Odkopnutí míče je intelektuální porážka. Loučí se Xavi, mozek fotbalu

03.05.2019, 16:29
Profily, historie
Zaujalo nás
S Barcelonou i španělskou reprezentací vyhrál vše, co se dalo. Léta platil za jednoho z nejlepších středopolařů planety. Po sezoně se jeho kariéra uzavře a Xavi v 39 letech definitivně pověsí kopačky na hřebík. Následující text při té příležitosti přináší stěžejní názory a myšlenky legendárního záložníka.

Poslední čtyři roky působí v Kataru, předtím ale dobyl fotbalový svět na všech frontách. Vyhrál mistrovství Evropy i světa, čtyřikrát triumfoval v Champions League a dlouhá léta byl jedním ze symbolů Barcelony a jejího dominantního fotbalu. Po sezoně s aktivním fotbalem skončí a nadále se bude milovanému sportu věnovat jako trenér. To, že má pro tuto roli parádní předpoklady, dokazoval nejen na hřišti, ale v médiích, když během let dával fanouškům nahlédnout, jak o fotbale přemýšlí.

Dnešní kopaná je na míle daleko někdejšímu stavu, hráči jsou na tom o mnoho lépe fyzicky. Teď je podle Xaviho třeba, aby se hráči i trenéři zaměřili na rozvoj fotbalového IQ, jak uvedl před rokem v rozhovoru pro So Foot.

"Musíme zapracovat na herní inteligenci hráčů. Všechno se ale odvíjí od trenérů. V dnešních trénincích je šedesát procent cvičení na fyzičku a čtyřicet procent na rozvoj techniky. Jinými slovy nula procent je věnována vnímání a interpretaci hry. Na hřiště přitom nemůžete jít jen s tím, že si řeknete Vamos, jdeme do toho. Je to fajn, ale není to všechno."

O fotbalu se podle španělského středopolaře musí neustále přemýšlet, na druhou stranu k dnešnímu fenoménu analýz a statistik je poměrně skeptický. "Směju se všem těm GPS, které na nás dneska dávají. Pak se analytici podívají na data a řeknou, že ze 100 přihrávek bylo 80 přesných. Fajn, a jak víte, že byly dobré? Pro ně se počítá tehdy, když hráč, kterému přihraju, převezme kontrolu nad míčem, to je pro ně dobrý pas. Takže ten hráč sice převzal balon, ale za zády má čtyři soupeře. Takže ne, to byla špatná přihrávka," vysvětluje.

"Dobrá přihrávka je to tehdy, pokud má příjemce přihrávky i dostatek prostoru nadále s balonem pracovat, na to ale GPS kašle. Jestliže se za to dobrou přihrávku považuje jakkoliv se zbavit balonu, i když tím dostanu jiného do potíží, tak mě taková statistika nezajímá."

"Moje zodpovědnost není jen v tom, že balon neztratím, ale že ho neztratí ani můj spoluhráč. Rozdíl mezi průměrnými a top týmy je v kvalitě celé sítě přihrávek," vypráví osmninásobný šampion La Ligy. "Fotbal je sport, kde musíte neustále sledovat, co se zrovna děje, abyste našli nejlepší možné řešení. Musíte si rozumět s ostatními, jinak nic nevíte a nemůžete nic dělat. A mít dobré vnímání času a prostoru. Když si tohle neuvědomujete a nepřemýšlíte o tom, je to komplikované."

O tom, co je podle něj na nejsledovanějším sportu světa nejdůležitější, má jasno. "Co ve fotbale rozhoduje? Talent. A co je talent? Schopnost kontrolovat to, co děláte a co dělají ostatní, protože hrajete hlavou, ne pouze nohama. Mám rád Usaina Bolta, je to skvělý atlet, fyzicky se mu nikdo neblíží, nikdo neběhá rychleji. Na fotbalovém hřišti by ale nikdy rozdílový nebyl."

"Fyzickými kvalitami nemůžeme nahradit rychlost rozhodování a herní inteligenci. Když vám nahraju balon a náš spoluhráč se posune z jedné strany na druhou, předtím, než mu přihrajete, musíte se podívat, kde je. Pozorovat dění a vyhodnotit si situaci tak, abyste rozhodli co nejlépe. Když vám ale dám míč a řeknu Přihraj mu ho a on ti zase přihraje zpátky, nemusíte přemýšlet vůbec."

Drilování stejných věcí neustále dokola zkrátka neuznává. "Láme mi to srdce. Když trenér řekne: Xavi, nahraj Matiasovi, ten nahraje Javierovi, ten zase Xavimu a ten zase Matiasovi a deset minut stále dokola, k čemu to je? Co tím vylepšíme? Možná techniku přihrávek, oukej, ale kdy zapneme mozek? Jsme zabrždění na základních fyzických principech. Na tréninku kolikrát chceme po hráčích, aby bez zvláštního důvodu deset metrů běželi. A po přihrávce musíš sprintovat! Ale kam? Proč? Běhání je fajn, ale dělat to chytře je ještě lepší."

Nad občasnými hláškami, že Barcelona snadno dominuje, když má v týmu Messiho, se usměje. "Každý taky nemá na to hrát za Barcelonu. Barca hraje stylem, kterým se od ostatních odlišuje. Snažíme se myslet. Když jsem poprvé viděl Abidala, zhrozil jsem se," vzpomíná na francouzského levého beka. "Nedosahoval úrovně Barcy. Pak začal o hře přemýšlet, klást si otázky. Schopnost rychle se adaptovat z něj udělala nejlepšího obránce na světě, alespoň v mých očích."

Právě přemýšlení o hře, nápaditost, kreavita, to v Xaviho vidění fotbalu hraje prim. "Věříme tomu, že je nemožné kreativitu rozvíjet. Až se stanu trenérem, chci, aby můj tým měl balon. Kdy jsem na hřišti klidný? Když je můj tým na míči. A jak říkal Cruyff, míč je jenom jeden. A měl pravdu, když ho mám, nepotřebuju bránit, jsou to ti druzí, kdo za ním musejí běhat. A když mi ho ukradnou, musím ho rychle získat zpátky. Míč je to, co hráče rozvíjí."

"Ve fotbale jsou dva druhy trenérů: ti, co se bojí balon držet, protože nevědí, co s ním mají dělat. A ti, co se bojí balon nemít, protože nevědí, co mají dělat bez něj. Jsou to dva odlišné způsoby myšlení a oba vyžadují inteligenci." Sám ale preferuje hraní s míčem.

"Bez balonu si fotbal neužívám. To ale musíte hrát s Iniestou, abyste chápali, jaký je to požitek. Musíte si přihrávat s Messim. Pam, pam, pam. Pak tam byl Busquets a další, někdy jsme si vyměnili šest přihrávek v řadě a to jsme ani neútočili, jen pro radost."

Každý spoluhráč ale není Messi nebo Iniesta. I Xavi se občas v týmu potkal s někým, s kým si fotbalově nerozuměl. "Snažím se je naučit svou vizi fotbalu, ujistit se, že rozvíjejí svůj talent. Samozřejmě nemůžete ignorovat fyzický aspekt, ale nechci, aby můj bek trávil veškerý čas bráněním. Chci, aby hrál dopředu, aby útočil. Zeptejte se Mascherana, jestli se v Barceloně nemusel učit hrát fotbal. Musel se adaptovat. Stejně jako Abidal nebo Umtiti. Je to výtečný stoper, protože pořád jen nebrání."

Mít přehled o situaci, to je Xaviho životní krédo, a neplatí zdaleka jen na hřišti. "Když přijdu do místnosti, koukám, jak jsou rozestavěné židle a stoly. Vždycky chci sedět tam, kde můžu vidět na celou místnost. Vždycky. Mám rád situaci pod kontrolou, nemám rád překvapení, je to obsese."

A stejně jako překvapení nemá barcelonská legenda v oblibě ani nekonstruktivní řešení herních situací, s nakopáváním balonů dopředu za ním nechoďte.

"V odkopávání míčů vážně žádný požitek nevidím. V devadesáté třetí minutě, abychom ubránili výsledek, oukej. Ale proč to dělat v šedesáté nebo sedmdesáté, jaký to má účinek? Vždyť máte čas najít řešení, využít výhody, kterou máte k dispozici. Odkopnout balon je intelektuální porážka. To vážně nejde udělat nic jiného?"

"Když míč získáte a pak se ho zbavíte, dáváte soupeři novou šanci. Nedělejte to. Najděte prostory, nahrajte brankáři, driblujte, získejte vhazování tím, že trefíte hráče před vámi. Něco udělejte, cokoliv, ale nekopejte ho do háje. Na to, abych něco takového udělal, jsem až příliš zodpovědný."

Dnes platí za jednu z největších fotbalových legend poslední dekády, to ale neplatilo vždy a jeho začátky v katalánském klubu byly krušné. "Lidi mi říkali, že jsem rakovina Barcelony, že nemám kvality na to za tenhle klub hrát. Že se mnou nikdy nevyhrajeme Ligu mistrů, že nemůžeme hrát s Iniestou spolu. To bylo tabu až do příchodu Rijkaarda a Aragonése, ti nás spolu nechali hrát jako první. Věřili v nás."

"My jsme jim důvěru splatili a vyhráli jsme tituly. Bez nich bychom byli zabití. To je součást fotbalu. Jak se jednou stanete profíkem, musíte mít na paměti, že jste vystavený na odiv široké veřejnosti. Na fotbale je zábavné to, že si každý myslí, že mu rozumí. Je spousta lidí, co se domnívá, že se ve fotbale vyznají, přitom jenom kritizují a kritizují. Proto je nezbytné mít jasné ideje."

Ty evidentně má. Xavi kopanou žije a to i jako běžný fanoušek. Pokud si pustí nějaký zápas na obrazovce, rozhodně to nevnímá jako příležitost k odreagování a pokecu s přáteli. "Když se dívám na fotbal, hluboce se soustředím. Když na mě někdo promluví, okřiknu ho. Mlč, snažím se chápat, o co tam jde! Koukat se na fotbal je stejné jako sledovat film. Když mě vyrušíte, z dialogů mezi hráči nebudu mít nic. Nekomunikuju s ostatním, jsem naprosto pohlcen tím, co vidím. Myšlení je všechno, co ve fotbale mám. Nejsem Messi. On obejde čtyři hráče. Já ne."

"Ani bych takový být nemohl, nedá se to naučit. Když jste jako já a nejste ani rychlý, ani šikovný, musíte to kompenzovat jinými vlastnostmi. Když máme ve hře řízenou převahu, umím se zbavit soupeře, ale viděli jste mě někdy dělat přešlapovačky? To nejsem já, není mi to blízké, ani v tom nejsem dobrý. Cítím se dobře, když se dostaneme do početní převahy. Dejte mi balon a já ho neztratím. Protože přemýšlím, protože se dívám. Protože tohle dělám celý život.

Autor: Jan Pikous

Komentáře (401)

Přidat komentář
eden_h

Legenda

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Free_player

Reagovat
smazaný uživatel

ještě že nemusime psat ,takove dlouhe komentaře co ....nam stači

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
celeb

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

prečo?

Reagovat
dextroza_m

Nick..

Reagovat
GabrielBatistuta

Reagovat
cink

Reagovat
Omanomet

Reagovat
smazaný uživatel

co vališ ty kukadla

Reagovat
Tuard.MUTD

Reagovat
DerekZoolander

Reagovat
el Principito

Reagovat
Keboto

Reagovat
culé

Reagovat
uff

Reagovat
Leo Rekordman

Reagovat
bayern987

Reagovat
Dr. Admess

Reagovat
James1911

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
hawk

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
smazaný uživatel

Jak jsem Barcelonu nesnášel když všechny válcovala, tak tenhle styl myšlení 99% fotbalistům chybí. On by se neztratil ani jako developer nebo velitel armády. Chceš mít přehled a +/- vědět co může za moment přijít abys tomu předcházel. Ta myšlenka s tou přihrávkou mezi 4 je taky super. někdy jedna přihrávka přes celé hřište na gól je lepší než 100 mezi obránci . Pak můžeš hrát celej zápas hovno :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Developer

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SaLaDiN

Xavi po kazdej prehre so superom rovnakej urovne len vyplakaval ako mali vacsie drzanie lopty a hanil styl muzstva, ak bol defenzivny. Cize ako vellitel armady by totalne zlyhal, lebo ma megalomansky pristup a odmieta jednoduche riesenia ako to odkopnutie lopty a vraj je to porazka. Ako nie je hanba stiahnut sa, preskupit aby si prezil a bojoval zajtra. So Xaviho retardovanym pristupom by jeho armady zmasakrovali hned v prvej bitke, ktora by nesla podla jeho prestav. Tomuto cloveku absolutne chyba zmysel pre realitu a schopnost sa prisposobit danym podmienkam, asi ako bohatemu cit pre chudobnych. Moze byt genius na lopte a v tom technickom style barcelony, ale co sa tyka zmyslania, nie je ochotny ucit sa novym veciam, poucit sa z prehier a trepe si len svoje a tento vycuc je toho dokazom. Skveli generali boli skveli preto, lebo sa vedeli prisposobit podmienkam a vyuzit ich vo svoj prospech, Xavimu tato adaptability a schopnost pochopit a vcitit sa do protivnika absolutne chyba, lebo prehry zvaluje na to, ze ini hrali anitfutbal a nie na to, ze on hral dookola to iste a bol precitany ako kniha aj so svojou intelektualnou hrou.

Reagovat
Messi14

to uz je spis uhel pohledu.. kdyz souperi vnutim to, co chci hrat ja, tak zadna adaptace neni treba -> tohle je podle me jeho zpusob mysleni - ono i takovy Csaplar ma leckdy v necem zajimavou myslenku, akorat zpusob jakym to poda, a to, ze to nedokaze prevest do reality mu pak 99% lidi da sezrat za velkohuba prohlaseni..

to same bude tady se Xavim, kdyz se mu povede jeho filozofii prevest do fungujiciho stroje, tak bude nosen na ramenou, kdyz ne, tak se mu jen vysmeji, co to keca, protoze to nefunguje..

v zasade ma ale pravdu, mas hrace, kteri maji talent, mas hrace, kteri maji fyzicke prednosti, ale teprv kdyz to dobre poskladas i s tim mozkem, ktery vidi, tak teprv neceho dosahnes.. v mensi paralele byl toto Horvath v Plzni - postavis tym kolem nej a i burtik s ockama ti to uhraje

Reagovat
smazaný uživatel

Súhlasím s tým, že tréner by mal vedieť dať herný štýl akémukoľvek mužstvu, nielen tomu čo má prevahu v herných alebo technických schopnostiach. Xavi by mal problémy trénovať dedinské mužstvá. A čo viem určite, nemal by nikdy v živote trénovať The Reds, či už v dresoch devills z Manchestru, ale určite tých pravých z Liverpoolu.

Reagovat
repkajebuh

Reagovat
blade115

Reagovat
Kokesh

Reagovat
valloire

Reagovat
technecium

To vůbec není pravda toto Byl Hannibal špatný vojevůdce, protože používal pořád stejnou taktiku jejíž principem bylo soupeře obklicit? Byl Napoleon slabý vojevůdce, protože se celou kariéru vyžíval v situacich, kdy se dostal mezi dvě soupeřovy armády a nejdřív zničil jednu a pak druhou? Oběma se tento postup vymstil v jejich poslední bitvě. Ale jsou kvůli tomu brání za špatné vojevůdce, protože se nedokázali přizpůsobit? Ne. Dodnes jsou vyučováni na akademiich.

Reagovat
smazaný uživatel

A k čemu jim to je, v jejich posledních okamžicích na to těžko mysleli

Reagovat
Detective

Spojuješ dohromady dvě věci. Xaviho schopnosti na hřišti a jeho vyjádření v mediích po prohrách. V tom druhym byl často na pěst a nesoudnej, ale na hřišti se opravdu přizpůsobovat nemusel, protože Barcelona s ním velmi často dominovala. Nikdo nevyhrává pořád, ovšem oni vyhrávali tak často, že podle mne prostě neuměli prohrávat. A ty přirovnání k vojevůdcům maj jakou výpovědní hodnotu? To je jak tvrdit jakej by byl Napoleon fotbalista... Fotbal neni skutečná válka, kde jde o život. Po porážkách se vymlouval, ale to nic nemění na jeho fotbalový filosofii.

Reagovat
Messi14

Reagovat
Nihilister

Reagovat
CubONE

Reagovat
Melda

Taky mě to zarazilo.On by snad chtěl aby každej hrál proti Barceloně jako Barcelona? Umět se přizpůsobit, využít své silné stránky a naopak ty slabé soupeře.To je to co dělá úspěšného vůdce úspěšným.

Reagovat
messi80

Ale no určite mal pár nejakých nových vyhlásení po prehrách o výške trávnika ( aj keď to malo naozaj veľký vplyv na hru Barcelony) a iné veci.ale ja nemám pocit že by nejak často hodnotil negatívne ako hral super po zápasoch..možno si to videl jeden dva krát a už je z toho tradicia

Reagovat
LokoLFC

Reagovat
Kepy_FCB

Developer se musí rozhodovat ve zlomku vteřiny

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně v Praze. Co tu dnes máme 1+KK 28m2 hajzl ve sprchovém koutu.... ok 3.200.000,-

Reagovat
Omanomet

Reagovat
smazaný uživatel

Developer v kontextu programátora je ještě vtipnější u Xaviho

Reagovat
technecium

Nejdominantnejsi záložník všech dob. Nikdo neměl takový vliv na hru svých týmů. Absolutní legenda a ideální nástupce Ernesta

Reagovat
Kixi Syhimour

To je docela odvážné tvrzení s tím vlivem. Jako nevím, jak to myslíš, ale se Xavim to fakt one man team nikdy nebyl.

Reagovat
Kixi Syhimour

resp. možná ano, ale né v takové míře, jak tvrdíš

Reagovat
technecium

Stačil Xavi a záloha jeho týmu automaticky prehravala tu soupeřovu, ať v ní hrál kdokoliv

Reagovat
Kixi Syhimour

Jistě, ale dalo se vyhrávat i bez něho.

Nicméně myslím, že by se našla výjimka

Reagovat
smazaný uživatel

Podobný vplyv na hru mali aj Zidane aj Scholes

Reagovat
technecium

Zidane nebranil a ztrácel míče

Reagovat
smazaný uživatel

no keď sa bavíme o kreativite, tak ho tam treba zaradiť

Reagovat
jk

ale jen do doby než přišel do realu ne, ty experte

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Jacks11

sorry i jako fanda FCB nemám rád tyto závěry nejdominantnější, nejlepší atd... Ty si snad měl možnost sledovat všechny jiné TOP záložníky své doby. Xavi byl TOP na tom se shodneme všichni. Jediná výjimka je MESSI na toho se prostě nikdo nečape a Pelé, který celý život kopal v Brazílii a před 50 lety kdy byl fotbal bez taktiky a hrozně otevřený se mu nemůže rovnat ani ve snu

Reagovat
Gazdo

Reagovat
valloire

sorry, ale tys prostě jednoduchej vosel

Reagovat
smazaný uživatel

Zajet Valerovi do Peleho. To se nedělá, pak vyvádí

Reagovat
Messi14

ja tyhle nerealny srovnavani nemam rad, je to kdyby, kdyby.. je to za jiny doby, hry, fotbalu,.. driv byli hraci i tak nejak gentlemani, ted takovyto mirkovstvi dusinovstvi z fotbalu mizi, pouzivaji se drony na spehovani protihracu apod.. proste za me ruzny doby, natoz 50 let rozdil, nejde srovnavat.. jo Pele byl nejlepsi tehdy, Messi talentem ted, CR7 v tesnym zavesu, protoze byt maka, je univerzalnejsi a fyzicky lip stavenej, tak Messi i statistikama je o chlup pred nim..

fotbalove obdivuju oba dva, Pele mi zas tolik nerika, protoze sem ho nevidel, je mi tak nejak jedno a nemam rad jeho velkohuby kecy jak se mu Messi nevyrovna, protoze on valel i v repre a blablabla..

za sebe jsem rad, ze se muzu koukat i v tyhle dobe na skvelej dynamickej fotbal na Messiho i CR7 a bude fajn, kdyz se zase casem najdou podobni hraci driv jak za 50 let..

Xavi je za me TOP diky tomu, ze hral s tymem jakym hral, vsichni si tam sedli jak prd*l na hrnec, byt jak sam rika - nema fyzicku (neubeha 4 hrace jako Bale) nema technicky finesy jako Messi, ale ma prehled, umel dirigovat hru a to se taky pocita, diky tomu, ze se skvele doplnovali s Iniestou, Messim, Decem, atd atd tak tam vznikala ta dominance - chytrej na to, aby to pretavil do treneriny, je dost.. za me mu verim vic jak treba lampardovi nebo henrymu

Reagovat
Neutron

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
valloire

Reagovat
Majk91

Reagovat
Neutron

tvojou logikou je potom aj Wayne Gretzky totalna lama a amater...

Reagovat
valloire

taková blbost

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jakýho noname hráče z brazilských pralesů vytáhneš, dědo?

Reagovat
pantondavo

Patří mezi nej, ale já preferuju Zidana, to je kombinace Xaviho a Messiho.

Reagovat
Generalní Gladiator

Umíš si představit zálohu zidan busquets iniesta? Shořela by, to si piš.

Reagovat
pantondavo

Tak jasně, já se nebavím o Barce, ale o konkrétním hráči.

Reagovat
Neutron

by ma zaujimalo podla coho sudis, ze je idealny nastupca Valverdeho...

Reagovat
pantondavo

Jo, prosím jo

Reagovat
Neutron

co

Reagovat
pantondavo

No aby šel trénovat Barcu.

Reagovat
smazaný uživatel

Dovolím si nesouhlasit. Iniesta byl ten hlavní rozdílový hráč zálohy tehdejší barcelony a španělské reprezentace.

Reagovat
roman1978

hm, ne.

Reagovat
smazaný uživatel

moc pekny rozhovor

Reagovat
Xavi8

Reagovat
fefo

Zaujimavy pohlad na futbal, prakticky nevidany od inych hracov/trenerov. Som velmi zvedavy na jeho trenerske posobenie, ten sa Barcelone asi nevyhne.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pepe1911

pohled totožný s mým vnímáním fotbalu

Reagovat
uff

Dúfam, že nie.

Reagovat
uff

Napísal som to ako debil. Dúfam, že bude trénovať Barcu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Inteligencia najdolezitejsia schopnost vo futbale,nanestastie pre tych co ju nemaju sa velmi casto ziskava

Reagovat
DrQQ

ťažko

Reagovat
smazaný uživatel

Diki

Reagovat
vladino10

CR7 > Xavi

Reagovat
smazaný uživatel

What

Reagovat
jakubbosak

už to není ani vtipné

Reagovat
smazaný uživatel

CR7 > CR7

Reagovat
smazaný uživatel

Jeden z posledních aktivních hráčů té tzv."Staré školy"

Reagovat
Al Capone

Skvely clanek

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Keboto

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
uff

Reagovat
Dr. Admess

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
smetos

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Atlético de Madrid

Zeptejte se Mascherana, jestli se v Barceloně nemusel učit hrát fotbal. Musel se adaptovat. Stejně jako Abidal nebo Umtiti.

Jako tohle je docela naklad, ze to nekdo rekne takhle otevrene.

Reagovat
smazaný uživatel

Megaloman, jak už někdo výše zmínil. Nebo jen trochu nabubrelejsi legenda, co si ale nevidí do huby

Reagovat
smazaný uživatel

uplne pod kazdou jeho vetu bych se podepsal po dlouhe dobe clanek ktery prinasi opravdu nejakou zajimavou myslenku.

"Směju se všem těm GPS, které na nás dneska dávají. Pak se analytici podívají na data a řeknou, že ze 100 přihrávek bylo 80 přesných. Fajn, a jak víte, že byly dobré? Pro ně se počítá tehdy, když hráč, kterému přihraju, převezme kontrolu nad míčem, to je pro ně dobrý pas. Takže ten hráč sice převzal balon, ale za zády má čtyři soupeře. Takže ne, to byla špatná přihrávka," vysvětluje.

"Dobrá přihrávka je to tehdy, pokud má příjemce přihrávky i dostatek prostoru nadále s balonem pracovat, na to ale GPS kašle. Jestliže se za to dobrou přihrávku považuje jakkoliv se zbavit balonu, i když tím dostanu jiného do potíží, tak mě taková statistika nezajímá."

"Je spousta lidí, co se domnívá, že se ve fotbale vyznají, přitom jenom kritizují a kritizují. Proto je nezbytné mít jasné ideje."

toto je nejlepší.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Baronne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

podpis pod toto.

Presné prihrávky mával svojho času aj priemerný Lucas Leiva a často nimi zašíval spoluhráčov v nevýhodných pozíciách, keď som písal hodnotenia hráčov a zapisoval si každý dotyk hráča s loptou, bolo to do očí bijúce. A to ho niektorí ľudia (a bolo ich veľa) chválili za vysokú úspešnosť prihrávok :)))).

Hráči ako Xavi, Xabi Alonso (v LFC a v Reale) alebo Pirlo boli obdivuhodné mozgy a stavebné kamene hry svojich tímov.

Reagovat
uff

Pridal by som trebárs Scholesa

Reagovat
smazaný uživatel

toho zminoval i prave xavi (pokud jsem s to nespletl)

Reagovat
smazaný uživatel

Skvelý hráč, ale nebol taký mozog ako hore spomínaní. Za to mal lepšiu strelu, bol lepší v súbojoch a bol lepší ako box-to-box záložník. Skvelo vedel prenášať hru dlhými prihrávkami, to aj Xabi .

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Keboto

Reagovat
El-Pistolero-68

Reagovat
oddy

Reagovat
Nikikrew

Reagovat
uff

Reagovat
Dr. Admess

Reagovat
smazaný uživatel

"Je spousta lidí, co se domnívá, že se ve fotbale vyznají, přitom jenom kritizují a kritizují."

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
drussbarb

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
netopier

Eriksen nedávno taktiež nechcel odkopnúť loptu niekam do prdele a takmer kvôli tomu Tottenham vypadol

Reagovat
vladino10

Reagovat
JuveGrandeAmore <3

Tiez ma to napadlo ale potom ma taktiez napadlo ze Eriksen nie je Xavi.

Reagovat
JuveGrandeAmore <3

A Totenham nie je Barcelona.

Reagovat
netopier

Snáď si Xavi nemyslí, že hráči ktorých bude mať pod sebou budú všetci ako on

Reagovat
fefo

Lenze to bolo v tej 93. minute, ktoru spomina aj Xavi, ze vtedy je to ok

Reagovat
celeb

Reagovat
DerekZoolander

Reagovat
netopier

no dostať tak blbý gól nie je ok ani v 5. minúte, hlavne v LM

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat
Omanomet

Reagovat
PP

případně vaši hráči proti Arsenalu, kde místo jednoduchého odkopu se to snažili za každou cenu vykombinovat a poztráceli jste spoustu balonů na svojí půlce..

Reagovat
netopier

niekedy je fakt rozumnejšie odkopnúť loptu niekam za polku ako zbytočne riskovať.

Reagovat
technecium

Když na to nemáš, tak jasně

Reagovat
valloire
Reagovat
netopier

Tak pokial tá riskantná prihrávka prinesie nejaké prečíslenie v útoku tak v poriadku. Ale vo väčšine prípadoch z toho nič nie je, iba zbytočný risk.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslite, ze Arthur Melo niekedy bude rozdavat take finalne prihravky ako Xavi ?

Reagovat
Generalní Gladiator

ne nebo určitě ne v takové míře

Reagovat
smazaný uživatel

Ne

Reagovat
smazaný uživatel

ma jine silne stranky nez prihravku, treba driblink

Reagovat
popltak

ne, je špatný

Reagovat
celeb

uvidime, Xavi takisto nehral ako boh v jeho veku. Ten jeho inteligentny fotbal bol aj o skusenostiach.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Majk91

ma na to vsetky predpoklady. Na to ze ma stale este len 22 a je to jeho prva sezona v europe, tak hrava dost dobre, necakal som ze sa tak rychlo adaptuje. Tesim sa na jeho dalsie sezony a na aku hernu uroven to dotiahne.

Reagovat
Kluivert9

To je ten, co by bez něj Messi nedal ani góla?

Reagovat
Kejza

j

Reagovat
cink

Reagovat
insane

Jojo, a proto za jeho ery mela Barcelona kolikrat petkrat vic prihravek jak souper Skvelej hrac, o tom zadna, ale v tomhle si v kontextu nejvetsi dominance Barcelony trochu protireci, resp. to vyzniva jako trochu prazdny slova.

Reagovat
smazaný uživatel

V čem si protiřečí?

Reagovat
valloire

vždyť si to kopal s Puyolem a golmanem

Reagovat
dextroza_m

Porad to stacilo na 6 golu Realu jak nic...

Reagovat
smazaný uživatel

Přečetl sis to celé? On mluví o jasné kontrole hry. Vadí mu přihrávky, po kterých zbytečně ztratí tým míč nebo dostane protihráče do složité situace. Odkopy atd.

Kdo drží míč nemusí bránit.

Barcelona byla právě zářný příklad jeho vidění fotbalu. Velké držení míče. Přihrávky na nejvyšší úrovni. Celková kontrola hry. Po ztrátě míče jeho okamžité získání zpět.

On neříká, že mu vadí jednoduché přihrávky, jemu vadí nesmyslné a nepřesné přihrávky.

Reagovat
Anacron

Aneb nejnudnější fotbal všech dob. Ačkoli než se na to naučili soupeři hrát tak extrémně úspěšný no.

Reagovat
smazaný uživatel

Pod Guardiolou to byl právě nejlepší fotbal všech dob. Úplná lahůdka.

Reagovat
valloire

když jsi pod drogama

Reagovat
smazaný uživatel

To máš blbý, dědo.

Reagovat
LokoLFC

Reagovat
kaja900

Jestli byl podle tebe tohle nejlepsi fotbal, tak to nemas moc vysoky naroky

Reagovat
smazaný uživatel

Lepší fotbal jsem neviděl. A to ho sleduju už od počátku století.

Reagovat
Melda

To nemusíš koukat na fotbal, zajdi na trénink a sleduj bago, z toho budeš na větvi Nic ve zlém, jen sranda.

Reagovat
smazaný uživatel

* spoluhráče samozřejmě

Reagovat
insane

Sorry jako, ale kopnout si to desetkrat s Busquetsem a Iniestou na 3 metry a pak to cutnout zpatky Valdesovi/Ter Stegenovi, to taky neni po herni strance zrovna intelektualni stimul, skoro bych az rekl, ze jsou to z pohledu libivy hry takovy odkopy 2.0.

Samozrejme nesnizuju Xaviho kvality, to samozrejme nejde, takovy finalni prihravky, ktery rozhodovaly zapasy, neumel skoro nikdo jinej (mozna jeste Iniesta nebo Pirlo), ale nelze poprit, ze tyhle genialni momenty byly leta utopeny v prebytku ty meziherni omacky, kterou barcelonsky kucharky tak rady klohnily

Reagovat
smazaný uživatel

Ale nijak si neprotiřečí. Samozřejmě u tohohle stylu (kdo má míč nemusí bránit) musíš mít i spoustu jednoduchých přihrávek, ale směrem do útoku ti hráči hrají přesně to co po nich chce Xavi. Inteligentní přesné přihrávky.

Reagovat
smazaný uživatel

v cem si teda protireci?? a vsak tam vysvetluje, proc chce hrat na mici, je tam vyjmenovano hned nekolik duvodu. a intelektualni stimul v tom samozrejme je, protoze porad musis vyhledavat lepe postaveneho spoluhrace, zvazovat riziko, rozhodnout se, jestli ted zrychlit hru a milion dalsich veci, ktere kdyz mic odkopnes, fakt neresis..

Reagovat
insane

Ja to na jednu stranu z tohodle pohledu chapu, ale proste mi prijde v rozporu to kladeni durazu na ucinnost systemu a na druhy strane jakysi mlhavy naznaky o tom, jak jde predevsim o krasu hry (odkopnuti mice = intelektualni porazka), ale mozna citim moralni apel tam, kde ve skutecnosti neni

Reagovat
uff

Reagovat
smazaný uživatel

Xavi je něco jako Tony Stari pro Avengers

Jinak super článek, jen mě irituje to neustálé používání “oukej” v citacích.

Reagovat
smazaný uživatel

*Stark

Reagovat
celeb

*Brandon

Reagovat
Jordi Alba

To čekáš na spoiler reakci od někoho?

Reagovat
smazaný uživatel

Co jsem tímhle vyspoileroval?

Reagovat
Jordi Alba

Ty nic.

Reagovat
LAĎA_Z_MADRIDU

Iritovat tě to může, ale jedná se o zcela korektní termín, který najdeš v Kartotéce Novočeského lexikálního archivu.

https://en.wiktionary.org/wiki/oukej

Reagovat
smazaný uživatel

Pro mě je to zcela nekorektní termín a proto mě to irituje. Takže baklažáne si strč svoje angločeské patvary do baklažánovníku.

Reagovat
LAĎA_Z_MADRIDU

To dřív budou okurky z nebes padat! Nová doba, nový jazyk

Reagovat
smazaný uživatel

ze to je pro tebe z nejakeho osobniho duvodu patvar, je ale tak nejak uplne nepodstatne no

Reagovat
smazaný uživatel

kde uvádím, že je to podstatný, chytrolíne?

Reagovat
smazaný uživatel

ja nikde nerikam, ze nekde uvadis, ze je to podstatne. pisu, ze neni podstatne, ze to z nejakeho duvodu ty povazujes za patvar a nekorektni termin.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale tohle je nekorektní termím tohle není české spisovné slovo.

Oukej - dobře, vpořádku.

Pokud Xavi doslovně nepoužil slovo oukej, tak je namístě použít naše slovo Vpořádku.

Reagovat
smazaný uživatel

*v pořádku

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Ještě jednou slovo OUKEJ (je to jenom přepis slova OK/Okay) není spisovné české slovo. To, že je ve slovníku nic neznamená. A to SPISOVNÉ je klíčové slovo. “Informal” jako je v tom odkaze.

Je to slengové, lidové slovo, tedy v novinařině nepoužitelné, takže jestli Xavi neřekl slovo OUKEJ, tak se to mělo přeložit jako ,,v pořádku”. Zkus si do diplomky napsat “Oukej”.

Reagovat
smazaný uživatel

https://gph.to/2PHBMKv doufam, ze ajax vyhraje lm

Reagovat
smazaný uživatel

achjo.

Reagovat
valloire

to je kokot co?

Reagovat
smazaný uživatel

To je jak vysvětlovat tobě věci kolem fotbalu

Reagovat
valloire

tos posral, dostaneš palcátem

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
celeb

Reagovat
smazaný uživatel

tvl.. pochopis, ze novinovy clanek neni diplomka, vzdyt i v tom odkazu, to mas pouzito v novinovem clanku, tady navic v prime reci. asi tak tisickrat tady bylo v prime reci pouzito jine nespisovne slovo.

btw uz neraguju, nesmyslne rozhovory si ved s vallem, me to nebavi

Reagovat
smazaný uživatel

Vždyť jsi ho začal sám, lidi vám hrabe

Reagovat
valloire

to je kokot co?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

klasik Manny

Reagovat
technecium

Ale Xavi ještě žije

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jsi kurva.

Reagovat
technecium

Co je za problém?

Reagovat
smazaný uživatel

Spousta lidí ten film ještě nevidělo.

Reagovat
Pride

Black Widow taky zdechne.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Avengers

Reagovat
cink

Reagovat
Kixi Syhimour

OT:

Filosofický dotaz, preferujete " ", nebo " "

Reagovat
Kixi Syhimour

*?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

co je na tom filozofickeho? ale urcite prvni možnost, kvuli hezcimu optickemu rozlozeni

Reagovat
Kixi Syhimour

Na ulehčení

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
Firkraag

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
smazaný uživatel

radeji to prvni, jinak si muzes vypichnout oko

Reagovat
netopier

Reagovat
Firkraag

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
mistr129

Reagovat
Pepe1911

Reagovat
Kucka

graficky se mi víc líbí

Reagovat
smazaný uživatel

Obě možnosti jsou dobrý, ale pro mě každá znamená něco trochu jinýho. Nevím, jak to popsat, ale prostě nějaký drobný rozdíl tam bude.

Reagovat
Kang & Kodos

Stejně jako mezi a

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo mezi a Tam je to podle mě nejznatelnější.

Reagovat
Kixi Syhimour

Bayernistovi musí být zle, když vidí tu druhou možnost

Reagovat
Svatej

Reagovat
smazaný uživatel

.

Reagovat
El Campeon

Reagovat
-Carles-

teším sa na deň, keď sa stane trénerom Barcelony

Reagovat
uff

Reagovat
smazaný uživatel

Iniesta > Xavi

Reagovat
-Carles-

Za mňa Xavi > Iniesta

Reagovat
celeb

Uz len kvoli konzistencii. Ale ich uloha bola ina a vyborne sa doplnali.

Reagovat
smazaný uživatel

Za mě se tyhle dvě legendy nedají srovnat, oba byli přínosní jinak.

Reagovat
smazaný uživatel

V driblingu a prorážení obran Iniesta. V přihrávkách a kontrole hry Xavi.

Reagovat
smazaný uživatel

no Iniesta mal tiež skvelé futbalové IQ a aj trochu iné úlohy. Za mňa je mierne lepší Iniesta kvôli driblingu.

Reagovat
smazaný uživatel

Iniesta měl více geniálních klíčových golových asistencí.

Reagovat
smazaný uživatel

Protože byl blíž k bráně. Xavi zakládal útok už od obrany.

Reagovat
smazaný uživatel

Největší mistr zbytečných přihrávek zatímco na legendy jako Ronaldinho se stále vzpomíná, po něm ani ten pověstný pes neštěkl.

Reagovat
Atlético de Madrid

za trolling

Reagovat
valloire

proč?

Reagovat
Baronne

Reagovat
uff

To myslíš vážne? Hráč bez ktorého by Španielsko čakalo na ďalšie poháre doteraz. Legendy aj súperov treba ctiť a on tou legendou je. Pre Barcu aj, keď ju nemáš rád. Takisto pre Španielsky nároďák. Takisto si myslím, že pre väčšinu futbalového sveta. Videl si tu, že by niekto šil do nejakej legendy Realu?

Reagovat
valloire

Ptám se na ten trolling...proč je trolling jinej názor a co tak hroznýho napsal? Že měl Xavi x zbytečnejch přihrávek ve středu pole a dozadu je snad fakt, že na Ronaldinha (hráč Barcy) se bude vzpomínat jako na daleko lepšího hráče, je fakt. Ten pes je už přehnanej, ale jakej kurva trolling? A do legend Realu se tu šije permanentně, takže tomu se jenom pousměju...

Reagovat
smazaný uživatel

Jako do jakých legend Realu se tu šije?

Reagovat
valloire

tak do Ronalda, Ramose, Raula, Genta, Pirriho

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldo, Ramos ano, protoze si o to sami rikaji, zbytek tu nikdo netrapi

Reagovat
valloire

falešnýho bosse a jirku ano

Reagovat
smazaný uživatel

Ne nikoho nezajimaj. Nebo tebe zajimá první Luis Suarez? Asi ne co.

Reagovat
valloire

pfff, srovnal jsem Pirriho s Cruyffem a mohl ses posrat

Reagovat
valloire

no a Xavi si o to neříkal?

Reagovat
smazaný uživatel

chapu vtipky za kecy na travnik atd., nechapu moc kritiku Xaviho playmakingu, kdyz pod nim vyhrali vsechno Barcelona i Spanelsko a on to vsecko ridil. teda u tebe to chapu, ty jen vidis rude z barcelonskejch, mysleno u ostatnich

Reagovat
valloire

Ok. nezastírám, že se mi fotbal v podání Barcelony nelíbil. Takovejch je víc a je to věc názoru. Moc nechápu, že někdo řekne, že je to hezkej fotbal....ne, není. Je to nuda. U mě je nejhezčí fotbal Real Quinta, Brazílie 82, 86, 02.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to hezkej fotbal, dědo. To, že máš rád kopyta, kteří si pomalu neumí zpracovat přihrávku a zakopávají o míč je něco jiného. Faktem zůstává, že ten fotbal je naprosto dominantní.

Reagovat
valloire

Ty vůbec netušíš co? Jsi sjetej. Říct že si Buitre a Zico s Ronaldem a spol. neumí zpracovat přihrávku svědčí o tom, že jsi mimo realitu na těžkejch drogách. Crack?

Reagovat
smazaný uživatel

Já narážel spíš na momentální tým složený převážně z atletů s mizernou technikou. Ronaldo byl ve své době něco jiného.

Reagovat
PP

Do Raula tady snad nikdo nikdy nešil, pač na toho nedám dopustit. Toho musejí mít rádi snad i Culées.. Stejně tak Iker..

Reagovat
smazaný uživatel

Tool se blizi a furt nemam listek...

Reagovat
PP

já ten na sezení.. Ale zvažujeme s kamošema na stání i přes ty kundy vyděračské.. a jeden sedací bych střelil. Nebo si počkáme na Vídeň, pač O2 je prostě na koncerty nahovno.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak

Reagovat
Atlético de Madrid

Trolling je to pro to, ze tvrzeni "po Xavim ani ten povestny pes nestekl" je natolik absurdni, ze nemuze jit o nic jineho nez trolling.

Reagovat
valloire

jo, to beru, ale to jsi neupřesnil

Reagovat
PP

já měl za to, že Xaviho respektuješ!?

Reagovat
valloire

To jo, a jak se to vylučuje s tím komentem? Pes je mimo....

Reagovat
PP

jsem si říkal.. Noo, mistr zbytečných přihrávek. To prostě není pravda. Skvělé ovládání balonu, změny směru, přesnost a timing nahrávek.. v tom byl vynikající. A se podívej, jak byli všichni proti této Barce zalezlí a já si nevzpomenu na lepšího hráče v otvírání zavřených obran než Xaviho.

Reagovat
valloire

Xavi byl hlavně lídr. To respektuju. Taky když odešel, Barca nebyla úspěšná v LM. Jinak je to synonymum pro tiki taka a to se mi nelíbí.

Reagovat
smazaný uživatel

Vždyť nevíš co to Tiki taka je.

Reagovat
valloire

házená?

Reagovat
F_C_B

Ne

Reagovat
smazaný uživatel

Pokaždé napíšeš sračku

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
valloire

https://www.youtube.com/watch?v=qjp1Zrvn8VQ

Rozdíl mezi průměrnými a top týmy je v kvalitě celé sítě přihrávek.

Reagovat
LAM

Nazdar.Co se s tebou stalo?Někdy okolo 70minuty našeho zápasu s Live jsi najednou zmizel a asi si prošvihl Messi přímák

Reagovat
valloire

byl jsem znechucen

Reagovat
Baronne

Musí to bejt nervydrásající a zdrcující vidět fotbalistu kterýho nesnášíš, jak předvádí lepší výkony než fotbalisti, který miluješ , ale trochu si to zasloužíš dědo!

Reagovat
valloire

zase bych to nepřeháněl, vašima slovama to jenom doklep a pak trefil ze standartky...no a?

Reagovat
Baronne

Takže byl tvými slovy tam, kde měl důležitej hráč v důležitym zápase bejt, víme?

Reagovat
valloire

takhle se shazoval Ronaldovo výkon víme....ono vás to doběhne

Reagovat
Baronne

Však jo, teď jsme na koni, to se zas otočí co GoT, jak si na tom?

Reagovat
valloire

Tak LM byste vyhrát proti svý farmě měli....otočí, nejde furt vyhrávat. ale než Bílej Balet složí podobnej tým jako ten Zlatýho hattricku, bude to chvíli trvat. Ale tak to má bejt, musíš se těšit na vítězství po neúspěchu. GoT jedu dle premiér a jsem rád, že jsem to v zimě dohnal. Je to fakt boží a začínám to celkem žrát. I přes ty výhrady k tý finální bitvě. A tohle je jeden z nejlepších soundtracků, co znám. Ten chlap je génius.

https://www.youtube.com/watch?v=k1frgt0D_f4

Reagovat
Al Capone

(soundtrack)

Reagovat
Reggie

K tomu, ze ses schoval, kdyz dal Leo ten primak, to ti hadam spadly nohy ze stolu, se vyjadrovat nema smysl .

Ale vyjadrim se k tomu soundtracku - jak jde Night King pro Brana a graduje ta hudba, tak jsem vazne snad nedejchal a byl jsem neskutecne napnutej. Strasne skvely! Trosku mi to pripomenolo hudbu, jak necha Cersei vyhodit ten kostel nebo co to bylo tim zelenym svinstvem, to si matne vzpominam, ze tam byla taky skvela hudba.

Reagovat
valloire

šel jsem spát, páč jsem vstával brzo a zápas byl k hovnu

Light of the Seven

https://www.youtube.com/watch?v=pS-gbqbVd8c&list=RDpS-gbqbVd8c&start_radio=1&t=41

Reagovat
Reggie

No....

Super, dik. Pustim si. Pro me dela hudba ve filmu strasne moc a GoT to ma zvladnuty jako vsechno maximalne.

Reagovat
Baronne

Ramin je výtečnej, i ve Warcraftu udělal skvělou práci

Reagovat
valloire

Warcraft je parádní soundtrack.

https://www.youtube.com/watch?v=uriUPxg-YVo

Reagovat
Baronne

Co za postavy máš mezi favority?

Reagovat
valloire

no Daenerys a Drogona

Reagovat
Reggie

Reagovat
ADM

Reagovat
valloire

co?

Reagovat
drussbarb

No vida, za GoT

Reagovat
ADM

Hombré samozrejme máš pravdu, dával som to sem aj ja ...

Každopádne aj tento soundtrack fakt milujem, ale evokuje vo mne uplne niečo iné než ten z GoT. Toto je úplns harmónia, pri ktorej sa mi hneď vybaví mytológia Ázie

https://www.youtube.com/watch?v=EUYpKwgqi1M

Reagovat
ADM
Reagovat
Theft90

Skvělej hráč, jeho přihrávky byly nádherný.

Reagovat
CHONG

Tak čau, zahradníku, snad už se nebudeš muset bát o život.

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
valloire

Reagovat
smazaný uživatel

Jeden z najnudnejsich zaloznikov vsetkych cias. Majster v podavani lopty na 5 metrov

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
valloire

Reagovat
dextroza_m

Co taky od tebe čekat... Trapny jak cela Plzen.

Reagovat
valloire

Plzeň si neber do huby.

Reagovat
patas92

hrozně přeceňované pivo

Reagovat
smazaný uživatel

rika hodne lidi, ale me prijde jen predrazeny

Reagovat
valloire

to vodvoláš

Reagovat
valloire

Reagovat
smazaný uživatel

Od kdy jsou ty chcanky pivo?

Reagovat
TheTopFootbaler

Ty do sebe klopíš jen Braník, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Když se ta várka zrovna nedoveze z Maďarska a nechutná to jak chcanky, tak je to pivo na poměrně slušné úrovni.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Infi

Reagovat
icka

Reagovat
LAM

Co by MU dalo mít takovýho hráče

Reagovat
pingla

výborný záložník, ale jeho hra byla nesmírně nudná

Reagovat
Anacron

Iniesta o level lepší ve všem. A ještě se ponižoval těma kecama.

Reagovat
Rudnevs

Super rozhovor. Vidno, že to má premyslené a číta sa to zaujímavo. Akurát by ma zaujímalo, čo je to zač v súkromnom živote, keď som čítal trebárs tú časť o rozostavení stoličiek, spomenul som si na Sheldona.

Inak, príde mi, že v Bundeslige hrá dlhodobo týmto štýlom Hoffenheim, tí snáď majú zakázané odkopávať...

Reagovat
smazaný uživatel

nagelsmann mel jit do arsenalu..

Reagovat
Baronne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Xaviercreus

Láska

Reagovat
LAM
Reagovat
smazaný uživatel

Hned první akce Ujfaluši

Reagovat
patas92

Reagovat
Remt

Tahle myšlenka "proč se zbavovat" míče když např momentálně nemám šanci na brejk, ale raději si počkat a podržet si míč, to je to co mě kdysi na barce strašně začlo bavit. A to co mě na dnešních týmech v naší lize sere:-D nevím co s tím, tak to vodmáznu na toho dlouhána ve předu ať si tam s tím poradí To je strašný

Reagovat
Mercury

proto se na českou ligu nedokážu dívat

Reagovat
Remt

Já jen na zápasy na který se dá koukat, tzn. koukám jen na Slavii

Reagovat
j_mrazik

Sparta to takhle hrála 20 let v kuse, to není jenom dnešní fotbal.

Reagovat
smazaný uživatel

Udělat bum bum prásk umí naprosto každý, kdo hrál fotbal. Svého času to hrála i Chelsea a bylo to naprosto nesnesitelné a ostudné pro tak velký tým. Čest Xavimu a hráčům jemu podobným, kteří se snaží tvořit a u hry opravdu přemýšlí. V tomhle si myslím, že i Juan Mata je hodně nedoceněný a momentálně mi třeba v Chelsea chybí Cesc, který se Xavimu trochu blíží.

Reagovat
ignor24

Reagovat
smazaný uživatel

Ten pocit, když máš 75% držení balónu a v první půli prohráváš 1-0 a nemáš ani jednu střelu na bránu. To znají jenom Barcelona a Bayern pod Guardiolou.

Reagovat
valloire

Reagovat
smazaný uživatel

Ehm, Arsenal? Treba proti Wolves 0:3 s 72%. Nicmene bylo to bohuzel casteji

Reagovat
smazaný uživatel

a kvuli tomuhle sis delal novej nick /jako ne ze by to cos napsal byla uplna blbost/

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo máš 75% držení míče, o poločase vedeš 5:0 a soupeř se nedostal za půlku. To znají taky jenom výše zmíněné kluby pod vedením nejlepšího trenéra všech dob.

Reagovat
Whitemedia

A já si myslím, že Sarri s Chelsea letos určitě něco podobného dokázal..

Reagovat
vladino10

zle spomienky

Reagovat
Svatej

Geniální fotbalista a zároveň děsně nesympatický nezvládajko, který si často nevidělo do huby. Tak jako tak bude aktivnímu fotbalu chybět.

Reagovat
smazaný uživatel

paradni clanek

snad mu nekdo da prilezitost, aby to prevedl na hriste, fakt by me to zajimalo

trochu se bojim aby to nebylo 4x vic prihravek dozadu nez dopredu, jako v nekterejch obdobich v barce...

kdyz pominu barcelonskou DNA ubrecenost, tak na nej byla radost koukat

btw. nevi nahodou jestli nekdy komentoval s podobnym odstupem pusobeni zlatana v barce /jako v dobe kdy uz se nemusel ohlizet na pepa/

Reagovat
Gazdo

Chodte do pice s tou reklamou na tu X7 ktorasa neda zrusit

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Lacko_Boh

nikdy som ho nemal rad a pri tom mi nic nespravil. Bude chybat

Reagovat
Dr. Admess

Xavi.

Nejoblíbenější hráč. Díky za vše. Hlavně za tvoji hru pod Aragonésem a Guardiolou, nikoho jsem nikdy nesledoval udiveněji než tebe. Krom Messiho teda pochopitelně, ale ten je z jiné planety. Takový přehled o hře, o spoluhráčích, neskutečná kontrola míče, přehrávání i těch nejlepších protihráčů v záložní řadě tak jednoduše, něco prostě neuvěřitelného a fantastického.

"Dobrá přihrávka je to tehdy, pokud má příjemce přihrávky i dostatek prostoru nadále s balonem pracovat, na to ale GPS kašle. Jestliže se za to dobrou přihrávku považuje jakkoliv se zbavit balonu, i když tím dostanu jiného do potíží, tak mě taková statistika nezajímá."

Za tohle vyjádření! Něco, co se sám snažím vysvětlovat nejen klukům v přípravce, ale i svým spoluhráčům už několik let. Není důležité dát přesnou přihrávku, ale takovou přihrávku, aby spoluhráč nebyl v problémech. Protože mě tak strašně někdy irituje, jak někdo dokáže nahrávat na druhou stranu hřiště jenom protože je to in, přitom je tam úplně sám, nemá tam žádného spoluhráče a naopak jsou kolem něho tři protihráči. Co pak s tím asi má dělat?

EL MAESTRO! GRÁCIES XAVI!

Reagovat
Azazelo RD

Pavel Kopnitodopice Pergl by nesouhlasil.

Reagovat
willdonor

on za to může trošku pan Jan Kraus když si je oba pozval :D :D a hned tam ta blocka řikala že potřebuje nějakýho zralýho chlapa :D :D.. už mi bylo jasný že si hned po show pujdou někam zatrkat

Reagovat
willdonor

https://www.youtube.com/watch?v=J-9bmvmXTsE pr*del jaxviňa

řepka + kristelová -> před první jebačkou

Reagovat
Anacron

Pr*del

Reagovat
willdonor

a ten kluk na konci ... lepší jak kluk co si šel hrát s kamením :D

Reagovat
Kejza

strašnej elitář, ale miluju ho

Reagovat
Hristo Stoichkov

Krásný článek o jednom z nejinspirativnějších lidí ve fotbale. Četl a viděl jsem s ním spoustu rozhovorů a málokdo mě dokázal tak zaujmout. Má velmi netradiční názory a způsob myšlení. Těším se, až jednou bude sedět na lavičce Barcy a v Realu bude trénovat Xabi Alonso, to by mohly být parádní bitvy. Nejvíc jsem zvědavý na to, jak bude řešit útočnou fázi, protože mám trochu strach, aby tam nebylo příliš kontroly na úkor přímočarosti a efektivity.

Reagovat
CHONG

Konfrontace Xavi - Xabi by mohla být zajímavá, ovšem těžko říct, jestli to časově klapne, něco mi říká, že Xavi se na lavičce Barcelony objeví relativně brzo, kdežto na Xabiho u nás řada jen tak nepřijde.

Reagovat
Kokesh

Jestli ne u nás, tak v Bayernu určitě. Rummenigge o něm pěje ódy. On už byl prakticky trenér ještě před koncem své kariéry...

Reagovat
Kixi Syhimour

A jeho nejslavnější štaci vynecháte

Reagovat
Footballer

Poslední souvětí abychom pak nedopadli např. jak letošní Betis

Reagovat
johan14

To mal na mysli moment keď Messi napálil loptu do divákov na Santiago Bernabeu? Či toto sa nepočíta?

https://youtu.be/XfROdza2xAU

Reagovat
smazaný uživatel

To bylo kontrolované usměrnění davu, to nebyl ledabylý odkop

Reagovat
technecium

Do těch pitomcu, co chodí na Bernabeu by se měly míče nakopavat neustále.

Reagovat
smazaný uživatel

To můžeš říct o každém týmu. Svým způsobem není rozdíl mezi fanoušky Realu, Barcelony, Turky, či Řeky. Všechny tyto skupiny v průměrů působí mentálně jednodušeji a pomaleji. Hlavně čím úspěšnější klub, tím hloupejší fanoušci, kteří nejsou schopní sebereflexe a logických úvah.

Reagovat
Anacron

Čím úspěšnější klub tím víc ho ti ostatní logicky nesnáší.

Reagovat
smazaný uživatel

Horváth > Xavi

Reagovat
smazaný uživatel

Xavi metodicky velice dobrý, dobré pokrytí míče, krátké a dlouhé pasy, a kontrola tempa hry.

Při přímém srovnání se Zidanem však pokulhává. Xavi je příliš závislý na spoluhráčích, což vede k tomu, že není a nemůže být tak dominantní jako Zidane, který je schopný ovládnout jakýkoli zápas ze repre i odlišné kluby. To přímé srovnání se v celé nahotě ukázalo na MS 2006, kde Zidane de facto Xaviho zničil.

Na druhou stranu... položmě si otázku... hodil by se Zidane do Barcelony? Ne, Xavi pro ní byl perfektní.

A položme si další otázku. Měl Xavi či Iniesta dostat v některých letech zlatý míč na úkor Messiho, obávám se, že měli dostat každý po jednom zlatém míči (to samé Sneijder).

Reagovat
roman1978

Ty jsi dobrý magor. Co odstavec, to picovina. Pro toto se registrovat

Reagovat
cink

Reagovat
Mercury

Reagovat
stas87

On bude dost velky problem pre teba pochopit to, ze Xavi nikdy nemal poziciu Zidana v time. Xavi bol jedno skvele koleso vo fungujucej masine a nepotreboval tak individualne vycnievat. Podobne na tom bol Bayern v sezone, kedy vyhral BL, CL aj Pokal. Postavili to na fungujucom timu, kde kazdy jeden hrac presne vedel co ma robit a ta hra bola vyvazena v kazdom jednom aspekte hry. Rovnakym sposobom nemci ovladli Mundial. A z tychto troch mancaftov tento styl hry vydrzal len Barcelone a nie Bayernu ani Nemecku. Tu vyhru Mundialu beriem ako vrchol hracov, ktori to cele vyhrali a zavrsili tak svoju eru.

Nejsem Messi. On obejde čtyři hráče. Já ne."

"Ani bych takový být nemohl, nedá se to naučit. Když jste jako já a nejste ani rychlý, ani šikovný, musíte to kompenzovat jinými vlastnostmi. Když máme ve hře řízenou převahu, umím se zbavit soupeře, ale viděli jste mě někdy dělat přešlapovačky? To nejsem já, není mi to blízké, ani v tom nejsem dobrý.

Reagovat
Dr. Admess

Reagovat
valloire

Zidane

Reagovat
Rssa

Pro mě nejlepší záložník, kterého jsem zažil. Víceméně Xavi mě přivedl k Barce natrvalo a začal jsem cítit větší propojení než jen přání dobrých výsledků. A to jsem se jim smál, když dostali čtyřku ve finále od AC

U Ronalda bylo známo, ze sila je na nic bez kontroly (sice slogan Pirelli,ale sedel dokonale).

U Xaviho by šlo něco podobného naroubovat na kontrolu hry.

Hráč, jehož jsem neviděl ztratit balón.

Hráč, který viděl i za roh.

Hráč, kterému míč nikdy nikdo nevzal.

Tak si ho pamatuju já. Sice trochu patos, ale stejně jako Pirlo, toto je básník fotbalu.

Reagovat
Vrana17

Nejsem fanoušek Barcelony. Nemám rád Messiho, ale Xavi to je něco jíného :-D. Kvůli němu sem občas sledoval Barcu no a kdybych skládal top 11 historie fotbalu Xavi by tam byl u Messiho fakt nevím.

PS: ty jeho přihrávky to bylo fakt něco.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to messi zas nebude spat

Reagovat
ttopi

Logika

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pokahontas

Zlatá slova Pana fotbalisty

Držet míč,hrát konstruktivně,kolektivně a účelně,žádné nakopávání a mnohdy samoúčelné sprinty nahoru dolů s tím,.že se to možná ke mně odrazí,(resp.že to vepředu možná někdo vybojuje), TO je fotbal.

Resp.TÍM se liší FOTBAL od pouhé KOPANÉ.

Reagovat
smazaný uživatel

Už o něm dokonce uvažuje Real Betis jako trenéra prvního týmu od příští sezony.

Reagovat
smazaný uživatel

Ač si tohoto borce velmi vážím ne vše co říká je pravda. Ano on měl svuj styl vypilovaný a jeho umění vidět celé hřiště bylo fantastické tak bez fyzicky zdatných hráču okolo sebe by ho nikdy nemohl provozovat. Vždyt nakonec tiky taka je styl závislý na pohybu a neustálé nabídce a skvělé kondici a spousta zápasu skončila tak že nakonec hráči Barci měli naběháno víc než soupeř. Já vzpomenu na památný zápas s Bayernem kdy Barcelonu zničil takzvaný totální a fyzický fotbal v podání Bayernu a to rozdílem třídy.Ono není na škodu občas hru zjednodušit a pomoci si nákopem na silného hrota konec koncu i na toto Barcelona párkrát dojela když prohrávala a místo zjednodušení hry pořád hrála tuky tuky okolo vápna.Já to vidím jako takovou slabinu Pepa Guardioly u kterého mi občas přijjde že mu chybí plán B. I Xavi by měl vědět že bez rychlíku a techniku jjako Messi či Iniesta by ani on nebyl tak uznávaný nakonec i výše zmíněný Horváth v Plzni okolo sebe potřeboval Petrželu,Pilaře,Jiráčka který mu tzv nosili vodu.Tým je potřeba poskládat s rychlých fotbalistu silných fotbalistu technických fotbalistu golových fotbalistu bojovných fotbalistu a ano uprostřed mít jednoho či dva takovéto fotbalisty který si to režírují. Jinak tento borec má muj velký obdiv a respekt.

Reagovat
Gazdo

Reagovat
drussbarb

Souhlas

Reagovat
Teoretik

No ona je otázka, jestli tu vyváženost v sestavě (fyzičtí, techničtí a inteligentní hráči), o které hovoříš, si i Xavi neuvědomuje. Nikde to v textu zmíněno není, jen mu vadí, že ten aspekt fotbalové inteligence je často upozaďován a tolik se nerozvíjí. Z rozhovoru já osobně cítím, jak avi věří, že se to každý může do určité míry naučit (viz třeba Abidal).

Nicméně já s ním souhlasím, že je to možná nejdůležitější charakteristika fotbalisty. Tohle dělá fotbal super, protože to opravdu není jen o fyzických kvalitách jako v jiných sportech, ale umožňuje sportovat malým, přerostlým, hubeným i tlustým, jen musíš mít inteligenci na to, jak správně přeměnit svůj nedostatek ve výhodu.

Reagovat
roman1978

Ne, ne a ne.

Reagovat
roman1978

Ani reagovat neumím

Reagovat
valloire

to v Opavě nikdo

Reagovat
roman1978

Reagovat
drussbarb

Xavi je pro mě ikona fotbalu, nejlepší záložník, kterého jsem u nás zažil (ostatní kluby nemám nasledované).

Snad mu trénování půjde a zapíše se u nás do historie i jako trenér

Reagovat
Carrick

Asi bych ho řadil až za Scholese a Pirla, ale i přesto respekt. Vynikající hráč.

Reagovat
cink

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ADM

Inak teda neviem ci to tu bolo spomenute, ale spolu s Pelem, Diegom a Iniestom najuspesnejsi futbalista vobec. MS, ME, niekolko LM, nespocet ligovych poharov atd.

Reagovat
cink

Puyol

Reagovat
Pony Slaystation

Určitě jeden z top záložníků. Ovšem velký vliv na jeho hru měli i ti, co hráli v útoku. Henry, Eto a hlavně Messi svými náběhy vytvářeli uličky a prostory, které by měl k dispozici jen v málo týmech. Viz. video výše...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele