Liška podšitá z karnevalového města

14.09.2015, 14:14
Profily, historie
Zaujalo nás
Když minulý rok skončil v bundesligové tabulce Augsburg na pátém místě a zajistil si tak přímou účast ve skupinové fázi Evropské ligy, v Německu se psalo o zázraku z Bavorska. Jistě, úspěch je to nepopiratelný, ale v německých podmínkách v podstatě ojedinělý, aby se tak malý klub dokázal opakovaně probojovat do pohárové Evropy. Přesto měl tento celek svého předchůdce.

Na to, aby se trpaslík jako Augsburg mohl pravidelně objevovat na evropském kolbišti, je třeba disponovat dostatečně silným finančním zázemím nebo velmi schopným vedením. Augsburg disponuje druhou ingrediencí z výše zmíněných, ale jeho postup do Evropské ligy nebyl v uplynulé dekádě prvním takovým počinem.

Předchůdcem týmu ležícím na švábsko-bavorské hranici byl Mainz a za tímto úspěchem se skrývá každodenní dřina jednoho muže. Pojďme si ho blíže představit...

Raději Bundesliga než autobazar

Herbert Heidel byl schopný podnikatel a časem jeho ambice přerostly i do politiky. Stal se starostou města Mainz a svého syna Christiana zasvětil do tajů podnikání prostřednictvím autobazaru, který vlastnil. Logicky poté neměl příliš času na to se starat o podnik, a tak toto břemeno padlo právě na syna. To byl první krok k tomu, aby mladík Christian vzal do ruky první smlouvy v životě a naučil se pozorně číst mezi řádky. Jeho role v autobazaru byla spíše něco jako poradce, ne přímo prodejce, ale právě toto mu umožnilo první zkušenosti se smlouváním a obchodováním. Heidel má vystudované bankovnictví, ale sám říká, že ho nudný svět čísel nikdy nebavil a že před matematikou dává raději přednost obchodování, smlouvání a reklamě.

A právě reklamou si dost možná řekl o budoucí místo manažera v místním FSV. Psal se rok 1990, v Mainzu se hrála Oberliga a při poločasové přestávce byla možnost vyhrát BMW řady 3 v soutěži zvané GoldenShot. Stačilo k tomu jediné - trefit z poloviny hřiště míč tak, aniž by se dotkl země a zapadl do branky. Bohužel pro Heidela se hned první střelec trefil a vyhrál slibované auto. Soutěž zaujala prezidenta klubu, pana Strutze, a ten mu prakticky okamžitě nabídl místo. Jenže dostal košem, protože mladík Christian nechtěl opustit tým Budenheimu a vzpíral se celé dva roky. Nakonec vábení vyslyšel a přesunul se do vedení. Strutz na to dnes vzpomíná jako na nejlepší rozhodnutí, jenž ve své funkci učinil.

Když Heidel přebíral v roce 1992 vládu nad klubem, neměl prakticky žádné zkušenosti s vedením fotbalového celku a všechno se tak musel učit za pochodu. A právě tento nelehký vstup na německou fotbalovou scénu mu v budoucnu velmi pomohl. Poměrně dlouho trvalo, než se klub dostal alespoň do středu tabulky a mohl tak naplnit manažerovu ambici hrát časem o postup do Bundesligy. V ročníku 1992/1993 byl v kádru A-týmu v té době naprosto nezajímavý obránce jménem Jürgen Klopp. O tom, že o pár let později se Heidel rozhodne povýšit Kloppa k prvnímu týmu, netušil ani jeden z nich. I to je nakonec jedna z Heidelových vlastností, prosadit si svůj názor a stát si za ním. Ale nepředbíhejme, raději se podívejme na sportovní stránku klubu z Mainzu.

Tehdy devětadvacetiletý nezkušený sportovní ředitel přebírá tým bez ambicí, první ročníky ve funkci se FSV potácí daleko za postupovými příčkami, spíše se musí ohlížet za sebe, aby nespadl o patro níž a divácký průměr se pohyboval okolo čtyř tisíc. Bohužel nelze statisticky doložit jeho počínání na přestupovém poli, protože tyto údaje jsou jen těžko dohledatelné. V první polovině devadesátých let byl tedy sen o Bundeslize nereálný a klub trápila nízká návštěvnost na domácích zápasech. Heidel věděl, že manšaft z Porýní-Falce má méně financí a musí tak své soupeře přechytračit na trhu, ostatně tento přístup mu vydržel dodnes a dost možná je tato věc hnacím motorem i v současnosti.

Suma sumárum, máme tu tým, co nemá oproti konkurenci peněz na rozdávání, mizerná divácká podpora a všeobecně malá podpora v samotném městě. Právě poslední bod možná trápil strůjce současných úspěchů nejvíce. Jakožto rodák z Mainzu a jeho věrný fanoušek si přál zaplněný Bruchweg stadion a klub, jenž by časem mohl proniknout mezi elitní kluby a nesehrát úlohu jo-jo týmu. Viděno z dnešní perspektivy, přání se vyplnilo, jen stadion je jiný. Tehdy ale ani sám Heidel v hlavě neměl představu o tom, jak má nový stánek vypadat a kdo a jak ho bude financovat. Ale zpět k druholigové realitě a krušnějším časům v Mainzu a to konkrétně do první poloviny devadesátých let. K postupu stále daleko, přetrvávající malý divácký zájem, který ani neatakoval cifru pěti tisíc a umístění spíše ve spodku tabulky.

Pomyslný zlom přichází v ročníku 96/97, klub konči na nepostupovém čtvrtém místě se čtyřbodovou ztrátou na berlínskou Herthu a Wolfsburg, ale především se konečně lidé začali zajímat o fotbal v karnevalovém městě - 7124 je číslo, které Heidela konečně začalo uspokojovat a on začal věřit, že Bundesliga už není jen nereálným snem jednoho nadšence. Následující sezona přinesla tabulkový propad do poloviny druholigového pelotonu, ale diváku přišlo na domácí zápasy o osm stovek víc. Nic převratného se v klubu nestalo prakticky až do nešťastné sezony 2000/2001, v tomto zpackaném období kdy se Mainzu málem podařilo sestoupit a zachránil se o pouhé tři body před pádem do třetí ligy, se v únoru roku 2001 ujal trenérské taktovky v tom čase muž, který zásadně otočil kormidlem směrem vzhůru s konečnou zastávkou v Bundeslize. Jestliže jsem psal v předchozích řádcích o stoupajícím zájmu o fotbal na Bruchwegu, tak považte, že ve velmi neúspěšné sezóně, kdy nebyl pád do třetí ligy daleko, přišlo FSV podpořit jen něco málo přes šest tisícovek věrných, tak už v té následující to bylo nárůst nejdříve o tři, potom o další tři a nakonec až o osm tisíc fanoušků na počet 14 750. Se zlepšenými výkony, jak na sportovním, tak na ekonomickém poli, si Heidel uvědomil, že už nemusí striktně podepisovat volné hráče, ale že si je může dovolit koupit, aniž by klub zabředl do dluhů. První takovou vlaštovkou se stal Blaise N'Kufo, který dorazil ze švýcarského Luzernu za 380 tisíc euro, aby se poté pakoval za 1,4 milionu, slušný profit, že?

Trenéři z vlastních zdrojů

O tom, že je Heidel schopný vyjednavač, ještě řeč bude, zároveň dokáže představit a možná i šokovat, když na to přijde. Naposledy tím, když dánský kouč Hjulmand přestal vyhrávat a klub se ocitl nebezpečně blízko sestupovým pozicím, pochopil, že je změna nevyhnutelná. Na začátku Dánovo angažmá nevypadalo zle, poprvé Mainz prohrál až v devátém kole na horké půdě Wolfsburgu. Od té doby ale už žádná další výhra nepřišla, až do zápasu proti nováčkovi z Paderbornu v poměru 5:0. Pokud si Hjulmand i Heidel mysleli, že je krize zažehnána, tak to byli na omylu. Po dobrém začátku v Dortmundu přišla další prohra po výsledku 2:4 a odvolání bylo na světě. Pokud jsem v článku o Skripnikovi psal o tom, že ve Werderu platí sounáležitost s klubem nejen u hráčů ale i u trenérů, pro hesenský celek platí to samé. Hjulmand si za svůj konec mohl možná nakonec i sám, při rozhovoru o probíhající krizi řekl Heidelovi zhruba toto: "Já jsem já, nebudu měnit svůj styl a plně věřím tomu, co dělám." Ostrý kontrast oproti tomu, co na adresu bývalého lodivoda Nordsjaellandu prohlásil sám Heidel: "Kasper Hjulmand přesně pasuje do profilu, který jsme si při hledání nového trenéra zvolili. Disponuje velkou kompetentností, je to zastánce ofenzivního stylu a ve své vlasti je známý jako někdo, kdo umí pracovat s mladými hráči. Jsme moc rádi, že se nám ho povedlo přesvědčit."

Na švýcarského kouče Martina Schmidta, vytaženého od rezervy tak čekala záludná premiéra, derby proti Eintrachtu Frankfurt. Debut na lavičce ale zvládl, připsal si tři body po výhře 3:1 i díky perfektně zahrané standardce Johannese Geise, chudák Kevin Trapp se při neúspěšném pokusu o to míč vyrazit, téměř zranil. Schmidt svoji misi zvládl se ctí, zisk osmnácti bodů ve třinácti zápasech nakonec stačil na pohodovou záchranu a sázka do loterie nakonec vyšla. V současném ročníku má Švýcar bilanci dvou výher a jedné nečekané porážky, na druhou stranu dokázal vyzrát na Gladbach po osmi marných pokusech.

Když se "Nullfünfer" pod vedením norského kouče Andersena podařilo po dvou letech postoupit zpět do Bundesligy, přišla po nečekané porážce na hřišti Lübecku v prvním kole DFB Pokalu v poměru 1:2, ještě jedna podstatná zpráva - padáka dostal Andersen a do sezony vstoupil klub pod vedením do té doby neznámého trenéra Thomase Tuchela. Že ročníky po návratu do Bundesligy končí výborně a daleko od bezprostředního ohrožení sestupem, se opět potvrdilo. Konečné deváté místo a fakt, že bylo blíže do Evropské ligy než návratu o patro níž, ještě vyšperkovalo to, že se podařilo skončit o jednu příčku výše než největší rival Eintracht Frankfurt. Tuchel se nebál vyzkoušet talentovaného mladíčka jménem André Schürrle, v útoku se dařilo Aristide Bancému a ze zálohy je podporoval rakouský reprezentant Andreas Ivanschitz. Slovenskému divákovi se jistě vybaví jméno Radoslava Zabavníka či Miroslava Karhana a v téže sezoně se do kádru A-týmu přesunul i defenzivní univerzál Jan Kirchhoff.

Následující sezona byla přímo fantastická! FSV skončilo na vynikajícím pátém místě a postup do Evropské ligy byl Heidelův splněný sen. Schürrle si připsal 15 branek a vysloužil si tak přestup do Bayeru Leverkusen. Bohužel, historicky první start v pohárové Evropě skončil záhy, nad síly německého celku byl rumunský celek Gaz Metan Medias. Po domácí remíze 1:1 se stejný výsledek opakoval i v odvetě a penaltový rozstřel lépe zvládli domácí. Po tomto neúspěchu si klub zažil zklamání i v lize, celkové třinácté místo byl tvrdý pád na zem. Rok se s rokem sešel a byla z toho opět pouze třináctá příčka, přesto by tu jedna věc za pozornost stála a to konkrétně věk obranné čtyřky. Obrana ve složení Díaz, Noveski, Svensson, Pospěch měla dohromady 129 let! Byla by ještě o pár let starší, kdyby byl do ní namísto Díaze započítaný Zabavník, ten se právě s Díazem střídal na postě levého beka.

Ještě překvapivější bylo angažování Jürgena Kloppa, jenž se během sezóny 2000/01 na lavičku Mainzu nejprve posunul z role hráče (ve 2. Bundeslize odehrál Klopp za Mainz během jedenácti let přes 300 zápasů, což je do této chvíle rekordní zápis!) pouze jako dočasná náhrada za tehdy odvolaného Eckharda Krautzuna, díky šesti výhrám ze sedmi zápasů se mu ale podařilo FSV udržet ve 2. Bundeslize a následně se "Kloppo" stal právoplatným trenérem falckého klubu. Klopp následně během tří let dotáhl Mainz mezi německou elitu, kde s ním dvakrát po sobě obsadil skvělou jedenáctou příčku. Díky soutěži Fair Play si v sezóně 2005/06 s Mainzem zahrál tehdejší Pohár UEFA, kde se z předkol dokázal probojovat až do 1. kola, ovšem na Sevillu skromný německý celek nestačil. Pozdější kormidelník Dortmundu ten rok s Mainzem sestoupil do druhé ligy, kde vydržel ještě dva roky, avšak vzhledem ke končící smlouvě již dopředu uvedl, že se v létě 2008 stěhuje do BVB.

Další postupný krok vpřed

Řeč je o relativně novém stadionu jménem Coface Arena s kapacitou 34 034 diváků. Už první zvláštnost u tohoto stánku je jeho poloha, pokud by jste ho čekali někde přímo ve městě, tak jste na omylu, od centra Mainzu je vzdálen více než 4 kilometry, stejná vzdálenost ho děli i od hlavní vlakové stanice. Dostat se na stadion autem je poměrně snadné, dálnice A60 vede okolo a zhruba po dvou kilometrech sjedete přímo ke Coface Areně. Netradiční umístění zřejmě mělo přinést menší cenu za pozemky a tak je stadion obklopen kolem dokola zemědělskou půdou, i když je nedaleko odtud kampus univerzity Johannese Gutenberga. Zde je foto:

Heidel, jenž strávil fůru času přesvědčováním představitelů města Mainz, sám říká, že to byly téměř dva roky nekonečných rozhovorů. Projekt výstavby dostal zelenou a do země se poprvé začalo kopat v květnu 2009, do provozu byl uveden v červenci roku 2011, po 22 měsících. První zatěžkávací zkouškou byl turnaj za účasti domácího celku, HSV, Bayernu a BVB. Že atmosféra nebude o nic horší než na Bruchwegu, bylo jasné už první bundesligové kolo sezony 2011/2012. Do Coface Areny přijel Bayer Leverkusen v roli favorita, jenže prohrál 2:0 a první domácí vystoupení bylo okořeněno třemi body. S farmaceutickým celkem přijel zpět do Mainzu poprvé v roli hosta i Andre Schürrle a právě u miláčka domácích ochozů se chvilku zastavme. Když totiž při oznámení sestavy hostujícího celku hlasatel řekl jméno hráče, domácí obecenstvo mu nedalo šanci říct i příjmení, jeho hlas zanikl pokaždé, když se o to pokusil, protože domácí vždy odpověděli hromovým SCHÜRRLE!

Celková částka za výstavbu dosáhla 54 milionů euro, o náklady se podělilo více subjektů. Konkrétně část spolkové republiky Porýní-Falc sídlící v Mainzu se zavázala poskytnout částku 5 milionů euro, klub sám přispěl 7,5 miliony, ze speciálního účtu vytvořeného klubem ke stavbě poputovalo dalších 9 milionů a konečně 32,5 milionu je půjčka. Smlouva, která byla uzavřena v roce 2013, byla nastavena na 20 let, v roce 2033 by tedy mělo být vše řádně zaplaceno a stadion se stane majetkem klubu. Jestli i v té době bude Heidel strůjce tohoto zázraku, je ve hvězdách. Sám ale připustil, že stavbou Coface Areny dosáhl všeho, čeho chtěl a svému nástupci tak odevzdá klub s vlastním stadionem.

Zpočátku ale bude klub platit vysokou částku s úroky, ta ale bude po čase klesat a horizont dvaceti let se zdá být optimální, i když pokud by se na delší čas stalo, že klub bude hrát druhou ligu, mohou nastat nepříjemné problémy. Ptáte se, jak klub mohl sám poskytnout slušnou sumu 7,5 a 9 milionu eur? Zde je odpověď: "Vždy jsme výnosy z prodeje hráčů dávali stranou, tím jsme si zajistili vlastní kapitál." A že těch prodaných hráčů bylo... Jeden Blaise N'Kufo by samozřejmě nestačil, ale obchody jako jsou Geis či Schürrle už ano a právě tyto transfery vynesly Heidelovi renomé mezi manažery ostatních celků. V tuto chvíli je stadion téměř z poloviny splacen a ročně klub zaplatí na jistinách úroků 3,3 milionu euro, což je slušná finanční zátěž, nicméně vidina 100 % vlastnictví stadionu za to rozhodně stojí.

Levně kup, draze prodej

Některé z vydařených obchodů Mainzu:
Shinji Okazakize Stuttgartu za €1.5 miliónudo Leicesteru za €10 miliónů
Johannes Geisz Greutheru Fürth za €900,000do Schalke €12 miliónů
Nicolai Müllerz Greutheru Fürth za €1.8 miliónudo Hamburgu za €4.5 miliónu
Ádám Szalaiz Realu Madrid za €600,000do Schalke za €8 miliónů
André Schürrlez vlastní akademiedo Leverkusenu za €8.5 miliónu
Joo-Ho Parkz Basileje za €1,15 miliónudo Dortmundu za €3 milióny
Eugen Polanskiz Getafe za €1,1 miliónudo Hoffenheimu za €3 milióny
Aristide Bancéz Metalurgu Doněck za €750 tisícdo Al-Ahli za €5 miliónů
Neven Subotičz rezervydo Dortmundu za €4,5 miliónu


Možná jsem v tomto výčtu na někoho zapomněl, ale i tak to dává slušné částky na to, něco si odložit stranou. Dále tu máme hráče ze současného kádru, kteří přišli zadarmo nebo za minimální částky, klub je zatím neprodal, ale časem se tak určitě stane. Do této kategorie patří třeba Yunus Malli. A právě záložník Malli je ukázková práce toho, jak v Mainzu pracují a jak by to mělo vypadat, pokud tým nemá v zádech silného investora a musí se spolehnout na svůj scouting. Malliho klub získal zadarmo z Borussie Mönchengladach a právě takovéto příchody jsou Heidelův trademark.

FSV jen velmi nerado angažuje Brazilce, důvod je vcelku logický - neochota naučit se němčinu a zapadnout tak od první chvíle. Zkušenosti jiných klubů jsou v tomto směru výmluvné, v Brémách či Berlíně o tom vědí své. Poměrně zajímavé téma v současném německém fotbale je angažovaní španělských hráčů, zde máme pohled přímo od Heidela: "Každý den mi volá pět španělských sportovních ředitelů s tím, že mají hráče k prodeji. Ještě před dvěma lety by ani netušili, kde v Německu Mainz přesně je, dnes mají jediný zájem - prodat a to rychle. Dobře ví, že u nás hráč dostane zaplacené vždy všechno a včas, to je silný argument, na který každý hráč rád slyší." Samozřejmě nesmíme zapomenout na zapracování vlastních odchovanců nebo hráčů co prošli mládežnickým systémem klubu, v ideálním případě by se číslo mělo pohybovat na nějakých 30-40 procentech. Tato cesta je zdá se zatím pro Mainz uzavřená, s rozpočtem, který je po nováčcích a Augsburgu čtvrtý nejnižší v celé Bundeslize klub nemůže konkurovat nabídkám gigantů. Nicméně, podpis mladíka Halimiho z třetiligového Stuttgarter Kickers za 400 tisíc je právě ta cestička, kterou Heidel s oblibou používá. Když už jsem nakousl Halimiho, jeho transfer nebyl právě jednoduchá záležitost, posuďte sami: "Klubu jsme nabídli 400 tisíc, s hráčem byla domluva prakticky okamžitě hotová, problém nastal, když přišla nabídka za milion eur z Anglie. Halimi si přesto vybral nás, protože věří tomu, že v Mainzu může mít v budoucnu naději přestoupit výš." A právě ono slůvko naděje skutečně platí.

Heidel vzpomíná i na příchod Johannese Geise, na schůzce s ním o jeho budoucnosti mu řekl toto: "Máš tak velký potenciál, že v budoucnu můžeš odejít prakticky kamkoliv. Pokud u nás podepíšeš čtyřletou smlouvu a dodržíš ji minimálně z poloviny, slibuji ti, že ti pomůžeme k tomu, aby jsi hrál za větší tým a za lepší peníze, než máš v našem klubu." Ty samá slova slyšeli i Müller či Schürrle.

Speciální případ je Shinji Okazaki. Ve Stuttgartu byl uklizen na křídle, postupně uvadal a na své oblíbené místo útočníka se přes Vedada Ibiševiče zkrátka nedostal. Heidel vytušil příležitost a trápícího se Okazakiho vykoupil za jeden a půl milionu euro. O tom jak dobrý krok to byl, netřeba pochybovat, protože brankový přínos Japonce na jaře minulé sezony pomohl udržet klub nadále v Bundeslize. Z peněz za jeho přestup do Anglie se část použila na výměnu trávníku na novém stánku a do budoucna v klubu plánují postavit novou administrativní budovu. Peníze, které jsou momentálně v Anglii, jsou pro kluby ze středu tabulky a spodku Bundesligy požehnáním. To, co tyto německé celky vyplácejí měsíčně, anglické týdně. A sám Heidel si bere za povinnost tyto peníze přivést do klubu, potažmo do německého fotbalu obecně.

Jiné pohledy na současnost

Když dnes Mainz na domácí půdě neporazí v přímé konfrontaci celky typu Freiburg či Hannover, nemusí se tento výsledek brát nutně jako neúspěch. Právě tento úhel pohledu zastávají jak prezident Strutz tak manažer Heidel. Jistě, dvojnásobný postup do předkola Evropské ligy s jedním z nejnižších rozpočtů v Bundeslize je na podtrženou jedničku, ale to neznamená, že lidé v Mainzu se začnou na remízu s Hannoverem jako na zbytečnou domácí ztrátu. Časy, kdy klub na domácím trávníku utrpěl potupnou prohru 1:6 od Werderu, ale fanoušci mu zatleskali, jsou dávno pryč. Dnes by při stejné porážce lidé svůj tým vypískali z jednoho prostého důvodu - klub ušel dlouhou cestu a je zkrátka příliš dobrý na to, aby dostal doma nařezáno a lidé mu přesto vyjádřili potlesk. Jakási daň za dva postupy do Evropy a vyšší očekávání. To, jak je po deseti letech klub vnímán nejen ve svém okolí ale i na celostátní úrovni, momentálně trápí vedení. V současnosti již zřejmě nebudou možné přestupy směrem ven za 600 tisíc euro, klub by rád prodával za částku pěti milionu, což je poměrně ambiciózní plán, ale určitě ne nereálný. K jeho naplnění je ale životně důležité mít oba pilíře, jak sportovní, tak ekonomický vyvážené.

Heidel začíná klást čím dál větší důraz i na vzdělávání trenérů z vlastní akademie, protože ví, že pokud trenér přijme filozofii klubu už v relativně mladém věku, přesun k seniorskému týmu bude trvat výrazně rychleji a potřeba angažovat jiného kouče, který není spjatý s fungováním klubu je zbytečný risk. Viz přímá citace: "Máme v klubu jasně definované, jak by měl kouč pracovat s týmem i klubem. Naší silnou stránkou je týmová práce, soudržnost týmu a interní komunikace." Aby se to netočilo jenom okolo trenéru z vlastních zdrojů, postavili si v klubu také mládežnickou akademii a stihli i zrekonstruovat původní stadion.

Dlouholetá tvrdá práce přináší miliony

Heidel si nevydobyl renomé jenom tak, musel tomu obětovat hodně času a nic mu nespadlo do klína. Výhodu oproti konkurentům ale získal, dokázal se na přestupy dívat očima podnikatele, přesněji zkušeného podnikatele, který ví co přesně si může dovolit, aby jeho klub neroztočil spirálu dluhů, která často končí pádem o patro níž. V jeho počítači údajně naleznete soubor, který obsahuje pravděpodobné příjmy a výdaje, předpokládaný finanční růst i mzdové náklady. Vše napřed propočítané do posledního detailu tak, aby nevystavil klub žádnému zbytečnému riziku. Že je vždy stoprocentně připraven na přestupovém poli, dokládá také jeden fakt - Heidel zná různé skulinky a kličky na trhu. Ptáte se, jak je to možné? Je to právě díky jeho přirozené ochotě vzdělávat se. Dnes to již není tak často jako v minulosti, ale i tak je možné ho spatřit zavřeného ve své kanceláři, jak čte nejnovější informace jak přechytračit konkurenci.

Výše jsem zmínil odchod André Schürrleho za 8,5 milionu eur do Bayeru, ve skutečnosti ale klub dostal milionů hned patnáct. Ptáte se, jak je to možné? Možné to bylo díky procentům z dalšího prodeje, což je Heidelova oblíbená položka. Nezapomíná ale ani na to, že by hráč mohl v případě dobrých výkonů ve svém novém týmu nakouknout do reprezentace. V takovém případě poputuje několik stovek tisíc euro do Mainzu a právě tato podmínka by měla být obsažena ve smlouvě Nicolaie Müllera, jenž odešel do Hamburku. Další přestupová strategie spočívá v tom, že se Heidel zaměří na hráče, jenž ve svém mateřském celku pravidelně nenastupuje a je nakloněný tomu změnit působiště. Takovým hráčem je třeba Maxi Beister se kterým už v HSV nepočítali. Klub se snaží své hráče zbytečně nepřeplácet, žádný hráč tak nemá plat větší než jeden milion euro a celkové náklady na mzdy dosahují 12 milionů euro, což je částka, za kterou odešel Geis do Schalke. Být přestupní stanicí za lepším evidentně nevadí v klubu nikomu, svoje ovoce to dlouhodobě nese a není tak důvod hráče zbytečně dlouho držet a neumožnit jim kariérní posun. Právě díky tomuto přístupu si hráči spočítají, že jít právě sem se z dlouhodobého hlediska vyplatí a klub je dokáže dobře prodat.

K větší stabilitě klubu přispěla i nová smlouva se společností Profine GmbH, která v následujících třech letech přinese 13 milionů eur. To dává prostor nejen pro zlepšení hráčům základní jedenáctky ale i lavičky. Právě absence kvality na lavičce už klub v minulosti stála za pádem o patro níž. Profine GmbH je společnost se sídlem v Kölnu a filiálkami po celém světě včetně Číny, Ruska či Spojených států amerických. Firma je předním světovým dodavatelem plastových okenních rámů a zaměstnává více jak tři tisíce lidí ve 29 zemích světa. Předchozí hlavní sponzor, společnost Entega Okoström přispívala podobnou částkou - 4 miliony za rok.

Dag Heydecker, jenž zastává funkci marketingového ředitele, ale podepsal ještě jednu smlouvu a to podstatně významnější. Společnost Infront Sports & Media se s Heydeckerem dohodlo na tom, že klub dostane během následujících deseti let fantastických 260 milionů euro a to už stojí za pořádnou oslavu! Jako podpisový bonus klub navrch zinkasoval dalších 10 milionů. A čím se bude Infront Sports & Media zabývat? Dostane na starost veškerý marketing klubu FSV Mainz, což mimo jiné znamená, že pokud bude klub hledat hlavního sponzora, Infront dostane tento úkol na starost. Pokud ale vyberou firmu, která bude mít ve své domovské zemi nebo filiálce problém se zákony či jakýkoliv jiný problém, jenž by na karnevalový celek vrhal špatné světlo, vedení klubu si vymohlo právo veta a že to myslí vážně, ukázala situace s Gonzalem Jarou a jeho extempore na Copa América. Co se týká částky a jejího rozdělení na jednotlivé roky po délku smlouvy, v průměru klub bude dostávat 25 milionů ročně, což je oproti současnosti o pět milionů více. Lidem ve vedení klubu se touto smlouvou podařilo završit dlouhodobou práci a navíc za velice výhodných podmínek. O FSV byl navíc tuhý boj, zájem měla ještě jedna firma, ale ta se svojí nabídkou nepochodila. Heidel a nejen on dosáhli tímto velkým úspěchem toho, že klub bude mít každoročně zajištěných 25 milionů a mohou tedy nadále pracovat bez starostí o rozpočet klubu, což je nezbytný předpoklad k lepším sportovním výkonům a výsledkům. Těžko si představit, že se po této důležité změně na ekonomickém poli FSV změní v celek, co začne nesmyslně utrácet, protože na to bude mít. Právě kvůli výtečné finanční kondici klubu se podařil uzavřít tuto lukrativní smlouvu. Kvůli Heidelově automobilové minulosti si dovolím jeden příměr - Bayern a BVB jsou jako Lamborghini a Ferrari. Mainz je jen VW Golf, nenápadný, přesto spolehlivý a tak se dá zřejmě nejlépe vyjádřit cesta, jakou klub pod vedením Christiana Heidela dosud urazil.

Kdoví, třeba si v Coface Aréně v budoucnu poslechnou z reproduktorů znělku Ligy Mistrů, když už stihli zvýšit obrat klubu z původních 3 milionu na současných 78, není to nemožné.

Autor: Stas87

Komentáře (129)

Přidat komentář
Spalovač šancí

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkný článek, chválím

Reagovat
OnderCZ

Pěkné počtení Mainz je mi sympatický jako klub i kvůli mnoha věcem, které jsou v článku zmíněny.

Reagovat
db18

Reagovat
bayern987

Čekal jsem kdy se objeví.

Reagovat
Rudnevs

Aj ja .

Reagovat
Rudnevs

1. To sa fakt dalo za trafenie brány vyhrať BMW

2. Pekne ze si si spomenul na Halimiho, za FSV dáva jeden gól za druhým

3. V prestupoch je Heidel macher dúfam že sa presadia aj tohtoročné posili uz sa presadzujú Muto, Latza aj Balogun a snáď sa presadia aj Niederlechner a Sereno. Jeden z tých super prestupov bol aj Ivanschitz aj ked boli aj prešľapy ako napr. Schahin.

4. Coface Aréna je krásna najmä tie okienka ak tam niekto bol nech to pls. opise zaujíma ma ako to je riešené z vnútra napr. časť z bufetmi a WC a atmosféra je tiez super

5. Výborne Stas, krásny článok, o niečom podobnom som písal po Skripnikom ze by o tom niekto mohol napísať je fajn ze sa toho niekto chopil.

Reagovat
stas87

Muto ukazuje,ze prinosom bude,chce to este trosku casu.Latza je pre mna prekvapenie,ze ma kvalitu som vedel a tak trosku dufam ze sa chyti ako Bartels.Balogun bol pre mna mrtvola,neveril som ze sa este vrati do BL.

Tak jedno negativum v podobe troch milionov euro tam je hadaj ktore.

Stale dufam,ze sa najdu dalsi ludia co napisu tiez nejaky clanok o klube ci cloveku z vedenia.

Reagovat
Rudnevs

Presne viem koho myslíš - Todor Nedelev Balogun si zahral v BL uz v troch kluboch skúseností má už dosť. Skôr som ale dúfal že sa presadí Niederlechner. Na článok mam kopu nápadov akurát sa mi nechce písať a neviem ci by som to dokázal napísať tak aby to nejako vyzeralo. Ak by niekto potreboval námet na článok, kľudne sa hoci kto spýtajte. . Veď aj ten nápad z Mainzom bol môj aj ked si myslím ze si to nosil v hlave už predtým.

Reagovat
smazaný uživatel

Wáu. Úžasné čítanie o jednom z najsympatickejších klubov v Nemecku.

Trošku mi chýba v niektorých častiach konkrétnejší časový údaj - o ktorú konkrétnu sezónu ide. Hlavne z úvodu textu. A prechod z Oberligy do 2.Bundesligy trošku unikol tiež, buď zámerne alebo je niekde medzi riadkami.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

Tento bod som trosku odflakol,to sa na rovinu priznam. o Heidelovi som nasiel priblizne 15 odkazov a nemohol som tam tak dat uplne vsetko pretoze to by som to este pisal zrejme doteraz. O Skripnikovi sa mi pisalo podstatne lepsie a jednoduchsie.

Reagovat
smazaný uživatel

Jasné, už teraz je to dosť bohaté. Ak by si každé mini obdobie od príchodu Heidela do klubu rozpísal, tak by to bolo asi moc dlhé na 1 článok.

Inak prekladal si len anglické stránky alebo ti ide dobre aj nemčina?

Reagovat
stas87

Prevazne z nemeckych zdrojov.Rozumiem tak polke,polku musim prekladat cez prekladac.

Reagovat
smazaný uživatel

To si na tom veľmi dobre. "Studuješ" nemčinu vo voľnom čase alebo to je skôr dôsledok fandenia Werderu?

Reagovat
stas87

Studujem uz dva roky a stale neviem natolko dobre,aby som sa tam odstahoval. Mne bolo Nemecko sympaticke vzdy a futbal bol ten posledny krocik k tomu,aby som sa zacal ucit.Ked osm nemal ESplayer,pustal som si len streamy s nemeckym komentarom,dneska prechadzam casto TM,SportBild,Kicker a ine nemecke stranky.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja som mal nemčinu 4 roky na strednej a kašĽal som na ňu, aspoň základy som sa mohol naučiť.

Teraz by som chcel ale neni to ľahké sám sa ju učiť. Dosť mi dávajú nemecké kanály na satelite. ČO sa týka noviniek na nete, dnes je už všetko rekordne rýchlo preložené minimálne do angličtiny, ktorú ovládam lepšie, alebo dokonca už aj do češtiny/slovenčiny, takže to mi nenapomáha v tom, aby som bol nútený niečo občas naštudovať.

Reagovat
stas87

Ja mal na skole anglictinu a tej som teda vela nedal. Dneska toho lutujem,mat nemcinu a vediet ze mi prirastie k srdcu BL,naucim sa ju a po case by som ju oprasil.Takto nemam nic.

Ja som nikdy nemal rad behanie,sam by som nikdy nesiel behat ale naucil som sa chodit sam behat..dufam ze to tak budem mat aj s nemcinou.Ked chcem a kusnem sa,tak uspejem.Ako teraz s clankom.

Reagovat
OnderCZ

Mě hrozně štve, že angličtinu umím na takové úrovni, že se domluvím v pohodě a přečtu si víceméně taky všechno v pohodě, že nepotřebuji slovník, pokud něco neznám, tak to pochopím z kontextu. No a to je problém vůči němčině. Tu jsem měl na gymplu 4 roky, dá se říct, že jsem se i jí dobře naučil, jako myslím ve stylu, že bych dokázal povídat o běžných věcech a rozumět aspoň z části. Tenkrát si pamatuji, že mi dost i pomáhal satelit Astra a německé pořady, které jsem sledoval. I když to člověk měl jen puštěné, koukal na obraz, tak prostě v tom věku spoustu věcí pochytil a nebylo to špatné. No a pak přišla vysoká a 6 let bez němčiny, kdy jsem prostě ani bundesligu nesledoval, nic moc, jen ta AJ byla pořád všude. Teď se snažím znovu do němčiny dostat, člověk by neřekl, jak moc rychle zapomíná, až je mi to líto. Hrozný zlozvyk je, když jsem na německé stránce, tak prostě v Chromu dát přeložit do AJ a člověk už to nějak přelouská. Když to čtu NJ, tak prostě je to boj. Postupně to zkouším, ale jak člověk chodí do práce a spousta dalších povinností, tak to není tak lehké jak ve škole. Ale věřím, že když tomu budu věnovat pravidelně nějaký čas, tak se nějaké pokroky dostaví. Jde to pomalu, ale vidím, že to jde. Jen to prostě bolí víc, než úplně za mlada. Zase tak starý nejsem, třicítka čeká, ale je fakt, že v těch 15, 16 to šlo skoro samo, jen si toho člověk tolik nevážil.

Reagovat
OnderCZ

* tak prostě je moc jednoduché v Chromu dát přeložit do AJ

Reagovat
smazaný uživatel

Človek si to tak nevážil - to si vystihol. Mám to podobne ako ty, akurát som sa tú nemčinu nenaučil v škole skoro vôbec....a síce som ešte na výške, ale tam už jazyky nemám, akurát anglinu som mal 2 semestre ale to bolo o ničom.

A ako vravíš, už keď príde práca, neskôr rodina, tak nebude času určite. Človek bude vtedy rád za chvíľku oddychu pri TV, to vidím na ľudí z okolia, či už v rodine alebo priatelia.

Reagovat
smazaný uživatel

Presne tak, je to o tom, že človek keď si za niečím ide a baví ho to, tak vie dokázať veľa. Jazyky sú dnes veľmi potrebné, už takmer pri každom inzeráte na trošku lepšiu pracovnú pozíciu u nás máš potrebu cudzieho jazyka. A Nemecko či Rakúsko je zase za rohom, fantastické krajiny pre život, ale bez nemčiny sa tam človek moc nepohne. Ty by si naozaj chcel ísť žiť do Nemecka?

Reagovat
stas87

Ano,okrem krajin na severe europy je Nemecko dalsia jedina krajina,kde by som chcel zit a pracovat.Zopar ludi tu na EF o tom vie,do Nemecka chcem strasne dlho.

Reagovat
smazaný uživatel

Super. Tiež by som rád niekedy aspoň na pár mesiacov. Ale oveĽa viac má láka Praha, čo ani nie je až tak ťažko uskutočniteľný sen.

Reagovat
stas87

A co v Prahe? Mesto ako kazde ine..ovela viac sa mi pacil Mnichov.

Reagovat
smazaný uživatel

Praha je výnimočná, ani náhodou mesto ako každé iné. Nie nadarmo sa považuje za jedno z najkrajších miest v Európe.

Ale skôr ide o to moje vnímanie toho mesta, čo pre mňa znamená a aké pocity vo mne vyvoláva. Milujem všetko čo sa týka Prahy. Proste každý má svoje vysnívané miesto na život. To je na dlhšiu debatku prečo Praha, tak som to skrátil.

Reagovat
stas87

To ako fakt,ze pre teba vysnivane mesto je Praha?U mna asi Vancouver,to mesto ma vetko.V lete plaz z ktorej vidis zasnezene hory..sice prajem v NHL Coloradu a Montrealu,ale Vancouver je nadherny.Aj ZOH2010 ma tam ocarili.nasi to tam nedotiahli ale co uz.

Reagovat
smazaný uživatel

Vážne Praha. To mám dlhodobo a postupne sa to vo mne vytváralo. Otec tam kedysi pracoval a žil a o Prahe mi hovoril a ja som len počúval a počúval o tom mieste. 2-krát som tam bol ešte ako mladší keď som bol na základke. Teraz keď prichádzam do Prahy, tak mám takmer zimomriavky a úžasný pocit. Ten vzťah ku Prahe sa vo mne dosť posilnil keď pred pár rokmi otec zakúpil domov satelit a začal som sledovať český futbal (a šport všeobecne) a spoznával som pražské kluby z najvyššej súťaže, ich fanúšikov, štadióny, vzťahy medzi nimi, rivalitu atď, strašne ma to chytilo a vzrušovalo. Praha má množstvo klubov vo vyšších súťažiach a každý má svoju výnimočnú históriu, štadión a tradíciu a hlavne majú aj slušné fanúšikovské zastúpenie. A keď sa mi vybavovalo, že v tomto úžasnom prostredí niekoľko rokov žil môj otec, tak sa to vzrušenie vo mne množilo. Hovorí sa, že Praha patrí fakt k najkrajším mestám v Európe, ale bez toho športového hľadiska by ma zrejme až tak nelákala.

Z tohto pohľadu má vždy lákal aj Londýn, kde je tá rivalita a počet klubov ešte niekoľkokrát znásobená a mesto je tiež s mnohými krásnymi miestami a pamiatkami. A tieto mesta by samozrejme neboli tým čím sú bez svojej rieky, ktorá sa leje v blízkosti centra. Aj nie moc peknej Bratislave Dunaj moc pomáha.

Keď som bol pred rokom v Prahe, tak som na brehu Vltavy neďaleko Karlovho mosta stretol jedného Američana, ktorý len sedel na lavičke a pozoroval okolie Vltavy a Prahu. Veľa sme sa nerozprávali, len ma odfotil, opýtal sa odkiaľ som a keď sme sa obaja pozreli na Vltavu a okolie tak hovoril slová ako čarovné, magické, úžasné a ja som mal zase zimomriavky a neuveriteľný pokoj na duši.

Je možné a určite to tak je, že existuje mnoho krajších miest, ale žiaden pre mňa nebude mať ten príbeh ako Praha, ktorý prežívam od malička. Tak snáď som ti to lepšie vysvetlil. V tomto má podľa mňa každý to svoje miesto a svoj príbeh. A tie ktoré sú naviazané na futbal alebo šport, by som si od mnohých ľudí veľmi rád prečítal. Fascinujú má takéto príbehy.

Reagovat
smazaný uživatel

Vancouver Tam by som tiez najradsej zil. Ja mam tak 3 top miesta (ak by som mal pocitat aj USA, kde sa ale nikdy natrvalo nedostanem tak 4) a Kanada je jedno z nich

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Adalberto.Littleoak

co na to říct, dobrá práce

Reagovat
Rudnevs

Super dúfam ze este pár takýchto článkov bude, materiálov je dosť ved každý klub z BL má preca nejaký zaujímavý príbeh a nie len z BL zaujímavý materiál je napr. Lipsko.

Reagovat
pospech11

Tady bych Lipsko nevytahoval. Nejak mu tu hodne lidi nemuze prijit na jmeno.

Reagovat
Rudnevs

No však práve o tej nenávisti by mohol byť článok.

Reagovat
smazaný uživatel

Veľmi veľa ľudí by si určite prečítalo niečo o Dyname Dresden. Práve sa nadychujú do možno novej éry. Tiež je tam veľa zaujímavosti čo sa týka ekonomického hĽadiska. A na EF majú pekné fanúšikovské zastúpenie, dokonca aj medzi redaktormi, tak možno sa z toho niekto z nich ujme

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
smazaný uživatel

OT: jak dnes vidite St.Pauli - Duisburg?

Reagovat
db18

Výhra Pauli.

Reagovat
Rudnevs

Mám rád oba tak nwm.

Reagovat
Rudnevs

Ked uz sme pri Pauli tak vedeli ste že ich hráč Ryo Miyaichi je medzi top 20 hráčmi Playstation v európe.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevedel hehe. Ale zatiaľ ho nejak nevidno na súpiske, ani neviem či je zranený alebo čo s ním je.

Reagovat
Rudnevs

Myslim ze je zranený.

Reagovat
smazaný uživatel

Miyachi byl furt zraněnej už v Arsenalu. Proto je tak dobrej v playstationu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tabulka rika svoje no Ale chtel jsem se zeptat jestli to nekdo sleduje a je duisburg fakt tak spatnej?

Reagovat
smazaný uživatel

St.Pauli je túto sezónu tak dobré, doma hrali fantasticky už v tej minulej sezóne, teraz zlepšili komplexne herný prejav, doplnili káder, začalo sa dariť už aj vonku.

Reagovat
Rudnevs

A navyše postavili krásny štadión zaujímavý mnohými prvkami. Chcelo by to ale nejakého útočníka.

Reagovat
smazaný uživatel

Ak myslíš St.Pauli tak teraz v lete bola prestavaná resp novovybudovaná len 1 tribúna, tam kde je sektor hostí. Ale krásne doplňuje zbytok štadióna, ten štadión a hlavne atmosféra na ňom je úžasná.

Reagovat
Rudnevs

Jasné a ten štadión mi už príde pravidelný a všetky tribúny sú podobne vysoké a pri tej novej tribúne sú v rohoch okienka niečo ako v Coface.

Reagovat
OnderCZ

Tak teď to byla celkem sporná penalta pro St. Pauli. Nevím, jestli bych to pískal.

Reagovat
Rudnevs

Ja skôr nie

Reagovat
smazaný uživatel

Dosť sporná máš pravdu....bol tam síce náraz hlavou, ale na penaltu ťažko no.

Reagovat
stas87

Chcem podakovat jv za zverejnenie a pasaz o Kloppovi,velmi dobra cast.

Reagovat
jv

Vůbec není za co

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Zark

český a spisovný stas

Reagovat
stas87

vysvetli,pls.

Reagovat
fantomas

Že normálně seš slovenský a nespisovný stas?

Reagovat
stas87

Jaj,ja ze je v tom nieco viacej.

Reagovat
db18

OT: Sport1 bude letos přenášet zápasy Youth League Jako první budou dávat Sevilla - Gladbach (zítra od 15:55)

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
smazaný uživatel

Tiež som sa to dozvedel až teraz počas prenosu St.Pauli, nekúpili to niekedy v posledných dňoch? Ale zabudol si asi doplniť, že máš na mysli nemecký Sport1.

Reagovat
Rudnevs

Inak ked som chcel po polčase prepnut na ES2 omylom som dal na Slovak Sport a tam ide zostrih BL Bude to tam pravidelne?

Reagovat
db18

Ten český moc nesleduji no. Ale překvapilo mne, že koupili i EL.

Reagovat
Rudnevs

Millerntor sa pekne rozrástol

Reagovat
smazaný uživatel

Inak chcel by som sa opýtať na porovnanie atmosféry a čara predchádzajúceho štadióna Mainzu a toho súčasného. Ja mám možnosť sledovať BL až od prechodu do Coface Arény, takže ma to zaujíma ako ste to vnímali.

Na tom Bruchwegu aktuálne hraje rezerva Mainzu, a že sa jej tam darí...

Reagovat
Rudnevs

Keď sledujem Coface Arenu tak sa na to lepšie pozerá navyše tie rohy majú poriesene zaujímavo proste sa na to lepšie pozerá ten Bruchweg bol cely nejaký nepravidelný a vyzeral divne. Čo sa týka atmosféry tak na oboch je skvelá na Bruchwegu mi to prišlo niečo ako napr. teraz na St.Pauli - fanusici revali o dušu každú sekundu. Na Coface sú tiez hluchý a majú pekné choreo ale je to akoby o level vyššie a povzbudzuje viac ľudí.

Reagovat
Rudnevs

* hlučný

Reagovat
smazaný uživatel

vďaka, čiže novučičká nablýskaná aréna neubrala nič z predchádzajúcej tradičnej atmosféry, skôr naopak. To je super.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
stas87

Heidel je s Bruchwegom spokojny,aj do neho sa po prestahovani do novej areny investovali peniaze a ak by prebiehala nejaka väcsia rekonstrukcia Coface,klub by sa v pohode na cas vratil na Bruchweg.

Mala poznamka k tym rohom..ak by ludia v Mainzu chceli zvysit kapacitu v Coface Arene,tak samotne rohy by mali priniest dalsich 2500 miest.

Bruchweg v sucasnosti sluzi rezerve a bude tomu aj nadalej.Ja si tiez nepamätam aka bola atmosfera na Bruchwegu,BL sledujem pravidelne necele tri roky.

Reagovat
Rudnevs

Je pre nich fajn ze majú v zálohe nejaký štadión. Coface Arenu si bez rohov neviem ani predstaviť z vonku by to vyzeralo ako Esprit Arena akurát v červenom obale.

Reagovat
smazaný uživatel

Tá aktuálna kapacita Coface je tak akurát pre súčasný Mainz, vypredané aj tak nie je často, takže zvyšovať kapacitu kvôli 3-4 zápasom v sezóne sa asi nebude, zatiaľ.

Neviem prečo som si myslel, že BL sleduješ dlhšie. Ja by som sa do nej určite zamiloval skôr, keby som mal tú možnosť ju doma sledovať.

Reagovat
stas87

Hej,suhlasim.Na FCA trebars prislo 27 tisic a kapacita je 34 tisic.Je to len moznost do buducna,uvazovat sa o tom moze vtedy,ked bude plny dom aj na superov z prostredku tabulky.

Sledujem ale pisat pravidelnejsie pod BL som zacal tak cca tie tri roky.Ja som pomerne dlho len cital a neprispieval,bal som sa ze budem pisat kraviny..a nedokazem mat nadhlad.

Reagovat
Rudnevs

Ja sledujem tiež nie veľmi dlho predtym som pozeraval najmä formulu1 ale snažil som sa sledovať dianie zo strarsich sezón.

Reagovat
Rudnevs

Bundesliga Klassiker Saison 2003-2004: https://youtu.be/5mjygc0aTPs napr.z tohoto

Reagovat
smazaný uživatel

Neviem čím to je, ja som nikdy autá, motorky atď moc nemusel. Ale ako mladší som tiež Formulu1 sledoval pravidelne, ešte som nemal satelit a bol som rád za každý šport v TV. Ale mne príde že F1 bola v minulosti zaujímavejšia, veľmi ma bavilo tankovanie a že sa proste fakt rozhodovalo na trati, prípadne pri dotankovaní a rozhodovali schpnosti jazdcov, teraz to viac spadlo do techniky a každú sezónu niekto strašne dominuje..a už to proste vôbec nesledujem od kedy mám satelit.

Reagovat
Rudnevs

Teraz to uz je o ničom ale našťastie sú tu aj iné série ( DTM, WEC ) teraz vyhra ten kto ma lepší motor

Reagovat
smazaný uživatel

Predtým si sledoval len Werder áno? Prostredníctvom streamov predpokladám.

Reagovat
stas87

Nie len Werder,aj ine timy ale nebol som do toho tak zazrany.Za kolo som videl maximalne dva zapasy,dneska ak praca dovoli tak piatok,dva v sobotu a dva v nedeli.Bezne veci robievam v sobotu aj v nedelu do obeda,(nakup,varenie,cetba,bicykel,beh..)potom uz cakam do 15:30.

Reagovat
OnderCZ

Mám to podobné s tím sledováním a prací, jen je problém, když je hezké počasí, tak ještě rád myslím na přítelkyni a rádi se někam podíváme, takže mi tak unikne spousta zápasů. Bohužel by mi neodpustila, kdybych trávil každé sobotní i nedělní odpoledne u fotbalu. Ale tak to chápu a je tolerantní, když je něco důležitého, tak ví, že jí to vynahradím jindy. No a potom to doháním nočním sledováním záznamů celých zápasů. Taky to má své kouzlo.

Reagovat
smazaný uživatel

Tiež som si myslel niekedy, že nejaká ženská ma len tak od futbalu nedostane. A mal som len veľmi dobrú kamošku a už tá mi pomotala tak hlavu, že som často na futbal ani nemyslel. Ach ženy ženy....

Reagovat
OnderCZ

Přesně tak, člověk si říká, jak je pánem všeho a pak zjistí, že prostě je tu někdo, kdo je nad vším a pro koho by udělal všechno, fotbal nefotbal. Já jsem si našel skvělou přítelkyni v tom, že fandí fotbalu, když jsem ještě hrál ten náš okresní přebor, tak chodila na každý zápas. A než jsem s ní začal, už věděla co je offside, takže si vážím toho, že mám poklad. A do toho ještě ty jiné přednosti, za které jsem ještě radši. No, až na to, že její oblíbený tým je Chelsea no...nevadí. Malý detail.

Reagovat
smazaný uživatel

Hehe, keby fandila Barcelone tak by ste to mali horšie - viac hádok

A fandí aj niekomu z českých tímov? Inak krásne, že chodila na každý tvoj zápas. To je super podpora.

Reagovat
OnderCZ

To máš pravdu. Fandí taky Spartě. Ale u ní je to složitější. Pochází z Karviné, její táta, to je Baník a jen Baník. A ona je po něm taková tvrdohlavá a vždycky měla svojí hlavu, takže samozřejmě se postavila proti tátovi a fandí naschvál Spartě. A asi víš, jak to tyhle dva týmy mezi sebou mají. Takže říkala, že tak dlouho provokovala tatínka, až jí ta Sparta přirostla k srdci. Já mám Spartu zděděnou od dědy, táty a tak, prostě v naší rodině to tak bylo a já to tak nějak nenásilně přijal. Jinak prostě skvělá holčina, tvrdá jako skála, ale když ji člověk dostane na svoji stranu, tak prostě je rád za to, že má takovou slečnu při sobě. Já jsem z Vysočiny, pocházím odtud, stále tu bydlím, takže jsou občas vidět ty rozdíly mezi námi, ale je to fakt hezké, když občas mluví a vkrade se jí do řeči to slezské nářečí. No, už je to hodně off-topic, tak abychom se zase radši věnovali BL a fotbalu, než nás tu promažou

Reagovat
smazaný uživatel

Rozumiem hehe. Tak to je odvážna takto sa postaviť proti tatkovi.

No áno už to schádza mimo tému

Reagovat
Rudnevs

Stopér kope penaltu

Reagovat
OnderCZ

Ale dobře ji kopnul. Duisburgu teď docela tečou nervy, jsem myslel, že tomu pomeznímu jednu vlepí, jak se na něj hrnul.

Reagovat
Rudnevs

A Lettieri si robí selfie na tribúne inak traja najlepší strelci St.Pauli sú obranci z toho jeden z nich hra za Lipsko.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten 2.polčas už bol o dosť slabší od St.Pauli. Celkovo od oboch tímov 2.polčas slabý, bez šancí a zakončení. To nie je zvykom ani v 2.BL vidieť takýchto 45.minút. Aspoň, že na atmosféru je v Nemecku vždy spoľahnúť. To je tá nádherná istota nemeckého futbalu.

Reagovat
OnderCZ

Já jsem dneska stihl už právě jen ten druhý poločas. 2.BL zase tolik nesleduji, jen o víkendu sestřihy a v pondělí večer si pustím vždycky na Sport1 ten zápas, co zrovna dávají. St. Pauli bych asi před zápasem věřil, že to dají ve větší pohodě, ale nakonec asi sami mohou být rádi, že jim pomohla ta penalta. Neříkám, že by se neprosadili i tak, ale ten druhý poločas to opravdu bylo takové, že by tomu seděla i remíza. No, z těchto dvou týmů nemám žádný oblíbený, takže hodnotím z neutrálního pohledu.

Reagovat
smazaný uživatel

Tiež ak nemám práve nabitý balíček s Eurosportom2 tak sledujem pravidelne pondelkovú dohrávku na Sport1.

Tak 1.polčas ti doplním, St.Pauli bolo o dosť lepšie a malo hromadu pološancí, ale aj veľkých šancí. Hostia boli takmer bezzubí....

Reagovat
OnderCZ

Díky. Takže, když to dáme dohromady, tak se dá brát, že ta výhra St. Pauli bude celkem zasloužená.

Reagovat
smazaný uživatel

Podľa priebehu zápasu určite. Po dnešnej výhre krásne 3.miesto v tabuľke. Čakal som po dianí v letnej príprave zlepšenie, ale až takto vysoko som nečakal že budú.

Reagovat
TonCZek

Reagovat
stas87

Amin Younes dnes zvysil na priebeznych 2:0 za rezervu Ajaxu. Vyhrali 4:1,snad ho uvidime casom v acku.

Reagovat
smazaný uživatel

Ako ja som v šoku, že on je tam v B-čku... mal zranenie počas leta?

Reagovat
stas87

Nie som si isty,ale uz ked tam prichadzal nebol fit uplne.

Reagovat
OnderCZ

Taky mě to udivilo. Hodně mě zaujal na letošním Euru U21, dál jsem ani nesledoval, kam šel dál. Tak mě teď překvapilo, že je jen v béčku Ajaxu.

Reagovat
smazaný uživatel

Práve som našiel na transfermarkte, že mal zranenie od konca júla prakticky do konca septembra. Takže to zrejme bude dôvod, teraz ho asi dávajú rozohrávať sa v rezerve. Inak dnes za Jong Ajax nastúpil aj Černý a odohral celý zápas, taktiež Sanogo z Arsenalu hral v základe, alebo Serero (reprezentant JAR). Slušný menoslov na rezervu.

Reagovat
smazaný uživatel

*do konca augusta, čiže 1 mesiac bol out.

Reagovat
smazaný uživatel

jo, byl zranenej, taky se na neho tesim

Reagovat
smazaný uživatel

Super článek

Jen škoda, že tam není více rozepsáno, jaké kroky podnikal k tomu, aby chodilo více lidí, tak jako je třeba psáno s tou soutěží o BMW. Samozřejmě, že to hlavní je dobrý fotbal, zajímaví hráči a dobré výsledky, ale jak přilákat lidi na stadion, když pomineme tyto tři věci?

Reagovat
smazaný uživatel

Veľmi dobrý dotaz, tiež by ma to zaujímalo, aké konkrétne marketingové kroky sa tam udiali a či ich potom nekopírovali v iných kluboch. Či vlastne Heidel neprišiel v tej dobe s niečím novým.

Reagovat
smazaný uživatel

V tom marketingu je to ta specifické, že některé věci se nedají přenášet a jsou těžko kopírovatelné. Nevěřím tomu, že mohou pomoci jen klasické PR akce, o které se v této době pokouší kde kdo a přitom to "skoro" na nikoho nepůsobí, jelikož jsme všemi možnými akcemi přehlceni.

I když jak on začínal, tak přeci jen byla jiná doba, tak kdo ví, jak na to šel, co měl vše v plánu apod. Tenhle ten marketing okolo by mě moc zajímal.

Hlavně vůbec nedokážu pochopit, jak jej v dnešní době stále klubů, tedy hlavně u nás, přehlíží a ani se pořádně o nic nesnaží a potom jsou takové návštěvy, jaké jsou. Žádná interakce s fanoušky, maximálně nějaké kopírování od druhých a klasické PR akce, ale nějaké propojení s daným městem, klubem a regionem, hráči a fanoušky žádná.

Reagovat
smazaný uživatel

Ach to si mi chytil chrobáka v hlave teraz....tiež som nemôžem pochopiť, ako v dnešnej dobe môžu kluby ignorovať marketing, komunikáciu s fanúšikmi, aktívnejšiu prácu cez sociálne siete a média. To sú veci, ktoré dnes posúvajú kluby hore a na ktorých stojí ich progress. Vo väčších kluboch to má dokonca veľký význam čo sa týka príjmov klubu - keď si na týchto akciách kluby propagujú svoje produkty ako permanentky, vstupenky, dresy, suveníry, prípadne iné produkty.

Reagovat
smazaný uživatel

A zabudol som doplniť, že tých klubov ignorujúcich tieto možnosti je u nás stále hromada. Pritom to chce často len myšlienku, trošku snahy a minimálne náklady.

Reagovat
smazaný uživatel

Myšlenku to určitě chce, ale podle mě k tomu vytvořit si vůbec nějaký plán, jak budu s fanoušky komunikovat a to dlouhodobě a podle toho, o jaký klub z jakého města a s jakými fanoušky. Takový Baník třeba může zvolit podle svého kraje ráznější komunikaci směrem ven než třeba Slovácko, kde naopak ten kraj, to celkové okolí je takové pohostinné.

Poté už to chce prostě jen nějaké procesy a podle nich se řídit. Když se v marketingu vystřídá člověk, tak ten by neměl přinést opět zcela něco nového, ale chytnou se toho, na co jsou fanoušci zvyklí (samozřejmě pokud to funguje).

A jak říkáš, tak využívat všechny možnosti dnešní doby. Mě přijde, jak kdyby si lidi od fotbalu neuvědomovali, že kromě fotbalu je tady nejen dalších 10 sportů, ale dalších 100 věcí, co člověk může místo toho, aby na ten fotbal šel dělat. Že by se mělo uvažovat, jak ho tam nalákat a proč. Že toho člověka tam musí něco táhnout, že tam něco zažije, že tam potká známé lidi apod. Přijde mi to, že ti lidi od fotbalu, kteří tam jsou už roky žijí v tom, že prostě je to fotbal a na ten vždy někdo přijde a když přijde o 200 lidí méně, tak to nevadí, my to stejně ani moc nehrajeme pro lidi a jsme vlastně i rádi, když je ta méně lidí, protože nejsou problémy s fanoušky apod.

Reagovat
stas87

O tomto som zasa tolko veci nenasiel.Heidel ale pochadza z Mainzu a chape mentalitu ludi co tam ziju,mozno sa tymto smerom vydal a uspel.Uz len tej jeho vstup nebo lahky kedze sa klub potacal na spodku 2.BL a od padu do tretej ligy nebolo daleko a prist v polovici 90.rokoch s prevratnou novinkou zrejme dost dobre ani neslo.Ja myslim,ze sa zacal hrat dobry futbal a boli vysledky,je to ale len moj odhad.

Reagovat
smazaný uživatel

I tak díky

Reagovat
Talker

Stas se očividně nudil... Ale skvělý článek, sice jsem ho musel číst na 3x, ale bylo to výborný

Jinak otázka k závěru - těch 260 milionů na 10 let za marketingová práva je hodně v porovnání s konkurencí? A co všechno teď patří té společnosti k zastupování?

Protože může klidně přijít podobný finanční boom v Bundeslize jako v PL a klidně se mohou ty zisky během pár let zdvojnásobit. A v tu chvíli by to moc ideální nebylo.

Reagovat
db18

Týká se to jen prodeje reklamních prostorů na stadionu a hledání reklamních partnerů (do toho teda spadá i hlavní sponzor, ale toho Mainz získal těsně před podpisem smlouvy) - Köln má podobnou dohodu na vyšší částku, ale ta se bude krátit v případě, že spadnou z ligy, u FSV by to asi mělo zůstat stejné, to porovnání s ostatními kluby ale nemůžu najít, protože často se dá najít jen částka za reklamu na dresu.

...jinak v případě, že nastane ten boom, tak Mainz získá určité procento z toho, co ta firma vydělá nad zmíněných 25 mil. € (ono už jenom kvůli inflaci je těch 5 mil. € na delší dobu poměrně slabý polštář, ale neměli by mít potíže jako Bayer nebo Werder, když nemohli sehnat sponzora na triko)

Reagovat
Rudnevs

Myslím že Kömmerling je sponzor ktorý nemá problém zo štátom a dáva celkom dosť. Kolín uz asi 9 rokov nemenil hlavného sponzora a ani sponzora štadióna. Aké mal inak problémy Bayer lebo som niekde čítal že sa chcu osamostatniť od Bayeru lebo im vyberá zlých sponzorov. Problém nájsť sponzora mal napr. Frankfurt, Nürnberg a tento rok aj Hertha

Reagovat
stas87

Predne je treba poznamenat,ze Infront si najprv o klubu zistoval fakt vela veci,napriklad sucasnu ekonomicku situaciu,podlznosti z minulosti a este dalsie veci.Prave toto je Heidelovo a nie len jeho,najväcsie vitazstvo.Jedine dlzoby co maju,je splacanie stadiona,inak ten klub stoji na zdravych nohach.Werder ma kostlivcov v skrini a nebude sam,kozli mali velke a stale este maju nejake dlzoby.Poblemom obecne v BL je,ze tie timy co patri do priemeru ci podpriemeru nezarabaju tolko a upadaju do dlzob.Ja som toto do hlbky neskumal,mozno niekedy v buducnosti na to narazim a trosku to rozpisem v dalsom clanku. Tato zmluva je myslim v Nemecku ojedinela a Mainz moze posluzit ako prva vlastovka.

Reagovat
smazaný uživatel

Veľmi dobré články čo sa týka ekonomického hľadiska klubov nájdeš v tejto sérií analýz: http://www.sportschau.de/fussball/allgemein/fussball-und-finanzen-alle-artikel100.html

Možno to niekedy do budúcna využiješ ak si to už neobjavil. Raz som tu hádzal odkaz práve na tú analýzu Dynama Dresden, to je celkom čerstvá vecička.

Reagovat
stas87

Vdaka,toto nepoznam. Aj ked pri preklade bude trosku problem,odbornych veci tam je dost.

Reagovat
kubys

Co je divného na tom, že nový stadion je mimo město?

Reagovat
stas87

Tak ta poloha je fakt daleko od civilizacie a okolo teba ziadna zastavba,len role. To mi nepride prave esteticke.

Reagovat
kubys

Vždyť to je nějakých 200-300m od prvních baráků (aspoň podle google maps), podle mě nic strašnýho, Allianz Arena taky byla postavena mimo, Rhein-Neckar Arena, WWK Arena je sice blíž nějaký budově, ale taky má vedle sebe pole. Podle mě v pohodě, nevím, no.

Reagovat
stas87

Lenze u AA mas aspon nejaku väcsiu plochu,parkovisko,vedie tam betonova cesta k nadrazke..a tu mas male parkovisko a okolo teba nic,skratka cudne. Ked sa potom okolo stadiona nieco este postavi,nebude to tak nezvycajne ako teraz.

Reagovat
stas87

A este jedno podakovanie-dakujem db18 o podrobne vysvetlenie s tou sponzorskou zmluvou.Tam som nevedel,ze dostali podpisovy bonus 10 mega a ze mozu vetovat hlavneho sponzora,diky.

Reagovat
smazaný uživatel

Jako zajimave tema i nektere veci, ale zaprve se mi nelibi, ze se neustale skace z jednoho obdobi do druheho a zase se vraci zpatky, ten kdo nema prehled, jako ja, si musi v tech odstavcich vracet zpatky, aby pochopil, kdy a co se vlastne stalo, nema to zadnou posloupnost, jednou o soucasnosti, pak dalsi odstavec o minulosti, dalsi zase jinde pak zase atd.. hrozne zmateny.

Prvni dva odstavce pro me vubec nedavaji smysl, clanek je o Mainzu, v prvnich odstavcich se pise o Augsburgu a jeste se pise, ze je to ojedinely

A pak jsem jeste nepobral " To, jak je po deseti letech klub vnímán nejen ve svém okolí ale i na celostátní úrovni, momentálně trápí vedení. V současnosti již zřejmě nebudou možné přestupy směrem ven za 600 tisíc euro, klub by rád prodával za částku pěti milionu, což je poměrně ambiciózní plán, ale určitě ne nereálný."

To je jako trapi, ze misto 600 tisic, budou dostavat 5 milionu?

Ale jinak slusny, jen zapracovat na tom, aby to davalo smysl, co se casove posloupnosti tyce. Takze vic podobnych clanku, jak se rika - Üben maht Meister.

Reagovat
stas87

To si asi uz treti ci stvrty clovek co mi to povedal ci napisal.Ja som sa predne chcel vyvarovat toho,pisat tam stale rocnik 96/97 ci sezona 97/98 som nechcel.Ale kritiku beriem,mohol som to napisat lepsie a prehladnejsie.

No ojedinely uspech to podla mna je a bude.Financie ktore dostava ta spicka za CL ci timy ktore maju silne zazemie svoje pozicie nepusti a dalej sa otvori tie noznice medzi spickou a priemerom.Okrem FCA,SCF a FSV si zahrali pohary len v Berline a Frankfurte a ta zmena,kde do poharov pojde siedmy tim ligy pokial budu mat finalisti istu ucast v europe je sice fajn,no na to jedno pripadne miesto bude aspirantov takych 6-7 a pochybujem ze by to pravidelne zobral jeden tim.

Ten odstavec co si vypichol je strasidelny. To som nezvladol.

Reagovat
smazaný uživatel

O to ani nejde, jestli ojedinely, nebo ne. Jde mi jen o to, ze ty prvni dva odstavce, se mi vubec nehodi k tomu clanku, Z prvnich dvou odstavcu jsem mel pocit, ze ten clanek je o Augsburgu a ne o Mainzu.

Reagovat
jv

...to je možná taky tím, že první tři odstavce byly původně jeden.

Reagovat
Rišan

Naprosto nadstandardní informace nejen o jednom malém německém klubu, ale o celém německém fotbalu a německé mentalitě obecně. Článek je zřejmě převzat z německých zdrojů, což je logické. Chybí mi jen podobná důkladnější informace o našich klubech, ale to si snad nikdo netroufne, aby neskončil někde u soudu či ještě hůř.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele