Premier League v kostce (3. kolo)

26.08.2015, 14:56
Názory a komentáře
Anglická liga nadále pokračuje ve vysokém tempu. Uplynulý víkend se hrálo v brzkých odpoledních hodinách i pozdě večer, hrálo se za deště i za tropických paren. I přesto nebyla nouze o výjimečné výkony, krásné góly či (a především) oslňující zákroky brankářů. K vidění byl také první hattrick v nové sezóně.

Postaral se o něj útočník Bournemouthu Callum Wilson, jenž se rovněž postaral o jeden velký milník. The Cherries totiž díky němu zaznamenali historicky první gól v Premier League a po strhující přestřelce s West Hamem i první tři body. Logicky mu díky tomu neunikla ani nominace do ideální sestavy kola.

V ní se potká ještě s jedním spoluhráčem. Dva fotbalisty má v nejlepší jedenáctce víkendu taky obhájce titulu Chelsea, která ve třetím kole konečně poprvé zvítězila. Bez jediné výhry je však poněkud překvapivě Tottenham; naopak díky Sunderlandu už není v tabulce žádný tým bez bodu. Stoprocentní zůstává pouze Manchester City; doposud suverénní Manchester United, Liverpool i Leicester shodně remizovaly.

Zápas 3. kola: West Ham vs. Bournemouth

Utkání Bournemouthu jsou zatím velmi atraktivní. Nováček Premier League působí velmi pozitivním dojmem, ve všech zápasech hrál na vítězství, a i když zabodoval až ve třetím kole, získal si jistě přízeň řady fanoušků anglické soutěže.

Ve zmíněném třetím kole narazili svěřenci Eddieho Howea na West Ham a už od prvních minut navázali na dobré výkony z předchozích duelů. Po fatálních chybách Aarona Cresswella a přesných zakončeních Calluma Wilsona vedli záhy 2:0, a kdyby do přestávky přidali další přesné trefy, nikdo by se nemohl divit.

Po změně stran však West Ham bleskově zareagoval a po sedmi minutách už bylo srovnáno. Divoká přestřelka v Upton Parku ovšem pokračovala i nadále, trefili se Pugh, do třetice Wilson a nakonec Maiga. Carl Jenkinson byl na závěr hanebného výkonu ještě vyloučen. Zkrátka zápas se vším všudy, na jehož konci si zasloužené vítězství 4:3 odvezl Bournemouth.



Gól 3. kola: Samir Nasri

Manchester City vstoupil do sezóny fantasticky, zničil West Brom, Chelsea a zvítězil i do třetice - opět s čistým kontem. Výhru 2:0 na hřišti Evertonu uzavřel střídající Samir Nasri, který připomněl náročným příznivcům Citizens, že minimálně o technické dovednosti nepřišel. Na hranici vápna si narazil s Yayou Tourém, od nějž obdržel delikátní oblouček dovnitř šestnáctky, a dalším lobem překonal i Tima Howarda. Nádhera.



Zákrok 3. kola: Petr Čech

Nový gólman Arsenalu nevstoupil do letošní sezóny Premier League ideálně. Špatným výkonem se podepsal pod porážku s West Hamem a média na něm nenechala nit suchou. Proti Liverpoolu však Petr Čech zářil. Pochytal několik jasných gólových šancí a zachránil Gunners alespoň bod za bezgólovou remízu. Ten nejlepší si schoval proti Christianu Bentekemu, v momentu, kdy už leckdo (včetně manažera Brendana Rodgerse) slavili branku...



Hráč 3. kola: Callum Wilson

O Bournemouthu se v posledních dnech napovídalo i napsalo hodně. A právem. Divoký zápas na hřišti West Hamu ovládli právě svěřenci Eddieho Howea, v jejichž řadách zazářil především útočník Callum Wilson. Mladý Angličan konečně ukázal všechny svoje největší přednosti - rychlost, výběr místa v šestnáctce a zakončení (jeho výkon si můžete prohlédnout výše v sestřihu zápasu kola).

Darrena Randolpha v loňské sezóně pokořil dvakrát - v zápasech proti Birminghamu. V sobotu nové akvizici Kladivářů nastřílel hned tři góly. Při prvním pohybem zmátl Reida a v nesnadné pozici krásně zakončil. Druhý gól mu daroval Cresswell, Wilson však využil dokonalý čich na góly. Hattrick dovršil z penalty; byl ale platný i v mezihře. Zvládal hlavičkové souboje, po jednom z nich naservíroval jasnou gólovku Kingovi. Server WhoScored jeho výkon ohodnotil známkou 9.68.

Břídil 3. kola: Carl Jenkinson

Výkon obrany West Hamu v utkání proti Bournemouthu byl zcela šokující. Stoperská dvojice ani defenzivní štít Obiang nedokázali hru ze zadních řad řídit, Reid s Ogbonnou (či poté Tomkinsem) prohrávali osobní i hlavičkové souboje a nestíhali ani rychlostně. Největší hrůzu však předvedli oba muži na krajích obrany. Aaron Cresswell doslova asistoval u prvních dvou gólů Calluma Wilsona; prvotřídním "failem" byl nicméně výkon jeho kolegy.

Carl Jenkinson už v prvním dějství předvedl dvě minely, jež zůstaly nepotrestány. Po změně stran se pak nechal žákovsky vykoupat před třetím gólem Cherries a to vůbec nejlepší si nechal na konec. Zdánlivě pohodový souboj o míč nepochopitelně prohrál s Gradelem, kterého vzápětí ve vápně stáhl k zemi - penalta, vítězný gól + červená karta k tomu. Šílený výkon, který server WhoScored "ocenil" nevídanou známkou 3.75.

Sestava 3. kola

obrázek

Za výslednou grafickou úpravu sestavy patří díky Lukáši Recovi.
Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Stejně jako minulý týden, i tomuto víkendu vládly především skvostné výkony brankářů. Petr Čech, Tim Krul nebo Costel Pantilimon; všichni se ovšem museli sklonit před famózním představením Jacka Butlanda ze Stoke, jenž pochytal šest pokusů Norwiche, přičemž minimálně čtyři zákroky byly skutečně prvotřídní.

Pravou stranu hřiště ovládl Simon Francis z Bournemouthu - především po ofenzivní stránce. Připravil první gól svého týmu a zoufalého Aarona Cresswella nutil i nadále k chybám. Ani jeden ze tří gólů potom nešel přes něj. Výborně se předvedl i Robbie Brady z Norwiche, který coby levý obránce přichystal hned šest příležitostí svého týmu. Stoperskou dvojici tvoří José Fonte ze Southamptonu a Fabricio Coloccini z Newcastlu, kteří měli lví podíl na čistém kontu svých týmů v zápasech proti Watfordu, respektive Manchesteru United.

Skutečnou hvězdou prozatímního průběhu Premier League je však jednoznačně Riyad Mahrez z Leicesteru. Proti Tottenhamu dal už čtvrtý gól v sezóně, navíc nastřelil tyčku a byl jednoznačně nejnebezpečnějším mužem remízového zápasu. Fantastické výkony předvádí i David Silva, jenž byl hlavní tvůrčí silou při výhře Manchesteru City na hřišti Evertonu. Ani on však nedokázal vstřelit dvě branky jako záložník West Bromu James Morrison. Proti Chelsea se prosadil dvakrát, v obou případech nádherně - v úvodu však neproměnil penaltu, a na porážce 2:3 se tak podílel i negativně.

Bez nadsázky dokonalý debut má za sebou Pedro, který měl na přípravu před utkáním jeho Chelsea proti WBA necelé tři dny. Přesto byl nejlepším hráčem zápasu, byl neustále aktivní, dal gól a na další přihrál Diegu Costovi. I ten kromě vstřelené branky u jedné také asistoval a výrazně se podílel na první výhře Chelsea v sezóně. Hvězdou kola je výše zmíněný "Hattrick Hero" z Bournemouthu Callum Wilson, který doplní ofenzivní trio.

Statistické okénko 3. kola

- náhradní gólman West Hamu Darren Randolph už musí mít z Bournemouthu noční můry; v posledních čtyřech zápasech za Hammers a Birmingham od něj inkasoval celých 20 gólů (3:4, 2:4, 0:8, 2:4)

- Callum Wilson v utkání Cherries na půdě West Hamu zkompletoval hattrick a doložil, že je na venkovní zápasy expertem; od začátku minulé sezóny jich nasázel už 15 - více než kdokoli jiných napříč čtyřmi nejvyššími patry anglického fotbalu

- West Ham se v loňské sezóně probojoval do Evropské ligy díky fair play, po nástupu Slavena Biliće však prvotřídně "prasí"; v osmi zápasech Premier League a zmíněné evropské soutěži dostali Kladiváři už pět červených a osmnáct žlutých karet

- Chelsea měla loni jednoznačně nejlepší obranu v lize, letos však její zadáci předvádí obrovský kontrast; Blues dostali ve třech zápasech hned sedm gólů, víc inkasovali naposledy v úvodu sezóny 1971/72

- Newcastle zuby nehty udržel bezgólovou remízu na Old Trafford; poprvé od 11. února tak dokázal na hřišti soupeře uhrát alespoň bod (po sedmi prohrách v řadě a skóre 1:18)

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1238)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele