Preview zápasů Ligy národů - pátek 16.11.

16.11.2018, 08:28, aktualizováno 16.11.2018, 08:28
Previews
Liga národů pokračuje další várkou zápasů, v pátek jich je na programu sedm a ten nejatraktivnější uvidí Rotterdam, kde domácí Nizozemsko přivítá mistry světa z Francie. Ukrajina už má jistý postup do první ligy a v posledním vystoupení se představí na Slovensku, které má nového trenéra, Dánsko cestuje do Walesu...
Liga A - skupina 1
Nizozemsko - Francie  (pátek 20:45)
Nizozemsko si po fenomenálně sehraném utkání s Německem stále udržuje zdravý odstup od sestupu a ten by moc rádo zvýšilo na domácí scéně. Jeho vyzyvatelem se stane Francie, která sídlí na prvním místě skupiny.

Hodně zajímavá situace je v první skupině, kde se sešli tradiční velikáni evropské kopané. Na prvním místě je Francie jakožto poslední mistr světa, na jehož kontě je sedm bodů. To po třech zápasech není zase tak úchvatná bilance. Druhé Nizozemsko sice vykročilo špatnou nohou, ale naposledy oslnilo perfektním výkonem proti Německu. To je až na třetím místě a na jeho kontě je jen jediný bod.

O to se postarali také Nizozemci, kteří naposledy ukázali výtečný výkon. S Německem si po brankách Van Dijka, Depaye a Wijnalduma poradili jednoznačně 3:0 a na obou polovinách hřiště po většinu zápasu dominovali. Neudělali téměř žádnou chybu a vypadalo to opět velmi přesvědčivě. Dosud odehráli jen dva duely, takže mají oproti ostatním dvěma týmům výhodu.

S Francií se Nizozemci utkali už mnohokrát v historii a zdá se, že v posledních letech si s ní vůbec neumí poradit. Už pět duelů v řadě totiž vyhráli Francouzi! Dobrou zprávou pro trenéra Ronalda Koemana je ale fakt, že má k dispozici všechny své opory. Mohl si navíc dovolit nominovat také několik nováčků, mezi nimiž v první reprezentační start doufá mladík Javairô Dilrosun z Herthy Berlín.

Do hry by se měla dostat opora Atalanty Bergamo Marten de Roon, který v rozhovoru pro De Telegraaf sdělil: "Hrát proti Francii pro mnohé z nás je něco úžasného. Přeci jen, jsou to mistři světa. My se ale nesmíme bát a naopak si chceme utkání naplno užít. V sázce je hodně, protože naším cílem je postup. Jsme velmi mladý tým a podobné zápasy proti velkých týmům hodně potřebujeme, abychom společně mohli jako celek růst," míní De Roon.

Francouzi jsou mírným favoritem i přes pověstnou atmosféru, která pro ně v Rotterdamu nebude ničím snadným. Hosté se navíc potýkají s mnoha absencemi. Mimo hru je především kvartet hráčů z Premier League - Alexandre Lacazette, Paul Pogba, Anthony Martial a Benjamin Mendy. Menší zdravotní potíže trápí také obránce Realu Madrid Raphaëla Varanea, přičemž do hry nenastoupí ani Lucas Hernandez.

Francouzi by potřebovali k jistotě postupu získat alespoň bod. Aktuálně jsou na první příčce a pokud by v Rotterdamu prohráli, znamenalo by to pro domácí celek ještě naději na první příčku. Francii se nepovedlo hned úvodní utkání s Německem, ale naposledy si spravila náladu. Němci sice nad francouzskými protihráči vedli, ale Les Bleus díky dvěma brankám ostrostřelce Antoinea Griezmanna otočili nepříznivý vývoj utkání.

Jejich skóre ale nijak úchvatné není, protože ve třech duelech dali jen čtyři branky. Velký podíl na tom má snajpr Atlética Madrid Antoine Griezmann, který by si rád připsal další trefy. S nizozemskou obranou to ale nebude mít snadné.

A kanonýr Griezmann to dobře ví. "Nizozemsko minule ukázalo, že to je hodně zajímavý a nebezpečný tým. Nedávno zažíval krizi spojenou s generační obměnou, ale teď to vypadá, že našel správný systém. Nesmíme situaci podcenit, protože chceme postoupit. Pokud bychom si mysleli, že zvítězíme snadno nebo automaticky, byla by to obrovská chyba. Máme sice dost absencí, ale také široký kádr a skvělého trenéra," míní Griezmann.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.28 - 3.44 - 2.33
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Francie32104:27
2.Nizozemsko21014:23
3.Německo30121:51
Liga B - skupina 1
Slovensko - Ukrajina  (pátek 20:45)
Slovensko stále čeká v Lize národů na premiérový bod. A jednu z posledních šancí bude mít v Trnavě proti Ukrajině. Hosté jsou již jistými vítězi skupiny, a pokud v Trnavě uspějí, zachovají si stoprocentní bodový zisk. Domácí se naopak chtějí zachránit v Lize 2, o kterou bojí s českou reprezentací.

Utkání bude kromě slovenských a ukrajinských fanoušků zajímat též příznivce českého národního týmu. Modrožlutí již sice mají jistotu prvenství ve skupině, avšak zbylé dva týmy, bývalí federální partneři, bojují o udržení v Lize B. Horší výchozí postavení patří Slovákům, pokud se jim však podaří překvapit čtvrtečního favorita, bitva o druhé místo s Českou republikou zůstane otevřená.

Bilance slovenské repre v nové evropské soutěži je tristní. Ještě pod vedením bývalého trenéra Jána Kozáka odehrála dvě utkání a v obou podlehla svému soupeři. Nejprve se Slovákům nevyvedl zářijový výlet do Lvova. Z výhry se totiž radovali domácí Ukrajinci zásluhou Andrije Jarmolenka, jenž proměnil pokutový kop. V říjnu se hráči v modrobílých dresech představili před domácím publikem v Trnavě, avšak ani derby s Čechy nedopadlo podle představ a po výsledku 1:2 se ze tří bodů radovali hosté.

Duel v Trnavě ale měl ještě nepříjemnou dohru. Krátce po něm rezignoval na svoji funkci Kozák, jemuž se nelíbilo, že několik jeho svěřenců šlo po utkání na večírek. Kouče, který Slovensko poprvé v historii dovedl na Mistrovství Evropy, nahradil Pavel Hapal, jenž u východních sousedů v minulosti dlouho působil. Kromě klubových angažmá v Nitře, Senici a Žilině vedl bývalý reprezentant též národní výběr do jednadvaceti let. S několika současnými seniorskými reprezentanti se tak dobře zná.

Pro utkání s Ukrajinou a Českou republikou nominoval Hapal mimo jiné záložníka Miroslava Stocha, jenž se do reprezentace vrátil po více než dvou letech. Bývalý trenér Kozák měl totiž se Stochem osobní spory. "Několikrát jsem se s ním bavil, věřím, že se povinností reprezentanta zhostí dobře. Potkali jsme se v Praze a debata byla konstruktivní. Vyjádřil se, že chce reprezentovat a těší se. Věřím, že v reprezentaci bude podávat minimálně takové výkony jako ve Slavii" uvedl Hapal na adresu Stocha, jenž hraje ve Slavii ve výborné formě.

Ukrajinci, jak již bylo zmíněno, cestují ke svým západním sousedům již s jistotou vítězství ve skupině. Svěřenci Andreje Ševčenka opanovali všechna tři střetnutí, jež dosud v Lize národů odehráli. Dvakrát si vyšlápli na reprezentanty České republiky, které zdolali jak v Uherském hradišti, tak doma v Charkově. Když přičteme úspěch nad Slovenskem, vyjde nám, že Ukrajina má na svém kontě a nedostižný náskok šesti bodů na Čechy.

Přesto musí trenér Ševčenko řešit jednu vážnou nepříjemnost, neboť jeho jmenovec a jedna z opor týmu Jarmolenko si v anglické Premier League, kde hájí barvy West Hamu, přetrhl achillovku a předčasně mu skončila sezóna. Šanci na Slovensku tak mohou dostat jiní, například duo talentovaných ofenzivních hráčů Marian Šved a Andrij Boriačuk.

Kromě Jarmolenka chybí též další klíčový hráči jako stoper Jaroslav Rakickij či středopolař Šachtaru Doněck Marlos. Ukrajinci se tak budou spoléhat především na záložníka německého Schalke Jevhena Konopljanku nebo duo hráčů belgického Genku Ruslana Malinovského a Romana Jaremčuka.
Slovensko - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Pekarík, Škrtěl, Škriniar, Hubočan - Lobotka, Hamšík - Stoch, Duda, Mak - Nemec
Ukrajina - pravděpodobná sestava:
Bojko - Karavajev, Kryvcov, Burda, Matvijenko - Stepaněnko - Cygankov, Zinčenko, Malinovskyj, Konopljanka - Jaremčuk
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.36 - 3.20 - 3.47
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Ukrajina33004:19
2.Česko31023:43
3.Slovensko20021:30
Liga B - skupina 4
Wales - Dánsko  (pátek 20:45)
Domácí Velšané potřebují k jistotě postupu vyhrát a mají k tomu velmi blízko. Nejprve si ale musí poradit s Dánskem, které ještě neztrácí naději. Dánsku stačí teoreticky remíza, pokud v závěrečném utkání potom porazí poslední Irsko.

A na to Dánsko nechce spoléhat. Walesu se nabízí jedinečná šance, jak uzavřít celou skupinu a postoupit. Má totiž šest bodů a další tři by mu zajistily vítězství ve skupině spolu s postupem. K tomu se Wales hodně přiblížil v minulém kole, když si poradil s Irskem. Autorem jediné branky se tehdy stal Harry Wilson, který se trefil po změně stran.

Celý zápas odehrál mladý talent Tyler Roberts, který se v devatenácti musí ještě hodně učit. "Jsem na hřišti s takovými velikány jako Gareth Bale, Ben Davies, Aaron Ramsey nebo Joe Allen. To je pro mě neskutečná pocta a já si toho moc vážím. Každý trénink po jejich boku mi hodně dává a cítím, jak se každým týdnem zlepšuji. Věřím, že při tvrdém nasazení a obětavosti spolu s vytrvalostí můžu dosáhnout hodně vysoko," říká mladá senzace z Leeds United.

Teď Wales čelí Dánsku a nebude to pro něj vůbec snadné utkání. Právě od Dánska dostal Wales naposledy dvě branky a prohrál. Má tedy co napravovat. Dobrou zprávou pro trenéra Ryana Giggse je pohled na marodku, kde je aktuálně jen jeden hráč - Chris Mepham. Do hry se ale vrací Gareth Bale nebo Paul Dummett, což jsou vítané zprávy. Šanci na první reprezentační duel mají James Lawrence s Danielem Jamesem.

Dánsko má jen jednu absenci, zato pořádnou. K utkání s Walesem totiž nebude moci nastoupit zkušený stoper Simon Kjaer, místo něhož musí Dánsko najít náhradu. Většina pozornosti bude opět upřena na tvůrce hry, Christiana Eriksena. A to i proto, že vzhledem ke svému působení u Tottenhamu dobře zná styl, jakým Wales hraje.

Sám k tomu říká: "Pro nás je to jako finále. Víme, že máme šanci, ale že ideálně chceme vyhrát. Tomu musíme podřídit veškeré naše smýšlení. Potřebujeme tři body a každý z nás musí udělat maximum pro to, abychom jich dosáhli. Věříme, že se nám to může podařit, i když od domácích čekáme hodně náročné utkání. Je to velmi silový soupeř, který ale umí hrát také hodně technicky, má na to skvělé hráče," myslí si Eriksen.

Parta kolem zkušeného záložníka Tottenhamu Hotspur je na druhém místě se ztrátou dvou bodů na Wales. Pokud by Wales dokázal vyhrát, pak by už ani výhra v posledním kole Dánsko nezachránila. Naposledy totiž Dánsko jen remizovalo s Irskem, což pro něj byla velká ztráta.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.05 - 3.03 - 2.59
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Wales32015:36
2.Dánsko21102:04
3.Irsko30121:51
Liga C - skupina 3
Kypr - Bulharsko  (pátek 20:45)
Kypr bude hostit utkání s Bulharskem. Hosté mají ještě šanci postoupit do divize B Ligy národů UEFA.

Kypřané budou muset svojí příslušnost ve třetí divizi Ligy národů ještě hájit. Po čtyřech zápasech se totiž nachází na třetím místě se čtyřmi body, které získali za výhru 2:1 nad Slovinskem a remízu 1:1 se stejným soupeřem.

Na poslední Slovince má Kypr náskok třech bodů a v případě výhry nad Bulharskem by si tedy měl zajistit udržení ve třetí výkonnostní divizi Ligy národů. To Bulharsko řeší mnohem příjemnější starosti. V prvních čtyřech zápasech nasbíralo devět bodů a za prvním Norskem je tedy pouze kvůli horšímu gólovému rozdílu.

První tři zápasy dokonce Bulhaři vyhráli. Nejdřív 2:1 ve Slovinsku, poté doma 1:0 nad Norskem, a nakonec v půlce října 2:1 právě s Kyprem, v zápase jenž Bulhaři otočili v druhém poločase díky gólům Despodova a Nedeleva. Ve čtvrtém zápase pak Bulharsko podlehlo Norsku 0:1.

V současné době asi největším tahounem týmu Kypru je pětadvacetiletý útočník Pieros Sotiriou, jenž působí v dánském FC Kodaň. Dalším hráčem z kádru národního týmu ostrova ve Středozemním moři je určitě dvacetiletý záložník Grigoris Kastanos, který patří turínskému Juventusu a v zápase v Bulharsku vstřelil úvodní gól utkání.

Valná většina bulharské nominace působí v nejvyšší domácí soutěži. Kromě stálic je ve výběru i pět hráčů, kteří ještě za bulharskou reprezentaci neodehráli ani jeden jediný zápas. Největším tahounem týmu je nyní bezpochyby zkušený, jednatřicetiletý střelec Ivelin Popov, který je zároveň kapitánem výběru.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.21 - 3.16 - 2.41
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slovinsko - Norsko  (pátek 20:45)
Slovinsko stojí před hodně náročným úkolem. Postoupit sice už nemůže, zato může hodně rychle spadnout. Pokud nechce sestoupit už nyní, musí vyhrát. To se ale vůbec nehodí do plánu Norsku, které je na sdíleném prvním místě a rádo by na něm zůstalo.

Situace ve třetí skupině "céčkové" ligy je poměrně jednoznačná. Na prvním místě je Norsko s devíti body na kontě a pronásleduje ho Bulharsko se stejným počtem bodů, avšak horším skóre. O pět bodů méně má třetí Kypr a úplně na konci je Slovinsko s pouhým bodem. Jeho dosavadní výkony vůbec neodpovídají kvalitě týmu a jeho ambicím. Dříve houževnatý a nebezpečný soupeř nyní rozdává body velmi snadno.

A to teď musí přestat, pokud chce myslet alespoň na záchranu. V následujících dvou duelech musí Slovinsko posbírat alespoň čtyři body, pokud nechce sestoupit. Slovinci první tři duely prohráli a ani v minulém kole nedopřáli svým fanouškům zrovna moc radosti. Doma totiž jen remizovali s Kyprem, i když hráli více než 30 minut v početní výhodě! Velkou ztrátu pro nynější utkání představuje karetní hříšník Josip Iličić.

Ještě větší odpovědnost proto asi bude mít kreativní záložník Miha Zajc, který před zápasem řekl: "Je jasné, že postoupit už nemůžeme a vzhledem k našim posledním výkonům to ani není správné. Ale o to víc chceme ukázat v posledních dvou duelech. Hrajeme nejen o body, ale také o naši vlastní čest. Poslední dobou se nám vůbec nedařilo a byli jsme hodně svázaní, minule to bylo hodně o naší hlavě. Teď chceme doma ukázat, že máme na to bojovat s kvalitními soupeři."

A tím Norsko rozhodně je. Ve čtyřech doposud odehraných duelech prohrálo jen jednou a v minulém kole se mu taktéž dařilo. Díky brance Mohameda Elyounoussiho z 31. minuty si poradilo s houževnatým Bulharskem a upevnilo svoji pozici na čele tabulky. Norům se daří také proti Slovinsku a od roku 1998 s ním prohráli jen v jednom případě, před pěti lety v rámci kvalifikace na MS.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.58 - 3.17 - 2.24
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Norsko43014:19
2.Bulharsko43015:39
3.Kypr41124:64
4.Slovinsko40133:61
Liga D - skupina 4
Lichtenštejnsko - Makedonie  (pátek 20:45)
Makedonie zatím vládne čtvrté skupině poslední výkonnostní ligy, nicméně v minulém zápase hrubě inkasovala od Arménie a pořád musí o prvenství silně bojovat. Tentokráte zavítá na půdu posledního týmu tabulky. Lichtenštejnsko ještě může o první příčku matematicky usilovat, reálně jsou ovšem jeho šance na hodně nízké úrovni.

Po třech odehraných kolech se balkánský celek mohl pyšnit stoprocentní bilancí, díky které tvrdou rukou vládnul tabulce. Jeden z klíčových soubojů v Jerevanu ovšem vůbec nevyšel podle jeho představ. Od Arménie a Gibraltaru ho tak dělí jen tři body a další porážka by mohla mít znovu velký vliv na jeho působení v Lize národů.

Samozřejmě že pro svěřence trenéra Igora Angelovskiho je cílem první místo, které mu může umožnit dodatečný postup na EURO 2020. Pořád mají vše ve svých rukou. "Nezáleží teď, proti komu hrajeme, ale pro co hrajeme," burcoval hostující stratég. "Věřil jsem tomuto mužstvu, i jiní mu věřili. Potřebujeme získat vítězství."

Pokud by v souběžně hraném klání Arménie remizovala na Gibraltaru, mohla by se Makedonie radovat z první pozice ještě před závěrečným střetnutím. Musela by však pochopitelně ve Vaduzu naplno uspět. "Známe se se soupeřem dobře, často proti sobě nastupujeme. Víme, jak proti němu hrát," říkal kapitán Goran Pandev.

Stefan Ristovski, to je asi nejvýraznější absence na straně Makedonie. Jinak od minulého utkání s Arménií nebyli nominováni kvůli zranění ani brankář David Mitov Nilsson a Darko Velkovski. "V Arménii jsme prožili těžkou noc, byla také špatná pro rozhodčí. Když budeme hrát tak, jak umíme, nebudeme mít proti Lichtenštejnsku problém," dodal Pandev.

Lichtenštejnsko potřebuje bezpochyby dvakrát zvítězit, aby ještě poskočilo o tři příčky dopředu. Zatím si na své konto připsalo pouze tři porážky, doma skolilo pouze Gibraltar. Se svým nynějším protivníkem se v minulosti střetávalo opravdu poměrně často. A jen jednou od roku 1996 z osmi případů uhrálo aspoň remízu, v ostatních případech prohrálo.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.50 - 5.52 - 1.31
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Gibraltar - Arménie  (pátek 20:45)
Dosavadní výkony Gibraltaru jsou rozhodně řazeny mezi vůbec největší překvapení nově vzniklé Ligy národů. Nejnovější člen evropské části kvalifikace byl považován za jasného outsidera, ovšem ve skupině 4 Ligy D už dvakrát zvítězil a ještě stále živí naději na vedoucí příčku zaručující postup do závěrečného play-off o EURO 2020. Nyní přivítá v domácím prostředí Arménii, kterou zhruba před měsícem senzačně porazil.

Domácí výběr čekal na první soutěžní výhru v zóně UEFA přes pět let. Do LN vstoupil porážkou 0:2 s Makedonií, vzápětí nestačil stejným poměrem na Lichtenštejnsko. Poté zavítal do Jerevanu a zdálo se, že bude rád, když neodjede s ostudou. Ovšem i přes enormní tlak protivníka skóroval pět minut po změně stran z pokutového kopu a mohl tak slavit těžko uvěřitelnou výhru 1:0. O další nečekaný výsledek se postaral za další tři dny.

Tentokráte přivítal Lichtenštejnsko a i přes nepříznivý vývoj nakonec uspěl v poměru 2:1. "Všichni jsme nesmírně šťastní, že jsme dvakrát za sebou vyhráli. Bylo to nečekané, na druhou stranu jsme sami sobě věřili a čekali na úspěch. Ten přišel a hodně nám pomohl do dalšího duelu, neboť jsme si dokázali, že na to máme. Nebylo to naše poslední slovo, rádi bychom ještě nějaký ten bod získali," uvedl s nadšením v hlase trenér Julio César Ribas.

Svěřenci uruguayského rodáka jsou momentálně na třetí pozici se šesti body o skóre právě za svým pátečním rivalem a vypadá to, že by vůbec nemuseli skončit poslední. Naopak výběr z východu Evropy si výrazně zkomplikoval cestu za vytouženou první příčkou. Po těsné domácí výhře nad Lichtenštejnskem (2:1) prohrál v Makedonii (0:2). Po kolapsu s Gibraltarem se vzpamatoval a bez větších obtíží deklasoval Makedonce 4:0.

I tak nemá situaci ve svých rukách, Ve dvou zbývajících střetnutích musí bodovat naplno a zároveň doufat, že nabuzená Makedonie alespoň jednou prohraje. "Naděje umírá poslední, soustředíme se pouze na vlastní výkony. Soupeři máme co vracet a další radost mu nehodláme dopřát. V defenzívě potřebujeme hrát zodpovědně a důležitá bude i trpělivost," vyjádřil se krátce hostující lodivod Armen Gjulbudaghjanc.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 12.00 - 6.16 - 1.26
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Makedonie43018:59
2.Arménie42026:46
3.Gibraltar42023:56
4.Lichtenštejnsko41035:83

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (41)

Přidat komentář
johan14

Ukrajine už o nič neide, je to pre nich len prípravný zápas. a v podstate ani Slovensku, lebo aby skončilo na 2. mieste v skupine musí vyhrať o 2 góly v Prahe a je to.

Stačila by aj výhra 3:2 proti česku? Ako je to?

Reagovat
Kily

rozhodují vzájemné zápasy, dneska si můžete dovolit prohrát, v pondělí pak musíte vyhrát a 3:2 by stačilo, pokud uhrajete nějaký bod dneska, bude v Praze stačit jakákoli výhra

Reagovat
Kily

Table order:

1. points won; 2. points in head-to-head matches; 3. goal difference in hth matches; 4. goals scored in hth matches; 5. away goals in hth matches; 6. total goal difference; 7. total goals scored; 8. total away goals scored; 9. fairplay ranking; 10. higher place in the UEFA National Team Coefficient Ranking.

Reagovat
johan14

No tak podľa toho by aj výhra 3:2 vonku stačila.

Obaja po 3 body, body vo vzájomných zápasoch 3:3, skóre zo vzájomných zápasov 4:4 no a potom by prišlo toto:

5. away goals in hth matches

A to by malo Slovensko 3 a Česko 2, takže na 2. mieste Slovensko

Reagovat
BílíAndelDrcKo
Reagovat
Coutinho10

Reagovat
smazaný uživatel

Tento týžden som čital že SND skúša novú divadelnú hru o rakúskej monarchii. Češi sú tí čo všetko vedia najlepšie ale jediné čo im ide sú knedlíky, Slováci sú uplakanci ktorým každý ubližuje, Rakúšania vedia iba jódlovať a žrať klobásy, Chorváti sú lenivci, Srbi sú divosi,Madari smrdia a vymysleli si divnú azijskú reč a plačú že im nikto nerozumie a Poliaci sú zlodeji čo okradnú aj vlastnú matku v truhle. O ostatných národnostiach sa už hra nezmienuje.Niečo ako Liga národov v C.K morachii.

Reagovat
smazaný uživatel

V novom prieskume má Smer 26% a Babiš nikdy neodstúpi #nikdytunebudedobre

Reagovat
johan14

Veru dobre tu nikdy nebude, dokiaľ budú ľudia písať o politike na stránke o futbale.

Reagovat
BílíAndelDrcKo

Ako sa môžete pozastavovať stále nad tým, že SMER má 20+ percent? SMER je strana so silnými štruktúrami, stabilným prejavom a teda aj stabilnými voličmi to sa zmení iba zostarnutím týchto ludí. Veď len keby volili všetci ludia kt. su priamo naviazaný na stranu tak by dosiahli 5 percent. Stačí si pozrieť počty poslancov a starostov v posledných komunálnych a župných volbach, domysliet si ich rodiny, prípadne "priatelov" atd. atd. .... jednoducho to by musela byt mega kauza priamo veduca na SMER aby začali "potkany z lode utekat"...

Reagovat
nani92

SMER je kvalitná strana plná kokotov, opozičné strany sú hlúpe strany poloplné kokotov

Reagovat
BílíAndelDrcKo

v podstate musím súhlasiť. Nikdy by som nevolil SMER ani SNS, ale to neznamená, že budem voliť aktuálne opozične strany, aj na ukor toho, že by znova vyhral SMER. A to je rovnako velký problém ako politika a správanie SMERu a SNS

Reagovat
uff

Reagovat
smazaný uživatel

s takýmto názorom nemôžem súhlasiť, určite sa tam nájdu strany, ktoré si zaslúžia šancu

Reagovat
BílíAndelDrcKo

budem rád ak mi nejakú odprezentuješ ak to ich lidri nezvladaju... kludne a otvorene si to prečítam s pochopením a bez odsudzovania, ja som v posledných parlamentných voľbách spravil všetko aby som mohol s čistým svedomím voliť no nebol by som spokojný s nikým pidla prezentacie programov a schopnosti ich presadit

Reagovat
mistr129

Co jsem tak občas koukal na strany v cizích zemích, tak právě Slovensko a Německo jsou jedny z mála, kde bych měl obtíže si někoho vybrat. Asi bych se přiklonil k SaS a CDU, ale u nás mám tu volbu o dost jednodušší

Reagovat
BílíAndelDrcKo

rád by som ti odpovedal prečo SaS za mna nie, ale bola by to dlha debata a neviedla by k ničomu podstatnemu.

Reagovat
mistr129

Tak já do toho zaprvý nevidím tolik jako ty a zadruhý ani netvrdím, že jsou super, nicméně bych si to v konkurenci ostatních vybral asi jako menší zlo

Reagovat
smazaný uživatel

SaS je ekonomicky ultraliberálna strana, doslova kapitalizmus spred druhej svetovej. U nás snád jedine OLANO, nemyslím si že by Matovič kryl korupciu.

Reagovat
mistr129

Co si mám pod tím ultraliberální představit? Já proti ekonomickýmu liberalismu jako takovýmu nic nemám, naopak ten "klasický" liberalismus ve stylu všemožných aktivistů, Pirátů, Zelených nemůžu vystát

Reagovat
smazaný uživatel

No len toľko, všemožné úlavy pre podniky a živnostníkov, zrušenie minimálnej mzdy, nech všetko ťahajú zamestnanci, turecký zákonník práce. Proste by všetci zamestnanci prešli na živnost a štát by skrachoval.

Reagovat
fenixLFC

suhlas az na to ze OLANO je skvela opozicna strana, na vladnutie si ju ale neviem predstavit

Reagovat
fenixLFC

sotva sa najde strana ktora by ti vo vsetko stoeprcentne vyhovovala, ci uz programom alebo ludmi. ked budes furt hladat len dokonalost tak si nezvolis nikdy. vsetko ma chyby. a aj ked aj mna vytaca mnohe na stranach ktore volim alebo by som volil (v cesku) tak to neznamena ze kvoli nejakym chybam budem podporovat este horsie moznosti

Reagovat
BílíAndelDrcKo

to ale nie su chyby dokonalosti, ale principialne veci

Reagovat
fenixLFC

a ktore principialne veci nesplna ani jedna strana? ked mas tych veci viac tak aj tak im davas urcite preferencie a podla toho sa rozhodujes.

Reagovat
BílíAndelDrcKo

napr.? kompletne celá aktuálna opozícia nema, nechce a nezaujíma ju komunálna politika... to je volačo neprípustné, viď vyjadrenia Sulika po komunálnych volbach

Reagovat
fenixLFC

to ze za dolezitejsie povazuje volby do NR? ved to je pravda, su dolezitejsie. SMER a dalsich nevykopes odtialto skrz komunalnu uroven, ale skrz parlamentne volby.

prave preto volis zvlast v komunale a zvlast vo velkych. Komunalna politika sa lisi v mnohom a stranicka uroven tam nie je casto az taka podstatna, preto tam casto vyhravaju nezavisli. prave ta samosprava je nieco co mi v tomto nevadi, lepsie nez ked si vladne strany obsadia komplet vsetko az po najnizsiu uroven. Plus v komunalnej politike zo stran vacsinou vyhravaju tie, ktore maju vybudovane struktury

Ked hovori o principialnych veciach tak by skor cakal veci ako postoj k europe, nato, konzervativec liberal, ci chces silny slaby stat, postoj k LP atd, nie to, ci sa niekto zameriava na lokalnu uroven alebo nie

Reagovat
BílíAndelDrcKo

vnutroštatna politika je principiapna vec ale to bol len jeden priklad...mat štruktury je principialna vec kt ziskava hlasy... v nej sa maju formovat osobnosti a nie postavičky ako Galko, Nicholsonova kt. su odnikial bez agendy

Reagovat
smazaný uživatel

Ty musíš byť ešte veľmi mladý.Od. r.1989 sme tu nemali vládu ktorá by nekradla. Mečiar a Dzurinda by mali za privatizáciu aj sedieť.

Reagovat
smazaný uživatel

Dzurinda sedieť, Mečiar vysieť.

Reagovat
smazaný uživatel

*visieť

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

+ ich volia štátni úradníci a ich rodiny...

Reagovat
mithro

uz to vobec neprekvapuje

Reagovat
smazaný uživatel

svk gooool

Reagovat
Bastaron

Depay je super hráč.

Reagovat
smazaný uživatel

a další gooool svk

Reagovat
bakasa

N’Zonzi

Reagovat
smazaný uživatel

gooooool

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
20fredy20

Oranjes su spat

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele