Madrid proti Madridu

20.01.2008, 10:30
Fejetony
...aneb "červenobílá matrace plná sněhobílých pusinek"! I když titulek, a zvlášť podtitulek je poněkud dvojsmyslný, opravdu se nebude jednat o fejetón erotický, či dokonce pornografický. Nejde o nic jiného než o nedělní utkání Atlético de Madrid - Real Madrid. Javier Aguirre před týdnem prohlásil, že pro Atlético začíná týden pravdy. Ten, po vítězství nad Valencii a postupu do dalšího kola Copa del Rey, v neděli 20. ledna končí.

Ano, bez mučení přiznávám, že madridské derby nedosahuje věhlasnosti toho milánského, že Real - Barca je mnohem napínavější, právě tak jako Boca - River o Slavia - Sparta ani nemluvě... Ale i tak je nutno tomuto zápasu přiznat postavení na slunci fotbalového nebe. A letos si jej zaslouží dvojnásob. Hraje totiž třetí s prvním!

Diego Forlán: Přestřihneme šňůru úspěchů Realu!

Od roku 1999 totiž domácí, ze stadiónu Vicente Calderon, Real Madrid neporazili! A co o nedělním utkání říká Diego Forlán? "Před každým derby je určitá nervozita. Po tak dlouhé době bez výhry na našem stadiónu, je fanoušek už nedočkavý a tlak z jeho strany bude mnohem větší. Hrál jsem ve svém fotbalovém životě několik derby utkání, ale na každé se těším znovu a znovu. Peňarol - Nacional, to byl pro mne zvláštní souboj, já byl příznivcem Peňarolu, prožíval jsem tyto zápasy mnohem víc než ostatní. Pak jsem odešel hrát do Argentiny, "clásicos" Independiente-Racing de Avellaneda byly zápasy jak se říká "rudo před očima", mydlilo se to na hřišti, v hledišti, prostě všude.

Ve Španělsku Villarreal - Valencia, v Anglii zase derby v Manchesteru proti City. Každý si myslí, že utkání proti Realu je pro mne nejdůležitější od mého příchodu do této země. Omyl, vrcholem byl zapás Villarreal - Arsenal v semifinále LM. Madridské derby je zajímavé, ale nedá se srovnat s atmosférou, která panuje okolo naděje na postup do finále LM. Real prohrál s Mallorcou, vypadl z Copa del Rey. Nevím zda ho to poznamená, může být, ale na druhou stranu je to zkušený tým a umí se s podobnou situací vyrovnat. Na koho si dávat pozor v tomto zápase? Je tam celá řada vynikajících fotbalistů. Mají jednoho z nejlepších brankařů světa, obrana je solidní, ve středu pole Guti a Baptista jsou motorem týmu, útok van Nistelrooy - Raúl dokáže rozhodnout utkání... Favorit? Neexistuje, oba celky mají sílu vyhrát. Věřím, že se diváci budou bavit výborným fotbalem!

Historie

Tak jedno je jasné: nikdo ze současných hráčů Atlétika nepoznal v tomto dresu chuť vítězství nad Realem! Minulé století, minulé tisíciletí, 30. října 1999, Santiago Bérnabeu, Real – Atlético 1:3! A od té doby nic... Posledním kdo zažil tuto výhru byl Carlos Aguilera, ale ten se loučil již před více než 3 roky.

Remízy byly čtyři (2002/03 2:2; 2004/05 0:0; 2006/07 1:1 a to hned 2x), jinak samé prohry Atlétika (2002/03 0:4; 2003/04 0:2 a 1:2; 2004/05 0:3; 2005/06 1:3 a 0:2; 2007/08 1:2)! Jen dva fotbalisté, z těch kteří v neděli nastoupí, nebo budou na lavičce náhradníků, dokázali dát Realu gól: Miguel Ángel Ferrer "Mista" a "Kun Agüero. Ten první při remíze 1:1 na Santiago Bernabéu, ten druhý na stejném hřišti v zápase první části současného ligového ročníku. Mista patří do "jedenáctky" hráčů, kteří přeci jen poznali chuť vítězství nad Realem. Dále jsou zde Argentinci Leo Franco (Mallorca) a Maxi Rodríguez (Espanyol), Uruguayec Diego Forlán (Villarreal), Portugalec Simao Sabrosa a Brazilec Thiago Motta (Barcelona), Juan Valera (Murcia), Mariano Pernía (Getafe), Antonio López (Osasuna) a Luis García (Valladolid). Míč do sítě merengues pak dopravili Diego Forlán, dal dva góly v dresu Villarreal, Maxi Rodríguez s Espanyolem a Simao Sabrosa, ještě za Barcelonu, při výhře 2:0 v ročníku 2000/01. Jak tomu bude při nedělním derby?

A víte kdy naposledy nastupoval Real Madrid proti Atlético jako vedoucí tým ligy? 14. června 1997! Doma vyhrál 3:1 a první příčku samozřejmě udržel.

"Kun” Agüero – Casillas

Očekává se souboj těchto dvou fotbalistů. Jeden bude chtít góly dávat, druhý udělá vše možně i nemožné, aby mu v tom zabránil.

Agüero: "Iker je výborný gólman, je těžké mu dát gól. Ale není to nemožné!" Je třeba připomenout, že "Kun" vstřelil v této sezóně již 16 branek (La Liga, Copa UEFA, Copa del Rey). Casillas: Je to rozený střelec, má to na kopačce. Ale já mu pár šancí chytil a věřím si!"

O jaké šance se jednalo? Pamatujete si na onen oblouček v posledních vteřinách zápasu na Santiago Bernabéu? Bylo mu 18 let, hrál poprvé na tomto stadiónu a měl tu drzost technickou parádou přehodit Casillase. Míč skončil mimo tři tyče. O kousek... Mohl rozhodnout! Poslední šanci měl také 24. února 2007. Běžela 90 minuta, Kun měl míč na kopačce, vystřelil, Iker zázračně zachránil. Znovu 1:1, tentokráte doma... Poslední zápas nebyl výjimkou. Agüero dal gól v první minutě a mohl vyrovnat v té poslední, znovu to zkoušel obloučkem. Brankář Realu byl ale proti, snahu útočníka Atlétika vystihl a remíza se nekonala, Real vyhrál 2:1.

Budou hrát, nebudou hrát?! Ono se toho vždy před takovým zápasem napovídá... Ale dnes, tedy v sobotu, jsou známa tato fakta:

Atlético de Madrid: Thiago Motta bude znovu hráčem titulní jedenáctky, vrací se Antonio López. A kdo dál? V brance se představí Christian Abbiati, od obrany do útoku to pak budou Luis Perea, Pablo Ibáñez, Fabiano Eller, Raúl García, Maxi Rodríguez, Sergio 'Kun' Agüero, Diego Forlán, Simao Sabrosa. Na střídání má Javier Aguirre Falcóna do branky, do pole pak Valera, Perníu, Luise García, Clébera Santanu ,Reyese a Mistu. Zranění stále nedovolí hrát těmto hráčům: Leo Franco, Giorgios Seitaridis, Zé Castro a José Manuel Jurado. Jiné problémy, prý "technického" rázu, má Miguel de las Cuevas.

Real Madrid: Pepe hrát bude! A to je zpráva radostná pro trenéra Schustera, který už z těch zranění začínal být, slušně řečeno, na hlavu! To znamená, že obrana Realu, až na stále zraněného Gabriela Heinze, nastoupí kompletní. Vedle Pepeho se na hřišti objeví vpravo Sergio Ramos, uprostřed dvojice Fabio Cannavaro a Marcelo. Nad Salgadem visí otazník, Christoph Metzelder zcela jistě mezi osmnáctkou povolaných nebude, právě tak jako Arjen Robben, Javier Balboa, Roberto Soldado, Javier Saviola a Diarra. Ve vatičce zatím chovají lékaři Realu Sergia Ramose, nakopnutý prst bolí, trénoval jen lehce, mimo hlavní skupinu hráčů. Spolu s ním vyklusával Fernando Gago. Trenér Realu měl na posledním tréninku k dispozici jen 12 hráčů + 3 brankáře... Asi se vrátí do základu Guti, kdo zůstane "sedět" je otázkou. Baptista? Sneijder? Bernd Schuster uznává roli favorita v tomto utkání a říká, že vyřazení z Copa del Rey je minulostí, Real musí udržet náskok v lize.

Dobrá, zanechme úvah. V neděli večer se bude hrát! A my všichni věříme, že jak ti pruhovaně červenobílí, tak ti jenom bílí, bez pruhů, ukáží všem fanouškům tohoto sportu, že fotbal je opravdu tou nejkrásnější hrou na světě!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (61)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Atletico musíííí vyhrát!!!

Reagovat
zip

doufám,že dnes Real porazíme

Reagovat
smazaný uživatel

Atletico vyhraje 1:0

Reagovat
smazaný uživatel

bych rek 2:0

Reagovat
smazaný uživatel

Atletico musííí dneska získat 3 body....viděl bych to tak 2:1(Forlan,Simao-Ruud)

Reagovat
plechi

Javier Balboa je v nominaci

Reagovat
smazaný uživatel

Ale dnes, tedy v sobotu, jsou známa tato fakta:

Reagovat
plechi

Ale ta nominace byla zveřejněna už včera, tedy v sobotu

Reagovat
smazaný uživatel

REAL si odveze maximálně bod, ale taky věřím, že se Atletiko vybičuje..je naby to nebylo jako na FBC dke hrál real píču a z níhodný akce dal góla...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
-Kopy-

Snad Atlético vyhraje.

Reagovat
plechi

snad Atlético prohraj

Reagovat
smazaný uživatel

3 body se povezou ns San Bernabeu...Atletico ma bezesporu kvalitni tym, ale na Real v soucane dobe stale nema

Reagovat
smazaný uživatel

Real vyhraje 3:1 -2x Ruud,1x Robinho 1x Forlan...tak ja to vidim...

Reagovat
smazaný uživatel

atletico - real 1:2 ,ale drzim palce atleticu

Reagovat
smazaný uživatel

Atletico:Real 0:2..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Atletico-Real 2:2 (Aguero,Simao-2xVan nistelrooy)

Atletico

Reagovat
smazaný uživatel

kdyz sazet tak jako nejjistejsi varianta se mi jevi 0-2 branky v zapase

Reagovat
smazaný uživatel

vubec z toho nemam dobry pocit, hrajeme na haluz, tak nas atletico mozna roztrili...

Reagovat
smazaný uživatel

rozdrtíme je hal madrid

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkný .

Jen pár drobností:

- Marcelo určitě nenastoupí uprostřed obrany, možná dokonce nenastoupí vůbec

- Schuster označil za favorita Atlético

- Cuevas se nevešel do nominace kvůli rozhodnutí trenéra, technické problémy jsou asi špatný překlad (pokud se pletu, tak se omlouvám )

Dnes výjimečně nemusíme vyhrát, takže jsem v klidu. Tipuju 2-1. Hlavně ať se nikdo nezraní .

Reagovat
smazaný uživatel

Marcelo nastoupi, ale rozhodne ne ve stredu obrany:) Jinak ja spis preju atleticu

Reagovat
RMCF

v levo bude hrát Torres

Reagovat
alegre

Bernd Schuster, técnico del Real Madrid, asumió el papel de favorito en la visita de su equipo al Atlético de Madrid (EFE 19.01.2008 18:04)

Reagovat
alegre

El técnico convocó para el derbi de mañana a 18 jugadores en una lista que cuenta con las bajas por lesión del argentino Leo Franco, el griego Giorgios Seitaridis, el portugués Zé Castro y José Manuel Jurado y por decisión técnica de Miguel de las Cuevas.

Reagovat
smazaný uživatel

JJ, to je z rozhodnutí trenéra...

Reagovat
smazaný uživatel

Remízka by stačila, výhra by byla pohádková, ale přesně jak říkáš, žádné zranění

Reagovat
smazaný uživatel

real určitě vyhraje , mám takovej pocit

Reagovat
smazaný uživatel

tak se toho pocitu zbav, abys večer nedostal šok

Reagovat
smazaný uživatel

Jedno je jisté, večer budou někteří šokováni tak jako tak.

Reagovat
Votrok

Bude to Barcelona?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to jsem nemyslel, ale bylo to ještě lepší

Reagovat
smazaný uživatel

měl tady někdo nějaké keci k mím pocitům?

Reagovat
smazaný uživatel

No jsou zalezlí

Reagovat
smazaný uživatel

mam na atletico 10 tak doufam ze uhraji aspon remizu

Reagovat
smazaný uživatel

2:1 Atlético

Reagovat
smazaný uživatel

dáme Real 3:0-tři fiky dají aguero,rodriguez a reyes,Atletico do toho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Budou ještě Jedenáctky, nebo se to zrušilo?

Reagovat
alegre

Budou, tento týden přijde další, sedmé, pokračování. Nebyl čas, spoustu jiné práce, ale Jedenáctka bude pokračovat...

Reagovat
smazaný uživatel

Real se s tim nepatlá(sprostější výraz by to vystihl líp )

Reagovat
alegre

Reagovat
smazaný uživatel

Kua, ani jsem to ještě nestačil naladit

Reagovat
smazaný uživatel

Kua už

Reagovat
smazaný uživatel

kurňa, zatím smůla..

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo spíše Iker?

Reagovat
smazaný uživatel

ne! možná trošku.

Reagovat
smazaný uživatel

Spíše než smůla bych to označil za neschopnost.

Reagovat
alegre

Rozdíl je v brankářích, efektivitě, přesnosti a štěstí.

Reagovat
smazaný uživatel

ale zejména ve štěstí, nutná ponuka z táboru barceloňáků

Reagovat
smazaný uživatel

No jistě nebýt jeho tak se plácáme někde se Valencií...

Reagovat
-Kopy-

Ano.

Reagovat
smazaný uživatel

Pre Atletico fakt smola...Hra Realu je na zaplakanie,ale vyhravaju...Uz sa tesim ako ich AS Roma vyradi v LM...

Reagovat
alegre

Penalta! Min. 56! Neodpískaná! Normální...

Reagovat
smazaný uživatel

Teď to docela řežete, frustrace se začíná projevovat.

Reagovat
smazaný uživatel

hra byla dobrá ,dali jsme dva goly a pak jenom bránili.to je normální,když hostující klub vede.

Reagovat
smazaný uživatel

prosim ta,nepis mi tu take veci,ze ste hrali dobre.Hanbit by ste sa mali,za taky vykon.Ale je pravda,ze ste vyhrali,takze asi budete spokojní...

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Guti je tež chumaj Naprosto zbytečná žlutá

Reagovat
smazaný uživatel

zase tři body,a titul je opět o stupínek blíže...eště dyž večer bouchne Barcelona,tak to bude vynikající neděle

Reagovat
Votrok

Titul!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele