Přestaňte klusat, donutil Saúdy k obratu jejich kouč. Kdo je vlastně Hervé Renard?

23.11.2022, 14:47
Aktuality
Hervé Renard (© AFP)
Saúdskoarabský král Bin Salmám vyhlásil svátek, vždyť největší země arabského poloostrova vyhrála ve svém úvodním zápase mistrovství světa nad Argentinou! Jihoameričané byli chyceni do ofsajdové pasti a na střídačce se smál vitální sympaťák Herve Renard (54). Francouzský kouč "Zelených sokolů" zdaleka nedosahuje věhlasu slavnějšího krajana Deschampse, ale v úterý jej úplně zastínil. Kde se vzal muž, který se postaral o jednu z největší senzací historie světových šampionátů?

Ve fotbalovém životopise toho má sice rodák ze savojského Aix-les-Bans napsáno mnoho, jako hráč toho ale zase tolik neodkopal. V 80. letech alespoň seděl jako teenager v kabině AS Cannes a může říci, že nosil balóny tehdejší ikoně Zlatko Vujovičovi, ale že také zažil Zidanův debut ve velkém fotbalu. Tehdy 17letý Zizou byl jeho spoluhráčem.

Renardova prvoligová kariéra však skončila záhy. Za dvě sezony odehrál v obraně jen tři zápasy a pochopil, že štěstí bude muset hledat jinde. Zavděk vzal angažmá ve třetiligovém přímořském Stade de Vallauris kousek od Cannes. Na riviéře v teple se mu zalíbilo.

Jenže bylo potřeba také vydělat nějaké peníze a tak se Hervé pustil i do poctivé práce. Ve svém posledním angažmá v Draguignanu, kde jeden rok působil jako hráč a následně převzal roli kouče, chodil ráno uklízet a odpoledne ho čekaly tréninky. Nakonec si také sám úklidovou firmu založil.

Tělo jako řecký Bůh

Fotbal ale dál miloval a zejména díky přátelství s ikonickým koučem Claudem de Royem se dostal do netušených destinací. Když anglické Cambridge v roce 1994 tápalo ve třetí lize, oslovilo práve De Roye. Ten však místo sebe poslal do univerzitního města kamaráda Renarda. Historek o první velké štaci energického Francouze koluje nespočet, ale ani náznak křivého slova o svérázném kouči neuslyšíte od brankáře Johna Ruddyho.

"Nemyslím, že by nějaký manažer dal příležitost 17letému klukovi, který začal chytat ve čtrnácti. Prvních 15 minut svého debutu jsem byl tak nervózní! Ale Hervé byl velmi dobrý v tom, že vám dal pocit, že jste neuvěřitelně dobří," vyprávěl Ruddy pro deník Guardian. Ten den zachránil penaltu, Cambridge vyhrálo 1:0 a následné výkony vynesly gólmanovi zkoušku v Manchesteru Unitedl, následný přestup za 250.000 liber do Evertonu a hezkou kariéru v Premier League.

Renardovu osobnost a filozofii pak dokumentují i další slova jeho tehdejších svěřenců. "Do posilovny chodil s námi a sezona pod ním byla a stále je ta nejtěžší, jakou jsem kdy absolvoval, Dokázal uběhnout sedm nebo osm mil denně bez problémů. Měl tělo jako řecký Bůh," vzpomínal Shane Tudor, nejlepší střelec Cambridge.

"Byl úplně jinde, pokud jde o kondici a výživu. Neuznával žádné omáčky, to jídlo bylo zvláštní, ale klukům pomohlo snížit procenta tuku. Bylo v tom hodně sportovní vědy, ještě v době, než se z toho stala velká věc," dodal další útočník Jermaine Easter.

Afrika jako domov

Epizoda v Cambridge trvala jednu sezonu, ale díky nabraným konexím a zkušenostem se Renard mohl vydat za dalšími dobrodružstvími. Chviličku byl ve Vietnamu, chvíli doma ve Francii, ale od roku 2008 se jeho domovem stala Afrika.

Se Zambií se stal v roce 2012 vítězem Afrického poháru národů a ve stejné soutěži triumfoval o tři roky později s reprezentací Pobřeží slonoviny. "V Africe se cítím tak svobodný. Ten kontinent mi přinesl výjimečné uznání, nemyslím si, že bych mohl žít jinde," vyprávěl pro magazín Leral, když představoval svou partnerku Viviane Diéye v jejich rezidenci v Senegalu.

Mimochodem půvabná Senegalka byla manželkou jiného francouzského fotbalového světoběžníka Bruno Metsua, který v roce 2013 zemřel na rakovinu. Před 20 lety to byl právě Metsu, kdo dovedl k Senegal k senzačnímu vítězství nad mistry světa z Francie a tehdejší prezident země Abdoulaye Wade vyhlásil státní svátek. Nyní se podobný kousek povedl i dalšímu partnerovi Vivien, svátek si užívá Saúdská Arábie. Zda v tom jsou kouzla půvabné Afričanky, ví asi jen ona sama...

Renard se stal pro Saúdy ikonou během jediného dne. Popularitu mu dodala i slova hráčů, kteří popisovali trenérovo motivační chování o poločasové přestávce v šatně. "Máme šíleného kouče. O poločase nám řekl věci, které nás donutily žrát trávu," řekl po zápase Abdulelah Al-Malki. Bláznivá řeč se vyplatila.

Přehled utkání Argentina - Saudská Arábie 1:2

"Je to tak, o poločase jsem kluky trochu poškádlil. Řekl jsem jim: 'Je to dobré, zatím jste ale jen trochu klusali'... A oni pak šli za něčím, co někdy rozhoduje," vyprávěl francouzský taktik po utkání pro BeIn Sports. "Nejste v soubojích dostatečně silní. Jim se tvrdost nelíbí! Musíme do toho jít! Hlavně bez míče! Ale až ho získáte, nebojte se ukázat svůj talent. Zůstaňte v klidu, přijde to samo," prozradil, jaká slova volil v kabině.

Ale svět tleskal i herní taktice, kterou Renard ohromil svět. Ofenzivní argentinské hvězdy padly do jeho pečlivě nachystané ofsajdové pasti, sudí u postranních čar a u VARu je chytili hned desetkrát.

Místo toho, aby Saúdská Arábie zůstala na své polovině a bránila se, navíc při protiútocích ukázala stylový a krásný fotbal. A také dodala motivaci dalším podceňovaným týmům. Favority turnaje totiž varovala, že je možné porazit i velké hvězdy, stačí, když posloucháte svého trenéra...

Autor: Livesport.cz / Tomáš Rambousek

Komentáře (19)

Přidat komentář
eder

Reagovat
eder

Olda Šetrnej je Boss!

Reagovat
Rudnevs

Trener s velmi zaujimavym zivotopisom a stale na svoj vek vyzera moc dobre

Reagovat
smazaný uživatel

Moje matka mi volala po třetím hracím dnu, že je Renard hezčí než Giroud (nemá ráda Girouda a doslova nesnáší Jágra). Tohle nedokážu posoudit, ale rozhodně má charizma. Nedivím se, že dzihadisty takhle strhnul. Hrají skvěle a Argentina hrála špatně.

PS a ano, chci se pochlubit, že jsem si volal s mámou a že nesnáší Jágra.

Reagovat
Rudnevs

Extrémna charisma z neho ide, možno zlé porovnanie, ale v niečom je tak trochu futbalový James Bond, neviem ani čím to je, či už je to ten výzor, tie jeho večné biele košele alebo celkovo. Akože taktiež som hetero, ale môžem posúdiť aj tak, že vyzerať takto v jeho veku by chcel fakt asi každý. Navyše aj povahovo podľa mňa moc zaujímavý človek, ktorý toho zažil zrejme fakt veľa, kopec angažmá v Afrike, vo futbalovo neprebádaných krajinách. Je to proste blázon.

Reagovat
Kucka

Reagovat
dondinho

Na tý fotce je podobnej Lex Barkerovi alias Old Šetrhendovi

Reagovat
thewall

Reagovat
FUnk

Reagovat
jenage

Reagovat
smazaný uživatel

Je to borec, úspěchy má

Reagovat
prevadec spojitosti

Co znamená ,,zachránil penaltu,,?

Reagovat
Fenix

No jako že ji chytil.

Reagovat
smazaný uživatel

Hever Saúdů a Renegad!

Reagovat
Kocour Klapuška

Ještěže nepíšeš titulky ty

Reagovat
rezba

Já ho zaregistroval snad poprvé na APN 2010, kde se Zambií postoupil z extrémně těžké skupiny a vypadl na penalty s Nigérií.

Reagovat
smazaný uživatel

kdybych byl gay, tak do něj jdu

Reagovat
Fill

Jako Herve Renard absolutní špička pro repre tým, na klubové úrovni to nikdy nebylo ono, ale od triumfu se Zambií trénující legenda!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele