Nebyl to nejlepší výkon, ale přepsali jsme historii, radovali se hráči City

11.06.2023, 12:58
Aktuality
Manchester City (© AFP)

V Manchesteru City po vítězném finále s Interem Milán (1:0) měli radost nejen z premiérového triumfu v Lize mistrů, ale i ze zisku třetí trofeje v jedné sezoně, čímž zkompletovali tzv. treble. Hráči "Citizens" nicméně po sobotním duelu v Istanbulu uznali, že jejich výkon zdaleka nebyl ideální.

"Neuvěřitelné, těžko se mi hledají slova. Dnes jsme přepsali historii, konečně jsme získali nejcennější trofej," radoval se kapitán Ilkay Gündogan, jenž dovedl tým v sezoně i k zisku domácího titulu a Anglického poháru. "Všichni mluvili jen o tom, že máme šanci na treble, byli jsme pod velkým tlakem. Tenhle tým si s tím ale dokáže poradit," ocenil německý záložník.

Manchester City rozhodl finále v 68. minutě. K odraženému míči se v pokutovém území dostal volný Rodri a španělský středopolař zakončil přesnou střelou k tyči. "Tolikrát už jsme byli blízko, fanoušci čekali na tuhle trofej spoustu let. Soupeř skvěle bránil a měl nebezpečné protiútoky, nebyl to vůbec jednoduchý zápas. Nehráli jsme podle svých představ, nakonec jsme to ale dokázali. Je to splněný sen," uvedl Rodri, jenž se trefil i v úvodním semifinále proti Bayernu Mnichov.

Svěřenci trenéra Pepa Guardioly získali treble jako osmý evropský klub v historii. Dvaapadesátiletý Španěl jako čtvrtý kouč ovládl Ligu mistrů potřetí. Navázal na výhry s Barcelonou v letech 2011 a 2009, kdy Katalánce rovněž dovedl k treble. Žádný jiný kouč před ním to se dvěma různými kluby nedokázal.

"Je to génius. Musím mu poděkovat, že mi umožnil být součástí takového týmu. Přivedl mě za velké peníze, důvěřuje mi a dokáže podržet, i když se člověku zrovna nedaří. Dneska jsem byl příšerný, ale koho to teď zajímá?" řekl záložník Jack Grealish.

Favorit se musel obejít od 36. minuty bez zraněného špílmachra Kevina De Bruyneho, jenž kvůli zdravotním problémům nedohrál ani neúspěšné finále před dvěma lety proti Chelsea. Přesto se anglický celek ujal vedení, i když v závěru sahal Inter po vyrovnání. V 89. minutě brankář Ederson famózně zlikvidoval hlavičku Romelua Lukakua z bezprostřední blízkosti a v nastavení vychytal i Robina Gosense. Při hlavičce Federica Dimarca mu pomohlo břevno.

"Nebyl to náš nejlepší zápas, ale k vítězství to stačilo. Odehráli jsme celou soutěž bez porážky a triumfem v Lize mistrů jsme se navždy zapsali do historie," prohlásil De Bruyne. "Hlavně první poločas od nás nebyl příliš přesvědčivý. Bylo to vyrovnané utkání, i Inter měl v závěru šance," podotkl Gündogan.

Snovou premiérovou sezonu v klubu zakončil kanonýr Erling Haaland, ačkoliv se ve finále neprosadil. Dvaadvacetiletý Nor překonal řadu rekordů a v 53 soutěžních utkáních nasázel 52 branek. Stal se nejlepším střelcem Ligy mistrů i Premier League, přesto už vyhlíží další výzvy.

"Něco takového jsem si nedokázal představit ani v těch nejdivočejších snech," poznamenal Haaland. "Až si užijeme oslavy a euforie opadne, tak budu mít znovu chuť vyhrávat, to je jisté. Za měsíc bude vše zapomenuto, začneme zase od začátku," dodal.

Manchester City vyhrál elitní evropskou klubovou soutěž jako šestý anglický tým. V minulosti se to povedlo Aston Ville, Chelsea, Liverpoolu, Manchesteru United a Nottinghamu.

Autor: ČTK

Komentáře (32)

Přidat komentář
milan78

City naprosto zaslouženě. Tolik peněz investovali. To už by v tom byl berbr, kdyby to jednou nevyšlo. Snad je to i naposledy. Další v řadě Newcastle, PSG...

Reagovat
Mönchengladbach

PSG to nikdy nevyhraje.

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Doomblade

Reagovat
O.Giroud

tak to sa písalo aj o ManCity ale hej, u nich to je trochu menej reálne

Reagovat
Seydou Doumbia

city od začátku skládá tým, pesgay to dlouhodobě skládá na problémových hráčích a pokemonech, neporovnatelný projekty

Reagovat
O.Giroud

tak nikde nie je pisane, ze to tiez nezacnu skladat normalne, ale kedy a ci vobec niekedy zacnu to je tazke povedat uz by im mohlo dojst, ze niekde bude treba zmenu este ked maju takeho hraca ako je Mbappe

Reagovat
Seydou Doumbia

Jo to máš pravdu, poslední kdo tam skládal tym byl Blanc čili to už pár let je, potom se to ubralo špatným směrem celý ten projekt.

Reagovat
Kinky7

S Darth Mbappem to bude mit kazdy manazer tezky to seskladat

Reagovat
mistr129

Reagovat
BaggioRoberto

U City to byla jen otázka času. PSG má nevýhodu v lize, že ten tým za celou sezónu nepotká soupeře na úrovni čtvrtfinále Ligy Mistrů a dál.

Reagovat
Seydou Doumbia

To za mě takový problém není hele. Spíš ty faktory které vypisuji já jsou problém. Ono Bayern taky v lize nemá konkurenci a hraje se samými rybnikaři, které dokáže smést levou zadní, pokud tedy má formu, což letos neměl. Bayern se v lize trochu natrápí s BVB nebo Lipskem, PSG zase s Lens, OM nebo OL. Ten rozdíl tam není nějak markantní.

Reagovat
nani92

PSG to vyhrá až keď angažuje Guardiolu

Reagovat
Doomblade

Investuje kde kdo, ale City to dělají se skvělou dlouhodobou koncepcí. Je to skutečně tým, ne nějaké Galácticos, což dosvědčuje i jejich platová politika, kde nikdo zásadně nevyčnívá. A samožřejmě je zásadní faktor Guardiola. Z těch drahých přestupů jim nevyšel snad jen Mendy.. A když někdo odejde, tak zpravidla za slušný balík.

Newcastle to na své možnosti taky rozjel rozumně, uvidíme za pár let.

Reagovat
O.Giroud

Phillips, možno Torres? ale ten sa dobre predal a možno sa dobre predá aj Phillips

Reagovat
Kinky7

pepovi nikdo nehraje prvni sezonu dobre. vzpomen na grealishe loni

Reagovat
O.Giroud

Torres, Akanji, Haaland, Alvarez no neviem skor mi pride Grealish ako taka vynimka. A okolo Phillipsa sa aj hovorilo o prestupe, tak kto vie. Ale nehovorim, ze sa to nemoze otocit buducu sezonu ak ostane

Reagovat
Kinky7

Rodri, Mahrez, Cancelo, Ake - je to tak 50/50

Reagovat
Kinky7

no uprimne kdyby odesel phillips a za nej Lavia na ktereho mame buy back tak budu spokojeny

Reagovat
Hachim Mastour

Torres vyšiel. Ale chcel ísť do Barcelony

Reagovat
Breze

Reagovat
mistr129

Reagovat
pobody's nerfect

Výkon opravdu nebyl dobrý. Stejně jako před rokem vyhrálo mužstvo, které mělo méně vyložených šancí. Ovšem za celou sezónu si City vyhrát jednoznačně zasloužili.

Reagovat
kattos

City mělo ten gol a tu tutovku Fodena, Inter zákrok Lukaka a jeho hlavu..

Reagovat
Hachim Mastour

Hlavne tu nešaškujte, že City malo šťastie. Keby to bolo tak relevantné, tak môžeme povedať, že City malo na Ligu majstrov 5 rokov smolu a malo smolu aj vo finále, keď sa zranil De Bruyne a naopak, že Inter mal šťastný los.

Reagovat
Kinky7

coz je ale pravda. to stesti k tomu patri a ne ze ne

Reagovat
Breze

Reagovat
O.Giroud

ManCity ukázalo charakter a zariadili to tak, aby vyhrali obaja. ManCity zobralo trofej a Interu sa vzdáva hold za to, že neboli na kolotoči. Viac tímov ako ManCity

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
Chazy

"Je to génius. Musím mu poděkovat, že mi umožnil být součástí takového týmu. Přivedl mě za velké peníze, důvěřuje mi a dokáže podržet, i když se člověku zrovna nedaří. Dneska jsem byl příšerný, ale koho to teď zajímá?" řekl záložník Jack Grealish.

Reagovat
celeb

ako ono sa na to skoro nedalo divat, mali tazke okovy na nohach, lopta im odskakovala, ...

nakoniec Rodri zachranil a Inter az tak nehryzol, aj ked par tutoviek si vypracovat dokazal, ale Ederson s Lukakuom ubranili.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele