Ministr: Pořadatelé při utkání Sparty v Boleslavi porušili pravidla

23.05., 17:42
Aktuality
Městský stadion v Mladé Boleslavi (© Mladá Boleslav)

Na incidentech po sobotním utkání Sparty v Mladé Boleslavi má podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) podíl viny pořadatelská služba, která flagrantním způsobem porušila dohodnutá pravidla. Ministr to dnes uvedl při interpelacích ve Sněmovně v reakci na dotaz poslance ANO Patrika Nachera.

"Jedná se o flagrantní porušení pravidel pořadatelské služby. Došlo tam k porušení toho, co pořadatelé říkali dopředu, jakým způsobem zaručí bezpečnost na stadionu," uvedl ministr.

Část fanoušků po vítězném fotbalovém zápase Sparty, kterým obhájila ligový titul, vběhli v Mladé Boleslavi na plochu stadionu přes kordon pořadatelů a policie. Policisté je neúspěšně vyzvali, aby hřiště opustili, museli použít donucovací prostředky, tedy chvaty, obušky i pepřový sprej. Tím podle médií zasáhli i návštěvníky na tribunách, včetně dětí.

"Mně se taky nelíbí záběry, když vidím, že si děti kryjí oči před pepřovým sprejem," uvedl Rakušan. Připomněl, že oprávněnost zásahu posuzuje odbor vnitřní kontroly středočeského policejního ředitelství.

Na čtvrtečním zásahu policie v Plzni při finále domácího poháru, který vyhrála rovněž Sparta, Rakušan žádnou zásadní chybu neviděl, "ani v tvrdosti, ani v přístupu". I na plzeňském stadionu museli policejní těžkooděnci zasáhnout proti fanouškům obou týmů, kteří pronikli na hrací plochu.

"Oba incidenty jednoznačně ukázaly, že sportovní kluby a pořadatelé zápasů budou muset mnohem intenzivněji spolupracovat a pracovat i s fanoušky a návštěvníky tak, aby se kultura na stadionech zlepšila," podotkl ministr.

Rakušan zopakoval, že se rozhodl svolat pracovní skupinu složenou z policie a zástupců všech fotbalových klubů, se kterou chce otevřít nastavení bezpečnostních opatření na stadionech. Očekává, že na jejím jednání zástupci Ligové fotbalové asociace i Fotbalová asociace ČR navrhnou opatření, jak posílit pořadatelskou službu, fotbalové kluby navrhnou koncept práce s fanoušky.

Za bezpečnost na stadionu podle dosavadních pravidel ručí pořadatelé a až poté, kdy vyhodnotí, že může nastat riziková situace, pak na jejich vyzvání vstupuje na stadion policie.

Autor: ČTK

Komentáře (7)

Přidat komentář
kilobyte

Klasické kolečko umývání rukou začíná. Vnitro to svede na pořadatele, pořadatelé si budou stěžovat na fanoušky a fanoušci budou píčovat na policii.

Reagovat
Mass

Stejný kolečko jako v případě klecí na stadionech.

Reagovat
Y.Cabaye

A může za to Sparta, protože kolečko dělá Priske před zápasama, takže je to jeho vina.

Reagovat
ratusek

Viníka máme, tak bych to uzavřel. Dobrá práce

Reagovat
Mass

Kolečko se nedá uzavřít.

Reagovat
Nieuwendyk

Kolečko je věčné

Reagovat
Nieuwendyk

"Za chování ministra zodpovídá ministr. Ne já."

Petr Fiala, předseda vlády

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele