíš než slávu pro pocit důležitosti, že je lidi čtou a oni jim přináší informace a pro peníze taky ne, spíš píší, aby se vůbec nějak uživili, protože většina těhle žurnalistů by stejně nenašla normální uplatnění. Proto taky ta jejich autocenzura, protože žijí ve strachu o práci, kdyby psali něco, co by se nelíbilo jejich zaměstnavateli

Reagovat
soukup

podle mě se tady odráží jen tvoje dost mylný představy. Nevím jakou máš zkušenost s chodem médií, ale teda věř mi, že novináři na úrovni těch, co píšou do Respektu a podobně by opravdu neměli s uplatněním problém a tvůj názor na autocenzuru je taky dost přehnanej a to ti říkám jako člověk, kterej přímo pracoval v redakci a s "autocenzurou" má osobní pracovní zkušenosti

Reagovat
hefy

Skvělý, domingo.

Reagovat
smazaný uživatel

diky takovejm loutkolidem jako je humanista domingo a jeho pochlebovaci z rad prispevatelu eurofotbalu,cikánům,muslímům a africanum vydavajicim se za francouze,anglicany ci snad italy nebo dokonce cechy (gebre selassie),homosexualum,levicakum a podobne haveti svet vypada tak jak vypada a brzo se stane neco ,co trochu pohne s mapou nejen evropy pokud to takhle pujde dal.

Reagovat
smazaný uživatel

a jak by podle tebe, hlavo, měl vypadat ideální svět?

Všichni budeme nosit bombry, budeme nakrátko ostříhaní a ti kdo budou mít IQ nad 60, tak půjdou na převýchovu do pracovních lágrů?

Reagovat
smazaný uživatel

ne,stacilo by napriklad uplne neustupovat mensinam na ukor domacich statu

Reagovat
soukup

s mapou Evropy teď trochu pohnulo Rusko no...

Reagovat
OVi.77

Jako dobré taky jsem proti domingovi za některé jeho výroky, ale je to jeho názor, co se zbytku týče..homosexualove mi nevadí, problém je jejich propagace ala Gay Pride a trumpety v zadku..člověk co je gay/lesba nemá potřebu se tím chlubit, je to jeho soukromá věc, znám i takové případy, a na těch ldiech to absolutně nejde poznat...s cikánama taky nemám problém, ale zase, jsou cikáni/cigáni...dneska jsem měl s prvním jmenovaným schůzku, typek v pohodě, pracuje, snaží se žít normálně, řekne o sobě že je cikán a je mu to šumák...druzí jmenovaní jsou takoví ti typičtí když jim neuhnete na chodníku tak na vás začnou řvát, že jste rasista popřipadě vás rovnou přetahnou klackem po hlavě...Ono tak je to i s muslimama, nevidím důvod proč by naše země neměla stát o kvalifikovaného arabského doktora, co tu studoval už za minulého režimu a umí i česky...a tady je jádro problému podle mě, tihle se tady málokdy dostanou a kdy už tak se o nich moc neví a češi je pro jistotu hodí do pytle ke kosovským albáncům nebo při horším k Usamovi, salafistům, wahabistům a spol....

Reagovat
OVi.77

Ještě jednu větu k Domingovi, i když se absolutně jeho názory neslučují s mýma a občas bych ho nejraději vysadil tady u nás v Ostravě, v Přivoz nebo v Karviné , tak bych s ním neměl problém zajít na pivo a klidně to i prodiskutovat. To je určitá tolerance jiných, která tady některým dost chybí a nejraděj by ho poslali rovnou do plynu či pece....

Reagovat
domingo

Ja velmi dobre znam Opavu, staci to?

Reagovat
OVi.77

Tak pokud bereme Slezany jako menšinu (v tom případě jsem taky menšina a ještě míchnutá s Bulharem a troškou Albánie ) tak se dá mluvit o ghettu Ale fakt doporučuji Přivoz, tramvajová zastávka před hlavním nádražím, nebo Vítkovice a jejich Mírové náměstí, peklo na zemi a chudáci lidi co tam musí žít...Ještě v poslední době mě napadlo Náměstí SNP, během půlroku co tam udělali ubytovnu, klesla cena bytů na desetinu...

Reagovat
domingo

Tak ja mel v Opave skoro dva roky holku, takze ten region velmi dobre znam a nehodlam rikat, ze tam problemy nejsou. Jsou. Furt jsem se ale citil bezpecneji pri prochazeni ostravskym cikanskym ghettem, kudy jsem sel do hotelu (v 11 vecer), nez v opavsky knajpe, kterou den pred tim vymlatili Banikovci. Nechci delat nejaky soudy, jenom rikam, ze jde o lidi a jejich naturu, ne o to, jaky maji odstin kuze.

Reagovat
OVi.77

Tak o tom žádná

Reagovat
soukup

já si zas tak nemyslím, že by tady těch "fajn" Romů nebo Muslimů bylo nějak málo, ale prostě ty bezproblémový si člověk nezapamatuje, zatímco těch problémových není těžký si všimnout

Reagovat
domingo

nj, klasicka logika - viz "vzdycky na me vyjde ta nejdelsi fronta". To neni pravda, statisticky na tebe vyjde dlouha fronta ve 20% pripadu, kratka ve 20% a neco mezi ve 40%, ale jenom ty dlouhy si vsimnes

Reagovat
Arbiter

Reagovat
OVi.77

Reagovat
Posledni Kovboj

ty ho musis mit fakt brutalne malyho

Reagovat
Tomanatura

Po tomto prispevku uz te snad ani nikdo nemuze brat vazne. Je na tebe nejaky cikan tak zly, ze nemuzes ven ze sveho detskeho pokoje?

Reagovat
PJ

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Atlético de Madrid

chudák Reyes

Reagovat
vlastik

Já bych tu budoucnost neviděl tak černě. Pokud budeme všichni vysocí modroocí blonďáci jako Roman Holý a budeme slepě následovat své vůdce, tak to bude dobrý

Reagovat
smazaný uživatel

po tomhle uz ani neverim, ze to myslis vazne - povedenej troll...

Reagovat
Tomanatura

Za clanek.

Reagovat
smazaný uživatel

Fú, na tohle jsem moc unavený, ale zítra si to s chutí přečtu a proletím diskuzi.

Reagovat
Posledni Kovboj

tak jo, dik moc za info

Reagovat
smazaný uživatel

Není zač.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

http://80cr.gu.ma/

nech sa páči, to je dôsledok dnešnej politiky, národy vymierajú...

Reagovat
smazaný uživatel

nebude to tak horky: http://www.regionalnirozvoj.cz/tl_files/maps/extra/01a_graf_vyvojobyv.jpg

nejhorsi byl asi odsun nemcu

Reagovat
Posledni Kovboj

reseni je nasnade, staci sem nastehovat par set tisic muslimu, cikanu, zidu a homosexualu (ne nutne v tomhle poradi), hned nas bude vic.

Reagovat
smazaný uživatel

tak by si nemal pouzivat prezervativ ci baloniky

Reagovat
smazaný uživatel

důsledek dnešní politiky? to s dnešní politikou nemá nic společnýho, že se dnešním rodinám rodí méně než 2 děti, to je poválečnej trend prakticky v celý Evropě, říká se tomu druhá demografická revoluce

Reagovat
smazaný uživatel

Článek super, díky za něj. Diskuse opět žumpa, překvapivě.

Reagovat
Arne

Parádní počtení a rozšíření obzorů

Reagovat
FiX

Tak nevim kde jsem se dozvěděl víc novejch věcí. Jestli v článku nebo v komentech. The more you know...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele