POHÁR UEFA PATŘÍ VALENCII

20.05.2004, 01:14
Aktuality
Finále letošního ročníku Poháru UEFA přineslo konfrontaci španělského a francouzského fotbalu. Na stadiónu Ullevi ve švédském Göteborgu se střetly týmy Valencia CF a Olympique Marseille. Většina fotbalových odborníků se shodovala v tom, že by vítěznou trofej měl nad hlavu zvednout právě španělský tým.

Vážnost utkání dodala i spousta známých osobností. Valencii přijela podpořit samotná španělská princezna Cristina a naopak Olympique Marseille zase francouzský premiér Jean Pierre Raffarin. Z fotbalových veličin byl v hledišti přítomen Michel Platini či Jean Pierre Papin.

Samotné utkání řídila zase jiná veličina a to všem známý Pierluigi Collina, považovaný za nejlepšího rozhodčího na světě. Utkání tak začalo ve 20:45 středoevropské času, Valencia zvolila bílé dresy a Olympique Marseille modré.

Oba týmy slibovali před zápasem ofenzivní fotbal. Nechtěli tak zaostat za posledními ročníky Poháru UEFA, kdy ve finálovém utkání v průměru každou 17. minutu padla branka. Ovšem hned po úvodním hvizdu vypadalo vše jinak, oba týmy vycházely ze zabezpečené obrany. Nebylo divu, hrálo se o mnoho.

První vážná situace přišla v 7. minutě, kdy zahrozila Valencia. K Albeldovi se dostal míč a s jeho tečovanou střelou měl Fabien Barthez nemalé problémy. O dvě minuty později pak Valencia zahrávala volný přímý kop z pětatřiceti metrů, ale ohrožení branky francouzského klubu se divci nedočkali. Ve 13. minutě se pak rýsovala další šance Španělů, Rufete dosprintoval dlouhý pas, ale jeho centr zachytil pohotový Barthez. Po čtvrt hodině hry se aktivita přenesla na hráče Olympique Marseille. V 17. minutě zahrozil střelou z osmnácti metrů Meriem. O tři minuty později pak střílel Drogba, ale jeho tvrdá rána byla zablokována dobře pracující obranou Valencie. Mírnou převahu Marseille završil ve 23. minutě volný přímý kop z třiceti metrů, z něhož Beye hlavičkoval mimo Canizáresovu svatyni. Poté se hra opět vyrovnávala a dominovaly obě obrany. Už se zdálo, že oba týmy půjdou do kabin za bezbrankového stavu.




Fabin Barthez vletěl pod nohy Miguelu Mistovi.



Jenže v probíhající 45. minutě se objevil Mista sám před Barthezem, když dostal krásný centr z pravé strany od Curro Torrese, který obrana Marseille nedokázala odvrátit. Barthez v podstatě skočil Mistovi pod nohy a poslal ho k zemi. Rozhodčí Collina neváhal ani vteřinu a zkušeného matadora mezi tyčemi poslal předčasně pod sprchy.




Fabin Barthez obdržel od Pierlugiho Colliny červenou kartu.



Na trávník tak musel přijít náhradní brankář Jeremy Gavanon a naopak hřiště opustil Meriem. K exekuci pokutového kopu se postavil Vicente a přesnou střelou k levé tyči nezaváhal. Valencia se tak na konci první půle dostala do vedení a navíc v poločase druhém je čekala hra v početní výhodě.




Vicente bezpečně proměňuje pokutový kop.



Před úvodním hvizdem druhé půle přinesl zpestření do fotbalového večera exhibicionista, který se proběhl, po trávníku stadiónu Ullevi, v rouše Adamově. Hned v úvodních minutách druhého dějství bylo znát, že Valencia chce co nejdříve rozhodnout. Ve 49. minutě zahrával přímý kop z pětatřiceti metrů Vicente, ale neměl přesnou mušku. V 58. minutě však již udeřilo. Ve středu hřiště byl nastřelen hráč Marseille do ruky, ale Collina ponechal výhodu. Míč se dostal k Vicentovi a ten krásně z leva nacentroval zcela volnému Mistovi a pro něj už nebylo problém skórovat.




Hráči Valencie se radují po druhé vstřelené brance.



Na ukazateli skóre svítil stav 2:0 a nikdo nepochyboval, kdo se stane držitelem druhé nejcennější evropské klubové trofeje. Fotbalisty Marseille najednou zavalila obrovská nervozita a vůbec nic jim nevycházelo. V 65. minutě však zahrozil obávaný kanonýr Didier Drogba, když vystřelil z pětadvaceti metrů a následná dorážka od spoluhráče šla nad branku Valencie. Francouzi se snažili zdramatizovat utkání, ale stále naráželi na výbornou obranu soupeře. V 70. minutě se podařilo Marseille poslat krásný centr do šestnáctky Valencie, ale Drogba se neprobojoval do zakončení. V 78. minutě pak útočníci Valencie zamotali hlavu obraně Marseille, z čehož pak vznikla příležitost pro Torrese, ale ten hlavičkoval těsně vedle. Na druhé straně se pak v 83. minutě neprobil do šance opět Didier Drogba. V poslední minutě pak ještě měl Olympique Marseille příležitost z přímého kopu, ale žádná hrozba pro španělský klub z toho nebyla. Pierliugi Collina tak ukončil zápas, po němž vypukla obrovská španělská radost.

Valencia se tak dočkala po 24 letech vítězství v evropském poháru, když naposledy triumfovala v roce 1980 v Poháru vítězů pohárů. Vynahradila si tak zklamání, když v letech 2000 a 2001 prohrála finále Ligy Mistrů. Jinak Pohár UEFA získala Valencia v letech 1962 a 1963, kdy se ještě hrál pod názvem Veletržní pohár.




Vítěz Poháru UEFA 2003/2004 – Valencia CF



Valencia zdolala Olympique Marseille zcela zaslouženě a v této sezóně se ji podařil famózní double. Když navíc ještě triumfovala ve španělské Primera División a za sebou tak nechala slavné velkokluby jako Real Madrid a FC Barcelona.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Zápas sem viděl, Valencia si pohár určitě zaslouží.

Ať žije Sigma Forza Milán

Reagovat
HOST*yarda

Vyjímečně souhlasím. Gratuluju

Reagovat
Mr.Jindros

pridavam se ke gratulovani .... jsem rad ze to letos natrela Realu i Barce jak v lize, tak v poharech, B+R v poharech totalne propadli

Reagovat
HOST*d.edgar

Připojuji se ke gratulaci k vítěztví poháru UEFA mužstvu z pobřeží Costa Blanky.

Reagovat
smazaný uživatel

Super. Po Barce je Valencie jeden z nejoblíbenějších týmů. Ta karta byla jasná, jak se mohl někdo dohadovat...

Reagovat
exmafie

Gratuluju Valencii k vítězství,hrála pěknej a účelnej fotbal celej rok,takže UEFU i titul si zasloužila,škoda,že nehráli LM....Co se týká finále UEFA,měla to vcelku usnadněný,nemůžu pochopit,jak se tak ubohej tým jako Marseille mohl dostat tak daleko,viděl jsem zápas v Miláně proti Interu,kde zahráli dost tragicky....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele