Preview kvalifikace o MS 2022 - úterý 7.9.

07.09.2021, 08:29
Previews
Bruno Fernandes (© AFP)
Šestadvacet evropských týmů za sebou po dnešku bude mít zářijový kvalifikační blok, od 18 hodin budou bojovat Ázerbájdžán s Portugalskem a zbývajících dvanáct duelů je na programu večer. Francie si chce spravit chuť proti Finsku, Slovensko nutně potřebuje porazit Kypr, velkou pozornost bude poutat souboj Nizozemska s Tureckem.
Skupina A
Ázerbájdžán - Portugalsko  (úterý 18:00)
Portugalsko společně se Srbskem dle předpokladů směřuje za urváním aspoň prvních dvou pozic v tabulce, jež zaručují možnost zahrát si na světovém šampionátu. Ze čtyř dosavadních utkání třikrát vyhrálo, v souboji s balkánským celkem remizovalo, a má shodný počet deseti bodů právě jako on. I proto je pro něj nutností uspět rovněž v tomto duelu s Ázerbájdžánem.

V Baku každopádně čeká na A Selecao nevyzpytatelné měření sil. Mužstvo z oblasti Kavkazu umí mnohdy působit hodně urputným dojmem, což se mimochodem napevno potvrdilo také v březnu. Portugalci sice naplnili roli favorita a uzmuli vítězství, získali ho však nejtěsnějším způsobem, a to navíc díky vlastenci. I proto by kouč Fernando Santos situaci nerad podcenil.

Šance Ázerbájdžánu na jakési postupové ambice jsou po čtyřech zápasech opravdu hodně omezené. Naposledy ovšem přece vykázal zlepšení a na půdě Irska uhrál plichtu. "Pomalu a jistě směřujeme do finále této kvalifikace. A v následujících čtyřech kolech prostě musíme vyhrát," povídal portugalský stratég. "Jakoukoli ztrátu si absolutně nepřipouštíme," dodával.

Poradit si mužstvo Fernanda Santose bude muset bez své největší hvězdy Cristiana Ronalda. Ten sice v posledním mači s Irskem oslavil pozici nejlepšího reprezentačního střelce historie světového fotbalu, kterým byl doteď Alí Daeí z Íránu, dvěma rozhodujícími brankami, jenže zároveň inkasoval taktéž žlutou kartu, a vyfasoval tak disciplinární stopku pro toto střetnutí.

I tak se neočekává nic jiného než portugalská výhra, od roku 1999 se v sedmi vzájemných případech konalo jen jednou něco jiného, a to remíza. Nikdy pak Ázerbájdžán evropského giganta neskolil. "Čeká nás tým, jenž je dobře veden trenérem Giannim De Biasim. Prakticky nikdy neprohraje o více než jeden gól," připomínal mnohdy pravdivý fakt Fernando Santos.

V ázerbájdžánské nominaci chybí v podstatě pouze zkušený obránce Bädavi Hüsejnov, jinak zásadnější změny v sestavě na domácí straně nejsou pravděpodobné. "Já si myslím, že se ve skupině bude rozhodovat o postupu až v posledním kole," říkal Fernando Santos. "Vlastně se nedá tipovat, že bychom my nebo Srbové v následujícím programu nějak zaváhali," mínil.
Ázerbájdžán - pravděpodobná sestava:
Mähämmädälijev - A. Hüsejnov, Medvedev, Hagverdi, Bädälov, Salahly - Äläsgärov, Garajev, Mahmudov, Ozobič - Emreli
Portugalsko - pravděpodobná sestava:
Rui Patrício - Joao Cancelo, Rúben Dias, Pepe, Raphaël Guerreiro - Joao Palhinha, Bernardo Silva, Bruno Fernandes - Rafa Silva, André Silva, Diogo Jota
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 20.40 - 7.66 - 1.16
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Irsko - Srbsko  (úterý 20:45)
Pokud chce Irsko pomýšlet alespoň na barážovou příčku, mělo by začít vyhrávat. Ve čtyřech zápasech se to zatím nepovedlo ani jednou, ale přesto domácí kouč Stephen Kenny doufá ve výhru nad Srbskem. Dopomoci by k tomu měla i atmosféra na Aviva Stadium v Dublinu.

Mezi dosavadní velká zklamání patří určitě Irové, kteří mají po čtyřech zápasech jen jeden bod za domácí remízu s Ázerbájdžánem (1:1). Bodově jednoznačně zklamání, na druhou všechny porážky byli po velmi těsném výsledku. Herně Irsko rozhodně nezaostává, ale něco tomu zkrátka chybí. Minulý týden proti Portugalsku ještě minutu před koncem vedlo, ale pak Cristiano Ronaldo zařídil obrat a ostrovní reprezentace se vracela s nepořízenou. V sobotním zápase proti Ázerbájdžánu to zase byli Irové, kteří v závěru zachraňovali alespoň plichtu 1:1. Suma sumárum, Irsko nevyhrálo v kvalifikaci o MS od roku 2017!

O poznání lépe jsou na tom Srbové, kteří ještě ani jednou neprohráli a v kvalifikační skupině A jsou s deseti body ve vedení o skóre před Portugalskem. Vypadá to, že minimálně barážová příčka by Srbům neměla uniknout, ale jasnější bude situace po vzájemném zápase.

V zářijovém termínu mají Srbové odehráno jen jedno utkání proti papírovému outsiderovi z Lucemburska, ve kterém si připsali jasné vítězství 4:1. Dvěma brankami se pod něho podepsal útočník druholigového Fulhamu Aleksandar Mitrović. Čtyři góly pak Srbsko nastřílelo i minulý týden v přátelském utkání proti Kataru.

Srbové mají hodně zajímavý tým, který patří mezi spolufavority na postup. V jeho kádru najdeme hráče, kteří hrají v TOP ligách, ale ne vždy spolu tvoří kompaktní tým. Každopádně v této kvalifikaci ukazují, že i týmová hra jim nedělá problémy a kouč Stojković zatím může být spokojen.

Irsko se střetlo se Srbskem několikrát a vlastně nikdy nebylo úspěšné. Srbové vyhráli tři z šesti vzájemných duelů, zbylé tři skončily nerozhodným výsledkem. Poslední měření sil v Bělehradu muselo diváky bavit, protože v něm padlo celkem pět gólů při vítězství Srbska 3:2. Budou se gólové hody opakovat i v Dublinu?

Irové se budou muset obejít bez Colemana, jehož trápí zranění. Nikdo další už na straně Irů nechybí. Kompletní budou i Srbové a kouč Stojković bude spoléhat zejména na útočníka Mitroviće, který je v reprezentaci ve skvělé formě.
Irsko - pravděpodobná sestava:
Bazunu - Omobamidele, Duffy, Egan - Doherty, Hourihane, Cullen, McClean - Parrott, Idah, Horgan
Srbsko - pravděpodobná sestava:
Rajković - Milenković, Nastašić, Pavlović - Lazović, Lukić, Gudelj, Kostić - Tadić, Mitrović, Milinković-Savić
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.06 - 3.30 - 2.03
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Srbsko431011:610
2.Portugalsko43108:410
3.Lucembursko42025:86
4.Irsko40134:71
5.Ázerbájdžán40133:61
Skupina D
Bosna a Hercegovina - Kazachstán  (úterý 20:45)
Zápas dvou posledních celků tabulky skupiny D představuje pro oba docela důležitou položku v celkovém počínání o postup na světový šampionát do Kataru. Bosna a Hercegovina a také Kazachstán stále čekají na své první vítězství a bezpochyby ho hodlají uzmout právě ve svém vzájemném klání. Zatímco vedoucí Francie je pro ně vlastně v nedohlednu, druhá příčka ne.

Sedm bodů, taková je ztráta na mistry světa z roku 2018. Jenže především pro domácí není situace úplně ztracená, neboť mají odehráno o dvě utkání méně. Je však potřeba připomenout, podobně jako na straně Kazachstánu, že prioritou je pro ně boj o druhé místo, a tedy alespoň o účast v následném play-off. Taková skutečnost se přece jenom jeví jako ta reálnější možnost.

K tomu, aby se tyhle cíle ukázaly ve finále jako splnitelné, je nicméně potřeba rozhodně skalp nynějšího soka, který se jeví v pětičlenném uskupení papírově jako asi ten nejslabší možný. "Čeká nás agresivní tým, a je tak potřeba přistoupit k utkání na sto procent," ubezpečoval, že Kazachy nemíní podcenit, Ivajlo Petev, bulharský stratég ve službách Bosny a Hercegoviny.

Svého protivníka má Petev údajně velmi dobře nastudovaného, není pro něj ničím neznámým. "Znám spoustu kolegů, kteří v Kazachstánu působili," vysvětloval. "V dnešním fotbale prostě neexistují snadní soupeři. Je důležité, abychom nebyli laxní, ať už hrajeme proti Kazachstánu, Finsku nebo Francii. Hodláme odvést dobrou práci, abychom získali tři body," slíbil fandům.

Svěřenci trenéra Talgata Bajsufinova v září uhráli cennou remízu s Ukrajinou, následně však padli nejtěsnějším možným způsobem ve Finsku. "Před deseti lety jste možná někam přijeli a naložili někomu pět gólů. Takový ale tenhle sport už není," varoval domácí brankář Ibrahim Šehič. "Kazašské kluby pravidelně hrají evropské poháry. A reprezentace má dobrého kouče."
Bosna a Hercegovina - pravděpodobná sestava:
Šehič - Sušič, Ahmedhodžič, Hadžikadunič, Saničanin, Kolašinac - Pjanič, Hadžiahmetovič, Cimirot - Demirovič, Džeko
Kazachstán - pravděpodobná sestava:
Šackyj - Tapalov, Erlanov, Maročkin, Alip, Tajkenov - Žukov, Tagybergen, Vorogovskij - Tattybajev, Ajmbetov
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.28 - 5.59 - 12.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Francie - Finsko  (úterý 20:45)
Francie před pár dny opět ztratila trochu nečekaně body a kritika trenéra Deschampse se už začíná ozývat trochu víc. Tentokrát musí Francie bezpodmínečně bodovat naplno, protože by velmi snadno mohla přijít o prvenství ve skupině. Obrat o body se ji pokusí Finsko, které k ní má ze všech soupeřů zatím nejblíž.

Tenhle kvalifikační cyklus zatím hráčům ze země galského kohouta vůbec nevychází. Hned v tom prvním duelu se Francouzi i přes výhodu domácího prostředí zmohli jen na remízu 1:1 a o body je obrala Bosna a Hercegovina. Přitom měli Francouzi ze hry rozhodně mnohem víc než jejich soupeř. Jenže ta finální fáze...

Trenér Didier Deschamps po zápasu nebyl zrovna spokojený a sliboval, že příště bude všechno jinak. Jenže ono to dopadlo navlas stejně! Francie opět nedokázala naplnit úlohu jasného favorita utkání a tentokrát si bod nechala Ukrajina. Ta se navíc díky trefě Šaparenka dostala i do vedení a Francie musela reagovat. Povedlo se jí to záhy, když se trefil Anthony Martial. Ale víc už ofenzivně laděný favorit ze zápasu nevydojil.

Francie sice měla míč na svých kopačkách mnohem častěji (61% v její prospěch), ale ani to jí na výhru nestačilo. Určitě se pod to podepsala také mnohá zranění, především pak to nejčerstvější - v týmu už není hvězdný útočník Kylian Mbappé, který se pro zranění musel odpojit a vrátit do Paříže. Úřadující šampion světa se nachází v nečekaných potížích, protože tohle byl jeho už pátý soutěžní zápas, který nedokázal vyhrát.

Ve skupině má sice Francie stále první místo pod kontrolou, ale to se může velmi brzy změnit. Druhé Finsko má sice o čtyři body méně, ale taky mu zbývá odehrát o dva duely víc než Francouzům. Ti už nyní nesmí ztratit. Dle historických tabulek by mu to nemělo dělat výraznější potíže, protože v soutěžních zápasech se s Finy utkali šestkrát a pokaždé se jim povedlo zvítězit.

Svěřencům trenéra Markkua Kanervy se povedlo Francouze zaskočit až v posledním, přípravném utkání, v němž ale o nic nešlo. A i tak od něj uplynul už skoro rok. Finsko navíc nyní taky není v úplně optimální kondici. Mistrovství Evropy se mu vůbec nepovedlo a domů jelo už po základních skupinách.

A v kvalifikaci to zatím není o moc lepší. Dokázalo remizovat s Ukrajinou a Bosnou. Naposledy mělo Finsko co dělat i s outsiderem z Kazachstánu. Domácí hráči v Helsinkách dlouho dobývali Šackého bránu a nakonec jej zvládli pokořit jen jednou - po hodině hry se o to postaral Joel Pohjanpalo. V této hodně vyrovnané skupině se ale počítá každý bod a Finsko cítí, že má na druhé místo. Udrží ho i proti Francii? Za ten kurz by byla velká chyba to nezkusit...
Francie - pravděpodobná sestava:
Lloris - Dubois, Varane, Kimpembe, Digne - Rabiot, Veretout, Pogba - Griezmann - Benzema, Martial
Finsko - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Vaisanen, Arajuuri, O'Shaughnessey - Alho, Valakari, Kamara, Taylor, Uronen - Pohjanpalo, Pukki
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.21 - 6.71 - 16.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Francie52306:39
2.Finsko31204:35
3.Ukrajina50506:65
4.Bosna a Hercegovina30213:42
5.Kazachstán40223:62
Skupina F
Rakousko - Skotsko  (úterý 20:45)
Rakousko ani Skotsko se aktuálně nedrží na těch příčkách, které by mohly zaručit účast na světovém šampionátu, jejich vzájemný duel by jim ale mohl dopomoci k posunu v tabulce na potřebné pozice. Zatím si v tomto kvalifikačním cyklu vedou pod svoje očekávání, hlavně pak Rakušané hodlají za každou odčinit pořádně velký průšvih, jaký prožili před pár dny v Izraeli.

Inkasovali totiž pět branek, zapsali na své konto druhou porážku a na druhou příčku ztrácejí nově tři body. Daleko horší zprávou pro ně každopádně je, že zatím první Dánsko suverénním způsobem směřuje za přímým postupem. Od téhle mety jsou svěřenci trenéra Franca Fody vzdáleni na rozdíl těžko stažitelných osm bodů, a reálnější jsou tedy boje jen o druhé místo.

V podstatě stejnou roli přijímá i jejich aktuální sok. Ten rovněž v kvalifikaci nijak nezáří, tři body urval jen v domácích střetnutích s Faerskými ostrovy a naposledy s Moldavskem, které se v kontextu celé skupiny F jeví jako více než povinné artikly. Ve Vídni, podobně jako jeho protivník, může předskočit dosud druhý Izrael. Tedy za toho samého předpokladu, že vyhraje.

Izraelští fotbalisté totiž v souběžně hraném klání nastoupí na půdě jednoznačného papírového favorita z Dánska, kde budou mít velmi těžkou úlohu odrážet ataky Rakouska i Skotska. "Za současné situace může být každý bod zásadní. Každý," uvědomoval si hostující stratég Steve Clarke. "Existuje totiž mnoho matematických kombinací. Je proto lepší soustředit se na sebe."

Byť bezpochyby ne snadnou cestou, Skotové předchozí klíčové utkání s Moldavskem zvládli. Kdyby v něm neuspěli naplno, hodně špatně by se jim dýchalo. "Museli jsme vyhrát," přitakal Clarke. "Teď nás čeká další důležité měření sil. Vždycky jsem tak nějak cítil, že si v téhle skupině budou týmy krást body navzájem. A poslední výhra Izraele kartami dost zamíchala."

Foda se před soubojem se Skotskem vůbec za nich neschovával. Ví, že velký nezdar z Haify je zapotřebí okamžitě napravit. "Pro nás představuje tenhle mač něco jako pohárové finále. Musíme získat tři body a jsme toho schopni. Mužstvu věřím, uděláme pro úspěch všechno," ujišťoval fanoušky. "Náš soupeř nakopává míče dopředu, je nutné je sbírat pro sebe," mínil.
Rakousko - pravděpodobná sestava:
Bachmann - Trimmel, Lienhart, Hinteregger, Ulmer - Alaba, Grillitsch, Laimer - Baumgartner, Gregoritsch, Arnautovic
Skotsko - pravděpodobná sestava:
Gordon - Hendry, Hanley, Tierney - Patterson, McGregor, Gilmour, McGinn, Robertson - Dykes, Adams
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 3.52 - 4.99
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dánsko - Izrael  (úterý 20:45)
Dánsko už může být jednou nohou na MS 2022 v Kataru, pokud v úterý večer v kodaňském Parkenu porazí Izrael. Hosté se pod vedením trenéra Williho Ruttensteinera dokázali vypořádat s Rakouskem, ale v hlavním městě Dánska je čeká obtížnější soupeř, který se veze na vítězné vlně.

Dánové vyhráli všech pět duelů a zatím čekají na svého přemožitele. Po výhře nad Skotskem porazili dle očekávání i Faerské ostrovy, byť možná někdo doufal výraznější rozdíl ve skóre. Dánům stačila na vítězství jediná branka Jonase Winda pět minut před koncem.

Trenér Kasper Hjulmand se rozhodl dát příležitost méně vytěžovaným hráčům a ti se s obranou Faeřanů poměrně trápili. Konečný výsledek sice nepřesvědčil, ale tři body Dánové získali a to je rozhodující. V reprezentační přestávce tedy získali už šest bodů a další ještě budou moci přidat. V úterý večer už mohou navýšit vedení v tabulce na osm bodů a prakticky být jednou nohou na šampionátu, pokud porazí průběžně druhý Izrael.

Modrobílí mohou být s dosavadním průběhem kvalifikace také velmi spokojení. Po úvodní domácí porážce s Dánskem totiž ani jednou neprohráli a v tomto hracím cyklu porazili jak Faerské ostrovy (4:0), tak především Rakousko (5:2). Výkon proti Rakušanům byl výborný a výhra naprosto zasloužená. Brankami se o ní postaral především dvougólový Zahavi, ale prosadili se i jiní - Solomon, Dabbur a Weissman.

Izrael ještě zdaleka nemá jistou barážovou příčku a ve zbývajících zápasech ho čeká obtížná práce. Nepředstaví se jenom v Dánsku, ale také ve Skotsku i v Rakousku, takže to nejtěžší má teprve před sebou.

První vzájemné utkání skončilo v Izraeli výhrou Dánů 2:0, pod kterou se gólově podepsali Braithwaite a Wind. Hosté nad Dánskem ještě nikdy v historii nevyzráli a dokonce mu nedali ani gól. Změní se to v úterý večer? Izrael ukázal, že je letos hodně produktivní a ve skvělé formě je i hlavní střelec Zahavi.

Proti Faeřanům nechal Hjulmand odpočívat řadu hráčů a ti se pochopitelně vrátí zpět do základní sestavy. To neplatí o zraněných Braithwaitovi, Dolbergovi, Vestergaardovi, Billingovi a Christiansenovi. Trenér Izraele Willi Ruttensteiner žádné nové absence nehlásí, takže k dispozici bude mít všechny hráče, kteří byli u vítězství pětigólového nad Rakouskem.
Dánsko - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Kjaer, Anderson, Christensen - Wass, Delaney, Hojbjerg, Maehle - Damsgaard, Poulsen, Skov Olsen
Izrael - pravděpodobná sestava:
Marciano - Arad, Tibi, Dgani - Dasa, Natkho, Peretz, Biton, Menahem - Solomon, Zahavi, Dabbur
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.34 - 5.12 - 10.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Faerské ostrovy - Moldavsko  (úterý 20:45)
Za sebou máme teprve polovinu této kvalifikační fáze, a ani Faerské ostrovy ani Moldavsku už prakticky nemají o co hrát. Pro oba národní týmy je to samozřejmě "denní chléb” - těšit se alespoň na vzájemná trpasličí setkání a pokusit se urvat ojedinělou výhru tehdy...

Naposledy, po vzájemném střetnutí v Kišiněvě hned úvodem kvalifikačního cyklu, nemohla být spokojena ani jedna strana. Moldavsko šlo brzy do vedení, ale v poslední desetiminutovce nechalo své ostrovské soupeře vyrovnat na konečných 1:1.

Tento bod dodnes zůstává jediným získaným pro oba mančafty. Faeřany však naposledy od překvapivé domácí plichty s Dánskem dělilo pouhých pět minut normální hrací doby; Moldavané zas neměli příliš daleko k zaskočení Skotů, s nimiž rovněž přes víkend padli pouze 0:1.

Oba soupeři si dodali výjimečnou dávku sebevědomí alespoň v červnu, když Moldavsko uhrálo v přátelském duelu s Ázerbajdžánem svou jedinou výhru z posledních 23 soutěžních bitev, přičemž Faeřané si ve stejné době odkroutili dokonce historickou výhru 5:1 nad Lichtenštejnskem.

Faerské ostrovy nejspíš nastoupí ve stejné sestavě jako proti Dánům - tedy v systému 4-5-1 a Sonnim Nattestadem nadále uprostřed obrany na místě nedávno zraněného Rogviho Baldvinssona. Na hrotu útoku se bude bít Klaemint Olsen, jenž potřebuje už jen tři zásahy k titulu nejproduktivnějšího reprezentanta v dějinách své země. Moldavané mezitím budou mít zpátky z třízápasového trestu útočníka Iona Nicolaescua, který skóroval v minulém vzájemném utkání.
Faerské ostrovy - pravděpodobná sestava:
Gestsson; Sorensen, Faero, Nattestad, Davidsen; S. Vatnhamar, Hansson, Andreasen, Hendriksson, M. Olsen; K. Olsen
Moldavsko - pravděpodobná sestava:
Avram; Jardan, Armas, Posmac, Reabciuk; Rata, Ionita; Platica, Ginsari, Spataru; Dros
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.23 - 2.95 - 3.93
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Dánsko550017:015
2.Izrael531114:610
3.Skotsko52218:58
4.Rakousko52129:127
5.Faerské ostrovy50142:131
6.Moldavsko50142:161
Skupina G
Černá Hora - Lotyšsko  (úterý 20:45)
Ani drtivá víkendová prohra v Nizozemsku zatím vzhledem k dalším výsledkům zcela nevyloučila Černou Horu z boje alespoň o barážové umístění, ale situace už se jeví kritická a domácí utkání s Lotyšskem je jednoznačným "must win” střetnutím. Pobaltský soupeř už na druhou stranu zvládl venku plichtit i s Tureckem...

Černohorci se s Nizozemskem utkali poprvé od osamostatnění a nejednalo se o příjemné střetnutí. Míče na svých kopačkách si užili všehovšudy 28 % času, přičemž jejich brankář čelil rovnou dvanácti projektilům směřujícím mezi tři tyče. Sami Černohorci Biljowa prověřili jednou.

To s Lotyšskem se už Černohorci v rámci této kvalifikační skupiny stihli utkat a v Rize je porazili těsně 2:1. Teď je nutná další, jakákoliv výhra, jinak Balkánci zcela zahodí jakékoliv pozitivní momentum vygenerované senzačním středečním comebackem proti Turecku.

Černohorcům výrazně komplikuje situaci skutečnost, že výpravu opustil zraněný Stevan Jovetić, bez něhož je útočná vozba zdánlivě bezzubá. Přesto se dá opět očekávat hra na dva útočníky ve formaci 4-4-2.

Lotyši, kteří zatím v kvalifikaci nastříleli stejně branek jako Norové a jen o gól méně než jejich úterní soupeř, budou nejspíš na hrotu opět sázet na Vladislavse Gutkovskise, přestože útočník Rakówu při prohře 0:2 s Norskem odehrál velice neinspirativní hodinu hry a byl střídán. Pod hrotem mu bude pomáhat Janis Ikaunieks, mladší bratr českým fandům důvěrně známého Davise.
Černá Hora - pravděpodobná sestava:
Mijatovic; Vesovic, Savic, Vujacic, Tomasevic; Marucic, Scekic, Kosovic, Haksabanovic; Mugosa, Bosovic
Lotyšsko - pravděpodobná sestava:
Steinbors; Savalnieks, Tarasovs, Cernomordijs, Jurkovskis; Kamess, Zjuzins, Karklins, Uldrikis; Ikaunieks; Gutkovskis
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.55 - 3.94 - 7.16
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Nizozemsko - Turecko  (úterý 20:45)
Skupina G slibuje pořádně drama. Mezi prvním Tureckem a třetími Nory panuje po pěti zápasech rozdíl jediného bodu. A dost možná se nám situace na čele změní už v úterý, protože druhý tým tabulky se v Johan Cruijff Areně představí právě proti Turecku. Stanou se Nizozemci prvním týmem, který v této kvalifikaci porazí Turky?

Nizozemsko na posledním mistrovství světa nefigurovalo a v roce 2018 to byl pro fotbalovou zemi velký šok. Tentokrát je situace v týmu odlišná a zatím to vypadá, že by se Nizozemci kvalifikovat mohli. Byť jejich oponenti, zvlášť Turecko a také Norsko jsou v perfektní formě. Norsko má stejný počet bodů jako Oranjes a je jasné, že svého soka bude ještě dlouho prohánět.

Nizozemci ale cítí velkou šanci na první místo a v úterý večer budou chtít svého soupeře přeskočit. Trojnásobní finalisté mistrovství světa sice v tomto kvalifikačním cyklu nejprve jen remizovali s Norskem, ale minule si napravili náladu. S Černou Horou neměli žádné slitování a do sítě brankáře Šarkiće se trefili čtyřikrát. Velký podíl na tom klasicky měl barcelonský útočník Memphis Depay coby autor dvou branek.

O jeden gól se postaral mimo jiné Cody Gakpo, jenže pro něj tohle utkání trochu zhořklo. Mladý hráč PSV se totiž zranil a odcestoval zpět do vlasti. A když už jsme u těch změn v základní sestavě, tak do utkání s Černou Horou se naposledy nepodívala opora Liverpoolu Virgil van Dijk, který by se nyní měl vrátit mezi titulární jedenáctku. Dalším problémem byl nečekaný odchod stopera Akého, který tým opustil z osobních důvodů.

Trenér Louis van Gaal se bude chtít dostat na první místo a věří, že jeho kádr je dostatečně kvalitní, aby to dokázal. "Turci jsou velmi nebezpečný tým. Jsou ambiciózní, hrají velmi rychle a kombinace ve vysoké rychlosti jim nedělá potíže. Vzadu jsou velmi solidní a ten střed zálohy je nesmírně kreativní. Bude to náročné, ale chceme první místo a půjdeme za výhrou. Tohle bude skvělé utkání a já věřím, že se nám povede nechat si doma tři body."

Má pravdu v tom, že domácí prostředí by mohlo Nizozemsku svědčit. Turci si totiž z Holandska ještě nikdy neodvezli výhru. Poslední dva vzájemné duely ale opanovali právě svěřenci aktuálního kouče, Şenola Güneşe. Ten čelil ostré kritice poté, jak nedůstojně se Turci - jeden z černých koní - na nedávném mistrovství Evropy prezentovali. Naprostý výbuch, jinak se to nazvat nedalo. Turci prohráli všechny tři zápasy a pakovali se domů o dost dřív, než asi plánovali.

Kvalifikace do Kataru vychází svěřencům tohoto devětašedesátiletého stratéga přeci jen lépe. Úvodní duel kvalifikačního cyklu sice Turci nezvládli podle představ ani náhodou a s Černou Horou si jen rozdělili body, ale minule už to bylo o poznání lepší. S Gibraltarem nemělo Turecko žádné slitování a nasázelo mu tři branky.

Se skóre 15:7 zatím Ay-Yıldızlılar vedou skupinu a v úterý večer mají ideální šanci k tomu, aby svému pronásledovateli odskočili. Turci se ale na finálový turnaj světového šampionátu nekvalifikovali už od roku 2002! I v jejich kádru se očekává několik změn oproti poslednímu úspěšnému utkání, ať už to bude Karaman nebo Çalhanoğlu.
Nizozemsko - pravděpodobná sestava:
Bijlow - Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Malacia - Wijnaldum, F. de Jong, Klaassen - Berghuis, Memphis, Bergwijn
Turecko - pravděpodobná sestava:
Bayindir - Celik, Ayhan, Demiral, Müldür - Ünder, Yazici, Yokuslu, Çalhanoğlu, Karaman - Yilmaz
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.34 - 5.31 - 9.38
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Norsko - Gibraltar  (úterý 20:45)
Norsko zatím během této reprezentační pauzy posbíralo čtyři body a v případě, že se ostatní výsledky v úterý vydaří, mají šanci se vyškrábat dokonce do čela své nesmírně vyrovnané skupiny G. Pro to si nicméně musí splnit svou absolutní povinnost: porazit poslední Gibraltar...

To skutečně na papíře vypadá jako naprostá hračka. Gibraltar má prozatím skóre 2:20 a doposud se nezmohl byť jen na jedinou remízu. V úvodním kvalifikačním klání sice Norům dokázal vzdorovat více než 40 minut, pak však rovnou třikrát v krátkém sledu povolil. Fotbalisté ze zámořského území Velké Británie si tehdy užili míče jen 16 % času.

Norové prozatím víceméně plní očekávání a jejich jedinou výraznou ztrátou je ostudná domácí prohra 0:3 s Tureckem. Za ním však momentálně přesto zaostávají o pouhý bod; situace je tak dokořán otevřená, a Turci nyní cestují do Nizozemska, které má též 10 bodů.

Gibraltar naposledy oslavil výhru v Lize národů v říjnu 2020 a aktuálně už devět zápasů čeká na slast vítězství. Přesto se nedá čekat, že by Julio Ribas upouštěl od své oblíbené formace 4-4-2. Útok opět povede Tyjay De Barr, který zatím vstřelil jedinou zářijovou branku Gibraltaru na úvod této reprezentační pauzy v přátelském utkání s Lotyšskem (1:3).

Erling Haaland se prosadil ve dvou reprezentačních startech po sobě a má své místo jisté i zde. Jednadvacetiletý fenomén by rád využil už toto utkání k dosažení mety 10 gólů v národním týmu - momentálně mu chybí jeden políček. Na opačném konci hřiště by měl pokračovat mezi třemi tyčemi Andre Hansen, kterému výjimečnou příležitost v Lotyšsku (2:0) daroval pozitivní covid-19 test obvyklé jedničky Runeho Jarsteina.
Norsko - pravděpodobná sestava:
Hansen; Pedersen, Ajer, Strandberg, Meling; Thorsby, Normann; Elyounoussi, Thorstvedt, Odegaard; Haaland
Gibraltar - pravděpodobná sestava:
Coleing; Sergeant, Wiseman, Chipolina, Britto; Torilla, Ronan, Mouelhi, Valarino; Barr, Hernandez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.00 - 44.00 - 75.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Turecko532015:711
2.Nizozemsko531116:510
3.Norsko53117:410
4.Černá Hora52128:97
5.Lotyšsko51137:104
6.Gibraltar50052:200
Skupina H
Chorvatsko - Slovinsko  (úterý 20:45)
Chorvatsko může ve skupině H podniknout opravdu zásadní krok k zisku alespoň strategické druhé příčky, která zaručuje minimálně play-off o účast na světovém šampionátu. Pokud se mu podaří porazit Slovinsko, které je na třetí pozici, odsune svého soka na rozdíl šesti bodů, jenž by se mu už opravdu těžko stahoval. A zároveň musí myslet na atak prvního Ruska.

Jenže právě Slovinci jsou těmi, kdo Vatreni způsobil doposud jedinou porážku v rámci tohoto kvalifikačního cyklu. Ta se konala na samém začátku. Svěřenci trenéra Zlatka Daliče tehdy čelili opravdu velké kritice, nakonec ale přišlo na řadu zlepšení, povinné body totiž vybojovali jak proti Kypru, tak proti Maltě. A zářijová část byla v jejich podání též velmi, velmi slušná.

V Moskvě si proti Rusům zapsali na své konto cennou bezgólovou remízu, na půdě Slovenska vyhráli nejtěsnějším možným způsobem, a jsou tak druzí jen vlivem horšího skóre. "Jsme teď pasováni do role favorita. Musíme být, protože hrajeme doma," uvědomoval si chorvatský lodivod. "Pokud nebudeme tak běhaví a snaživí jako v Bratislavě, čeká nás obtížné utkání."

Možná je tomu naposledy, co během jednoho reprezentačního srazu budou muset mužstva absolvovat tři ostré soutěžní zápasy. Program se po přerušení prakticky všech soutěží, včetně těch na národní úrovni, a to vlivem pandemie koronaviru, konečně srovnal. A všechno by tedy mělo směřovat do starých kolejí. "Snažíme se prostě vždy připravit na boj," povídal Dalič.

Poměrně slušně se Chorvaté vypořádali v posledních dvou duelech s absencí svého historicky nejzkušenějšího hráče Luky Modriče. "Jsem spokojený s tím, jak jsme hráli. Opravdu nemám žádné námitky," uznale přikývnul. "Nemůžeme s Lukou prostě vždy počítat. Snad nám bude k dispozici v listopadu. Chceme se zbavit dojmu, že bez kapitánovy nepřítomnosti se nedaří."

I slovinského kouče Matjaže Keka docela překvapilo, kterak si jeho soupeř v uplynulých dvou případech počínal. "Chtěl bych poblahopřát svému kolegovi Daličovi. I bez Modriče dosáhl na parádní výsledky," chválil. "Je určitě těžké ho nahradit, avšak že by Chorvatsko nemělo útočníky, to se říci nedá. Ale nechci tu mluvit jen o něm, i my máme svou kvalitu," podotkl.

Hosté zatím v bojích o MS v roce 2022 prohráli hned dvakrát, v obou případech venku. Třetí prohra na cizím hřišti by mohla znamenat velkou komplikaci pro možný postup. "Tohle je derby, které s sebou vždy přináší napětí," povídal Kek. "Ve Splitu chci, aby mí hráči ukázali přesně to, co po nich vyžaduji. Tohle střetnutí nebude mít nic společného s tím v Lublani."
Chorvatsko - pravděpodobná sestava:
Livakovič - Juranovič, Lovren, Vida, Sosa - Pašalič, Brozovič, Kovačič - Vlašič, Kramarič, Perišič
Slovinsko - pravděpodobná sestava:
Oblak - Balkovec, Mevlja, Blažič, Stojanovič - Zajc, Štulac - Mlakar, Lovrič, Iličič - Šeško
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.72 - 3.55 - 5.66
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rusko - Malta  (úterý 20:45)
Reprezentaci Ruska čeká povinný zápas proti Maltě a nic jiného, než tři body se ani neočekává. Sborná má na svém kontě zatím jen jednu porážku a společně s Chorvatskem má stejný počet bodů, ovšem lepší skóre.

Rusko bude v Otkrytie Aréně v Moskvě jasným favoritem. Oba soupeři se potkali jen jednou v březnu letošního roku a Rusko vyhrálo na Maltě 3:1. Sborné zatím tato kvalifikační skupina sedí, byť černou kaňkou je jediná porážka 1:2 na Slovensku. Skupina H je jedna z nejvyrovnanějších a šanci na postup má zatím všech šest týmů, včetně předposlední Malty.

Sborná před týdnem remizovala s vicemistry světa Chorvaty 0:0 a čisté konto udržela i na Kypru, kde zvítězila 2:0. I když výsledky nejsou zas tak přesvědčivé, tak důležitější je aktuálních deset získaných bodů, což činí nového trenéra Valerije Karpina spokojeným. Rusko v minulé kvalifikaci chybělo, protože bylo pořadatelskou zemí.

Malta má na svém kontě jednu výhru a jednu remízu a už to je považováno za velký úspěch. Už v březnu senzačně remizovali na Slovensku. Ostrované se na závěrečný turnaj nikdy nedostali a ani letos se s nimi nepočítá, byť díky bodovému zisku šance stále existuje. Je však mizivá, protože konkurence je velká a kvalita je spíše na straně soupeřů, například Rusko.

Hosté se v sobotu utkali se Slovinskem a překvapivě vyrovnanou partii rozhodl jediným gólem z pokutového kopu Sandi Lovrić. Před týdnem ale přišla velká chvíle Malťanů, svěřenci trenéra Devise Mangii překvapivě přejeli Kypr o tři góly, což se rozhodně nečekalo! Bylo to první vítězství od zápasu Ligy národů proti "trpasličí" Andoře. Tehdy se Malta také prosadila třikrát.

V ruské nominaci na všechny tři zápasy chyběl kvůli rozhodnutí trenéra Valerije Karpina střelec Arťom Dzyuba. Jinak žádné další absence Rusko neregistruje. Co se týče Malty, té budou chybět Matthew Guillaumier, Bjorn Kristensen, Luke Gambin a Matthew Calleja.
Rusko - pravděpodobná sestava:
Guilherme - Fernandes, Diveev, Dzhikiya, Karavaev - Barinov, Erokhin, Kuzjajev - Ionov, Miranchuk, Cheryshev
Malta - pravděpodobná sestava:
Bonello - Shaw, Pepe, Muscat - Attard, Caruana, Teuma, Camenzuli - P. Mbong, Satariano, J. Mbong
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.13 - 9.34 - 21.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovensko - Kypr  (úterý 20:45)
Slovensko v posledních dvou zápasech kvalifikačních bojů o postup na světový šampionát vybojovalo pouze jeden bod, začíná tak ztrácet na první dvě místa v tabulce, která mu mohou účast na turnaji zaručit, a je tedy pro něj bezpodmínečně nutné, aby naplno uspělo v souboji s Kyprem. Tomu se dařilo v září dokonce ještě hůře a je aktuálně na samé poslední příčce.

Plichta na půdě Slovinska nebyla pro domácí vyloženě špatným výsledkem, nicméně porážka s Chorvatskem s jejich šancemi na urvání předních pozic dost zamávala. I kdyby nad Kyprem nyní zvítězili, po tomto zářijovém cyklu se na ně nevyhoupnou. Je však třeba podotknout, že neodvedli v posledních dnech špatné výkony, alespoň tedy dle slov kouče Štefana Tarkoviče.

Ten byl rád, že před tímto duelem neměl jeho celek problém ohledně testování na onemocnění COVID-19, nakonec se ale bude muset obejít bez zdravotně nezpůsobilého Jakuba Holúbka a Matúše Bera. "Naší hlavní snahou je navázat na svá vystoupení proti Slovinsku i Chorvatsku. V obraně i útoku jsme působili kvalitně," říkal Tarkovič. "Teď musíme hrát trochu jinak."

Podcenit svého soka Slováci nehodlají. Už v březnu na jeho půdě zaznamenali nepříjemnou ztrátu, v Nikósii uhráli pouze bezbrankovou remízu. V jeho kádru chybějí dva zkušenější a pro jeho sestavu poměrně klíčoví hráči, a to jak obránce Konstantinos Laifis, tak též útočník Pieros Sotiriou. Doposud hosté získali čtyři body, naposledy nestačili ani Maltě, ani Rusku.

Sokoli tak budou proti Kypřanům plnit roli favorita. Svěřenci trenéra Nikose Kostenogloua nejsou v úplně nejlepším rozpoložení, od nečekaného březnového skalpu Slovinska i včetně dvou přátelských měření sil prohráli čtyřikrát v řadě, nevstřelili jedinou branku a desetkrát inkasovali! "Kypr není tým, který nakopává míče. Chce si tvořit možnosti," dodal Tarkovič.

Slovenský stratég si moc dobře uvědomuje, že tenhle zápas jeho pro jeho mužstvo důležitý. "My musíme vyhrát, tři body potřebujeme," povídal. "Pořád chceme být ve hře, živit dál svůj sen zahrát si na závěrečném mistroství. Z našeho úhlu pohledu by měl být Kypr hratelným soupeřem. Vše možná rozhodne naše aktivita, hráči se musí tlačit co nejvíce do zakončení."
Slovensko - pravděpodobná sestava:
Rodák - Koscelník, Šatka, Škriniar, Hancko - Duda, Kucka, Hamšík - Mak, Boženík, Weiss
Kypr - pravděpodobná sestava:
Michael - Psaltis, Katelaris, Soteriou, Karo, Ioannou - Loizou, Artymatas, Kastanos, Papoulis - Christofi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.44 - 4.55 - 8.67
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Rusko53118:410
2.Chorvatsko53115:110
3.Slovinsko52124:47
4.Slovensko51315:56
5.Malta51136:94
6.Kypr51131:64

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (19)

Přidat komentář
Modroočko

Dnes sa hrá veľa zápasov aj v Ázii a Afrike, bude to zaujímavý kvalifikačný deň

Reagovat
Benfica

pre mňa dnes program Azerbajďžan - Portugalsko a Angola - Líbia

inak Africká kvalifikácia je celá dostupná na youtube FIFA TV

Reagovat
Seydou Doumbia

ty seš jinej gurmán z hlavy neznám ani 1 hráče z těch zemí ted bastos nebo někdo takový z lazzia možná

Reagovat
Benfica

Ako ja tiez nie, ale mna bavi africky futbal, vzdy ma vie niecim prekvapit, ze bud sa zasmejem alebo pozeram, ze neckane dobra uroven btw vcera Pobrezie Slonoviny x Kamerun bol dobry zapas celkom.. na fakt peknom stadione

Reagovat
Seydou Doumbia

tak si to užij, potom dej report

Reagovat
Benfica

Reagovat
Modroočko

poprosím tiež report, Líbya zatiaľ vyzerá celkom zaujímavo a zaujíma ma, aké by mala šance proti Egyptu.

Reagovat
Benfica

Líbya hrala celkom dobre, na moje prekvapenie. Ja som čakal pohodovú výhru Angoly. Zahrali peknú akciu s gólom, ale v prvom polčase to bola snáď ich jediná šanca. Druhý polčas už bol vyrovnaný až možno do 75 minúty, potom už si výhru ubránili.

Na Egypt to, ešte asi nebude. Nebol to zápas zase v nejakom veľkom tempe, a Egypt je ešte stále trocha ďalej.. aj čo sa týka v porovnaní s Angolou aj s Líbyou. Ale tiež, videl som snáď prvý zápas Líbye, takže ťažko mi povedať, len to je taký môj dojem aktuálny.

Reagovat
Benfica

Tak zápas bol celkom zaujímavý, docela dosť aj ľudí, ale nie plno. Prvý polčas bola Angola lepšia, ale Líbyjcom sa podarila fakt pekná akcia a gól dali oni. Druhý polčas začal vyrovnane, ale na konci zápasu už tlačila Angola, mali pár sľubných šancí, ale nič z toho. Zato, ale celý zápas ich útočník toho veľa kazil. Líbia hrala celkom fajn, hlavne v na začiatku druhého polčasu.

Inak teraz večer celkom zaujímavé výsledky.. jednak Líbia, ale aj Burkina Faso uhral remízu s Alžírskom a Guina-Bissau čo som rád (na Africkom poháre, vždy najviac fandím Luso-krajinám ) vyhrala v Sudáne až 1-4.

Inak taký malý postreh z Tanzánie.. ešte možno pred polrokom som len tak zo srandy pozeral Africkú ligu majstrov. Chcel som vidieť hrať Wydad, ale stream mi z ničoho nič prepol na zápas Simba-Al Ahly (alebo Mezembe, neviem už, ale súper nepodstatný). Išlo o to, že aj Wydad mal prázdno, všade už snáď len v USA neboli pozatvárané štadióny a tam na Simbe plný štadión. Hneď som si pozeral, že kde to je tak som zistil, že v Tanzánií prezident povedal, že oni koronavírus nemajú, že nepotrebujú nič zatvárať ani testovať ani nič. Potom som ešte postrehol, že im záhadne zomrel na zápal pľúc, neskôr som sa dozvedel, že aj sám prezident....... dnes už ten istý štadión bol prázdny

Reagovat
Seydou Doumbia

Drsný pěkný souhrn

Reagovat
Benfica

Diky

Reagovat
Seydou Doumbia

kusadasispor - modafenspor turecký pohár si náhodou dnes nekukal, když si takový gurmán ?

Reagovat
Benfica

Nie, nie turecký futbal ma veľmi nezaujíma btw dnes ani nebol ani čas veľmi...

Reagovat
Seydou Doumbia

Taky ne, závody se sádrou

Reagovat
Benfica

Reagovat
eder

O to víc se těším na víkend, kdy se už konečně bude zase hrát fotbal.

Reagovat
REPLIKATOR

Turci úplně v h*jzlu

Reagovat
2miguel1

Griezmann to sabotoval v Barcelone

Reagovat
LAM

Depay 10 golů v posledních 10 zápasech

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele