ONLINE: Než se v Anglii dochumelí...

31.01.2014, 23:59
Názory a komentáře
Měsíc leden si pomalu balí kufry a s ním se během dneška na některých místech planety loučí také někteří opoždění hráči. Konkrétně jejich proudění do Velké Británie, po ní i z ní, bude jako už každý půlrok mapovat tento speciál EuroFotbalu...

Do uzavření přestupového okna zbývá už jen necelých osm hodin, přesto klasicky nelze říci, že bychom již měli odpracováno. Naopak se stále objevují zbrusu nové spekulace jako Berbatov do AS Monaka (Daily Mail) a podobných šumů se ještě vytvoří.

Ze záležitostí, které se již zdají být v pokročilém stádiu, vyčnívá chystaný šokující zisk záložníka Källströma londýnským Arsenalem. Naopak za sebou již dnes máme jednu pořádně utajovanou bombu v podobě přesunu Lewise Holtbyho z Tottenhamu do Fulhamu. Mimoto se úřadovalo ještě jinde v hlavním městě, když Chelsea podepsala talentovaného stopera Zoumu, aby jej obratem poslala hostovat do Vite... tedy pardon, Saint-Etienne.

A živo jistě není pouze v Londýně - o tom se už ale račte přesvědčovat na dalších řádcích, které budou postupně přibývat. U této příležitosti bych vás chtěl akorát ještě poprosit, abyste se pokusili vyvarovat vkládání spekulací do diskuze, neboť právě ty mají být náplní tohoto článku. Vtipných poznámek a obrázků z Twitteru naopak není nikdy dost, to se ví. Ale teď už přeji příjemnou zábavu...

16:25 Norwichský Wes Hoolahan má dál zaracha a ten mu dle informací Birmingham Mail vydrží až do konce tohoto přestupního období. Kanárci odmítli již třetí výzvu Aston Villy v čele s bývalým Irovým nadřízeným Paulem Lambertem a důvodem zřejmě není nic jiného než pokračující spory bývalého manažera Norwiche s jeho někdejším šéfem, výkonným ředitelem Davidem McNallym. Rozcházet se ve zlém se holt nevyplácí.

16:30 Rozjednaná hostovačka Thomase Ince v Crystal Palace byla odstavena na vedlejší kolej, když se do celé věci vložil Stoke City. O nadějného křídelníka má údajně zájem také AS Monaco, to ale pochopitelně v takové konkurenci nemůže obstát.

16:33 Tottenham dnes z výplatní pásky dočasně a snad alespoň částečně odepsal Lewise Holtbyho a vzniklé volné místo prý už nikdo nezacelí. Tim Sherwood otázky dotěrných novinářů odpálkoval suchým "Já už nikoho nepotřebuji, děkuji pěkně"; jakkoliv jsou Spurs spojováni s osobami Berbatova, Naniho či Konopljanky.

16:38 Stylově v dresech odkazujících na americký fotbal s námi populární deadline day sledují také dvě legendy filmového plátna. Aneb "soccer", zdá se, spojuje nespojitelné.

16:41 V sedm hodin našeho času se v liverpoolském Melwoodu uskuteční něčí zdravotní prohlídka. Nikoliv však Konopljankova. Čí tedy?

16:43 Sítě vehementně rozhazují ve Stoke-on-Trent. Manažer Sunderlandu Gus Poyet sám potvrdil, že Potters podali nabídku za řízného středopolaře Leeho Cattermolea, a se zajímavou zprávou nyní přichází rovněž francouzský L'Equipe: Stoke dál stojí také o šikovného dribléra Rennes Jonathana Pitroipu.

16:47 OFICIÁLNĚ: Navzdory pozdním pokusům West Hamu se řecký kanonýr Kostas Mitroglou skutečně přesouvá do Fulhamu. Na Craven Cottage podepsal kontrakt do roku 2018. (A Hammers nepochodili ani u Genku, respektive Vossena.)

16:49 Po postu útočníka chtějí Cottagers vyztužit také prostory levého beka. Swansea obdrželo již jejich druhou nabídku za Neila Taylora, pro dlouhodobé zranění poněkud pozapomenutou kometu sezony 2011/12.

16:53 OFICIÁLNĚ: West Ham si do konce sezony vypůjčil z Neapole ofenzivního levého beka Pabla Armera.

16:59 Přestupová částka za Mitrogloua je oficiálně neznámá, avšak živě se spekuluje o plus mínus 12 milionech liber. Příliš, tak akorát nebo snad málo?

17:01 Kevin Doyle (vzpomínáte?) se pokusí restartovat uvadající kariéru v Queen's Park Rangers. Aktuálně druhý tým League Championship získal útočníka Wolverhamptonu do konce ročníku na hostování.

17:05 Stuart Brennan z Manchester Evening News neočekává, že se do dnešních hrátek ještě jakkoliv zapojí čerstvý lídr Premier League z bleděmodré části města. Případy Fernando i Mangala jsou prý smeteny pod stůl, kam ale mohou být znovu dopraveny v létě.

17:09 Manažer bohatého QPR Harry Redknapp pobavil výrokem o jedné ze svých nedávných posil, Brazilci Dellatorrem: "Lhal bych, kdybych vám řekl, že jsem ho někdy předtím viděl hrát."

17:11 Na odreagování od přestupových spekulací: FA zrušila automatický jednozápasový trest za směšnou červenou kartou pro Dannyho Rose ze šlágru Tottenham-ManCity.

17:16 Do cílové rovinky Velké ceny Monaco se řítí Dimitar Berbatov. K finalizaci půlroční hostovačky údajně zbývá akorát pochodit u lékařů.

17:25 Wes Hoolahan by přeci jen mohl být osvobozen z norwichského "zajetí". Zdá se, že se vynořila možnost hostovačky, a tak situaci nyní vedle Aston Villy monitoruje také WBA.

17:31 OFICIÁLNĚ: Swans hlásí posilu s (překvapivě) britským, přesněji řečeno skotským pasem. Zanedlouho teprve 20letý záložník Jay Fulton přichází z Falkirku, ve Walesu podepsal smlouvu na dva a půl roku.

17:35 Agent Nacera Chadliho připouští zájem z většiny koutů Evropy, včetně Belgie či Nizozemska, zároveň ale tlumočí přání svého klienta setrvat na White Hart Lane. Z Britských ostrovů je v souvislosti s křídelníkem Tottenhamu nejčastěji spojováno Swansea.

17:43 Arsenal se vzdal jednoho ze svých odchovanců a velkých oblíbenců fanoušků Emmanuela Frimponga. Ten se přinejmenším do konce probíhající sezony stěhuje do Barnsley; přitom však nejde o hostovačku.

17:45 Po brankáři Wayneu Hennesseym se má do Premier League vrátit další známá postava minulých ročníků, stoper Scott Dann. Ten je údajně na cestě z Blackburnu do Crystal Palace, přičemž musel řádně slevit z platových požadavků. Doteď bral na Ewood Parku lukrativních 35 tisíc liber týdně; něco takového mu Eagles slíbit nemohli.

17:47 Redaktor deníku Independent Ed Aarons byl dle svých slov informován, že předseda Blackpoolu Karl Oyston na poslední chvíli couvl a Thomase Ince nikam nepustí.

17:53 Cardiff údajně nepochodil se čtyřmilionovou nabídkou za svého bývalého hráče, útočníka Leedsu Rosse McCormacka.

18:00 Do věci Nacera Chadliho se vkládá také Liverpool. Nechci být vlezlý, ale k mání je prý když tak i Marcus Rosenberg. (A WBA začíná být zoufalé.)

18:05 Crystal Palace pustí do Norimberku záložníka Josého Campañu. Půjde zatím o půlroční hostování.

18:08 Další zvrat v kauze Hoolahan. Dle insidera WBA Chrise Lepkowského chce nakonec Norwich jedině prodávat, hostovačka jej nezajímá. O dvaatřicetiletého tvořivého záložníka by se přitom dle jiného zdroje mohl ucházet i Sunderland.

18:11 Informace bokem: v Německu se již dopřestupovalo, čili padá například varianta Papisse Cissého do Gladbachu. Ve hře nicméně zůstává Turecko.

18:13 Zbývá pouze pět klubů, které dosud v rámci lednového přestupního období nepřivítaly jedinou novou tvář. Všechny se vejdou do top10 a jmenovitě jde o ManCity, Tottenham, Southampton, Arsenal a Liverpool. Momentálně to vypadá, že minimálně první tři na seznamu zůstanou.

18:22 Hyperaktivní Fulham stíhá další trojlístek hráčů. Konkrétně má jít o Johnnyho Heitingu z Evertonu a duo mladíků z Manchesteru United, které René Meulensteen jistě důvěrně zná, Larnella Colea a Ryana Tunnicliffea.

18:24 Lee Cattermole už má být na cestě do Stoke-on-Trent, aby se podrobil zdravotní prohlídce.

18:27 Pokud by se snad Gus Poyet skutečně rozhodl jít po Jonathanu Pitroipovi, jak jsem spekuloval výše, řešení problému se střílením branek by si od něj slibovat dozajista neměl. V Ligue 1 totiž šikula z Rennes neskóroval již 1 588 minut, pro lepší představu neskutečných 26 hodin (ba ještě o chlup déle, abych byl přesný).

18:34 Fanoušci West Hamu krátkodobou akvizici v osobě Pabla Armera řádně oslavili. Teď už je ale nejsledovanějším mužem Británie Lee Cattermole. (A tedy ne že bych býval čekal, že se toho někdy dožiju.)

18:37 Eagles podle všeho jeden Scott Dann nenasytí. Z Blackburnu mají mít v plánu vylovit také známého exnewcastleského umělce Leona Besta.

18:38 Francouzské Le10 tvrdí, že Berbatov v Monaku prošel zdravotní prohlídkou.

18:45 To samé by šlo říct i o vztahu Dani Osvaldo - Juventus.

18:49 Po Rossu McCormackovi by se dle L'Equipe mohl Cardiff zaměřit na Srba Filipa Dordeviće, jenž měl dostat od svého Nantes svolení k odchodu.

18:58 John Percy, expert Telegraphu na kraj Midlands, pro nás má detaily Cattermoleova dotahovaného přestupu do Stoke City. Přestupová částka by se měla pohybovat kolem pěkných pěti milionů liber a smlouva by měla být podepsána do roku 2017.

19:01 Šéfredaktor sport-express.ru Artur Petrosjan po telefonátu s jedním z agentů Jevhena Konopljanky vyzradil veřejné tajemství: varianta přestupu do Liverpoolu už prakticky neexistuje, Dněpropetrovsk se rozhodl svého tahouna nyní neprodávat.

19:03 Joe Ledley by se mohl konečně dočkat vysněného přestupu do Premier League. Bývalému záložníkovi Cardiffu zbývá dohodnout se s Crystal Palace na podmínkách spolupráce; se Celtikem již má být vše vyjednáno.

19:05 Arsenal neuspěl ve snaze získat na hostování forvarda Lille Salomona Kaloua.

19:14 Momentální nudu na přestupním poli prořízla Deloitte Sports Business Group se zprávou, že kluby Premier League již teď utratily v lednu o pět milionů liber více než loni, kdy "rozfofrovaly" 120 milionů.

19:15 V případě, že Crystal Palace uspěje v jednáních s Joem Ledleym, mohl by se opět stěhovat problémový Barry Bannan. Tentokrát na zkoušku do Swansea.

19:17 OFICIÁLNĚ: Dani Osvaldo se bude na mistrovství světa připravovat doma v Itálii, konkrétně v turínském Juventusu, kam odchází na půlroční hostování.

19:35 Sky Sports informuje o tom, že Källström úspěšně složil zdravotní testy. Přidává se také John Cross z Mirroru, jenž co nevidět očekává oficiální oznámení o dotažení půlroční hostovačky švédského záložníka.

19:37 Lee Cattermole nakonec nikam nejde. Tahle sága je u konce.

19:38 West Bromwich se kromě Wese Hoolahana dotazoval také na sunderlandského Craiga Gardnera. Progres ovšem nezaznamenal ve věci žádného z těchto dvou přestupových cílů.

19:47 Swansea potvrdilo, že přesun Nacera Chadliho do Walesu padl.

19:52 ManCity se dle zdrojů Daniela Taylora z Guardianu "ani nepřiblížilo" požadavkům Porta na odstupné za Fernanda s Mangalou.

19:54 Po Kalouovi si Arsenal nebude moci vypůjčit ani zkušeného Kloseho z Lazia.

19:56 Již devátým zapůjčeným kmenovým hráčem ManUtd v tomto přestupním období se podle všeho stane Federico Macheda, jehož hostovačka v Birminghamu se má blížit vyřízení.

19:59 Craig Gardner, jenž hrával za birminghamské medvědy i sousední Aston Villu, prý o návrat do kraje Midlands usiluje už nějakou dobu. Ve hře by přitom mělo být pouze hostování ve WBA, ačkoliv zkušenému univerzálovi v létě vyprší smlouva se Sunderlandem.

20:00 Přesně čtyři hodiny před uzavřením přestupového oknu se s vámi loučím a předávám slovo kolegovi Marku Ustohalovi.

20:15 Cabaye už nějakou chvíli oficiálně hráčem PSG, ale náhrada na sever Anglie stále nepřišla. Ticho po pěšině, nebo snad klid před bouří? Clément Grenier se drží lyonských barev a o jeho údajném přesunu do Newcastlu se mlčí.

20:25 Tohle není žádná vánice, spíše líný lednový snížek. Kluby si dávají pauzu. Jak to dopadne s Draxlerem či Kroosem?

20:29 Liverpool si zatím na přestupovém kolbišti moc dobře nevede. Konopljanka nikde, Ince nikde...

20:34 Kdo v osm hodin zadříml a probudil se teď, nepřišel vůbec o nic. Takhle nudnou pasáž přestupového období si často dopřát nemůžeme.

20:39 Michael Laudrup se vzhlédl v útočnících z Championship. Pár dní poté, co podepsal Davida N'Goga z Boltonu, se nyní ptá na hostování forvarda Middlesbrough Marvina Emnese. No, jedna posila lepší než druhá. Konkurence pro Bonyho veškerá žádná...

20:42 OFICIÁLNĚ: Tak přeci jen to nebyl vtip. Kim Källstrom ze Spartaku Moskva je do konce června hráčem Arsenalu.

20:45 Arsene Wenger si nové posily cení. "Kim je velmi zkušený hráč, který prokázal kvalitu jak v klubu, tak v reprezentaci. V Arsenalu ho vřele vítáme."

20:50 Nadšený je i Källstrom. "Arsenal je úžasný klub se spoustou skvělých hráčů a skvělým trenérem, který tu dlouhou dobu dělá dobrou práci. Moc mě těší, že tu mohu být a ještě se něco naučit. Jsem tu, abych odevzdal Arsenalu to nejlepší a pomohl týmu. Můžeme v této sezoně dosáhnout dobrých výsledků."

20:57 Jedna jobovka mimo přestupní šachy. Druholigový Leeds propustil manažera Briana McDermotta.

21:02 Independent informuje o tom, že Arsenal zatoužil po Källstromovi i po vítězi Ligy mistrů s Chelsea Salomou Kalouovi. Jeho současný zaměstnavatel Lille však údajně žádost odmítl. Zoufat ale, fanoušci Gunners, nemusíte, podívejte, jak to vaší nové posile sluší v novém dresu.

21:09 OFICIÁLNĚ: Kometa Manchesteru United z let minulých Federico Macheda míří na další hostování, štěstí zkusí v druholigovém Birminghamu, kde bude hrát do konce probíhající sezony.

21:20 Joleon Lescott v Manchester City nehraje a spekulovalo se o jeho odchodu. Stoper Citizens ale vše smetl ze stolu. Chce se současným zaměstnavatelem bojovat o čtyři trofeje.

21:23 Macheda je fuč, Man United ale možná přijdou i o dalšího žolíka. Chicharito se vyskytuje v plánech španělské Valencie, zatím jde ovšem pouze o spekulace.

21:28 Liverpool slíbil na sedmou hodinu oznámit lékařskou prohlídku nové posily. Došel snad vrtulníku čerstvé akvizice benzín? Je půl desáté a stále nic.

21:38 Další desítky minut asi budou patřit Crystalu Palace. Avizují tři posily, tou první by mohl být četněkrát zmiňovaný Tom Ince. Podle informací BBC jsou dalšími dvěma stoper Scott Dann z Blackburnu a Joe Ledley, záložník Celticu.

21:43 Podle zpráv BBC je nyní Toni Kroos v Manchesteru. O pravdivosti informací však můžeme jen polemizovat.

21:53 Thomas ince by měl do Crystal Palace přijít na půlroční hostování. Opačným směrem naopak vyrazí Stephen Dobbie.

21:59 Stoke City se blíží k angažování Jonathana Pitriopy.

22:05 OFICIÁLNĚ: První vlaštovka Crystalu Palace přiletěla. Stoper Blackburnu Scott Dann podepsal s nováčkem Premier League smlouvu na tři a půl roku, k Rovers putuje blíže nespecifikovaná částka.

22:09 OFICIÁLNĚ: Hotový je i transfer Dimitara Berbatova. Bulhara z Fulhamu vyštval kanonýr Mitroglou, bývalý forvard Manchesteru United nebo Tottenhamu však do Monaca odchází jen na půlroční hostování.

22:24 Lee Cattermole do Stoke City nepřestoupí. Minimálně do léta zůstane kapitánem Sunderlandu.

22:28 Tak tohle by byla bomba. Některé internetové zdroje hovoří o tom, že Swansea jedná o angažování Rafaela van der Vaarta z Hamburku.

22:35 Everton se konečně zbaví Johna Heitingy, John Heitinga se konečně zbaví Evertonu. Defenzivní univerzál je blízko přestupu do Fulhamu, podle svých slov však zvažuje celkem dva až tři týmy.

22:37 Kdyby se náhodou Berbatov neprosadil přes konkurenci do sestavy Monaca, rozhodně se nudit nebude.

22:41 OFICIÁLNĚ: Po dlouhé době přichází zprávy i s Chelsea. Ne, tentokrát nejde o neuvážený drahý nákup, ale spíše o formalitu. Gael Kakuta strávil půl roku ve Vitesse Arnhem, jaro bude hrát v Itálii, kde se upsal Laziu Řím.

22:49 Liverpool se blíží vysněnému přestupu. Jevgen Konopljanka má za sebou zdravotní prohlídku a nyní se jedná o podmínkách smlouvy.

22:55 Kdo bude "vítězem" lednového přestupáku? Podle mnohých Crystal Palace, který získal již brankáře Hennesseyho, stopera Danna a je blízko příchodů Joea Ledleyho a Thomase Ince.

22:58 Obránce Fulhamu Philippe Senderos možná spojí svoji nejbližší budoucnost s Valencií. Příchod Heitingy na Craven Cottage by najednou dával o mnoho větší smysl.

23:02 OFICIÁLNĚ: Hotovo dvacet! To byla rychlovka, Senderos přestupuje do španělské Valencie.

23:15 OFICIÁLNĚ: Tak i Swansea má svoji posilu. Ale že by to byla nějaká paráda... Útok Laudrupova výběru doplnil Marvin Emnes z Middlesbrough. Prostě N'Gog no.2. Ve Walesu stráví zbytek sezony.

23:19 OFICIÁLNĚ: O poznání zajímavější je cesta opačným směrem. Do Middlesbrough jde hostovat útočník Sunderlandu Danny Graham. Ten strávil "na laně" i podzim, v Hullu mu ale přibyla konkurence v podobě Longa a Jelaviće.

23:25 Něco přes půl hodiny do zaklapnutí přestupového okna, přesto stále zbývá vyřídit několik věci. Konopljanka do Liverpoolu? Pitriopa do Stoke City? Ledley a Ince do Crystal Palace?

23:26 OFICIÁLNĚ: Senderos už místo udělal, Fulham tak zkompletoval přestup z Johnyho Heitingy z Evertonu.

23:28 Zapojuje se i Harry Redknapp. Jeho Queen's Park Rangers touží po útočníkovi West Hamu Mobidu Maigovi, který se po uplynulém měsíci stal až čtvrtou variantou na hrot.

23:40 Deadline Day, jehož vrcholem je hostování Källstroma a nekonečná sága okolo Konopljanky, to jsme si snad ani nezasloužili... Ještěže alespoň Fulham udělal terno s přestupem Mitrogloua.

23:48 OFICIÁLNĚ: Crystal Palace dotáhl do konce čtvrtý přestup. Po Puncheonovi, jemuž se hostování změnilo v přestup, Hennesseymu a Dunnovi se stal hráčem Eagles i Thomas Ince z Blackpoolu. Ten však prohrál na celé čáře, svou hvězdičku totiž londýnskému klubu zapůjčil na do konce sezony, kdy mu zároveň vyprší i stálý kontrakt.

23:52 OFICIÁLNĚ: Strýček Harry zabodoval. Z West Hamu do QPR získal na hostování do konce sezóny útočníka Mobida Maigu.

23:54 OFICIÁLNĚ: Hodiny rychle tikají a s dohodami se roztrhl pytel. QPR doladilo další hostování, do svých řad získalo dalšího útočníka, kmenového hráče Manchesteru United Willa Keana.

23:57 OFICIÁLNĚ: West Bromwich Albion pořídil dalšího útočníka. Skutečně. Anelka, Anichebe, Berahino, Vydra, Rosenberg a eventuelně i Sessegnon, to prostě nestačí! Do konce sezony přišel hostovat Thiefy Bifouma z Espanyolu Barcelona.

00:00 Ding, dong, je konec! Big Ben slavnostně odbíjí anglickou jedenáctou, u nás je půlnoc a to znamená jediné - jednáním mezi kluby zatnulo zavírající se okno tipec. V následujících desítkách minut ještě kluby mohou dolaďovat podmínky smlouvy - což by mohl být případ nové liverpoolské modly Jevgena Konopljanky. To se nicméně stane už bez mé účasti. Já vám i za kolegu Tomáše Daníčka děkuji za pozornost u nejnudnějšího Deadline Day za dlouhá léta a přeji dobrou noc.

Autor: Tomáš Daníček, Marek Ustohal / bbc.co.uk, telegraph.co.uk, guardian.co.uk, skysports.com, independent.co.uk

Komentáře (1493)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele