O čem jsme psali v roce 2007 (1)

05.01.2008, 21:01
Komentáře a souhrny
Jeden rok končí, další začíná. A jak je tomu zvykem, také my se chceme podívat za tím, který nás v těchto dnech nenávratně opouští. A jelikož titulek mluví sám za sebe, pustíme se v prvním pokračování tohoto miniseriálu hned do díla. Leden, je měsíc mrazivý a přímo předurčený k popíjení horkého grogu nebo svařeného vína. Ale na stránkách eurofotbal.cz se i tak objevilo 306 titulků. A věřte, že na závěr roku je zajímavé přečíst si, co se ze všech těch, zejména přestupových, zpráv vyplnilo a co ne... Například takový Milan Baroš! Kolikrát ten jenom přestupoval!

Říká se "jak na Nový rok, tak po celý rok" a snad proto nikdo nic první den roku 2007 nenapsal, každý se jen tak poflakoval či jinak odpočíval. Ale hned o den později to vypuklo! Záplavu zpráv, komentářů, fejetónů a jiných novinářských výplodů začal Tomáš Pavlík a dal všem na vědomí, že Juventus bude nakupovat. Miroslav Klose, Javier Mascherano, Zdeněk Grygera... Jak to skončilo již dávno víte!

PŘESTUPY A JEŠTĚ JEDNOU PŘESTUPY
Leden je měsícem pohybu. Někdo si dá novoroční předsevzetí, že začne běhat každý den a nějaká ta kila shodí. Ale fotbaloví agenti si pod slovem pohyb představují něco úplně jiného. Začínají hrát oblíbenou hru "škatule, škatule, hýbejte se!". Jen ty krabice a bedny jsou nahrazeny fotbalisty různých kvalit, o barvě pleti ani nemluvě. A jde o velké prachy! A tak se v našem lednovém díle podíváme na sněné, vysněné, uskutečněné a neuskutečněné přestupy.

O tom, který fotbalový klub získá Svena-Görana Erikssona se jen spekulovalo. Hodně se mluvilo o Olympique Marseille, ale k dohodě nedošlo. A tak do hry vstoupila "šeptaná" a že prý to bude PSG nebo dokonce reprezentace Kataru! Ale láska k Albionu nakonec zvítězila a tento švédský Casanova se upsal Manchesteru City.

Tradičně nejčilejší v otázce přestupů je téměř každým půlrokem Real Madrid. A své pověsti nezůstal nic dlužen ani v lednu 2007. Gonzalo Higuain, Fernando Gago a Marcelo se stali tutovkou, zájem pokračoval. Beckham tam a Figo zpátky? Beckham ven, Ribery dovnitř? A co takhle Alexis a Chivu?

To Barcelona, tradiční rival a velký nepřítel, se cítila jistá v kramflecích a na nákupy se chystala až v létě. Eric Abidal (Olympique Lyon), Xabi Alonso (Liverpool), Rodrigo Palacio (Boca Juniors) a Cristiano Ronaldo (Manchester United). Laporta otevřel peněženku, ale ani to, jak se později ukázalo, v mnoha případech nestačilo.

Další přestupové titulky? DECO CHCE VYZKOUŠET PREMIER LEAGUE * BAYERN ZÍSKAL SCHLAUDRAFFA * MASCHERANO: MUSÍM ODEJÍT * AC MILÁN POKUKUJE PO IAQUINTOVI * VILLA A LIVERPOOL? PRÝ NIC NEMOŽNÉHO.

Psalo se také o tom, že Saviolu láká Villarreal, do hry o Cristiana Ronalda se pustil Real Madrid, začala nikdy nekončící telenovela odchodů Ronaldinha, Figo oznámil, že v červenci odchází do Al Ittihádu, Trezegueta chtěla Boca, hodně se mluvilo o odchodu Mourinha z Chelsea, Galliani odmítal Cassana, Ronalda a Iaquintu, chtěl Odda.

Riberyho začal lákat Bayern, kam měl přestoupit také Riquelme, Beckham se rozhodl pro Galaxy a o odchodu do USA uvažoval rovněž Davids, který ovšem skončil znovu v Ajaxu.

Hildebrand a Valencia zahájili jednání, Di Vaio odešel do Janova, Del Piero odmítl Manchester United, Jon Dahl Tomasson si to namířil do Villarrealu, Ronaldo, ten brazilský, konečně přestoupil do AC Milán a prohlásil, že Real byl pro něj peklem. Spekulovalo se o odchodu Cassana do Interu, Ronaldinho sliboval věrnost Barce a Kaká Milánu, Mourinho se pletl a tvrdil, že on a Chelsea jsou tu na dlouho.

Poslední den v měsíci se objevila zpráva, že Saviola by nabídku Realu neodmítl...

V ČESKU SE TAKÉ NAKUPUJE A PRODÁVÁ
Ale také české jinak klidné vody byly několikrát zčeřeny objevením se "ryby", "velryby", nebo nějakého toho malého, českého "kapříka". Fořt a Slavia, toto spojení se stalo minulostí a novým domovem se tomuto kontroverznímu útočníkovi stalo Toulouse. Mluvilo se o smlouvě na 3 roky, ale člověk míní a někdo jiný mění... Sivok a Zápotočný podepsali Udinese a měla to být, rovněž jako u Fořta, láska na věčné časy a nikdy jinak. A tak jeden z nich se vrací odkud přišel a bude prý znovu posílat své červenobílé sešívané "kamarády" do pražských kanálů... Jen aby si po roce nevyměnil právě s nimi místo pod dlažbou silnic a chodníků mezi Letnou, Strahovem a snad i Edenem... Mareš se vracel do Sparty, Kulič tam přestoupil, a kdo dál z těch našich? No přeci...

MILAN BAROŠ!
V lednu 2007 byl San Sebastian stále ještě prvoligový. Získal do útoku Savia, ale toužil po dalším muži, který měl několika góly pomoci k záchraně. A tak začal lanařit Baroše. V té době se o odchodu českého reprezentanta z Aston Villy jen spekulovalo, ale i tak všichni tvrdili, že nabídek má mnohem víc a hlavně lukrativnějších. Tyto úvahy se pravdou staly a agent Pavel Paska po pár dnech prohlásil, že jeho chráněnec nabídku nepřijal a další jednání probíhat nebudou. "Jak se bude situace vyvíjet? Zatím ještě není Milanův odchod tak žhavý, ale zájemci se objevují. Kteří? Jejich jména si nechám pro sebe!" řekl závěrem...

Ale širým světem kolovala šeptaná, že na dveře Barošova skromného apartmá ťukají prstíčky Jezinek bezinek, zájemkyň z celého světa... Podle zaručených informací se ke Smolíčkovi Pacholíčkovi snažila strčit víc než jeden prstíček Jezinka z Chelsea, u dveří se s ní prala ta z Levante, z povzdálí vše pozorovala jiná z Lyonu a z auta vystupovala další, tentokráte dorazivší z Brém.

"Baroš je velmi dobrý hráč, který ví, kde je brána," neskrývá Thomas Schaaf (trenér Werderu) zájem o Baroše. Ale to samé věděl také trenér francouzského klubu Olympique Lyon Gerard Houllier. Ano, právě ten Houllier, který si Milana přivedl v roce 2001 z Baníku Ostrava do Liverpoolu! Již jednou chtěl Baroše získat, ale ten dal přednost setrvání v Premier League a přestoupil za 6,5 miliónu liber do Aston Villy. To Houlliera rozčílilo natolik, že prohlásil: "S Barošem již nikdy nebudu spolupracovat!" Ale když mu Milánek v lednu roku 2007 zavolal, obrátil a řekl: "Jenom hlupáci nikdy nemění názor!" A bylo hotovo, dojednáno, ruka v rukávě!

Právě končící rok ještě nepředal vládu tomu novému a Milan Baroš je zase jednou nohou na cestách. Po severu Moravy přišel ostrov za kanálem, následovala vínem obdařená Francie. Trochu jižněji je Španělsko... Zdá se, že právě tam, na jak dlouho, Milan Baroš zakotví. Snad se mu bude dařit nejen v jeho novém působišti, ale také v dresu české reprezentace na EURO 2008!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

na pokračování aneb co rok dal... Zajímavé, čtivé

Reagovat
Votrok

A zacina to znovu. Koller asi do Norimberka a Baros? Zustane nebo ne v Lyonu?

Reagovat
smazaný uživatel

man utd chcel del piera ?

Reagovat
smazaný uživatel

O čem jsme psali v roce 2007... Je to tam, hledej v archivu eurofotbal.cz - leden 2007

Reagovat
smazaný uživatel

dobrý článek

Reagovat
smazaný uživatel

chválím Alegre...moc pěkný článek!

Reagovat
smazaný uživatel

mrtě článek..tleskám,smekám...baroš stejně do toho betisu pujde..tahá se z jednich sraček do druhých

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele