Premier League v kostce (1. kolo)

16.08.2016, 14:55
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Trvalo to skoro tři měsíce, ale jsme zpátky! Nejsledovanější a dle mnohých i nejkvalitnější fotbalová soutěž se vrátila na stadiony i na televizní obrazovky a Eurofotbal u toho pochopitelně nemůže chybět. Premier League je bohatší o řadu manažerských i hráčských hvězd, no a také Premier League v kostce se může vytasit s několika novinkami. Přeji příjemné čtení i sledování!

Osvědčené věci se zpravidla nemění, takže i v naší tradiční kostce zůstávají staré známé rubriky, které si pamatujete z minulé sezóny. Každý týden se tak můžete dle zvyku těšit na souhrn nejlepšího utkání, na video nejkrásnějšího gólu i zákroku a dozvíte se také, kdo z hráčů měl nejpovedenější a kdo naopak nejméně povedený zápas.

Součástí Premier League v kostce je samozřejmě nadále také oblíbená Ideální sestava kola, k níž bude opět dodávat grafickou podobu Víťa Horák. Nepřipravím vás ani o výčet nejzajímavějších statistik. Tím ovšem průvodce týdnem v nejvyšší anglické soutěži, na rozdíl od minulého ročníku, nekončí.

Nově se totiž můžete těšit hned na dvě rubriky, které, doufám, posunou kostku zase o něco dál. Ta první se pokusí trochu rozšířit povědomí o nejlepších fotbalistech kola z hlediska statistik. Ze serveru WhoScored.com vždy vyjmu trojici nejlepších hráčů dle známek a dle osvědčeného modelu z Eurozápisníků představím jeho nejsilnější herní aspekty v daném klání.

Druhá novinka má pak ryze zábavní charakter. Z průběhu celého kola vždy vyberu trojici vtipných okamžiků, jež Premier League přinesla. Zde pak může být drobná motivace i pro vás, čtenáře. Kromě záběrů ze samotných duelů, sociálních sítí a všemožných televizních studií totiž budu čerpat i z diskuzí v naší familiární anglické sekci.
Zápas 1. kola: Arsenal - Liverpool

Hned napoprvé nám Premier League nabídla prvotřídní šlágr nejen na papíře, ale i co se týče atraktivity a gólové zásilky. Arsenal přivítal Liverpool v neděli odpoledne a duel dal zavzpomínat na nedávné vzájemné zápasy obou těžkých vah. Vždyť tento sedmigólový trhák byl už čtvrtým kláním těchto soupeřů za posledního dva a půl roku, v němž padlo minimálně pět branek!

Divoký mač předznamenal už první gól - Theo Walcott nejdřív neproměnil penaltu, aby hned za minutu využil další chyby Morena a otevřel skóre. Do přestávky však nádherným přímákem vyrovnal Coutinho, který se po obrátce spolu s Lallanou a Maném postarali o nekompromisní obrat na 1:4. Kanonýři už dokázali v závěru pouze snížit zásluhou Oxlade-Chamberlaina a Chamberse.



Podrobnější záznam v lepší kvalitě, včetně toho z Match of the Day od BBC, si můžete prohlédnout zde.

Gól 1. kola: Adama Diomande

Fantastický přímý kop Coutinha (viz video níže) by si cenu pro gól 1. kola také zasloužil, avšak vítěz může být jen jeden. Branka Adamy Diomandeho (nebo snad Abela Hernándeze?) byla navíc vůbec první trefou v novém ročníku Premier League. Kasper Schmeichel v brance Leicesteru sice skvěle vyrazil hlavičku Daviese, ale na dvojí nůžky zmíněného dua byl krátký. Akrobatický kousek navíc olízl břevno. Paráda.



Zákrok 1. kola: Maarten Stekelenburg

Jako jednička Evertonu je prý příliš slabý, tvrdí mnozí. Maarten Stekelenburg ovšem hned při soutěžním debutu předvedl perfektní výkon korunovaný dvěma světovými zákroky, které zachránily Toffees proti Tottenhamu alespoň bod. Nejlepší zásah kola předvedl Holanďan proti ráně krajana Vincenta Janssena, jenž proti němu stál tváří v tvář v bezprostřední blízkosti. Zvítězil ovšem ‚Stekeho‘ reflex.



Hráč 1. kola: Philippe Coutinho

Pozornost se upírala na nové i osvědčené superstar - Hazarda, Agüera, Mahreze či Zlatana. Titulky většiny deníků však všem ukradl Brazilec Philippe Coutinho, kterého na hřišti Arsenalu dokázal zastavit jen jeho největší démon - zranění. Do té doby se drobný kouzelník nedal chytit, před pauzou vyrovnal fantastickým přímým kopem, aby po obrátce navýšil vedení Liverpoolu i ranou ze hry.



Břídil 1. kola: Simon Francis

Především jeho vinou je Bournemouth po prvním kole na úplném dně tabulky. Simon Francis se nezachoval jako správný kapitán a krátce před pauzou poslal Cherries hloupou chybou do kolen. Manchester United, jmenovitě Juan Mata, s povděkem přijal jeho zkaženou přihrávku, po níž zmíněný Španěl utíkal sám na branku. Aby toho nebylo málo, Francis znehodnotil Borucův zákrok navrch tím, že odražený balón opět naservíroval Matovi před odkrytou svatyni.



Hvězdy 1. kola dle WhoScored.com

1. Philippe Coutinho (Liverpool) - 8,83
- 2 góly, 3 střely na branku, 2 klíčové přihrávky

2. Etienne Capoue (Watford) - 8,64
- gól, 3 úspěšné průniky, 6 obranných zákroků, 3 přerušené akce

3. Leroy Fer (Swansea) - 8,58
- gól, 6 vyhraných vzdušných soubojů, 5 přerušených akcí, 3 odklizené balóny

Ideální sestava 1. kola

obrázek

Autor: Víťa Horák

Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Z brankářů vstoupil do nové sezóny nejlépe Maarten Stekelenburg, byť třeba i Heurelho Gomes odchytal povedený zápas. Holandský čapák ovšem Everton podržel třemi zákroky a dva z nich byly zcela prvotřídní. Za reflexivní parádu proti Janssenovi byl oceněn Zákrokem 1. kola, avšak i zásah vůči tečované Lamelově ráně by se v sestřizích vyjímal.

Po prvním kole jsou na čele fotbalisté Manchesteru United, kteří zabrali také největší počet míst v Ideální sestavě kola. Parádní debut za sebou má Eric Bailly, jenž byl v utkání s Bournemouthem nepřekonatelný v defenzivě a navíc byl nesmírně silný (a kreativní) i na přihrávce. V nejlepší jedenáctce ho doplní i Antonio Valencia, pro neděli pravý bek, který svou lajnu znamenitě opanoval.

Zbytek obranné řady obsadili fotbalisté nováčků, kteří vstoupili do elitní soutěže se vztyčenými hlavami. Hull City porazil Leicester a velkou zásluhu na tom má stoper Curtis Davies, jenž nenechal Musu s Vardym prakticky na okamžik osamocené. Perfektní defenzivní představení navíc podpořil i vepředu, po jeho hlavičce dorážel nůžkami Diomande. Barvy Middlesbrough pak hájí levý bek a kapitán George Friend, který se činil hlavně v ofenzivě, když třeba hned čtyřikrát úspěšně pronikl přes svého soka.

Boro má v optimální sestavě ještě jednoho zástupce, Gaston Ramírez byl proti Stoke nejlepší na place, připsal si tři úspěšné průniky, trefil tyčku a hlavou nachystal gól pro Negreda. Ještě o fous povedenější představení má za sebou pravý záložník Hullu Robert Snodgrass. Autor vítězného gólu navíc rozehrál roh před první brankou a při udržování vedení se činil nesmírně bojovným způsobem.

Záložní řadu doplňuje ještě Dušan Tadić ze Southamptonu, jemuž se v utkání s Watfordem povedlo nastřádat hned šest klíčových přihrávek; a jen zásluhou Gomesova výkonu nebyla žádná z nich nakonec asistencí. Opačné úkoly měl jeho někdejší spoluhráč Sadio Mané, který se s debutem v Liverpoolu popasoval náramně - kromě gólu ještě podnikl čtyři úspěšné průniky a šestkrát soupeři odebral míč.

Králem celého kola se stal dvougólový Philippe Coutinho, o jehož výkonu se dočtete výše. Vzhlížet k němu pro jednou musí i největší Rudý ďábel Zlatan Ibrahimović, ten se musel spokojit s tím, že byl nejlepší mezi útočníky. Na zlatých píscích v Bournemouthu předvedl komplexní výkon, dal gól, připravil kolegům dvě šance a vyhrál tři vzdušné souboje.
Statistické okénko 1. kola

- Leicester podlehl Hullu a stal se prvním úřadujícím šampionem od roku 1989, který prohrál svůj první duel nadcházející sezóny; prohrál i vicemistr Arsenal a dovršil zkázu favoritů - aby první i druhý tým minulého ročníku prohrál úvodní duel, to se nestalo dlouhých 63 let

- Zlatan Ibrahimović si pomalu ale jistě podmaňuje další soutěž, proti Bournemouthu skóroval hned při svém debutu a dovršil svou fenomenální bilanci; hned ve svém prvním klání se totiž vedle Premier League gólově prosadil i v Serii A, La Lize, Ligue 1 a Lize mistrů

- Ross Barkley pomohl gólem Evertonu k remíze 1:1 s Tottenhamem a potvrdil svoji specializaci na úvodní zápasy sezóny; branku vstřelil už ve svém třetím "openeru" v řadě

- Álvaro Negredo je v Anglii mistrem debutů, když za Middlesbrough skóroval nejen při prvním soutěžním utkání, ale dokonce vůbec první střelou na branku; totéž se mu přitom podařilo už před třemi lety v Manchesteru City

- Paddy McNair prožil vskutku úděsný debut v dresu Sunderlandu, když si hned po 215 vteřinách na hřišti vstřelil vlastní gól; stal se navíc na den přesně po pěti letech prvním debutantem, jemuž se to přihodilo (13. 8. 2011 - Danny Gabbidon, QPR)
Nejvtipnější momenty 1. kola

1. Gary Lineker ve studiu BBC Match of the Day



2. Jamie Vardy a jeho pěst

3. Basketbalový blok Branislava Ivanoviće


To nejlepší ze světa Premier League, včetně odkazů na články, naleznete i na naší Facebookové stránce. Staňte se fanoušky a žádná zajímavost z anglického fotbalu už vám neunikne!

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (518)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele