Na druhé straně by se za tohle penalta nepískala, tvrdil liberecký Preisler

08.10.2023, 23:55
Aktuality
Dominik Preisler v souboji s Tomášem Holešem (© fcslovanliberec.cz)

Liberecký hráč Dominik Preisler nesouhlasil s penaltou, kterou za jeho ruku ve vápně po zásahu videorozhodčího nařídil sudí Ondřej Pechanec v utkání 11. ligového kola proti Slavii. Osmadvacetiletý krajní bek byl přesvědčený, že v situaci nemohl nijak zareagovat a že na opačné straně by pokutový kop odpískán nebyl. Rozhodčí Pechanec si za svým verdiktem stál a v rozhovoru s novináři uvedl, že Preisler měl ruku v nepřirozené pozici.

V 49. minutě se míč po závaru ve vápně od slávisty Igoha Ogbua zblízka odrazil do Preislerovy ruky a Pechanec po zásahu videorozhodčího Miroslava Zelinky a přezkoumání situace u monitoru k nevoli Severočechů nařídil penaltu. Z ní Mick van Buren srovnal na 2:2. V 87. minutě Pražané dokonali obrat a zvítězili 3:2.

"Ze hřiště ani nevím, že nějaká ruka byla. Mám pocit, že jsem se jen otáčel. Teď jsem to ještě viděl dole na videu a musím říct, že jestli se tohle píská u nás jako penalta, je to úsměvné. Nechci nikoho hanit, ale myslím si, že kdyby to bylo na druhou stranu, tak podle mě se to v životě nepískne," řekl Preisler.

"Na hřišti jsem si to moc nevybavoval, bylo to všechno hrozně rychlé. Když jsem to viděl v kabině, tak jsem viděl, že Ogbu to do mě zespodu nastřelil z 30 nebo 50 centimetrů. Jak na tohle má člověk reagovat? To prostě nejde, to bych se musel vymazat ze hřiště, abych se toho nedotkl," doplnil autor druhého libereckého gólu.

Pechanec se domníval, že spolu se Zelinkou rozhodli správně. "Dostal jsem doporučení od VAR (videorozhodčího) k přezkumu situace. VAR mě upozornil, že ruka je v nepřirozené pozici vzhledem k pohybu těla, že hráč rozšiřuje prostor svého těla a že ruka je tím pádem dle pravidel úmyslná. Proto jsem dostal doporučení nařídit pokutový kop," uvedl Pechanec.

"Možná, že pro někoho může být ten úhel hraniční. Já si myslím, že úhel byl lehce za hranou. Nejsem ten, kdo by měl hodnotit, jestli VAR intervenoval správně. Myslím, že komise rozhodčích se k tomu určitě vyjádří," doplnil sudí.

Liberecký trenér Luboš Kozel byl přesvědčen, že v těchto situacích se penalty nařizovat nemají. "Byl to absolutně zbytečný zásah od VAR (videorozhodčího). Viděl jsem, že míč se mu (Preislerovi) otřel o loket, ale bylo to odrazem do země. Čili odraz a zásah ruky, která je navíc před tělem. Míč nesměřoval nikam k brance," uvedl Kozel.

"Měli jsme tady v této místnosti před sezonou seminář a bylo nám řečeno, kdy se penalta za ruku nepíská. Jedna z těch situací je, když se jedná o neočekávaný pohyb, že hráč s tím nemůže nic udělat. Bavil jsem se s Dominikem, který si ani nebyl vědom, že ho míč zasáhl. Ale to je jedno. Třeba se už nedočkám zápasu se Slavií nebo Spartou, že by proti nám nebyla penalta nebo červená karta," povzdychl si Kozel.

Slávisté se k penaltové situaci nechtěli příliš vyjadřovat, tvrdili, že ji zatím neviděli. "Viděl jsem, že se tam poodrážel balon. Ale konkrétně jsem neviděl, co se tam stalo," uvedl univerzál Ivan Schranz. "Ještě jsem ten moment neviděl. Byla to situace v chumlu hráčů, je to podobné jako se Spartou, ta ruka Ogbua. To jsme taky nevěděli, proč se jde rozhodčí podívat," mínil trenér červenobílých Jindřich Trpišovský a srovnával situaci s pokutovým kopem pro Spartu při nedávném pražském derby.

Autor: ČTK

Komentáře (84)

Přidat komentář
Mass

Tak Spart píše, že ruka byla u těla, ale v momentu kontaktu s míčem, jí rozhodně u těla nemá.

https://ibb.co/zQ3TN7V

Na druhou stranu si nemyslim, že by byla úmyslná, ale na to se nehraje, Ogbu v derby taky nechtěl hrát rukou a hrál. Nešikovnost.

Reagovat
clinger

fakt komedianti v tom Spartu. anebo cíleně lžou. jak to může někdo kupovat

Reagovat
Imos

Ogbu narozdíl od Preislera měl ale ruku fakt hodně od těla

Reagovat
Greny

Jestli je tohle ruka, tak v souboji předtím je to faul

Reagovat
Nuno čomes

Tak si porovnej, kde Ogbu ruku měl.

Reagovat
verv

Reagovat
kilobyte

A proto dáš obrázek, kdy ten kontakt s míčem tam ani není.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
r.mrazik

komici...

Reagovat
Losinho

U těla určitě nebyla, ale Preisler neměl nejmenší šanci reagovat. Nechal bych původní rozhodnutí sudího na hřišti.

Reagovat
Petr325

Reagovat
Greny

což je nebo byl jeden z těch bodů jak ruku posuzovat

Reagovat
Bakary3

Reagovat
Skleepy

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Mr.Mike

Jo na Ogbua letel balon z deseti metru, na preisler z deseti cm

Reagovat
jackinho10

V prvnim polocase jo

Reagovat
Nuno čomes

Klasika, tým, který kope penaltu, tak tam to nikdo neviděl ještě samozřejmě. Ale penaltu by chtěli.

Reagovat
trywii & TOTTENHAM

Ubohý, penalta v žádném případě.

Klasická česká liga.

Reagovat
Stannis Baratheon

Nic takového by se v Anglii nestalo.

Reagovat
trywii & TOTTENHAM

Přesně, za deštivého a větrného večera ve Stoke.

Reagovat
Lemond Laws

Co to je zase za debilní univerzální vyjádření, který poslední dobou každý používá?

Že na druhé straně by se nepískala, to je ubrečenost tvl. Takže Sparta taky má teď říkat, že Hradec by druhou žlutou nedostal?

Prostě rozhodčí pískají občas píčovinu a tohle brečení

Reagovat
Bakary3

Ne, to je nářek na to, že se pripiskava silnějším, což obecně prostě je pravda.

Reagovat
kilobyte

Ono to připískávání není zase tak velký. Ale každá chyba pro top3 se řeší mnohonásobně více než chyby pro ostatní.

A třeba chyby proti top3 se prostě berou jen jako chyby a ne jako připískávání. Včera si rozhodčí vymyslel 2 žluté karty pro Spartu, ale nikde se nepíše/nemluví o pomoci Hradci.

Reagovat
Bakary3

jo, to je taky pravda.

A pravda taky je, že ty top týmy většinou jsou v tlaku a tam prostě něco přijde .

Reagovat
Remt

Souhlas. Když 60 minut z 90 tlacis soupeře a jsi furt v jeho vápně, tak logicky těch šanci na to že se tam nějaký míč odrazi někomu do ruk, je víc

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
lampas

Tvrdík si přes léto zřejmě na svazu docela slušně pobřečel, takže od začátku se sezony se už i Slavii píská "česká rovina".

Škoda, že tyhle mafiánský tahanice pražských S a Plzně, nakonec výsledkově vždy odsere zrovna Slovan

Reagovat
clinger

to nejde jaksi dohromady s těmi neuznanými góly v Jablonci či Teplicích nemyslíš

Reagovat
kilobyte

Asi zapomněl dodat motivaci, jak je jeho zvykem.

Reagovat
Kuchta

Absolutně nechápu, co se řeší. Tohle prostě je naprosto jasná ruka ve vápně = penalta. Můžeme se bavit o tom, že pravidla jsou nastavena debilně, ale v kontextu aktuálně platného pravidla o hraní rukou ve vápně je tohle 100% penalta. Byl bych velmi překvapen, kdyby to komise neposvětila.

Co plácá Kozel a Spart je naprosto irelevantní

Reagovat
Skleepy

Dochází tam k bezprostřednímu odrazu, na který hráč nemá šanci zareagovat. Jsem přesvědčen, že komise řekne, že se nejednalo o zjevnou chybu a označí intervenci VAR za špatnou.

Reagovat
Kuchta

To je ale podle pravidel irelevantní. Ruka nebyla u těla, zvětšil s ní svůj objem a změnil směr dráhy míče.

Je možný, že se k tomu komise postaví takhle alibisticky.

Reagovat
Skleepy

Samozřejmě, že to irelevantní není.

Reagovat
Greny

Noooo nemyslím si že jsi přidal úplný výklad o hře rukou, kde se mimo jiné bere v potaz, v jakém úhlu byla, z jaké blízkosti byla trefena a a zda byla v přirozené poloze vzhledem k pohybu hráče .

Možná se to změnilo ale vím že tam bylo minimálně pět faktorů co by se měli posuzovat zda je to penalta nebo ne

Reagovat
Skleepy

Ve 49. minutě utkání rozhodčí na základě chybné intervence VAR nesprávně nařídil pokutový kop za hraní rukou hráče domácího družstva č. 20. Ruka byla v přirozené poloze vzhledem k pohybu těla a byla zasažena z bezprostřední blízkosti. Jednalo se o hrubou chybu VAR.

Reagovat
BaggioRoberto

To neni irelevantni, je to jeden z bodu, kdy penalta neni. Jinymi slovy ty jsi ty pravidla necetl a pises tady o nich.

Reagovat
srbic13

proc odkazujes na pravidla, ktera evidentne neznas?

Reagovat
clinger

a nemá VAR vstupovat taky v situaci kdy to rozhodčí nevidí?

Reagovat
JessePinkman

Hlavně, že fanoušci Slavie měli minulou sezónu plnou hubu keců na sparťanský penalty. Teď, když se karta otočila a kárka se tlačí Slavii, tak je všechno vlastně v pořádku.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
10adam

Reagovat
lampas

Reagovat
Well

Reagovat
Mr.Mike

Vsechno co neni pro Slavii tak je proste zaplaceny

Reagovat
BaggioRoberto

Reagovat
Imos

Reagovat
vestinustarychdubu

Že ti si to komise obhájí, je samozřejmě jasný, ale 100% ruka? Podle pravidel, tak jediný faktor, který ta ruka při posuzování splňuje je, že zvětšil objem těla (a to i tak ta ruka byla pořád relativně u těla).

Co za mě splněný nebylo: nejednalo se pohyb ruky k míči, ale obráceně, odpovídalo to přirozenému pohybu těla, ruka nebyla nad úrovní ramene a hráč se sice nesnažil předejít kontaktu, ale to prostě proto, že neměl vůbec možnost tomu kontaktu předejít, což jsou všechno faktory, které se podle pravidel při hraní rukou zohledňují. Takže "Dochází tam k bezprostřednímu odrazu, na který hráč nemá šanci zareagovat" co psal Skleepy, rozhodně není irelevantní

Reagovat
Bakary3

Ta ruka nebyla zaviněná.

Byla v přirozený poloze.

Neměl šanci reagovat.

Nezmařil gólovou příležitost.

Byl jsem nasranej za penaltu Sparty ve Zlíně, která byla mnohem víc než tahle.

Tohle prostě nemůžou být penalty...

Reagovat
ratusek

Soft penalty nechceme!

Reagovat
Remt

Osobně když si vezmu všechny ty faktory, podle kterých by se ruce měly pískat, tak tím jak to bylo velmi zblízka a neměl šanci zareagovat, asi bych ji také spíš nepiskl.

Reagovat
JessePinkman

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
BaggioRoberto

V pravidlech je, ze ruka nastrelena z bezprostredni blizkosti se nepiska. A je to tak spravne. Ten hrac na to nema sanci reagovat a utocici toho muze snadno zneuzit. Co na tomhle opet Slavisti, kdo uz taky jinej, nedokazou pochopit? Me prijde ze se tady kazdy tyden dela skoleni pro Slavisty, jake jsou pravidla a oni dalsi tyden opet prijdou s vykladem, ze spravne je to jedine, kdyz je to pro ne nebo proti Sparte.

Reagovat
Spalovač šancí

Jsem rád, že se poslední dobou (zejména v zápasech sparty a Slavie) výrazně zvedá povědomí o pravidlech mezi hráči (v minulosti tomu často tak nebylo). Samozřejmě, že pokud by stejně zahrál rukou na druhé straně ve vápně Slavie, tak by se za to penalta nekopala.

Reagovat
r.mrazik

ti rozhodci jsou fakt tragicky

a nejkrasnejsi je,jak to sesivky jeste obhajuji

Reagovat
Greny

Hele zde se jich ale musím zastat někteří říkají že by taky nepiskali...

Reagovat
guzman

a dementi jsou prostě všude

Reagovat
Skleepy

Reagovat
r.mrazik

nekteri jsou fajn

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
mistr129

Penalta směšná, holt Tvrdík musel zareagovat na Křéťu a je z toho bramboračka

Reagovat
vanGomm

Pravidla jsou,zřejmě úmyslně elastická .Míč se dotkne ruky penalta.Hráč hraje rukou úmyslně tak karta.Potom by to bylo pro všechny stejné.Ruka málo od těla,víc od těla nepískat pískat?To bude potom furt problém.

Reagovat
Bakary3

Pravidla nemají snahu být elastická, ale je nemožný psanými pravidly absolutně popsat tisíc různých situaci, s různými intenzitami, rychlostmi, úmysly atd., to nejde.

Vždy tu bude prostor pro subjektivitu.

Snad jediný řešení je ... že se posbírali nahrávky milionů situaci, třeba skluzu, z boku, zezadu, podrážkou napřed, podražení ... A bude se to jako vzorový příklady určovat je faul, není... Pokud v tyhle pozici, červená, tady žlutá...a umělá inteligence jen bude tyhle situace ihned přiřazovat a dle toho pískat

Nemožný

Reagovat
BaggioRoberto

Trpisovsky uz je stejne mimo jako cela Slavie. Prirovnat to k situaci s rukou Ogbua, ze taky nevedeli, co se resi. Pritom Ogbu tam byl sam, videli to vsichni krome rozhodciho a hraci Sparty zvedli vsichni ruce a prestali hrat.

Reagovat
10adam

Je to vocas, všichni mají na lávce tablety a jediný Jindra to neviděl

Reagovat
kilobyte

Jindra se na to nedívá. Na to má lidi, kteří mu pak řeknou, jak to bylo a on to má jen z doslechu.

Reagovat
10adam

Reagovat
r.mrazik

jindra vubec nic netusi...ani kdyz mu beha Rehak po hristi

von je jindra asi stale mimo

Reagovat
Nuno čomes

No když to penalta zrovna nemá být, tak se jim vždycky záhadně vybijou tablety a ještě se všicni na lávce otočí zády ke hřišti

Reagovat
naheCZ

" hraci Sparty zvedli vsichni ruce a prestali hrat."

Jo, to je strašně relevantní no. Jsem viděl spoustu obránců přestat hrát a zvedat ruce, když si mysleli, že je útočník v ofsajdu a hle on nebyl...

Samozřejmě to v derby ruka byla, jen argumentace pěkně debilní

Reagovat
Greny

Tak ona je i Trpisova argumentace s prominutím a úctě k němu blbá..

Po Teplicích ví že když ne gól tak penalta ale pak to nevidí když jde o penaltu na srovnání nebo v jiných zapasech

Reagovat
BaggioRoberto

to neni argumentace na to, zeto byla ruka, ale k vyjadreni Trpisovskeho, ze nikdo nevedel, co tam rozhodci resi.

Reagovat
BaggioRoberto

A napsal jsem tosrozumitelne uz prve, tak nedelej blbce jako Trpisovsky.

Reagovat
Mr.Mike

Tak Slavisti na hristi to taky dobre vedeli, vzdyt pak ani nesli slavit gol

Reagovat
oli9

Největší průser je že si to můžou pískat jak chtějí.. Přirozená, nepeirozena3 poloha a je to má uvážení..

Má se to prostě udělat tak od loktů dole, pokud není u těla penalta a zdar

Reagovat
jsemdement

To je blázen, jednak bude dávat na kasu za gól, ještě k tomu proti SKS, takže 2x tolik a teď ho bude ještě nejmenovaný člověk pokutovat za vyslovení se proti SKS.

Reagovat
Modi6

Nepískala. Má naprostou pravdu.

Reagovat
salami

Bylo jasný, že když budou mít ve vápně 11 golmanů, tak se někdo z nich neudrží a hrábne na to rukou, Douděra měl pravdu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele