Portugalské okénko (7.) - preview

05.01.2013, 02:55, aktualizováno 06.01.2013, 08:08
Previews
První klání v novém roce čeká po Portu také dalšího člena dvouhlavého pelotonu; Benfica se představí na půdě sedmého Estorilu. Kromě toho bude ještě Braga odrážet atak nadále překvapujícího Paçosu de Ferreira, a to konkrétně doma proti poslednímu Moreirense...
SC Braga - Moreirense FC  (neděle 19:00)
Třetí Braga má ideální příležitost odstartovat ligový rok 2013 vítězstvím. Klub, který by rád stíhal vedoucí duo v boji o titul, totiž před vlastními fanoušky přivítá poslední Moreirense a cokoliv jiného než tři body by bylo obrovským překvapením.

Daleko více než vedoucí Porto se však Arsenalistas musí momentálně ohlížet za sebe na čtvrtý celek Pacos de Ferreira, který překvapivě vykradl svatostánek Sportingu a dotáhl se na jediný bod; před svěřenci José Peseira tak stojí jednoznačný úkol. Domácí si pocvičili formu už před čtyřmi dny, kdy v poháru dokázali zvítězit na půdě druholigového Navalu 2:1 a postoupit do dalšího kola.

Nebylo to však vůbec jednoduché, jelikož favorit musel otáčet výsledek; nakonec jej spasil kanonýr Éder, kterému po raketovém startu do sezony trochu zvlhl střelecký prach, aby se vrátil jako hrdina v pravý okamžik. Peseiro každopádně celkem pochopitelně nebyl úplně spokojený a nechal se slyšet, že výsledek byl mnohem lepší než předvedená hra.

"Nebyli jsme lepším týmem a asi jsme měli štěstí," konstatoval nekompromisně. "V těchto okamžicích cítíte pocit zadostiučinění. Často jsme po dobrých výkonech ztráceli," dodává. "Svým hráčům stále věřím, ale tohle nebyl ten tým, na který jsem zvyklý. Doufám, že to byla výjimka. Naval je dobré mužstvo a má několik hráčů, kteří by si zasloužili hrát první ligu," vysekl poklonu konkurentovi.

Kouč teď logicky požaduje, aby se hráči ukázali proti Moreirense v lepším světle. "Abychom vyhráli, musíme se zlepšit. Opatrnost je na místě. Moreirense se utkalo s Portem i s Benficou způsobem, který ukazuje, že mají kvalitu," varuje před uspokojením v podobě tabulkového postavení soupeře.

Tým je oslabený o José Luise a Éldersona, kteří budou plnit reprezentační povinnosti na africkém Poháru národů; nejistý je start Douglaa, který si v tréninku stěžoval na bolest v levém stehně.

Moreirense v pohárovém utkání přivítalo giganta z Benfiky a nevedlo si vůbec špatně, dokonce vedlo po trefě Ghilase; favorit však nakonec dokázal odpovědět a dovedl zápas ke konečné remíze 1:1. Potřeboval k tomu až úspěšný pokutový kop Oscara Cardoza.

A právě alžírský forvard Nabil Ghilas je, coby nejzářivější hvězda skromného klubu, v hledáčku několika klubů, údajně v čele s anglickým Evertonem. Prezidentovi Vítoru Magalhaesovi je však jasné, že bez jeho pomoci to bude mít klub s bojem o záchranu ještě mnohem těžší, a jeho vyjádření se nese ve zřetelném duchu: Ghilas musí zůstat. Autor deseti branek v letošních patnácti zápasech má kromě liverpoolského klubu nabídky prý také z Rumunska a Ruska.

Trenér hostů Jorge Casquilha může počítat už i s navrátivším se gólmanem Ricardem Ribeirem; do týmu se vrátil rovněž záložník Tales a připraven by i přes menší potíže s kolenem měl být obránce Nilson. Pod čarou však stále zůstávají zranění Paulinho, Castro a Pablo Oliveira.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Estoril Praia - SL Benfica  (neděle 21:15)
Žádná ztráta od čtvrtého kola, čili 23. září - s takhle strašidelnou vizitkou, s ohledem na soupeře pochopitelně, načíná jarní část sezony loňský vicemistr z Lisabonu. Benfica nyní zajíždí na půdu lehce nevyzpytatelného Estorilu, který sice jasně podlehl Braze, mimoto ale nepříjemně potrápil Porto i Sporting. Kouč favorita Jorge Jesus si je také vědom, že jeho mužstvo čeká těžší zkouška než v sobotu Dragões.

"Benfica není neporazitelná, to žádný tým. V Amoreiře to budeme mít složité, to všichni víme. Ale my jsme na hraní pod tlakem zvyklí," přistupuje Jorge Jesus k prvnímu novoročnímu duelu s patřičnou pokorou. Jak by také ne, například se stoperskou dvojicí letos ještě takové problémy neměl.

Pouze Argentinec Garay se aktuálně zdá být jistotou, Jardel i Luisão strávili určitou část týdne na marodce. "Pokud nebude moci hrát (Jardel), může tam zaskočit Matić, případně i Roderick je připraven, a Miguel Vítor dospívá do závěrečné fáze rekonvalescence," poodkryl roušku tajemství Jorge Jesus.

Kromě toho měla Benfica na přelomu roku jedině příjemné starosti. V ligovém poháru by si postup do semifinále měla doma s Coimbrou pohlídat, v další domácí soutěži - Taça de Portugal - to byla už úplná pohoda (do čtvrtfinále skrze výhru 6:0 nad Avesem) a do toho všeho přišel kanonýr Óscar Cardozo s tím, že rád přiloží pero na papír a podepíše novou smlouvu. Do roku 2016 by si takto měl vydělat 1,3 milionů eur (potažmo celý milion navíc, pokud si dojde pro prémie související s nastřílenými brankami); jestli se tedy vskutku podaří dotáhnout zbývající detaily jednání.

Estoril Praia vypadá být na bitvu s gigantem také solidně připraven; koneckonců v jeho nejčerstvějším klání mu byl za soupeře jiný Goliáš z Porta, a přesto se teď na Kapverdách mohou holedbat remízovým výsledkem 2:2. Pro Estoril to sice byla už druhá plichta v rámci ligového poháru, což v praxi nejspíš bude znamenat stopku, nicméně nadšení v táboře outsider je teď nepopiratelné. Střetnutí s draky mimochodem zmeškalo duo Hugo Leal-Diogo Amado a nyní se dá předpokládat, že ani souboj s Benfikou se těchto borců nebude týkat.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.00 - 4.75 - 1.36
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sporting CP - Paços Ferreira  (sobota 19:00)
První den zbytku Vercauterenova angažmá u Sportingu? Zelenobílé čeká "opravdová" premiéra pod trenérským tandemem Franky Vercauteren-Jesualdo Ferreira, přičemž se médií v průběhu prosince linuly zprávy o tom, že druhý jmenovaný po konci sezony Belgičana v klíčovém úřadě nahradí. Nyní každopádně podzimní tragédii musejí odčinit dohromady...

"Jesualdo chce mít vliv na fotbalová rozhodnutí a o tom to také bude, jakkoliv Franky Vercauteren zůstává na své pozici v bezpečí," potvrdil prezident SCP Godinho Lopes krátce po Ferreirově jmenování generálním manažerem, že někdejší kouč Porta i Benfiky rozhodně nebude působit pouze v kanceláři, daleko od travnatých ploch - daleko spíše Sporting bude minimálně nyní na jaře fungovat s dvouhlavým trenérským vedením.

A jakýkoliv prospěch je jednoznačně žádoucí. Lvi během letošní sezony zvládli všehovšudy čtyři klání z celkových 21 (ve všech soutěžích), jsou venku z evropského i obou domácích pohárů a po 12 ligových kolech ztrácí na čelo tabulky, respektive svého městského rivala, neskutečných dvacet bodů. Přesto by nebylo správné domnívat se, že nyní fotbalisté Sportingu sborově klesají na mysli. Naopak takový Rui Patricio - opora, brankářská jednička a čerstvě i oficiální kapitán týmu (se zástupci v Rinaudovi a Schaarsovi) - po svém jmenování prohlásil, že jediné, na co myslí, je pokračování se Sportingem.

Tak jako tak, pozitivnější nálada stoprocentně panuje v táboru soupeře. Koneckonců právě Paços de Ferreira se Sportingem sdílí skupinu ligového poháru, posledního kolbiště, na němž Lvi totálně selhali. Oba celky měly během ligové pauzy odehrát dva zápasy - a zatímco Paços oba vyhrál se skóre 5:2, Sporting vytěžil jediný bod a vidina postupu ze čtyřčlenné skupiny se pro něj automaticky ubrala do říše snů.

A mužstvo z fotbalového severozápadu země může optimismus těžit i z jiných míst než jen takřka jistého postupu do 4. kola Taçy da Liga. V tabulce nejvyšší soutěže přeci sedí na senzační čtvrté příčce, takže by na jaře za určité konstelace hvězd mohlo o poháry bojovat spíše než mnohem věhlasnější Sporting. Zároveň potom prezident Carlos Barbosa velkolepě plánuje renovaci stánku Mata Real. K té je zatím v této fázi potřeba sehnat dva miliony navíc; a tedy by se slušelo pokračovat v nastolených výkonech.

Sporting bude v sobotu bez obou levých beků, Argentinec Insúa totiž vyfasoval od svazu stopku na dva zápasy; a suspendován je i mladík Dier. Mimoto ale Vercauteren s potěšením opět nominoval trio Boulahrouz-Pereirinha-Pedro Mendes. Trenér Paçosu Paulo Fonseca je naproti tomu rád, že menší obtíže během týdne vytřepali z těla záložník Vítor i útočník Cícero.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.75 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Porto - CD Nacional  (sobota 21:30)
Letos nečekaně jalový Nacional bude mít tu čest, když jako první klub vyzve v tomto kalendářním roce obhájce titulu z Porta. Přitom by teoreticky vůbec nemusel mít šanci na úspěch. Na Dragãu už čtyřikrát v řadě neskóroval ani nebodoval; a nedávné měření sil v Barcelos u příležitosti ligového poháru rovněž dopadlo jasně pro favorita (2:0).

Koncem podzimu Porto minimálně na ligové úrovni vždy vypadalo stěží zastavitelně: do jarní části přetahuje svou šestizápasovou šňůru výher a dvě po sobě jdoucí nuly vzadu. I mezihra v rámci Taçy de Liga potom Dragoes celkem vyšla - Portu docela klidně může v přímém souboji o první příčku stačit domácí remíza se Setúbalem; pokud by stačit neměla, musela by se Praia doopravdy pochlapit zrovna proti Nacionalu.

Muži z Barcelos přitom na přelom roku rozhodně nebudou vzpomínat v dobrém; od letopočtu s číslovkou 2013 si mohou přát hlavně to, co jim v závěru nepřinášel ten s numerem 2012 - čili radost z výhry. Dvě prohry v ligovém poháru samozřejmě při jediném postupujícím ze čtyřčlenné skupiny znamenají automatickou stopku; a pouhé dvě výhry ve všech soutěžích od 21. října, to taky nezní jako žádná slast. A jestli to bude o tolik lepší s navrátilci Marçalem, Sérgiem a Revsonem, tím si nikdo není jistý; kór když se na včerejším ranním tréninku zranil klíčový stoper Manuel Da Costa.

Porto se už vzhledem k zájmu Racingu Avellaneda o duo Lucho-Iturbe muselo vrhnout na přestupový trh, nicméně co se směru "dovnitř" týče, vystačilo si zatím s béčkem jakožto zdrojem potřebných surovin. Christiana Atsua, který se včera připojil ke ghanské výpravě s ohledem na Africký pohár národů, tedy z rezervy přichází nahradit Tozé (zatím není v nominaci); a záda Jacksona Martíneze bude na hrotu čerstvě krýt také Dellatorre. Ten se o místo dvojky popere se Sebou, Kléber totiž doléčuje zranění.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.15 - 7.50 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.SL Benfica12102032:832
2.FC Porto1192027:629
3.SC Braga1272327:1523
4.Paços Ferreira1247115:1019
5.Rio Ave FC1253416:1618
6.Estoril Praia1243518:1715
7.Vitória SC Guimarães1243513:2015
8.SC Beira Mar1234518:2313
9.CS Marítimo1234510:2013
10.Sporting CP1226411:1512
11.CD Nacional1233616:2312
12.SC Olhanense1225515:2011
13.Gil Vicente FC1225512:1811
14.Vitória FC Setúbal1125411:2011
15.Académica Coimbra1217415:2010
16.Moreirense FC1215614:198
Ostatní zápasy
05.01. 17:00Rio Ave FC - SC Olhanense
05.01. 17:00Gil Vicente FC - Vitória SC Guimarães
05.01. 19:00Académica Coimbra - Vitória FC Setúbal
06.01. 17:00CS Marítimo - SC Beira Mar

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (20)

Přidat komentář
miky10

Benfica ♥

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

VAMOS SLB♥

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
penepi

Reagovat
smazaný uživatel

Tak snad dneska Nacional překvapí

Reagovat
smazaný uživatel

Vím že to je asi blbá otazka, ale proč je vždycky napsano ''Portugalské okénko'' ? proč to ''okénko''?

Reagovat
fantomas

Protože se nesleduje celá liga, ale jen čtyři vybraný týmy.

Reagovat
Hiko

kdyby to bylo "portugalské okno", tak bych se bál, že by z něj pak začali skákat fanoušci Sportingu (asi i vč. mě), okénkem se neprovlečou

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
FC Porto FC

Tak snad dnešní utkání uvidím. Prvni domácí zápas v novém roce :) SOMOS PORTO :)

Reagovat
DieFohlenBMG

nacional nedá gol nebo porto +2,5?

Reagovat
FC Porto FC

Sporting

Reagovat
smazaný uživatel

Porto včera náhodně vyhrálo, nu což, jako vždy.. Tak dneska Benfica zas předvede zabijáckej útok!

Reagovat
FC Porto FC

:DDD kdo má každej zápas penaltu?

Reagovat
Han střelil první

Ty jsi hrozný komik.. Vždyť Benfica je odjakživa nejprotěžovanější klub v Portugalsku.

Reagovat
smazaný uživatel

Někdo zasvěcený, co stoji za pádem Sportingu?

Reagovat
Han střelil první

Godinho Lopes.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele