Preview zápasů Ligy národů - neděle 15.11.

15.11.2020, 08:53
Previews
Do nedělního programu Ligy národů zasáhne také Česko, které pro udržení postupové naděje do Ligy A musí porazit Izrael. Belgie chce oplatit Anglii předchozí porážku, zatímco další souboj o prvenství ve skupině čeká Itálii a Polsko, čehož může využít Nizozemsko, které vyzve Bosnu a Hercegovinu. Wales si proti Irsku chce udržet dosavadní neporazitelnost, načež Severní Irsko potřebuje zvládnout utkání v Rakousku...
Liga A - skupina 1
Nizozemsko - Bosna a Hercegovina  (neděle 18:00)
Hostující trenér Dušan Bajević se hodlá se svým mužstvem poprat v Lize národů o zachování své příslušnosti v nejvyšší výkonnostní lize. O to větší motivaci bude mít, poněvadž pro něj se bude jednat o předposlední utkání, v němž povede Bosnu a Hercegovinu. V Nizozemsku by jeho celek potřeboval vážně konečně naplno bodovat, aby oživil své naděje na záchranu.

Jednasedmdesátiletý rodák z Mostaru od svého příchodu k balkánskému výběru podstoupil celkem šest zápasů, v nichž neurval jedinou výhru. Vaz mu srazila především neúspěšná baráž o postup na EURO 2020 proti Severnímu Irsku. Sám tak během října nabídl rezignaci, s bosenskými bafuňáři se ale dohodl, že svou práci ukončí až po Lize národů.

V ní si jeho družstvo nevede vyloženě špatně v konkurenci papírově jednoznačně silnějších soků z Polska, Itálie a Nizozemska. Jenže dosud dva získané body znamenají jednoduše jen poslední příčku. Některá média každopádně Bajeviče chválí za pozitivní aspekty, například že šanci zahrát si v nároďáku umožnil Anelovi Ahmedhodžičovi či Dennisovi Hadžikaduničovi.

Před pár dny nicméně Bosnu a Hercegovinu, která se neúspěšně prala v přátelském měření sil proti Íránu, naplno setnula hrozba jménem koronavirus. A bohužel pozitivní test na obávanou nemoc měl také kapitán Edin Džeko, jenž tak bude v obou následujících duelech chybět. "I tak se prostě pokusíme hrát nejlépe, jak to jenom půjde," burcoval Bajević.

Nizozemci pořád mají možnost prokousat se na první místo tabulky, zatím na tuhle metu ztrácejí dva body. Situace v tabulce je poměrně napjatá, jakákoli ztráta v nynějším případě by jejich pozici bezpochyby úplně zbytečně zkomplikovala. "Pro nás i pro Nizozemsko je tohle střetnutí velmi důležité. Víme, že soupeř má kvalitní hráče," pokračoval hostující šéf lavičky.

Doposud svěřenci kouče Franka de Boera urvali ve skupině pouze jedno vítězství. Bosnu a Hercegovinu přitom v říjnu v Zenici nepřetlačili a získali tam pouze bezbrankovou plichtu. "My jsme měli v některých předchozích duelech smůlu, i když jsme hráli vážně moc dobře. Vymlouvat se však nehodláme. Musíme jít v naší cestě dál a dál," připomínal Bajević.

Domácí, kteří naposledy v přáteláku se Španělskem uhráli cennou remízu, musejí aktuálně řešit hlavně potíže na postu gólmana. Minimálně na čtyři měsíce zůstane mimo hru zraněný Jasper Cillessen, chybí taktéž jiný brankář Justin Bijlow. Zdravotní problémy pak sužují také Tonnyho Vilhenu, Mohameda Ihattarena, Stevena Bergwijna a Teuna Koopmeinerse.

Bajević se mimochodem kromě Džeka nemůže spolehnout rovněž na talentovaného Anela Ahmedhodžiče, který v minulém klání v Polsku vyfasoval červenou kartu a neminul ho disciplinární trest, do hry se nepodívá ani zraněný Amir Hadžiahmetović, přičemž nemocí COVID-19 jsou postižení Haris Hajradinović, Ajdin Hasić, Samir Zeljković a Aldin Turkeš.
Nizozemsko - pravděpodobná sestava:
Krul - Hateboer, Veltman, de Vrij, Blind - F. de Jong, van de Beek - Promes, Wijnaldum, Depay - L. de Jong
Bosna a Hercegovina - pravděpodobná sestava:
Šehič - Cipetič, Hadžikadunič, Saničanin, Kolašinac - Pjanič, Cimirot - Višča, Gojak, Krunič - Hodžič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.39 - 4.88 - 8.54
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Itálie - Polsko  (neděle 20:45)
Tohle bude hodně zajímavé utkání, protože na Mapei Stadium se střetnou první tým s druhým, přičemž oba od sebe dělí jen jeden bod! Italové by si první místo rádi vzali zpět, ale jejich tým decimuje nákaza koronavirem.

Matematicky je to velmi jednoduché. Pokud by se italskému národnímu týmu povedlo porazit Polsko a také Bosnu a Hercegovinu, zajistil by si nejen postup, ale také první místo. V tak náročné skupině (Nizozemsko, Bosna a právě Polsko) by to byl další důkaz toho, že italský fotbal zase trochu vylepšuje svou ještě nedávno pošramocenou reputaci.

Problémů je ale stále spoustu a většinu z nich způsobuje koronavirus. Infikoval se jím dokonce i trenér Roberto Mancini, který podle posledních zpráv nestihne utkání s Polskem, což bude pro Italy velká ztráta. Kromě něj se jím nakazili také hráči jako Pellegrini, Grifo a Caputo. Přičemž zranění nepustí do hry Criscita, Romagnoliho nebo Zaccagniho. Větší množství klubů pak své hráče na reprezentační srazy pro jistotu nepouští vůbec.

Záložník Roberto Gagliardini je ale přesvědčen, že i přes nabitý kalendář se Italům bude dařit. "Máme tu skvělý tým, panuje tu dobrá atmosféra a všichni držíme spolu. Chceme ukázat, že se nevzdáváme za žádných okolností. Je pravda, že tak nahuštěný kalendář není úplně optimální a mnoho z nás cítí velkou únavu, ale musíme ji dát stranou. Každý, kdo tu je, je na sto procent připravený dát do zápasu všechno."

Italové se musí trochu pochlapit, protože už ve dvou posledních duelech nezískali tři body, takže spadli až na druhé místo. S Polskem se jim ale dlouhodobě daří nad očekávání dobře, protože polský tým vyhrál nad Itálií jen jedno utkání z posledních třinácti! V roce 1974 nestačili na Polsko ani frajeři jako Zoff, Boninsegna, Capello, Facchetti nebo Mazzola. Faktem ale je, že většinou si obě země dělí po bodu.

Zatímco Italům se střelecky moc nedaří a za čtyři duely dali jen tři branky, Polsku se vedlo výrazně lépe. Skvěle zvládlo především minulé kolo, v němž si snadno výsledkem 3:0 poradilo s Bosnou a Hercegovinou. Dvě branky tehdy dával Robert Lewandowski.

Jedním z jeho vyzyvatelů ucházejících se o místo hrotového útočníka v základu je i Arkadisuz Milik. Šestadvacetiletý kanonýr sice kvůli neshodám ohledně smlouvy nehraje v Neapoli, ale trenér Jerzy Brzęczek s ním evidentně nadále počítá i přes jeho deficit v počtu odehraných minut.

"Arkadiusz Milik je pro nás pořád hodně důležitým hráčem, nehledě na to, jak moc hraje nebo nehraje. Má tady oprávněně své místo, což dokazuje vždy, když dostane na hřišti šanci. Teď neprožívá zrovna snadné období a doufám, že se to brzy změní. Ale stále s ním počítám a hodně na něj spoléhám."
Itálie - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Florenzi, Bonucci, Acerbi, Emerson Palmieri - Barella, Jorginho, Locatelli - Kean, Belotti, Insigne
Polsko - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Kedziora, Glik, Bednarek, Reca - Goralski, Linetty - Jozwiak, Szymanski, Grosicki - Lewandowski
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.70 - 3.61 - 5.71
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Polsko42115:27
2.Itálie41303:26
3.Nizozemsko41212:25
4.Bosna a Hercegovina40222:62
Liga A - skupina 2
Belgie - Anglie  (neděle 20:45)
Na stadionu Den Dreef na předměstí Leuvenu se v neděli večer představí dva největší favorité na vítězství ve skupině číslo 2. Domácí Belgie přivítá Angličany, kteří budou chtít napravit pošramocenou pověst po minulém kole. K tomu ale budou potřebovat odolat velmi silnému domácímu útoku.

Belgie se má opravdu čím chlubit. Její ofenziva oprávněně budí strach a patří k tomu nejlepšímu, co Liga národů v tomto ročníku nabízí. Belgičané za čtyři dosud odehraná utkání dokázali dát už deset branek a je to právě útok, který je nejsilnější zbraní belgického výběru. Tým trenéra Roberta Martíneze zatím především díky tomu vede skupinu, byť si připsal jednu prohru. Mimochodem, právě s Anglií, takže teď se bude chtít pomstít.

Obě země na sebe naráží v posledních letech dost často a skóre už je mnohem vyrovnanější než dřív. Belgie za posledních pár let udělala velký výkonnostní progres, zapracovala do týmu nejednu hvězdu a pravidelně se jí daří vychovávat nové a nové talenty. Trenér Martínez si do výběru pozval i mladíky jako De Katelaere, Lukebakio, Doku nebo Bornauw, což jsou hráči narození kolem roku 2000.

A Jérémy Doku, který nedávno přestoupil do francouzského Rennes, je na to patřičně hrdý. "Je mi velkou ctí, že tu můžu být. Reprezentace pro mě znamená opravdu hodně, byl to vždycky můj sen, abych oblékal dres své země. Jsem tu mezi mnoha hvězdami a můžu se od nich hodně naučit. Zároveň si tu ale nikdo na žádnou velkou hvězdu nehraje, všichni jsou ochotní, chtějí mladším hráčům pomáhat a je tu skvělá atmosféra. Doufám, že se nám v dalších dvou duelech povede vyhrát, abychom zůstali první," dodal mladík pro stránky UEFA.

Po nepovedeném utkání s Anglií ve Wembley si Belgie napravila chuť těsným vítězstvím nad Islandem, po němž oslavovala dvougólového hrdinu Romela Lukakua. Stejným výsledkem si pak Belgičané poradili v přátelském utkání také se Švýcarskem, byť ve velmi okleštěné sestavě plné náhradníků.

Kdykoli byli Angličané v roli hostujícího týmu, tak se jim nikdy nepovedlo Belgii porazit. Stejně jako všude jinde řádí i v belgické reprezentaci koronavirus. Kvůli němu už opustil partu brankář Kaminski a navíc se zranil nově nominovaný mladík z AC Milán Saelemaekers, místo nějž zaskočí povolaný Foket.

Ani reprezentace Albionu nebude v kompletní a původně plánované sestavě, neboť trest na dvě utkání dostal Reece James a zranění nedovolí nastoupit ani dvojici Trent-Arnold a Gómez. Což je velký problém pro Liverpool a komplikace pro trenéra Southgatea.

Jeho svěřenci budou chtít tři body, aby Belgii uzmuli první místo. A aby nechali zapomenout na poslední nevydařené utkání. Naposledy Anglie hrála s Dánskem a moc dobře to s ní nedopadlo. Nejen, že si nedokázala vytvořit větší gólové příležitosti a navíc dohrávala utkání bez dvou vyloučených hráčů, ale stačila k její porážce jediná penalta.

A trenér Southgate věří, že se jeho mužstvo poučilo. "S Dánskem jsme hráli nedisciplinovaně, měl jsem pocit, že se dostatečně nesoustředíme. Hodně nás samozřejmě oslabila dvě vyloučení, což soupeř dokonale využil. Ale je pravda, že v ofenzivě toho sami moc nepředvádíme. Tři vstřelené branky za čtyři zápasy je opravdu tristní bilance a já věřím, že se v ní brzy zlepšíme. Chce to ale větší důraz a drzost ve vápně soupeře."
Belgie - pravděpodobná sestava:
Courtois - Alderweireld, Denayer, Boyata - Meunier, Tielemans, Witsel, T. Hazard - De Bruyne, Mertens - Lukaku
Anglie - pravděpodobná sestava:
Pickford - Walker, Dier, Mings - Trippier, Henderson, Rice, Chilwell - Mount, Sterling - Kane
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.34 - 3.38 - 3.13
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dánsko - Island  (neděle 20:45)
Už podruhé v tomto roce dojde na klasický duel dvou severských států. Dánská výprava se bude ucházet o tři body na domácí půdě v Kodani, kam dorazí ostrovní Island. Ten už nemá šanci na záchranu ve skupině a je jistým sestupujícím.

Dánsko si vede překvapivě dobře na to, v jak složité a náročné skupině se ocitlo. Vedle Anglie a Belgie působí papírově jako páté kolo u vozu, ale ve skutečnosti s nimi bojuje jako rovný s rovným. Dánsko má totiž stejný počet bodů jako třetí Anglie, ale na rozdíl od favorita dosáhlo lepšího skóre. Dalo čtyři branky, což za čtyři duely není zrovna excelentní výkon. Co ale musíme pochválit, to je dánská obrana.

Řada vedená Kjaerem, Christensenem a Wassem zatím dostala jen dva góly! A to už se utkala s Anglií i Belgií. S tou v prvním kole a právě tady dostala oba své góly. Čili pokud bychom počítali i přátelská utkání, tak Dánsko už pět zápasů neinkasovalo. Což je skvělá vizitka pro nového kouče. Tím se od tohoto léta stal někdejší trenér Mainzu Kasper Hjulmand a zatím si tento tah vedení dánského svazu musí pochvalovat.

A celou situaci si pochvaluje také trenér Hjulmand. V rozhovoru pro stránky UEFA řekl: "Máme tu skvělou partu hráčů, dozrála nám velmi dobrá generace a prakticky ve všech řadách máme hráče, kteří hrají v nejlepších klubech Evropy. Jsem moc rád, že jsem dostal tuto šanci vést národní tým a doufám, že spolu zažijeme ještě hodně úspěchů. Velmi si užíváme účinkování v tak silné skupině a jsem rád, že v ní máme co říct."

Naposledy se Dánsko popasovalo i s Angličany, byť jim hodně pomohlo dvojité vyloučení na straně domácích a proměněná penalta Eriksena. Situace je tedy pro Dánsko zatím velmi slibná a vzhledem k tomu, že tentokrát se poperou dva favorité mezi sebou, nabízí se Dánům skvělá možnost. Island už totiž nemá velkou motivaci.

Je totiž na posledním místě ve skupině a dvě kola před koncem už je jasné, že ztrátu sedmi bodů nedohoní. Obrana Islandu je v přímém kontrastu s tou dánskou, protože se jí tentokrát nedaří absolutně nic. Dostala už jedenáct branek a to jí kromě Dánska čeká ještě závěrečný duel s Angličany. Island teď musí vstřebávat hodně velké zklamání. Ve čtvrtek se totiž postavil Maďarům v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy. Ještě tři minuty před koncem vedl, jenže závěr duelu naprosto nezvládl a dovolil domácí dvěma góly zpečetit postup.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.31 - 5.25 - 11.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Belgie430110:49
2.Dánsko42114:27
3.Anglie42113:27
4.Island40042:110
Liga B - skupina 1
Rumunsko - Norsko  (neděle 20:45)
Norsku se v poslední době rodí opravdu nadějná generace a už nyní se její výsledky zlepšují, i když v nedávné kvalifikaci o EURO neuspěla. Nicméně v Lize národu si zatím vede nadmíru dobře a bojuje o senzační postup do nejvyšší výkonnostní kategorie, což by byl pro severský výběr obrovský úspěch. Nyní bude potvrzovat skvělé rozpoložení na půdě nevyzpytatelného Rumunska, které naopak chce usilovat o jistou záchranu.

Hosté v dosavadních čtyřech zápasech zvítězili hned třikrát, jedinou porážku utrpěli hned v úvodu s největším konkurentem z Rakouska (1:2). Od té doby ale třikrát za sebou zvítězili, když nejprve deklasovali Severní Irsko na jeho vlastní půdě (5:1), pak si snadno poradili právě s Rumunskem (4:0) a následně podruhé přehráli Severní Irsko (1:0). Ve středu měli sehrát přípravný duel s Izraelem, jenže ten byl zrušen kvůli obavám z šíření koronaviru.

Švédský trenér Lars Lagerbäck opět bude spoléhat na úderné duo Erling Håland - Alexander Sørloth. Oba dva skórovali v Belfastu hned dvakrát, dvacetiletý Håland pak zničil Rumuny hattrickem a Sørloth navrch přidal jednu trefu. "Náš výkon rozhodně nesmí stát jen na těchto dvou hráčích, i když s nimi naše výkonnost bezpochyby roste. Rumunsko je hlavně doma nesmírně silné a často neprohrává, proto potřebujeme odvést maximum," prohlásil Lagerbäck.

Jeho svěřenci jsou prozatím první o skóre před Rakouskem, domácí mají na kontě čtyři body a patří jim třetí příčka. Pokud teď získají více bodů než Severní Irové v souběžné hraném utkání v Rakousku, tak si definitivně zajistí záchranu. Národní tým z Balkánského poloostrova senzačně zvítězil v Rakousku (3:2), ovšem minule v Ploješťi podlehl stejnému rivalovi 0:1. Před drtivou prohrou s Norskem remizoval s "ostrovním" konkurentem 1:1.

Výběr vedený devětatřicetiletým koučem Mirelem Rădoiem sehrál středeční přípravu s Běloruskem a po divokém průběhu ho přehrál 5:3. "Håland je samozřejmě velkou hrozbou, ale pokud zastavíme záložní řadu, tak se do hry tolik dostat nemusí. Po celý průběh potřebujeme být stoprocentně koncentrovaní a je nutné předvést téměř bezchybný výkon," prohlásil Rădoi směle. Oba dva rivalové vypadli hned v 1. kole play-off o ME. Rumunsko nestačilo na Island (1:2) a Norsko podlehlo Srbsku shodným výsledkem po prodloužení.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.07 - 3.38 - 2.27
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Rakousko - Severní Irsko  (neděle 20:45)
Severní Irsko se v tuto chvíli musí vypořádat s hodně náročným obdobím, ve kterém ho spíše potkávají špatné zprávy. Ve čtvrtek nakonec nedotáhlo do vítězného konce bitvu o nadcházející EURO se Slovenskem a podlehlo mu v prodloužení. Teď se představí v Lize národů na půdě favorizovaného Rakouska a je považováno za jasného outsidera, naděje na záchranu ve druhé výkonnostní kategorii se mu začíná vzdalovat.

Navíc "ostrovní" zemi nyní výrazně sužuje koronavirus, od čtvrtka je v ní zakázán veškerý organizovaný sport včetně toho profesionálního a to po dobu minimálně čtrnácti dní, což na pohodě rozhodně nepřidá. Severní Irové doposud získali ve skupině 1 pouhý jeden bod a jsou beznadějně poslední. Za třetím Rumunskem zaostávají o tři body a navíc mají s výběrem z Balkánského poloostrova horší vzájemné zápasy.

Už po tomto utkání tak mohou definitivně přijít o šanci na udržení. Pokud nyní ve Vídni neuhrají alespoň bod, tak jim už nic nepomůže a na výsledky Rumunska se nemusejí ohlížet. Naopak domácí výběr si zajistil účast na evropském šampionátu před několika měsíci a nyní bojuje s Norskem o postup do vytoužené Ligy A. Momentálně je v tabulce druhý s devíti body o skóre právě za severským výběrem.

Jedinou překvapivou porážku utrpěl s Rumunskem (2:3), v polovině října dokázal na půdě stejného protivníka uspět (1:0) a kromě výhry nad Norskem (2:1) se radoval i v Belfastu i nad svým nacházejícím soupeřem (1:0). Ve středečním přípravném střetnutí si snadno poradil s Lucemburskem (3:0). Trenér Franco Foda postrádá zraněné duo Grillitsch - Schöpf, kvůli nemoci COVID-19 nejsou k dispozici ani Vallci s Ullmannem.

"O našem osudu se rozhodne s Norskem, my však chceme do tohoto utkání vstupovat v lepší výchozí pozici. Pokud získáme tři body, tak nám příští středu bude stačit i remíza. Severní Irsko se musí vypořádat s mnoha nepříjemnými okolnostmi, na druhou stranu vždy předvádí houževnatý a bojovný výkon. Pozor si musíme dát na jeho nebezpečné standardní situace," prohlásil Foda s opatrností v hlase.

Hostující lodivod Ian Baraclough nenasadí Thompsona, McGinna a ani Savilleho. "Zklamání je samozřejmě obrovské. Když jsme pár minut před koncem dokázali se Slovenskem vyrovnat, tak jsme věřili, že to dobře dopadne. Bohužel rozhodla jediná maličkost, teď s tím již nic neuděláme. Na Rakousko jsme dobře připravení a rádi bychom ho zaskočili," pronesl optimisticky devětačtyřicetiletý anglický rodák z Leicesteru.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.28 - 5.49 - 13.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Norsko430111:39
2.Rakousko43016:49
3.Rumunsko41124:84
4.Severní Irsko40132:81
Liga B - skupina 2
Slovensko - Skotsko  (neděle 15:00)
Slovensko ve čtvrtek splnilo v rámci tohoto reprezentačního srazu svůj hlavní cíl, a to postup na evropský šampionát. Teď se pokusí v Lize národů napravit to, co zpackalo během září a října. Nutno podotknout, že od sestupu do céčkové ligy ho odvrátí jedině dvě vítězství a ani ty mu ve finále nemusí stačit. Přitom v Trnavě přivítá aktuálního lídra skupiny ze Skotska.

Čtyři body ztrácí Slováci na třetí Izrael, kterému stačí ve zbývajících dvou zápasech uhrát dva body a jistojistě se udrží ve druhé výkonnostní lize. Na pěti bodech se pak zastavil deficit na druhou Českou republiku, která bude hrát na závěr dvakrát doma. Dosti nezáviděníhodná pozice. "Já osobně věřím, že se může jednat o dobrý zápas," byl pozitivní Štefan Tarkovič.

Domácí lodivod se pokusí ještě situaci zachránit po svém předchůdci Pavlu Hapalovi, kterého nahradil jak pro právě skončené play-off o EURO 2020, tak pro poslední duely Ligy národů. "Každé mezinárodní klání je důležité pro každého člena nároďáku. Reprezentovat je prostě čest, není to jen nějaká chabá fráze," dodával Tarkovič. "Dáme do utkání úplně všechno."

Vypořádat se s únavou po náročném stodvacetiminutovém utkání z Belfastu nebude muset pouze jeho mužstvo. Taktéž Skotsko se pralo o proklouznutí na evropské mistrovství v prodloužení. A uspělo, byť s tím rozdílem, že absolvovalo ještě nervydrásající penaltový rozstřel v Bělehradě. "Oba týmy budou v euforii a hrát uvolněně," očekával Tarkovič.

Nově ve slovenské nominaci chybějí Dávid Hancko a Vladimír Weiss, kteří vypadli z kádru kvůli zranění, údajně je nejistý start Tomáše Hubočana, jenž vlivem zdravotních potíží vynechal sobotní trénink. "Myslím si, že by se na nás neměla podepsat fyzická nepřipravenost po utkání se Severním Irskem. Je lepší hrát každé tři dny než jen trénovat," dodal Tarkovič.

Skotové můžou udělat poslední krok k prvenství ve skupině, které by znamenalo nejen postup mezi evropské giganty do Ligy A, ale zároveň možnost postoupit na MS v Kataru v roce 2022, pakliže by neuspěli v normální kvalifikaci. Všechny trumfy drží jasně oni, dokonce si mohou dovolit prohrát, to by ale Česká republika musela zároveň remizovat s Izraelem.

Hostující stratég Steve Clarke, jenž nemůže z původní soupisky využít zraněného Granta Hanleyho a Ryana Frasera, přičemž suspendovaný je Lyndon Dykes a otazník visí i nad startem kapitána Andrewa Robertsona, avizoval, že podnikne změny v sestavě. "Musím promluvit se třemi až čtyřmi hráči. Doufáme, že budeme znovu bodovat," prozradil.
Slovensko - pravděpodobná sestava:
Greif - Pauschek, Valjent, Škriniar, Gyömbér - Rusnák, Greguš, Lobotka, Hrošovský, Mak - Ďuriš
Skotsko - pravděpodobná sestava:
Marshall - McTominay, Gallagher, Considine - Palmer, McGinn, McLean, McGregor, Tierney - Christie, McBurnie
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.95 - 3.16 - 2.58
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Česko - Izrael  (neděle 20:45)
Čeští fotbalisté po porážce ve středečním přípravném utkání v Německu odehrají v neděli večer předposlední z šesti zápasů skupiny B2 Ligy národů. Reprezentanti v Plzni přivítají Izrael a věří, že ještě zabojují o první místo v tabulce, které znamená postup do elitní Ligy A. K udržení nadějí do posledního kola ale svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého potřebují nejen vlastní výhru, ale i bodovou ztrátu vedoucího Skotska, které nastoupí o pár hodin dříve na Slovensku.

Český tým ztrácí dvě kola před koncem skupiny z druhého místa na Skotsko čtyři body. Vzhledem k tomu, že s ostrovním soupeřem prohrál oba vzájemné duely, potřebuje k prvenství ve skupině vyhrát oba zbývající zápasy a zároveň doufat, že Skotové ze zbylých dvou utkáních získají maximálně bod. Tři dny po duelu s Izraelem přivítají Šilhavého svěřenci rovněž v Plzni bývalého federálního partnera Slovensko.

"Vyhrát ty dva zbylé zápasy je určitě v našich silách. Když Skotové nevyhrají, bude to super. Budeme se soustředit, abychom svoje zápasy zvládli, a co se stane v těch druhých zápasech, už nějak extra ovlivnit nemůžeme. Budeme se prostě snažit vyhrát a k čemu to bude stačit, to uvidíme," řekl v on-line rozhovoru český obránce Václav Jemelka.

Prvenství ve skupině znamená nejen postup do elitní Ligy A, ale také možnou účast v baráži o mistrovství světa v roce 2022. Do ní se z Ligy národů dostanou dva nejlepší vítězové skupin, kteří si přímý postup na šampionát nebo místo v play off nezajistí z klasické kvalifikace. Naopak pro los kvalifikace není Liga národů klíčová, rozdělení do výkonnostních košů se uskuteční na základě listopadového žebříčku reprezentací FIFA.

Český celek vyhrál všechny tři dosavadní duely s Izraelem a v posledním vzájemném souboji v říjnu zvítězil v Haifě 2:1. Soupeř si ale v závěru vytvořil převahu a v nastavení trefil tyč. Hlavní oporou týmu je útočník Eran Zahavi, který v posledním duelu hattrickem zařídil výhru 3:2 na Slovensku. Předtím skóroval i proti českému celku.

"Izrael je takový nepříjemný soupeř. Hodně fanoušků si může říct, že je to nějaký slabý soupeř, ale já bych to tak vůbec neviděl. Jsou hodně silní na balonu, věří si. Jestli něco zkazí, je jim to jedno, jdou hodně dopředu. Na druhou stranu mají nějaké díry v obraně. Je jen na nás, jestli využijeme jejich slabé stránky," uvedl český záložník Jakub Jankto.

Zatímco Šilhavého svěřenci ve středu prohráli v přípravném utkání v Německu 0:1, Izrael nehrál plánovaný zápas v Norsku. Tamní úřady duel zrušily kvůli obavám z šíření koronaviru, který se objevil u jednoho člena výpravy židovského státu. Na začátku týdne neprošel testem útočník Hoffenheimu Moanes Dabbur.

Izraelci, kteří hráli na velké akci pouze v roce 1970 na mistrovství světa, jsou ve skupině Ligy národů třetí o bod za českým týmem a před posledním Slovenskem drží náskok čtyř bodů. Nejhorší celek tabulky sestoupí do Ligy C.

"Naším cílem je zůstat v druhé úrovni Ligy národů, takže ještě potřebujeme bodovat. Naše výkony se zlepšují. Dáváme více gólů, ale potřebujeme jich méně dostávat," uvedl rakouský trenér Izraelců Willi Ruttensteiner.

Utkání v Plzni má v neděli výkop ve 20:45 a kvůli koronavirovým opatřením v zemi se odehraje bez diváků. Reprezentanti v západočeské metropoli zvítězili v samostatné historii ve všech pěti předchozích zápasech. Český celek už 32 utkání po sobě neremizoval.
Česko - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Coufal, Hovorka, Kalas, Novák (Matějů) - Masopust, Souček, Darida, Král, Jankto - Ondrášek.
Izrael - pravděpodobná sestava:
Marciano - Dasa, Jeini, Dgani, Tibi, Golasa - Natcho, Solomon, Bitton - Weissman, Zahavi.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.48 - 4.38 - 7.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Skotsko43105:210
2.Česko42026:56
3.Izrael41216:65
4.Slovensko40134:81
Liga B - skupina 3
Turecko - Rusko  (neděle 18:00)
Rusko se v poslední době přeci jen lehce zaseklo, ale před závěrečným cyklem tohoto ročníku Ligy národů má i přesto nakročeno do Ligy A, i když definitivní jistotu zatím nezískalo. V dosavadních čtyřech utkáních ani jednou neprohrálo a s osmi body mu patří vedoucí příčka, před druhým Maďarskem drží náskok jednoho bodu. Teď se představí v Istanbulu proti nevyzpytatelnému Turecku, které naopak na první tříbodový zisk stále čeká.

Oba dva nedělní protivníci se kvalifikovali na evropský šampionát přímo, v základních skupinách totiž shodně obsadili druhou postupovou pozici a především výběr z východní Evropy si zajistil účast s velkým předstihem. Letos na mezinárodní scéně prohrál jen jednou v přípravě se Švédskem (1:2), jinak dokázal uspět se Srbskem (3:1) i v Maďarsku (3:2). Pak se dostal do mírné krize, doma totiž remizoval jak s Tureckem (1:1) tak i s Maďarskem (0:0).

Ve středu mu k tomu vůbec nevyšla příprava v moldavském Kišiněvě, kde pouze uhrál nerozhodný bezbrankový výsledek. "Je před nám rozhodující fáze a oba duely nás čekají ve venkovním prostředí, což v žádném případě není snadná pozice. Hrajeme proti soupeřům, kteří disponují obrovskou kvalitou a doma příliš často neprohrávají. Je potřeba se zlepšit, jinak v této těžké skupině neskončíme první," má jasno ruský trenér Stanislav Čerčesov.

Turecko momentálně pětkrát za sebou uhrálo nerozhodný výsledek a na potřebnou výhru čeká téměř rok, kdy v kvalifikaci o ME zdolalo Andorru (2:0). Od té doby překvapivě nestačilo na Maďarsko (0:1), vzápětí se dvakrát rozešlo smírně se Srbskem (0:0 a 2:2) i právě s Ruskem. V přípravných soubojích zaskočilo dva velké favority po divokém průběhu, po říjnové remíze s Německem (3:3) se před pár dny rozešlo smírně s Chorvatském v totožném poměru.

V tabulce se nachází na třetím místě se třemi body a bojuje o záchranu, neboť za Maďarskem zaostává o propastné čtyři body a na poslední Srbsko drží odstup pouhého jediného bodu. Kouč Şenol Güneş může počítat téměř s kompletním kádrem jako proti Chorvatsku, nicméně právě v tomto střetnutí se zranil talentovaný Orkun Kökçü, jenž se kvůli potížím s chodidlem vrátil do Rotterdamu, kde hájí barvy Feyenoordu. Nově je mimo hru také obránce Cetin.

"Podle mého názoru to bude nesmírně vyrovnané, šance opravdu vidím padesát na padesát. Rusko spoléhá na fantastickou defenzivu a jen zřídkakdy dělá chyby, jeho obranu je potřeba něčím překvapit. První vstřelený gól může přinést obrovskou výhodu, důležitá bude maximální zodpovědnost," vyjádřil se osmašedesátiletý Güneş.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.56 - 3.24 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Maďarsko - Srbsko  (neděle 20:45)
Oba celky vstoupí do vzájemného měření sil v dosti odlišné náladě. Zatímco Maďarsko se ve čtvrtek po dramatickém průběhu radovalo z postupu na evropský šampionát díky vítězství nad Islandem, Srbsko svůj souboj nezvládlo a padlo po penaltách se Skotskem. Především hosté potřebují najít vzpruhu, protože v Lize národů mají na rozdíl od svého soupeře co napravovat.

V tabulce třetí skupiny jim totiž patří poslední příčka a reálně jim hrozí, že spadnou do nižší céčkové ligy. "Sem do Budapešti jsme dorazili po hodně bolestivé porážce. Vzhledem k ní není atmosféra v kabině vůbec dobrá," přiznával hostující stratég Ljubiša Tumbakovič. "Čeká nás opravdu hodně práce, abychom se zvedli z nejhoršího a byli v duelu konkurenceschopní."

Zatím jeho tým na výhru v Lize národů stále čeká. A jestli na půdě svého zeměpisně severního souseda opětovně prohraje a Turecko naopak vyhraje nad Ruskem, jeho sestup bude definitivně zpečetěn. "Musíme zahrát daleko lépe než v říjnu v Bělehradě," uvědomoval si Tumbakovič, jehož svěřenci tehdy po mdlém výkonu prohráli s Maďary o jedinou branku.

Luka Milivojevič, Filip Djuričič a Djordje Despotovič byli vyřazeni z původní nominace, prvně dva jmenovaní kvůli potížím s koronavirem, třetí pak vlivem zranění. Nezahraje si jinak ani Miloš Veljkovič a nově také kapitán Aleksandar Kolarov. "Prohra se Skotskem pro nás byla jedním z největších zklamání v kariéře," dodával srbský záložník Nemanja Maksimovič.

Domácí by rozhodně rádi využili nevalného rozpoložení svého soka. Nejenže proklouzli již podruhé v řadě na velký evropský turnaj, zároveň si vůbec špatně nevedou v podzimní Lize národů. Na vedoucí Rusko, s nímž ale mají horší vzájemné zápasy, ztrácejí pouhý bod, a bojují tak reálně o postup do áčkové výkonnostní ligy. Formu mají bez pochybností dobrou.

Navíc by se jim na lavičku měl vrátit trenér Marco Rossi, který v duelu s Islandem chyběl kvůli pozitivním testům na nemoc COVID-19. "Už se cítím mnohem lépe, jsem bez příznaků, a to od sobotního dopoledne," říkal. "Je důležité zdůraznit, že naše výkony v Lize národů jsou nad očekávání slušné, a to v konkurenci všech tří mužstev, která by měla být těmi silnějšími."

Italskému lodivodovi ve službách maďarského nároďáku nikdo z kádru aktuálně nevypadl, už předem bylo jasné, že nebude moci nastoupit pouze László Kleinheisler, jehož přibrzdily karanténní opatření. "Srbsko má velmi dobře působící hráče. Jestli však budeme schopni působit jako jedno družstvo, můžeme se mu rovnat a ve finále opravdu uspět," zakončoval.
Maďarsko - pravděpodobná sestava:
Dibusz - Botka, Lang, Kecskés - Négo, Kalmár, Sigér, Szoboszlai, Lovrencsics - Nikolic, Gyurcsó
Srbsko - pravděpodobná sestava:
Dmitrovič - Milenkovič, Spajič, Gudelj - Maksimovič - Lazovič, Milinkovič-Savič, Tadič, Mladenovič - Jovič, Mitrovič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.33 - 3.14 - 2.36
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Rusko42207:48
2.Maďarsko42114:37
3.Turecko40313:43
4.Srbsko40223:62
Liga B - skupina 4
Bulharsko - Finsko  (neděle 18:00)
Finsko naposledy přesvědčilo celou Evropu, že na nadcházejícím EURO 2020 by si jeho soupeři měli dát vždy velký pozor. Venku totiž porazilo Francii, mistry světa z roku 2018, a v podstatě o nic se jeho úspěch nesnižuje, připomeneme-li, že se jednalo pouze o přátelské utkání. V Lize národů chce bezpodmínečně navázat na svůj povedený výkon v Bulharsku.

Když zkraje října mužstvo ze Skandinávského poloostrova prohrálo vysoko na půdě Polska, hovořil hostující kouč Markku Kanerva hlavně o tom, že si jeho tým musí jednoduše zvykat na nejvyšší level fotbalu, pokud chce na nadcházejícím evropském šampionátu výrazněji prorazit. Od té doby jeho svěřenci válí, aktuálně mají na svém kontě tří vítězství v řadě.

Šestapadesátiletý rodák z Helsinek si poslední skalp evropského giganta náramně pochvaloval. "Jsem spokojený s tím, jak jsme se proti světovým šampiónům prezentovali," těšilo Kanervu. "Dobře jsme bránili, vsítili dva hezké góly. A řekl bych, že výhra byla zasloužená. Nesmíme se prostě nikdy bát hrát ani proti těmto silným protivníkům," dodal.

Jeho mužstvo může zaznamenat také velký úspěch v Lize národů a proklouznout dokonce na první místo v tabulce. V takovém případě by postoupilo do nejvyšší Ligy A, zároveň by mělo jistotu baráže pro kvalifikaci na MS 2022 v Kataru. O nejvyšší metu se pere s doposud vedoucím Walesem, na který ztrácí bod a s nímž se střetne na samotný závěr soutěže v Cardiffu.

Hosté by měli vůči balkánskému sokovi vyrukovat prakticky v nejsilnějším možném složení, z nominace jim akorát aktuálně vypadl kvůli zranění Jukka Raitala. "Francii jsme donutili hrát tak, jak jsme chtěli my. Mnohokrát byla daleko od naší brány," pokračoval Kanerva. "Náš sok nedokázal ani jednou skórovat. Takový fakt značí, že naše hra byla na požadované úrovni."

Bulhaři jsou na rozdíl od Finů v nedobrém rozpoložení. Byť si nedávno trochu zlepšili náladu po výhře v přáteláku nad Gibraltarem, v Lize národů okupují poslední pozici v tabulce, a hrozí jim tedy pád do céčkové ligy. Třetí Irsko jim nicméně není na míle vzdáleno, číselně hovoříme o jednobodovém deficitu. Závěrečné dva duely ale zkrátka musejí slušně zvládnout.

Martin Rajnov a Janis Karabeljov, to jsou dvě nové absence na straně domácích, byli totiž pozitivní na onemocnění COVID-19. Ten ale zasáhl tým kouče Georgiho Dermendžieva už před tímto reprezentačním srazem, chybět tak budou i Nikolaj Mihajlov, Anton Nedjalkov i Georgi Terziev, a kvůli zranění pak Plamen Iliev, Georgi Kostadinov či Todor Nedelev.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.89 - 3.14 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Wales - Irsko  (neděle 18:00)
Ostrovní derby mezi Walesem a Irskem nabídne souboj týmů, kterým se v Lize národů dosud dařilo úplně opačně. Zatímco domácí bojují s Finskem o konečné prvenství ve skupině, a tudíž o postup do výkonnostní áčkové ligy, hosté o nesestup do Ligy C s Bulharskem. Obě družstva zkrátka potřebují bodovat, aby se v této soutěži přiblížila splnění svých ambicí a cílů.

Irové dosud urvali na své konto jen dva body, jeden z nich přitom v říjnu právě proti Velšanům během bezbrankového měření sil. Takový počin je jednoduše zoufale málo. A že by byl hostující stratég Stephen Kenny zrovna optimistický před nynějším kláním v Cardiffu, to se říci rozhodně nedá. "V kádru nám prostě chybí spoustu klíčových hráčů," vysvětloval.

Na mezinárodní scéně prožívá Irsko vážně hodně suché období, jedno z nejhorších za posledních několik let. V uplynulých deseti utkáních napříč všemi sférami vyhrálo jen jednou. "Hráči, které jsme povolali, snili už jako mladí o tom, že budou moci reprezentovat svou zemi. Nominovali jsme dvacet pět hráčů a všichni jsou připraveni," těšilo aspoň Kennyho.

Před pár dny si The Boys in Green nijak náladu nespravili, přátelák s Anglií znamenal konečnou třígólovou prohru. Přišli navíc nově hned o sedm hráčů. Kvůli zranění byli vyřazeni ze soupisky Enda Stevens, Séamus Coleman, Harry Arter, John Egan a Aaron Connolly, přičemž pozitivní testy na korovanirus se objevily u Calluma Robinsona i Alana Browneho.

Wales tak i díky mnohačetným absencím soupeře bude plnit roli mírného favorita. A pokud chce udržet na uzdě druhé Finsko, které se představí v Bulharsku, s jistotou potřebuje naplno bodovat. "Víme však, že kdykoli nastoupíme proti Irsku, očekáváme tuhou bitvu," varoval Rob Page, asistent hlavního lodivoda Ryana Giggse, který se přímo na lavičce neobjeví.

Údajně se totiž zkraje listopadu dostal do osobního konfliktu s policí a po dohodě s velšským fotbalovým svazem se rozhodl neúčastnit tohoto reprezentačního srazu. "Irsko je v jakémsi přechodném období. Má nového trenéra, který má vlastní filozofii a způsob, jakým se chce prezentovat. Nějakou dobu všechny změny potřebuje bezpochyby vstřebat," dodával Page.

Domácí před pár dny sehráli přátelské střetnutí proti USA, urodila se nakonec bezgólová plichta. Nastoupit by nyní měl v pozici kapitána Gareth Bale, jenž předchozí duel vynechal, chybět Walesu čerstvě budou jen Ben Cabango a Aaron Ramsey. "My se musíme ujistit, že budeme mít potřebnou kvalitu. Až pak můžeme testovat formu protivníka," zakončil Page.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.12 - 2.99 - 4.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Wales43103:010
2.Finsko43014:19
3.Irsko40221:32
4.Bulharsko40131:51
Liga C - skupina 2
Severní Makedonie - Estonsko  (neděle 15:00)
Nebývalý úspěch za sebou mají Makedonci, kteří si ve čtvrtek zajistili premiérový postup na EURO. Nyní zabojují i o postup do druhé nejvyšší úrovně Ligy národů, přičemž v cestě jim stojí Estonsko, které hlavně nechce sestoupit.

Makedonci v dosavadním průběhu zvítězili jen v úplně prvním utkání skupiny, v němž porazili Arménii. Od té doby třikrát remizovali, přesto se šesti body vedou tabulku. Naposledy si připsali remízu 1:1 s Gruzií, když i v deseti díky Alioskému srovnali v nastaveném čase. Právě Gruzie byla i soupeřem v tom úplně posledním boji o evropský šampionát, v Tbilisi rozhodl o postupu hostí veterán Pandev.

Estonci si v týdnu střihli pouze přátelský zápas, ve kterém nestačili jednoznačně na Itálii. Předtím v Lize národů remizovali 1:1 s Armény, což byl jejich teprve druhý bod po předchozím nerozhodném výsledku s nadcházejícím soupeřem. Ještě v osmdesáté minutě přitom muži z Pobaltí vedli 3:1, góly Pandeva a Zajkova však přinesly nerozhodný výsledek.

Utkání ve Skopji začíná s nedělní patnáctou hodinou, dozorovat jej bude rumunský sudí Avram.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.73 - 3.70 - 5.24
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Gruzie - Arménie  (neděle 18:00)
Bitva mezi regionálními rivaly o zachování naděje na postup do Ligy B Ligy národů bude k vidění v neděli v gruzínském Batumi. Domácí tým tam přivítá Arménii, před níž má náskok pouhého jednoho bodu.

Gruzínci spolu se Severní Makedonií drží vedení ve skupině se šesti body, posledním týmem je Estonsko s třetinovým ziskem. A právě Makedonci byli posledními dvěma soupeři gruzínského výběru, který s nimi nejprve v aktuálním ročníku Ligy národů remizoval, v dohrávce toho předchozího a tedy přímé bitvě o EURO pak prohrál gólem Pandeva 0:1.

Arméni vstoupili do nového ročníku porážkou ve Skopji, poté se ale zvedli a ze tří zápasů získali pět bodů. Nejprve zdolali Estonsko, po následné remíze s Gruzií se s pobaltským celkem rozešli tentokrát rovněž smírně.

Kromě zmíněné remízy sehráli nadcházející soupeři dva další vzájemné zápasy, ovšem pouze přátelské. Před devíti lety v něm slavili úspěch Gruzínci, o sedm roků dříve to byli Arméni.

V Batumi je naplánován výkop na osmnáctou hodinu, hlavním sudím bude Ital Guida.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.98 - 3.26 - 4.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Severní Makedonie41307:66
2.Gruzie41305:46
3.Arménie41216:55
4.Estonsko40224:72
Liga C - skupina 3
Moldavsko - Řecko  (neděle 20:45)
Moldavsko by si moc rádo připsalo první tři body za výhru, jenže ani proti Řecku to nevypadá příliš nadějně. Řekové totiž oplývají tradičně dobrou obranou a aktuálně jim patří skvělé druhé místo.

Ono se těžko sbírají body, když vaše ofenziva prakticky vůbec nefunguje. To je přesně případ Moldavska, které si nevytváří téměř žádné šance. Doposud ve čtyřech utkáních dalo jen jedinou branku a s tím se opravdu zápasy vyhrávat nedají. Pokud bychom započítali i přáteláky, tak Moldavsko nevstřelilo ani jednu branku už v posledních čtyřech duelech.

Moldavané teď asi delší dobu nebudou chtít vyslovit jméno Haris Vučkić, protože to je muž, který při posledním měření sil nasázel Moldavsku hattrick a razantně tím přispěl k poslední porážce 0:4 od Slovinska.

Ani proti Řekům se Moldavsku vůbec nedaří. Z pěti duelů si Moldavsko odneslo jediný bod a čtyři porážky se skóre 9:2 ve prospěch Řeků.

A ti budou jasnými favority také v neděli večer, až se dostaví na Stadionul Zimbru v Kišiněvě. Řecko je jedním z nemnoha týmů, které letos v Lize národů ještě neprohrály. Přeci jen ale mají Řekové co napravovat. V minulém kole totiž nedokázali vstřelit ani jeden gól Kosovu a rozešli se s ním bez branek. To je připravilo o první místo, které zatím drží Slovinsko. Teď však svěřenci trenéra Johna van't Schipa cítí šanci na tři body.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.70 - 4.58 - 1.37
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slovinsko - Kosovo  (neděle 20:45)
Slovinsko v Lize C bojuje s Řeckem o postup do druhé výkonnostní kategorie a teď si může vytvořit rozhodující náskok. Se svým největším konkurentem se utká příští středu v Aténách, a pokud nebude rozdíl více jak čtyřbodový, tak nesmí prohrát. Domácí celek v dosavadních čtyřech utkáních zvítězil třikrát za sebou a jen jednou remizoval právě na úvod s Řeckem (0:0), momentálně je tedy první s deseti body.

Hosté v tuto chvíli zažívají krušnější časy. V dodatečném play-off o EURO vypadli hned v prvním kole na půdě Severní Makedonie (1:2), která se nakonec mezi čtyřiadvacítku vyvolených kvalifikovala. Před závěrečným cyklem tohoto ročníku Ligy národů nemají na kontě jediné vítězství a se dvěma body jsou třetí o bod před čtvrtým Moldavskem, se kterým si to pravděpodobně na závěr v Prištině rozdají o záchranu.

Doposud remizovali právě s Moldavskem (1:1) a naposledy také překvapivě v Řecku (0:0), jinak ale podlehli stejnému protivníkovi 1:2 a nestačili právě ani na Slovinsko (0:1). Svěřenci trenéra Matjaže Keka si vytvořili dvoubodový odstup v předchozím říjnovém souboji. V Kišiněvě se jim totiž dařilo střelecky a svého rivala deklasovali vysoko 4:0, zatímco Řecko zaznamenalo s Kosovem velmi nečekanou ztrátu.

Kek může být pyšný především na výtečnou defenzivu, která neinkasovala už šest utkání v řadě. "Každý zápas je zcela jiný a Kosovo má nesmírně nebezpečný rychlý přechod na útočnou polovinu, na tuto bilanci tak bezmezně spoléhat nechceme. Pokud Kosovo porazíme a Řecko nevyhraje s Moldavskem, tak nám první příčku už nikdo nevezme. Spíše ale počítáme s tím, že se rozhodne v Aténách a my bychom do této klíčové bitvy rádi vstupovali v lepší výchozí pozici," nastínil Kek své plány.

Kosovo před pár dny v přípravě podlehlo Albánii (1:2), Slovinsko pouze remizovalo s Ázerbájdžánem bez branek a Kekovi je jasné, že podobný výkon na výhru pravděpodobně nestačí. "I teď nás čeká pozorný obranný blok, který je potřeba něčím překvapit. V koncovce musíme být sebevědomější a hladovější, jinak nezískáme potřebný klid. Pevně věřím, že to tentokráte zvládneme," dodal domácí stratég závěrem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.90 - 3.14 - 5.08
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slovinsko43106:010
2.Řecko42204:18
3.Kosovo40222:42
4.Moldavsko40131:81
Liga C - skupina 4
Bělorusko - Litva  (neděle 18:00)
Čtvrté skupině v Lize C zatím vládne Bělorusko a v neděli v podvečer bude mít další šanci na zvýšení svého tenkého náskoku. Do Minsku se chystá Litva, které to zatím v ofenzivě moc nejde. S Bělorusy ale nemá špatné skóre.

Litva se s Bělorusy utkala celkem čtyřikrát v novodobé historii a prohrála s nimi jen v jednom případě. V přátelském utkání v roce 2010. První vzájemný duel se odehrál v polovině minulého měsíce a Litva si ani v něm nevedla špatně. V domácím prostředí stadionu ve Vilniusu šla brzy do vedení, pak musela skóre dohánět a patnáct minut před koncem zápasu se jí to povedlo.

K této remíze přidala ještě další a jedno vítězství, nestačila naopak na poslední Kazachstán. Když je Litva v pozici outsidera, obvykle se jí letos daří lépe než když je jasným favoritem. Výběr trenéra Valdase Urbonase by měl zapracovat především na střelbě, neboť doposud dal ve čtyřech duelech jen tři branky.

To domácí Bělorusko je v tomto ohledu mnohem aktivnější. Gólů dalo dvakrát tolik, vede tabulku se sedmi body a naposledy si v klidu poradilo s Kazachy.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.82 - 3.36 - 5.22
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Albánie - Kazachstán  (neděle 18:00)
Skupina 4 ve třetí výkonnostní kategorii prozatím nabízí nesmírně zajímavý průběh a před závěrečným cyklem letošního ročníku Ligy národů vůbec není jasné, kdo postoupí o patro výš, a kdo naopak bude bojovat o setrvání v Lize C. Největší favorit z Albánie začal skvěle, momentálně ale nedokázal zvítězit třikrát za sebou a s pěti body mu patří druhé místo. Jeho nedělí rival Kazachstán má na kontě o bod méně a nachází se na poslední čtvrté příčce.

Účastník předchozího evropského šampionátu před více než čtyřmi lety nejprve zavítal do Běloruska a i přes nesmělý výkon protivníka zvítězil po výsledku 2:0. Pak ovšem naprosto selhal s podceňovanou Litvou a v Tiraně ji senzačně podlehl 0:1. Následně remizoval bez branek v Kazachstánu a vzápětí se ve druhém říjnovém klání rozešel smírně ve stejném poměru s Litvou. Ve středeční přípravě si poradil se sousedním Kosovem (2:1).

"Trochu jsme polevili a dostali se do krize, nicméně situaci stále máme ve svých rukách. Pokud ve dvou nadcházejících domácích zápasech zvítězíme, tak s velkou pravděpodobností obsadíme první místo, i když za určitých okolností by nás o něj ještě mohla připravit Litva. Kazachstán dlouhodobě spoléhá na skvělou defenzivu, a jak se již několikrát ukázalo, tak hledat na ni úspěšný recept je více než obtížné," pochválil svého rivala Edoardo Reja.

Zkušený pětasedmdesátiletý italský kouč sedí na lavičce albánského národního týmu od loňského dubna a má ty nejvyšší ambice. "Tato generace má obrovský potenciál, a pokud se bude zlepšovat, tak může dokázat velké věci. Našim prvotním cílem je postup do Ligy B a uděláme pro to maximum. Příští rok se představíme v kvalifikaci o MS. Tam nás čeká nesmírně trnitá cesta, avšak uspět můžeme," vyjádřil se Reja s odhodláním v hlase.

Pro svěřence českého trenéra Michala Bílka by byl postup o patro výše obrovský úspěch, jenomže v tuto chvíli chtějí hlavně posbírat klíčové body v boji o udržení. Doposud dvakrát podlehli Bělorusku (1:2 a 0:2), kromě již zmiňovaného nerozhodného výsledku s Albánií zaznamenali jedinou výhru s Litvou (1:0). V předchozím přípravném duelu zavítali do Černé Hory a vybojovali velmi cennou remízu v bezbrankovém poměru. Bílek postrádá důležitého záložníka z ruského CSKA Moskva Baktyora Zajnutdinova, jenž utrpěl otřes mozku.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.81 - 3.26 - 5.54
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Bělorusko42116:57
2.Albánie41212:15
3.Litva41213:45
4.Kazachstán41123:44

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (33)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Naprostá šaškarna, tahle soutěž

Reagovat
veikko

Tak těch Norů je mi docela líto. Kam se na tohle hrabe naše paní hygienička... Kvůli jednomu hráči jim vlastní hygiena nedovolila hrát s Rumuny, takže přijde kontumace a prakticky konec šancí na postup do Ligy A.

Reagovat
Hiko

Je to divočina, svaz udělal asi všechno, co bylo v jejich silách. Ale Norové jsou hodně opatrní.

Už dávají dohromady béčko, ovšem složené jen z hráčů ze zahraničí. Aby odehráli aspoň ten zápas v Rakousku. Takže asi i Andreas Vindheim si zahraje za repre

Reagovat
Majk91

Na Škótov s piatimi stredovými záložníkmi. Zaujímavé.

Reagovat
smazaný uživatel

A Duda v útoku a Ďuriš na krídle? Absencia krídel a kvalitných útočníkov je hrôzostrašná. Suslov a Mak snáď nastúpia počas zápasu.

Reagovat
Greny

Skoti dost posetrili sestavu tak jsem zvedav

Reagovat
Modroočko

Zostava je dobrý balans medzi snahou uhrať dobrý výsledok a zároveň skúsiť niečo nové. Mišo Ďuriš bol na ľavom krídle proti Severným Írom vcelku slušný, pri súčasnej mizérii na tomto poste to môže byť dobrý ťah. Tiež očakávam v druhom polčase Suslova. Na druhej strane Hamšo podľa mňa neodohrá celý zápas a Tarkovič by mal skúsiť zatiahnuť Dudu na jeho pozíciu z klubu, posunúť možno Ďuriša na hrot alebo tam dať spomínaného Suslova/Rusnáka.

Reagovat
KnoxXx

nic nove na tej zostave nevidim

Reagovat
Modroočko

Na našej hre výrazne cítiť neprítomnosť krídel, na druhý polčas by možno mohol stiahnuť Ďura Kucku a dať tam Suslova.

Reagovat
oli9

Slovensko ooho heja heja heja Slovensko

Reagovat
adalbertus

vezmi si prášek na spaní 891

Reagovat
oli9

Nech mě, poprvé jim fandím

Reagovat
smazaný uživatel

Vychcánek

Reagovat
oli9

dnes jsem vám vážně přál

Reagovat
smazaný uživatel

Neskutočne chýba roztiahnutie hry, Suslov hore.

Reagovat
smazaný uživatel

Neskutočne hráči alibisticky prihrávajú do neutrálnych priestorov, keď si predstavím jak hrá priamočiaro LFC a vyhýba sa neutrálnym priestorom, to je mega mega rozdiel ....

Reagovat
smazaný uživatel

Duda má formu, škoda, že sa vykartoval na cechov, Suslov hore

Reagovat
smazaný uživatel

A Hrošovský sa vyhral, to som rád, ešte rok dozadu bol v repre hroný, potreboval sa len vyhrať zohrať sa a zvyknúť si:).

Reagovat
Liquid

4 zprávy za sebou od jednoho uživatele to tu dal naposled Jiří-fcb když komentoval Casillase

Reagovat
smazaný uživatel

5

Reagovat
smazaný uživatel

Hrosovsky je super

Reagovat
smazaný uživatel

Vyhrali sme vyrovnaný zápas, čo je pozitívne, teraz zabodovať v ČR. Potešili Rodák, obrana celkovo, od Mazáňa som ale čakal väčšiu aktivitu. Duda a Hrušovský vo forme. Avizovaný návrat Škrtela vybičoval Škriniara, nech sa stane lídrom? Vynikajúce výkony konečne, super, Milan :). Ďuriš solídne.

Gratulujem Sokoli .

Reagovat
celeb

Skoda to riesenie situacii 4:3, 3:2, ... ked vedieme a super strati loptu. Tam vidim asi najvacsi rozdiel medzi timami A skupiny a nami. Tychto situacii je more, ale ani 1 nie je vyriesena optimalne.

Ale progres je vidiet, diva sa na to ovela lepsie nez na tu mizeriu bez myslienky a planu pod Hapalom.

Reagovat
smazaný uživatel

progres fakt že mierny, pretože stále je tam veľa alibizmu, herne to bol 0:0 zápas.

Reagovat
celeb

alebo 1:1. Inak tie nase koncovky zapasov su na facku, aby musel v poslednej sekunde nadstavenia brankar vytahovat take zakroky, aby sme udrzali 1golove vedenie....

Reagovat
Modroočko

Ku koncu už šlo skôr o snahu držať pred škótskou šestnástkou loptu, ale inak súhlas, minimálne ten prienik v 93. minúte (nepamätám si už, kto to bol, tuším Stano Lobotka) sa mal riešiť zakončením. Je teraz na Tarkovičovi, aby našiel optimum a dotiahol s hráčmi aj tieto úlohy.

Reagovat
Modroočko

Samozrejme, niektoré fázy zápasu z toho spravili pragmatické víťazstvo, ale už len fakt, že sme konečne znova mali sebavedomie v strede poľa a že mladší hráči dokázali ku koncu plnohodnotne nahradiť Mareka Hamšíka, je podľa mňa dôvodom na mierny optimizmus. Výborná obranná fáza, Hrošovský s Gregušom za tie roky v reprezentácii vyzreli a dá sa na nich spoľahnút, dobrý výkon za mňa aj napriek pár chybám podal v oboch zápasoch Stano Lobotka. Jasné, že tam boli ešte nedostatky, ale pod Tarkovičom sa ešte len začíname zohrávať, skúsili sme nový systém, ktorý má pri neprítomnosti krídelníkov nádej aj do budúcnosti a konečne zapínajú aj hráči, ktorý boli dlhodobo mimo formy. Toto je už teraz za mňa najlepší reprezentačný zraz od júna 2019. Aby som ešte nezabudol, Mišo Ďuriš dnes skvelo zastupoval niekdajšie úlohy Adama Nemca a zároveň je agilnejší, dúfam, že mu forma vydrží až do majstrovstiev Európy.

Reagovat
Stannis Baratheon

Ale jo, Slovákům přát musíme. Když budou mít formu, tak alespoň třeba na Euru oberou Švédy o dva body a nám se lépe postoupí ze 3. místa.

Reagovat
RadekVonCZE

Dva body?

Reagovat
RadekVonCZE

Už chápu

Reagovat
Coutinho10

Roberto Martinez celkem luxusní statistika u Belgie https://ibb.co/3rMrCNJ

a Harry Kane má taky zajímavý čísla a dnes to bude jeho taky 50. zápas https://ibb.co/VgYnH8t

Reagovat
Whitemedia

Chilwell střídal kvůli zranění, jebat repre.

Reagovat
Coutinho10

asi klicovy moment zapasu, kdy Harry Kane mel dat na 1;1

https://streamable.com/iuwwzy ...kazdopadne Lukaku kloboucek

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele