Preview zápasů Ligy národů - pondělí 19.11.

19.11.2018, 08:39
Previews
Německo sestupuje z první ligy a rozloučí se s ní duelem proti Nizozemsku, které v případě bodového zisku skupinu vyhraje, pokud odjede s prázdnou, získá místenku na závěrečném turnaji Francie. Dánsko bude doma měřit síly s Irskem, Norsko letí na Kypr...
Liga A - skupina 1
Německo - Nizozemsko  (pondělí 20:45)
Německo přivítá v Gelsenkirchenu Nizozemce. Udržení se v divizi A Ligy národů UEFA už se ho však netýká.

Je to tak, Němci budou v příštím cyklu Ligy národů UEFA ve druhém výkonnostním koši, nebudou tedy mezi dvanácti nejlepšími týmy Evropy. Před posledním zápasem Ligy národů ztrácí ve tříčlenné skupině pět bodů na Nizozemsko a sedm bodů na Francii, jeden bod mají právě za bezbrankovou remízu s Francouzi.

To Nizozemci mají o poznání větší motivaci. K výhře celé skupiny jim totiž stačí v Německu i remizovat. S Francií mají totiž lepší vzájemné zápasy. Venkovní zápas na začátku září sice prohráli 2:1, v pátek však dokázali doma vyhrát 2:0 díky gólům Wijnalduma a Depaye. Právě čtyřiadvacetiletý Memphis Depay patří mezi hlavní tahouny týmu.

A na zápas se do nedalekého Gelsenkirchenu údajně chystá i spousta nizozemských fanoušků, kteří volají po návratu zlaté éry z přelomu desetiletí, kdy bylo Nizozemsko v rámci Evropy přibližně na úrovni současného Chorvatska. Nyní je Nizozemci v žebříčku FIFA dokonce i nenáviděná Belgie.

Zápas v půlce října v Nizozemsku vyhráli domácí nad Němci jasně, 3:0. Tehdy se dokázali střelecky prosadit van Dijk, Depay a Wijnaldum. Když hrálo Nizozemsko soutěžní zápas s Francií, Německo nastoupilo k přáteláku s Ruskem, nad kterým zvítězilo 3:0. Mezi střelce se zapsali Sané, Süle a Gnabry.

Navzdory této působivé výhře podle zákulisních zdrojů německých médií v národním týmu nepanuje vůbec dobrá atmosféra, a to již od červnové blamáže na mistrovství světa, po němž ukončil reprezentační kariéru Mesut Özil. Dle jeho vlastních slov proto, aby se vyhl rasismu.

Pokud se na zápas podíváme komplexně, lepší kádr mají Němci. Nizozemci však ale mají mnohem větší motivaci, jelikož našim západním sousedům už o nic nejde. Výsledek zápasu pro nás tedy bude velkým překvapením, přesto se varianta výhry Německa jeví i vzhledem k mohutné divácké podpoře Nizozemců nepravděpodobně.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.97 - 3.77 - 3.97
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Francie42114:47
2.Nizozemsko32016:26
3.Německo30121:51
Liga B - skupina 1
Česko - Slovensko  (pondělí 20:45)
Čeští reprezentanti sehrají v pondělí v Edenu závěrečný zápas skupiny Ligy národů proti Slovensku a zároveň poslední letošní duel. Derby bývalých federálních partnerů bude přímým soubojem o druhé místo ve tříčlenné tabulce, které znamená udržení v Lize B a také výhodnější pozici pro blížící se losování evropské kvalifikace. Zatímco Čechům stačí bod, hosté potřebují zvítězit. Prestižnímu souboji dodává ještě větší náboj fakt, že Slováky nově vede český trenér Pavel Hapal.

Český celek chce v závěrečném letošním utkání potvrdit zlepšení po příchodu kouče Jaroslava Šilhavého, který po zářijových dvou porážkách nahradil Karla Jarolíma. Nový trenér s reprezentanty v říjnové premiéře zvítězil 2:1 na Slovensku, prohrál 0:1 na Ukrajině a ve čtvrtek je dovedl k cenné výhře 1:0 v přípravě v Polsku.

"Vítězství v Polsku je povzbuzením. Bylo by to krásné, kdybychom to se Slováky zvládli. Nechci říct, že bychom mohli jet na losování kvalifikace klidnější, ale určitě by bylo lepší, abychom byli v té kvalifikaci z druhého koše. Určitě za tím v pondělí půjdeme," řekl novinářům Šilhavý.

Českému celku stačí k udržení druhého místa remíza, v případě bodové rovnosti by měl lepší vzájemnou bilanci vzhledem k říjnové výhře v prvním souboji v Trnavě.

"Na remízu se ale hrát nedá. Kdo na ni hraje, tak se mu to právě pak vymstí. Může přijít jeden gól z čehokoliv. My budeme chtít zvítězit, nejen kvůli tabulce, ale hlavně kvůli fanouškům. Kvůli naší pohodě, že jsme tu nastolili něco, čemu věříme," řekl český záložník Tomáš Souček, který se na trávníku v Edenu může potkat se svým spoluhráčem ze Slavie slovenským záložníkem Miroslavem Stochem.

V říjnovém duelu v Trnavě Češi vyhráli díky gólům nyní zraněného Michaela Krmenčíka a Patrika Schicka. "Trochu to zkresluje, na Slovensku to mohlo dopadnout i opačně. Prostě pořád mají velice silný tým, teď tam ještě přijde Míra Stoch, který to vyšperkuje. To je jen dobře pro fanoušky," uvedl Šilhavý. "Čekám podobný zápas jako v Trnavě, bude důležité, kdo vstřelí první gól," dodal Souček.

Po říjnovém duelu kvůli porušení životosprávy několika hráčů rezignoval slovenský trenér Ján Kozák, kterého později nahradil Hapal. Reprezentanti v páteční premiéře pod bývalým koučem Sparty zvítězili nad Ukrajinou 4:1 a do Prahy vyrazili se zvýšeným sebevědomím.

"Tak vysoké vítězství jsme nečekali. V Praze to pro mě bude specifický zápas. Chceme zůstat v této skupině, chceme zvítězit a uděláme pro to všechno," citovala slovenská média Hapala.

"Češi v posledních zápasech dosáhli dobrých výsledků a změnil se i jejich herní projev. Vyhráli na půdě silného Polska, ale v pondělí to bude jiný zápas. Máme lepší kádr a zkušenější hráče. Věřím, že kvalitu přeneseme i na hřiště a dosáhneme toho, pro co si do Prahy jedeme," dodal Stoch.

Zápas začne v pondělí ve 20:45 a stále ještě zbývají vstupenky.
Česko - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Gebre Selassie, Kalas, Čelůstka, Novák - Souček, Pavelka - Vydra, Dočkal, Jankto - Schick.
Slovensko - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Pekarík, Škrtel, Škriniar, Hancko - Greguš - Rusnák, Kucka, Hamšík, Stoch - Nemec.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.42 - 3.33 - 3.22
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Ukrajina43015:59
2.Slovensko31025:43
3.Česko31023:43
Liga B - skupina 4
Dánsko - Irsko  (pondělí 20:45)
Ať už duel Dánska s Irskem skončí jakkoli, dění ve skupině a postavení obou týmů už to neovlivní. Irové by se rádi se skupinou po definitivním sestupu rozloučili první výhrou, ale proti domácímu Dánsku to nebude snadné.

Dánsko má za sebou velmi povedenou skupinu, kterou dokázalo díky skvělým výkonům ovládnout. Jeden zápas mu ještě chybí, ale i kdyby Dánsko prohrálo, nemůže už spadnout na druhu příčku, takže hráči mohou na trávník nastoupit uvolnění a koncentrovaní. Může za to především poslední zvládnutý zápas s Walesem, který Dánsko po gólech Jørgensena s Braithwaitem vyhrálo.

Zkušený brankář Kasper Schmeichel sice čisté konto kvůli Baleově zakončení neudržel, ale přesto byl za výsledek rád. "Cítíme se skvěle, protože jsme splnili náš cíl a postoupili ze skupiny, která se jevila jako hodně náročná. Těší nás ale také fakt, že se sehráváme a bavíme se fotbalem. V utkání s Walesem jsme sice mohli některé situace řešit lépe, ale aspoň se poučíme pro další zápasy. Jsme moc rádi, že se v posledním zápase můžeme rozloučit před vlastními fanoušky."

Dánsko se s Iry utkalo už mnohokrát a v posledních letech se mu úspěšně daří vyhrávat. Naposledy se však body dělily a diváci se v Dublinu gólu nedočkali. Hostující trenér Martin O‘Neill se musí obejít bez pěkné řádky hráčů, což mu komplikuje situaci. Mimo hru jsou Sean Maguire, Alan Browne, John Egan nebo Shane Long s Derrickem Williamsem.

Domácí se nemohou spolehnout na Jonase Lössla s Viktorem Fischerem. Irové už nemají šanci na setrvání ve skupině a naopak je nemine sestup do nižší ligy. Může za to především jejich poslední domácí duel proti Walesu, který Irové nezvládli a prohrálo se soupeřem po brance Harryho Wilsona.

Před několika dny si ještě pro rozehřátí střihli přátelský duel se Severním Irskem, který opět skončil bez branek. Irové dokázali za posledních deset utkání vyhrát jen jednou, a to v přátelském utkání s USA.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.60 - 3.75 - 6.69
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Dánsko32104:17
2.Wales42026:56
3.Irsko30121:51
Liga C - skupina 3
Bulharsko - Slovinsko  (pondělí 20:45)
Bulhary čeká v Sofii zvláštní úkol a sice porazit Slovince a pokud možno co nejvyšším rozdílem. Výhra totiž může a nemusí stačit, vysoká výhra rovněž může a nemusí stačit. Bulhaři totiž budou na dálku soupeřit s Norskem, které má stejný počet bodů a o jednu vstřelenou branku lepší skóre.

Jinými slovy Bulhaři musí na dálku sledovat souběžně hrané utkání Norska na Kypru. Bulharsko se mohlo posunout do čela skupiny už v pátek, ale zápas s Kyprem nezvládlo a po remíze 1:1 zůstalo na druhém místě. Pikantní na celé záležitosti je fakt, že Bulhaři mají s vedoucím Norskem stejné vzájemné zápasy, takže rozhodovat bude vedle počtu bodů skóre.

Domácí prohráli ve skupině Ligy národů jen jeden zápas, právě s Norskem a i kdyby nakonec nepostoupili, mohou být se svým vystupováním spokojeni. Není koneckonců žádným tajemstvím, že i pro Bulhary je prioritou číslo jedna evropský šampionát v roce 2020.

Slovinsko už je sice jistý sestupující, ale to neznamená, že by v Sofii nemělo o motivaci postaráno. Po remíze s Kyprem odvolalo vedení slovinské kopané trenéra Tomaže Kavčiće a jeho nástupcem se stal Igor Benedejčić. Tým pod jeho vedení získal bod proti vedoucím Norům a minimálně stejný zisk si bude chtít odvézt i z bulharské metropole. Kádr Slovinců rozhodně není tak špatný, přestože i v tomto zápase bude Benedejčić postrádat největší hvězdu - brankáře Atlétika Madrid Jana Oblaka. Místo něj bude chytat Vid Belec.

První zápas hraný ve Slovinsku ovládli Bulhaři těsným výsledkem 2:1 a výhrou Bulharů skončili i dvě přes deset let stará utkání v kvalifikační skupině na EURO 2008, kam se nakonec neprobojoval žádný z těchto celků.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.74 - 3.55 - 5.42
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Kypr - Norsko  (pondělí 20:45)
Norové jsou jasným favoritem zápasu na Kypru. Případná výhra je navíc s největší pravděpodobností posune do divize B Ligy národů UEFA.

Kypr se nachází po pěti odehraných zápasech ve čtyřčlenné skupině s pěti body na třetím místě. Udržení se v divizi C Ligy národů UEFA tedy ještě vůbec nemá jisté. Poslední ve skupině určitě neskončí, s o tři body posledními Slovinci mají totiž lepší vzájemnou bilanci.

Jistotu záchrany tedy Kypřanům přinese pouze výhra nad Norskem, v jakémkoliv jiném případě budou muset obyvatelé ostrova ve Středozemním moři čekat na výsledky zápasů ostatních skupin. Úplně jiné, mnohem příjemnější starosti řeší soupeř Kypru, Norsko.

Norové se nachází s deseti body na prvním místě, stejný bodový zisk má však také Bulharsko, které má ale horší gólový rozdíl. Pokud tedy Norové vyhrají 1:0 a Bulhaři zvítězí doma nad Slovinskem alespoň 3:0, postoupí Bulhaři.

Norové tedy mají motivaci vstřelit Kypru co nejvíc gólů a i v takovém případě bude teoretická šance, že nepostoupí. Jedním z hlavních tahounů této severské země je sedmadvacetiletý záložník Stefan Johansen, který již od roku 2016 působí v anglickém Fulhamu, jenž letos v létě postoupil do elitní Premier League.

Převážná část kyperského týmu působí v kyperské nejvyšší soutěži, zejména v APOELu nebo v Larnace. Výjimkou je nadějný útočník Pieros Sotiriou, jenž hraje za dánský FC Kodaň. Dvacetiletý Grigoris Kastanos hraje ze Juventus Turín, jehož je odchovancem.

To v norské nominaci jsou o poznání známější jména. Celkem tři hráči působí v německé bundeslize - brankář Jarstein v Hertě Berlín, obránce Nordtveit v Hoffenheimu a záložník Fossum v Hannoveru. Všichni se přitom pravidelně objevují v základních sestavách svých týmů.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.79 - 4.02 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Norsko53115:210
2.Bulharsko53116:410
3.Kypr51225:75
4.Slovinsko50234:72
Liga D - skupina 1
Andorra - Lotyšsko  (pondělí 18:00)
Poslední kolo skupinové fáze Ligy národů odstartuje od šesté hodiny večerní duel Andorry s Lotyšskem. Zatímco domácí do nového formátu mezinárodní soutěže vstupovali jako outsider, Lotyši směle živili naději na ukořistění prvního místa, postup o patro výše a možnost zahrát si v play-off o místenku na mistrovství Evropy. Místo toho však v Andoře půjde o přímý souboj o to, kdo se vyhne nepopulárnímu poslednímu místu.

Právě s Andorrou lotyšské trápení Ligou národů začalo, neboť první kolo v Rize skončilo překvapivou bezbrankovou remízou a tým kouče Paatelainena nezvítězil ani v žádném z dalších střetnutí. Shodně tak s Andořany mají na kontě pouze tři body se dvěma vstřelenými góly.

Fotbalový trpaslík z Pyrenejí kromě cenného bodu z Rigy překvapil i doma proti Kazachstánu a naposledy také do té doby suverénní Gruzii, přičemž oba zápasy skončily totožným skóre 1:1. Vozit tak z Pyrenejí body se jeví jako čím dál obtížnější úkol a další lotyšské zaváhání by už ani nebylo nikterak šokující záležitostí.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.42 - 2.99 - 2.08
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Gruzie - Kazachstán  (pondělí 18:00)
Gruzie zakončí úspěšné působení ve skupině Ligy národů doma proti Kazachstánu. Domácím už postup nikdo vezme, takže souboj s Kazachstánem se může odehrát v ryze přátelském duchu.

Zatímco na klubové úrovni se Kazachstánu přeci jenom daří a jeho zástupci se již probojovali do základních skupin pohárů, reprezentace na nějaký větší úspěch čeká a ještě si bude muset počkat. Ve své skupině uhráli Kazaši jen šest bodů a před přímou konfrontací s Gruzií už jí nemají možnost předskočit.

Kazachstán za pět zápasů slavil jen jednu výhru a to je zatraceně málo, navíc povinnou proti Andoře. Je pak velkou ostudou pro tamní reprezentaci, že utkání na půdě trpaslíka, tedy Andorry skončilo pouze remízou. Kazachstán by se s letošním ročníkem Ligy národů rád rozloučil co nejlepším výsledkem a určitě je v jeho silách Gruzii obrat o body.

Zvláště když domácí už nebudou mít o co hrát. V Tbilisi před vlastním publikem nebudou chtít ztratit, ovšem své již mají dávno splněno. Gruzie si zahraje po suverénním výkonu Ligu C zcela zaslouženě. Dosud nenašla přemožitele a nasbírala dohromady třináct bodů.

Gruzie se utkala s Kazachstánem hned v prvním kole a v Astaně si vedla výborně, po brankách Čakvetadzeho a vlastence Malyje zvítězila možná trochu překvapivě 2:0. Domácí tým se navíc může pochlubit skvělou defenzivou, vždyť inkasoval jen jednu branku, zatímco deset jich vsítil.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.73 - 3.51 - 5.61
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Gruzie541010:113
2.Kazachstán51317:56
3.Lotyšsko50322:63
4.Andorra50322:93
Liga D - skupina 4
Lichtenštejnsko - Arménie  (pondělí 20:45)
Přestože národní tým Arménie v Lize národů stále živí naději na klíčové první místo, postup o patro výše a účast ve vyřazovací fázi, celou záležitost již nemá ve vlastních rukou a musí doufat v nemalý zázrak. Kromě potvrzení role favorita a výhry na půdě Lichtenštejnska totiž arménští potřebují plnohodnotné selhání vedoucí Makedonie, která doma přivítá outsidera z Gibraltaru.

Do této šlamastyky se Arménci dostali vlastním přičiněním, neboť právě s Gibraltarem na domácí půdě trestuhodně propadli a prohrou 0:1 si zadělali na velké potíže, které již nespravila ani následná drtivá výhra nad Makedonci v poměru 4:0. Tým kapitána Henrika Mchitarjana tak na Makedonii ztrácí tři body a musí doufat, že svěřenci kouče Angelovského je na závěr skupiny napodobí.

Na každý pád budou hosté do pondělního utkání vstupovat jako neoddiskutovatelní favorité, neboť Lichtenštejnci vyjma domácího triumfu nad Gibraltarem vysoko prohráli všechny zbývající zápasy a krčí se na posledním místě tabulky. Domácím může vlít sebevědomí do žil vzpomínka na zápas v Jerevanu, který na úvod Ligy národů prohráli pouze 2:1.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.10 - 5.31 - 1.33
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Makedonie - Gibraltar  (pondělí 20:45)
Favorizovaná Makedonie doma hostí Gibraltar a ve hře je ještě jeden postup. Pokud by domácí vyhráli, pak by se mohli radovat z postupu do vyšší ligy. Gibraltar už naději na postup nemá, nicméně hraje o čest a lepší koeficient.

V pěti zápasech dokázala Makedonie vyválčit dvanáct bodů, ale ani ty jí zatím na postup do vyšší ligy nestačí. Ve hře je totiž ještě druhým tým tabulky, kterým je Arménie. Ani ta ještě neztrácí naději, neboť získala už devět bodů. Postupová matematika velí jasnému úsudku - pokud Makedonie vyhraje, postupuje. A dokonce v případě, že by Arménie svůj duel nevyhrála, Makedoncům by stačil jen bod.

V minulém klání Makedonci odpověděli na debakl od Arménie v utkání s Lichtenštejnskem a zvítězili po brankách Bardhiho s Nestorovskim. Mladý záložník Levante Enis Bardhi pak prohlásil: "Už jsme blízko našemu snu o postupu. Budeme se o něj prát až do posledních chvil. Tohle je hodně náročná skupina a každý může kdykoli klopýtnout. Věříme ale, že to zvládneme a že před našimi fanoušky oslavíme postup. Bylo by to pro nás něco speciálního," dodala opora španělského Levante.

Makedonci se s Gibraltarem utkali v minulosti jen jednou, právě v nově vytvořené Lize národů. Svou premiéru zvládli výborně a díky brankám Tričkovskiho s Alioskim se radovali z výhry 2:0.

Makedonie je doma velmi silná a atmosféra v Telekom Areně ve Skopje by jí měla hodně pomáhat také nyní. V posledních deseti utkáních Makedonci hráli doma čtyřikrát a každý duel vyhráli. Gibraltar si naopak na soutěžní duely stále teprve zvyká a jeho nezkušenost je samozřejmě pořád znát.

Doposud Gibraltar v Lize národů vstřelil jen pět branku a 11 jich dostal, takže má na svém kontě zatím jen 6 bodů. V posledním utkání se pokusí vzpamatovat z debaklu od Arménie, která mu nadělila dokonce šest gólů. Hlavním arbitrem tohoto utkání bude zkušený Kazach Daniyar Sakhi, který bude dohlížet na dodržování fotbalových pořádků.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.07 - 13.30 - 36.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Makedonie540110:512
2.Arménie530212:69
3.Gibraltar52035:116
4.Lichtenštejnsko51045:103

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tak úplně jednoznačně pro Čechy bych to neviděl . Nakonec budeme rádi za remízu .

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kixi Syhimour

Nizozemci

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele