Portugalské okénko (1.) - souhrn

30.10.2012, 13:33
Komentáře a souhrny
Co se událo o víkendu v Portugalsku? Nic moc speciálního. Tři z námi sledovaných favoritů si se svými soupeři poradili, všichni dokonce i mimo vlastní hřiště, přičemž Sporting ještě bez trenéra Vercauterena jenom prohloubil svou krizi. Krom toho se losovalo čtvrté kolo poháru...

Nejtěžší protivníky z naší přeživší trojice vyfasovali přiléhavě ti nejlepší - dva lídři tabulky. Benfica se tedy projede na půdu Moreirense, jež ve třetím kole zaskočilo jejího městského rivala Sporting.

Porto si zase připomene, jak to chodí v druhém nejbohatším regionu Portugalska - na ostrově Madeira se střetne s Nacionalem.

Na Bragu už čeká outsider z těch největších, nováček třetí ligy jménem Pampilhosa.

Z losu vyplývá, že se do osmifinále podívá hned šestý týmu zevnějšku elitní soutěže. Zápasy tohoto kola jsou v plánu na 17. a 18. listopad. Ale teď už k hlavní náplni našeho souhrnu...

Gil Vicente FC - SL Benfica 0:3

27.10.2012 21:30

Góly: 2. Lima, 27. Luisinho, 45. André Gomes

Nečekaně jednoduchá robota čekala na Benfiku ve městě Barcelos, kde je doma Gil Vicente. Hostitelé se patrně před výkopem soukromě domluvili, že jakmile soupeř pronikne do šestnáctky, tak se mu dostane svatého klidu - a vzhledem k tomu, že si druhý tým tabulky v cizím vápně vskutku umí počínat, vítězství pro něj bylo učiněnou hračkou. SLB je tak stále bodově přilepeno na Porto, před které se dokonce vecpalo díky lepšímu skóre.

Trenér Jorge Jesús musel před utkáním značně experimentovat, debutanti André Gomes, Luisinho a Ola John se ovšem místo zbytečného rozkoukávání raději ihned zařadili mezi opory, respektive strůjce sobotního triumfu. Což platilo zejména pro prvně jmenovaného držáka uprostřed zálohy, který tam v 19 letech operoval jako protřelý mazák. Úvodní trefa se nicméně ve druhé minutě rodila po odlišné, osvědčené trase - Maxi Pereira zprava centroval a Rodrigo Lima hladce skóroval již pošesté ve svých prvních sedmi duelech za Benfiku.

Od této chvíle měli hosté vše pod kontrolou, přičemž ještě do poločasu bez problémů rozhodli. A když to dnes nevyšlo jednomu novicovi v základní sestavě (Johna po změně stran vychytal bystrý Adriano), trefily se alespoň jiné neokoukané tváře. Pečlivě budovanou a zároveň dostatečně dynamickou akci po levé straně ve 27. minutě sám rozjel i zakončil levý bek Luisinho. A výrazně na sebe neváhal upozornit také André Gomes, když těsně před pauzou názorně demonstroval protivníkův nedůraz uvnitř vlastní šestnáctky. Odzbrojit ho mohla a měla hned trojice soupeřů; avšak nestalo se tak.

Kouzelný večer hostům pokazila až 70. minuta, kdy se naprosto hloupě nechal vykartovat Enzo Pérez. Podruhé byl napomínán v okamžiku, kdy poměrně blízko u postranní čáry nestíhal protivníka, a tak mu jemně "štrejchl" o nohu. Přitom do té doby se stihl významně podílet na každé ze tří branek svého mužstva. Tomu každopádně stejně nezabránil v cestě za třemi body, Gil Vicente se už zmohlo tak akorát na jednu Yerovu hlavičku proti břevnu.

Více informací k zápasu

CS Marítimo - SC Braga 0:2

28.10.2012 19:00

Góly: 55. Éder, 86. Éder

Braga v těžkém utkání na půdě dalšího pohárového účastníka Marítima dokázala vyválčit všechny tři body a nadále se tak drží na dostřel vedoucího dua Porto - Benfica. Hrdinou zápasů se stal hostující útočník Éder, který vstřelil obě branky.

První poločas příliš fotbalové radosti nenabídl; to je vcelku pochopitelné, uvědomíme-li si, že oba soupeři měli v nohách náročné zápasy na evropské scéně. Obraz hry byl přiměřeně vyrovnaný, přičemž vynikala zejména dvojice útočných hráčů - za domácí to byl Sami, za hosty ve formě hrající Éder. Ani jejich snaha však nedokázala v úvodním dějství prolomit opatrný charakter zápasu - nikdo zkrátka nechtěl udělat první chybu, a tak se diváci v ochozech spíše nudili.

To se nicméně rychle změnilo krátce po startu druhé půle. Braga se totiž rychle dostala do vedení, když se k přímému kopu postavil Hugo Viana a nacentroval do pokutového území. Obrana Marítima nedokázala toto nebezpečí odvrátit, a tak míč prolétl až k Éderovi, který propálil hradbu těl před sebou a překonal Salina poprvé.

Marítimo se však nevzdávalo. Hosté se totiž po úvodní brance stáhli do obranné ulity a setrvali v ní celou závěrečnou půlhodinu; své umění tak musel předvádět zejména gólman Beto. A domácí útočníci z něj byli notně zoufalí: náhradník za stabilní jedničku Quima se totiž blýskl hned třemi vynikajícími zákroky.

Tři minuty před finálním hvizdem se pak odehrála zdaleka nejdramatičtější situace celého klání. Náhradník Alan našel v ojedinělé šanci Bragy precizním centrem Édera, a pohotový forvard promptně poslal míč na Salinovu bránu. Domácí gólman však míč okamžitě vyrazil, a rozhodčí Olegário Benquerenca tak stál před složitým rozhodnutím - byl to gól, nebo ne? Nakonec byla branka (správně) uznána, což se ovšem Salinovi nelíbilo. Následné protesty mu vysloužily červenou kartu, a domácí tak místo kýženého vyrovnání museli čelit porážce s obráncem Valentine Robergem mezi tyčemi.

Více informací k zápasu

Estoril Praia - FC Porto 1:2

28.10.2012 21:15

Góly: 10. Steven Vitória - 57. Silvestre Varela, 60. Jackson Martínez

Na lisabonském předměstí se v napínavém duelu utkali loňští šampióni obou portugalských profesionálních soutěží - nejvyšší Primeiru ovládli hosté z Porta, zatímco domácí Estoril Praia triumfoval v druhé lize. Na Estádio António Coimbra da Mota vládla výborná atmosféra - domácí fanoušci nechtěli dopustit třetí porážku v řadě.

Porto však bylo jasným favoritem utkání, což se projevilo už po dvou minutách hry, když Varelova křížná rána jen těsně minula tyč. Domácí se však rychle oklepali a začali zlobit z protiútoků, přičemž jejich taktikou bylo co nejvíce využívat rohové kopy. A tato strategie se vyplatila hned v 10. minutě, kdy se Estoril dostal do šokujícího vedení - hostující obrana neuhlídala na bližší tyči stojícího Licá, který tak mohl předložit nabídku ke skórování rovněž volnému Vitóriovi.

Porto si takový vývoj věcí nechtělo nechat líbit a trochu utáhlo ofenzivní šrouby; aktivní byli zejména Varela a James Rodríguez, ale když měli hosté dotáhnout útok do finální fáze, selhávali. Ve 23. minutě měl dobrou možnost k vyrovnání Otamendi, zpracoval Martínezovu hlavičku letící napříč vápnem, ale svoji střelu opřel pouze do brankové konstrukce.

Zbytek první půle se nesl ve stereotypním duchu bezzubých útoků Porta, které se tříštily o dobrou domácí defenzivu. Svěřenci kouče Marca Silvy měli pouze třetinové držení míče, ale jejich taktika jim vycházela - obhájce titulu se ne a ne dostat do gólové šance.

Ať už trenér Vítor Pereira řekl svým svěřencům o poločasové pauze cokoliv, svůj efekt to evidentně přineslo. Porto hrálo po obrátce mnohem přímočařeji a bylo nebezpečnější, což vyústilo v souvislý tlak, pod nímž obrana Estorilu pomalu přestávala stíhat. Vyrovnání se hosté dočkali těsně před hodinou hry po akci Jacksona Martíneze, který se prohnal kolem Ricarda Nascimenta a vyslal skvělý centr na Varelu, kterému tak stačilo pouze nastavit hlavu.

Martínez, jakkoliv neefektivní v první půli, byl hlavním strůjcem obratu. Pouhé tři minuty po vyrovnávací brance totiž přidal k asistenci i vítězný gól - vše odstartoval přímým kopem James Rodríguez, respektive jeho výborný pas. Martínez se bleskově zorientoval, přeskočil své dva strážce a hlavou uklidil míč za záda domácího gólmana.

Porto mohlo vyhrát i vyšším rozdílem, ale další hlavička kolumbijského hrdiny bůhvíjak skončila nad břevnem, přestože před ním zívala prázdná brána. To však favorita příliš nerozhodilo; celou druhou půli jasně kontroloval hru, Estoril se už k ničemu nedostal. Tým z druhého největšího portugalského města tak bodově dohnal Benfiku a i nadále se s ní dělí o první příčku.

Více informací k zápasu

Sporting CP - Académica Coimbra 0:0

29.10.2012 21:15

Góly: -

Budoucí Vercauterenův asistent Océan Cruz při své derniéře v roli kormidelníka Sportingu nepřesvědčil. Lvi pod jeho dohledem tak akorát neporušili svůj dosavadní průměr bodu na zápas, který však ani omylem nesplňuje jejich předsezónní očekávání.

Académica si už v první třetině zápasu tvořila slibnější náznaky šancí, jen ve finální fázi nevykazovala dostatek sebevědomí či přímočarosti; a pozitivnější dojem z jejího výkonu byl aktuální také po 90 minutách, jakkoliv se "studenti" museli obejít bez osmi členů A-týmu.

Hra v podání Sportingu naproti tomu čítala mnoho nepřesnosti či spíše nepozornosti. To ukázal i Adrien Silva ve 44. minutě, když ostudným pasem málem posvětil přečíslení 4 na 2 - nakonec rodící se nebezpečí duchapřítomně zažehnal taktickým faulem za žlutou kartu. Nebylo tedy divu, že se na domácí fotbalisty při odchodu do kabin pískalo, i když jenom tak decentně; celé představení se totiž odehrávalo před podivně mlčenlivými tribunami.

V 60. minutě Sporting trnul při dalším nesmyslu vlastního obránce, tentokrát šlo o střídajícího Gelsona. Jeho potrestání zabránil brankář Rui Patrício, když konečky prstů vytáhl nad břevno Marinhův povedený lob z hranice velkého vápna.

Aby toho nebylo málo, v 68. minutě si zadní stehenní sval natáhl či natrhl Khalid Boulahrouz, takže už tak nekvalitní defenzíva SCP ještě utrpěla, když ztratila svého jediného lídra. A sláva to dále nebyla ani vepředu, když v 75. minutě Van Wolfswinkel selhal tváří v tvář Ricardovi, aby jenom prodloužil své střelecké trápení.

Právě nizozemský forvard nakonec zoufalství sebe i celého týmu podtrhl neúspěšnou snahou nafilmovat těsně před koncem penaltu. Další vzruch před brankou Coimbry už způsobil pouze Pranjić solidní ranou ze střední vzdálenosti. Ricardo byl znovu bezchybný.

Kvalitu závěrečné dvacetiminutovky jinak bohužel velmi poznamenal vinou vytrvalého deště notně zmáčený terén. A domácím protagonistům nebylo do zpěvu ani z jiného důvodu: z trávníku je vyprovázelo dnes už tradiční bučení a pokřik "Godinho (prezident Sportingu - pozn. red.), ty hajzle, odstup!"...

Více informací k zápasu

Další výsledky

26.10. 21:15
Vitória SC
2:1
Vitória FC
Góly: 49. Marcelo Toscano, 80. João Ribeiro (pen.) - 65. Albert Meyong (pen.)
27.10. 17:00
SC Olhanense
2:2
Moreirense
Góly: 38. Rui Duarte (pen.), 85. Rui Duarte (pen.) - 34. Miguel Oliveira, 55. Nabil Ghilas
27.10. 17:00
SC Beira Mar
0:2
Ferreira
Góly: 81. Vítor, 87. Arturo Álvarez
28.10. 17:00
Rio Ave FC
2:1
CD Nacional
Góly: 60. João Tomás (pen.), 89. Tarantini - 37. Diego Barcelos

Muž kola: Éder (SC Braga) - "Arsenalistas" proti Marítimu příliš nepřesvědčili, ale i přesto si mohou gratulovat - mají totiž Édera, jednu z nejlepších "devítek" dosavadního průběhu soutěže. Čtyřiadvacetiletý forvard s guinejským a portugalským občanstvím popravil celek z Funchalu dvěma brankami a zajistil tak svému týmu velmi cenné tři body. Je to především jeho zásluha, že útok Bragy patří k nejlepším v celé soutěži - Éderzito António Macedo Lópes, jak zní jeho celé jméno, nastoupil v lize k pěti zápasům a zaznamenal v nich už šest gólů. Společně se záložníkem Rúbenem Micaelem tak obstarávají téměř dvě třetiny brankové produkce týmu.

Událost kola: Neuvěřitelné kulatiny oslavil o víkendu Pinto da Costa, dlouholetý prezident Porta. Ten nejenže je ve funkci již 30. rokem, on hlavně ze své pozice v neděli přihlížel jubilejnímu tisícímu ligovému utkání (shodou okolností - svůj debut si na tribuně odseděl rovněž při střetnutí s Estorilem)! A na jaké klání vůbec nejraději vzpomíná? "Co mi udělalo největší radost, bylo dobytí mistrovského titulu na Estádiu da Luz (stánek konkurenční Benfiky - pozn. red.) před dvěma lety," přemítá 74letý pán, který na celém světě platí za toho prezidenta, který během svého funkčního období oslavil největší počet trofejí.

Gól kola: Nováček Luisinho se proti Gil Vicente dopředu dvakrát nehnal, když už se ale jednou odhodlal, stálo to věru za to. Ve spolupráci s kolegy Limou a Pérezem vsítil náš gól kola. Zde si ho můžete sami vychutnat.

Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.SL Benfica752019:617
2.FC Porto752017:517
3.SC Braga742117:1014
4.Rio Ave FC73229:911
5.Vitória SC Guimarães73227:1011
6.Paços Ferreira724110:710
7.Gil Vicente FC72326:89
8.Académica Coimbra71519:88
9.CS Marítimo72234:88
10.Sporting CP71425:77
11.Vitória FC Setúbal71425:107
12.Moreirense FC713310:116
13.SC Olhanense713312:146
14.Estoril Praia713311:136
15.CD Nacional71249:155
16.SC Beira Mar70347:163

Autor: Tomáš Daníček, Dominik Zezula / portugoal.net, EuroFotbal.cz

Komentáře (52)

Přidat komentář
Tuxedo

Reagovat
Tuxedo

velmi dobre spracované

Reagovat
The Krupy

Ten Varela z Porta je skvelý futbalista, zapáčil sa mi na EURE a kľudne by mohol hrávať základ.

Reagovat
The Krupy

v repre samozrejme

Reagovat
smazaný uživatel

Možná by z něj v repre mohli zkusit udělat čistokrevnýho hroťáka, protože Cristiana a Naniho prostě neposadí

Reagovat
domingo

Cela ta jejich utocna trojka je vynikajici..

Reagovat
smazaný uživatel

zarobil mi 50€ ,ked dal gol danom

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Sporting je fakt v řiti. Až na pár výjímek (Van Wolfswinkel) se jim nepovedly nákupy...

Reagovat
smazaný uživatel

tady ještě linky na sestřihy 7 kola ligy:

goly: http://desporto.sapo.pt/multimedia/videos/videos-de-futebol/?id=8mhKWvHVsNK0DU6TA8TCv

a zmiňovaný zákrok Ruie Patrícia: http://desporto.sapo.pt/multimedia/videos/videos-de-futebol/?id=spgapou2sPKRg5EcinyJv

Jinak skvělý souhrn, jen tak dále

Reagovat
fantomas

To byl fakt mazanej lob, perfektně načasovanej výskok.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Už 15 hlasujících s určitými výhradami - tak nám je sem prosim napište, at je můžeme vzít do úvahy.

Reagovat
pa3ce

Ja mám len jedinú, a to, že by ste mohli hodiť tabulku aj sem pod súhrn, nech sa na ňu nemusím prehrabávať k iným stránkam a mohol by som to mať pekne pokope. Inak mi úplne vyhovuje, že je report iba k týmto 4 tímom, ostatné tími ma až tak nezaujímajú, ale v tabulke by som si ich pozrel. Inak odvádzate ozaj dobrú prácu.

Reagovat
smazaný uživatel

taky to mam tak

Reagovat
fantomas

Háá, to sem chtěl, jen sem zapomněl, soráč..

Reagovat
smazaný uživatel

Vyborna robota, pekne zpracovane, dobre sa to cita, jednoducho super, len 2 veci... tabulka a mohlo by to byt aj ako pri inych ligach ze sa da rozkliknut zapas a pozret presne zostavy, statistiky v prehladnej tabulke. Ale inak vsetok respekt

Reagovat
fantomas

Jj, ted je aktivni ten zbytek, priste bude i top4

Reagovat
smazaný uživatel

a nešlo by přidat portugalskou ligu do přehledu soutěží v levém panelu?

Reagovat
fantomas

Chystám se o to požádat no, vydrž.

Reagovat
j_mrazik

Vyhovuje to absolutně a máte můj obdiv, že vydržíte koukat na tuhle plážovou ligu.

Reagovat
fantomas

Já tenhle víkend viděl jeden a půl zápasu, tomu bych neřikal uplně "koukat".

Reagovat
FC Porto FC

co tím jak myslíš?

Reagovat
smazaný uživatel

Mě tu chybí články o těch mladých fotbalových talentech.Vrátí se to někdy ?

Reagovat
Talker

Výhrady: Souhrny jednotlivých utkání mě tolik nezajímají, byl bych radši, kdyby se v každém kole rozebrali nějací hráči nebo herní styl nějakého klubu, nejdůležitější hráči., nejzajímavější situace atd. Protože souhrny si může člověk přečíst kdekoliv, ale více informací o jednotlivých klubech by neškodilo - něco, jako bylo Francouzské preview sezony.

Reagovat
fantomas

To je nerealny, protoze tu ligu jonak nesledujem. Maximalne postupem casu, ale spis ani to ne.

Reagovat
Han střelil první

To je velká škoda.. Portugalská liga je mou hlavní relací, takže bych velice rád přivítal i další podrobnější články.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevěřím, konečně se tu objevilo něco o portugalský lize.

Reagovat
FC Porto FC

Kurnik ten Estoril nás zaskočil. Nemám je rád stejně jako Gil Vicente ale Martínez se zas do toho opřel a bylo to znát škoda že nedal i ten druhej gol. Jinak ten Sporting asi letos sesoupí

Reagovat
Han střelil první

Neser!

Reagovat
FC Porto FC

tak se na něj koukni

Reagovat
Han střelil první

Prostě věřím, že Franky přinese týmu něco nového, protože sledovat včerejší zápas to bylo opravdu utrpení. Teď se jenom modlit, aby Patrício neodešel, protože to by byl úplný konec..

Reagovat
FC Porto FC

Kdyby se Sportingu dařilo neřekl bych že by odešel, ted uvidíme jak bude moc loajální

Reagovat
Han střelil první

Hlavně je tam ten zas*aný Godinho!

Reagovat
FC Porto FC

ted nevim co myslíš

Reagovat
FC Porto FC

teda spíš koho

Reagovat
Hiko

Ještě doplním info ze třetí portugalské ligy, zóny sever, mohlo by to někoho z vás zajímat:

Boavista se v šestém kole dočkala první výhry, když doma "smetla" poměrem 2:1 tým Riberão, patří jí po tomto kole jedenáctá příčka v šestnáctičlenné tabulce. Letos je postup hodně daleko, jelikož BFC hraje v severní zóně, která je poněkud našlapanější v porovnání s loňskou či předloňskou účastí v zóně "střed".

BFC trénuje Petit, ano ten, který hrál v Benfice, Kölnu i předtím v Boavistě, navíc i v repre. Je i na soupisce, ale to nejspíš jen pro případ nouze. Vedle něj se do BFC vrátil kupříkladu Frechaut (ex Braga, Dynamo Moskva, Méty), loni i Fary (válel v BFC v dobách největší slávy na počátku století).

Reagovat
FC Porto FC

škoda chtěl bych jí v druhé lize

Reagovat
smazaný uživatel

Zrejme sa vyznáš v portugalskom futbale, prečo povolili 6 B tímom štart v 2 lige?

Reagovat
Hiko

Hlavní důvody vidím 2:

hlavně zvetšení prostoru pro rozvoj hráčů z nejlepších klubů Portugalska - ti kluci se můžou vyvíjet ve svých mateřských klubech bez nutnosti lítat po hostováních,

dále hrálo roli také zvýšení atraktivity celé ligy (na béčko SLB, SCP nebo FCP se přijdou podívat lidi jak doma, tak venku). Fanoušci v PT to opravdu přijali s otevřenou náručí.

Reagovat
smazaný uživatel

a v prípade, že budu na postupových miestach tak postupia dalšie tímy v poradí za nimi alebo možu predať licenciu ?

Reagovat
Hiko

Hledám, hledám, ale vždy najdu jen pravidlo, že béčka nemohou postoupit výše, neúčastní se poháru národního ani ligového, ale můžou sestoupit. Jestliže se to nikde neřeší, předpokládám, že by automaticky postupoval další "opravdový" tým v pořadí.

Reagovat
fantomas

Fary :)) v ty dobe sem za ne valel ve Fife jeste..

Reagovat
smazaný uživatel

mam jednu prosbu - neslo by u kazdyho zapasu davat pod ten souhrn sestavy?

Reagovat
domingo

Spis odkazy na karty jednotlivych zapasu udelame, tam jsou komplet statistiky..

Reagovat
smazaný uživatel

jak myslite, s tim bude vic prace, mne by plne stacilo napsana sestava pod tim souhrnem

Reagovat
fantomas

Bude s tim min prace prave..

Reagovat
jv

Reagovat
Hiko

Ještě by mě zajímalo, jak v originále přesně zní ten pokřik na Godinha

Reagovat
Han střelil první

Nevím úplně přesně, ale Godinho je taková ku*va, že to bude něco v tom smyslu..

Reagovat
fantomas

Godinho cabrão, pede a demissão

Reagovat
Hiko

díky... ale filho-d-p je používanější, tady se jim to do básničky moc nevešlo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele