O čem jsme psali v roce 2007? (2)

01.02.2008, 18:53
Komentáře a souhrny
Fotbalový rok se rozběhl, přestupové období skončilo, život v klubech se měl vrátit do zajetých kolejí. Zdání klame, dámy a pánové! Fotbal je sportem plným změn a překvapení a právě tak tomu bylo i v únoru roku 2007. Eurofotbal.cz to všechno zaznamenal a zde je, den po dni, výběr z toho nejzajímavějšího. Celkem se objevilo 299 článků!

Vstup pro trenéry na vlastní nebezpečí

Být trenérem je docela rizikové povolání. Trůn velkého vládce Joseho Mourinha se začínal naklánět tu na jednu, tu na druhou stranu a jiní si toho bedlivě všímali. A tak rychle přispěchal Marcello Lippi a s mafiánskou maskou ve tváři prohlašoval, že on je tím jediným, o kterého má Chelsea zájem! Majitel a vedení londýnského klubu čekali, váhali a k ráznému kroku se teprve chystali.

To v Hamburgu už opravdu nebylo na co čekat. Pomyslný pohár trpělivosti přetekl, ligový tým remizoval s Energií Cottbus a propadl se na poslední místo tabulky. Doll ven, Doll ven, ozývalo se tak často, až bylo všem všechno jasno. A Thomas Doll dostal padáka.

To Jupp Heynckes, trenér Borussie Mönchengladbach, také zrovna moc neválel. Odstoupil a mnozí tvrdili, že špatné výsledky byly toho příčinou. A tak bývalý německý reprezentant svolal tiskovou konferenci a prohlásil: "Bál jsem se, bylo mi vyhrožováno smrtí!"

Mnohem příjemnější bolest hlavy měl ze své trenérské práce Stuart Pearce. Z Manchesteru City ho nikdo nevyhazoval a navíc mu byla nabídnuta také druhá výplatní páska. Tentokráte od Anglické fotbalové asociace a stal se koučem tamní reprezentace do 21 let. Ale není radno sloužit dvěma pánům...

Jedni odcházejí, na druhé se těšíme

Takový Ronaldo po odchodu z Realu prohlašoval, že v reprezentaci své rodné země nekončí, naopak věří ve svůj brzký návrat.

Indiánský náčelník Juan Román Riquelme vstoupil na válečnou stezku, vyhlásil válku vedení Villarrealu a vypadalo to na jeho úprk za velkou louži. Ale skalp se nekonal, u totemu vykouřili dýmku míru a Roman zůstal. Na jak dlouho? To jsme v únoru ještě nevěděli...

Věř a víra tvá tě uzdraví, si jistě říkali v Interu a čekali na posilu v podobě Antonia Cassana. V zimě to nevyšlo, počkáme do léta, říkalo vedení milánského klubu. Těžce nemocný pacient pokračoval ve svém trápení pod vedením Capella v Realu Madrid. Uzdravení bylo daleko...

To Argentinec Fernando Gago si zahrál na Věstonickou Venuši, zná ji vůbec?, a prohlásil: "Saviolu v Realu moc rád uvidím!" Řekl to v zimomřivém únoru a v teplém létě roku 2007 se mu jeho věštba vyplnila. A co dnes, po roce? Neříká Gago: "Saviolu v Realu už nechceme."...?

Paolo Maldini se ani ve svém požehnaném věku do fotbalového důchodu nechystal. Jeho krajan a spoluhráč Alessandro Costacurta ovšem začal tvrdit, že 41 let je 41 let a místo mladším zabírat nebude.

Tragédie

Ale fotbal není jen radost pro diváky, fotbalisty a trenéry. Přijdou okamžiky, kdy i ty největší problémy, poslední místa v tabulce, zranění a ztráta formy, připadají malicherné. A tak David Kubáň zavzpomínal po lednovém prvním dílu, v kterém připomněl Brusel 1985, na další fotbalové tragédie.

Hillsborough, jeho 96 mrtvých a 766 zraněných, Mnichov, letecké neštěstí a smrt zázračných Busbyho dětí. Zatímco v prvním případě se jednalo o "bezejmenné" fanoušky fotbalu, v tom druhém jména obětí, hráčů Manchesteru United, znal celý svět. Roger Byrne (28), Geoffrey Bent (25), Mark Jones (24), David Pegg (22), Liam Whelan (22), Eddie Colman (21), Tommy Taylor (26), Duncan Edwards (21). Na místě nehody zemřel i sekretář klubu Walter Crickmer a trenéři Tom Curry s Bertem Whalleyem. Matt Busby utrpěl četná zranění, ale uzdravil se a byl jediným přeživším z vedení klubu. Devět hráčů neštěstí přežilo, ale Johnny Berry a Jackie Blanchflower se k fotbalu již nikdy nevrátili. Kromě zaměstnanců a hráčů MU zemřelo i osm z devíti sportovních novinářů, kapitán letadla Kenneth Rayment, fanoušek klubu a cestovní agent.

Jakoby si onen tvor, který si říká "člověk myslící" nechtěl vzít poučení. V Itálii došlo při utkání Catania - Palermo k násilnostem na stadiónu. Po předčasném ukončení zápasu došlo k další bitce, tentokráte domácích "příznivců" s policisty. 38letý Filippo Raciti zaplatil životem. Byl zasažen podomácku vyrobenou bombou do obličeje. Dalších asi sto lidí bylo zraněno. Fotbal se samozřejmě o tomto víkendu nehrál...

Thierry Henry sliboval věrnost Arsenalu

Fanoušci Arsenalu s nedůvěrou, ale zároveň s určitým pocitem obav, četli zprávy v některých anglických denících o možném odchodu Henryho do Barcelony. "Moc dobře znáte mou vazbu k tomuto klubu, to je ta nejdůležitější věc. Víte, že moje srdce je zde," přispěchala hvězda Kanonýrů rychle s odpovědí na tyto spekulace. V únoru tomu každý věřil. Ale zima předala vládu jaru, to zase létu, katalánské zlaťáky zacinkaly, kanonýrské srdíčko dotlouklo a Henry se z dělostřelce stal culé. Není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu.

Máme českého krále!

Tomáš Rosický na trůnu seděl již v letech 2001 a 2002. Pak žezlo, jablko a korunu na pár roků předal jiným, tedy jmenovitě Pavlu Nedvědovi, který si vládu nad lidem českým a fotbalovým užil také dva roky. V roce 2005 se králem stal Petr Čech a zdálo se, že tohoto velikána žádný trpaslík jen tak z hradu nevystrnadí. Ale opak se stal pravdou. Tomáš Rosický se vrátil. Královny krásy mají okolo sebe celou řadu princezen. Na krále Tomáše se ovšem libé dvořanky nedostaly, a tak se musel spokojit s poddanými v podobě rádců, šašků a jiných kejklířů. Po celý rok se mu s úctou klaněli ti, kteří skončili v této volbě poráženi. Petr, Pavel, Tomáš II a Marek. Ostatní přes vodní příkop ani nepřelezli!

Jen tak v krátkosti, aneb co je šeptem, to je s čertem!

Emre: nejsem rasista! Hmm, jak se později ukázalo, Milan Baroš také ne!

Scolari: pro Ronalda je ideální Barca! Hmm, ale před Fergusonem si to opakovat netroufneš, Felipao?!

Capello: mám i nadále podporu vedení! Hmm, titul jsi vedení daroval, ale ta podpora zmizela jak pára nad hrncem!

Atlético: jsme smířeni s odchodem Torrese! Hmm, odešel, přišli jiní, a jde to mnohem lépe!

Guti: žádám návrat Beckhama! Hmm, narodil se nový Napoleon. A prohrál hned první bitvu. David se nevrátí!

Koller: po příští sezóně končím! Hmm, Jeníku, Jeníku, příště nevyhrožuj, nebo skončíš jako jistý pan Navrátil z Turína!

Riquelme: Boca Juniors? Odmítám! Hmm, a za kohopak to čutáš po roce, Románku?!

Koller: De Morgan lže, s fotbalem nekončím, v Monaku budu do léta 2008! Hmm, novináři si vymýšlejí, to vědí všichni. Ale že by léto 2008 v Monaku skončilo v prosinci 2007?

Saviola: když ne Barca, tak Itálie! Hmm, zmýlená neplatí! Hlavním městem Itálie se pro Králíka stal Madrid!

Heinze: v ManU jsem spokojen! Hmm, rozhodla asi ta španělština, že?

Hoeness: může za to Victoria! Hmm, už i babička říkala, že Viktorka je bláznivá! A teď kvůli ní Evropa ztratila Davida!

Rosický: budu pít šálek čaje s královnou! Hmm, copak jsme to bumbali s těmi "královnami" v jednom pražském hotelu?

Ruud: nerozumím si s Fergusonem! Hmm, a s Berndem němčinu válíš?

Mijatovič - Capello: prohráváme, protože rozhodčí jsou proti nám! Hmm, a pak že brečí jenom Jábulím a Slavia!

Laporta: mám rád Gerrarda! Hmm, jen tak mezi námi, a ví o tom manželka?

Liverpool: vyloupili jsme Camp Nou! Hmm, banda jedna zlodějská, anglická! To vám nestačila ta vaše loupež století!

Šmicer: ještě rok v Girondins Bordeaux! Hmm, změna je život, Vladimíre a v Kozlovně je lepší pivo a obsluha!

Wenger: stárnu, vím to! Hmm, Arsene, to já taky, ale to ještě neznamená, že to zabalíme, že? Tak zase příště nashledanou!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (14)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Super hlavně u těch prohlaseni na konci jsem se pobavil

Reagovat
Votrok

Pokračuj Alegre!!! Laporta: mám rád Gerrarda! Hmm, jen tak mezi námi, a ví tom manželka?

Reagovat
smazaný uživatel

některé jdou ale některé bída.

Reagovat
Votrok

A kam "jdou", prosím? Pls, které "jdou" a které bída? Snad se alegre poučí...

Reagovat
alegre

Neni na světěl ten, který by se zavděčil všem...

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm, ale kvůli tomu nemusíš brečet. Mě jsi se zavděčil docela hodně.

Reagovat
Radin

Reagovat
smazaný uživatel

Skvěle alegre,výborný článek,chechtal sem se dlouho

Reagovat
smazaný uživatel

alegre,jak jinak než super.

Reagovat
smazaný uživatel

Mijatovič - Capello: prohráváme, protože rozhodčí jsou proti nám! Hmm, a pak že brečí jenom Jábulím a Slavia!

Reagovat
smazaný uživatel

Rozšířil bych to o Robinha a Schustera. Nezapomněl jsem na někoho ?

Reagovat
Devil

Reagovat
smazaný uživatel

nejvíc jsem se zasmál při tomhle--Liverpool: vyloupili jsme Camp Nou! Hmm, banda jedna zlodějská, anglická! To vám nestačila ta vaše loupež století!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele