Macka překvapila taktika Servette proti Plzni. V lize se prezentuje jinak, říká

13.03., 12:51
Aktuality
Roman Macek (© FC Lugano)

Největší naději na postup do čtvrtfinále evropských pohárů má z českých týmů plzeňská Viktoria, Západočeši v úvodním utkání osmifinále Evropské konferenční ligy remizovali v Ženevě se Servette 0:0. Česko-švýcarský souboj zhodnotil pro Livesport Zprávy expertním pohledem Roman Macek (26), který v alpské zemi působí už šestým rokem v barvách Lugana.

Vzhledem k mediálnímu zájmu o zápasy pražských "S" s evropskými velkokluby zůstalo vystoupení Plzně trochu stranou zájmu. Viktoria ale drží díky bezbrankové remíze před odvetou s druhým týmem švýcarské Super League dobré karty. A na své straně má i Romana Macka, který Servette jako přímého konkurenta sleduje hodně zblízka. "Ač jsem Moravák a už nějaký čas působím ve Švýcarsku, tak rozhodně přeji Plzni," říká zlínský rodák a od srpna 2018 záložník Lugana.

Když proti sobě los svedl Servette a Plzeň, jaké se dávaly švýcarskému týmu šance na postup?

"Ten duel bere Servette jako otevřenou partii. Pokud Plzeň po losu vnímala, že přes Ženevu se dá jít dál, tak podobné to bylo na druhé straně. Není to o tom, že by ve Švýcarsku někdo Plzeň podceňoval, naopak se ví, že Viktoria v posledních letech v Evropě vždycky převedla kvalitní výkony. Ale los mohl pro Ženevu dopadnout daleko hůř."

Ženeva už na český tým v sezoně narazila a se Slavií prohrála 0:2 a 0:4. Jak je český fotbal ve Švýcarsku vnímaný?

"Myslím si, že to, co předvedla Slavia v posledních letech, a letos na to navázala v evropských pohárech Sparta, vzbudilo zájem nejen ve Švýcarsku. Také Plzeň se v posledních letech v Evropě ukazovala v dobrém světle, takže respekt právě vůči těmto českým týmům rozhodně je."

První zápas mezi Servette a Plzní skončil bez gólů. Zaujalo vás na něm něco?

"Překvapilo mě, jak se Servette v tom domácím zápase prezentovalo. Pokud se budeme bavit konkrétně o nějakých tazích, tak na lavičce podle mě nechalo dva nejkvalitnější hráče, co se týče techniky a tvorby hry - tedy Cognata a Stevanoviče. Ti pak nastoupili do druhé půle a rozhodně zvedli kvalitu hry Ženevy."

V lize hraje Servette jinak?

"Myslím, že v tom úvodním utkání vsadilo proti Plzni na hodně silový fotbal. Už jsem říkal, že to bylo o volbě středních záložníků, domácí hodně hráli na dlouhé nakopávané míče. Byl to úplně jiný způsob, než jakým hrají v domácí soutěži. Na druhou stranu to ukazuje, jaký respekt k Plzni měli. Možná ani nechtěli hrát tak otevřenou partii, jako třeba proti Slavii, kde je to vytrestalo. Už od začátku utkání bylo vidět, že to chtějí zvládnout hlavně takticky. Nechci přímo říct, že by se nesnažili hrát fotbal, ale zvolili sestavu i tak, aby bylo o co hrát i v odvetném utkání."

A může se změnit hra Ženevy v odvetě?

"Záleží hodně na nich, na výběru hráčů. Mají vhodné typy na různé pozice a silní jsou hlavně ve středu hřiště. Kvalita je i na křídlech, a pokud jde o protiútoky, největší hrozba může přijít od Derecka Kutesy, to je takový brejkový hráč z levé strany hřiště. Ale i jinak jsou všichni relativně dobře rychlostně vybavení."

Servette je posledním švýcarským týmem v evropských pohárech a bojuje o body do národního klubového koeficientu. Řeší se toto téma?

"Je to samozřejmě velmi vnímané téma a švýcarské kluby jsou celkově pod velkou kritikou. Oproti loňsku, kdy Basilej hrála semifinále Evropské konferenční ligy, je to velký propad. Ale jsou s tím spojené různé okolnosti. Young Boys Bern hráli Ligu mistrů a v té je velmi těžké bodovat, navíc pak dostali Sporting Lisabon a skončili. Kdyby hráli jen Evropskou ligu, možná by ten švýcarský koeficient vypadat trochu jinak. A také vzhledem ke specifičnosti ligy, která je velmi vyrovnaná, a třeba Basilej dnes hraje o sestup, hrály letos Evropu i kluby, které s ní nemají moc zkušeností."

Mluvíte i o Luganu? Také jste neuspěli...

"Ano, sám jsem měl jsem příležitost si Evropu zahrát a mohu potvrdit, že je to hodně specifické. Z různých důvodů to nedopadlo tak, jak bychom si přáli. Myslím, že jsme měli hodně atraktivní a náročnou skupinu, ale od začátku sezony jsme se potýkali se spoustou zranění klíčových hráčů. Na podzim jsme snad ani jeden zápas neodehráli kompletní a třeba do Brugg jsme jeli jen se čtyřmi hráči na střídání. V dnešním fotbale je důležité mít i kvalitní a širokou lavičku."

Jaro ale v Luganu vypadá velmi dobře.

"Na jaře už se to ustálilo a vypadá to, že to může skončit dobře. Jsme v semifinále poháru s dobrým losem a všechno směřuje k tomu, abychom se dostali potřetí za sebou do finále. Tak snad to vyjde. Stoupáme i v tabulce ligy, jsme aktuálně třetí. Sezona se ale samozřejmě bude hodnotit, až vše skončí, tady se věci mění hodně rychle."

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Rambousek

Komentáře (79)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Týjo, on už druhou sezonu hraje prakticky bez zranění. Super, že se drží, klidně může být zajímavou variantou aspoň jako náhradník do repre, než tam cpát Sadílky a další vemena.

Reagovat
cr7sux

1600 minut napříč 35 zápasy... Tam je někde problém a nebo tak dobrý nebude

Reagovat
Karlos1956

Třeba to,že hraje v klubu kde je velká konkurence?

Pokud jsem viděl správně tak v kádru mají spoustů reprezentantů jiných zemí.

Reagovat
cr7sux

"a nebo tak dobrý nebude"

Reagovat
Karlos1956

A viděl jsi ho někdy vůbec hrát?

Reagovat
cr7sux

ne, jako správný odborník soudím z čísel

Reagovat
Karlos1956

Tak koukni na něj a uvidíš,že co se týče kvality na míči a přehledu hry,tak moc takových adeptů do zálohy v repre nemáme

Reagovat
Uwe háže buly

A v čem je to zajímavější volba? Jen proto, že hraje venku?

Reagovat
doshcz

Reagovat
Lemond Laws

6 let?

Kurva to všechno tak letí

Reagovat
8lampard8

Reagovat
Lemond Laws

6 let?

Kurva to všechno tak letí

Reagovat
doocetung

Klidně bych ho na zkoušku na ty přáteláky teď vzal.. uznávám, že jsem ho nikdy neviděl ale u Holešů,Sadílků apod už stejně nic nového nezjistí, navíc jsou totálně z formy a celkově mi přijde že v tom středu nějak extra velká konkurence není

Reagovat
Uwe háže buly

Podle mě by tam starší Sadílek zanechal větší stopu, v tom Švýcarsku, než Macek.

Reagovat
mistr129

však je Macek na hraně základu ve třetím týmu max srovnatelné ligy s naší, to tam rovnou může vzít plzeňského Sýkoru

Reagovat
Moshe Dajan

za 103 zápasů v Luganu dal jenom dva góly...to je až krutě smutné. zvlášt když si člověk uvědomí, jaké jsou asi ve Švýcarsku mastné bonusy za góly. chudák Macek, nebylo mu líp, když mu patřil Juventus?

Reagovat
doocetung

Já jsem nedávno narazil na livesportu na Kulhánka co hrál pod Hapalem základ ve spartě a pak prošel x klubů v první a druhé lize, a ten jako def. záložník nedal jediný gól v dospělém fotbale za celých 15sezon nebo kolik a to má hodně zápasů i minut.. dobrý unikát

Reagovat
Keeper117

Jeden gól dal v pohári za Liberec kto nedal nikdy gól v dospelom futbale je Joe Gomez z Liverpoolu a to je fakt zaujímavé

Reagovat
10adam

Ty jo, na toho jsem už skoro zapomněl…kde hraje?

Reagovat
Uwe háže buly

Kapitán Vlašimi..

Reagovat
10adam

To ujde

Reagovat
Hlahart

John Obi Mikel approves

Reagovat
Karlos1956

A to že Král nemá žadné góly a ani asistence,tak to nevadí?

Pokud vím tak Macek byl aspoň v minulé sezóně jedním z nejlepších nahravačů celé ligy

Reagovat
GrimeBaller98

Facka od Macka

Reagovat
thewall

Okénko pro pamětníky

Reagovat
Whitemedia

Já ještě nechci být pamětník

Reagovat
thewall

Pořád lepší než další fáze (studená)

Reagovat
Grupma

Naopak, konečně to nebolí

Reagovat
Puskas

Nejprve si musím ještě něco vyřídit.

Reagovat
10adam

To pěkně plesklo

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Čenda

nezapomeneme.

Reagovat
Kang & Kodos

VY STE ZBABĚLEC

Reagovat
Infeld Prácheňský

Pánové zase opatrně s tou repre ne každej krajánek musí automaticky pošilhávat po repre a u Macka to platí obzvlášť.

Reagovat
kilobyte

Jenom kvůli tomu, že ho vlastně neviděli hrát.

Reagovat
doocetung

A nebo kvůli tomu že vidíme poslední dobou hrát Holeše a Sadílka

Reagovat
kilobyte

V evropských pohárech byl v základu jen jednou a byl střídaný o poločase. V lize taky nemá základ jistý. Povolávat do repre by se měli ti nejlepší a nedělat to stylem "Hráči A to nejde, tak zkusíme hráče B. Sice taky nemá zářivé výsledky, ale třeba bude lepší."

Reagovat
doocetung

To nerozporuju ale kdo to je ti nejlepší? Souček,Král,mladší Sadílek a pak tam nikoho, na úkor by nemohl být povolaný na přátelák například Macek nevidím.

Reagovat
kilobyte

Jenže otázka nemá znít, proč by Macek nemohl jet. Ta otázka má být, proč by Macek měl jet.

Zkušenosti skoro nula. V evropských pohárech má odehráno 160 minut. V lehce nadprůměrném švýcarském klubu je na hraně základu.

To už bych radši povolal třeba Karabce. O hodně mladší, víc zkušeností, herní vytížení o něco horší, ale zase má lepší čísla a je kreativnější. Což nám právě v záloze chybí.

Reagovat
doocetung

Bože, důležitě tady slovíčkaříš a pak napíšeš Karabce který hraje úplně jiný post.. otázka je jenom jedna: koho nominovat na CM/CDM a jak jsem napsal ,jsou tam tři jisté jména a pak okruh nějakých pěti o Kom se může uvažovat minimálně na zkoušku do přáteláku. Macek mezi nima za mě prostě je

Reagovat
kilobyte

Tebou zmiňovaný Holeš hraje stopera, tak jsem netušil, že to chceš post za post.

Ve kterém zápase předvedl výkon podle, kterého by měl dostat pozvánku? Nebo čím tě Macek tak přesvědčil? Protože tohle je jeho první sezóny, kdy hraje trochu víc a i tak je spíše na hraně základu. A to není v žádném velkém klubu.

Reagovat
doocetung

S tím Holešem pravda no ale jeho první sezóna to není, už loni začal hrát dost.. a nikde jsem neřekl že mě přesvědčil.. jen jsem napsal že bych ho prostě vyzkoušel na jednom srazu na úkor Sadílka a jemu podobných, a o tom, že by aspoň stálo za to ho vyzkoušet, mě přesvědčilo to, že se už druhou sezónu prosazuje v kvalitní zahraniční lize, v týmu který hraje i poháry. A hlavně hraje pozici, kde nějakou extra konkurencí neoplýváme a zrovna někdo kreativní nám tam v tom středu chybí nejvíc..

Reagovat
kilobyte

Loni odehrál za celou sezónu asi 1300 minut. Švýcarská liga bude podobně kvalitní jako ta naše a Lugano je tak na úrovni dřívějšího Liberce a nebo momentálního Slovácka. Takže to že tam je na hraně základu fakt není žádné terno. Zatím prostě kvalitu na repre neukázal.

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Imos

touhle logikou by měl být Frýdek jasný v repre jako minimálně druhý LB

Reagovat
Imos

rozhodně by měl spíš jet takový Červ než Macek

Reagovat
JeséRodriguez

Nehrál dřív spíš na křídle? Jinak toho podle statistik za sebou moc nemá, v hierarchii bych před něj kromě tebou jmenovaných dal třeba i Kalvacha nebo Havlíka

Reagovat
doocetung

Okej Kalvacha jsem zapomněl, ten před ním je no, ale už v repre párkrat byl a nějak výraznou stopu nezanechal. A o Havlíkovi se začlo mluvit ohledne repre až začal hrát podhrot..

Reagovat
JeséRodriguez

Aktuálně bych tam viděl i Červa nebo Buchu. Kalvach zatím v repre nebyl žádné terno, ale většinou hrál zápasy, kde spolu hrála celá jedenáctka snad poprvé.

Reagovat
Salfovic

Tak Kalvach by mohl hrát jen ve dvojici s nějakým extra pohyblivým středopolařem, jako byl třeba Darida, ale takového teď nemáme.

Reagovat
JeséRodriguez

Tak Král a M.Sadílek pohybliví celkem jsou. On teda i Souček podle km, ale to bychom tam zase postradali rychlost. Ale vážně bude lepší Macek, kterej má problém se prosadit v průměrném švýcarském klubu?

Reagovat
Karlos1956

Nehrál nikdy na křídle, je to tvořivý,kreativní střední záložník

Reagovat
JeséRodriguez

Díky

Reagovat
Puskas

Reagovat
Sigma Olomouc

Zná ho Hašek vůbec?

Reagovat
0:1

Reagovat
mistr129

Reagovat
doshcz

to uz bych tam bral radsi Kaloce

Reagovat
oli9

Tomu jsem v Juve veri , ze to bude velká nadějě... tak nic no

Reagovat
Imos

u něj je to takový "do Liberce bych ho zkusil ale nevím"

Reagovat
dave30

Najednou se objevil Macek ze Švýcarska. A co ho dát do repre? Když nás tlačila bota na kraji obrany a já navrhl (jen tak nezávazně) Frýdka, tak jsem to pěkně schytal (prý že jenom švýcarská liga...). A to má Frýdek daleko větší minutáž i lepší hodnocení. Jsou prostě oblíbenci a neoblíbenci...

Reagovat
kilobyte

Frýdka viděli aspoň v minulosti hrát. Macka pravděpodobně nikdy, takže je jasný, že musí být dobrý.

Reagovat
Imos

Na druhou stranu souhlasím, že nevím proč ne Frýdek ale takový Matějů dřív jo

Reagovat
kilobyte

Asi lepší agent.

Reagovat
Imos

Reagovat
Bakary3

Tak Frýdek spadá spíše do kategorie kreténů

Reagovat
dave30

Je to samozřejmě hráč, který byl kontroverzní. Ani já jsem ho nemusel. Jsem ovšem člověk, který věří v to, že každý člověk se vyvíjí. Samozřejmě ten vývoj může být k lepšímu, ale i horšímu. A to nejen po stránce osobnostní, ale i po stránce výkonnostní. Nejsem ten, který zastává - jednou kretén, vždycky kretén. Věřím tomu, že i takový Krejčí se v budoucnu uklidní (už nyní mi přijde klidnější, než třeba před 2 lety). A to samé je s tou výkonnosti. I tady jsem přesvědčen, že hráč, který třeba před 3 lety nepředváděl nic moc může nyní hrát úplně jinak (a to klidně i hráč starší). V tomto prostě nejsem vyhrazen ve stylu - jednou neoblíbenec, vždycky neoblíbenec.

Reagovat
Bakary3

Samozřejmě máš pravdu.

Ale od jeho odchodu ho nesleduju, takže ho prostě chválit nebudu

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Pro mistni hledace hracu do repre pripominam, ze ted Lukas Zima pravidelne chyta v Rumunsku

Reagovat
kilobyte
Reagovat
Uwe háže buly

chytá v zahraničí, tam automaticky do repre. Jaroš taky a nazdar.

Reagovat
mistr129

Reagovat
Imos

❤️ ale měl jsem ho hrozně rád jako hráče do tréninku v Itálii

Reagovat
Mistřizbystří

To je ten co uhýbá míči?

Reagovat
Salfovic

Tak kde je ta nominace? Ten se s tím sere. Nebo taky pořádá aukci pro agenty?

Reagovat
JeséRodriguez

Říkali, že bude v pátek

Reagovat
Moshe Dajan

Říkal, že vybírá z 60 hráčů...než zvolíš správné síto, zabere to hodně času

Reagovat
kilobyte

Šilhavý to měl hned. Hodil filtr "slávista" a doplnil to o pár hráči ze zahraničí a Sparty.

Reagovat
16Dave

Nezapomente rovnou na Lukáše Droppu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele