Podařilo se Werderu Brémy najít nástupce Thomase Schaafa?

24.08.2015, 21:45
Názory a komentáře
Konec sezony 2012/13 přinesl brémskému klubu dvě věci. Tou první bylo udržení klubu mezi německou elitou a tou druhou, ne už tak radostnou, byl odchod dlouholeté legendy klubu Thomase Schaafa. Nebudeme ale vzpomínat na minulost, raději se podívejme, co se od odchodu ikony klubu změnilo.

Do následujícího ročníku vstoupil Werder pod vedením Robina Dutta, který opustil post sportovního ředitele německých mládežnických reprezentačních výběrů. Brémy skončily daleko od sestupových příček, ale do pohárové Evropy jim chyběla také pořádná vzdálenost. Velká nevyrovnanost výkonů, děravá obrana a prakticky žádná naděje na lepší budoucnost. I tak se dala charakterizovat tato sezona. V té následující už Robin Dutt svoji pozici neuhájil a musel se pakovat po odehraném devátém ligovém kole, ve kterém jeho tým po trapném výkonu podlehl nováčkovi z Kölnu 0:1.

Vyšlo to jednou, vyjde to i podruhé

Zápas s "Kozly" byl na programu jako páteční předehrávka. Už po remíze s Freiburgem se židle pod Duttem povážlivě začala kymácet. Výlet do Mnichova na tom nemohl nic změnit a porážka 0:6 už vůbec ne. Zachránit život Duttovi mohla jedině výhra, Werder ovšem po bezkrevném a místy až trapném výkonu prohrál a brankář hostů Timo Horn si připsal možná nejjednodušší nulu ve své krátké bundesligové kariéře. Robin Dutt tak byl odvolán a Werder stál na rozcestí. Měl by podepsat osvědčené trenérské jméno nebo zkusit vytáhnout z rukávu naprostého zelenáče? Dnes to již mohu napsat, rozhodnutí bylo správné a vládu nad prvním týmem převzal Viktor Skripnik.

To, že bude v okruhu kandidátů na uvolněné místo, sám Viktor ani netušil. Přišla mu totiž sms zpráva s otázkou, jestli by nechtěl nahradit odvolaného Dutta a času na rozhodnutí příliš neměl. Do všeho se ještě k tomu ozvala manželka s otázkou, jestli ten stres a tlak stojí za to. Skripnik váhal, nakonec zvítězila jeho touha dokázat, že sázka na nového kouče není krok vedle. Dost možná je za tento krok vedení zodpovědný jistý Klaus-Dieter Fischer.

Tento pán stál kdysi za rozhodnutím posadit na trenérskou stoličku taktéž v té době naprostého zelenáče. A tento tah vynesl o pět let později historický double. Když za Fischerem Skripnik přišel po konci hráčské kariéry, že by chtěl trénovat mládež, prezident klubu nebyl proti. Dobře si pamatoval, že Schaaf uspěl a okamžitě pomohl klub zachránit v Bundeslize a nejen to. V zopakování podobného scénáře věřil snad právě jen Fischer. Nezkušený Ukrajinec šanci dostal a časem se propracoval k rezervě, ze které už byl jen krůček k prvnímu mužstvu.

Že to ale nebylo vždy jednoduché, dokládá jedna Fischerova historka: "Já jsem od něho vyžadoval, aby se rychle naučil německy. Jenže pokaždé přišla odpověď, že umí mluvit fotbalovou řečí a že víc nepotřebuje." Další problém nastal, když se na soustředění v roce 2010 v Immenhausenu Skripnik svěřil, že má nabídku vést národní tým Ukrajiny do 21 let. Chtěl udělat další postupný krok, ale prezident ho zarazil. Zeptal se ho, jestli chce jeho rodina opustit Německo a připomněl mu, že i Thomas Schaaf se vypracoval u mládeže a poté přišel přesun k A-týmu. Skripnik nabídku odmítl a dál se věnoval mládeži. Z dnešní perspektivy udělal dobře.

Rodina na prvním místě

V době, kdy trénoval mládež ve Werderu, měly o jeho služby zájem i jiné celky. Skripnik ale všechny odmítl. Později v jednom rozhovoru prozradil důvod: "Před několika lety jsem ztratil své rodiče. Žádné množství peněz mi tuto ztrátu nenahradí. Proč bych měl odcházet jinam? Kvůli pár tisícům navíc? Klub a město jsou můj druhý domov." Jaký to rozdíl oproti Duttovi! Ten totiž nikdy nepůsobil severněji než v Leverkusenu a nikdy se tak úplně neztotožnil s klubem z hanzovního města. Možná, že i tato věc hrála v rozhodování o novém trenérovi nějakou roli, ostatně fanoušci Grün-Weiß milovali Schaafa a teď měli naději, že další "werderaner" úspěšně povede klub zpět na pozice, na které byli léta zvyklí. Že mu na osudu Werderu skutečně záleží a nejsou to pro Skripnika jen prázdná slova, dokládá fakt, že má vždy v pondělí v kanceláři na stole zprávu, jaké výsledky klub během víkendu dosáhl. Je jedno, či se jedná o rezervu, mládež nebo ženské mužstvo.

Že se mu Werder zaryje pod kůži, bylo jasné jednoho listopadového večera roku 1987. Werder tehdy hostil v odvetě poháru UEFA moskevský Spartak. První zápas v Moskvě jasně ovládli domácí v poměru 4:1. S třígólovým mankem tedy Brémy vstoupily do odvety a úvod zápasu se jim náramně povedl. Za prvních 25 minut lovil brankář Spartaku míč ze sítě celkem třikrát, Rusům se sice podařilo v 71. minutě vstřelit branku ale už o osm minut později svítil na světelné tabuli stejný stav jako v Moskvě. V prodloužení Werder přidal další dvě branky, Spartak už jen korigoval na konečných 2:6 a z postupu se radovali na severu Německa. Tehdy sledoval mladý Viktor zápas se svým otcem na malém televizoru, na kterém navíc byl vidět špatně obraz. Skripnik samozřejmě přál Spartaku, drtivá výhra Brém ale na něho silně zapůsobila. Od té doby snil o tom, že jednou obleče dres Werderu.

Nejdříve si ale musel odkroutit povinnou vojenskou službu v délce dvou let, poté přišla nabídka od Metalurgu Záporožje. Před odchodem na sever Německa si ještě zahrál v dresu druhé jeho velké lásky, Dněpru Dněpropetrovsk. Dněpr v té době vedl německý kouč Bernd Stange a Skripnik s ním často vedl rozhovory o Německu a německém fotbale. Stange mu navrhl, jestli by si nechtěl zahrát bundesligu, odpovědí mu byl jen úsměv a odpověď ve stylu: "Jsem rád, že mohu hrát ukrajinskou ligu, nevím, co bych dělal v Bundeslize." Že to Stange nemyslel jako legraci, se ukázalo už brzy. Nenápadně se zmínil, že má v Dněpropetrovsku zajímavého hráče a že by stál minimálně za zkoušku.

Druhý Schaaf? Ani náhodou!

Po nástupu do funkce se Skripnik musel logicky vyrovnat s tím, že ho každý novinář začal srovnávat s legendou Werderu. Já si ale myslím, že blíže má k jiné trenérské legendě Valerijovi Lobanovskému. Právě od tohoto fenomenálního taktika-revolucionáře má téměř až vědecký přístup k vedení tréninků a zápasů. Zapálenost pro fotbal a hlad po vědění možná stálo za tím, že přišla šance od Fischera. Sám Skripnik přiznal, že se na srazech ukrajinské reprezentace často bavil s Lobanovským o jeho metodách a přístupu ke hře a samotným hráčům. Cennou vlastnost, kterou stihl pochytit za to minimum času, co mohl s tímto fantastickým trenérem strávit, je naslouchání vlastním hráčům. Dnes jako trenér vyznává úplně jiný styl koučování, než který sám zažil doma na Ukrajině za časů Sovětského svazu, kde byl trenér nezpochybnitelná autorita, a jakýkoliv náznak vzdoru byl potlačen. Nesnaží se působit dojmem diktátora nebo tyrana ve stylu "bude po mém a hotovo"! Na lavičce ale působí dojmem, jakoby ho samotná hra ani nebavila. Když na něho před zápasem zaměřila kamera, v klidu si pět minut před začátkem zápasu dopřál menší svačinu přímo na lavičce. Při samotné hře málokdy vstane z lavičky, aby osobně udělil hráčům pokyny. Člověk má někdy pocit, že ho ani samotná hra nebaví a jen si užívá prostou přítomnost mezi hráči na střídačce.

Emocionální složku má na starost evidentně Torsten Frings. Ten je naprostým opakem hlavního trenéra, během zápasu několikrát vstane, gestikuluje směrem k vlastnímu týmu, rozhodčímu či soupeři. Frings a Skripnik si padli do noty, právě Fringse si totiž vyžádal nejdříve jako svého asistenta k rezervě a po přesunutí k A-týmu se přesunul i bývalý německý reprezentant. Třetím do party je Florian Kohfeldt. Ten nikdy nepůsobil výše než v brémske lize, i na jeho názoru však záleží. To se ukázalo v zápase v Sinsheimu, kde právě na Kohfeldtovu radu Skripnik nakonec kývl a do hry za stavu 1:2 poslal krajního beka Sternberga, i když v těchto chvílích trenéři většinou posílají do hry stopera. Tento tah mu naprosto vyšel, domácí TSG se nedostalo do závěrečného tlaku a Werder bez problému uhájil vítězství.

Dalším docela významným plusovým tahem pro fanoušky bylo to, že konečně mohli vidět v akci vlastní talenty a to ne jen na posledních pár minut v rámci taktického střídání. Schaaf ke konci svého angažmá pár mladíků zkoušel, žádný z nich ale nedostal plnohodnotnou šanci. Například Florian Hartherz zpočátku nastupoval a svojí šanci využil, naskočil do deseti zápasů v řadě, v tom jedenáctém už ale příležitost nedostal a z klubu odešel, nejdříve na roční hostování a poté definitivně. Trybull, Füllkrug či věčně zraněný Yildirim se v zelenobílem dresu jen mihli, aniž by zanechali větší stopu. Dutt po svém nástupu do funkce prohlásil, že má v plánu zapojit do Bundesligy větší počet odchovanců či hráčů z rezervy. Skutečnost už tak růžová nebyla. Po prodeji Sokratise za 8 milionů euro Dutt jako první posilu představil svého starého známého z Freiburgu, Cédrica Makiadiho, naděje Juliana Von Haackeho tak klesly k bodu mrazu. S odstupem času je třeba přiznat, že zřejmě ani jeden z mnou vyjmenovaných by dnes neměl stabilní místo v sestavě, šanci nicméně dostat mohli.

V tomto ohledu představuje Skripnik oproti svému předchůdci výjimku. Naděje z rezervy pozná dokonale, sám ji totiž vedl, a když má čas, klidně vyrazí na zápas výběru do osmnácti let, aby na vlastní oči viděl talentovaného juniora v akci. Samozřejmostí jsou i rozhovory s trenéry ostatních mládežnických celků. Tuto sezonu by se zabydlet v A-týmu měli Eggestein, Von Haacke, Grillitsch, Zander či Lorenzen. V přípravě toho nejvíc odehráli Grillitsch a Eggestein, druhý jmenovaný figuroval v předpokládané sestavě pro první kolo proti Königsblauen, šanci ale nedostal a v sestavě ho nahradil host z Leverkusenu Öztunali.

Znatelně zlepšená obrana přináší body

Co Werder dlouhodobě trápí a sráží ho k zemi je defeniva. Tři ročníky po sobě se počet inkasovaných branek dostal vysoko nad padesátigólovou hranici, což v dlouhodobé soutěži představuje největší problém pro případný posun v tabulce. Dávno jsou tytam časy, kdy měl Werder našlapanou ofenzivu a soupeře jednoduše přestřilel. Schaaf jakoby na tuto změnu nereflektoval a nadále se snažil o ofenzivní styl hry, údajně se pod jeho vedením 70% času věnovalo nácviku ofenzivních akcí a obrana byla zatlačena do pozadí. Nástupce Robin Dutt měl poněkud zvláštní přístup k obranné linii. Souboje s přímým konkurentem v tabulce většinou zvládl s nulou vzadu, ale s tím lepším co Bundesliga nabízí, vyloženě shořel a inkasoval debakl.

Když byl po devátém ligovém kole odvolán Dutt, jeho nástupce řešil hned dva problémy-ten první spočíval v neexistující obraně, která dovolila za devět kol soupeřům málo vídaných 23 branek, ten druhý představoval nalomenou psychiku a sebedůvěru na bodě mrazu. Ještě před prvním ligovým zápasem po odvolání Dutta čekal na nováčka u kormidla výjezd do třetiligového Chemnitzeru k zápasu druhého kola DFB Pokalu. Času na přípravu tedy bylo minimum, ale postup s nulou na kontě příjemně potěšil a navnadil před premiérou na půdě vždy nebezpečného Mainzu. První výhra v sezoně, následovaná domácím triumfem v zápase o šest bodů proti Stuttgartu, znatelné zlepšení v obranných řadách a nárůst sebevědomí. Asi takto v kostce se dá popsat způsob, jakým se mužstvo zvedlo z herní i výsledkové krize.

Obrat nastal s přesunutím kapitána Clemense Fritze do středu záložní řady. Ta tak dostala konečně celistvost a kompaktnost, Bargfrede už nebyl tak osamocen a přečíslení soupeřů znatelně ubylo. Skripnik si byl vědom, že nemůže zůstat jen u jedné taktiky a tak připravil konkrétní herní plán na každého soupeře zvlášt. Úvod jara přinesl naprostou fantazii, prvních pět zápasů a patnáct bodů, posun v tabulce z předposledního místa na místa zaručující v příštím ročníku evropské poháry. Za touto pohádkou se ukrývá jeden zimní přestup za směšných 2,5 milionů euro, když z Hoffenheimu přišel nevyužívaný dánský stoper Jannik Vestergaard.

Za proměnou se skutečně skrývá tento nesmírně vydařený tah s angažováním vytáhlého Dána. Obrana měla svého jasného vůdce, přestala kupit chybu za chybou v rozehrávce a samotný Vestergaard začal být pořádně nebezpečný ve vápně soupeře. Probudil se i Zlatko Junuzović, jeho přímé kopy byly ozdobou minulého ročníku. Spolupráce Di Santa a Selkeho fungovala přímo ukázkově, kvalitu přidal i Fin Bartels a Werder už nebyl jen fackovací panák, který kam přijede, tam dostane za uši.

Na každý zápas jinak

Skripnikova mantra je rozestavení 4-4-2, které volně přechází v hybridní 4-3-3. Naprosto nezbytné pro tuto formaci je kompaktnost cele obranné složky. Čtyři obránci doplněné o dva zasunuté střední záložníky, v případě potřeby o třetího středopolaře má zajistit stabilitu a zamezit chaosu na vlastní polovině. Werder už nebyl tolik přehráván špičkou a dokázal držet krok, sice ne po celý zápas ale částečně ano. Z podobného systému vycházelo i Lobanovského Dynamo. Proč právě Lobanovskij? Inu proto, že je to Skripnikův trenérský vzor. Když se spolu setkali v národním týmu Ukrajiny, podle slov současného kouče Werderu byl vždy precizně připravený na soupeře, jeho herní plán selhal minimálně. Navíc, nikdy nenechal ze sebe promluvit emoce, problémy řešil vždy v klidu a s chladnou hlavou. Téměř úplně stejně se zatím prezentoval i jeho žák. Ale zpět k Bundeslize. Problém, který se zatím nepodařilo vyřešit, spočívá v tom, že Werder je hlavně v domácím prostředí často velmi neefektivní s míčem na kopačkách. Časté výměny míčů mezi stopery, případně mezi defenzivním záložníkem vede k vysokému procentu držení míče ale bez patřičného efektu v ofenzivě. Slabší soupeři se s oblibou zatáhnou dozadu a čekají, co domácí vymyslí, nejednou to už vedlo k chybám a k nebezpečnému brejku. Individuální kvalita není na takové výši, že by jeden hráč vyhrál týmu zápas. Werder zkrátka musí hrát týmově a doufat, že se podaří minimálně jeden gól vstřelit.

S rozpadem útočné dvojice Di Santo - Selke vyvstává nepříjemný problém: dokáží Ujah s Jóhannssonem alespoň částečně nahradit branky, které přes léto odešly? Antony Ujah je silný, pracovitý útočník s dobrým výběrem místa, bohužel jeho střelecká efektivita nepatří k nejvyšším a spoléhat se, že se rozstřílí, je sázka do loterie. Jóhannsson je v tomto směru daleko lepším hráčem, jenže toto není Eredvisie. V Alkmaaru býval navíc zraněný a údajně se mu nechtělo příliš pracovat v tréninku, což nezní příliš "lákavě". Pořizovací cena je 4,2 milionu euro, doufejme tedy, že tato investice nebude ztrátová.

Ukrajinský trenér ovšem chápe odchod Selkeho, pro klub to byla až příliš výhodná nabídka a peníze jsou potřeba. Nelze se ale zbavit dojmu, že Brémy mohly v budoucnu inkasovat více. Podivný odchod Di Santa ale rozzlobil jinak klidného člověka jakým Skripnik je. V podstatě celou přípravu odtrénoval s týmem, opakovaně prohlásil, že neskočí po první nabídce, ale nabídky o prodloužení spolupráce vytrvale odmítal a to i přesto, že manažer Eichin predložil na současné poměry klubu nadstandardní návrh. Jeho odchod do Schalke za 6 milionů euro je zklamáním, fanoušci v prvním kole letošního ročníku Argentince nešetřili a byl vypískán celým stadionem.

V polovině února se podařilo přesvědčit Zlatka Junuzoviče prodloužit smlouvu o další tři roky do léta roku 2018. Tento krok se dá v klidu označit za klíčový v postupném budování mužstva a jeho stabilizaci a následném rozvoji. Sám Junuzović tak svým podpisem potvrdil, že si Werder umí a chce zavázat své nejdůležitější hráče k dlouhodobé spolupráci, což je největší plus samotného podpisu. Právě rakouský reprezentant udával tón hry záložní řady ze všech nejvíce, ačkoliv byl dlouho ve stínu Aarona Hunta. Bosenský rodák totiž kromě mistrovsky zahraných přímých kopů i rohů rozjíždí ofenzivní akce svého mužstva.

V systému, který severoněmeckému celku ordinuje Skripnik nesmíme, zapomenout na post štítového záložníka. Ten momentálně patří Philippovi Bargfredemu, konkurencí je mu Felix Kroos anebo mladík Lukas Fröde, s Cedricem Makiadim se zřejmě nepočítá. Bargfrede by měl plnit roli distributora míčů mezi střední obranou a zbytkem zálohy při rozehrávání akcí, případně vyvážení balonu z vlastního vápna. Bohužel, až příliš často se stává, že Bargfrede jen stojí, přihrávku od stoperů přijmout nechce a celý útok se tím pádem odehrává v minimální rychlosti, jeho roli potom přebírá Junuzović, který ale poté chybí vepředu. Co patří k plusům tohoto nevysokého středopolaře je fakt, že pod tlakem víceméně vždy zvolí správné řešení a nevystavuje tak mančaft zbytečnému riziku a když už musí faulovat, tak většinou relativně daleko od vlastního vápna. Bohužel, jeho konkurent Felix Kroos je jeho naprostý opak. Do většiny soubojů jde s maximálním nasazením a touhou, která vyústí v nebezpečný zákrok a nějakou tu kartu třeba. V čem má Kroos navrch je jeho pohyb, působí daleko rychlejším dojmem a agresivněji v soubojích. Sem tam nějaký ten loket, přidržení soupeře za dres, skluz, žádný problém.

Zkušenosti kapitána Clemense Fritze jsou neocenitelné v defenzivní práci. Všudybyl Fritz zastavuje útoky soupeře a dopřává tak přetížené defenzivě chvilku oddechu. Zkušený veterán jakoby chytil druhou mízu po přesunutí z pravé strany obrany do středu hrací plochy, ovšem občas také dokáže předvést neuvěřitelný lapsus a připraví tím soupeři vlastní chybou slušnou šanci, tak jako v prvním kole proti Schalke.

Na pravém kraji obrany pravidelně nastupuje český reprezentant Theodor Gebre Selassie. Bývalý hráč Liberce je dnes pro Skripnika volbou číslo jedna a to zcela po právu. Také on se nevyhne chybám a zkratům, po počátečních problémech zejména v defenzivní práci ale přesvědčil a dnes si bez problémů troufne na podporu útoku. Na opačné straně od této sezony začne boj mezi dvěma hráči s příjmením Garcia. Nováček, který aktuálně hájí post před svým konkurentem, dorazil před startem nového ročníku ze švýcarského Grasshoppers Curych jako volný hráč. V přípravě podával vyvážené výkony, přeci jen o něco více byl vidět při podpoře útoku. Podobně se prezentuje i jistý Abdul Baba Rahman, jenže hned první kolo naznačilo Garciovu slabinu - bezmyšlenkovitá podpora útoku a propadnutí u soupeřovo pokutového území. Vestergaard se mohl uvztekat, když asi třikrát během prvního poločasu měl proti sobě rychlonohého soupeře s míčem na kopačce. Santiago Garcia je momentálně zraněný a ještě nějakou dobu bude. Oproti svému konkurentovi je daleko jistější v defenzivě, zbytečně nepropadá a svoji stranu dokáže bezchybně "zavřít". Takticky je zkrátka vyspělejší než jeho náctiletý konkurent.

Poslední zbývající článek sestavy se jmenuje Fin Bartels. V uplynulém ročníku se často pohyboval na obou krajích hřiště, od nové sezony to bude nejbližší partner pro Antonyho Ujaha. Bartels je velice inteligentní fotbalista s citem pro správný náběh za soupeřovu obrannou linii, vše ještě dokáže vyšperkovat příkladným napadáním a dvojitými plícemi. Bohužel, jeho obrovskou nevýhodou je koncovka, pouhé čtyři branky tento fakt dokládají, gólů mohl mít v ideálním případě klidně deset.

Za dost velkou slabinu se dá považovat lavička plná mladíků. V případě dlouhodobějšího zranění některého stabilního článku základní sestavy, případný náhradník nedisponuje potřebnou kvalitou. Tento problém bude zřejmě přetrvávat i nadále, vedení klubu tak musí pracovat s tím, co je k dispozici. Co se naopak podařilo přes letní pauzu vyřešit, je otázka brankářské jedničky. Na Weserstadion se totiž vrátil Felix Wiedwald, v posledních dvou sezonách náhradník Kevina Trappa ve Frankfurtu. Bývalá jednička Raphael Wolf se tak posadí na lavičku náhradníků a bude čekat na svoji šanci.

Pevně věřím, že se Werder Brémy opět zvedne a na Weserstadionu si opět v budoucnu zahrají v pohárové Evropě. Nutný předpoklad k tomu ale je, že se klub nejprve udrží v Bundeslize a časem zamíří výš. Nejčernější scénář potom znamená pondělní šlágry od 20:15 a toho se snad tento významný klub německé ligové kopané a druhý tým s nejvyšším počtem bodů v historii jen tak nedočká.

Autor: Stas87

Komentáře (146)

Přidat komentář
smazaný uživatel

No nevim nevim proti herthě nehráli špatně , lae teda potřebují větší test 1 zápas byl pro brémy katastrofa

Reagovat
Rudnevs

Vestergaard bol dobrý kauf ale utok sa dal vyriešiť lepšie

Reagovat
smazaný uživatel

Ujah se zatím jeví jako skvělá volba (s přihlédnutím k přípravě a dvěma zápasům Bundesligy). Co se týče Johánnssona, to se teprve ukáže, zda-li to byl provar, či ne.

Reagovat
stas87

Najväcsi prinos Ujaha je sila v subojoch a pohyb,on je schopny podstupit suboj a takmer okamzite si nabehnut do vapna,v piatok tak vyrovnal na 1:1.Chce aj napadat,nie je lenivy na krok,v tomto su si podobny s Bartelsom ci Selkem.Di Santo tomu nedaval tolko.

U Johannssona neviem co si mysliet.Za tu chvilu proti Schalke naznacil,ze nema problem prejst cez hraca,s loptou na nohe sa uvolnit ci si vypytat faul.V Berline vsetko to,co ukazal na Weseru znegoval.Musi najst sposob ako sa dostat do sance,spravne si nabehnut..toto vsetko mal v Holandsku ulahcene vdaka naivite defenzivnych hracov.Ja cakam,ze potvrdi rolu strelca a bude mat strelecku efektivitu.

Reagovat
smazaný uživatel

Já doufám, že se Johánnsson adaptuje. Protože výkon proti Herthě byl, bez skrupulí řečeno, přímo žalostný. 4,2 mil.€ není pro Werder pakatel. Obzvláště pokud porovnáme cenu Di Santo-Johánnsson.

Reagovat
stas87

Ja by som ho sudil,az kym zahra zle proti superovi,co nebude mat tak dobre organizovanu defenzivu a on zlyha.Kedt si porovnas jednotlive kvality obran v tom prostredku a spodku ligy,tak Hertha pod Dardaiom urobila viditelny progres.Teraz hrame proti Gladbachu,ten ma vzadu tiez kvalitu aj ked teraz nema na IV hracov,co by sa nedali prekonat.

Franco ked ku nam prichadzal,nemal co stratit,viac menej mohol prekvapit nas ako aj seba.Johannsson uz ide s nalepkou hraca,co stal 4,2 mega.Na taku ciastku sme posledne roky neboli zvyknuty,preto od neho ja osobne necakam uz tuto jesen 6 golov.A nevadilo by mi,ak by sa mu dal cas tak ako sa dal aj Dostovi.

Reagovat
smazaný uživatel

BMG má v defenzívě zmatek až běda. V prvním zápase Christensen s Schulzem byla velká bída. Proti Mainz Jantschke s Schulzem a také nepřesvědčili. BMG jdou do zápasu jako favorit. Ale...

Reagovat
stas87

Jj,momentalne sa Gladbach vzadu javi ako priechodny super.nenechajme sa ale ukoliebat ze su slabucky.Ono aj samotny Janstchke moze druheho stopera dvihnut,ze nebudu robit chyby.Ak bude hrat Traore tak ako proti FSV,Garcia moze byt na vystriedanie po 15 minutach..

Reagovat
smazaný uživatel

To je pravda. Ibrahima zahrál vážně parádně

Reagovat
smazaný uživatel

Krásný článek Stasi, až do konce jsem nevěděl, kdo článek psal a věty jsem doslova hltal. Autor moc dobře věděl o čem píše a leccos jsem se dověděl.

Drobný nesouhlas s Clemensem, který mi tedy jako "všudybyl" nepřijde.

Wiedwald mě zatím přesvědčuje, že Wolf už si letos neškrtne. (i vzhledem ke zranění a především k loňským výkonům)

Trochu opomenut zůstal Sternberg jako backup a druhý IV, souboj Lukymia-Gálvez.

Odkud jsi čerpal info?

A je nějaká šance také přispívat takovými to články?

Díky za odpověď.

Reagovat
stas87

Tak ja som primarne pisal o zakladnej zostave..

Co sa tyka suboja Lukimya-Galvez,logicky za mna dostava prednost Assani,pretoze je viacej silovy typ hraca a aj rychlejsi.Viktor zrejme nechce mat vedla seba dvojku tvrdak-rozohravac,v rozohravani akci veri stredakom,akurat by sa im Galvez motal do ich roboty.

Tych stranok bolo viacej,prevazne nemecke ale nasiel som aj anglicky pisanu.

Ked nieco napises ty a das vediet adminovi,rad ti to zverejni.

Reagovat
smazaný uživatel

Silově má Lukimya jednoznačně navrch. Ale trochu mi vadí nedostatečná rychlost a neohrabanost. Samozřejmě vím, že ji Assani podstatně zlepšil, ale rychlostně jsou stopeři Vestergaard-Lukimya zkrátka nedostačující. Gálvez mi tam zapadá lépe.

A jakým prostřednictvím dát vědět adminovi? A kdo jím vůbec je? Občas píši články do Mladé fronty Dnes nebo do ProHockeye.

Reagovat
stas87

Tak to prave Assani nie je pomaly vobec.Videl si,ako proti Schalke stihol zblokovat strelu Huntelaaara?Skor by som povedal,ze ma oproti Galvezovi navrch.

Priamo v BL sekci je admin jv,jemu napis trebars PM s tym,ze by si chcel napisat clanok a pockaj na odpoved.

Reagovat
smazaný uživatel

Však jsem psal, že jsem viděl jen 2. poločas a ještě v bídné kvalitě. Takže na ten souboj si nevzpomínám. Třeba mě Assani přesvědčí o opaku. Ovšem zatím můj dojem vůči němu je skeptický.

Reagovat
stas87

Ten suboj bol uz v prvom polcase.Z coho presne prameni tvoja nedovera?Mne u neho vadi dve veci-obcasna lahkovaznost pri rozohravke a to,ze sa necha uniest hrou a opusti tak svoj priestor.Ked si vsimnes minule sezony,tak vzdy u nas hral prim vysoky stoper a ku nemu pohyblivejsi a rychlejsi hrac.Postavit dve veze vedla seba nam nesedi.

Reagovat
smazaný uživatel

Pamatuji na zápasy z loňska, kde hrál Gálvez základ. Ano, občasná chyba při rozehrávce, ale přehled s jakým hrál. Je to zkrátka něco jiného, než když vidím, jak hrál Werder v pátek a Assani s Vesterem si na polovině přehazují míč mezi sebou jako horký brambor a nevědí co s ním. To mi vážně pilo krev. Když k tomu přidáš, že Bargfrede nerozehrál skoro jediný balón, krom protiútoků, nějak konstruktivně...vyšly z toho akorát nákopy stoperů někam na Ujaha. Přesně jak jsi někde psal, že by se hodilo tvrdé DM, nejspíše černoch typu Guilavoguii, potažmo Luiz Gustavo...na vyhranou hlavičku ve středu hřiště, či vyhraný osobní souboj uprostřed hřiště. Na to je Bargfrede prostě slabý, backup Kroos, prašť jako uhoď. A to si necháme vyklouznout Starka. Potřebujeme někoho na způsob Saného (Hannover).

Reagovat
stas87

Lenze to prehadzovanie lopty medzi stopermi nas chrani v tom,ze sa ta lopta nestrati a super tak neziska cas na to,nas na vlastnej polovici zamknut a zatlacit,Vonku mi to nevadi,skor doma.Doma my musime byt aktivny,vytvarat si sance a nedat superovi vydychnut..lenze vo velkom pocte zapasov co hrame doma,super zalezie pred vlastne vapno a nechce hrat otvorenu hru.

To silove,najlepsie cierne DM som myslel tak,ze v pripade nakopnutej lopty na utocnika a prehratej hlavy sa lopat opät dostava na nasu polovicu a Bargfrede ti do hlav nepojde,Kroos tiez nie,Fritz taktiez nie.Pretoze vsetci hraju prevazne po zemi a kombinacne.Kroos nie je slaby v subojoch,skor naopak je az moc agresivnym typom hraca,co bohuzial nepremysla ked ide do sklzu ci do ineho obranneho zakroku.V tomto je Bargfrede dalej,predstavuje mensie riziko.

Prepac ale Stark ci Sane nie su posily,co by nam vyraznejsie pomohli.Sane je strasne splaseny,ci uz na stoperu alebo na DM.Stark ma sice potencial do buducna,ale ist na rozjazd BL kariery prave ku nam nie je najlepsia volba.Ak by to bolo mozne,poobzrel by som sa po tom ciernom DM v timoch co patri do dolnej polovice tabulky L1.

Reagovat
Rudnevs

Čo taký Baumgartlinger sice nie je černoch ale myslim ze je dostupny.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten mě napadl hned

Reagovat
smazaný uživatel

Něco na způsob Corentin Tolisso

Reagovat
stas87

Za mna je idealny hrac Kevin Vogt.Obavam sa ale,ze by sa pripadnej ponuke Werderu asi ani nevenoval.Köln sklada zaujimavy tim a on ma v tom time velke slovo.Baumgartlinger podpisal novu zmluvu do roku 2019,jeho ziskat by bolo dost tazke,vsetky trumfy by drzal Mainz.

Reagovat
Rudnevs

No tak o Vogta sa zaujíma trebárs Tottenham.

Reagovat
stas87

Ja gerüchte takmer nikdy necitam.Vogt je dostatocne agresivny,neuhne v suboji,povyhrava hlavy a k tomu prida este slusny prehlad,lopta mu neprekaza.Schmiadtke vedel preco ho chcel silou mocou kupit z Augsburgu.

Reagovat
Rudnevs

To už je niečo viac ako gerüchte je to na tej CZ/SK stránke Kolína na FB myslim ze bola expreska a hovoril to aj komentátor ES2.

Reagovat
smazaný uživatel

Zrovna Hertha je soupeř, kterého jsme měli přejet nebo alespoň 3 body. Beru to jako jednoznačnou ztrátu. Stopeři nevěděli co s míčem, to nebyla žádná taktika, tam nebyla trocha myšlenky. Nikdo se nebyl schopen nabídnout, Bargfrede na to kašlal, Fritz se neustále dohadoval s rozhodčím, Zlatko daleko utopený u čáry. Momentálně nechápu Junuzovicovu roli. Není to levý záložník, ani levé křídlo, hru netvoří, protože je utopený u čáry. Do hlavičky nejde jediný náš záložník, a když už, tak kvůli své výšce téměř vždy prohraje.

Sané není posila? Sané je splašený? To jako vážně??? To nemůžeš myslet vážně. Pokaždé když jsem viděl zápas H96, tak byl králem středu pole, tuším, že vyhrál nejvíce soubojů Bundeslize na DM a s tím klidem s jakým hraje...zdá se mi, že koukáme na někoho jiného...

Reagovat
stas87

Tak zasa opatrne,Hertha si tie sance dokazala vypracovat a zaciatok druhej polky jej vysiel,tam mala sance pridat druhy gol.Pred zapasom som tri body chcel,po konci zapasu aj ten jeden bod beriem.Nemozes po Vestergaardovi chciet,aby 6x za zapas vyvazal loptu z vlastnej polky,on to sice ma pod kontrolou ale niekedy sa bojim ze skonci na prvom superovi.Lukimya sa do toho nehrne vobec.Ta neochota Bargfredeho ponuknut sa ma stve dlhsiu dobu,sak to hore aj zminujem.Musime si uvedomit,ze minuly rok toho obehali strasne moc Bartels aj Selke.Fin ostal ale druhy taky pracant je len Ujah a to je hrotovy utocnik.Nasadenie oboch utocnikov nesedi Zlatkovi.on tak nema moznost si zakombinovat na polovici a s loptou na nohe sa rozbehnut k branke.

Hej myslim.Mozno pisem pod dojmom toho,ze som Saneho videl na IV a tam bol katastrofalny.On a Marcelo ako stoperska dvojka tahali Hannover dole.Na DM mozno zahral lepsie,zasa tolko Hannover nesledujem.Sane celkom casto rad fauluje tam kde nema-okolo vlastneho vapna.Niekedy fauluje aj ked nemusi,podla mna je takticky nevyspely a beha hore dole.

Reagovat
smazaný uživatel

V tom případě nevím, kdy jsi ho viděl naposledy. Na DM hraje tak rok a nic z toho co jsi napsal na něho nesedí. Až neskutečně silný v osobních soubojích, takticky vyspělý a pozičně fenomenální. Fauluje jen v opravdové nouzi. V zakončení nohama zbrklý, ale to po něm nikdo nežádá.

Reagovat
stas87

Nebol to on,kto fauloval a po jeho faule Zlatko vyrovnal na ihrisku Hannoveru na 1:1?Ja by som ho ku nam 100% nechcel.

Reagovat
smazaný uživatel

To nevím, ale zjevně ho podceňuješ. Loni patřil mezi pilíře H96

Reagovat
stas87

Trebars casom prestupi do lepsieho timu a uvidime ako sa dokaze presadit.

Reagovat
smazaný uživatel

Werder šance přečkal, většina z Garciovy strany, když se přes něj dostal Hosogai, resp. Pekarík. V závěru jedna tyčka, jedno břevno. Zápas mohl skončit všemi výsledky, ale ruku na srdce, 1:1 je prostě ztráta...a pokud si to nepřiznáme, na kom jiném získávat body?! S tímhle přístupem, kde všichni mají své kvality, se můžeme brzy loučit s elitou. S kým jiným hrát o 3 body?

Reagovat
Rudnevs

HSV, Stuttgart, Gladbach, Darmstadt, Hannover, Ingolstadt

Reagovat
smazaný uživatel

BMG? To asi ne.

Reagovat
Rudnevs

V súčastnej forme kľudne

Reagovat
smazaný uživatel

Sranda, že sa trochu čakalo, že popri LM by mohli strácať viac ako pred rokom v BL. Ale, že to príde už z úvodu sezóny kedy do LM ešte nezasiahli...to sa fakt nečakalo. V hlavách tú LM už určite majú, ale nemyslím si, žeby to malo vplyv.

Reagovat
Rudnevs

Ja som to čakal už keď som sa pozrel na káder - nahradiť Kruseho by nebolo ľahké ale Drmič je úplne iný tip, navyše Stindl si musí zvikat na pozíciu toho zodpovedného a to mohli späť získať Neustädtera a do utoku mal ísť Poulsen a nemal sa predávať Kachunga.

Reagovat
smazaný uživatel

Presne tak, prehrať sa dá všade a s každým pri súčasnej vyrovnanosti BL, ale aj vyhrať. V Berlíne ste v pohode mali nato vziať všetky body. Chcel by som vedieť, ako po zápase hovoril Skripnik, či bral bod alebo ho mrzelo veľmi, že ste nevzali výhru. Proste s čím vlastne išiel do zápasu na Herthe.

Reagovat
Rudnevs

No to brvno bolo skôr z opačnej strany brány a hlavička ktorá trafila tyč bola dosť pomalá a skočila po zápase som počul iba Junuzoviča a ten bol za bod rád naopak Stocker a Dárdai boli sklamaný

Reagovat
stas87

*Haraguchi.

Ja som bol po zapase sklamany,mohli sme brat pri troche stastia tri body.Sak si vsimni vyjadrenie Skripnika po zapase. Stale si ale myslim,ze nejaku vyraznejsiu prevahu sme nemali a nemozme ignorovat sance Herthy.Trebars ta,ktoru na poslednu chvilu stihol zblokovat Lukimya si ten gol pytala,lopta preskakala tesne vedla.

Reagovat
smazaný uživatel

Já tušil, že se jmenuje jinak Haraguchi*....Nejde o to, kdo má nebo nemá převahu, protě se šance musí proměňovat? Že měla Hertha nějaké šance? No a co, v poslední 20 minutovce jsme byli lepší a posledních 10 minut už jen bránili. Dle mého byla jen otázka času, kdy to tam spadne. A od příště už Oztunali základ!

Reagovat
stas87

Lenze to musis brat v kontexte celeho zapasu,nie len vypichnut sance jedneho timu a napisat ze bol lepsi.Ano,poslednych 20 minut sa hralo na jednu branku,tuzbu zvitazit mal len jeden tim a domaci to neboli.Aj mna stvalo,ze tam Jannikovi nespaldla ta hlavicka..mat tri body by bolo fajn a dalo by zabudnut na Schalke.

Öztunali...ty si jeho fanusik,ze? Ja v nom nic extra nevidim. Momentalne lepsi ako Maxi ale to dost mozno len kvoli veku.S Hajrovicom neratame?

Reagovat
Rudnevs

A vypadol už Obraniak do toho Turecka konečne?

Reagovat
stas87

Zaujem vraj ma Rayo a teraz sa pridal Standard.Eichin sam povedal ze jediny pohb v kadri teraz bude smerom von.Predat chceme Obraniak,Pavlovica,Makiadiho a Hajrovica.

Reagovat
Rudnevs

Jaj no to sa vám asi uz nepodarí je šanca ze by niekto dostal druhú šancu alebo pôjdu vereinslos alebo a asi najpravdepodobnejšia možnosť pôjdu hrať 3.ligu

Reagovat
Rudnevs

No tak Obraniak je už v Maccabi Tel Aviv a Makiadi v Cayhune Rizespor.

Reagovat
smazaný uživatel

Četl jsem to samé na TM.

Reagovat
smazaný uživatel

Hajrovic trošku sklamanie...trošku viac teda

Reagovat
smazaný uživatel

Izeta je mi líto. Prý je na odchodu, zájem projevil Betis. Viktor mu moc šancí nedává.

Nijak zvlášť Oztunalimu nefandím, myslím v kontextu s celým týmem, jen mi přijde, že má týmu co dát. Jen celkem všestranný, rychlost a technika výborná. Plusem také je, že je obounohý. A to vše na 19 let? To věru není špatné. MOMENTÁLNĚ lepší než Eggelstein, ikdyž úplně nevím, jaká je primární pozice Levina.

Reagovat
stas87

ZM lenze tam je pre neho plno.U Öztunaliho mi pride,ze je to v sucasnej dobe slusny bezec s loptou na nohe,Nie vzdy ale zvoli spravne riesenie,na moj vkus sa dopusta dost lacnych a zbytocnych strat.To vsetko ale suvisi s kvalitou kadra.Tazko ocakavat ze nas potiahne 19rocny hrac.Nie sme BVB ktore da sancu Weiglovi a ked sa mu nebude darit,da na miesto neho skuseneho Bendera.

Betis a Hoffenheim.Pripomina mi Obraniaka..pristupom.

Reagovat
smazaný uživatel

ZM? A je to ZOM viď? Pod Viktorem hrál v přípravě ZOM, respektive podhrot na způsob Fina. A proti Herthě na těch 15 minut post Clemense.

Reagovat
smazaný uživatel

Už ani nepíši gramaticky dobře. Je čas jít spát

Reagovat
smazaný uživatel

Super chalani, bolo by fantastické obohatiť BL sekciu takouto vlastnou tvorbou Tak len dotoho, keď je možnosť a máte námety na články, tak píšte. Tento článok je famózny, veľmi dobre sa to čítalo. Mám veľmi rád obsahovo bohaté články na informácie, ktoré nie sú najdostupnejšie.

Reagovat
Rudnevs

Tu by sa priam pýtalo napísať niečo o Mainzi a o tom ako takmer každoročne nahradzujú velke straty v kádri a vždy to urobia skvele a ani to nie je drahé.

Mne sa ale písať nechce. Ak by sa niekto tejto myšlienky chytil, bol by to iste pekný článok.

Reagovat
smazaný uživatel

Do Mainzu by sa mohol pustiť Fantomas. Neni síce ich fanúšik ani ich dlhodobo nesleduje, ale má schopnosti vytvoriť niečo kvalitné a navyše od príchodu Ázijčanov a Muta ich určite sleduje a vytvoril si k nim vzťah (?) uvidíme či zareaguje

Reagovat
Rudnevs

Aziati sú super hráči do HSV som nejakého chcel nakoniec prišiel Sakai rozhodne by žiadny dobrý tím nemal ostať bez nich.

Reagovat
fantomas

To je konečně přístup

Reagovat
Swarley

prej konečně, každý u nás miloval Parka

Reagovat
Rudnevs

Kto to je?

Reagovat
smazaný uživatel

Nepoznám, veď je z nejakého univerzitného kórejského tímu, toho podľa mňa nepozná ani Fantomas

Reagovat
fantomas

Poznám po jméně, ale hrát sem ho neviděl no, a hlavně stejně přichází jen do rezervy.

Reagovat
smazaný uživatel

Klobúk dole aj za to poznanie "len" po mene

Reagovat
fantomas

Tak poznám ho zprostředkovaně, díky korejskym bloggerum, na tom neni nic ke kloboukování. :)

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
fantomas

Neviděl sem nic ještě, přitom už hráli i v neděli ale určitě si na ně čas v budoucnu najdu. Na psaní článků to nicméně jen tak nebude asi (pokud vůbec); nerad píšu o něčem, kde sám relativně tápu, a musim se v první řadě spolíhat na zdroje.

Reagovat
smazaný uživatel

chápem...tiež sa nerád vyjadrujem k ligám a tímom, ktoré nemám moc nasledované

Reagovat
stas87

Tam by sa skor dalo nieco spisat o Heidelovi,ten je podla mna dlhodobo TOP sportovy riaditel v BL.

Reagovat
Rudnevs

No však práve o ňom a myslim si ze prestupy sú hlavne jeho zásluha ale šlo by napísať aj o tej magickej atmosfére Coface Areny.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Rudnevs

Tak toto je ten článok o ktorom stas písal ze napíše - celkom pekný a zaujímavé čítanie hneď mi to bolo povedomé keďže niektoré pasáže toho článku stas písal aj v diskusií doteraz neviem z hlavy dostať príspevok z 27.10.2014 aj ked sa pozitívnych reakcií nedostal bol zaujímavý a o tých mladikoch tam bolo tiez nieco podobné. Tento mal aj veľa zaujimosti o ktorých som nevedel napríklad o tom že Skripnikovi zomreli rodičia a preto chce ostať vo Werderi

Fajn článok

Reagovat
stas87

Slovo som dodrzal. Ono je to tu na EF tazke.Werder nehra PL ani PD,nehra ani v europe a je tak zaskatulkovany ako nezaujimavy tim,co v minulosti hraval CL.

Reagovat
Rudnevs

Tak takýchto článkov nech je čo najviac, väčšinou tu je ku každému kolu prewiew a súhrn potom o prestupoch prípadne trénerských výmenách a raz za čas nieco od Eurosportu a pre ľudí je to zaujímavé práve lebo o tých kluboch moc nevedia ked nehrajú v európe je zbytočné písať o Bayerne, Reale alebo Barcelone ked aj tak o nich väčšina vie vsetko.

Reagovat
stas87

Musi sa snazit sami uzivatelia,lenze tu je to rozdelene na Bayern vs BVB,par fanusikov tu SChalke ma,rovnako ako Bayer,sem tam sem napisu snad dvaja priaznivci Gladbachu a to je vsetko.Trebars mna by zaujimal pohlad na vec od fanusika HSV(dolar,HSV1887,Ferguson6...)

Reagovat
Rudnevs

Najviac fanúšikov ma na ef asi Hertha potom asi Werder a BVB, Bayern ma fanusikov dost ale pravidelne sa ukazuje len db18, HSV ma tiez vela fanusikov a myslim ze Freiburg ma rad Lord Jiráček zo Schalke je ich dost, Bayer ma myslim dvoch aktívnych. Ja mam tiez rad HSV a pokial to ide pozriem kazdy zapas len sa snazim byt dost nestranný nie ze by som tu vypisoval nieco v zmysle " iba HSV, Scheisse všetko ostatné" a inak nie som si isty ale dolar je uz Nr.Nobody.

Reagovat
stas87

Nie je pravda,ze aktivny je len db18. K zapasom Bayernu sa vyjadruje pravidelne +-5 ludi.U fanusikov Herthy zrejme nie je cas nieco napisat.Rad by som si pocital od fanusika HSV ako vidi sucasnu situaciu,vyhlad do buducna,vztahy vo vedeni a tak.

Reagovat
Rudnevs

Ked som cital stare BL članky tak bol dost aktivny aj willi a Uli Hoeness a k tomu HSV tam asi ani sami nevedia ked sa Kuhne zle zobudí bude chciet peniaze naspäť tak HSV zanikne. Keď nie tak ja neviem časom asi pride pád do 2.Ligy a s tym aj nasledky.

Reagovat
smazaný uživatel

Willi=db18

Reagovat
smazaný uživatel

Je to problém určite, lebo dnes sú tieto veci dosť o čitateľnosti. Ale práve EF sa snaží venovať a dávať priestor aj témam, ligám a klubom, ktoré nie sú až tak IN v dané obdobie.

Reagovat
smazaný uživatel

Psano cobolem, ale cesky, za to velky

Reagovat
Rudnevs

Zaujímavé že v BL sekcií sa väčšinou najlepšia diskusia strhne okolo polnoci

Reagovat
smazaný uživatel

Ešte raz pochvala za článok - fantázia

Ten príbeh Skripnika je silný a prepojenie na Lobanovského či Schaafa s istými paralelami je tiež magické.

Reagovat
smazaný uživatel

K tímu. Na jar som neskutočne žral stredovú os Vestergaard - Junuzovič - Selke, Di Santo. Teraz sa mi to premiešalo a ochudobnilo na Vestergaard - Junuzovič - Ujah.

Ujah a Modeste sú podľa mňa 2 najsilnejšie typické hroty čo sa týka súbojov a vytrvalosti v tvrdej práci, tí sú schopní sa postaviť do cesty aj kamiónu s trochou nadsázky.

Reagovat
smazaný uživatel

No, od Bentekeho by se solidně odrazili

Reagovat
Rudnevs

U mňa je to Wiedwald - Vestergaard - Junuzovič, Johannsson je sympatický ale musí to potvrdit aj výkonmi na jar ten výkon dosť kazil Wolf

Reagovat
stas87

Mat Ujaha a Modesteho,tak si piskam.A zacinam mat dojem,ze by Bargfrede potreboval ozajstnu konkurenciu,Kroos svojou nedisciplinovanostou ten konkurent nie je.Fritz este odlozil o rok koniec kariery,toho tiez budeme musiet casom nahradit.

Reagovat
Rudnevs

Ked ono je ťažké priviesť niekoho lacného kto ma kvalitu a pasuje do systému možno niekto z 2.Ligy

Reagovat
smazaný uživatel

Od Kroosa som pred takým rokom a pol očakával viac, že dnes bude líder a budú sa o neho zaujímať aj kluby zo špičky. Kde sa u neho stala chyba? Nechcelo sa mu bojovať o základ?

Reagovat
Rudnevs

Mal červenú pred 2 rokmi vo Frankfurte a odvtedy poriadne nenastúpil - stas písal v článku nieco o tom ze je niekedy premotivovaný a fauluje

Reagovat
stas87

Aj ja som cakal ze bude dneska stabilnym clenom zakladu.Stale dufam ze prestane robit hlupe fauly,diskutovat s rozhodcom,proste ze herne vyspeje.Pacil sa mi trebars na West Hame.tam odohral dobry zapas.Ak ale na klucovom poste zbytocne fauluje alebo diskutuje s rozhodocom a sam sa nesustredi 100% na svoj vykon,nemozno ocakavat ze to na nom trener postavi.Ten problem je u neho dost mozno len v hlave.

Reagovat
smazaný uživatel

"Santiago Garcia je momentálně zraněný a ještě nějakou dobu bude"

Cez víkend nastúpil v základe rezervy proti Magdeburgu

Reagovat
Rudnevs

Nebol to Ulisses Garcia teraz sú tam dvaja Garciovia a sam mam trochu chaos koho myslia ked sa povie Garcia bez krstného mena

Reagovat
stas87

On neodohral v priprave nic,len trenoval.Teraz hral za rezervu,chytal aj Wolf..este stale to nie je 100% aby mohol naskocit do zakladu.Radsej pretrpim na dalsich par zapasov Ulissesa ako uspechat navrat Santiho.

Reagovat
Rudnevs

K poslednému odstavcu čo je zlé na tom že sa hraje v Pondelok keby sa vtedy hrala aj 1. BL možno by to lepšie ako vidieť 5 zápasov naraz z toho ani 1 poriadne

Reagovat
stas87

BL uz 40 rokov ma pevne dany termin,ludia si zvykli a v Nemecku slovo tradicia stale este nieco znamena.Pridal sa do rozpisu jeden piatkovy zapas a to je podla mna maximum ako hybat s terminami.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale uvažuje sa o ďalších zmenách v súvislosti s tým, ako zvyšuje príjmy PL. Minule som k tomu čítal reálne vyjadrenia ľudí z nemeckého futbalu a klubov, napríklad tu máš niečo od Schmadtkeho z Kolína: https://www.facebook.com/1948Koeln/posts/736544773158476?__mref=message_bubble

Reagovat
stas87

V ten cas sa hra 2.BL ktora je v Nemecku taktiez dost sledovana a tiez ju vysiela Sky.A kluby v 2.BL by tym padom prisli o sledovanost.

Reagovat
smazaný uživatel

Veď áno, sťažujú sa nielen kluby 2BL ale aj z nižších súťaži, že im to uberie fanúšikov na tribúnach. Podľa mňa aktuálny rozvrh v BL je super, človek má možnosť vidieť až 5 zápasov live z kola. A k tomu stíha aj 2BL či 3.ligu ak má čas. Ale ide o peniaze...podstatné je, že v Nemecku sa furt myslí na fanúšikov (nielen pri TV, ale hlavne tých na štadiónoch) a to je v dnešnej dobe fantastické

Reagovat
db18

Oni si stěžovali i lidi z BL - třeba Favre to okomentoval s tím, že si fanoušci zaslouží jeden den volna.

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes už deň voľna pre fanúšika futbalu neexistuje

Reagovat
db18

Myslel pro vlastní fanoušky.

Reagovat
smazaný uživatel

jasné ja som pochopil

Reagovat
stas87

Chcel by som este podakovat jv za upravu niektorych pasazi a za to ze to vobec zverenil.A podakovat musim aj bratovi,on mi pomohol so stylistikou.Vdaka brat.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale do češtiny si to dával sám? Alebo si to písal rovno v češtine?

Reagovat
stas87

Ano,v cestine som to pisal kvoli tomu,aby to pre admina nebolo tazke prekladat.A chcel som sa aj vyhnut obligatnemu vlaknu preco je to v slovencine kedze je to ceska stranka.

Reagovat
db18

Teď se nevyhneš Olimu, jestli to tu najde.

Reagovat
stas87

Budem dufat ze ho Werder nezaujima.Ale vieme ako to chodi,nejaky blb napise preco je to v slovencine a vznikne zasa vlakno o hovne.

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Willi, naco budem riesit tu istu vec 2x?

Reagovat
smazaný uživatel

Není vůbec za co, věřím, že se budeš nadále zlepšovat a interpunkce tě nijak nezaskočí.

Reagovat
fantomas

Reagovat
stas87

V to doufam,nejake rady a inspiraci jak psat jsem dostal.

Reagovat
jv

Reagovat
Adalberto.Littleoak

parádní článek, dobrá práce

Reagovat
božský John

Reagovat
bayern987

Reagovat
pospech11

Krasny clanek, snad se Werder dostane do poharu, strasne tam chybi...

Reagovat
smazaný uživatel

Veľa ľudí si to praje. Ja tiež. Radšej by som tam videl ich ako Wolfsburg...

Reagovat
smazaný uživatel

Takéto a podobné články tu chcem čítať. Nie preto že som fanúšikom Brém, štýl, prehľad, slovná zásoba, vyčerpanosť témy, kedy článok nemá expresnú podobu rýchlych správ TASR, to je to čo od tejto stránky čakám! Výborné Stas87

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělý článek !

Reagovat
smazaný uživatel

OT: L. Obraniak je krátce před přestupem do Maccabi Haifa.

Reagovat
smazaný uživatel

Kvalitná destinácia....to by som nečakal

Reagovat
smazaný uživatel

Super článěk, chválím

Reagovat
Talker

Jinak Stasi, jak to vypadá s Christensenem? Počítá se s ním? Má šanci si pořádně zahrát letos v Gladbachu?

Reagovat
stas87

Sam neviem,na IV su teraz Jantschke, Stranzl,Brouwers,Elvedi,Schulz a Christensen.V prvom kole si Favre zrejme chcel otestovat mladikov a dopadlo to velmi zle.Jedna prehra na zaciatku ligy nic neznamena.V druhom kole uz nastupil na IV Jantschke a Schulz,vykon sa zlepsil ale prehrali zasa,no uz tam bolo podstatne menej chyb.Aj tak sa v podstate caka len na to,az bude fit Stranzl.Vedla neho sa to bude tocit,on je klucovy stoper.Tym ze postupili priamo do CL a nie do predkola,mozu tu zostavu podstatne viac tocit.Sancu Christensen dostane,Favre to bude musiet tocit aj z toho dovodu,ze Strnazl ma posledne sezony zdravotne problemy.Otazka ale je,ci nebude chciet viac tocit Elvediho a Schulze..pretoze obaja su kmenovy hraci Gladbachu,Christensen je hostujuci hrac.Z mojho pohladu by mal mat Christensen navrch oproti Schulzovi v tom,ze Schulz je primarne ZM.Gladbach ma este rezervu v stvrtej lige,mozno budu chciet postupit do tretej a Schulze nechaju hravat za rezervu.

Reagovat
Arne

Nádhera

Wiedwald vypadá velmi solidně, ale jedna věc mě na něm strašně štve... Ty jeho emocionální výlevy na spoluhráče, v tomhle se mu v BL "vyrovná" asi jenom Baumann. Kdysi to dělával Fromlowitz, ale ten už bohužel jen leští někde ve třetí lize.

Reagovat
smazaný uživatel

Wiedwald v porovnání s Wolfem je naprostá nádhera. Wolf ať táhne co nejdál od Werderu

Reagovat
Arne

Jako dvojka není špatná, podle mě na současný Werder právě naopak.

Reagovat
smazaný uživatel

Konečne máte gólmana, od ktorého nemusím očakávať v každom zápase nejakú šialenú hrúbku, ktorá navyše vyzerá tak smiešne

Reagovat
stas87

To som si myslel,ze bude Wiedwald zakriknuty a organizaciu defenzivy bude mat na starost vyhradne Vestergaard.

Reagovat
smazaný uživatel

Pekne Stas

Reagovat
smazaný uživatel

Majo

Reagovat
JozkokozleJ

Parada

Reagovat
smazaný uživatel

A kde je tvoj blog k víkendovému kolu? Na webe eurosportu som si ho už prečítal

Reagovat
JozkokozleJ

Stas asi vyplnil bundesligovy priestor (pravda, kvalitne). Inak, neviem, odovzdal som, ostatne ide uplne mimo mna.

Reagovat
Arne

Park Joo-Ho jeden z nejlepších beků bundesligy??? Fantíku?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

Som rad za vsetky pozitivne ohlasy.Planujem po konci jesene spravit taky väcsi sumar vykonov a vysledkov.O Skripnikovi som chcel napisat uz davno,problem u mna je ale ten,ze musim mat chut nieco napisat,som strasne lenivy lajdak. Chcel by som v buducnu pisat castejsie a nie len o Werderu,nametov mam v tuto chvilu viacej,tak ak by bol zaujem..

Reagovat
smazaný uživatel

Záujem je určite

Reagovat
Hyrax

Jen do toho!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Hyrax

Parádní

Reagovat
Rudnevs

http://www.transfermarkt.de/manager-eichin-zu-96-kind-bdquo-macht-in-bremen-gute-arbeit-ldquo-/view/news/210038

OT: Je to sice k Werderu ale radšej dám OT, Eichinovi mnohí nevedeli prísť na meno ale po angažovaní Skripnika sa to trochu zmenilo a bola by to dosť veľká strata.

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes na RTVS United ....a ja som veril, že zvolia vyrovnanejšiu a otvorenejšiu odvetu z Leverkusenu. Asi zvíťazila značka a meno United....tak nič. Kto má záujem o Leverkusen - tak buď O2 Sport, Digi Sport 3 alebo ZDF

Reagovat
Uwe háže buly

Ten Son je doufam vtip?

Reagovat
smazaný uživatel

Jako blesk z čistého nebe.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele