Mourinho kvůli výrokům o ramadánu pod palbou kritiky

26.08.2009, 12:11
Aktuality
Italští muslimové zřejmě ještě dlouhou nebudou moci přijít na jméno trenéru Josemu Mourinhovi. Ten totiž zkritizoval svého svěřence Sulleye Muntariho za dodržování ramadánu, kvůli kterému není schopný podávat stoprocentní výkony...

Prostořeký Portugalec se dočkal kritiky po nedělním zápase s Bari, kdy po pouhé necelé půlhodině hry stáhl ze hry právě Muntariho. Důvod? Měl strach o jeho zdraví.

25letý ghanský reprezentant totiž jako správný dospělý muslim v období ramadánu celý den nepil ani nejedl, což se pochopitelně projevilo také na hřišti. Ve večerních hodinách, kdy se teplota v Itálii drží stále na vysokých hodnotách, na tom už nebyl fyzicky příliš dobře, a proto se dočkal brzkého střídání.

"Muntari měl problémy, které souvisely s ramadánem," prohlásil po zápase Mourinho. "Takové teplo nebylo pro něj nalačno zrovna ideální. Ramadán rozhodně není ideálním obdobím pro fotbalistu, který chce hrát zápas," dodal.

Tyto výroky vyvolaly v celém muslimském světě řadu nevolí. Bývalý kouč Chelsea tak musel zkousnout velký počet kritických názorů.

"Myslím, že Mourinho příliš moc mluví," řekl médiím zástupce italské muslimské organizace UCOII Mohamed Nour Dachan. "Hráč, který se hlásí k islámu, není na hřišti o nic horší. Ať je fotbalista křesťan, žid nebo muslim, pokud bude mít klidnou mysl, vždy podá lepší výkon," pokračoval pobouřený Dachan.

Odlišný názor však mají odborníci na výživu a kondiční trenéři, kteří naopak souhlasí s trenérem Mourinhem. "Hydratace může snížit výdrž až o 20 procent. Nejvíce se to projevuje ve večerních hodinách, kdy už může být fotbalista klidně až dvanáct hodin bez jakéhokoliv jídla a pití. Hráč není schopen zvládnou naplno celých 90 minut bez patřičné výživy," nechal se slyšet trenér Giulio Scala.

Autor: Tomáš Honajzer / goal.com

Komentáře (377)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele