Portugalské okénko (7.) - souhrn

05.01.2013, 23:41, aktualizováno 07.01.2013, 00:41
Komentáře a souhrny
Sporting CP stále nevybředl z krize, včera byl nad jeho síly Paços de Ferreira. Nejtěsnější možné vítězství oslavilo také Porto, které proti Nacionalu přeci jen potvrdilo roli favorita. Benfica dnes o něco přesvědčivěji vyloupila Praiu, zatímco Braga se po trefě Édera rovněž spokojila s výsledkem 1:0...

Estoril Praia - SL Benfica 1:3

06.01.2013 21:15

Góly: 89. Gonçalo - 37. Nicolás Gaitán, 59. Lima, 66. Eduardo Salvio

Nováček Estoril Praia se sice letos uvádí ve výtečném světle, ale na silnou Benficu to přece jen nestačilo. Lisabonský velkoklub si v malém derby bez problémů dokráčel k výhře 3:1 a zůstává tak i nadále na čele tabulky o tři body před Portem.

Domácí kouč Marco Silva poslal na soupeře, který letos v lize ještě neprohrál, sestavu v plné polní; jeho protějšek Jorge Jesús naproti tomu musel na pravého beka postavit Andrého Almeidu místo distancovaného Maxiho Pereiru, a v útoku vedle Cardoza nastoupil Rodrigo. Pouze na lavičce pak zůstali Lima a konečně uzdravený Pablo Aimar.

Benfica se na zaplněném stadionku zorientovala rychleji a zahájila utkání sérií rohů; útoky táhli hlavně oba beci André Almeida a Melgarejo. Právě Almeida se však musel činit i před vlastní bránou, když vynikajícím způsobem zastavil brejk soupeře, který táhnul Licá.

Nátlaková taktika favorita se málem brzy dočkala gólové odměny - v 18. minutě sice Cardozo dokázal zpracovat střílený Rodrigův pas z první, ale jeho střela placírkou se mezi Vágnerovy tyče nevešla. Estoril se nicméně nevzdával a ukazoval, že se s ním letos zkrátka musí počítat; dvojice forvardů Licá - Luís Leal dělala Benfice čím dál větší problémy a po půlhodině hry se druhý jmenovaný málem gólově prosadil. Jeho střela gólmana Artura Moraese sice zmátla, ale postrádala dostatečnou razanci na to, aby se hostující brankář nestihl vzpamatovat a míč napodruhé pokrýt.

Jorge Jesús po této situaci od lavičky razantně zvýšil hlas, a Benfica zareagovala vedoucí brankou. Melgarejovu střelu vyrazil Vágner pouze na roh; k němu se postavil Cardozo, nacentroval do vápna a Gaitán trefil míč krásnou patičkou ve vzduchu - konsternovaná obrana ve žlutých dresech byla bezmocná - 0:1.

Do druhé půle vyběhli Orlové viditelně odhodlaní houževnatého protivníka dorazit, a tento úkol na sebe vzali zejména aktivní Salvio s Gaitánem. Těsně před hodinou hry se pak právě argentinský záložník uvolnil, křízným pasem našel střídajícího Limu, a ten propálil Vágnera nechytatelnou ránou - 0:2.

O šest minut později už bylo definitivně rozhodnuto. Aktivní Melgarejo si pohrál s unavenou defenzivou Estorilu a dloubákem našel na zadní tyči Salvia, který se do míče opřel parádním volejem - kulatý nesmysl se odrazil od brankové konstrukce za záda bezmocného Vágnera - 0:3.

Ani za této situace se však nováček zcela nevzdal a zaznamenal alespoň čestný úspěch, kterému předcházela série standardních situací. V závěru zápasu bylo zkrátka vidět, že se Orlové už nikam neženou, a domácí toho využili v 88. minutě - nutno říct, že s vydatnou pomocí gólmana Artura. Ten totiž nedokázal odpálit míč před Goncalem, který tak zblízka jednoduše zarovnal skóre na 1:3.

Více informací k zápasu

SC Braga - Moreirense FC 1:0

06.01.2013 19:00

Góly: 56. Éder

Braga sice těsně, ale přece jen doma porazila poslední Moreirense a po výsledku 1:0 odskočila pronásledovatelům Pacos Ferreira na čtyři body.

Hosté sice potvrdili, že na velké týmy umí - problémy s nimi mělo v lize i Porto a v poháru dokonce vyválčili remízu s Benficou - ale na tolik potřebné body v boji o záchranu to nakonec nestačilo. Braga uspěla i přesto, že jí chyběli hned dva obránci stabilního základu, Douglao a Leandro Salino.

Utkání začalo v nervózním duchu; ani jeden ze soupeřů nechtěl udělat chybu, a až na nedotaženou akci Fábia Espinha a Ghilase na straně hostí se toho příliš nedělo. Braga poprvé zahrozila až ve 23. minutě, ale byla to čistá gólovka - Rúben Amorim chytře vyzval Alana, který postupoval na branku, ale jeho váhání se střelou umožnilo gólmanu Ricardovi vyběhnout a zmenšit střelecký úhel. K dorážce se pak sice dostal nikým nehlídaný Éder, ale zblízka trestuhodně přestřelil.

Strategie Moreirense byla jasná: eliminovat tlak favorita a spolehnout se na potenci jedné z útočných hvězd, Espinha s Ghilasem. A vůbec to nevypadalo bezvýchodně - oba zmiňovaní těsně před koncem poločasu skutečně zaměstnali brankáře Beta, který však ukázal svoje kvality a zlikvidoval jak nebezpečnou přízemní střelu, tak ostrou hlavičku.

Druhá půle začala v podobném duchu, ale krátce před hodinou hry se Braze konečně podařilo prolomit obranný zámek soupeře a v 56. minutě šla do vedení. Amorim a Mossoró zakombinovali ve středu pole a míč se dostal až k Ismailymu, který svůj energický výlet po levé straně zakončil ránou do tyče; k dorážce se dostal opět Éder, a tentokrát už další selhání nepřipustil - 1:0.

Moreirense se však i přes nepříznivý vývoj nevzdalo a začalo nebezpečně tlačit. Jenže svěřenci Jorgeho Casquilhy mají dlouhodobý problém s produktivitou, a to se ukázalo i dnes - Arsenalistas rozhodně nepředvedli bůhvíjak přesvědčivý výkon, ale impotence kousavého soka ve finální třetině jim nakonec zajistila všechny body bez větších problémů.

Více informací k zápasu

FC Porto - CD Nacional 1:0

05.01.2013 21:30

Góly: 24. Jackson Martínez

Ani ve třetím měření sil s favorizovaným Portem letos Nacional nedokázal skórovat. Po pohárových prohrách 0:3 a 0:2 už nicméně alespoň doopravdy sahal minimálně po nerozhodném výsledku, o což se zasloužil především laxní přístup Dragões k druhému dějství. Tak jako tak nicméně Porto zapomnělo na nedávný mizerný výkon proti Estorilu, aby se na derby s Benfikou naladilo alespoň nějakým pozitivním způsobem.

Hoši z Madeiry na sever Portugalska přijeli prodávat velmi nepříjemný styl se dvěma štítovými záložníky a tvořivým Mihelićem nezřídka staženým uprostřed obou čistě defenzivních tykadel. Favorit potom docela složitě hledal cestičky k brance - obvykle to nešlo po pravé straně, utopený se zdál být Lucho, a tak nejnebezpečněji působil levonohý tandem Varela-Sandro. Tak jako tak si nicméně aktivní Porto stále nedokázalo tvořit jednu šanci za druhou, jak proti Nacionalu bývalo zvykem.

Věci se daly do pohybu teprve s umístěnou hlavičkou Martineze po Moutinhově dodávce od rohového praporku. To se rázem se zajímavými příležitostmi roztrhl pytel: Lucho ve 33. minutě jenom předznamenal učiněnou smršť chvíli před pauzou, během níž se do zajímavých pozic dostali Jackson, James i Danilo (během tří minut). Další branka už každopádně do přestávky nepadla.

Druhý poločas už byl ze strany Dragões mnohem větším trápením, na koncovku úvodní části se zkrátka vůbec nepodařilo navázat (příčinou budiž i Jamesův natažený zadní stehenní sval). Trenér Nacionalu Manuel Machado se koneckonců sám nebál a jedním střídáním konečně podnítil ofenzivní snažení svého mužstva. Ostrované s Keitou v sestavě (namísto Miheliće) vypadali být kousavější, přesto v útoku sotva utvářeli nějaké konkrétní nebezpečenství.

To spíš golman celku z Madeiry, Vladan, se musel v 64., respektive 73. minutě vytasit s výjimečným reflexem. Poprvé pálil Defour po křídelní kombinaci, podruhé Lucho s následnou hrozivě nepřesnou dorážkou Jacksona Martíneze. Ve finále si tak domácí mohli naříkat jedině sami na sebe, že se s Nacionalem minimálně výsledkově takhle natrápili. Ale to už je v jejich podání docela klasika...

Více informací k zápasu

Sporting CP - Paços Ferreira 0:1

05.01.2013 19:00

Góly: 45+1. Paolo Hurtado

Mizérie Sportingu pokračuje. Lisabonský klub dnes možná trochu nešťastně, ale přece prohrál doma s celkem Pacos Ferreira 0:1, a zatímco se i nadále musí nervózně ohlížet přes rameno na sestupové příčky, hosty nečekaný úspěch vystřelil pouhý bod za třetí Bragu. Jediný gól zápasu vstřelil v nastavení první půle Hurtado.

Ne snad že by vítězný tým byl nějakým výrazným outsiderem - svěřencům Paula Fonseky se letos daří výborně a v devatenácti utkáních od začátku sezony prohráli pouze jednou. Duel dvou týmů, z nichž jeden zažívá možná nejlepší sezonu historie a druhý bezpochyby tu nejhorší, tak nakonec vyzněl lépe pro ten první.

20,613 diváků v ochozech Alvalade toužilo asistovat důležité výhře svých miláčků, a domácí na to nešli vůbec špatně - v držení míče jasně dominovali a zejména v úvodu zápasu si zamluvili hřiště takřka výhradně pro sebe. Zejména Marcos Rojo, přesunutý ze stopera na levý kraj, a dvojice křídel Capel - Jeffrén působili svěžím dojmem.

Hostující gólman Cássio musel brzy zasahovat proti nebezpečné ráně van Wolfswinkela, a ve 33. minutě měli jít Lvi do vedení - Capelova hlavička už překonala brankáře, ale nakonec se odrazila od tyče zpět do hry. Tento moment jako by byl pro Sporting zlomoví - Pacos Ferreira totiž krátce poté zapnul vyšší obrátky a dalekonosné střely Antunese a Manuela Josého signalizovaly první nebezpečí.

A vyrovnání obrazu hry vedlo až k vítězné brance. Klíčový brejk vedl Josué, který se vydal směrem k brance a perfektním pasem prostrčil míč na Hurtada, ten si přihrávku zpracoval, zorientoval se a přesnou střelou propálil Ruie Patrícia - 0:1.

Ani po obrátce zvedající se nadšení hostů nikam nemizelo, naopak; Sporting sice nebyl přinucen stáhnout se do obrany, ale nebyl ani schopný dostat se příliš blízko k bráně soupeře. Výborný Josué navíc mohl vedení svého celku ještě zvýšit; Patrício musel vyrážet jeho jedovku z 20 metrů na roh.

Lisabonský klub se nakonec nezmohl ani na nějaký závěrečný nápor - až na Carrillovu hlavičku a několik dalekonosných navštívenek od Cédrika Soarese mohl být Cássio v naprostém klidu. Vzkaz tribun, rozzlobených další bolestivou ztrátou, byl jasný - prezident Godinho Lopes by měl co nejdřív odstoupit.

Více informací k zápasu

Další výsledky

06.01. 17:00
CS Marítimo
1:1
SC Beira Mar
Góly: 58. Fidelis - 52. Serginho
05.01. 19:00
Académica
4:2
Vitória FC
Góly: 13. Salim Cissé, 16. Edinho, 28. Edinho, 84. Edinho - 68. Cristiano, 79. Albert Meyong (pen.)
05.01. 17:00
Gil Vicente
0:0
Vitória SC
Góly: -
05.01. 17:00
Rio Ave FC
0:1
SC Olhanense
Góly: 72. Tiago Targino
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.SL Benfica13112035:935
2.FC Porto12102028:632
3.SC Braga1382328:1526
4.Paços Ferreira1357116:1022
5.Rio Ave FC1353516:1718
6.Vitória SC Guimarães1344513:2016
7.Estoril Praia1343619:2015
8.SC Olhanense1335516:2014
9.SC Beira Mar1335519:2414
10.CS Marítimo1335511:2114
11.Académica Coimbra1327419:2213
12.Sporting CP1326511:1612
13.Gil Vicente FC1326512:1812
14.CD Nacional1333716:2412
15.Vitória FC Setúbal1225513:2411
16.Moreirense FC1315714:208

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (27)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Sporting

Reagovat
smazaný uživatel

nechápem čo sa s nimi túto sezónu deje

Reagovat
miky10

Benfica ♥

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nejradši bych ten Sporting kopl do prdele.

Reagovat
smazaný uživatel

Tyvole to Porto mělo víc štěstí než rozumu..

Reagovat
FC Porto FC

ty blbe přečti si aspon ten report než něco vybliješ xD

Reagovat
Han střelil první

Ty vole já končím.. Oficiálně si jdu koupit nějaký pevný provaz.

Reagovat
Hiko

tohle je teda pěkně vypráskaná sezona

Reagovat
Han střelil první

Hlavně ať jde pryč ta svině Lopes. Protože prodat Perreiru za tak směšný peníz do Valencie je vyloženě výsměch. A kdo za něj přišel? Místo levého beka 2 tragičtí stopeři Boulahrouz s Rojem. A jestli na zimu neuvolní nějaké peníze, tak si myslím (doufám), že ho fans zlynčují..

Reagovat
FC Porto FC

ted je nejlepší čas na zamětřesení v kádru

Reagovat
Han střelil první

Spíše ve vedení..

Reagovat
FC Porto FC

to asi taky

Reagovat
FC Porto FC

James bude kvůli zranění chybět na 100% proti Setúbalu a asi i proti Benfice to není dobrý snad se dá dohromady aspon Maicon

Reagovat
smazaný uživatel

takže už je to jasné izmailov do porta a miguel lopes do sportingu. nevím, jestli tohle sportingu pomůže.

Reagovat
smazaný uživatel

nemyslím si Izmaylov patrí medzi najlepších hráčov Port.ligy aj keď táto sezóna mu nevychádza

Reagovat
FC Porto FC

kde máš že je to jasný když to jasný není. Sportingu to pomůže když se kouknu že jedinej krajní obránce kterej stojí ve Sportingu za něco je Insúa

Reagovat
Benfica

Benfica hrala skvela najmä góly 1 a 3 boli nádherné...

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Benfica opět s přehledem.. Jak jinak

Reagovat
fantomas

Ten James je v pytli. To bude hnedka o mnoho míň zajímavý O Classico.

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
FC Porto FC

Iturbe jde pryč, Atsu na APN tak sem zvědavej jestli tam bude hrát Kelvin nebo jestli Vítor změní rozestavení a dá tam Defoura ale je špatný..

Reagovat
fantomas

Možná by tam moh rovnou Izmajlov, pokud je v pořádku.

Reagovat
smazaný uživatel

Izmailov podepsal smlouvu s Portem na 2,5 roku

Reagovat
FC Porto FC

taky to čtu...no sem docela rád nevadí mi. A Lopes podepsal ve Sportingu na 5,5 půl roku

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele