NÁZOR EXPERTA: Van Gaal to doma schytá, Portugalsku by ulevil Ronaldův konec, říká Sadílek

11.12.2022, 16:50
Aktuality
Louis van Gaal (© AFP)

Nizozemská série bez porážky na mezinárodní úrovni se zastavila na 19 zápasech. Pragmatický styl trenéra Louise van Gaala (71) stačil na mistrovství světa v Kataru jen na čtvrtfinále. "Doplatili na slabší útok, protože obrana nevypadla zle. V ofenzivě ale nebyli hráči kromě Gakpa ve formě," říká pro Livesport Zprávy reprezentační záložník Michal Sadílek, který v nizozemské lize obléká dres Twente.

Nizozemsko

O prohraném čtvrtfinále

"Dopadlo to podle mého očekávání, protože vyhráli skupinu a čekalo se, že v osmifinále dostanou horšího soupeře, což se s USA potvrdilo. A ve čtvrtfinále narazili na Argentinu, o které si myslím, že celé MS vyhraje. První půle Holanďanům vůbec nevyšla, vrátili se do hry skvělým comebackem, ale postup si zasloužila Argentina. Ukázala velkou kvalitu."

O důvodech vypadnutí

"Myslím si, že doplatili na horší formu ofenzivy, protože obrana nevypadala špatně. Ale třeba Memphis Depay měsíc před turnajem moc nehrál, Steven Bergwijn neměl zrovna oslnivou formu. A nebýt práce Codyho Gakpa ve skupině, bůhví jak by to vůbec dopadlo."

O kritice herního projevu

"Nebylo to dobré a doma za to sklidí velkou kritiku. Trenér Louis van Gaal má svůj styl a drží se ho. Není to "totální fotbal", o kterém tady v Nizozemsku všichni rádi vypráví. Van Gaal vychází z dobré obrany a hraje pragmaticky. Viděli jsme to v zápase s Argentinou, kdy se toho Nizozemci chtěli držet stejně jako ve skupině, kde jim vycházelo, ale nebylo to bůhvíjaké. Proti Argentině jim to ale vůbec nevycházelo. Vyrovnali až díky plánu B, kdy přišli dva vysocí útočníci a zjednodušili ještě více styl hry."

O opoře Codym Gakpovi a jeho možném přestupu

"Vyrůstali jsme spolu. Hráli jsme spolu pět let v kuse. V dorostu i v áčku. Udělal velmi dobrý progres a druhým rokem už je kapitán PSV. Je sebevědomý a tento turnaj mu jen pomohl k tomu, aby udělal další krok v kariéře. Nevím, jestli to bude zrovna Anglie, o které se tolik mluví, protože co si pamatuji, tak Codyho to táhlo spíš do Španělska. Ale nevidím ho rovnou v základní sestavě Realu či Barcelony. Spíš klub na úrovni Sevilly či Atlétika Madrid."

Utkání Nizozemsko - Argentina 2:2 (3:4 po penaltách)

Maroko

O marocké senzační cestě

"Mám tam také bývalého spoluhráče z dorostu PSV. Zakaria Aboukhlal se dokonce prosadil proti Belgii. Obecně je v Nizozemsku marocká menšina dost znát. Bylo tu hodně výtržností, když Maroko postupovalo dál a dál. Fanoušci jsou na ně neskutečně hrdí. Fantasticky brání a jsou velmi týmoví, za což si takový úspěch určitě zaslouží. Mají i silné individuality a rozhodně bych teď netvrdil, že jejich příběh musí skončit v semifinále."

Portugalsko

O přesunu Cristiana Ronalda mezi náhradníky

"Pro trenéra a tým musí být strašně složité mít v kádru takového hráče. Vyjít vstříc Ronaldovi a zároveň i týmu musí být náročné. Vůbec jim to nezávidím, že celý turnaj museli být v "ronaldovské" náladě, protože se celou dobu řešil jen Ronaldo a ne to, jaké hráče Portugalci momentálně mají. Pro tým jeho případný konec svým způsobem úleva bude. Hráče jako je Ronaldo asi dlouho mít nebudou, ale rozhodně mají už teď zajímavé hráče, kteří to po něm mohou vzít. Napadá mě především Gonçalo Ramos, který mě uchvátil už za Benfiku v Lize mistrů. Má potenciál v následujících letech Portugalsko táhnout."

O brzkém konci několika favoritů

"Samozřejmě jsem čekal, že v semifinále budou jiné týmy než třeba Maroko. Jenže toto mistrovství je specifické tím, že se hraje uprostřed sezony. Nevíte, v jaké formě hráči přijedou, kdo měl jaké zranění. To všechno vás ovlivní. Na druhou stranu bych neřekl, že překvapením jsou Chorvaté. Vždyť před čtyřmi lety byli ve finále. Jejich generace je podobná té belgické - je to pro ně poslední turnaj, kdy mohou něco dokázat. Třeba šampionát skutečně vyhraje Chorvatsko či Maroko a bude se na Katar vzpomínat jako na turnaj, kdy fotbalové velmoci selhaly."

O tom, který konec jej nejvíce překvapil

"Brazílie a Anglie. Brazilci měli snad nejdražší soupisku podle tržní hodnoty. A řekl bych, že měli i nejkvalitnější kádr podle obsazenosti postů. Angličanům jsem zase moc přál, aby se dostali daleko. Myslím si, že se jim turnaj i celkem vydařil. Hráli hezký fotbal, což třeba v minulosti ne vždy platilo. S Francií to byl vyrovnaný zápas. Kdyby po jeho průběhu postoupili Angličané, asi by se nikdo moc nedivil."

Proč favorizuje Argentinu na vítěze

"Je to spíš moje přání, protože bych to Messimu přál, aby se rozloučil s reprezentační kariérou nejvyšším úspěchem, což by byl triumf na MS. Už před turnajem jsem si říkal, že by to mohl být jejich turnaj. Hodně jim pomáhají fanoušci, kdy takřka každý jejich zápas na turnaji vypadá jako domácí."

Autor: Livesport.cz / Jakub Dvořák

Komentáře (121)

Přidat komentář
kattos

Ze všech věcí co Ronaldo na konci své kariéry sere, tak zrovna neúspěch na tomto MS za ním nejde...

Reagovat
kattos

"Vyjít vstříc Ronaldovi a zároveň i týmu musí být náročné"

No, přišlo vám že Santos vyšel vstříc Ronaldovi?

Reagovat
Seydou Doumbia

tak saomzřejmě že na jedince to hodit nejde, včera portugalci hrali možná ještě hůř jak ti hazenkaři ze španělska, totální odpad a nula nula hovno...to je potom těžký

Reagovat
kattos

Hlavně všude člověk četl po Švýcarsku jak bez Ronalda to je lepší atd... a pak si nepřihrajou na 3 metry

Reagovat
Seydou Doumbia

nechápu no

Reagovat
Hafna

Mě spis zaráží extrémní neforma hráčů z ManCity… Silva, Cancelo, Dias - na klubové úrovni top hraci, v repre nic moc. Felix, tam asi nebude hlavní problém Simeone… Costa v bráně? Proč? Ignorovany Leao, který je jako jedním schopným křídlem do 4-3-3, které Santos hrál.

Celkově jde tento “neúspěch” za trenérem, měl by jít. Je to dobrý trenér ale ne pro narodak, kterému dospěla světová generace

Reagovat
kattos

Ten Costa mě překvapil, ale zase on je fakt vynikající a hlavně má lepší kopací techniku.

Ale už po prvním zápase měl namále a s Ruiem bych se cítil jistější.

Ale tady je vidět že Santos prostě nejede (a to je dobře) na sentiment a jistoty.

A myslím že proti Maroku se mu to vymstilo.

Silva a Dias šílenej, naprosto.

Felix podle mého ještě ušel

Reagovat
bluefan

Pekne ako všetci prehliadajú Joseho Sa, ktorý je už druhú sezónu najlepším brankárom premier League.

Reagovat
kattos

Ale to je zase změna v brankovišti. To jestli změníš jedničku v Jose Sa nebo v Costu je jedno, to není pointa.

Pointa je že posadíš spolehlivou, fantastickou jedníčku kterej výkonostně dolů nešel (vyhrál konfrereční ligu)

Problém není v tom že chytal Costa, ale to že se rozhodl posadit jasnou jedničku

Reagovat
Seydou Doumbia

feliš na ukor leaa hrál proto protože presuje a oběhá to, jinak je leoš jasně lepší hráč no...škoda ho

Reagovat
Manik...

Reagovat
Mass

Bernardo Silva na MS poloviční oproti City. Zklamání.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
mistr129

záleží z jaké pozice to bereš, jestli jako "random" hráče, nebo někoho, kdo furt měl být tahounem. Kdyby Ronaldo podával výkony na úrovni Neymara, Messiho nebo Mbappého, tak to vypadá jinak.

Reagovat
pantondavo

Jakože by tu penaltu nedal?

Reagovat
mistr129

teď nechápu

Reagovat
pantondavo

Nevadí

Reagovat
kattos

Pokud hráč v zápase kdy se vypadne nedostane základ, tak pokud to nijak neposere, nemůže se to házet na něj. Je jedno jestli to je Pepík, Ronaldo nebo Messi.

Reagovat
kattos

Nehledě na to že neustále se všude psalo jak bez Ronalda je tým lepší.

No s Ronaldem v základu byla po dvou kolech vyhraná skupina, bez něj se v dvou zápase vyhrálo jednou.

Ale je to jedno, on by asi taky nic nezměnil, ale házet to na něj je mimo.

Reagovat
AlmazStruhar1231

Včerejší nepostup určitě není Ronaldova chyba. Na stranu druhou, ten tým bez něj lepší opravdu je a nemyslím si, že posadit ho na lavičku byla chyba.

Reagovat
kattos

No, rozhodně to nebylo dobré řešení.

Jako jasně, Ronaldo ted půjde jen a jen dolů pokud se nestane zázrak.

Ale tuto MS Ronaldo ještě užitečnej byl což ve skupině dle mého dokázal, v prvním zápase dal první gol, v tom druhém ho zařídil.

Ale jako máš pravdu, moje pointa je, že Portugalsko nepostoupí a potom slyšíš "experta" jak první věc co řekne je "Ronaldo musí skončit, je přítěž Portugalska."

Přitom paradoxně jak se psalo nahoře, neforma hráčů ze City za to mohou více.

Reagovat
drussbarb

V prvním zápase gól i zařídil, kdyby nefilmoval a nedal následnou penaltu, neukázal toho zase tak moc

Reagovat
kattos

Zase mu byl sebranej asi regulérní gol

Reagovat
AlevsakNevadi

uff s týmto by som uplne asi nesuhlasil , zaradili ho po konci zakladnej casti medzi najhorsich hracov. Vyrobil "penaltu" a thats all , nic ineho za tie 3 zapasy neukazal a este ako bonus mal asi aj konflikt pri striedani so santosom.

Reagovat
kattos

Co ten první gol proti Uruquay? Ten zařídil on

Reagovat
AlevsakNevadi

ty si asi jeho velky fanda vsak ?

Reagovat
kattos

Však jsi se ptal co Ronaldo udělal. Tuten moment byl klíčovej v zápase a má na tom podíl

Tak bud soudíme útočníky jen podle golů nebo i podle věcí okolo.

Reagovat
AlevsakNevadi

ja som sa nepytal na nic, len nesúhlasím s tvojím tvrdením ze Ronaldo bol uzitocny.

a si jeho fan ? toto mne uprimne nevadí ale ked vidím že ho v podstate viaceré relevatné stránky dajú ako flop základnej časti ale tebe to stačí že urobil dosť. Preto sa len pýtam. Nie je to rýpanie ani podkopávanie, nehladaj za tou otazkou nic.

Reagovat
mistr129

Jenže ten základ nedostal na základě předchozích výkonů. Od hráčů jako Messi, Ronaldo a Neymar, na rozdíl třeba od Pepíka (nebo Pepeho, Otamendiho, Paquety) čekáš, že ten tým budou táhnout. Kdyby Messi hrál ve skupině taky bídně a ve čtvrtfinále by seděl, tak by pravděpodobně Argentina vypadla (tzn. Messiho výkony byly klíčové pro postup).

Stejně tak, pokud by Messi hrál třeba na úrovni Álvareze, tak je pořád jedním z nejlepších hráčů týmu, přesto by se případné brzké vypadnutí dávalo za vinu jemu jakožto očekávanému tahounovi toho týmu. Ne Otamendimu, ne Molinovi, ne De Paulovi, byť třeba hráli výrazně hůř.

Reagovat
kattos

Počkat, takže je to Ronaldovo chyba že v skoro 38 letech není schopnej ten tým táhnout jako dříve?

Nemyslíš že by se repre jako Portugalsko od toho měla odprostit?

Všem bylo jasné že Ronaldo nebude ten hlavní tahoun, byl na pomezí základu-lavičky.

Dostal 3 zápasy v základu z toho dal gol a jeden připravil.

Trenér se ho rozhodl posadit.

Tudíž to nejde za ním.

Reagovat
pantondavo

Reagovat
smazaný uživatel

O Ronaldovi nejvíc mluví lidi, kteří si myslí, že to je celé o Ronaldovi…

Reagovat
mistr129

"Bylo tu hodně výtržností, když Maroko postupovalo dál a dál. Fanoušci jsou na ně neskutečně hrdí."

https://www.youtube.com/watch?v=TK4s2CxwXqw&ab_channel=Bexspace

Reagovat
Rudnevs

Mierne OT: Ktorý hráč sa podľa vás ukázal na tomto MS a vypýtal si lepšie angažmá? Mne napadá Gakpo, Livakovič, Amrabat, Gvardiol, Bono, možno Doan, Asano,…

Reagovat
fenixLFC

Jednoznacne amrabat

Reagovat
kakinho

Hraje skvele, radost ho sledovat

Reagovat
Miguel19

Po Gakpovi už šli United v létě. Po Gvardiolovi zase my. Jeho výkony na MS však asi rozhodnou, že u nás neskončí

Reagovat
SunFells

Afif.

Reagovat
Salfovic

Messi.

Reagovat
10

Enzo Fernández, Juranović...

Livaković už si ho takhle vypýtal tolikrát, u něj moc nechápu, co ho ještě drží v Dinamu. Trošku to připománá Dražěna Ladiće, ten taky mohl tolikrát přestoupit do lepší ligy, ale zůstal celou kariéru v Dinamu.

Reagovat
nani92

CR7

Reagovat
John Obi Mikel

Livakovič s přehledem

Reagovat
Mass

Neřikali o něm, že on nabídek má spoustu, ale nechce se mu jít ven?

Reagovat
oli9

Livakovic

Reagovat
Hafna

Bruno Fernandes

Reagovat
Rothbard

Vždyť hraje v TOP klubu.

Reagovat
Mass

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mass

Nikdo, kupovat hráče podle toho, jak hrají na turnajích je nesmysl. Viz. Slavia s Joao Felipem.

Gakpo, Gvardiol, Bounou, Livakovič si myslím že už dostatečně známí hráči jsou, o přestupech Gakpa a Gvardiola do nějakého top klubu už se spekuluje dlouho.

Reagovat
netopier

Preciado (ECU), Kiwior (POL), Pavlovič (SRB)

Reagovat
lofin9

Kudus z Ghany sa mi pacil, ten sa tiez v Ajaxe asi dlho neohreje

Reagovat
Rothbard

Reagovat
j_mrazik

Protože tam fouká a je tam zima.

Reagovat
Rothbard

Cash, Wright, Ramos, Gakpo, Amrabat, Kudus

Reagovat
CHONG

"Expert"

Reagovat
rel7

Jak to může Argentině přát? Celý turnaj hrají hroznou s**čku jako jejich 1. kvalitní soupeř který přišel až ve 4f a najednou jsou 1 zápas o finále.

Reagovat
DonAndres

Reagovat
pantondavo

Reagovat
drussbarb

Co portugalské zlaté EURO, jak hodnotíš výkony a soupeře Portugalska?

Reagovat
rel7

Strašný, mrzelo mě že takové štěstí neměla zlatá generace Portugalců která si ten úspěch zasloužila daleko víc.

Reagovat
pantondavo

Reagovat
drussbarb

Jj, těm jsem fandil i já

Reagovat
valloire

Chorvatsko v osmifinále a nikdo z Portugalců nemůže za to, že Wales porazil Belgii.

Reagovat
pantondavo

To nevim, to jsem zrovna okopával zahradu.

Reagovat
JeséRodriguez

Tak 1.kvalitní tým potkala až ve čtvrtfinále většina...

Reagovat
rel7

Myslel jsem to tak že Nizozemci jsou kvalitní jen na papíře. Takže 1. pořádného soupeře co má kvalitu i formu potkají až v 6 zápase ze 7 možných. Takové Maroko to má opravdu vydřené od skupiny.

Reagovat
JeséRodriguez

Jo tak to souhlas, blbě jsem to pochopil.

Reagovat
valloire

Reagovat
QooBo

Reagovat
ratusek

počkej a to je vina Argentiny? Měli jít za Fifou, že chtějí těžkou skupinu a těžkého pavouka, aby byli ostatní spokojení, aby Argentina měla nejtěžší možnou cestu do finále.

Argentina může za to, že Polsko předvedlo výkon na urovni okresního přeboru?

jinak když si místo Argentiny dosadíš Francii, tak to sedí do toho tvého cancu stejně

Reagovat
rel7

Zkus si to přečíst znova, klidně 2x. Neřeším zda Argentina muže za los ale za tu hru. Díky výrazně lehčímu losu to uplácali až do semifinále.

Pokud tohle pochopíš dojde ti jaký nesmysl s Francií jsi napsal.

Reagovat
ratusek

tvl a Francie směšný los neměla?. nesmysly tady plácáš ty

Reagovat
rel7

Dobře naposledy, od začátku se tady bavím hlavně o předvedené hře. Díky losu jaký měli jim to ale stačilo.

Francie hraje dle mého pěkný koukatelný fotbal. Kromě zápasu s Anglií (pro mě malé finále) byla jasně lepší a vyjádřili to vždy i výsledkově.

Takže do toho co já tady od samého začátku píšu, opravdu Francie nezapadá.

Comprende?

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
oli9

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

Ze statistického hlediska je hned na začátku chyba. Porážka na penalty sérii bez prohry zastavit nemůže, protože se to bere jako remíza. Logicky jelikož se nejedná o fotbal jen o dovednostní soutěž, která rozhoduje, protože fotbal nerozhodl.

Reagovat
Fodbalysta

Váš nick byl označen FDF jako příliš útočný

Reagovat
Generalní Gladiator

Chyba trenéra nominovat hráče, jehož největší devíza je střílení gólů, a kterej vypadne z klubu ze základu, má 1 gól, dělá dusno.Neměl výkonnost na nominaci, jen jmenovkou na zádech.

Reagovat
smazaný uživatel

Brazilcania su na papieri silni, ale v dobach ich triumfov boli este silnejsi. Holandania su im dost podobni v tom, ze proti kvalitnym superom sa trapia a zvycajne nevitazia. U Anglicanov to uz musi byt nejaky blok, pretoze konecne maju koncepciu a hracov, no stale skoncia pred cielovou rovinou. Na druhej strane je mozne, ze niekde v ich hlavach je to stale hlavne o lige a preto od nich clovek na turnajoch nevidi velke okamihy,ktore by ich posunuli na vrchol.

Reagovat
rominhoFCB

Aky lider, taky tim. Ronaldo zlyhal na plnej ciare.

Reagovat
Generalní Gladiator

Jasná věc!

Reagovat
Predater

Byl jsem na hostelu na Tenerife plnym Argentincu a okate jsem fandil Holandanum, a kdyz nastupoval Weghorst tak jsem jim rikal, tenhle sulin da dva goly.

Reknu vam tu posledni minutu nastaveni a jejich student ksichty v nastaveni jsem si jaksepatri vychutnal...

Reagovat
smazaný uživatel

Jak se chtěl pochlubit, že nazval Weghorsta šulinem.

Reagovat
Rothbard

Jak se chtěl pochlubit, že energetickou krizi v ČR vyřešil dovolenou na Tenerife.

Reagovat
Mass

No jelikož je s Argentinci na hostelu, tak tam spíš někde pracuje

Reagovat
Salfovic

Když ti nedali přes hubu, tak je to hovno historka.

Reagovat
Ingimir

a kto si vychutnal koho po penaltách?

Reagovat
Rothbard

vychutnal v souvislosti s Predaterovým příspěvkem zní celkem gaysky

Reagovat
Kepy_FCB

Ty jo to by měli zfilmovat!!!!

Reagovat
Greny

OT : Jágr je strasnej bůh.. v 50 po půlroce vezme brusle a udělá 0+2 ..

Reagovat
smazaný uživatel

Docela ostuda pro extraligu.

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
ratusek

Reagovat
Salfovic

Já měl za to, že už skončil.

Reagovat
Spejbl

To si v NHL říkaj už tak 3 roky. Vždy, když přijdou na řadu návrhy na nominace do Síně slávy...

Reagovat
Salfovic

Ale vždyť někdy v létě/na podzim prohlašoval, že už ho to na led netáhne a nemá motivaci, ne ?

Reagovat
Greny

Jojo něco naznačoval ale víš co je to sport

Reagovat
Rothbard

Kozohorský: Jardo, dneska dvě asistence, není to málo?

Reagovat
smazaný uživatel

V Kozohorského řeči by to bylo takhle: Jardo, dvě asistence... málo?

Reagovat
Spejbl

K: "Jardo, dvě asistence..."

Reagovat
Hasan Šáš

K: "Asistence..."

Reagovat
mistr129

"Asistence, nejen jedna... tak?"

Reagovat
kattos

Reagovat
Hafna

Reagovat
Kily

a i tak -1, ten příběh pokračuje dál, všichni to máme rádi, ale on sám by stejně asi byl rád, kdyby už mohl v klidu skončit

Reagovat
Greny

Však říkal že musel nastoupit marodka ale že se cítí ok...

Já to prostě obdivuju mě je 30 let a můžu říct že pamatuju Jágra hrát cca 21 let hokej a furt asi slušně na nějaký plus mínus séru...Oveckin taky dává x gólů jen do prázdné

Reagovat
Kily

na Ovečkina kálím, obdiv samozřejmě obrovský, ale jde mi o to, že je tam prostě zavázaný kvůli sponzorům, moc dobře ví, že jeho konec předznamená i konec Kladna, protože pak tam nikdo nebude dávat peníze

Reagovat
Mass

Myslel sem si, že Messi jak zestárl, tak se simulacema přestal, ale v poslednim zápase tam taky udělal podobný sudy.

Reagovat
Mass

Jinak jak trefil tu ženskou do zadku, to je lolz. Btw já mám rád tuhle kompilaci: https://www.youtube.com/watch?v=2GFKb7Dz11E

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm nič moc.

Reagovat
ACSeRw!n

miluju tenhle song

Reagovat
Csaplárova past

Ty vytrznosti Marockych obcanu v ulicich Nizozemska jen potvrzuji vcerejsi slova Jana Smida ve Studiu CT. Ulice Parize budou horet bez ohledu na vysledek ...

Reagovat
Xavivax1

Po semifinále to bude peklo v Paříži

Reagovat
Xavivax1

Geniální

Finále: Hráči Maroka a Chorvatska čekají na penalty

https://twitter.com/TrollFootball/status/1602021816536633352

Reagovat
Rattlesnake

Reagovat
Largo

Reagovat
ratusek

Reagovat
Kocour Klapuška

PLS Bayern ticketing

Je to asi tři roky, co jsem naposledy nakupoval lístky na Bayern, zapomněl jsem a potřebuji radu. Když si teď beru pět lístků na duben Bundesligu, dávám pouze poptávku, nic jiného nejde. Je šance, že ty lístky budu mít do Vánoc?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele