Podle Mourinha videorozhodčí ovlivňují utkání víc než hlavní sudí

01.01.2020, 21:42
Aktuality

Text článku byl v souladu s podmínkami smlouvy s autorem článku, agenturou ČTK, ze systému vymazán.

Autor: ČTK

Komentáře (157)

Přidat komentář
Jandak

souhlas

Reagovat
smazaný uživatel

Má pravdu , VAR vůbec není k užitku , právě naopak a mělo by se s tím něco dělat protože se z toho začíná vytvářet pěkná bramboračka ......

Reagovat
smazaný uživatel

ne “se zacina vytvaret” ale vytvari ji ti, kteri o var rozhodujici. VAR jako takovy je super vec a milimetrovy ofsajd je porad ofsajd

Reagovat
noustres

Touha po moci je věčná, stejně jako závist. Je to jen nálepka pro lidi, aby drželi hu.u, nebo, aby měli o čem kvokat.? Spory jsou jen živná půda.

Reagovat
smazaný uživatel

tak ctenim tohodle u me docela stoupa tlak, rozhodne ne no stress...radeji off

Reagovat
noustres

Přeji ti šťastný Nový Rok.

Reagovat
smazaný uživatel

napodobne

Reagovat
Pharrell

Reagovat
madridcan

Vrelo dúfam kvôli tebe, že tu tiež sprísnili VAR, lebo, keď si cenzuroval,, hubu" sám, tak to nový rok asi tráviš v zvieracej kazajke

Reagovat
smazaný uživatel

Ofsajd existuje proto, aby nevznikala výhoda pro útočící tým. Milimetrový ofsajd jednoho chlupu na rameni žádnou výhodu neposkytuje.

Reagovat
Azazelo RD

Ani metrový ofsajd nemusí zvýhodňovat.

Reagovat
smazaný uživatel

a jak velký ofsajd už poskytuje výhodu?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Vyjímečně s tebou naprosto souhlasim. Pokud se budou řešit milimetry, tak se může určit nějaká zóna 20-30cm, která bude tolerována v prospěch útočícícho hráče. Však reálně si některý situace (včerejší zápas Burnley - Villa) hráči ani nejsou schopni ohlídat.

Reagovat
smazaný uživatel

Já s tebou souhlasím. Jenže v tom případě by se muselo přejít už jenom na VAR posuzování ofsajdu, protože praporkar nemá šanci těch 20-30cm poznat.

Reagovat
smazaný uživatel

K tomu asi dojde ne? Už teď hlavní může nechat hru pokračovat navzdor zdvyženému praporku a pak to prozkoumá VAR.

Reagovat
Vsadim gule

Takže by se zkoumalo, jestli je ofsajd 30,1 cm, nebo jen 29,9 cm?

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, protože by to bylo v pravidlech. Stejně jako je to teď a tak i ty mm offside píská VAR správně. Jen je to z hlediska fotbalu nesmysl. Zatímco 30cm tolerance už je něco, co si hráč dokáže reálně pohlídat. Málokdy získáš velkou výhodu tím, že stojíš o 10cm jinak než obránce. Zkrátka by se víc použila logika o které píše dolar nahoře. "Offside existuje proto, aby nevznikala výhoda pro útočící tým."

Pokud se bude využívat technika, tak se vždy pojede na cm. Stejně jako je to u balonu za brankovou čarou, kdy musí být celým objemem.

Neřikám, že je to jediná možnost, ale rozhodě se nějak pravidla upravit musí.

Reagovat
Vsadim gule

Ne, to je proste špatný nápad. Co třeba při standartkach? Stačí, aby si útočící hráč stoupl za braniciho, do těch 30 Cm se vejde a výhoda to už je. A odkud by se ta vzdálenost měřila. Od nejvzdalenejsiho bodu od těla braniciho hráče Jako třeba natažena ruka? to už by třeba taky mohl být rozdíl 80 Cm.

Jak se pořad dokola píše, i milimetrových ofsajd je ofsajd a je na rozhodčím, aby rozhodl

Reagovat
dave30

Jak může někdo bazírovat na milimetrových rozhodnutích u hry, při které rozhodčí každý zápas udělá klidně desítku jiných chyb?

Reagovat
Vsadim gule

pokud je ten ofsajd prukazny i díky videu, tak to proste ofsajd je. Pokud to není 100% tak tam od toho je ten rozhodčí, aby rozhodl. Někdy rozhodne dobře, někdy špatně, ale to není chyba VARu ani pravidel

Reagovat
dave30

Ale díky videu může být 100% posuzování jakékoliv situace. Ale to přece nechceme a VAR to ani nechce řešit (nulová plynulost hry). Já jen opakuji, že centimetrový ofsajd pro mě není hrubá chyba rozhodčího, kvůli kterým byl VAR zaveden. Takže proč tam pořád cpát tu ofsajdlajnu? Použít kameru, která je nejblíže pozice pomezního a ze zastaveného záběru vyhodnotit. Pokud to není 100% jasné, tak nechat běžet dále. Pořád mi nikdo nevysvětlil, proč jedno pravidlo na 100% a u ostatních pravidel nám chyby nevadí? Ale je to pouze můj názor, možná úplně hloupý. Proto jsem jen hloupý fanoušek...

Reagovat
smazaný uživatel

Nemyslím, že je to tak špatný nápad, je to upravení pravidel tak, aby netrpěl ofenzivní fotbal.

Pokud se nechá současn stav, útočící hráči budou v nevýhodě, protože budou muset stát výrazně před obráncem, jinak riskují právě ten mm offside změřený technikou a výsledkem bude posílení defenzivní stránky hry, což je přesný opak než se snažilo zavést pravidlo "v případě pochybností u mm offside dát přednost útočícímu hráči,"

Reagovat
Vsadim gule

Když já si ani nemyslím, ze ten fotbal tímto nějak trpí.

Reagovat
smazaný uživatel

Na gólech ano. Takové jako v posledním kole sebrali Villans prostě platit nebudou.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
raduinho

Výjimečně.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč neopravíš rovnou všechny chyby, co tam mám?

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole jak můžeš s varem tolerovat jakýkoli ofsajd? Kde dáš tu hranici? Někde být musí, a není nejlepší ji nechat tam kde proste má být? To je fakt neskutečne, že to.nekdo nechápe.

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas, ofsajd je ofsajd, mě spíš zajímá, když se píská ofsajd 0,01 cm, jestli to mají zastavené opravdu na tisicinu sekundy spravne tu dobu přihrávky, myslíš že jo? Protože pokud ne, tak ty mikroofsajdy nemůžeš posuzovat. Jinak ofsajdy jsou to jediné, v čem VAR pomohl. Jinak je to jedna velká sracka zatím.

Reagovat
dave30

Když tam VAR rozhodčí tu lajnu nebudou mít, tak tyto centimetrové ofsajdy nebudou posuzovat. Protože potom to není hrubá chyba rozhodčího. A to nemluvím o tom, že i VAR pracuje s jistou tolerancí a ta je určitě větší, než nějaké centimetry...

Reagovat
smazaný uživatel

Čili prostě bys to nechal tak jak se rozhodčí u videa vyspí. Pokud mu to přijde od oka jako ofsajd tak dá pokyn, pokud ne tak ne. Sory ale to je proste picovina. Ver tomu že když dáš možnost výběru, podezřelé casto.milimetry budou hrát pro určitě tymy

Reagovat
dave30

Takže jsme zpět u toho, jak to má náš fanoušek nastaveno. Prostě tak, že rozhodčí je na hřišti od toho, aby někomu pomáhal a někoho poškozoval. Pokud to bude mít náš fanoušek takto nastaveno, tak je úplně jedno, co se změní. I kdyby rozhodovali roboti, tak tito fanoušci budou mít podezření, že programátoři těchto robotů "pracují" pro vyvolené. Takovým "fanouškům" nepomůže ani ta lajna, budou přesvědčeni, že ji rozhodčí úmyslně přiložil chybně...

Reagovat
smazaný uživatel

To sem řekl? To říkáš mne, který chce, aby ofsajd byl ofsajd? Nemluvím jako český fanoušek, ale mluvím jako globální fanoušek, který vidí jak jsou giga kluby protezovane. Jestli to nevidíš tak si naivka. Prostě nezlob se na mě ale mít video a nedodrzovat pravidla je blábol roku. Mimochodem to o tom nadržování je druhorade. Jde pouze a jen o to, že když mám video, tak snad nemůžu pustit ofsajd ne? To je tak nepochopitelné?

Reagovat
dave30

A proč bazíruješ pouze na ofsajdech? Jedno pravidlo má platit na 100%, bez centimetrové chyby a u jiných pravidel nám chyby nevadí? Auty, rohy, fauly někde na půlce... VAR má ze své podstaty odstraňovat hrubá pochybení rozhodčích. A tyto centimetrové ofsajdy u mě nikdy nebudou hrubou chybou. Proč mi nemá vadit, když po chybně odmávaném autu dostane mužstvo z protiútoku gól? A u ofsajdů si budeme hrát na centimetry? Proč?

Reagovat
smazaný uživatel

Opravdu tě tak zajímá můj názor? já si rád vyměním názory, ale poslals moc otázek. Tak jen abych nenapsal zbytečně souveti, na mobilu jsou to muka

Reagovat
dave30

V pohodě, já se jenom nudím u počítače... Tak na to půjdeme postupně. Je několikacentimetrový ofsajd hrubá chyba pomezního?

Reagovat
smazaný uživatel

Sory, uz jsem tu a u PC, takze zacnu odpovidat na to souveti - na ofsajdech baziruju, protoze to je jedna z klicovych veci ve fotbale, ofsajdy predchazi golum a ted to hlavni - ofsajd bud je nebo neni, zadne dohady a nazory, cili pokud mam ve fotbale techniku, tak k cemu jinemu ji vyuzit nez k tomu co lze urcit? to bys falkt chtel, mit ve fotbale tu debilni techniku, a ani nerozeznavat ofsajdy?

Reagovat
dave30

Ofsajd je, nebo není. A co faul, ruka, roh, aut... tam to neplatí? Proč máme bazírovat zrovna na ofsajdech? Vždyť tu techniku máš k dispozici celý zápas a na vše (a ne pouze na ofsajdy). Ze záznamu vidím jasný neodpískaný faul (opravdu jasný) a za minutu padne gól. Ten je uznaný. Za dalších pár minut stejnému týmu neuznají gól po tříminutovém zkoumání videozáznamu kvůli 10 cm ofsajdu. Tak je to správně? Jedno pravidlo se musí dodržovat na 100%, a u jiných musíme chyby tolerovat? Už jenom kvůli tomuto mi to přikládání ofsajdlajny vadí. Ale asi s tím nic neudělám.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jinak - ty bys chtel aby vsecko bylo urcnee spravne, ale to je utopie, v tom pripade tu techniku muzem vyhodit. Ja bych si to taky pral, ale bohuzel to nejde. Ale konkretne u tech ofsajdu mi to prijde naproto logicke, ze se musi piskat s VAREM se 100 procentni uspesnosti. Myslim si, ze mamme podobnejsi nazory nez se zda, jen u tech ofsajdu se rozchazime. Me taky treba vytaci, ze je sance, ktere predchazel faul, kdyby to byl gol, tak je gol neuznany kvuli predeslemu faulu, ale pokud to brankar vyrazi a je roh, nic se nedeje a gol z toho rohu by platil. Cili by pro branare bylo lepsi pustit gol nez udelat svetovy zakrok, coz je proste nesmysl, ktery tak je. Takze ano, az na ofsajdy, ti rozumim

Reagovat
dave30

V globále si rozumíme, ale já nechci, aby bylo vše na 100%. To prostě nejde. A protože to nejde u ostatních pravidel, tak nechci aby to tak bylo zrovna u ofsajdů. A k tomu stačí odstranění ofsajdlajny a posuzování sporných situací pouze ze zastaveného záběru. Vždyť systém VAR pracuje s určitou odchylkou a samotné přiložení lajny také není vždy jednoznačné. Ale jak říkám, můj názor je zřejmě menšinový.

Reagovat
dave30

A hlavně nepiš, že pokud nepadne gól, tak není a pokud padne gól, tak je...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nandej im to, José!

Reagovat
off-olda

To trefil.

Reagovat
xjert02

Souhlas

Reagovat
smazaný uživatel

Tady má Mourek pravdu.. nejlepší když Chelsea slavila gól a asi po minutě VAR .. a že před 5 doteky zpátky byl offside takže gól neplatí..

Reagovat
smazaný uživatel

Tak logicky byl ten gól neregulerni. Raději by si sledoval fotbal, kde se uznávají neregulerni branky?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Acquanni

Může to nasrat, ale lepší tohle než uznané góly z metrového ofsajdu

Reagovat
noustres

Přizpůsob se věcem, kterým nechceš. Pak přijde "ráj" a nic neuvidíš. Asi všichni tuší, že problém není technika, ale člověk s nožem na krku. Don't Worry Be Happy.

Reagovat
smazaný uživatel

Andy Concencaou jsi to ty?

Reagovat
mayday

Málo "rétorický" na něj.

Reagovat
Jan Horáček

Video nefunguje, myslím si, že by se mělo z kopané odstranit.

Nejpádnější argument- fotbal není nic tak světově důležitého, aby to vyžadovalo komplikované nasazování techniky.

Reagovat
smazaný uživatel

dpc

Reagovat
LAM

Měm hrozně vadí,že se většinou ani neraduju z golu,jelikož se vždy bojim co se ještě všechno před jeho uznání kontrolovat.Úplně to bere zápasu náboj.

Reagovat
smazaný uživatel

Já se vždycky bojím, když můj tým získá na svý půlce míč po nějakým souboji, rozhodčí to pustí, můj tým dá gól a pak si říkám, že se třeba VAR vrátí k tomu souboji a posoudí ho jako faul..

Reagovat
smazaný uživatel

Ja už radšej ani nikomu nefandím.

Reagovat
smazaný uživatel

Naprostej souhlas. Tu ptakovinu zrušit!

Reagovat
Seydou Doumbia

Nebo zrušit ofsajdy...at si stojí každý kde chce

Reagovat
ratusek

Reagovat
smazaný uživatel

To by úplne zmenilo futbal.

To ako keby v hokeji zrušili modrú čiaru, alebo v tenise druhé podanie.

Reagovat
GabrielBatistuta

Nebo první.

Reagovat
Vsadim gule

Reagovat
netopier

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Seydou Doumbia

To je jasný že by to změnilo fotbal...rád bych alespon jeden takový zápas viděl alespon v nějakém přátelském klání

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Coutinho10

Mourek zmoudřel

Reagovat
Pharrell

Reagovat
cristiano.K.

kde?

Reagovat
smazaný uživatel

presne tak Jose

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Generalní Gladiator

Asi jste hráli typickou mourkovu bramboračku, že zase odvádí pozornost,co?

Reagovat
smazaný uživatel

Anglickú ligu nesledujem, ale v Taliansku VAR funguje celkom dobre. Možno to bude aj preto, že VAR v Taliansku začal skôr a už si na to rozhodcovia zvykli. Mne sa práve páči, že ofsajdové situácie rieši VAR, pretože tam sa zistí, či to ofsajd bol alebo nie. Niekedy vám VAR zruší gól, ktorý padol po 20 cm ofsajde, niekedy sa jedná o metrový ofsajd. Ale aj ten 20 cm ofsajd je stále ofsajdom. Taktiež aj nejaký špatný a zlepený gól je gólom. Nielen góly do horných rohov brány sa počítajú.

A jasné, Mourinhovu zlosť chápem, pretože po dlhom čase a trénovaní veľkoklubov (Chelsea, Inter Miláno, Real Madrid, Manchester United) trénuje klub z tzv. druhého sledu a nedokáže s ním dosahovať také výsledky, aké by si želal. Takže tá frustrácia sa dá chápať, ale netreba za negatívnymi výsledkami Tottenhamu hneď vidieť VAR.

Mimochodom pokiaľ viem, v zápasoch Liverpoolu sa taktiež používa VAR. A napriek tomu, Liverpool dokáže zbierať body a vyhrávať zápasy. Alebo je to iný VAR? Keď dá Liverpool gól z ofsajdu, tak je rozhodca na záchode? Takže Mourinho zasa niečo skúša. Možno by sa hodil za politika do krajiny, kde ľudia žerú seno.

Reagovat
smazaný uživatel

I nám už vzal VAR góly je to super věc. Jasné ty milimetrový offside to je problém ale jinak? Paráda.

Reagovat
smazaný uživatel

Prečo treba metrový ofsajd, aby ho zrušil VAR? To snáď vidí každý, nie?

Reagovat
fenixLFC

ma absolutnu pravdu, je proste nonsens aby var rozhodoval co ma hlavny zapiskat.

Reagovat
smazaný uživatel

Takže náš gól proti Vlkům neměl platit? Byl bys spokojený kdyby to tak bylo?

Reagovat
fenixLFC

to jec o za reakciu? hlavne mal platit gol wolves ked uz spominas ten zapas. vidiet tu situaciu taylor tak by to musel odpiskat hned, nie ze tri minuty caka dokail sa rozhodne. ale to by ti kreteni museli byt schopni sami rozhodovat a ist si to pozriet na obrazovku. takto nevidia situaciu a len cakaju co im var povie do sluchatka. to je teda zodpvoednost ako vysita, hlavne ked oni davaju konecne rozhodnutie

Reagovat
smazaný uživatel

Vždyť tu Lallanovo "ruku" Taylor pisknul hned..

Reagovat
fenixLFC

pretoze to je kreten. mal si to pozriet SAM na obrazovke a videl by ze to ruka nebola. pripadne keby mal pochybnosti tak by sa s nimi zaroven o tom bavil. takto proste tam tri minuty caka na to ako VAR rozhodne a on to len odpiska. to je to co mourinho vravi, hlavny za situacie s varom nemaju dosah a rozhoduje o tom skupinka ludi kdesi v kancelarii ci kde to su

Reagovat
smazaný uživatel

Jo tak to souhlas špatně jsem tě pochopil. Nechápu že tu možnost nevyužijí aby se šly podívat.

Reagovat
pobody's nerfect

A je to tak? Konečné slovo má stále hlavní, nemyslím si, že u subjektivních situací dostane příkaz od VAR, ofsajd je něco jiného, buď je nebo není a zde není prostor pro subjektivní posouzení rozhodčím jako v případě faulu ruky a podobně

Reagovat
fenixLFC

ma take slovo ze musi piskat to co mu var povie, nie aby si to na zakalde videa a rad od varu rozhodol. a nie ofsajd nie je nieco ine uz sa to tu riesilo milionkrat. pata mimo hru (nech uvedieme len prikald z dneska)nemoze byt pre nikoho zvyhodneneie utociceho hraca, tak ako by mal byt ofsajd vykladany

Reagovat
Slavia10

Fotbal se hraje na góly, vrátit situaci kvůli Cm ofsajdu je poradna blbost..

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Takže keď to bude ofsajd 1 cm, tak gól sa uzná, ale keď to bude ofsajd 1,1 cm tak sa gól neuzná?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

na góly podle pravidel

Reagovat
Azazelo RD

Nechci zobecňovat, ale tahle diskuze ukazuje, že fotbal je špatně i od fanoušků. V rugby, tenise a volejbalu to funguje, ale ne ve fotbale to prostě musí být problém. Jebat na pravidla a zpátky do pravěku.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
noustres

Každé pravidlo je v dlouhodobém kontextu zneužitelné. Jako zákonný rámec ve státě. Když víš jak přichystat půdu, pravidlům se směješ a soudce rozhodne tak, jak jsi mu to nachystal. Důležitý je především optický a slovní efekt, nebo dojem "spravedlnosti".

Reagovat
Azazelo RD

Andy?

Reagovat
Zark

Kde je mu konec?

Reagovat
nasri84

ty sis na výšce zapsal základy práva ne?

Reagovat
smazaný uživatel

prostě bude chvilku trvat než si na to člověk zvykne, ale spravedlivější to prostě je.

Reagovat
noustres

Stokrát opakovat a proměnit v pravdu.

Reagovat
Talker

Tak on je problém, že tam je odchylka několik centimetrů a třeba ofsajdy, které jsou o pár centáků můžou být vyhodnoceny stále špatně.

Druhou věcí je, že to trvá kurva dlouho. Na tenise a v americkém fotbalu je rozhodnutí většinou do 15-20 vteřin, ale ve fotbale je to často na minuty, což je prostě oser.

Reagovat
Azazelo RD

Tak něco kulhá a vychytá se, ale já jsem rád za cokoliv, co zlepší kulturu fotbalu, jelikož ten šel neskutečně do hajzlu. Jen je vidět, že ten nepřímý efekt v tom, že to hráči přestanou zkoušet nebo se začnou dokonce přiznávat, neboť to video odhalí, se asi nedostaví.

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Mass

Reagovat
Slavia10

Já mám na VAR takový názor, že se mi líbilo na jednu stranu, jak jsme všichni věděli, že fotbal je nespravedlivý a pak se tu občas správně sportovně nervovali a diskutovali o tom

Reagovat
Zdechlina

Ma pravdu ten chlapec!

Reagovat
Talker

Je to první půlrok, lidi se s tím musí naučit fungovat a pracovat. Letos to bude pořád špatné, příští sezonu lepší a za 2-3 roky už to bude rychlé a efektivní, rozhodnutí do půlminuty.

1) Budou se přizpůsobovat a zpřesňovat pravidla - ta s VAR nepočítají, úplně ty možnosti neznají

2) Budou u toho sedět proškolenější a zkušenější lidi, kteří se s ním naučí pořádně pracovat

3) Systém samotný se bude vyvíjet. Myslím, že během 2-3 let bude systém ofsajdy vyhodnocovat sám a rozhodčím vyplivne přímo informaci, jestli to ofsajd byl nebo ne.

VAR je krok správným směrem, jen to využití není v současnosti ideální.

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
papanegra

Reagovat
masina_LFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Wambasen

Reagovat
cr7sux

Reagovat
celeb

Reagovat
Gedofrey

Reagovat
drussbarb

Reagovat
Mimalu

Reagovat
mul

Reagovat
ajouki

Pro začátek by stačilo, kdyby si v Anglii vytáhli hlavu zprdele a přestali vymýšlet kolo. Většina věcí už je vyřešená.

IFAB doporučuje, že pokud nebyl odmáván ofsajd, tak když na jeho odhalení potřebuješ pátý záběr kamery a fůru času, tak se doporučuje uznat branku. Vždyť to jde u jejich hledání lajny vidět. Oni nejen že to mají pozastavené, ale ještě si to potřebují 10x přiblížit. Zakázat přibližování a ti rozhodčí by měli mít koule říct, že to nedokáží přesně určit a branku uznat. Nazdar. Případně, že ofsajd musí být patrný alespoň ze dvou záběrů. Pokud trvají na přesnosti, tak jak říkal Klopp, defenzivní línii rozšířit o 5 cm a brát to jako toleranci.

Proč nejsou postranní monitory, aby diváci měli jasno, co se děje? Od začátku sezony bylo maximálně 100 situací, kde by byla potřeba konzultace hlavního rozhodčího, aby udělal rozhodnutí. To je jedna situace za dva zápasy. To byl jako důvod to nezavést, když to jinde funguje velmi dobře?

O dohrávání akcí se zvednutým praporkem pomezního rozhodčího ani nemluvím.

Reagovat
dave30

Bez zvětšování a bez virtuální lajny. Vyhodnoť to ze zastaveného záběru (už v tom je výhoda oproti pomeznímu) a když si nejsi 100% jistý, tak to pusť.

Reagovat
Spalovač šancí

Jenže to není úplně OK. Co když postranní, který byl téměř přesně na úrovni útočícího hráče, spíše offside viděl, ale pustil ho, aby útočící tým nezařízl, protože si nebyl jist, kdy přesně šla přihrávka/od koho se míč odrazil. A teď si vem, že žádná z kamer nebyla přesně v postavení postranního, takže pro posouzení offsidu jsou "dopočty" nutné.

Reagovat
dave30

Ale o to mi jde. Neposuzovat centimetrové ofsajdy. Kolik je kamer na dlouhé straně hřiště, pokud je instalovaný VAR? Tuším, že 8. Takže i když budu mít pohled z kamery, která bude 5 m od pomyslné lajny, tak jsem schopen posoudit půlmetrový ofsajd. Ty centimetrové samozřejmě ne. Proč chceme mít jedno pravidlo 100%tní a u jiných nám chyby nevadí (auty, rohy, fauly někde na půlce)?

Reagovat
ajouki

Popsal jsi úplně jinou situaci, která je ale taky jasná. Pokud si asistent myslí, že to byl ofsajd, tak nechá akci dohrát (během toho padne branka) a pak zvedne praporek. V takovém případě je ale možno použit veškerých technik k zjištění, zda náhodou nebylo dosaženo branky regulérně. Tedy i milimetr ve prospěch útočníka dělá rozdíl. Základní problém je u branek, kdy si nikdo nemyslel, že by to mohl být ofsajd a VAR je zruší na základě centrimetrů.

Reagovat
Talker

Vždyť o tom píšu - upraví se výklad pravidel, zpřesní se, jak to mají pískat. Ale to se nebude řešit uprostřed sezony, ale na konci. A do příští sezony už to bude lepší. A za 2-3 roky to bude v pohodě.

Reagovat
ajouki

Co tak si přečíst, co byla hlavní pointa příspěvku?

Ještě jednou tedy. To, co navrhuješ, tak si v Premier League mohli odpustit, stačilo převzít fungující věci z jiných evropských lig. Takhle jsme v bodě, kdy někteří hejtují VAR natolik, že ho raději chtějí zrušit. Nemůže za to VAR, ale ti co jej zaváděli. Proč bylo v LM daleko méně kontroverzí než v Anglii, kde jsou každé kolo tři?

Ty tedy řešíš důsledek, že se to bude v budoucnu upravovat, a já řeším příčinu, že k tomu vlastně vůbec nemuselo dojít. Naopak tímto diletanstvím akorát hrozí, že se celý VAR skutečně zruší.

Reagovat
doshcz

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak, za pár let bude ten systém schopnej udělat sám nějakou vizualizaci tý situace a sám posoudit, jestli to byl offside nebo ne. Tady u těch milimetrovejch ofssidů je nejhorší to, že hrozně záleží na tom, kdy ten obraz stopneš a ty lidi u toho videa prostě nemaji šanci poznat v jaký milisekundě se hráč dotkne toho míče. A je offside v době doteku míče, nebo když už se kopačka míče nedotýká? Vůbec bych za tim videem sedět nechtěl

Reagovat
Cobra

Reagovat
RadekVonCZE

PŘEDĚLAT A HOTOVO

Reagovat
papanegra

Má pravdu..

Ty lidi to neřídí správně, když už to tam je, tak by to mělo fungovat, není to jednoduché začlenit do hry, ale nejsou vidět žádné pokroky. Hodně to ovlivňuje hru, když se nějaká situace řeší na jedné straně a za 5 minut ještě spornější situace se neřeší.. to je opravdu nešťastné, ale za tohle musí někdo zodpovídat, takže zas chybný lidský faktor za monitorem...

Vadí mi, jak se řeší pořád ty offside, nějaká hranice je a častokrát je to o milimetry a je kravina mít nějakou toleranci, protože by se zas nadávalo, že ten offside byl na hraně tý tolerance a že se mohl pustit..

Nicméně offside by měl vycházet z postavení nohou a né těla, ale to by bylo pro pomezní ještě složitější určovat..

Reagovat
Talker

Já to taky prosazoval/prosazuju, aby to bylo podle postavení nohou, ale to bude nereálné - úplně to změní herní styl obránců a útočníků, jak hrát ofsajdovou linii, stejně tak i pro pomezní rozhodčí. Což sice teoreticky problém není, ale reálně je - protože to by musela být globální změna na všech úrovních.

Když to bude jen v rámci PL, tak budou problémy, že hráči budou mít dvoje pravidla pro poháry a pro ligy. Stejně tak týmy, které postoupí z Champu budou v obrovské nevýhodě - ne hned, ale za pár let budou hráči v PL zvyklí na tenhle systém, ale postupující ne. Stejně tak i hráč, který by přestoupil z ligy, kde to není, tak si bude zvykat a především nákup stopera z takové ligy bude o hubu, protože bude mít návyky, které mu budou k hovnu.

A takhle to kaskáduješ dolů, i kdyby to bylo zavedeno ve všech profesionálních soutěžích, tak budou mít smůlu ti pod nima, kteří postoupí. Ta pravidla musí být dodržovatelná a kontrolovatelná i bez VAR na všech úrovních a postavení nohou bohužel rozhodčí bez VAR úplně nezkontrolují.

Reagovat
czechfant

Vzpomínám si, jak jsem byl kdysi různě po diskuzích haněn za to, že jsem říkal, že zavest video neni vůbec lehké. Chce to čas a pořádně na tom pracovat. Furt doufám, že to casem bude fungovat spravne a efektivne

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Pipo123

VAR potrebuje cas, no hlavne nech sa inšpirujú inými súťažami a konecne by sme mohli pocut rozhovor medzi rozhodcom a jeho asistentom.

Rozhodcovia piskaju hrozne, ale ja im to nezávidím, neexistuje sport kde je tak zlozite byt rozhodcom. Nedavno som pozeral rugby a nechápal rozhodcu aky ma rešpekt u hracov, strhla sa bitka na travniku, jeden hrac udrel druhého, ale v momente ako rozhodca zapískal tak bol klud, rozhodca si pozrel vsetko na videu, nahlas bolo pocut co rozprava, nasledne si zavolal vinníka a kapitánov, vysvetlil im vsetko, hraca vylúčil a hralo sa dalej.

Takáto situacia vo futbale? Ved by sa bili a hádali vsetci, vlastne vtedy som si uvedomil ze funkcia kapitána vo futbale je uz zbytočná, Rozhodca nema rešpekt v žiadnej súťaži, ako tak rešpekt maju v PL.

Futbal by sa mal byt viac profesionálnym športom, chyby sa robia a robit budu, lenze vo futbale trva reakcia prilis dlho

Reagovat
El Campeon

Mourinhovi už dávno měli vzít občanku,za to co předvádí.VAR je skvělej.například Slávia s Interem byla paráda

Reagovat
bartes

Mourek už zase začíná hledat chyby, tam kde nejsou. No tak se to může jmenovat jinak, ale na funkci to nic nezmění. Navíc videorozhodčí dává doporučení a případně nechá přehrát záznam přímo hlavnímu. A ten má hlavní slovo. To Mourek moc dobře ví.

Pořád nechápu ten humbuk kolem videa. V hokeji třeba to funguje spoustu let, občas se tam taky nějaká chyba vyskytne, ale rozhodně se kolem toho nenakecá tolik, jako u fotbalu.

Reagovat
Csaplárova past

Spíše (ne)ovlivňují ...

Reagovat
Luc-Luc

VAR je super, tolik radosti, co mi prinesl, hlavne v souvislosti se City, krasne vzpominky...co se tyce posuzovani ofsajdu, dokazu si predstavit, ze by se poustely ty milimetrove ofsajdy, kde se ty barevne cary prakticky prekryvaji...

Reagovat
smazaný uživatel

Pre ľudí, ktorí v bežnom živote „lietajú v ofsajde“, bude VAR vždy na obtiaž.

Reagovat
Mercury

Reagovat
Pony Slaystation

Reagovat
smazaný uživatel

Klasika nejznámějšího provozovatele autobusů: Čím víc se bude prohrávat, tím víc se bude kňourat

Reagovat
Poll Hamm

VR už je ale Virtual Reality Nicméně bych při těch 5mm ofsajdech( kterých bylo v posledních 3 kolech snad alespoň 10-15), v zápasech kde je var změnil pravidlo v prospěch útočícího hráče kdy se bránícímu hráči budou počítat všechny části, kterými může dát gól a útočícímu hráči se bude počítat jen trup těla a hlava.

Reagovat
smazaný uživatel

a nebo to dát jako při gólu, že musí být v ofsajdu celým objemem

Reagovat
smazaný uživatel

súhlasím. Celé telo mimo

Reagovat
smazaný uživatel

a bylo by to. Takovýhle ty centimetry...

Reagovat
czechfant

Tak se pak bude řešit, že tam měl jen malíček. Vždy budou těsné hranice....

Reagovat
smazaný uživatel

Podľa mňa ubudne sporných situácií. Útočníkom bude jednoduchšie v reále vyhodnotiťť, že sú približne na rovnakej úrovni s posledným obrancom. Teraz im to nestačí, nedokážu tak rýchlo v okamžiku vyhodnotiť, či kolenom alebo ramenom nie sú v offside. Dúfam, že som to vsvetlil. Kto hral futbal, pochopí.

Reagovat
czechfant

Já ti rozumím. Ale těch sporných situací i tak bude dost. Utocník v běhu budu mít jednu ruku za sebou a prstama ještě bude na hranici obrancovi nohy atd... jakože, golu bude padat víc, ale dostat takový gol, tak bych byl asi hodne narany :D

Reagovat
dave30

Je to tak. Je úplně jedno, kam se ta hranice posune, vždy to bude hranice. Mně jde hlavně o to, aby to nebylo o posuzování centimetrů. I to přikládání pomyslné lajny pracuje s určitou odchylkou (tuším 20-30 cm). Takže proč takto posuzujeme ofsajd, který je třeba 10 cm? Lajnu zrušit a pokud ze zastaveného záběru (pomezní pracuje v reálu) není ofsajd okamžitě jasný, tak neřešit. Potom to není hrubá chyba...

Reagovat
dave30

Mně tam hlavně vadí ta ofsajdlajna (a jsem rád, že v kaprlize ještě není). VAR je postaven na tom, že má odhalovat hrubé chyby (přehlédnutí). A jestliže videorozhodčí 5 minut zkoumá zastavený záběr milimetrového ofsajdu, tak to pro mě není hrubá chyba pomezního (který se rozhoduje v reálu). Pokud nejsou schopni vyhodnotit ofsajd bez té lajny během 20 sekund, tak se v tom nemají dále vrtat...

Reagovat
smazaný uživatel

Jak říkal včera při tom zápase, že někdy to prokáže až záběr ze 14 nebo 15 kamery

Reagovat
smazaný uživatel

VAR a jeho milimetrový ofsajdy..

Reagovat
Spalovač šancí

VAR není jednoduchá technologie a její zvládnutí tvůrci pravidel, rozhodčími, fotbalisty i fanoušky bude ještě nějakou dobu trvat.

Reagovat
wyqinac

jako za me rusit gol s milimetrovym ofsajdem je proste naprosta kravina.. Ofsajd by mel byt o tom, ze ma ten utocnik vyhodu, kterou mit nema, coz ale proste pri 1mm-3cm proste opravdu nema. Viz treba vikendovy gol Norwiche (coz se teda samozrejme tady Mourkovi do kramu nehodilo). Driv se vzdy rikalo, ze se maji tesne situace poustet ve prospech utociciho tymu a v dnesni dobe technologii bych proste klidne treba ty 3-5cm toleranci nechal..

Reagovat
netopier

Pokial bude o tých situáciách rozhodovať ľudský faktor (čiže rozhodca/videorozhodca), vždy tu budú bývať pozápasové dohady.

Reagovat
dave30

Napsal jsem něco nevhodně?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele