Plzeňští se vydali na desetihodinovou cestu do Kostanaje

22.08.2023, 11:51
Aktuality
Tomáš Chorý (© FC Viktoria Plzeň)

Plzeňští už dnes ráno odletěli ke čtvrtečnímu úvodnímu utkání závěrečného 4. předkola Evropské konferenční ligy do kazachstánské Kostanaje. Západočeši v letadle stráví téměř deset hodin a budou se muset vypořádat i s čtyřhodinovým časovým posunem. Jak uvedl asistent trenéra Jan Trousil, výprava Viktorie plánuje v Kazachstánu setrvat v českém čase.

Cesta do Kazachstánu se výrazně protáhne kvůli uzavřenému vzdušnému prostoru v Rusku po jeho vojenské invazi na Ukrajinu. Plzeňští nejprve absolvují dvouhodinový let do bulharské Varny, kde letadlo během zhruba hodiny a půl doplní palivo, pak bude pokračovat dalších šest hodin do Kostanaje.

"Zatím jediné, čeho se trošku obáváme, je časový posun a délka cestování. Ale věříme, že se s tím vypořádáme dobře," řekl novinářům před odletem Trousil, asistent kouče Miroslava Koubka.

"Receptem je zůstat v našem režimu. I to tak budeme dělat, nebudeme se podřizovat (časovému) posunu. Budeme chodit spát pozdě v noci jejich času. Na nějakou třetí čtvrtou hodinu ranní máme večerku a snídani budeme posouvat k poledni, abychom klukům nerozházeli jejich biorytmus," doplil sedmačtyřicetiletý bývalý obránce.

Tým Viktorie i k předchozím dvěma venkovním pohárovým zápasům v této sezoně proti Dritě a Gziře odcestoval v dvoudenním předstihu. Do Kosova i na Maltu ale odletěl až v úterý vpodvečer. Čtvrteční duel na stadionu Tobolu má výkop v 16:00 SELČ, v Kostanaji tak bude o čtyři hodiny více.

"Já jsem se na to chystal dost a snažil se hodně spát. V letadle to určitě nebude jednoduché. Chtěli jsme hrát Evropu, takže se nemáme na co vymlouvat. Nějak to přežijeme, odehrajeme zápas a pojedeme zpátky do Plzně," uvedl útočník Tomáš Chorý.

Z Kostanaje plzeňská výprava odletí v pátek ráno. Původně nedělní ligový zápas šestého kola v Mladé Boleslavi si západočeský klub nechal odložit. Domácí odveta s Tobolem je na programu příští čtvrtek 31. srpna.

Pokud Koubkovi svěřenci závěrečné play off s kazachstánským soupeřem zvládnou, postoupí do skupiny Konferenční ligy. V případě vyřazení si v aktuálním ročníku evropské poháry nezahrají. "Chceme splnit cíl, který jsme si dali, a to je postup do skupiny. Uděláme všechno pro to, abychom přivezli co nejlepší výsledek," prohlásil Trousil. "Je to pro nás samozřejmě výzva, ale z druhé strany vlastně povinnost, protože samozřejmě chceme postoupit," dodal Chorý.

Autor: ČTK

Komentáře (17)

Přidat komentář
Fodbalysta

Egon snad letí s nimi a mohl by za Tobol znovu nastoupit.

Reagovat
VersaceChain

Ale 5-6 hodin do Saudske Arabie by bylo moc pro nektere, hlavne ze pres pul zemekoule do tehle asijske stepi litat muzeme

Reagovat
Infeld Prácheňský

Obojí je špatně.

Reagovat
pedroLFC

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Mass

Kostanaj je o 400 km blíž než třeba Džida

Cesta tam momentálně trvá déle, protože musí letět přes Turecko, ale chápu že se tu články nečtou.

Reagovat
king23

Kostanaj je poměrně dost na západ Kazachstánu, takže v tomto případě máš pravdu, ale obecně je Kazachstán dál než Saudi a i za normálních okolností je tam o dost horší letecké spojení.

Reagovat
Mass

Co je podle tebe obecně? Tak vezmu třeba hlavní města.

Praha-Astana 3917 km

Praha-Rijád 3952 km

Předpokládám, že až se zase bude moc lítat do Kazachstánu přes Moskvu, tak ty cesty budou cca stejně dlouhý jako do SA přes Dubaj.

Reagovat
king23

No myslel jsem to tak, že nejvzdalenejsi cip Kazachstánu je dal než nejvzdalenejsi cip Saudi. Ale uznávám, že takhle to počítat nemá smysl. Musela by se udělat analýza měst, které hrají poháry. Ale asi je to zbytečné, výsledkem by bylo že je to plus mínus stejně na vzdálenost.

Co se leteckého spojení týče, tam jsem to bral tak že je hromada letu z Vídně přímo, takže nemusíš řešit Dubaj a ses tam mnohem dřív než v Kazachstánu. Ale nebral jsem jaksi v potaz že naši pohqrovi účastníci nebývají z Brna jako já takže když zápočtu cestu do Vídně tak je to opět skoro jedno

Reagovat
VersaceChain

Tak spis bych bral v potaz ten casovy posun, +1 hodinu nepoznas, ale +4 uz pred zapasem pocitit muzes, hlavne kdyz na to clovek neni zvykly.

Reagovat
inferno08

Reagovat
Mass

Já teda na časový posun mám řešení, jít do místní hospody a tam se zlít

Ale to fotbalisti udělat nemůžou.

Reagovat
kilobyte

Já jsem pro, aby se SA vzala do LM. Ale museli by dodržovat pravidla UEFA. Takže hned všem klubům dát ban na několik let v pohárech a mastné pokuty.

Reagovat
mario23

Koho teda ty sankce proti Rusku bolí víc, když se přes ně nemůže ani lítat a cesta trvá dvojnásobek času, takže vyšší náklady, více paliva, atd. No paráda. A co na ta ču*ka Greta?

No tak jsem si zabrečel a teď zpátky k článku. Chápu, že si odložili zápas v lize, nemám s tím problém. Blbý je, že nejspíš nebude žádnej relevantní přenos ze zápasu. Tak snad to zvládnou a přivezou dobrej výsledek.

Reagovat
Coutinho10

asi nikdo nedává ne v tv ?

takže buď stream nebo na sázkovkách

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo nebude fungovat kamera a dopadne to jako na Admiře.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele