Man City opanoval další derby s United. Rozdíl není tak velký, míní Ten Hag

04.03., 18:51
Aktuality
Brankář Ederson zasahuje ve velkém vápně proti Garnachovi. (© Profimedia)

Manchesterské derby má v poslední době jasného favorita a nejinak tomu bylo i v nedělním zápase 27. kola Premier League, v němž City rivala přehráli 3:1. Kromě naprosté dominance svěřenců Pepa Guardioly (53) ale zaujal také rozporuplný zákrok gólmana Edersona (30) na Alejandra Garnacha (19) v domácím vápně. Případná penalta 12 minut před koncem mohla sled událostí zcela změnit.

Běžela 78. minuta zápasu, když se do ojedinělého kontru dostal křídelník United Garnacho. Předkopl si míč do velkého vápna a proti němu se vyřítil domácí brankář Ederson. Na první pohled tvrdý střet a pro mnohé riskantní zákrok brazilského gólmana musel prozkoumat systém VAR.

Ze zpomalených záběrů sice bylo zřejmé, že gólman City trefil nejdřív míč, za pár desetin sekundy ale skluzem sestřelil i hostujícího útočníka. Každopádně sudí Andy Madley dostal do sluchátek jasnou odpověď: "Hrajte dál, od brankáře čistý zákrok."

V té chvíli byl stav 1:1 a kdyby se kopala penalta, United mohli jít do vedení. Místo toho naopak dvě minuty poté inkasovali po střele Phila Fodena. V závěru pak ještě Citizens navýšili na konečných 3:1.

Místo lítosti výsměch

United neprotestovali, navzdory klíčovému momentu zápasu verdikt respektovali. A trenér Erik ten Hag chvíli po gólu na 1:2 stáhl Garnacha ze hřiště. Ten pak shodou okolností schytal na sociálních sítích posměšky. Zatímco video kontroverzního střetu s Edersonem z oficiálních kanálů zmizelo, začala kolovat reakce argentinského forvarda, kterak se po vystřídání dloube v nose...

Větší emoce se od United ale po zápase ani čekat nemohly. I přes kontroverzní moment bylo všem jasné, že derby bylo jednoznačnou záležitostí. "Těžko dnes můžu být na United tvrdý, protože Citizens byli jednoduše skvělí. Ukázali, proč jsou šampioni," hodnotil pro Sky Sports někdejší kapitán týmu z Old Trafford Roy Keane.

Okomentoval i skutečnost, že v posledních šesti ročnících Premier League mají ve vzájemných střetech vždy navrch Sky Blues. "To je děsivá statistika a je vidět, že City pokaždé dokáže pokaždé potrestat nedostatky. Vlastně nikdo netuší, kam se současný tým United ubírá. Když pak jde do tuhého, sledujete jen zápas chlapů s klukama a na konci si říkáte, že Citizens mohli dát čtyři i pět gólů. Nad tímhle týmem United je spousta otazníků a bohužel to souvisí i s prací manažera," dodal Keane.

Zapravdu mu dávají jednoznačně hovořící statistiky zápasu. I když byli United více než polovinu utkání ve vedení, v podstatě téměř neopustili vlastní polovinu hřiště. Hráči City se odhodlali ke střele sedmadvacetkrát oproti třem pokusům United. Ti měli pak pouze 27% držení míče.

Statistiky utkání. (©Opta by Stats Perform)

Snad jen Ten Hag viděl duel trochu jinak. "Máme aktuálně hodně problémů se zraněními a přesto jsme měli šance. Rozhodly maličkosti, mohli jsme dát druhý gól, takže vidíte, že rozdíl není tak velký," obhajoval výkon svého týmu na tiskové konferenci.

"Když budeme kompletní, můžeme být opravdu konkurenceschopní a také jsme to například ve finále FA Cupu právě proti City ukázali (tým United měl i přes prohru 1:2 vyšší xG, pozn. red.). Ale také nezapomínejte na to, City je v tuto chvíli nejlepší tým na světě," dodal ten Hag.

Snad až k neuvěření je konec jedné velké série Manchesteru United - po dlouhých 143 zápasech prohráli Red Devils zápas, ve kterém o poločase vedli.

Co je vlastně faul?

Penalta-nepenalta na Garnacha je tedy už zapomenutou záležitostí, na žádné kdyby se nehraje. Každopádně se minimálně mezi fotbalovými fanoušky i experty řeší, kdy se vlastně má pískat. "Taková intenzita a zároveň nedostatečná kontrola pohybu by znamenala faul a minimálně žlutou kartu kdekoli na hřišti," tvrdí redaktor britského podcastového profilu 90min Rob Blanchette.

"Je mi líto, že fanoušci fanoušci United budou neustále plakat kvůli včerejšímu střetu Edersona s Garnachem. Ale byl to jeden z nejdokonaleji načasovaných zákroků, který ve fotbale pravděpodobně uvidíte. A pokud nesouhlasíte, jděte se podívat na nekontaktní sport," vrací reakci Sam Hunty, který se řadí mezi příznivce West Hamu.

Moment ze 78. minuty může vzdáleně ovlivnit i čtvrteční zápas EL mezi Spartou a Liverpoolem. Právě na Anfield Road totiž v dalším ligovém kole míří Manchester City, přímý boj o čelo tabulky se odehraje jen tři dny po úvodním osmifinále Evropské ligy.

Dva nejlepší týmy Premier League aktuálně dělí jediný bod. Dá se tak předpokládat, že trenér Liverpoolu Jürgen Klopp hlavní opory pošetří do střetu se City a kdoví, zda na Letnou vůbec dorazí hvězdy Mohamed Salah či Darwin Núñez. Manchester City čeká ve středu domácí odveta Ligy mistrů s Kodaní, ve které mohou hlavní tahouni rovněž odpočívat. První zápas totiž favorit vyhrál 3:1.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Rambousek

Komentáře (53)

Přidat komentář
r.mrazik

Faul to byl, ale nevyhráli bychom ani tak

Ten rozdíl je propastny.

Reagovat
kylo ren

Šašek

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
Sigma Olomouc

Jenom 18 bodů

Reagovat
vceradnesazitra

Ten musí taky dealovat nějaké drogy jako Nepromes

Reagovat
Salfovic

Byl to jeho největší zákazník.

Reagovat
Cantona

Nemám slov, rozdiel nebol veľký.... Fakt som zvedavý, či mu dajú ďalšiu sezónu. Dúfam, že nie. Tam nie je žiaden systém, jedno či sú hráči ideálnej zostavy, alebo z druhého sledu, kvôli zraneniam. To ide za ETH a celým trénerským tímom. Chýba kvalita a herný systém, nikto ma nepresvedčí. že tam niečo je.

Reagovat
Seydou Doumbia

Ted se přímo nabízí TT k vám a Hag někam do BVB/Lipska třeba

Reagovat
Neutron

TT teraz ponukate vsade trenera bude hladat Barca, vy, Liverpool, myslim, ze ETH este dostane sezonu. Kazdopadne vyber posil ma chaby a urcite by som to nenechaval iba na nom.

Reagovat
Seydou Doumbia

Neutrone, já ho doporučoval jen MU tuším ale snad hag ještě dostane šanci

Reagovat
Neutron

Vsak a uz ma s tym seres Vedenie by bolo uplne chore, keby angazuju jeho.

Reagovat
Seydou Doumbia

Jsem myslel že přesně tento nelogicky klok by k United a vlastně i k Barce seděl

Reagovat
Kucka

Tak pořád je tu Mou určitě nažhavený na comeback

Reagovat
Neutron

Mou uzavrie kruh a nastupi do Barcy, kde znici Real

Reagovat
TheTopFootbaler

To není pravda s tou sestavou, těch Hojlundových 6 zápasů co dával góly jsme hráli ke konci moc dobře. Jakmile se zranil, rozpadla se nám ta útočná trojka, která vypadala moc dobře (Garnacho-Hojlund-Rashford), a i Kobbie šel s výkony dolů. Ten Hag má fakt smůlu na zranění, se všemi k dispozici by to bylo skvělé, ještě kdyby celou sezónu hráli tak nějak pokupě a teď už byli víceméně dobře sehraní. Bohužel je půlka sestavy skleněná, to je prostě strašnej pech.

Reagovat
ashburtongrove

Nerozporuju ze mate hodne zranenych, ale jaky tym hraje celou sezonu pokupe?

Reagovat
TheTopFootbaler

No jasný, letos zrovna mají problémy se zraněním všichni, Liverpool, City i Chelsea. Bohužel je vidět, který týmy mají dobrého manažera dostatečně dlouho, takže stihl poskládat kádr (Klopp, Guardiola) tak, aby to sestava přežila. Chelsea i my máme fakt na hovno sestavu, žádná hloubka, žádná kvalita, a taky to pak tak vypadá.

Reagovat
Man__United

Šlo to dole hlavně po co se zase zranil Licha, to je prostě klíčový hráč pro hru kterou chce ETH hrát a v momentě kdy není on tak je v hajzlu, protože všichni další nejsou na jeho úrovni

Reagovat
TheTopFootbaler

Je to tak. A bohužel vypadá, že je skleněnej, takže smolík.

Začínám si říkat, jestli není problém třeba v trávníku na Old Trafford a Carringtonu? Takový problémy se zraněníma máme docela dlouhodobě, to prostě nemůže být smůla ani stafáž

Reagovat
Man__United

Jasně zranění máme každou sezónu už 10 let

Reagovat
SunFells

27 střel vs 27 % držení míče, stejná čísla

Reagovat
diastan

Reagovat
Acquanni

Ještě 3 góly vs 3 střely

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
eder

Rozdíl nebyl tak velký, pouhých 171cm. Ale přesto dal dva góly...

Reagovat
Doomblade

Rozdíl je zhruba 7 let koncepční práce.

Reagovat
zasranej malíř

Eriku, ten rozdíl je kurevsky velký, bohužel

Reagovat
icefish

City bylo jasně lepsi. Rozdíl velký. Ale byla to minimálně žlutá a penalta. Přesně napsáno - kdekoliv jinde na hřišti faul, excessive force a sundani hráče zároveň s balonem

Reagovat
smazaný uživatel

https://x.com/AranchaMOBILE/status/1764730174241656862?s=20

Je to sice průzkum provedený na malém vzorku fanoušků, takže z toho nejdou dělat žádné závěry, ale ani fanoušci v Anglii očividně nejsou vyloženě proti Superlize (proč by taky měli být).

Reagovat
martin.b

Tak proč by měli být v UK proti tomu, že si španělé vytvoří nějakou super ligu s béčkovými kluby, jen ať se zesměšňují

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Já vůbec nechápu proč si to ještě nezaložili takový super projekt, můžou ještě přibalit Juve

Jo aha, zapomněl jsem, ono to bez anglanu nebude sypat, takže jde jen o prachy a oni nebudou a já myslel že jde o super projekt, co posune světový fotbal na vyšší úroveň

Reagovat
smazaný uživatel

Protože zahájení má být v roce 2025.

Reagovat
Kiss Me Polka!

nejdou z toho vyvodit žádné závěry, ale očividně z toho jde vyvodit závěr, že fans v Anglii nejsou vyloženě proti superlize?

nikde v tom Tweetu nevidím nic o tom průzkumu, kolik lidí, jací lidé, kdo to dělal , dokonce tam není ani odkaz, že ten průzkum vůbec proběhl..

Reagovat
smazaný uživatel

je to dezinformace

Reagovat
Busby babes
Reagovat
Swarley

Reagovat
smazaný uživatel

Jak to bylo v tom filmu Hrubeš a Mareš:

,,nemluv ty vole, nemluv"

Reagovat
ratusek

Už dost. Škoda, že není náhrada. Takhle ho musí trpět. Stejně jako v Baníku s Hapalem

Reagovat
Neutron

Rozdiel brutalny no. Ked koncom druheho polcasu komentator zahlasil, ze posledna strela United na branu bola kdesi v polke prveho polcasu tak to bolo proste komicke…akoze jasne hrat proti City otvorenu hru je samovrazda, ale tam bolo zase tolko nepresnosti a zbytocnych strat, ze to je na plac. Otazka je, ci na to ETH ma nas z toho marazmu dostat. Bohuzial aj keby sa vedenie rozhodlo ho odvolat tak nahrady sa pomerne bojim, pretoze tam nie je vyslovene nikto kto by sa ponukal ako kvalitna nahrada.

Reagovat
martin.b

Pořád nechápu, jak se z trenéra, jehož tým hrál nedávno nejlepší fotbal v Evropě, stane prime Mourinho, kterej jede totální deluded hovna

Reagovat
smazaný uživatel

Kdybych nevěděl, že je to fotbalový manažer, tipnul bych si komunistu nebo odboráře ti taky krmili lidi hlavně kecama a výsledky žádný

Reagovat
bbbauch

Ten uz se v tom placa vic jak Babica kdyz delal pizzu..

Reagovat
Front hell

Nebo legendární fotbalový míč

Reagovat
smazaný uživatel

Leicester dalším do party k Evertonu a Nottinghamu.

Reagovat
FC Porto FC

Dotyky ve vápně byly 30 ku 1 někdo psal a on řekne tohle

Reagovat
Jurgen

Už se mu může říkat oficiálně deluded?? Jakože to co z něj a z Pocheho padá po každém zápasu . Rozdíl je v tom, že fanoušci Pocheho vyhazují už teď, kdežto 10 Hag, který měl mraky víc času na práci, je fanoušky obhajován. Jakožto fanda Liverpoolu jsem samozřejmě pro dlouhodobou práci a čas pro manažery, nicméně tady fakt není nic. Pravda, že ani u Arsenalu nebylo dlouhou dobu nic moc vidět pod Artetou, nicméně alespoň herní projev se od začátku budoval. United jdou od 10 k 5 ani není tam žádný systém, což říkají i legendy UTD a odborníci. Takového manažera bych neobhajoval ani minutu, je to jen zaslepenost, protože až na kázeň v kabině, kdy odstřelil Sancha apod, což je dobře, že si stojí za svým, tak na hřišti neukázal vůbec nic. Deluded se říkalo Rodgersovi v dobách, kdy trénoval LFC a právem, protože mlel podobné sračky, ale alespoň za něj byly výkony a herní projev stálý.

Výmluvy jsou jedna věc, Unai to krásně shrnul, že nechtějí pěstovat kulturu výmluv, ale vítězství. Liverpool teď dokazuje, že to se správnou mentalitou jde i s dorostenci, ačkoli by to samozřejmě nešlo dlouhodobě. Navíc, když si člověk připočte, kolik peněz do toho za Haga nastrkali...

Samozřejmě kdyby řekl, hráli jsme bídně a říkal to každý druhý zápas, po tom jak dlouho tam je a net spendem, tak si vykope vlastní hrob, na druhou stranu je tohle fakt směšný, že po každé prohře téměř čtu jeho rozhovor s tím, že hráli dobře . Důstojnost a sebeúcta 0.

BTW ta penalta...názory jsou jednoznačné, tedy buď jasně byla, ale druhá část fanoušků říká, jasně nebyla a záleží na úhlu pohledu...já se plně ztotožňuji s tím, že jasně nebyla, skvělý defenzivní zákrok. Není to bezkontaktní sport, jak se z něj někteří snaží udělat a píská se dnes každé hovno. Pokud vzal první úplně čistě míč, tak to penalta prostě není.

Reagovat
r.mrazik

tak uplne ciste mic nevzal ze jo

Reagovat
Jurgen

Co na tom …kontakt tam byl pak, ale penalta tohle pro mě proste není…to je skvely obranný zákrok proste s tím, ze ho pak trochu vezme…nedokáže zastavit svůj pohyb v sekundě…podle vás tam samozrejme radši jit neměl a měl si ho nechat dat do prázdné . Tohle k fotbalu vzdy patřilo a patřit má. Fanklub defenzivniho fotbalu určitě zatleskal. Až bude vse faul, jak někteří volají, budu koukat radši na balet, tam jsou aspoň holky fakt . Ty samozrejme vidis optikou svého tymu, já na ten zapas koukal nestranně a spis jsem přál UTD, protože ty ted nejsou konkurence. Ale tohle faul na penaltu pro mě není.

Reagovat
r.mrazik

to jestli tam jit mel nebo nemel je jeho rozhodnuti jako golmana

ja tam vidim dost jasny faul

ze tuknes do mice a pak toho hrace prejedes nemeni nic na nebezpecne hre a faulu

Reagovat
Busby babes

Pokud vzal první úplně čistě míč, tak to penalta prostě není.

no tohle uz asi 15 let neplati.

Reagovat
nani92

to je fakt strašné, z trénera, ktorý po zápase nehovoril výhovorky a stále tvrdil ako treba pracovať a tak, sa stane toto..škoda, toto sa nedá počúvať, môže ísť do Alpinu

Reagovat
LaVolpe

Stejnej jak Poch. Deluded.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele