Pět důvodů, proč je Stanciův přestup do Slavie naprostá bomba

05.07.2019, 16:24
Názory a komentáře
Přestup roku je tady - Nicolae Stanciu se vrací do Česka a bude rozdávat radost v dresu vršovické Slavie. Slávisté se radují, sparťané zuří a všichni ostatní jsou zvědaví. Tenhle megatransfer je zkrátka bomba a v tomto článku zjistíte pět důvodů, proč tomu tak podle mě je.

1. Je to fotbalista, na kterého je radost se dívat.

Česká liga vůbec není tak špatná, jak o ní zlí jazykové tvrdí. Je fyzicky velmi náročná, klade se tu důraz na propracovaný systém hry a i úplní outsideři tu dovedou jasnému favoritovi pořádně zatopit. Jedna věc občas české lize chybí - velké hvězdy, na které by se chodilo. Ano, jsou tu mimořádné osobnosti jako Baroš nebo Hübschman, míčoví kouzelníci, kteří by ohromovali individuální kvalitou a zároveň vysokým uměleckým dojmem, tu ale zkrátka chybějí.

Stanciu takový je. Jde o skvěle technicky vybaveného fotbalistu s výborným fotbalovým myšlením, který s míčem dokáže ve vysoké rychlosti úžasné věci. Na svůj první pohled a jeho první dotek poznáte, že na hřiště přišel skutečný fotbalista. Můžeme se bavit o tom, nakolik zatím Stanciova kariéra odpovídá šíři jeho talentu, potenciál má však rumunský ofenzivní středopolař obrovský.

2. Ve Spartě nehrál špatně, zároveň ale nezářil tak, jak se čekalo.

Když si zhodnotíme Stanciovo angažmá v klubu z Letenské pláně (a nebudeme brát v potaz hořký konec v podobě odchodu za penězi do Al Ahlí), shrneme to asi jednoduchou větou: Čekali jsme to lepší. Stanciu rozhodně ve Spartě nepropadl, v některých zápasech předvedl vážně famózní výkony a i čísla měl slušná, zároveň ale nebyl tou hvězdou a tahounem, jak si od něj ve Spartě slibovali.

Tady se samozřejmě nabízí vysvětlení - Sparta byla v takovém bahně, že ani sebelepší hráč by ji z toho nezvedl. Mnozí Rumunovy mnohdy ne tak výrazné výkony omlouvají různými faktory - herní nesystém Sparty, celková příšerná atmosféra v týmu, to, že nemohl nastupovat na své oblíbené pozici uprostřed a často hrál spíše z křídla.

Teď je situace úplně jiná. Stanciu přichází do klubu, kde už to snad ani nemůže být lepší. Slavia je ve výborné sportovní kondici, zažila nejúspěšnější sezonu za dlouhá léta, ukázalo se, že se může měřit i s top evropskými celky, kabina navíc dle všech informací funguje výborně. Jestliže ve Spartě měl Stanciu podmínky zářit značně ztížené a omezené, ve Slavii ho naopak čeká postel s nebesy s voňavými polštáři a načechranými peřinkami. Stačí si jen lehnout.

3. Ve Slavii by ho neměly čekat konflikty ani nevraživost.

Problém by neměl být ani z hlediska souboje o "místo na slunci". Zatímco ve Spartě se mluvilo o tom, že je možná pro hráče jako Kanga a Stanciu kabina moc malá, ve Vršovicích Stancia žádný konkurent v tomto směru nečeká. Do týmu, který je postaven především na fyzické kondici, agresivním presinku a nemilosrdném přechodu do útoku, přichází Stanciu s jasným cílem - dodat mu fotbalovost a produktivitu ve finální fázi, což je problém, který Slavii trápí dlouhodobě. Opticky Slavia soupeře často válcuje a až po vápno je její výkon výborný, pak ale přijde řešení gólové situace v šestnáctce či těsně před ní a namísto euforie ze vstřelené branky mají sešívaní jen hlavy v dlaních. Stanciu přichází s jasným cílem - zvednout kvalitu Slavie v tomto ohledu o sto procent.

A i když samozřejmě nepodávám hráčům na tréninkům míče ani si na twitteru nepíšu s Jaroslavem Tvrdíkem, tak si dovolím tvrdit, že v současné kabině Slavie není hráč, který by se cítil jako megahvězda a hlavní týmový tahoun a s příchodem Stancia by tím pádem pocítil žárlivost a obavu, že o toto výsadní postavení přijde. Největší hvězdou Slavie je v současnosti Tomáš Souček, a kdo tohoto slávistického odchovance jen trošku zná, dobře ví, že za primadonu ho opravdu označit nelze.

Možná jediný hráč, který by na první pohled mohl mít s příchodem Stancia problém, ať už z hlediska herního času, vnímané role v týmu coby klíčového hráče nebo i z hlediska ega, už v týmu není. Před týdnem totiž zamířil směr Soluň.

Stanciu, který si v rozhašené kabině Sparty rozdělené na party užíval společnosti rumunských krajanů, navíc parťáky z rodné země bude mít i tady. Na rozdíl od Sparty by to ale tady mohlo mít opačný efekt a dobrý vliv pro obě strany- Alexandru Baluta je bezesporu neuvěřitelně talentovaný fotbalista, jehož fotbalové myšlení i technické dovednosti se vymykají drtivé většině hráčů v naší nejvyšší lize. Na hřišti ale zatím tolik neukázal, otevřeně se mluvilo o tom, že má problém s adaptací v nové zemi. Teď dostane "kámoše", krajana, a navíc i člověka, se kterým si může rozumět nejen v obchoďáku u kafe, ale především na hřišti. Pokud totiž přijde v náročných zápasech například předkola LM na fotbalovost a kreativitu, bude to zejména na dvojici B+S, aby si na hřišti vyhověli.

4. Očekávání jsou tak obrovská, že pokud nebude zářit, neodejde z české ligy s vůbec dobrým štítem.

Stanciovi kritici ve snaze trochu zkrotit všeobecné nadšení z Rumunova návratu do ligy často zmiňují, že přece tak dobrý vůbec není, protože to není rozdílový hráč. Ano, možná umí dát milimetrově přesnou finální přihrávku a jeho přímáky jsou pastva pro oči, rozdílový hráč se ale přece pozná tak, že v týmu udělá rozdíl, zvedne ho na vyšší úroveň, když se nedaří, je to on, kdo si v kabině vezme slovo a zavelí k návratu na výsluní. A to přece Stanciu absolutně nedělal, když se Spartě nedařilo a byla v lize pátá, tak namísto aby svými výjimečnými výkony a lídrovským přístupem nastartoval matný klub zpět ke světlým zítřkům, neustále si stěžoval a kecal o odchodu!

Ano, je to pravda. To ale současné Slavii vůbec nemusí vadit. Proč? Protože i rozdílových hráčů jsou různé typy a nemusíte pokaždé kupovat charaktera a odvážného kapitána z potápějící se lodě, když ho jednoduše nepotřebujete. Jeden příklad za všechny? Josef Hušbauer.

O středopolaři sešívaných se obecně ví, že nepatří zrovna mezi ty rvavé lvy, kteří by zaveleli k senzačnímu comebacku, když se mužstvo brodí v bahně. Hušbauer je hvězda růžových dnů - pokud se mužstvu daří a všechno šlape, bude nejlepším hráčem na hřišti. Pokud se nedaří a slovy klasiky jde "bárka ke dnu", on rozhodně nebude tím, kdo mužstvo ze zakletí vysvobodí, ani na hřišti, ani v kabině.

A nemusí to vadit, protože když jsou adekvátní podmínky, daří se a všechno fajn, hráči Hušbauerova typu vám mohou vyhrát titul. To důvtipný záložník v minulosti ukázal ve Spartě i na druhém břehu.

A tohle přesně je i případ Stancia. Ano, možná to není největší opora a odrazový můstek, který ostatní nakopne k heroickým výkonům tehdy, když bude mít jeho mužstvo dvě střely za zápas na branku. Možná to nebude on, kdo hrdě pozvedne klubový prapor a hattrickem zlomí nepříznivou sérii, když už bude na tým celý stadion pískat. To ale může být Slavii úplně jedno. Ona teď zažívá skvělé časy a potřebuje hráče, který ji vyzdvihne na ještě vyšší úroveň. A Stanciu na to potenciál rozhodně má.

Zároveň ale právě proto, že do Slavie nepřichází v dobách temna, ale naopak v éře pozitiv a sociálních jistot, bude tlak na výkon a předvedený výstup o to větší. Oukej, možná nejsi největší srdcař a tmelič kabiny, možná nejsi gladiátor, který nás nakopne, když tu budeme bezradně čumět do podlahy. To nám ale nevadí, nám se daří a nikoho takového nepotřebujeme. Nutně ale sháníme někoho, kdo bude mít každý zápas 1+1, bude senzačně kopat standardky a pojmy jako vítězný gól nebo geniální průniková přihrávka má ve slovníku na předních příčkách.

A pokud tato očekávání Stanciu nenaplní a ze Slavie zmizí bez toho, aniž by v ní udělal větší dojem - veřejnost bude mít jasno, že i přes jakékoliv individuální kvality to tak dobrý fotbalista není. A už to nijak neokecá. Z pohledu Slavie navíc vzhledem k obrovské přestupové částce půjde o první výrazný škraloup a minelu v přestupové politice dua Nezmar - Trpišovský, která je doteď (s menším otazníkem u Olayinky a s větším u Baluty, přičemž u obou se ale čeká, co předvedou v nadcházející sezoně) považována za víceméně bezchybnou.

5. Je to tak kontroverzní přestup, že vyvolává emoce na všechny strany

Sparťané zuří a nelze se jim divit - je úplně jedno, že byl na Letné chvilku a že to není odchovanec nebo aspoň Čech. Když nosíte kapitánskou pásku a na tiskovce prohlašujete, jak budete za Spartu bojovat a neodejdete, dokud nevyhrajete nějaký pohár, když posíláte příznivcům čumkartu s hláškou o tom, jak v roce 2019 porazíte Slavii, a jen za něco málo přes půl roku už se na sparťany zubíte v sešívaném dresu, nelze se absolutně podivovat nad tím, že většina fanoušků Letenských vidí, ehm... rudě.

Už teď jsou toho plné sociální sítě. A až poprvé Stanciu nastoupí v derby, atmosféra bude vyhrocená. Jestliže si lidi stěžovali, že s příchodem nadstavby se hraje derby každý týden a ztrácí to šmrnc, s příchodem rumunského dirigenta do sešívaného orchestru ho má najednou zase plno. Souboj Stancia s Kangou, dvou geniálních fotbalistů, které přitom teď tábor soupeře nenávidí do morku kostí, to bude veliká paráda. A navíc, právě díky těmto dvěma, by to mohlo trochu vypadat snad i fotbalově a nepůjde jen o MMA, což zápasy velké trojky bohužel v poslední době často bývají.

Zkrátka a dobře, Stanciův příchod do české ligy a do Slavie Praha je velká bomba. Slávisté získali skvělého fotbalistu, který může být posledním kamínkem do mozaiky, jež klub dovede do vysněné Ligy mistrů. Sparťané v nové éře pod Václavem Jílkem získali další skvělou motivaci získat mistrovský titul - ukázat tomuhle zrádci a žoldákovi, že udělal osudovou chybu. A neutrální fanoušci? Ti se mohou bavit čtením twitterových přestřelek, posloucháním nejrůznějších chorálů, kterými jistě bude derby ozdobeno, a třeba si i pro zajímavost zapnou nějaký zápas Slavie, aby se přesvědčili, jestli tenhle rumunský kluk za všechny ty prachy a mediální šarádu vůbec stál.

Sezona 2019/20 je za dveřmi a příběh s názvem Nicolae Stanciu, slávista, v ní bude tématem číslo 1. Zajímá totiž úplně všechny. Kromě Pavla Vrby. Ten jede do Přerova. Tak si do diskuse napište, co chcete.

Autor: Jan Pikous

Komentáře (608)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele