Premier League v kostce (22. kolo)

19.01.2016, 09:48
Aktuality
Třetí kolo roku 2016 nejvíce potěšilo Manchester City, který rozdrtil Crystal Palace a posunul se pouhý bod od čela tabulky. Stáhl tak náskok vedoucího dua Arsenal - Leicester, oba tyto celky totiž o víkendu pouze remizovaly. V boji o Ligu mistrů neztratil Tottenham ani Manchester United, naopak West Ham je vysněnému cíli zase o kousek dál.

Dimitri Payet nezopakoval dokonalý výkon z Bournemouthu a v Newcastlu se musel sklonit před dvojicí špílmachrů z opačné strany. Parádní debut má za sebou Jonjo Shelvey, který měl při vítězství Magpies prsty v obou gólech svého týmu - stejně jako Giorginio Wijnaldum.

V sestupových vodách nicméně Straky plavou i nadále, jelikož Labutě ze Swansea splývaly o stejný kus dál - když zdolaly včera Watford. Poslední dvě příčky pak patří Sunderlandu a Aston Ville. Ta je zoufale poslední i přesto, že z posledních dvou utkání brala na její poměry neskutečné čtyři body.

Právě její mač s Leicesterem byl vůbec "nejnudnějším" sobotním duelem, co se gólů týče. V ostatních zápasech totiž padly minimálně tři branky, bylo tedy skutečně na co koukat. Senzační přestřelka byla k vidění na Stamford Bridge, kam přijel Everton. Naopak v neděli a v pondělí přišel půst a jen dvě trefy ve třech kláních.
Zápas 22. kola: Chelsea vs. Everton

Premier League je soutěž netušených možností. Aby však po prvním otřesném prvním poločasu, na který se nedalo koukat, předvedla Chelsea s Evertonem po obrátce šestigólový thriller se dvěma "rozhodnutími" v nastaveném čase, to tu asi ještě nebylo. Everton vedl 2:0 a 3:2, přesto si ze Stamford Bridge odnáší jen bod. V osmé nastavené minutě zachránil domácím remízu kapitán John Terry.

Anglický stoper nejprve krátce po změně stran gólostroj zahájil, když si srazil do vlastní sítě centr Bainese. Pro Chelsea bylo ještě hůř, když další Bainesův pas proměnil v gól Kevin Mirallas. Jenže domácí se nevzdali a během tří minuty srovnali zásluhou Diega Costy a Cesca Fábregase. Pak ale přišel další "blackout", když na začátku nastaveného času vrátil Evertonu vedení Funes Mori. Dlouhé oslavy se mu však nevyplatily, protože v osmé minutě původně sedmiminutového nastavení srovnal na konečných 3:3 opět John Terry. Byť z ofsajdu, i takové však někdy platí.



Podrobnější záznam v lepší kvalitě, včetně toho z Match of the Day od BBC, si můžete prohlédnout zde.

Gól 22. kola: James Ward-Prowse

V týdnu vyčaroval dokonalý přímák Dimitri Payet, o víkendu se jej pokusil napodobit James Ward-Prowse. Záložník Southamptonu sice tak přesný nebyl, přesto jeho rána neměla daleko k dokonalosti. Gólman WBA Boaz Myhill se ani neobtěžoval skákat a mladý záložník mohl záhy slavit vítězný gól zápasu.



Zákrok 22. kola: Petr Čech

Měl víc práce, než si před utkáním představoval, ale nakonec se stal oprávněně mužem zápasu Arsenalu na půdě Stoke. Nejlepší zákrok, respektive tzv. double save, si připsal proti střele Joselua, při níž musel využít reflex, zručnost i mrštnost. Tu pak obzvlášť, když s dorážkou do prázdné branky přispěchal Bojan. Petr Čech však i jeho pokus brilantně lapil.



Hráč 22. kola: Sergio Agüero

Na podzim se gólově prosadil jen ve třech zápasech, v novém roce už má po třech utkáních na kontě tři góly. Sergio Agüero snad konečně dokázal prolomit krizi způsobenou zraněními a dostal se do své staré formy. Proti Crystal Palace byl k nezastavení a při vítězství 4:0 zařídil tři branky svého týmu.

Po výstavní ráně Delpha se z dálky napřáhl i Agüero, a byť ani on se neobešel bez pomoci protihráče, mrzet jej to nemuselo. Gól na 3:0 pro něj byl snadným soustem, jelikož po přihrávce De Bruyneho mohl jen zasunout míč do prázdné sítě. To nejlepší si ale schoval na závěr, kdy využil svou obrovskou rychlost, přesprintoval Warda a předložil Davidu Silvovi na stříbrném podnose čtvrtý gól svého týmu.



Břídil 22. kola: Jan Kirchhoff

Tohle byl vskutku úděsný debut. Hodný dost možná srovnání s podvodníkem Ali Dia, jenž před lety přesvědčil vedení Southamptonu, že je bratrancem George Weaha. Podepsal měsíční kontrakt a po prvním ostudném vystoupení byl z klubu vyhozen. Taky Jan Kirchhoff si první duel "užil" až coby využitý náhradník, a byť jej Sam Allardyce nejspíš nevypoklonkuje okamžitě, dobré jméno si rozhodně neudělal.

Špatný výkon se omluvit dá, ne však odfláknutý a tím spíš u "Big Sama", který rád nahání své nezdárné ovečky do sprch už před přestávkou. Že Kirchhoff odehrál celých 31 minut plus nastavení, je pro mě osobně obrovskou záhadou. Po jeho příchodu okamžitě Tottenham vstřelil branku na 2:1, na níž německý zadák ještě neměl negativní zásluhu. Jeho show teprve přišla...

Poprvé se Kirchhoff předvedl v 67. minutě. Christian Eriksen postupoval s míčem k brance Sunderlandu, zatímco novic v dresu hostí poskakoval na místě a než aby se pokusil ránu zblokovat, pouze laxně natáhl nohu a zavinil plachtící trajektorii končící v síti. Za pět minut ztratil míč na půli Tottenhamu a vůbec se neobtěžoval vrátit. O dalších sedm minut později už se sice po propadnutí vrátil, ale své neohrabané nohy rozpohyboval ve vápně do kopačky Dannyho Rose. Penalta. 4:1. Vítej v Premier League, Jane!



Kirchhoff neměl o víkendu konkurenci, byl bych ale nerad, kdyby se zapomnělo na další "hnusný" výkon od Roberta Hutha. Kromě toho, že hrál špatně - chyboval u gólu Gestedeho a daroval samostatný nájezd Liboru Kozákovi - navíc českého útočníka sestřelil loktem ve vápně, za což měla určitě následovat penalta a možná i červená karta. Nemyslím si totiž, že by Huth máchl paží bez úmyslu. Obzvlášť, když letos předvádí podobné odpornosti na pravidelně - viz zde a tady.

Sestava 22. kola

obrázek

Za výslednou úpravu sestavy patří velké díky Vojtovi Ustohalovi.
Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Mezi gólmany o víkendu kraloval Petr Čech, který vychytal Arsenalu čisté konto na hřišti Stoke City. Český brankář pochytal čtyři střely a hned několikrát musel vytáhnout prvotřídní zákrok (viz zákrok kola). Na levé straně obrany předvedl dokonalý výkon Charlie Daniels z Bournemouthu, který taktéž pomohl týmu k čistému kontu a navíc neustále podnikal výpady do útoku. Měla se na něj pískat penalta, jiný pokutový kop proměnil a nakonec ještě parádně asistoval u dalšího gólu Cherries.

Mezi stopery naprosto zazářil Ashley Williams, jenž v centru obrany Swansea působil jako nepřemožitelná skála. Především jeho zásluhou vystřelil Watford na branku jen dvakrát a ještě k tomu slabě. Sám navíc gólem rozhodl o vítězství. Výborný výkon předvedl i Fabricio Coloccini z Newcastlu, jenž rovněž přitahoval míče jako magnet a kraloval defenzivě Newcastlu. Jeho spoluhráč Daryl Janmaat zase vedle poctivé defenzivní práce ještě parádně asistoval u vítězného gólu.

Životní výkon má za sebou Fabian Delph, jenž byl rovnocenným sokem v bitvě o hráče kola Sergiu Agüerovi. Ze záložníka Man City prýštila energie na všechny strany a střed pole Pellegriniho celku konečně nebyl mučen líným kralováním Yayi Tourého. Delph vedle toho navíc vstřelil vítězný gól z třiceti metrů. Hned dvakrát se prosadil James Ward-Prowse, který nejprve proměnil výstavní přímý kop, aby přidal další branku ještě z penalty.

Jojno Shelvey byl blízko nominaci, ale podobně jako třeba Cesc Fábregas se do ní nakonec těsně nedostal. I proto, že parádní výkon předvedl Christian Eriksen, jenž dal Sunderlandu dva góly a svým spoluhráčům přichystal šest klíčových přihrávek. Prsty prakticky ve všem důležitém měl i Georginio Wijnaldum - ten jeden gól dal, na další přihrál, pročež spoluhráče Shelveyho zastínil i svým širokým "work-ratem".

Bournemouth zničil Norwich v důležitém utkání o udržení 3:0 a vedle kompletního výkonu Danielse na tom měl velké přičinění i jeho kolega z levé strany pole Marc Pugh. Nikterak hvězdný fotbalista, který často nepatří ani do základní sestavy Cherries, tentokrát zazářil, krásně nahrál na vítězný gól a byl faulovaný i na penaltu (jíž proměnil výše zmíněný). Králem dvaadvacátého kola se pak stal Sergio Agüero, o němž se více dočtete v rubrice Hráč kola.
Statistické okénko 22. kola

- Wayne Rooney nastřílel v dresu Manchesteru United už 176 ligových gólů a dostal se na vrchol další tabulky; nikdo jiný totiž v Premier League nedokázal dát tolik branek za jediný klub

- "Wazza" si poslední z golů připsal proti Liverpoolu a potvrdil, jak efektivní umí být tým Louise van Gaala; proti Liverpoolu Rudí ďáblové v letošní sezóně vystřelili na branku čtyřikrát a vstřelili čtyři góly

- utkání Chelsea s Evertonem bylo na branky bohaté, a to především na ty v nastaveném čase; vyrovnávací gól Johna Terryho z času 97:53 byl nejpozdějším gólem v Premier League od listopadu 2011, kdy se ještě později prosadil Victor Anichebe (98:14)

- Vedle Petra Čecha zachytal fantasticky i Jack Butland, který jen navázal na své perfektní výkony z průběhu celého podzimu; jeho reflexivní zákroky jsou přitom jen kapka v moři; mladý Angličan pochytal nejvíc střel ze všech brankářů Premier League (dle premierleague.com 80, dle Opty dokonce 81)

- Christian Eriksen je učiněným expertem na utkání proti Sunderlandu; proti Black Cats nastoupil už počtvrté a zatím se vždy gólově prosadil - tuto sobotu dokonce dvakrát


To nejlepší ze světa Premier League, včetně odkazů na články, naleznete i na naší Facebookové stránce. Staňte se fanoušky a žádná zajímavost z anglického fotbalu už vám neunikne!

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (620)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele