Preview kvalifikace o postup na MS 2018 - sobota 7.10.

07.10.2017, 09:12
Previews
O postupu na MS dnes může v Bulharsku rozhodnout Francie, potřebovat k tomu ale bude domácí prohru Švédska s Lucemburskem. Nizozemsko nutně musí uspět v Bělorusku. Švýcaři budou hájit stoprocentní bilanci proti Maďarům, neporažení Belgičané vystoupí v Bosně a Hercegovině...
Skupina A
Švédsko - Lucembursko  (sobota 18:00)
Švédsko potřebuje udržet tříbodový odstup od třetího Nizozemska a zároveň se pokusit ještě v závěrečných dvou kolech předskočit vedoucí Francii. Lucembursko by nemělo klást větší odpor, ovšem ve skupině si na své poměry v žádném případě nevede jako nějaký otloukánek. Určitě se pak bude snažit překvapit podobně jako v září ve francouzském Toulouse.

Na první pohled se zdá být tenhle zápas předem rozhodnutý. Ostatně tak si to myslela široká fotbalová veřejnost i o souboji Francie s Lucemburskem, který nakonec vyústil v senzační remízu. Švédsko by stejnou chybu jako dosud vedoucí celek tabulky nemělo v žádném případě opakovat. Podcenění by mohlo mít fatální následky.

Moc dobře si to uvědomuje i domácí lodivod Janne Andersson, jehož mužstvo už v prvním loňském říjnovém utkání na půdě soupeře horko těžko vydolovalo povinné tři body. Rozhodla o tom jediná vstřelená branka. "Lucembursko se neustále zlepšuje. Především v obraně roste jako tým," říkal. "Tak jako tak jsme ovšem na domácí půdě samozřejmě favorité."

Švédové mají rozehrané vše velmi dobře, a ačkoli v boji o první příčku nemají situaci pod kontrolou, druhou pozici mohou bez problémů uhájit. Zatím totiž disponují lepším skóre než Nizozemsko, to navíc mohou v nynějším klání vylepšit, a na závěr jim může stačit jen nějakým vysokým rozdílem nepadnout právě v Amsterdamu.

Kapitán Andreas Granqvist nemá jediný důvod myslet si, proč by v posledních dvou zápasech nemělo mužstvo uspět a udržet se aspoň na druhé příčce. "V kabině je skvělá atmosféra," prozradil. "Mnoho hráčů tu přebírá větší zodpovědnost, než tomu u nich bylo dříve. Vůbec si nepřipouštíme porážku. Jsme favorité a jdeme si pro výhru."

I Lucembursko má ve zbytku tohoto kvalifikačního cyklu své ambice, byť už na šampionát postoupit nemůže. Pokusí se získat body do celkového koeficientu pro losování nově vytvořené Ligy národů a zároveň hodlá uhájit páté místo v tabulce před posledním Běloruskem, před kterým aktuálně vede díky lepšímu skóre.

Hostující trenér Luc Holtz věří, že by jeho svěřenci mohli ve Švédsku uhrát pozitivní výsledek. Proč by ne, když remizovali na hřišti Francie. "Zahráli jsme dobře třeba proti Bulharsku nebo Nizozemsku. Ve fotbale je možné všechno. Víme, že má náš protivník silný tým, ale má i své slabé stránky. Pokusíme se vyhrát," burcoval.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.04 - 20.50 - 44.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bělorusko - Nizozemsko  (sobota 20:45)
Nizozemci hrají o vše a především o skóre. Musí totiž minimálně vyrovnat skóre druhého Švédska a ještě oba poslední duely vyhrát, pokud chtějí postoupit z druhého místa. Jejich forma ale mnoho optimizmu nevzbuzuje a ani Bělorusko se nehodlá vzdávat bez boje.

Vesměs se dá říct, že ani tato kvalifikace se Nizozemcům rozhodně nepovedla, ať už dopadne jakkoli. Dvě kola před koncem mají na kontě 13 bodů a na druhé Švédsko ztrácejí už 3 body. Herní projev je značně nevýrazný ačkoli se Nizozemci původně chtěli prát s Francií o první místo, rozdíl v aktuální formě mezi nimi je značný.

Holandsko sídlí na třetím místě a starosti mu dělá především obrana. Ačkoli v ní najdeme několik velmi známých jmen a opor velkoklubů, jako celek žalostně nefunguje. Inkasovala dokonce už 11 branek a ani pod vedením nově instalovaného trenéra Dicka Advocaata se Nizozemcům příliš nevede. První duel sice Nizozemsko vyhrálo, ale opravdový test s Francií naprosto nezvládlo. Debakl 4:0 napravilo až v minulém kole.

Nizozemci si v něm poradili s Bulharskem jasně 3:0 a především díky dvěma zásahům záložníka Dyvaho Pröppera stále zůstávají v závodě o druhé místo za Francií. Další šanci budou mít hráči trenéra Advocaata proti Bělorusku, které, naštěstí pro ně, nemá dobrou formu. Vlastně je v tabulce až na posledním místě a to zcela oprávněně. Mohou za to především pouhé čtyři vstřelené branky, které ukazují jasnou slabinu Běloruska.

Když k tomu přičteme dalších šestnáct v kolonce inkasovaných gólů, je to poměrně jednoduché. Bělorusové si připsali až dosud jen jedinou výhru a hned pět porážek, z nichž ta poslední opravdu bolela. Stala se před vlastními fanoušky a na starosti ji mělo Švédsko. To nejenže nedostalo ani jednu branku, ale především se samo trefilo hned čtyřikrát.

Bělorusové tak jen vzpomínají na utkání staré deset let, v němž Nizozemce porazili. Tehdy hostům nestačila ani branka van der Vaarta. Nizozemci se v dalším duelu budou muset obejít bez Kevina Strootmana, který se v posledním ligovém klání AS Řím zranil.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 13.30 - 7.16 - 1.21
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bulharsko - Francie  (sobota 20:45)
Bulhaři chtějí doma pořádně zavařit favoritovi z Francie, ale forma není právě na jejich straně. Francie touží po třech bodech, které by ji v případě zaváhání Švédska dostaly s definitivní platností na první příčku ve skupině A.

Francie nemá na Bulhary moc dobré vzpomínky. V zemi stále ještě pamatují inkriminované střetnutí v Paříži z listopadu roku 1993, kdy Bulhaři vyhráli nad Francií v posledních sekundách zápasu. Remíza by Francii posunula na světový šampionát, ale místo toho se radovala parta kolem legendárního útočníka Christa Stoičkova, zatímco Eric Cantona a spol. sledovali zápasy z USA jen v televizi.

Francii čeká klíčový duel také z hlediska současnosti, protože ani ta se nevyvíjí pro favorita úplně ideálně. Francii patří první příčka ve skupině, ale její náskok na druhé Švédsko je dva duely před koncem smrsknut na pouhý bod! Poté, co si Francie vychutnala nervozitu a chaos v nizozemské reprezentaci, upadl tento dobrý výsledek v zapomnění. V minulém kole totiž dokázala jen remizovat s Lucemburskem, což vyvolalo na tvářích mnoha fanoušků nepříjemný otazník.

Trenér Didier Deschamps dobře ví, že jeho tým čeká těžký zápas. "Máme před sebou dva klíčové duely, z nichž ani jeden nebude snadný. Nesmíme podcenit soupeře a naopak musíme najít dostatek sebevědomí na to, abychom získali všechny možné body. Bulharsko je doma silné a hraje hodně nepříjemně, takže si musíme dávat pozor. Od každého, kdo nastoupí, požaduji maximální nasazení," dodal zkušený taktik.

Francouzi nebudou mít k dispozici Paula Pogbu, neboť hvězdný záložník Manchesteru United stojí kvůli kartám. Ty nepustí do hry ani duo domácích hráčů, jmenovitě se jedná o Ivajla Čočeva s Jevelinem Popovem. Bulhaři by francouzskému soupeři moc rádi oplatili poslední vzájemný duel. Ten sice Bulhaři lépe začali a vedli už v 6. minutě, jenže domácí tým otočil vskutku skvělým způsobem. I díky dvěma trefám Kevina Gameira si připsal vysokou výhru 4:1!

Alespoň teoretickou šanci na případný postup mají Bulhaři pouze v případě, že se jim povede poslat svou návštěvu do Francie úplně bez bodů. Aktuálně obsadili až čtvrtou příčku a na jejich kontě je 12 bodů. Může za to i nekvalitní obrana, která inkasovala už 17 branek v osmi zápasech. S celkovou formou Bulharů je to navíc jak na horské dráze.

Výhru následuje porážka a Bulhaři stále hledají nějakou stálou formu. Poté, co nasázeli tři branky Švédsku a připsali si důležité tři body, dostali stejný příděl od Nizozemců. Celý orchestr řídil záložník Davy Pröpper, jehož dvě branky znamenaly rozdíl. Dokáží Bulhaři opět po 24 letech zmařit šance Francouzů?
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 12.50 - 7.29 - 1.22
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Francie852115:517
2.Švédsko851218:716
3.Nizozemsko841316:1113
4.Bulharsko840413:1712
5.Lucembursko81257:175
6.Bělorusko81254:165
Skupina B
Faerské ostrovy - Lotyšsko  (sobota 18:00)
Lotyšsko se v této kvalifikační skupině hodně trápí, v dosavadních osmi zápasech vybojovalo pouze tři body za úvodní výhru v Andoře a ve skupině B je senzačně na posledním šestém místě i za trpaslíky z Andorry a z Faerských ostrovů. Nyní je čeká zápas právě na půdě ostrovního výběru, jenž se naopak postaral o několik překvapení. Momentálně je čtvrtý s osmi body a na třetí Maďarsko má manko pouhých dvou bodů.

Hosté z východní Evropy dokázali v prvním kvalifikačním souboji o MS 2018 v Rusku zdolat Andorru nejtěsnějším poměrem 1:0. Jenže od té doby prohráli sedmkrát po sobě. Dvakrát nestačili na Maďarsko (0:2 a 1:3), Portugalsko (1:4 a 0:3) a ani jednou nesupěli se Švýcarskem (0:1 a 0:3). Přesně před rokem přivítali právě svého sobotního protivníka a před vlastním publikem mu podlehli v poměru 0:2.

Domácí mají na kontě dvě vítězství, kromě toho v Lotyšsku přehráli před více jak měsícem konkurenční Andoru, na druhou stranu nejtěsnější úspěch 1:0 příliš přesvědčivý není. Nerozhodné bezbrankové výsledky uhráli hned v úvodním klání proti Maďarsku a také v Andoře. Na druhou stranu naprosto vyhořeli v dvojzápase s Portugalskem, kdy utrpěli debakly 0:6 a 1:5, body také nezískali se Švýcarskem po shodných prohrách 0:2.

Lotyšský trenér Aleksandrs Starkovs věří, že jeho svěřenci na závěr kvalifikace získají plný počet šesti bodů a posunou se tabulkou vzhůru. "Našim úkolem je opustit šesté místo a minimálně přeskočit Andorru, kterou již v úterý přivítáme doma. Nicméně rádi bychom se ještě vyhoupli na čtvrté místo, prvním krokem je výhra nad Faerskými ostrovy. Nic nevypouštíme, chceme bojovat až do konce," uvedl odhodlaně Starkovs.

Dvaašedesátiletý rodák z městečka Madona se bude muset obejít bez Solovjovse s Indrānsem. "Máme velkou motivaci vrátit soupeři porážku z uplynulého roku, inkasovali jsme hned dvakrát a Faerské ostrovy nám naplno ukázaly svou sílu. Utkání skvěle zvládly po taktické stránce, teď bychom jim to chtěli oplatit stejnou měrou. Šanci máme, na druhou stranu bude potřeba maximální nasazení," dodal závěrem Starkovs.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.43 - 3.09 - 3.24
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Andorra - Portugalsko  (sobota 20:45)
Portugalsko jede na Estadi Nacional do Andorry, kde se místní trpaslík pokusí poprvé svého soupeře porazit. Nebo alespoň potrápit, protože ani to mu dosud nevycházelo. Pod dohledem českého arbitra Miroslava Zelinky se na pár další branek těší také Cristiano Ronaldo.

Aby taky ne, když jen v rámci posledního měření sil nasázel do sítě Andorry hned čtyři branky! Měl tedy lví podíl na celkovém vítězství 6:1 a Portugalsko si i díky tomu vylepšilo své statistiky. To mu ostatně proti mužstvu Andorry šlo vždy. Dosud se tyto dvě země v rámci oficiálních střetnutí pod hlavičkou FIFA utkaly třikrát a celkové skóre hovoří jasně pro Portugalce - 16 ku jedné!

A vypadá to, že bychom se mohli dočkat dalšího zajímavého čísla. Portugalci si v létě střihli účast v Konfederačním poháru a od té doby stihli sehrát dva kvalifikační duely. Celkové skóre 6:1 ukazuje jejich potenciál a schopnost nepodceňovat menší týmy. Naposledy se Portugalci postavili proti silným Maďarům a díky brance mladého střelce AC Milán Andrého Silvy je porazili.

Klíčovým mužem samozřejmě nadále zůstává útočník Realu Madrid Cristiano Ronaldo. Ten má za sebou 14 branek, čímž vyrovnal dosavadní rekord v rámci evropské kvalifikace, jejímž držitelem byl Predrag Mijatović. Kromě jiného je nejlepším střelcem Portugalska. A spoluhráči na něj samozřejmě spoléhají i nadále, což dokazuje například Bernardo Silva.

Mladý křídelník Manchesteru City na adresu slavného krajana uvedl: "Cristiano Ronaldo je pro nás vždy největším tahounem a mužem, na kterého se ve všem můžeme spolehnout. Je to skvělý člověk a výjimečný fotbalista, takže pro mě je čest s ním nastupovat. Celá země je hrdá na to, co dokázal. I kdyby nám jako týmu něco nešlo, můžeme se spolehnout, že právě on bude tím, kdo se pokusí o zvrat. Doufám, že se nám bude dařit také ve zbytku kvalifikace," přeje si mladík.

Portugalci mají kompletní kádr k dispozici, což samozřejmě trenér Fernando Santos vítá s otevřenou náručí. Zraněn je akorát krajní obránce João Cancelo, kterého zradilo koleno. Domácí Andorra se naopak nemůže spolehnout na služby Marca Pujola, který nemůže do prestižního souboje nastoupit z důvodu karetního trestu.

Andorra zatím v celé kvalifikaci vyhrála jen jednou a k tomu si připsala hned šest porážek. Na vině je samozřejmě hodně nezkušený kádr, který dosud nastřílel jen dvě branky a hned 17 jich inkasoval. Tři branky mu nadělili Švýcaři a v minulém utkání Andorra také zaváhala. V Tórshavnu dostala do reprezentace Faerských ostrovů jedinou branku, jejímž autorem se stal Gilli Rólantsson Sørensen. Na jeho trefu Andorra reagovat nedokázala.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 50.00 - 40.00 - 1.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Švýcarsko - Maďarsko  (sobota 20:45)
Švýcarsko je dost možná největším překvapením v základních skupinách, protože jeho forma je naprosto nedostižná. Tým zkušeného trenéra Vladimira Petkoviće vyhrál všechna dosud hraná utkání a touží po dalších třech bodech. Proti budou hosté z Maďarska, kterým se však moc nedaří.

Osm utkání je za námi a Švýcarsko nezaváhalo ani v jednom z nich. Jeho reprezentace je zatím bezchybná a působí jako skvěle seřízené Breguetovy hodinky. Všechny řady šlapou přesně jak mají a Švýcaři vedou skupinu B o tři body před favority z Portugalska. Především obrana je jejich silnou zbraní, neboť zadní linie byly překonány zatím jen třikrát, což nemůže říct ani Portugalsko.

Hlavní podíl na tom má především trenér Petković, jehož skoro až manažerské schopnosti ustrojily Švýcary do hávu silného a přátelského kolektivu. Menší problémy by zkušený taktik mohl mít právě nyní, protože proti Maďarům a zřejmě i Portugalcům se bude muset obejít bez brankáře Romana Bürkiho a také bez zkušeného záložníka Udinese Valona Behramiho.

Přesto je přesvědčen, že duel proti Maďarům Švýcarům vyjde. "Mám z našeho týmu stále lepší a lepší pocit. Klíčové bylo vytvořit pouto mezi hráči a najít jejich silné stránky. Od té doby se nám daří vytvářet si šance a proměňovat je, protože systém je ušitý na míru právě hráčům. Maďarsko nebude snadným soupeřem a nehraje se proti němu snadno, ale jsem přesvědčen, že to zvládneme," dodává zkušený trenér.

Když se jeho celek utkal s Maďarskem naposled, bylo z toho hodně velké drama. Švýcaři narazili na výtečného Ádáma Szalaie, který zaznamenal dvě branky v domácím dresu a rozhodnutí tak přinesla až 90. minuta. V ní se prosadil záložník Valentin Stocker. Svou teprve šestou reprezentační trefou rozhodl o třech bodech pro svou zemi. V posledním utkání Švýcaři jasně vyhráli nad Lotyšskem a nadělili mu tři branky.

Maďarsko má své dny spočítané. Už nemůže za žádných okolností skončit na lepší než třetí příčce, protože na druhé Portugalsko mu schází hned 11 bodů! Může za to hodně nevyrovnaná forma Maďarů a především už čtyři porážky. Ta poslední Maďarsko potkala trochu nešťastně, protože naposled se proti Portugalcům celkem vytáhli. Ani to ale nestačilo na body a těsně po změně stran rozhodla jediná trefa Andrého Silvy.

Utkání proti Portugalcům hodně ovlivnilo také vyloučení Tamáse Priskina, který musel ze hry už ve 30. minutě a řádně oslabil svůj tým. Priskin si v dalším duelu po přímé červené kartě tedy nezahraje a připojí se k hráčům jako Attila Fiola nebo Balász Dzsudzsák, kteří také pykají za karetní tresty. Dokáže bez nich Maďarsko zázrak, nebo bude neohrožená jízda Petkovićova týmu pokračovat?
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.27 - 5.92 - 12.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Švýcarsko880018:324
2.Portugalsko870128:421
3.Maďarsko831411:910
4.Faerské ostrovy82244:158
5.Andorra81162:174
6.Lotyšsko81073:183
Skupina H
Bosna a Hercegovina - Belgie  (sobota 18:00)
Belgie má zaručený postup z prvního místa a skupinu ovládá bez problémů. Na její brilantní útočnou linii si nyní musí dávat pozor Bosna a Hercegovina, která obsadila druhé místo. Klíčový bude její duel i proto, že třetí Řecko na ni ztrácí jen jediný bod.

Belgický celek se pod vedením trenéra Roberta Martíneze rozhodl dobýt svět a zatím se mu to daří. Rozdíl mezi ním a druhou Bosnou aktuálně čítá hned 8 bodů a může za to také fakt, že Belgie ve skupině ještě ani jednou neprohrála. Opírá se při tom o velmi kvalitní ofenzívu, která stihla nastřádat už neuvěřitelných 35 branek!

Téměř polovinu z nich sice Belgie nasázela do sítě Gibraltaru, ale i proti dalším soupeřům se jí daří. V minulém kole se utkala s Řeky a utkání bylo dost poznamenané faktem, že Řekové jsou pověstní pro svou defenzivní stránku. Přesto jim Belgie vstřelila dvě branky a radovala se z jisté účasti na mistrovství světa. Nyní jí zbývají do konce kvalifikace dva duely a za žádných okolností ji nikdo nepředběhne.

Přesto se najde Belgičan, který není spokojen. Jmenuje se Radja Nainggolan, hraje v římském AS a všeobecně je vnímán jako velmi kvalitní záložník. Snad všemi kromě trenéra Martíneze, který o něj nejeví zájem. Nainggolan zažil loňskou sezonu na vysoké úrovni a o to víc jej opomenutí trenéra mrzí. Jeho spoluhráči navíc stojí za ním.

Axel Witsel na belgickém srazu mimo jiné řekl: "Radja Nainggolan je samozřejmě velmi dobrý hráč, každý tým by za něj byl vděčný. Nám také chybí, ať už svou bojovností, zkušenostmi nebo osobností. Není ale na nás jako hráčích, abychom rozhodovali, kdo se dostane do reprezentace a kdo ne. Tohle řeší trenér a ať už pozve kohokoli, vždy pro to musí mít nějaký důvod," dodal vysoký záložník.

Belgičané mají opět silný tým a trenér Martínez má k dispozici snad veškerá esa. To samé se nedá říct o hostech, kteří přijedou bez jednoho klíčového záložníka. Je jím středopolař Juventusu Turín Miralem Pjanić, který se koncem září zranil a jeho potíže se stehnem jsou vážnějšího rázu. Kreativní záložník měl na starosti především podporu útočníka Edina Džeka a je jisté, že trenér Baždarević přišel o jednoho z hlavních lídrů.

Utkání v Grbavici v Sarajevu budou jeho svěřenci chtít využít jednak jako odplatu za poslední vzájemné utkání s Belgií a jednak k posílení své pozice, která není zrovna nejideálnější. Bosna a Hercegovina je aktuálně na druhém místě a musí si dělat starosti, s čím vyrukují Řekové. Kromě Miralema Pjaniće bude scházet také zkušený obránce Ervin Zukanović, který stojí kvůli kartám.

Senad Lulić je přesto odhodlán ukázat maximální nasazení. Univerzální hráč Lazia zmínil: "Máme před sebou hodně náročný duel, ve kterém musíme uspět. Pokusíme se hrát naši hru podle trenérových pokynů s vědomím, že jen maximální soustředěnost a týmová práce nám mohou pomoci. Belgie je favoritem, o tom není sporu, ale věříme v dobrý výsledek. Tvrdě trénujeme a jsme odhodlaní ukázat před našimi fanoušky, že si jejich náklonnost zasloužíme," dodal Lulić.

Bosna a Hercegovina si svou cestu hodně zkomplikovala, když prohrála na Kypru. V minulém kole si ale reputaci i náladu trochu napravila další výhrou, při níž se jí obětí stal Gibraltar. Bosna vyhrála hladce 4:0.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.25 - 3.56 - 2.21
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Gibraltar - Estonsko  (sobota 18:00)
Estonsko na 99 procent přišlo o šanci alespoň na baráž, nicméně určitě může ještě vylepšit své současné postavení. Momentálně je na pátém místě s osmi body, na čtvrtý Kypr má manko dvou bodů a na páté Řecko ztrácí pět bodů. Nyní bude plnit úlohu jasného favorita na půdě jednoho z největších trpaslíků celé evropské části z Gibraltaru. Ten má "jistotu" šesté pozice, na kontě má nulový bodový zisk a také hrozivé skóre 3:37.

Domácí výběr měl nejblíže k bodům v domácím prostředí s Kyprem, kdy začátkem června dlouho držel nerozhodný výsledek 1:1 a rozdílovou trefu inkasoval až tři minuty před koncem. Jinak ale utrpěl dva obrovské debakly s Belgií (0:6 a 0:9), především venkovní zápas se mu nepovedl. O poločase v něm ztrácel šest branek a nechybělo mnoho, aby prohrál netradičním dvojciferným rozdílem. Šanci neměl ani proti Bosně a Hercegovině (0:4 a 0:5).

Stydět se nemusel za svůj výkon v Kypru (1:3), Řecku doma podlehl v poměru 1:4 a na stadionu svého sobotního rivala inkasoval čtyřikrát (0:4). Estonci kromě tohoto úspěchu naplno bodovali ještě jednou, zhruba před měsícem přehráli Kypr gólem v nastaveném čase. S tímto soupeřem bodovali v uplynulém roce po bezbrankové remíze, o senzační úspěch se postarali i v Řecku po naprosto shodném poměru.

V uplynulém dvojzápase tak nečekaně vybojovali čtyři body a v nastoleném tempu rozhodně chtějí pokračovat i na závěr skupiny H. Jenomže i oni v tomto cyklu o MS 2018 museli skousnout jednu ostudu, v Belgii totiž dostali nálož osmi branek a prohráli 1:8. V následné odvetě podlehli tomuto protivníkovi 0:2, lekci dostali v Bosně (0:5) i doma s Řeckem (0:2). Teď by pro ně byla jakákoliv bodová ztráta obrovským zklamáním.

Gibraltar po svém zařazení do kvalifikačních bojů starého kontinentu odehrál celkem osmnáct mistrovských duelů a ani v jednom z nich nebodoval, určitě by rád prolomil tuto nelichotivou bilanci co nejdříve. "Gibraltar má své kvality a v žádném případě ho nemůžeme podcenit, v této fázi bude chtít bodovat za každou cenu. Musíme se připravit na jeho pozornou defenzívu a potřebujeme ji něčím překvapit," řekl krátce hostující trenér Martin Reim.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 19.40 - 8.10 - 1.14
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Kypr - Řecko  (sobota 20:45)
Ve skupině H se již bojuje jen o druhou barážovou pozici, přitom právě téhle grupě je zatím vystavený černý petr, co se možného postupu do následného play-off týče. Nejhůře je na tom v tuhle chvíli Kypr, jemuž v posledních dvou kolech v podstatě velí zvítězit. Jenže vlastně i Řecko by potřebovalo naplno bodovat, aby svou pozici vylepšilo.

Z devíti evropských skupin pouze jeden jediný tým na druhém místě nepostoupí do baráže. A právě téhle nepříjemné situaci čelí Bosna a Hercegovina, která se v tabulce drží za dosud jistým účastníkem světového šampionátu Belgií, a to spolu s Řeckem i Kyprem. V závěru se tak bude hrát z neodbytné nutnosti o jasnější rozšíření svého bodového konta.

Řekové vstoupili do tohoto kvalifikační cyklu velmi dobře a brzy získali tři výhry za sebou. Jenže pak na řadu přišly jen čtyři nerozhodné výsledky, a naposledy padli s Belgií. Ačkoli ve skupině nepůsobí vůbec špatným dojmem, rozhodně tedy lepším než v kvalifikaci minulé, jsou aktuálně o bod horší než druhá Bosna a Hercegovina.

V říjnu loňského roku Řecko svého soka v derby porazilo. Pokud by se mu to podařilo i nyní, definitivně by Kypr odstavil od bojů od druhé příčky. "V tom zápase jsme přitom nehráli ideálně. Musíme být vzadu neustále pozorní, ale hrát s odvahou a tlakem směrem dopředu. Jsme na konci kvalifikace a musíme zvítězit," burcoval kouč Michael Skibbe.

Domácí si situaci úplně zbytečně pokazili právě v minulém zápase. Předtím uspěli proti Bosně a Hercegovině a notně se přihlásili o baráž, jenže pak prohráli v Estonsku. "Za to, co Kypr předvedl proti balkánskému celku, si zaslouží respekt," mínil Skibbe. "Myslím si, že soupeř bude dobře bránit a rychle přecházet do protiútoků."

Od roku 1963 se obě kulturně i historicky velmi blízké země střetly celkem osmadvacetkrát a jen ve třech případech se podařilo Kypru vyhrát. Hned osmnáctkrát pak uspělo Řecko. "Musíme se soustředit na svůj výkon. Ukázali jsme v minulých zápasech, že můžeme úroveň hry ještě zvýšit. K tomu musí zítra dojít," dodával hostující stratég.

Kypr je v nezáviděníhodné pozici, protože ještě není úplně jisté, zda-li vůbec bude moci usilovat o postup do Ruska. Za předpokladu, že Bosna a Hercegovina od šesti odpoledne skolí Belgii, zahraje si pouze o umístění. I kdyby pak nad Řeckem vyhrál, musel by ještě v úplně posledním utkání zcela určitě bodovat venku v Belgii, a ani to mu stačit ve finále nemusí.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.62 - 3.86 - 1.59
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Belgie871035:322
2.Bosna a Hercegovina842219:814
3.Řecko834111:513
4.Kypr83148:1210
5.Estonsko82246:178
6.Gibraltar80083:370

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (53)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Bulhari sú doma silní a hlavne po domácej remíze Francúzov s Luxemburskom by som nevidel výsledok tak jednoznačne. Dnes inak Burkina a Maroko

Reagovat
smazaný uživatel

Francouzi jsou divny. Ten tym je hodne silny, ale hraji kulovy.

Zaberou jenom, kdyz potrebuji, neni to ta nemecka masina.

I tak dneska bych videl na vysledek 1-3.

Reagovat
smazaný uživatel

Pulisic

Reagovat
vladis271

takže dnes všetci fandíme Belgicku, že?

Reagovat
veikko

Kypr je pro vás důležitější. Řekové pokud vyhrajou, tak je baráž v háji.

Reagovat
F.Torres

Belgii a Kypru a hlavně tomu Kypru, jelikož Řecko pokud to dá, tak si to doma v pohodě pohlídá.

Reagovat
REPLIKATOR

10:41 Ženy Rovníkové Guineje diskvalifikovány

Ženská reprezentace Rovníkové Guineje se už dále nebude ucházet o účast na mistrovství světa 2019, může za to neoprávněný start deseti naturalizovaných Brazilek a padělání dokumentů. (fifa.com)

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
fabec1222

všechny "fotbalistky" diskvalifikovat

Reagovat
smazaný uživatel

a prej ze se na prirodu zapomina. natura sem nature tam...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

To jsme měli zkusit taky proti Severnim Irum.

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

ak dnes Gréci vyhrajú, ostáva poslednou nádejou remíza Walesu a Írska, ktorá ale vyradí oboch. :D

Reagovat
smazaný uživatel

A co Ukrajina - Chorvatsko? Nezapomínej že s posledním se nezapočítávají body ani skóre do tabulky druhých. Tam by vám taky pomohla remíza.

Reagovat
Majk91

my tu kalkulujume ake vysledky z inych skupin by hrali v nas prospech a nakoniec to dopadne tak, ze Skoti bez problemov prevalcuju Slovincov

Ale ak Slovinci uhraju potrebny vysledok, tak postupime ak vyjde jedna z tychto moznosti:

1. Greci dnes nevyhraju

2. Wales vs Irsko skonci remizou

3. Ukrajina vs Chorvatsko skonci remizou

Reagovat
Majk91

inak myslim ze prva moznost (Greci dnes nevyhraju) je asi najpravdepodobnejsia z tych troch

Reagovat
vladino10

Neporaziť maltu by bol väčší gól

Reagovat
Majk91

Reagovat
smazaný uživatel

Malá nádej z Bosny,chýba tvorca hry Pjanič.

Reagovat
smazaný uživatel

Bulhaři doma na výhru 12.50. To je hodně přehnaný.

Reagovat
smazaný uživatel

to teda, navíc když mají pořád šanci

Reagovat
smazaný uživatel

bude X

Reagovat
smazaný uživatel

Za náhledovku

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Teoretik

Co to je za pole v tý Bosně?

Reagovat
Orlandiiik

oraniště

Reagovat
Teoretik

ty zabahněné kopačky to je síla, horší jak okres.

Reagovat
smazaný uživatel

Pravda

Reagovat
El Campeon

Bosna V Belgie

Reagovat
smazaný uživatel

Krásný zápas

Reagovat
johnik

Nigérie další postupující....

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
johnik

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
veikko

Reagovat
Coutinho10

btw. na IASIP musim co nevidet kouknout

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
El Campeon

Reagovat
Dayman

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
LAM

CR nehraje proč?

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud by dostal dneska žlutou, tak by nemohl hrát proti Švýcarsku.

Reagovat
Hokaido

Co je Kantému?

Reagovat
smazaný uživatel

Zranil sa.

Reagovat
Greny

Snad nic vazneho, pokud jo je průser

Reagovat
Greny

Čapek ma ct sport

Reagovat
johnik

Ronaldo musel do boje

Reagovat
CR7RONALDO

Kráľ Bez Ronalda v tejto kvalifikácii hrali 1 a pol zápasu a nedali ani gól, ale s ním bez problémov vyhrávajú. Aj ked to bol offside

Reagovat
Kenneth

Souper to pred nim tecoval takze to ofsajd nebyl.

Reagovat
Setwo

Ach ten Cyprus mohol uhrať remizku......

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele