Preview jihoamerické kvalifikace - 11. a 12.10.

11.10.2008, 10:01, aktualizováno 12.10.2008, 10:14
Previews
Brazilci se vydali dobýt Venezuelu a ačkoliv se domácí všemožně snaží přesvědčit, že už nepatří mezi fotbalové trpaslíky, favorit zápasu je jasný. Ve druhém utkání přivítá Ekvádor v Quitu Chile a bude chtít vvyužít nadmořské výšky k vítězství. Účastníkovi posledních dvou MS se zatím v kvalifikaci moc nedaří a tak potřebuje body jako sůl.
Bolívie - Peru  (sobota 21:00)
V nadmořské výšce 3 600 metrů oba celky potřebují vyhrát nebo vyhrát. Jsou na chvostu tabulky a další ztráta pro ně znamená prakticky konec nadějí na postup. Erwin Platini Sánchez, trenér domácích, se jen usmíval nad prohlášenícm svého protivníka Jose Chemo del Solar, kouče Peruánců, který přiveze své svěřence na stadión Hernando Siles de La Paz až 2 hodiny před zápasem, aby snížil vliv řídkého vzduchu. "Ta nadmořská výška neni žádnou výhodou nebo nevýhodou! Rozhodující je domácí prostředí, fantastické publikum a sebedůvěra po bezbrankové remíze v Brazílii!" Erwin Platini Sánchez je známým bouřlivákem a po vyloučení v utkání s Ekvádorem v Quitu bude tentokráte hezky sedět v chládku, na tribuně.

O sestavě odmítl mluvit, ale i tak se dá téměř s jistotou napsat, že v útoku nastoupí dvojice Joaquín Botero a Marcelo Martins Moreno, zatímco středová řada bude spoléhat na výkon Joselito Vaca a Pablo Escobara.

Hráči Peru chtějí konečně prolomit ono prokletí stadiónu v La Paz, kde naposledy vyhráli jejich předchůdci v roce 1975! Jose Chemo del Solar : "Domácí jsou favority. V těchto horách se jich bojí Brazílie a Argentina, my máme respekt také. Ale musíme si rovněž uvědomit, že například v této kvalifikaci zde sehrála Bolívie 3 utkání, vyhrála nad Paraguají, remizovala s Kolumbií a prohrála s Chile." Hosté se na utkání připravují na jihu své země, ve městečku Tacna. Do zápasu nenastoupí obránce Alberto Rodríguez a středopolař Nolberto Solano, oba pro zranění. Zajímavostí také je, že finanční krize Peruánského fotbalového svazu je tak hluboká, že si musel na cestu půjčit peníze od Sdružení ligových klubů!

A ještě malá perlička na závěr: do prodeje bylo dáno 40 tisíc lístků a jejich cena se pohybuje od 4 do 42 dolarů.
Bolívie - pravděpodobná sestava:
Carlos Arias; Abdón Reyes, Ronald Rivero, Ronald Raldes, Enrique Parada; Wálter Flores, Ronald García, Joselito Vaca (Jaime Robles), Pablo Escóbar; Joaquín Botero a Marcelo Martins.
Peru - pravděpodobná sestava:
Leo Butrón; Amilton Prado, Carlos Zambrano, Walter Vílchez, Juan Vargas; Rainer Torres, Paolo De la Haza, Piero Alva, Daniel Chávez; Juan Carlos Mariño a Johan Fano
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.40 - 5.00
více informací
Argentina - Uruguay  (sobota 23:10)
Lahůdka, šlágr tohoto kola! Argentina v derby Río de Plata chce konečně letos vyhrát! Vždyť se ji to v posledních 4 zápasech nepovedlo! Ekvádor (1-1), Brazile (0-0), Paraguay (1-1) a Perú (1-1). A když ještě "zacouváme" do minulého roku, zjistíme že 20. listopadu Argentina prohrála v Kolumbii 1:2! Poslední výhra má datum 17. listopadu! To na stadiónu Riveru dostala Bolívie nakládačku 3:0! Uruguay v minulém kole remizovala doma s Ekvádorem (0:0) a ještě předtím vyhrála v Kolumbii (1:0).

Pro Argentinu, věřte tomu nebo ne, se jedná o zápas roku. Případná ztráta, nezapomeňme že ve středu hraje v Santiagu s Chile, může mít nemilé následky, znamenající propadnutí až na nepostupovou pozici! Ale poslední výkony týmu doslova "nacpaného" hvězdným prachem nejsou přesvědčivé. Tlak na Messiho a spol. bude obrovský a argentinský fanoušek umí být hodně nepříjemný.

Alfio Basile to zkoušel na trénincích jak se jen dá, vzadu hráli tři obránci, v útoku zase bez hvězd, Diego Milito je podporoval na rozehrávce, ale nikdo neví jak tým nakonec nastoupí. Budou hrát opravdu jen s trojicí v obraně, nebo to bude klasická "čtyřka"? Cristian Ledesma nebo Esteban Cambiasso? Má vůbec Juan Román Riquelme formu aby se mohl objevit v základní jedenáctce? Basile odmítá mluvit s novináři, ti ho nemají příliš v lásce, nálada okolo národního týmu Argentiny je hodně napjatá. Jaký výsledek z toho asi tak může vzejít..?

Oscar Tabárez ví dobře, jak bude důležité přežít prvních 20 minut utkání. Soupeř zcela jistě vrhne všechny síly do útoku. Ale s postupujícím časem a za stavu 0:0 se jistě projeví nervozita, fanoušci začnou pískat a pokřikovat na hráče... Hostům bude chybět Diego Forlán z Atlético de Madrid.
Argentina - pravděpodobná sestava:
Juan Pablo Carrizo; Javier Zanetti, Nicolás Burdisso, Martín Demichelis, Gabriel Heinze; Cristian Ledesma, Javier Mascherano; Lionel Messi, Juan Román Riquelme; Carlos Tevez nebo Sergio Agüero a Diego Milito.
Uruguay - pravděpodobná sestava:
Juan Castillo; Jorge Fucile, Diego Lugano, Diego Godín, Martín Cáceres; Maximiliano Pereira, Diego Pérez, Walter Gargano, Cristian Rodríguez; Luis Suárez a Sebastián Abreu
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.00 - 7.25
více informací
Kolumbie - Paraguay  (neděle 01:20)
V sobotu hraje vedoucí celek kvalifikace v Bogotě s Kolumbií. Eduardo Lara, nový trenér Kolumbie, před zápasem prohlašuje, že rozhodujícím faktorem bude domácí prostředí a tlak fanoušků. Po vedení mládežnických celků se tedy Lara dočká své premiéry u A týmu. Po té co Kolumbijci 2x za sebou prohráli má jediné přání: "Chci aby hráči vyběhli na hrací plochu bez obav, bavili se fotbalem, zapomněli na důležitost tohoto souboje. A uvidíte, že tak bude vše pro ně jednodušší. Paraguay má vynikající hráče, talentované a důrazné. Je třeba proti nim hrát po zemi a nedarovat jim míč.”

V brance dostane přednost Agustín Julio, obrana bude spoléhat na dvojici zkušených Amaranto Perea (Atlético de Madrid) a Mario Yepes (Chievo Verona). Tím, který bude muset ve středu pole stále něco vymýšlet je Giovanny Hernández z Júnior de Barranquilla, góly se čekají od Wasona Rentería (Sporting Braga) a současného krále kolumbijských střelců Freddy Montera z Deportivo Cali. Roque Santa Cruz z Blackburnu je mimo hru pro zranění.

Na druhé straně je hodně nejasností okolo sestavy. Claudio Morel, hráč Boca Juniors, má stále problémy se zraněním kolena na pravé noze, Nelsona Haedo z Borussia Dortmund zase trápí natažený stehenní sval. Také z těchto důvodů trenér Gerardo Martino neurčil základní sestavu: " Morel se připravoval samostatně a jeho potíže pokračují. Hado je na tom o poznání lépe, ale ne na 100%. V záloze jsou připraveni Oscar Cardozo a Aureliano Torres."
Kolumbie - pravděpodobná sestava:
Agustín Julio; Camilo Zúñiga, Amaranto Perea, Mario Yepes, Pablo Armero; Freddy Guarín, Gerardo Bedoya, Fabián Vargas, Giovanny Hernández; Wason Rentería a Freddy Montero.
Paraguay - pravděpodobná sestava:
Justo Villar; Darío Verón, Julio César Cáceres, Paulo Da Silva, Enrique Vera; Aureliano Torres (Claudio Morel), Édgar Barreto, Víctor Cáceres, Christian Riveros; Salvador Cabañas a Nelson Haedo (Óscar Cardozo)
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.20 - 2.70
více informací
Venezuela - Brazílie  (neděle 22:00)
"Je čas na překvapení!", řekl trenér domácích César Farías. Nechme se tedy překvapit...

Venezuela prohrála v Peru a v Paraguaji a tak by pro ni bod proti Brazílii byl samozřejmě úspěchem. "Vino tinto" jak se národnímu týmu této země, díky svému vůdci Hugo Chávezovi silně koketující s novodobým modelem socialismu říká, chce v neděli ožít. Farías: "Musíme využít každé příležitostí, která se nám naskytne. Brazílie je těžký soupeř,všichni víme jak vynikající hráče má!"

Venezuela nemůže počítat s Tomasem Rincónem, je v trestu, nahradí ho Franklin Lucena. V obraně se objeví Roberto Rosales místo Gerzona Chacóna, který je stále na seznamu zraněných. Radostnou zprávou pro domácí je návrat obránce José Manuela Reye. Ten v neděli nastoupí ke svému 102 mezistátnímu utkání!

A co favorizovaná Brazílie? Cestou k utkání se nejdříve výběr trenéra Dungy zastavil v Maracaibu a až později pokračoval do San Cristóbalu, kde se bude hrát. Práce kormidelníka tohoto výběru je v poslední době často kritizována a vše vyvrcholilo po domácí bezbrankové remíze s Bolívií. Nebudou hrát Ronaldinho, Dunga ho nepovolal, Diego je v trestu, Luis Fabiano zraněn. Tato současná hvězda útoku Sevilly FC měla místo v základní jedenáctce "pod pokličkou"...Tyto absence nabídly možnost návratu do reprezentace dvojici Kaká - Adriano.

Robinho, hráč Manchester City, před odletem do Venezuely prohlásil: "Každé utkání je jiné a v žádném případě se nejedná o jakousi odplatu za poslední střetnutí v Bostonu (USA), kde nás Venezuela porazila 2:0. Jsme připraveni velice dobře, naším cílem je samozřejmě postup na MS 2010 do Jižní Afriky, výhra v tomto souboji je dalším krokem. Soupeře nepodceňujeme."
Venezuela - pravděpodobná sestava:
Renny Vega; Roberto Rosales, Jose Manuel Rey, Pedro Boada, Jorge Rojas; Franklin Lucena, Miguel Mea Vitali, Alejandro Guerra, Ronald Vargas; Juan Arango a Giancarlo Maldonado.
Brazílie - pravděpodobná sestava:
Julio César; Maicon, Lucio, Juan, Kléber; Josué, Elano, Gilberto Silva, Kaká; Adriano a Robinho.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.00 - 3.75 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Ekvádor - Chile  (neděle 23:55)
Chile chce v Quitu vyhrát a nadmořské výšky 2 850 metrů se nebojí! Taktika Peruánců, kteří do La Paz přijeli až 2 hodiny před utkáním s Bolívií, se neosvědčila, trenér Chile Marcelo "El Loco" Bielsa na to jde jinak. Od minulé neděle se jeho výběr soustředil ve sportovním areálu Liga Deportiva Universitaria de Quito, týmu který vyhrál poslední ročník Copa Libertadores.

Názor na toto rozhodnutí je rozdílný. Hráči tvrdí, že se cítí velice dobře a s rozhodnutím trenéra jsou spokojeni, odborníci říkají, že týden je moc a moc málo na adaptaci organismu. Jak vše dopadne se dozvíme až po utkání, ale jedno je jisté: národní tým Chile vyhrál dokonce v La Paz, Bolívie, a stadión v tomto městě je ještě o kilometr blíž k oblakům!

Mládí, vedení míče, pohyb na hřišti, chuť do hry, dobré výsledky. To je Chile současnosti. V Ekvádoru chtějí hosté vyhrát, udržet se na postupové pozici a připravit se na středeční zápas roku s Brazílií v Santiago de Chile.

Ekvádor chce pokračovat ve stejném duchu jako tomu bylo v kvalifikaci na MS 2002 a 2006, kdy se stadión "Olímpico Atahualpa" proměnil v pevnost. Letos jim to ale až tak nevychází, prohra 0:1 s Venezuelou mluví sama za sebe... Téměř všichni hráči prohlašují, že 3 body zůstanou doma, ale například Iván Hurtado žádá o klid a prozíravost, novináři a fanoušci si musí uvědomit, že Chile je dnes vynikající. Poněkud jiný názor má trenér Ekvádoru Sixto Vizuete, ten prohlásil o Chile následující: "Je to náladový celek, toho musíme využít, když jim nevyjdou první minuty zápasu, ztratí jistotu, položí se!"

Fakta vypovídají o tom, že Ekvádor pod vedením tohoto kouče má problémy doma vyhrát, nedává góly. Cristian Benítez z mexického klubu Santos a Felipe Caicedo z Manchesteru City ovšem tentokráte slíbili, že nějakou tu branku zcela jistě dají...
Ekvádor - pravděpodobná sestava:
Marcelo Elizaga; Omar De Jesús, Iván Hurtado, Giovanny Espinoza, Paul Ambrossi; Segundo Castillo, Antonio Valencia, Joffre Guerrón, Walter Ayoví; Cristian Benítez a Felipe Caicedo.
Chile - pravděpodobná sestava:
Claudio Bravo; Gary Medel, Gonzalo Jara, Ismael Fuentes; Antonio Vidal, Carlos Carmona, Roberto Cereceda, Matías Fernández; Alexis Sánchez, Humberto Suazo a Mark González.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.25 - 3.40
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Paraguay852116:617
2.Brazílie834111:413
3.Argentina834111:513
4.Chile841313:1213
5.Uruguay833216:612
6.Kolumbie82424:710
7.Ekvádor823310:149
8.Venezuela82159:137
9.Peru81435:167
10.Bolívie81258:205

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (49)

Přidat komentář
smazaný uživatel

úžasné ,,, přesně to tu chybělo !

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak snad Brazilci zabujují. A Argentinci by mohli Messiho šetřit.

Reagovat
smazaný uživatel

V tak důležitém zápase asi těžko. Ale budu se dívat-první my a potom Argentina. To bude rozdíl

Reagovat
smazaný uživatel

No pokud ho chtějí využít i v dalších zápasech, tak by ho měli šetřit. Uruguay by měli porazit i bez něj. Na výběr hráče mají.

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko

Proč by jako měl sedět v tak důležitý zápas?

Reagovat
smazaný uživatel

Pač mu hrozý zranění.

Reagovat
alegre

Ale to hrozí snad kazdemu v kazdem zapase, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

JDe o pravděpodobnost a ta je v tomto případě (= v tomto zápase) u Messiho vyšší.

Reagovat
alegre

Po Messim jdou v kazdem utkani...

Reagovat
smazaný uživatel

To jsme zrovna nemyslel. Jde o to, že Messi mel při tréninku zdravotní problémy. V Barceloně před každým utkáním podstupuje vyšetření, které ukáže, v jakém stavu jsou jeho svaly a zda tedy hrozí zranění. V Argentině ho ale nemají, takže se nedá ověřit, jak na tom teď je, klidně to tréninkové zranění může být předzvěst...

Reagovat
alegre

Ano, v tom mas pravdu...

Reagovat
alegre

A také proto 5 utkání za sebou Argentina nevyhála...

Reagovat
smazaný uživatel

Když Messi jel na Olympiádu tak nesmí hrát za Argentinu jenom v přátelákách a v kvalifikaci může?

Reagovat
smazaný uživatel

V kvalifiakci musí bych řekl.

Reagovat
smazaný uživatel

aha, já jsem nevěděl jak to je protože byly domluveni s Barcelonou kvůli tomu jak ho pustili na OH že nebude reprezentovat.Ale asi to je jenom na přáteláky.

Reagovat
smazaný uživatel

resp. ho barcelona musí pustit ne? snad nemusí reprezentovat

Reagovat
alegre

musí ho uvolnit...

Reagovat
Oxbow

Moc dekuji skvela prace

Reagovat
smazaný uživatel

vyborna prace diky

Reagovat
alegre

Tak Argentina vyhrála, Paraguay taky, Bolívie rozsekala Peru. Uvidíme jak si dnes Brazilci poradí s Venezuelou a zda Chile vyhraje v Ekvádoru. Jestli hosté vyhrají bude asi o postupujících rozhodnuto. Pomalu, ale jistě...

Paraguay 20

Argentina 16

Brasil 13

Chile 13

Uruguay 12

Colombia 10

Ecuador 9

Bolivia 8

Venezuela 7

Perú 7

Reagovat
smazaný uživatel

Ta sestava Brazilců sice nevím o moc alternativách, ale oproti minulosti je to slabý odvar...

Reagovat
Mr.Jindros

Taky se mi to zdá nějaké podivné... to fakt nemají nic lepšího než tohle.

Reagovat
smazaný uživatel

Minimálně na sedmi místech určitě ne .

Reagovat
One-Real

Julio César; Maicon, Lucio, Elano, Kaká; Adriano a Robinho ?

Reagovat
smazaný uživatel

Kaká? No já myslím, že těžko mají někoho dlouhodobě lepšího i na pozice Juana a GS.

Reagovat
One-Real

Ok, já vypisoval ty, o kterých jsem myslel, že nemají lepší alternativu .

Reagovat
smazaný uživatel

Místo Elana Diego a do útoku spíš Fabiana.

Reagovat
One-Real

Jj, na Diega jsem pozapomněl.

Reagovat
Tsigi

Jako fanda Barcy myslíš, že by Alvés zahrál i levýho beka ?

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že by to nemusel být problém. Centrovat umí oběma nohama. Ale nikdy jsem ho nalevo hrát neviděl. V repre nastupuje často napravo v záloze.

Reagovat
Tsigi

Brazilci mají smůlu na pravého beka snad dva nejlepší hráči na ten post a pak v záloze a v útoku taková bída

Reagovat
smazaný uživatel

Pod Dungou je to vyloučeno.

Reagovat
fantomas

Kaká. Jeho kopací technika je prostě neskutečná.

Reagovat
fantomas

No a Robinho...no comment.

Reagovat
alegre

To byly 2 góly!!!

Reagovat
fantomas

Jojo fantastické. Bude report, Alegre?

Reagovat
alegre

Adriano!!! To prihravka na nej mela oci a on suverene umistil! Bude "deset"? CONCACAF mam hotov, souhrn ze vcerejsich zapasu take, po Ekvador - Chile to dopisu a poslu!

Reagovat
smazaný uživatel

Hraje se dobrý fotbal? Nebo spíš, má cenu to zapínat?

Reagovat
alegre

Jo, je to docela zajimave.

Reagovat
smazaný uživatel

Ekvador-Chile by mela byt jasna 0 v polocase tak mozna i na konci,protoze me nic jineho nez 0:0 nenapada.

Reagovat
alegre

Asi ano, ale fandit budu Chile...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jsem naladil Brazílii, na posledních 15 minut. Dívám se 5 minut a říkám, že ti kluci si z toho dělají srandu

Reagovat
alegre

Oni si z toho delali srandu od zacatku!

Reagovat
smazaný uživatel

No já když to vidím. Takový typičtí venkovskobetonoví kluci

Reagovat
smazaný uživatel

Kteří kluci a prosím bližší vystvětlení té srandy

Reagovat
smazaný uživatel

No Ekvador taky neni bez sanci jak v zapase tak v cele kvalifikaci takze se da cekat kdyz ne krasna tak urcite bojovna kopana.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele