Preview zápasů Ligy národů - pondělí 7.9.

07.09.2020, 09:00, aktualizováno 07.09.2020, 09:00
Previews
Náhradní český tým se postaví večer v Olomouci Skotům a pokusí se napsat vítěznou tečku za neuvěřitelným koronavirovým příběhem. Hrát se ale pochopitelně bude i na dalších stadionech. V české skupině Ligy B hostí Izrael Slováky. V atraktivní Lize A hraje Bosna a Hercegovina doma proti Polákům a Nizozemci se postaví v Amsterdamu Italům...
Liga A - skupina 1
Bosna a Hercegovina - Polsko  (pondělí 20:45)
Dva netradiční soupeři se střetnou ve druhém kole nejvyšší úrovně Ligy národů. Poláci se s Bosnou střetli zatím jen v přátelských zápasech, přičemž dvakrát slavili úspěch a zbylé utkání skončilo nerozhodným výsledkem.

Bosenští reprezentanti zažívají v poslední době období jako na houpačce. Po úspěšném premiérovém ročníku Ligy národů a jednoznačném vítězství ve své skupině přišla kvalifikace o EURO, která skončila naprostým fiaskem a až čtvrtým místem. Nová sezóna nedávno zformované soutěže ale opět začala nadějně, v Itálii Bosna remizovala 1:1. Po gólu Džeka dokonce chvíli vedla, ale vzápětí srovnal Sensi.

"Nejdůležitější pro nás je navázat na výkon ze zápasu s Itálií a odehrát další kvalitní zápas. Poláci jsou velmi dobrým, tvrdě hrajícím týmem. Analyzovali jsme si je a přestože mají výborné individuality, hrají jako velice kompaktní mužstvo," říká bosenský útočník Edin Višća.

Naopak Poláci neměli s postupem na evropský šampionát sebemenší problém, a to i díky tomu, že jim přál los. Skupinu s Rakouskem, Makedonií, Slovinskem, Izraelem a Lotyšskem zakončili ziskem pětadvaceti bodů z třiceti možných. Úvodní utkání Ligy národů se jim však příliš nepovedlo a v Amsterdamu podlehli domácímu celku 0:1 po trefě Bergwijna.

"Sledovali jsme jejich zápas s Itálií a připravujeme se na nadcházející zápas. Nemůžeme odhalit naše plány a analýzu, stejně tak nemůžu říct, jak vidíme naše šance, ale doufáme, že náš plán bude efektivní," věří polský stoper Kamil Glik.

Zápas v bosenské Zenicy začíná v pondělí ve 20.45, řídit jej bude turecký sudí Çakır.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.72 - 3.11 - 2.81
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Nizozemsko - Itálie  (pondělí 20:45)
Výtečnou formou oplývá v posledních dvou letech italská reprezentace, nyní ji však čeká pořádná zatěžkávací zkouška. Představí se totiž v Nizozemsku, přičemž domácí na tom nejsou svými výsledky o moc hůře.

Pro "Oranjes" nebyly kvalifikační boje o evropský šampionát velkým problémem, spolu s Německem jednoznačně dominovali své skupině a navázali tak na zdařilé představení z premiérového ročníku Ligy národů, v němž zvládli skupinu a jejich cesta se zastavila až ve finále, v němž nestačili na Portugalsko. Na úvod nové sezóny si poradili s Polskem, přičemž o vítězství po hodině hry rozhodl Bergwijn.

"Proti Polákům jsme hráli celkem dobře. Mají silný tým s dobrými hráči, ale hráli velmi defenzivně, což pro nás bylo obtížné. Proti Itálii to bude velmi zajímavé, ten tým hraje podobně jako náš," říká dočasný kouč Dwight Lodeweges, jenž na lavičce nahradil Ronalda Koemana.

Budeme-li chtít najít poslední porážku Itálie, pak musíme putovat až do září 2018, kdy v Lize národů nedokázala najít recept na Portugalsko, které je tak posledním katem obou nadcházejících soupeřů. Od té doby Italové neprohráli patnáct utkání v řadě, dvanáct z nich vyhráli a inkasovali během této série jen šest branek. Jednu z nich v posledním zápase s Bosnou, s níž po trefě Džeka prohrávali, brzy ale díky Sensimu srovnali.

"Tento rok za sebou hráči mají jen pár tréninkových jednotek. Oproti minulosti je to tedy odlišná situace. Budeme muset udělat nějaké změny, jelikož nechceme mít zraněné hráče. Například Sensi nedokáže odehrát dva zápasy během tří dní," komentuje své plány se sestavou trenér Roberto Mancini.

Co se týče vzájemných zápasů, v tomto tisíciletí na sebe tyto dvě reprezentace narazily dvakrát v soutěžním utkání. Na mistrovství Evropy 2000 postoupili do finále po penaltách Italové, o osm let později zvládli skupinový zápas Nizozemci. Od té doby bylo sehráno pět přátelských zápasů, v nichž dvakrát vyhráli jižané a zbylé střety skončily remízou.

Zápas v amsterdamské Johan Cruijff Areně začne v pondělí ve 20:45, dohlížet na něj bude čtveřice německých rozhodčích na čele s Felixem Brychem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.36 - 3.30 - 3.17
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Nizozemsko11001:03
2.Itálie10101:11
 Bosna a Hercegovina10101:11
4.Polsko10010:10
Liga B - skupina 1
Rakousko - Rumunsko  (pondělí 20:45)
V solidní formě hrající Rakušané mají další příležitost k vítězství. V Lize národů se střetnou s Rumuny, přičemž půjde o první vzájemný soutěžní zápas po jedenácti letech. Tehdy v kvalifikaci na MS v nich získali naši jižní sousedé čtyři body.

Rakušanům se nepovedl vstup do kvalifikačního zápolení, když z prvních dvou zápasů odešli bez bodu. Pak se však rozehráli k velkým výkonům a ziskem devatenácti bodů v sedmi zápasech si zajistili postup. Jejich sérii bez porážky pokazil poslední zápas v Lotyšsku, zpět na vítěznou vlnu se však naladili v prvním zápase nové Ligy národů. V Norsku vyhráli 2:1, když se o branky postarali Gregoritsch a Sabitzer.

Rumuni naopak na své vítězství už nějakou dobu čekají. Od začátku roku 2019 plný počet bodů slavili jen čtyřikrát, přičemž to pokaždé bylo s trpaslíky z Faerských ostrovů a Malty. Poslední čtyři zápasy pak jen zremizovali nebo prohráli. V rámci nakonec neúspěšné kvalifikace se smírně rozešli s Norskem a podlehli Švédům a Španělům, v pátek pak skončilo jejich utkání se Severním Irskem 1:1. Rumuni sice od pětadvacáté minuty vedli díky Puscasovi, nakonec však o výhru přišli v závěru.

Zápas v Klagenfurtu začíná v pondělí ve 20.45, jako hlavní rozhodčí bude působit Švéd Glenn Nyberg.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.67 - 3.70 - 5.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Severní Irsko - Norsko  (pondělí 20:45)
Norsko se ocitá v nepříjemné situaci, protože je v první skupině Ligy B stále bez bodu. To se pokusí změnit už v utkání se Severním Irskem. Do Belfastu se dostaví v pondělí večer s jasným cílem vyhrát.

Windsor Park se v pondělí večer stane dějištěm velmi zajímavého duelu mezi domácím Severním Irskem a Nory. Do dění ve skupině promluvily oba týmy, přičemž lépe se naposledy dařilo právě domácímu týmu. Ten si rozdělil body s domácím Rumunskem i přesto, že prakticky po celý zápas tahal za kratší konec provazu a více než 50 minut hrál v početním oslabení.

Nyní se na trávník právě kvůli trestu nepostaví vykartovaný Magennis, ale jeho místo (alespoň na soupisce) zaplní jiný borec. Do nominace se totiž vrací zkušený obránce Johnny Evans, což je pro Severní Iry v porovnání s prvním utkáním příjemná změna. A nový trenér Ian Barraclough, pod jehož vedením mužstvo odehrálo teprve první ostrý soutěžní duel, je samozřejmě rád, že může zkušeného obránce přivítat.

"Evans je pro nás velmi důležitým hráčem, protože toho hodně zažil a jeho zkušenosti se nám budou hodit. Navíc je to skvělý hráč a člověk, což v kabině dělá poměrně hodně. Jsem rád, že jej budeme mít opět k dispozici a jsem si jistý, že nám jeho přítomnost hodně pomůže. V minulém klání jsme vzadu trochu ztráceli, ale myslím, že s přibývajícím časem se náš výkon zlepšil. Všechno je to hlavně o komunikaci a souhře."

Proti Norsku se Severní Irové postavili celkem pětkrát a během těchto bojů měl většinou navrch domácí tým. Celkově se domácí radovali ve čtyřech z pěti zápasů, což už není náhoda.

Norsko ale bude přeci jen mírným favoritem. A to přesto, že první duel se mu vůbec nepovedl. Norové na jasně lepší Rakušany ani v domácím prostředí nestačili a nepomohlo jim ani to, že mladá senzace jménem Erling Håland dala svůj první gól v seniorské reprezentaci. Radost z branky tak pro něj byla hořkosladká. Pomůže mladík z Dortmundu tentokrát k většímu počtu bodů?
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.56 - 2.96 - 2.36
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Rakousko11002:13
2.Severní Irsko10101:11
 Rumunsko10101:11
4.Norsko10011:20
Liga B - skupina 2
Česko - Skotsko  (pondělí 20:45)
Čeští reprezentanti v pondělí odehrají v Olomouci proti Skotsku druhé utkání druhého ročníku Ligy národů. Reprezentace bude oslabena o všechny stabilní hráče, kteří museli kvůli koronaviru do izolace po pátečním vítězném vstupu do skupiny na Slovensku. Proti Skotům nastoupí improvizovaný tým, narychlo složený z ligových klubů. Ostrované se kvůli tomu stali favoritem, domácí celek se ale pokusí překvapit. Místo trenéra Jaroslava Šilhavého povede mužstvo kouč reprezentační osmnáctky David Holoubek, kterého čeká premiéra u českého A-týmu.

V původním českém výběru se v týdnu objevily dva případy covidu-19, oba u členů realizačního týmu. První byl odhalen ještě v Praze, druhý pak těsně před utkáním už v Bratislavě. Národní celek se Slováky hrál a v prvním duelu po téměř desetiměsíční koronavirové pauze zvítězil 3:1. Po diskuzích s hygieniky byl ale následně sraz kvůli obavám z dalšího šíření nemoci předčasně ukončen. Všichni hráči přitom měli negativní i kontrolní odběry.

Do izolace s původním výběrem zamířil také trenér Jaroslav Šilhavý, který na dálku pomáhal se složením nového týmu Holoubkovi. Pět hráčů dodaly mistrovská Slavia a "domácí" Olomouc, čtveřici pak Baník Ostrava. Dva hráči jsou z Liberce a Mladé Boleslavi a po jednom z Jablonce, Slovácka, Sparty a ligových nováčků Brna s Pardubicemi.

"V tuhle chvíli je to asi nejlepší možný sestavený tým, který se nám podařil svolat. Doufám, že to uvidíte zítra na hřišti. Ač je Skotsko zřejmě favorit, nenecháme nikomu nic zadarmo," uvedl při online tiskové konferenci Holoubek.

Nejmladším členem improvizovaného výběru je sparťan Adam Karabec, kterému bylo v červenci teprve 17 let stejně jako olomouckému Jáchymu Šípovi. Pokud nastoupí, stane se jeden z nich historicky nemladším hráčem české reprezentace, rekord od pátku drží osmnáctiletý Adam Hložek.

Ostrované v pátek na úvod Ligy národů doma remizovali s Izraelem 1:1. Český celek tak má nadějně rozehranou druhou skupinu Ligy B, druhé ze čtyř výkonnostních úrovní soutěže. Vítěz postoupí do vyšší ligy, poslední celek naopak sestoupí. V Lize národů se hraje o dvě místa v play off o mistrovství světa 2022, soutěž je zároveň rozhodující i pro rozdělení do košů při losu kvalifikace.

V minulém vzájemném duelu v přípravě v březnu 2016 vyhráli Skotové v Praze 1:0 a z posledních čtyř zápasů s českým celkem prohráli jen jediný. Trenér Steve Clarke má na rozdíl od soupeře k dispozici téměř všechny hráče, roli favorita se ale brání. "Kvalitních českých hráčů je spousta, takže se jako favorité necítíme. Nastupujeme do zápasu, jako kdyby se nic nedělo," řekl na online tiskové konferenci skotský kouč.

Zápas v Olomouci má výkop v pondělí ve 20:45 a kvůli celoevropským opatřením proti šíření covidu-19 se bude hrát bez diváků.
Česko - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Juroška, Hubník, Jemelka, Zelený - Havlík, Holeš - Malinský, Budínský, Pešek - Tecl.
Skotsko - pravděpodobná sestava:
Marshall - Jack, McKenna, Tierney, Robertson - Forrest, McTominay, McGregor, Christie - McGinn - Dykes.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.31 - 4.80 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Izrael - Slovensko  (pondělí 20:45)
Slovensko má co napravovat. Úvodní duel Ligy národů proti "bratřím" z Čech se mu naprosto nepovedl a tým trenéra Pavla Hapala se bude chtít svým fanouškům co nejdříve revanšovat. Čeká ho daleká cesta až do Izraele, kde se představí proti domácímu výběru.

Slováci nedokázali navázat na dobrý výkon z posledního utkání kvalifikace na mistrovství Evropy, když vyhráli nad Ázerbájdžánem. Poslední návštěva souseda se jim ale nepovedla. Proto České republice v úvodním utkání Ligy národů nesehráli vyloženě špatný duel, ale jejich výkon na body nestačil.

První půle ještě nebyla nejhorší a Slovensko drželo s Čechy nulu na kontě inkasovaných branek, ale po změně stran už pomyslná hranice padla. Česká republika svému oponentovi nasázela tři branky a Slovenskou čest alespoň trochu hájil jablonecký forvard Ivan Schranz jedinou brankou domácího výběru. Ten navíc nyní čeká nevyzpytatelný Izrael, ke všemu na vlastní půdě.

O nadcházejícím střetu si slovenský Sport povídal s nejpovolanějším. Útočník Jakub Sylvestr, který za Slovensko odehrál minutu v soutěžním duelu seniorské reprezentace v kvalifikačním cyklu na mistrovství Evropy v roce 2012, prostředí izraelské kopané velmi dobře zná. Ostatně, sám působil hned ve čtyřech týmem v této zemi a má s místními poměry velmi dobré zkušenosti.

"Moc se na duel těším a věřím, že vyhrajeme. Bude to hodně zajímavé utkání s ohledem ke všem okolnostem. Jisté je, že domácí mají mužstvo, které bych jedním slovem charakterizoval jako zvláštní. Kreativně jsou na tom dobře, ale nedokážou to proměnit do výsledků. Problém je v tom, že i když předvedou nějaké dobré pasáže zápasu, vlastně téměř nikdy se nevyhnou i těm horším. I proto mnohé slibně rozjeté duely nedokážou dotáhnout do úspěšného konce."

Čili se rozhodně nejedná o soupeře, který by ve Slovácích vyloženě budil hrůzu a nedal se porazit. Ostatně během posledních několika desítek let se Slovensko s Izraelem už několikrát utkalo a ještě ani jednou s ním neprohrálo. Dvakrát svého soka porazilo a jednou se body dělily.

Nic navíc nenasvědčuje tomu, že by se na tom teď mělo něco změnit. Izraeli se nepovedl první zápas úplně podle představ a se Skotskem si jen rozdělil body. A za to mohl být ještě hodně rád, protože vyrovnával až dvacet minut před koncem utkání.

Navíc má za sebou nepříliš povedenou kvalifikaci na mistrovství Evropy. Izrael skončil ve skupině G až na předposledním místě a jistotu postupu ztratil už poměrně brzo. Zkušený trenér Willibald Ruttensteiner se logicky bude snažit najít útěchu alespoň v účinkování v Lize národů a vítězství nad přeci jen favorizovaným Slovenskem by byla velmi dobrá náplast.
Izrael - pravděpodobná sestava:
Marciano - Dasa, Bitton, Tibi, Elhamed, Tawatha - Peretz, Natcho, Solomon - Zahavi, Dabbur
Slovensko - pravděpodobná sestava:
Greif - Valjent, Škriniar, Gyömber - Pekarík, Hrošovský, Lobotka, Haraslín - Zrelák, Kucka - Schranz
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.00 - 3.43 - 4.01
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Česko11003:13
2.Skotsko10101:11
 Izrael10101:11
4.Slovensko10011:30
Liga C - skupina 4
Kazachstán - Bělorusko  (pondělí 16:00)
Michalem Bílkem vedená kazašská reprezentace zvládla vstup do Ligy národů a proti Litvě zvítězila. Tolik úspěšná zdaleka nebyl další postsovětský tým z Běloruska, který nestačil na Albánii.

Kazaši ve Vilniusu vedli už od třetí minuty zásluhou Zajnutdinova, druhou trefu pak přidali v samotném závěru zásluhou Kuata. Prodloužili tak svou zdařilou bilanci, když v posledních sedmnácti zápasech prohráli jen sedmkrát, dalších šest utkání zvládli stoprocentně. Kromě lehkých mačů se San Marinem, Moldavskem či Andorrou dokázali zdolat třeba i Skotsko, a to jednoznačně 3:0.

Bělorusové naopak na Albánii od samého začátku nestačili a v každém z poločasů inkasovali jednu branku. Nenavázali tak na premiérový ročník, kdy v Lize D dominovali a bez porážky i inkasovaného gólu postoupili o patro výše. Naopak se tento výsledek nese v duchu nevydařené kvalifikace na poslední EURO, jíž zakončili na předposledním místě se ziskem pouhých čtyř bodů.

Co se týče vzájemných zápasů, narazily na sebe tyto dva celky třikrát. V kvalifikaci na mistrovství světa 2010 byli v obou případech jednoznačně úspěšnější Bělorusové, kteří pokaždé zvítězili o čtyři branky. Před devíti lety se soupeři v přátelském utkání rozešli smírně.

Zápas v Almatech začíná v pondělí v 16 hodin, řídit jej bude gruzínská čtveřice rozhodčích na čele s Giorgim Kruašvilim.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.76 - 2.92 - 2.94
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Albánie - Litva  (pondělí 20:45)
Litva naposledy neodvedla vůbec špatnou práci v úvodním souboji Ligy národů s Kazachstánem, nakonec však nezískala ani bod. Mohla by si tak každopádně věřit nyní na půdě Albánie, která naopak před pár dny vyhrála na půdě Běloruska. Domácí jsou každopádně pasováni do role favorita, a to nejen v tomto klání, ale i v rámci celé skupiny.

Mizerná koncovka znemožnila hostům poprat se o úspěch proti Kazachům. Především ve druhém poločase si s pravidelností tvořili šance, leč ani jednu z nich neproměnili v branku. "Když nemůžete skórovat, nikdy nemůžete utkání hodnotit pozitivně," mínil litevský kouč Valdas Urbonas. "Nestalo se nám něco podobného poprvé. Míč prostě nekončí v síti."

Aktuálně se jeho svěřenci nemůžou pyšnit dobrou bilancí. V uplynulých osmi zápasech hned sedmkrát prohráli, v přátelském měření sil přetlačili pouze Nový Zéland. "Obětavost, touha bojovat o každý míč, tlačit na soupeře, všechny tyhle fotbalové aspekty vás stojí hodně fyzických sil. Udělali jsme všechno, musíme ale zlepšit finální fázi," pokračoval Urbonas.

Hodně se toho v posledních dobách napovídalo ohledně Sauliusovi Mikoliunasovi, šestatřicetiletému záložníkovi, který je v litevské reprezentaci s osmdesáti pěti starty vůbec tím nejzkušenějším. Někteří hovoří o tom, že by do národního týmu neměl být povoláván kvůli slabší výkonností. Jiní mu vyčítali, že svou chybou pokazil právě duel s Kazachstánem.

Každopádně Urbonas se Mikoliunase zastal. "Gól, který jsme inkasovali, nebyl způsoben hrubicí jednoho hráče. Selhal vždy jeden po druhém, utvořil se pak jakýsi řetězec," vysvětloval. "Kdybych věřil tomu, že na nároďák nemám, dávno bych se s ním rozloučil. Já však cítím důvěru trenéra, cítím se zkrátka potřebný," vzkazoval škarohlídům Mikoliunas.

V říjnu čeká Litvu střetnutí s Běloruskem. Zatím se neuvažuje o tom, že by se pobaltská země přidala například k hokejistům Jokeritu, kteří neodcestovali do Minsku k duelu KHL, a to na protest proti režimu Alexandra Lukašenka. "Více nás může překvapit spíše koronavirus," uvedl Urbonas. "Nechceme se vměšovat do politiky, budeme dodržovat nařízení UEFA."

Albánie proti Litvě nastoupila celkem čtyřikrát a má s ní vyrovnanou statistiku. Dvakrát se radovala z výhry ona, dvakrát naopak její soupeř. Domácí trenér Edoardo Reja, který ve své nominaci udělal jen pár nepatrných změn od klání s Francií z listopadu roku 2019, hodlá se svým týmem postoupit do výkonnostně lepší béčkové ligy. Start Albáncům vyšel dobře.

Přesto by nechtěli Shqiponjat svého protivníka nějak podcenit. "Viděli jsme několik videí. A uvědomili jsme si, že Litva umí hrát slušně a umí být nebezpečná," upozorňoval domácí kapitán Elseid Hysaj. "Při výběru sestavy budu velmi opatrný. Náš sok spoléhá na křídelní prostory. Očekávám opravdu obtížný zápas. Mám ale důvěru ve svůj tým," dodal Reja.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.29 - 5.17 - 14.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Albánie11002:03
 Kazachstán11002:03
3.Bělorusko10010:20
 Litva10010:20

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
veikko

Tak v bráně Mandous, asi kvůli komunikaci se stopery, se kterými se zná z klubu. Jinak očekávaná sestava. Tak hoši do toho!!!

Reagovat
blaugrana

Holandsko pekne sterilne...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele