Portugalské okénko (1.) - preview

26.10.2012, 22:35, aktualizováno 26.10.2012, 22:35
Previews
EuroFotbal si bere na paškál další z předních evropských lig! Jako alternativu za skotskou nejvyšší soutěž dneškem poprvé nabízí pohled do portugalské fotbalové kuchyně. Z pragmatických důvodů se zaměříme hlavně na čtyři elitní týmy, a to vždy ve dvou celcích týdně...

Úvodní část zbrusu nového projektu se bude strukturou velmi podobat těm následujícím, přesto bude o chloupek jinačí; a podrobnější. Pro začátek jsme se totiž rozhodli uvést vás stručně do kontextu událostí nedávných dvou tří týdnů. Dále už vám jen budeme zprostředkovávat předvíkendovou situaci v Braze, Portu, Sportingu a Benfice; respektive návdavkem vždy v úterý souhrn všeho podstatného, co se o daném víkendu uskutečnilo.

Nejvýznamnější téma uplynulých dnů je nabíledni: Sporting CP, semifinalista Evropské ligy, se potácí v krizi. Po šesti kolech zaujímá 12. příčku s průměrem jednoho bodu na zápas a potápějící se loď už neváhali opustit trenér Sá Pinto (dosazen byl teprve v květnu tohoto roku) i dva sportovní ředitelé Luís Duque s Carlosem Freitasem.

S těmi nicméně ještě byla konzultována volba Sá Pintovy náhrady - Franka Vercauterena, jednoho z nejpopulárnějších Belgičanů, pod jehož vedením se Lvi mohou těšit na ryze ofenzivně laděné, atletické 4-4-2, hodně šancí pro mládežníky i neúnavný presink. Tím vším legenda Anderlechtu v minulosti zaujala. Před jejím jmenováním se planě mluvilo o Luizi Felipem Scolarim či van Marwijkovi, Sporting zároveň odmítl také Jesualdo Ferreira, který se tedy zpěčoval usednout i na čtvrtou z nejvýznamnějších seslí v Portugalsku (dosud trénoval Benfiku, Bragu i Porto, teď koučuje v Řecku).

Nebyl to však jenom spící lisabonský gigant, kdo letos v mžiku ztratil důvěru v lodivoda, který mužstvo provedl letní přípravou. Rotovalo se také v čele Nacionalu, kde přivítali zpět Manuela Machada na úkor odvolaného Pedra Caixinhy. Naproti tomu Sérgio Conceição (Olhanense) neuposlechl zájmu AEK Athény, aby setrval v provinčním klubu. Ostatně kdo by dobrovolně utíkal z tak krásného regionu, jakým je Algarve?

Pokud trenérské rošády odpradávna zajímají velké procento veřejnosti, Portugalsko má co nabídnout i v docela odlišných dimenzích. Kupříkladu v klubovém centru Benfiky právě vrcholí prezidentské volby. V jejich rámci Luís Filipe Vieira usiluje o to dosáhnout již třetího znovuzvolení a stát se tedy nejdéle sloužícím šéfem tradičního celku. Proti němu stojí Rui Rangel, silný kandidát, jenž by navíc mohl těžit z toho, že do stádia znechucení dle dostupných informací dospěli i ti prezidentovi nejbližší. Ostatně dvě trofeje za poslední desetiletí plus neustále rostoucí závazky (pasiva dosahují výše 500 milionů eur) a zacyklený prodej největších opor (letos Witsel s Javim Garcíou) - to není vizitka, o jakou by sám Vieira stál.

Přitom stejně jako má bitva Obama versus Romney svá stěžejní kolbiště, něčím takovým se mohla pochlubit i tato menší prezidentská "debata". Krom toho, že šlo klasicky v první i poslední řadě o pošpinění soupeře, propírala se nejčastěji televizní práva. Luís Filipe Vieira totiž letos odmítl o pět let prodloužit spolupráci s Olivedesportos a představil vizi přesunutí veškerých domácích zápasů na klubový kanál, počínaje už příštím ročníkem (v tu dobu mimochodem rival ze Sportingu teprve spustí svůj vlastní kanál, který Benfica živí už několik let).

Naproti tomu Rui Rangel ještě žádné stanici nevyjádřil konkrétní důvěru, představuje si nicméně výdělek v regionu 60-70 milionů eur ročně (!), což se v daných ekonomických podmínkách země jeví jako čiré bláznovství. V této disciplíně si každopádně Vieira s Rangelem nijak nezadá. Vždyť součástí Vieirova čtyřletého plánu mají být tři tituly a účast ve finále Ligy mistrů.

Ať už to celé dopadne jakkoliv, jistá se zdá být alespoň jedna věc: Vieira nevyhraje s tak enormním náskokem jako před třemi lety, když si pro sebe uzurpoval 91,74 % hlasů něco kolem 20 tisíc partnerů Benfiky (a přes 90 procent se vyšplhal v každém ze tří případů!).

K dalším předmětům různých diskuzí už jen zkratkovitě. První víkend po reprepauze se v Portugalsku odehrálo úvodní kolo národního poháru. Z něho v prodloužení okamžitě vyletěl Sporting, zatímco Porto si užilo duel s mančaftem, který na doporučení vlastního trenéra do dvou do rána posedával po hospodách. Zároveň pro tamní celky nastal čas finančního bilancování - pro někoho v nepříjemném duchu (Porto prvně za šest let oznámilo ztrátu, ve výši 35,7 milionů eur), pro někoho spíše v tom pozitivním (Braga v součtu vydělala pět milionů). Mimoto už snad akorát Miguel Lopes, obránce Porta, cestou na trénink zaujal svým výstředním outfitem...

Program 7. kola Primeira Ligy začal už dnes předehrávaným zápasem mezi Vitórií Guimaraes a Vitórií Setúbal, a uzavře jej v pondělí ve 21:15 utkání tápajícího Sportingu Lisabon, který na svém stadionu přivítá Académicu Coimbra. Benfica své utkání hraje v sobotu ve 21:30, hráči Bragy vyběhnou na trávník v neděli v 19:00, a Porto se v Lisabonu na trávníku Estorilu Praia představí v neděli ve 21:15.
Gil Vicente FC - SL Benfica  (sobota 21:30)
Takovým portugalským Jekyllem a Hydem je prozatím Benfica. Jestliže v lize platí za nejpotentnější tým na bodové úrovni lídra z Porta, rámec Ligy mistrů jí vůbec nesedí. Alespoň to tak tedy vypadá dle jedné vstřelené branky a jediného vydolovaného bodíku z Celtic Parku. Kormidelník Jorge Jesús nicméně v týdnu dal docela jasně najevo, kde nachází své priority: od začátku šetřil Gaitána s Oscarem Cardozem (v lize 4 góly), což mělo v podstatě jeden hlavní a jeden vedlejší efekt. Tím hlavním je prohra 1:2, tím vedlejším současná nečitelnost lisabonských.

Na Gil Vicente takto loňský vicemistr docela dobře může vyrukovat se dvěma útočníky či jen s osamoceným Cardozem. K němu jako výsostný partner připadá v úvahu zatím třígólový Rodrigo Lima, ačkoliv spolu tito dva v rámci domácí soutěže ještě nikdy nenastoupili. Obecně se jeví být pravděpodobnější varianta s rozestavením 4-2-3-1.

Gil Vicente je čtvrté, což samo o sobě svědčí o solidní síle podceňovaného celku, ono už ale stihlo zajít ještě dále: v prvním kole obralo o dva body rivala z Porta, aby načalo pozoruhodnou šňůru tří bezbrankových remíz. Jorge Jesús má tak z klubu, jehož historickým maximem zůstává pátá příčka ze sezony 1999/00, raději pořádný respekt. Navíc ke své smůle předpokládá, že po náročném klání na moskevské umělce zákonitě bude muset točit sestavou, což v jeho pozici není zrovna příjemná povinnost.

Stoprocentně mimo jsou totiž Pablo Aimar, Carlos Martins i Nolito; a ke všemu samozřejmě dál platí distanc pro Luisaa, jehož Jorge Jesús v konkurenci Witsela a Javiho Garcíi označil za největší "letní ztrátu". Alespoň jedna pozitivní zpráva ukazující na konkrétní individualitu se váže k Eduardovi Salviovi. Šikovný pravý křídelník se chystá k jubilejnímu 50. startu s orlem na prsou; a to již z pozice historicky nejlépe placeného fotbalisty lisabonského velikána. Že si tuto nálepku zaslouží, může dokazovat až do roku 2017.

Soupeř z města Barcelos vítá zpátky krajního záložníka Brita, jemuž šla k duhu reprezentační a pohárová přestávka, takže se před tímto víkendem stihl v klidu zapojit do dvou tréninkových jednotek. V nepořádku jsou naopak tělesné aparáty Luana, Daniela a Tiera.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.00 - 4.33 - 1.50
více informací
CS Marítimo - SC Braga  (neděle 19:00)
Braga se v posledních letech usadila mezi portugalskou špičkou a letos se dostala i do Ligy mistrů. Ani náročný program na dvou frontách však borce v červenobílém příliš netrápí a v domácí lize opět atakují přední příčky; aktuálně jim patří třetí pozice s tříbodovou ztrátou na čelo. Pro ty, kteří mají tento tým zafixovaný od jízdy Evropskou ligou jako defenzivní, může být jeho letošní bilance překvapivá: 15 vstřelených branek v 6 zápasech překonává pouze Benfica, zatímco 10 obdržených je vůbec nejvíce z horní poloviny tabulky.

Není tedy pochyb o tom, že mluvit o "velké trojce" je v Portugalsku už zastaralé - tento ambiciózní tým se už musí počítat do konstantní špičky. Tvrdí to i jeho prezident António Salvador, který je na svůj klub nesmírně hrdý, a potvrdil to svým prohlášením po zápase Ligy mistrů v Manchesteru: "Není pochyb o tom, že Braga je momentálně jedním ze tří největších portugalských klubů."

Utkání na Old Trafford bylo pro hosty vůbec frustrující. Po vynikajícím začátku a dvoubrankové vedení se totiž domácí Rudí ďáblové vzpamatovali a výsledek otočili, což Salvadora dokonale otrávilo. "Nemůžete prohrát v utkání, ve kterém vedete 2:0. Jsou prostě chyby, které jsou neodpustitelné," láteří prezident, ale vzápětí dodává: "Přesto věřím v postup. Naše pozice momentálně není ideální, ale nezbývá nám než pokračovat v práci."

Samotní hráči si i přes zklamání z výsledku utkání užili, což potvrzují slova brankáře Beta, který zápas označil za "velmi dobrý" ze strany svého týmu. Portugalským (málem) hrdinou byl autor dvou branek Alan, kterému už zbývají pouze další dva zásahy k tomu, aby se stal historicky nejlepším střelcem klubu v evropských pohárech.

Momentálně se však Braga musí soustředit na těžké utkání na půdě Marítima, a její trenér José Peseiro možná bude muset improvizovat se složením základní jedenáctky. Problémy má zejména v obraně, kde jsou nejisté starty zraněných Douglaa (natažený sval), Ismailyho (levé stehno) a štítového záložníka Djamala Mahamata (levé koleno). Nejlépe je na tom Douglao, který už dnes podstoupil kondiční trénink. Pod kontrolou lékařů zůstává Carlao, který už nicméně trénuje naplno, a také Paulo César.

Marítimo letos rovněž hraje evropské poháry, a přestože je ve své skupině Evropské ligy zatím poslední, má díky dvěma bodům stále šanci na postup (druhé Bordeaux doposud získalo body čtyři). Tým, jehož nejlepším letošním střelcem je se dvěma brankami obránce Joao Guilherme, měl po těžkém duelu právě s Bordeaux o dva dny méně na odpočinek, a Braga tak má lepší výchozí pozici. Útok Marítima je po šesti kolech nejhorší v celé soutěži (4 branky), ale vyvažuje to druhá nejlepší obrana (pouze 6 inkasovaných gólů).
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.25 - 2.10
více informací
Estoril Praia - FC Porto  (neděle 21:15)
Lídr tabulky z Porta zajíždí na hřiště Estorilu Praia, loňského vítěze druhé ligy. Nováček se zatím s elitní konkurencí pere statečně, z šesti utkání prohrál pouze dvakrát a i přes záporné skóre se drží na jedenácté příčce; proti ligovému suverénovi si však pravděpodobně bodově příliš nepolepší.

Porto vstoupilo ve velkém stylu jak do domácí soutěže, tak i do Ligy mistrů, kde po polovině zápasů vládne těžké skupině s PSG a Dynamem Kyjev. Svěřenci kouče Vítora Pereiry přitom dokázali doma připravit Pařížanům prozatím jedinou soutěžní prohru v probíhajícím ročníku. Naposledy Porto úspěšně odrazilo nápor Kyjeva a v dramatickém utkání před vlastními fanoušky zvítězilo 3:2. Pokud tedy všichni portugalští zástupci v evropských pohárech z 18 pokusů jen čtyřikrát triumfovali, Dragões stojí za 75 % tohoto nevelkého, až ubohého podílu.

Tým táhne útočné duo James Rodríguez - Jackson Martínez; druhý jmenovaný byl hlavní hvězdou utkání s Kyjevem, které rozhodl dvěma brankami, což Pereiru nepřekvapilo. "Je skvělý, že? To pro mě ale není žádná novinka, znám ho už dlouho a vím, čeho je schopný," usmíval se kouč nad formou hráče, který má letos na kontě už osm branek ve všech soutěžích. Pro Jamese se zase připravuje nová, vylepšená smlouva, která by měla vypršet až v létě 2016 a obsahovat výkupní klauzuli 45 milionů Euro (současná činí 30).

Ne všechno je však na Estadio do Dragao ideální. Pereira přiznává, že je třeba zamyslet se nad rozložením zápasů: "Není to optimální. Hrajeme hodně těžkých utkání krátce po sobě, v takovém prostředí stoupá únava a klesá motivace." Porto však zatím šlape, a po těžkém pohárovém souboji jej v lize čeká papírově "oddechové" utkání; kouč nicméně před soupeřem důrazně varuje.

"Estoril je kvalitní tým s dobře organizovanou defenzivou a nebezpečným přechodem do útoku," míní Pereira a dodává ještě jeden postřeh: "Mají propracované standardní situace." Porto už letos ztratilo body v podobných utkáních s Rio Ave a Gil Vicente, jeho trenér tak má jasno v tom, co je potřeba udělat, aby se tato situace neopakovala. "Musíme být silní na míči. Je třeba hrát dostatečně agresivně v obraně i v útoku a pokusit se o přímočarou hru dopředu, abychom si byli schopni vytvořit šance. Abychom porazili tým jako Estoril, musíme ze sebe vydat vše," zakončuje Pereira své varování.

Hostům v utkání mohou pomoci i Fernando s Jamesem, kteří se dnes vrátili po drobných problémech do plného tréninku. Chybět naopak budou stále zranění Alex Sandro a Emidio Rafael.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 11.00 - 5.00 - 1.30
více informací
Sporting CP - Académica Coimbra  (pondělí 21:15)
Franky Vercauteren. Žádné jiné jméno není momentálně v zelenobílé části Lisabonu skloňováno více: belgický trenér, který si jméno udělal v Anderlechtu či Genku a mihl se i na reprezentační scéně, přichází navrátit Sportingu zašlý lesk. Vercauteren vystřídal bývalého portugalského reprezentanta Sá Pinta s jasným úkolem - Sporting je momentálně až dvanáctý, jediný bodík nad sestupovými pozicemi, zatímco na Ligu mistrů ztrácí bodů hned pět.

Z šesti utkání vybojoval slavný tým pouze stejný počet bodů, a přestože na jeho soupisce najdeme jména jako Ricky Van Wolfswinkel nebo Jeffrén, slabých pět vstřelených gólů ukazuje na druhý nejhorší útok celé ligy. V Evropské lize pak mají Lvi jediný bodík za domácí remízu s Basilejí, když prohráli jak s Genkem, tak - neslavným debaklem 0:3 - na půdě maďarského Videotonu.

Má Vercauteren dostatek kvality na to, aby svoje poslání zvládl? Zeptáte-li se pravého beka Cédrica Soarése, dostane se vám jasné odpovědi. "Je dobrý. Musí být, jinak by přece netrénoval Sporting," má jasno mládežnický reprezentant. "Na práci pod ním se těším."

Belgičan se však s klubem teprve seznamuje, dnes navštívil akademii a pondělní zápas s Coimbrou nechá ještě odkoučovat stálého asistenta a provizorního hlavního trenéra Océana Cruze, ačkoliv to původně nebylo v plánu.

"Prostředí ve Sportingu není dobré, psychika je dole," přiznal Cruz po prohraném utkání s Genkem. "A je to logické, pokud tým nedokáže získávat body. Každý nerad prohrává. Tým je na tom špatně, trpí jak hráči na hřišti, tak já jako kouč." A co je podle něj potřeba udělat? "Musíme se urychleně zvednout, psychicky i fyzicky. Musíme si začít víc věřit, musíme být přesvědčeni, že pokud budeme pokračovat v tvrdé práci, začneme vyhrávat."

Cruz také vyzdvihuje potřebu hráčské i fanouškovské jednoty: "Je třeba držet při sobě. V těchto těžkých časech je Sporting tím jediným, na čem záleží. Hráči, realizační tým a fanoušci se musí sepnout a táhnout za jeden provaz, abychom dostali Sporting zpět tam, kam patří," uzavírá.

Académica na tom je sice lépe, ale nikterak dramaticky - se sedmi body se nachází jen těsně nad svým pondělním soupeřem, a pokud v Lisabonu prohraje, propadne se pod něj. Tým z Coimbry je prozatím ztělesněnou vyrovnaností: prohrál jen jedinkrát, ale také pouze jednou vyhrál, a se čtyřmi remízami a průběžným skóre 9:8 budí dojem celku, který si ke Lvům jede pro další bod...
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.20 - 7.50
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Porto642015:414
2.SL Benfica642016:614
3.SC Braga632115:1011
4.Gil Vicente FC62316:59
5.Rio Ave FC62227:88
6.CS Marítimo62224:68
7.Vitória SC Guimarães62225:98
8.Académica Coimbra61419:87
9.Paços Ferreira61418:77
10.Vitória FC Setúbal61414:87
11.Estoril Praia613210:116
12.Sporting CP61325:76
13.Moreirense FC61238:95
14.SC Olhanense612310:125
15.CD Nacional61238:135
16.SC Beira Mar60337:143
Ostatní zápasy
26.10. 21:15Vitória SC Guimarães - Vitória FC Setúbal
27.10. 17:00SC Beira Mar - Paços Ferreira
27.10. 17:00SC Olhanense - Moreirense FC
28.10. 17:00Rio Ave FC - CD Nacional

Autor: Tomáš Daníček, Dominik Zezula / abola.pt, portugoal.net

Komentáře (122)

Přidat komentář
smazaný uživatel

jj

Reagovat
smazaný uživatel

fantomas sprta aj Portugalsko? clovece to ako stihas vsetko sledovat aby si mohol pisat o tom

Reagovat
domingo

ma wingmana

Reagovat
smazaný uživatel

koho?

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole, ty nepřestaneš bavit.

Reagovat
smazaný uživatel

I am the Special One and the Only One in One Person.

Reagovat
smazaný uživatel

A sakra, fantomas se dal na Sagres?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Sporting ???

Reagovat
smazaný uživatel

Článek Dominga s Fantomášem je o něčem, co by dokonce mohl někdo i číst?

Reagovat
božský John

Rusko už zas funguje...

Reagovat
fantomas

No neke, hustý... tak sem na vás zvědavej, jak dlouho vám to zas vydrží.

Reagovat
božský John

No, s kubysem budem úderný duo, akorát nevim, kde vězí, visej mu tam dvě previews..

Reagovat
smazaný uživatel

Fantomas expert na evropský fotbal .

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Y.N.W.A

dobrá práce ...je dobře, že se na eurofotbalu nezpěčujete i se ZON Sagres

Reagovat
miky10

Reagovat
fantomas

Tady se někdo hnedka inspiroval v článku, hádám.

Reagovat
smazaný uživatel

Konečně Portugalsko.

Reagovat
Arne

Super práce

Otázka na okraj - z jakýho filmu pochází to "Fuck you, you fucking fuck"?

Reagovat
smazaný uživatel

Google.

Reagovat
Arne

Hledám, leč zatím bez úspěchu...

Reagovat
fantomas

Blue Velvet.

Reagovat
smazaný uživatel

Blue Velvet, pokud mě zrak nešálí .

Reagovat
Arne

Ee, tenhle film jsem neviděl...

Reagovat
Ligter

A v Mužích, kteří nenávidí ženy to měla Ronei Mara na triku.

Reagovat
domingo

Ronei Mara

Reagovat
smazaný uživatel

Portugalsko je úžasná fotbalová země, která toho na reprezentační a klubové úrovni dala evropskému i světovému fotbalu už strašně moc a z těch top evropských soutěží na EF snad jako jediná chyběla (možná ještě Ukrajina a Turecko). Velké díky patří samozřejmě i fantomasovi s domingem, protože jsem neměl moc času sledovat africkou kvalifikaci na APN, ani úvod portugalské ligy a po přečtení jejich souhrnů jsem se dozvěděl prakticky všechno, co jsem potřeboval vědět.

Reagovat
smazaný uživatel

FC Porto FC mokrý sny se staly skutečností

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
smazaný uživatel

paráda doufám , že to bude pravidelně až do konce ligy...

Reagovat
domingo

Pro tyhle 4 tymy snad jo, pokud se to chytne, bude dobra navstevnost a pozitivni reakce.., a samozrejme pokud budou pravidelne aktualizovany zdroje..

Reagovat
stas87

aha,cize podstatna stranka pre pisanie preview ci okienka je stranka portugoal.net?toto tu bolo pisane ze ak sa najde anglicky pisana stranka o hocijakej lige tak sa mozu pisat reporty a preview to by som uvital treba pre ekstraklasu ci ukrajinsku ligu

Reagovat
domingo

Portugoal ale previews nedela a navic se venuje jenom velkym tymum, to je vyrazny omezeni..

Reagovat
smazaný uživatel

Ekstraklasa? Je plno lepších lig, vždyť to by se mohlo psát o i rumunské lize. Už skotská liga byl úlet, to nikdo nečetl.

Reagovat
smazaný uživatel

ja som pre teba nikto?

Reagovat
smazaný uživatel

JJ jsi . Ne, dělám si srandu, nepřekládej si to doslovně. Prostě o to nebyl zájem a Celtic nebo stále se zhoršující Rangers to nemohli spasit....

Reagovat
smazaný uživatel

pozri aj dnes som jednym okom kukal Motherwell v Hibs a mna to bavilo. pekny zapas plny vzruchu, ja nedokazem pochopit preco viac ludi nesleduje SPL. tu kazdy len bez toho aby videli aspon zapas. je mi jasne ze skotske timy v Europe katastrofa ale tych pricin je viac. najvacsia podla mna je ze ich styl absolutne sedi vacsine vyspelych superov z kontinentu. oni si hraju futbal pre divaka a tomu superovi to vyhovuje. navyse v prostredi skotskych utulnych stadionov s perfektnou travou sa musi kazdemu hrat super. ked niekto cestuje trebars do azerbajdzanu uz je v riti len tym ze je tam +40 a teren ako pole po orbe traktorom. to sa potom tam ozaj tazsie hra nez v idealnom prostredi na ostrovoch.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já třeba miluju technický fotbal, plno přihrávek, individuální vyspělost hráčů...Fandím Barceloně, s tím bys sis asi na mě nepřišel . Mě stačílo, když jsem podobný fotbal musel hrát v krajském přeboru .

Reagovat
smazaný uživatel

Ally to četl A pár nadšenců z PL sekce

Reagovat
fantomas

Jj, to tam akorát přišel jeden, napsal "Celtic/Rangers " a další čtyři mu to příslušně opalcovali...čtení jako blázen. :))

Reagovat
smazaný uživatel

ale ma pravdu v podstate. ja som len hladal chyby.

a trpel samomluvou v komentaroch.

Reagovat
smazaný uživatel

žádná změna

Reagovat
soukup

no další možná podstatnější věc je ještě ta, aby to měl někdo zájem dlouhodobě sledovat a psát

Reagovat
stas87

no ja by som sa toho ujal pokial by k tomu bola moznost

Reagovat
smazaný uživatel

Ekstraklasa? Vždyt to už je lepší i gambáč liga. A v ukrajinské lize jsou zajímavý pouze 4 mužstava (tedy podobně jako v Portugalsku)

Reagovat
stas87

osobne sympatie okrem hry aj ultras scena

Reagovat
smazaný uživatel

ultras scéna je tam zajímavější než fotbal, ale pokud tě zajímá to, tak si najdi jiné servery.

Reagovat
fantomas

Pochybuju, že najdeš další takový blázny, jako sme my s domingem. Jinak pro tvorbu tohohle článku byla zdaleka nejpodstatnější Abola, tj. obyčejnej portugalskej zdroj. Portugoalnet přijde na řadu spíš až při souhrnech.

Reagovat
Godwinson

Domingo se zaprodal, zradil L1 a zpracoval portugalskou ( ) ligu. Fůj.

Reagovat
domingo

Nezradil, ted jdu prave psat 4 preview, tady jsem psal jenom 3, takze L1 porad vede

Reagovat
smazaný uživatel

v 2 portugalskej lige sa tochto roku objavilo 6 B- tímov ale vlani tam neboli žiadne, zmenilo sa niečo v Portugalsku? toľko ich postupiť nemohlo

Reagovat
smazaný uživatel

Změnilo se asi to, že jich loni bylo v tabulce taky šest .

Reagovat
Hiko

Dost to tam překopali, loni měla béčka snad svou vlastní soutěž, letos 6 nejúspěšnějším (dlouhodobě) týmům z 1. ligy dali možnost posadit své rezervy do druhé ligy.

Reagovat
smazaný uživatel

dík

Reagovat
smazaný uživatel

Vie mi niekto vysvetlit toto?? "Porto prvně za šest let oznámilo ztrátu, ve výši 35,7 milionů eur"

Toto je mozne ako s tymi predajmi Porta za tazke miliony a s nizkymi nakladmi v klube??? Pan autor ziadam vysvetlenie!

Reagovat
fantomas

Sorry, já fakt do jejich výročních zpráv nevidim, ale tohle je prostě oficiální výstup. Bude to nejspíš souviset s ojedinělym nepostupem do OF LM a následně s okamžitym vypadnutim z EL - v pohárech to pro ně byla děsně bídná sezona.

Reagovat
smazaný uživatel

Okay, vdaka

Reagovat
FC Porto FC

já si nejsem jistej jestli tam jsou započítaný přestupy směrem ven

Reagovat
fantomas

No, myslim, že ne právě, ani ten Hulk se vám tam letos nebude počítat, pokud sem to dobře pochopil.

Reagovat
smazaný uživatel

Já s tou portugalštinou trochu zabojoval a podle všeho tam nemají započítaný přestupy Hulka ani Pereiry (50M celkem), protože byli oficiálně potvrzený až po uzávěrce. Díky tomu byla pro Porto tahle sezóna ve skutečnosti ekonomicky úspěšnější než ta předešlá (čistý zisk půl miliónu eur), i když oficiální zpráva tvrdí něco jiného. Když bych ale opomněl přestupy hráčů, tak ve srovnání s předchozí sezonou dostali o 4 milióny menší prémie od UEFY, další milión ztratili na vstupném a naopak jim o pět miliónů vzrostly náklady na externí služby, jinak si drží podobná čísla. Akorát jim teda letos žádný paklub neposlal 15 mega výměnou za trenéra.

Reagovat
fantomas

Díky. Ti dva se jim budou počítat do letošní sezony no, takže se nejspíš zase vrátěj do zelených čísel, kór když si zatim tak dobře vedou v CHL.

Reagovat
FC Porto FC

no kdyby se tam počítaly ty prodeje tak jak to prostě je tak sme je každej rok v plusu

Reagovat
FC Porto FC

to sem řikal no že ty přestupy tam nebudou. A ty ztráty jako vstupný atd.. prost byli tím že sme nepostoupili ze skupiny LM a vyhučeli hned z EL to tento rok nebude.

Reagovat
The Krupy

Veľké díky za tento článok páni, neskutočne ste ma potešili. Dúfam že to tu bude pravidelne, resp. čo najčastejšie !

Reagovat
Hiko

Pánové, smekám klobouk před článkem i nápadem, ať vám elán i dostatek čtenářů vydrží co možná nejdéle! Já si o mém milovaném Portugalsku moc rád přečtu, líbí se mi i ty geograficky dodatečné informace (Gil Vicente z města Barcelos, Olhanense na krásném Algarve ). Jé, jak já bych se tam jel zase trochu ohřát

O Sporting é o nosso grande amor

Reagovat
fantomas

Byls v Algarve? O tom nám furt básní portugalštinářka, pokud do Portugalska, tak právě tam, už jen fotky vypadaj jak z photoshopu, nereálně.

Reagovat
Hiko

Ano, na týdenní dovolenou s koupáním OK, ale v PT jsou lepší místa, kde člověk nasaje tradiční život, tam dole je to turistická oblast, samozřejmě s malými výjimkami, ale taková Albufeira, kde člověk potkává jen do ruda spálené Brity, mě fakt neláká. To radši na severu ten Barcelos a každý čtvrtek obrovský trh s místními všemožnými produkty, Guimarães - kolébka Portugalska, řeka Douro (a její přítok moje milovaná Tua)...

Můžu vědět, kde se učíš portugalštinu?

Reagovat
fantomas

FF UHK. Bohužel pro muj obor se tedka nedělá žádnej Erasmus do Coimbry, tam je to prej taky kouzelný - přesně jak řikáš, trhy, náký to fado, festivaly (v ty jejich studentský slavnosti náký se tam prej vypije nejvíc piva na světě, pokud de o jeden konkrétní den )...

Reagovat
Hiko

Super, že se i takové menší univerzity zabývají portugalštinou Erasmus je super možnost, jak se tam dostat, já tak strávil 3 semestry na severu Coimbra mi během víkendové návštěvy nijak k srdci nepřirostla, ale to je otázkou názoru.

Reagovat
fantomas

Kde přesně, jestli se můžu zeptat? A tři semestry, to je dost teda, lucky you! Víkend je asi málo na to, aby ti náký město extra přirostlo k srdci no..

Reagovat
Hiko

Byla to právě Guimarães, kterou jsem výše vychvaloval (super atmosféra historického maloměsta). Nejdřív to byl jeden semestr studijního pobytu, pak další dva traineeship (taky přes Erasmus), kde jsem hlavně psal diplomku o PT, takže spíše placené volno a čas na cestování

Reagovat
fantomas

Hehe, hezký, závidim. Takže portugalsky umíš krásně, ne?

Reagovat
Hiko

Je co závidět portugalsky umím tak, abych se nebál zajet i do té nejzapadlejší vesnice a objednat si kafe a trochu si popovídat s tamními (o fotbale, samozřejmě)

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

na FF máte Portugalštinu? hustě, na PdF to je teda pěkná nuda v tomto ohledu

Reagovat
fantomas

Dyt si můžeš zapsat předmět i napříč fakultama ne? My sme byli v jedničce i dvojce zhruba tři ku jedný FF/PdF..

Reagovat
smazaný uživatel

Houby, tak to jsem nevěděl, zas tak zažranej do toho nejsem. Takže si příští rok vyberu něco co by mě mohlo zaujmout.

Reagovat
smazaný uživatel

Pár let zpátky jsem se bavil s Portugalcem, fanouškem Benfiky, a ten mi obsáhle popisoval, jak Porto získává tituly nefér zpusoby, že je to zkorumpovaný, nesympatický klub. Připomínalo mi to Spartu v době jejího panování, takže od té doby Porto - NE!....

Benfika .

Reagovat
smazaný uživatel

takže PORTO

Reagovat
smazaný uživatel

Benfica je mi poslední 3 roky taky sympatičtější Ale v Evropě prostě nejde Portu nepřát, hráči jako James Rodriguéz, Jackson Martinéz, Alex Sandro, Varela jsou boží

Reagovat
smazaný uživatel

nemozes verit vsetkemu, medzi nimi je obrovska rivalita a podfucky

podla mna na FC Porto je obdivudny ich manazing. ktokolvek ich trenuje, ktokolvek prezidentuje, kohokolvek predaju, vzdy sa drzia celkom hore v lige aj v europe.

to benfica a hlavne sporting maju velke vykyvy.

skoda ze krachla Boavista, to bol sympaticky klub. sachovnice

Reagovat
smazaný uživatel

Boavisty je škoda. Ještě pamatuju jak hráli v LM

Reagovat
smazaný uživatel

Já si je pamatuju ze sezóny 2001/2002, kdy postoupii do osmifinále LM. .

Reagovat
smazaný uživatel

To jsem myslel V útoku Elpídio Silva, to byl bombér. Byl tam Nuno Frechaut a Petit - tehdy mladí hráči, začínali se prosazovat i do repre. Potom třeba Erwin Sanchéz, Litos, Pedro Emanuel, Martelinho. Sympatický tým tehdy.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ne nadarmo bylo Porto obviněno z korupce, co mi říkal, tak jim rozhodčí moc okatě nadržovali .

Reagovat
FC Porto FC

nechápu jak můžeš věřit nasraným ufanouškovi Benfici

Reagovat
smazaný uživatel

Působil, že má něco v hlavě, příjemný chlapík .

Reagovat
FC Porto FC

co ti mám na to říct

Reagovat
smazaný uživatel

Sporting

Reagovat
smazaný uživatel

tiež som počul podobné reči, akurát od Angolčana

Porto je hnoj

Reagovat
Carlos Juan Pablo

takže jakýkoliv dotazy směřovat odteď na fantomase s domingem nebo na fc porto fc?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jsou tu mnohem větší odborníci na Portugalsko, ale přispívají spíše v preview jednotllivých zápasech.

Reagovat
smazaný uživatel

kdo konkretne?

Reagovat
domingo

My nejsme zadni odbornici na Portugalsko, Porta si odchytni

Reagovat
FC Porto FC

když budu vědět rád povím

Reagovat
Fairplay

Super, jsem nadšen!

Reagovat
fantomas

Tak aktualizace článku: Vieira i počtvrté zvolen, poprvé nešel přes 90 procent, přesto přesvědčivě (83,02), celkem překvápko.

Reagovat
San Iker

Super, na tohle jsem dlouho čekal, určitě lepší než skotská liga

Reagovat
FC Porto FC

Božeee je to tady konečně moc vám děkuju. Věřím že to lidí přitáhne a že ta Portugalská liga chyběla tak dlouho že hla po ní bude. Konečně jsou moje 3 roky vyptávání skutečností

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

wow prvni vec za kterou bych fantomase mohl pochvalit

Reagovat
fantomas

No uff, už měsíce si řikám "čim jen bych mohl tomu dolarovi udělat radost?"...

Reagovat
smazaný uživatel

aspon obcas udelas neco uzitecnyho..

Reagovat
smazaný uživatel

a to logo je luxusni

Reagovat
smazaný uživatel

Portugalsko a že zmizlo Skotsko? Ani jsem si nevšim

Reagovat
smazaný uživatel

hura konecne budou snad pravidelne novinky o Portugalsku

Reagovat
FC Porto FC

čau

Reagovat
smazaný uživatel

zdarec :)

Reagovat
smazaný uživatel

no parrad konecne was napadlo neco poradnyho.....

Reagovat
FC Porto FC

zdarec

Reagovat
smazaný uživatel

"Luís Filipe Vieira a představil vizi spuštění vlastního klubového kanálu už pro ročník 2013/14..."

A to je jako co? Panove, kanal "Benfica TV" funguje uz nekolik dlouhych let. Nejvice casu tam samozrejme venuji fotbalu, ale seznamuji tam i s dalsimi sporty, ktere jsou v Benfice zastoupeny (futsal, basket, in-line hokej atd.).btw. Vieira podle ocekavani pozici prezidenta obhajil (hlasovalo pro nej vic nez 83% delegatu) a potvrdil to, ze Rangel nebyl tezkym, ani obavanym protivnikem...

Reagovat
fantomas

Jo, sorry, on tam chce přesunout všechny domácí zápasy jen.

Reagovat
smazaný uživatel

No bodejt. Televizni stanice zaplatila Sportingu o 2 miliony Euro vic nez Benfice, takze se to Benfice nelibi. Jinak problemy s vysilacimi pravy v Portugalsku take existuji. Par fotbalu dava RTP, neco najdes na SiC, ale vetsina je na SportTV (ktery uz ma celkem 4 kanaly). Kluby ale chteji vic a vic penez a to je problem... Ono to (bohuzel) taky muze skoncit tak, ze zapasy spickovych klubu v Portugalsku budou vysilany jen na placenych kabelovych kanalech. I o teto variante se uvazuje...

Reagovat
fantomas

Fuha...dík za info.

Reagovat
smazaný uživatel

Paráááda !!

Doufám, že to vydrží. alespoň do konce sezony

Reagovat
fantomas

Pokud vydrží zájem..

Reagovat
smazaný uživatel

zájem snad vydrží. alespoň komentáře tomu najvědčují. už se těším na úterní souhrn, minimálně zápas benficy a jejich mladíků byl alespoň pro mne příjemným překvapením.

(ne, neviděl jsem, jen jsem četl nějaké články na abola a ojogo)

Reagovat
fantomas

André Gomes bude hvězda, to ti můžu už teď soukromě prozradit. Jednou pude za podobnou sumu a do podobnýho klubu jako typologicky podobnej Javi García.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele