Ligový pohár: památné výhry outsiderů

26.10.2010, 09:16
Profily, historie
Carling Cup je mnohými považován za zbytečnou soutěž, jež by mohla být zrušena. Tento ročník je atraktivní alespoň z toho hlediska, že v osmifinále hrají třetiligový Brentford a čtvrtiligový Northampton Town. V historii najdeme hned několik úspěchů týmů z nižších soutěží.

Posledním neprvoligovým týmem, kterému se podařilo ligový pohár vyhrát, byl Sheffield Wednesday v roce 1991. Od té doby se ve finále ukázaly ještě čtyři druholigové kluby − Bolton Wanderers, Middlesbrough, Tranmere Rovers a Birmingham City. Větší úspěchy si týmy z nižších soutěží připsaly v začátcích ligového poháru, založeného roku 1961. Tehdy se však některé prvoligové kluby do této soutěže vůbec nepřihlásily, protože nezaručovala účast v evropském poháru.

Hned druhý ročník vyhrál druholigový Norwich City. Jeho soupeřem bylo Rochdale, jež je jediným týmem ze čtvrté ligy, jemuž se podařilo postoupit do finále ligového poháru. Ke konci 60. se zadařilo hned dvěma třetiligovým celkům. V roce 1967 porazili Queens Park Rangers poměrem 3−2 West Bromwich Albion. O dva roku později šokoval Swindon Town výhrou 3−1 nad Arsenalem, jenž byl oslaben kvůli chřipkové nákaze v týmu. Zápas se navíc hrál na příšerném terénu ve Wembley, kde se o týden dříve konala přehlídka koní.



Výčet neprovoligových vítězů uzavírá Aston Villa z roku 1975, která ve stejné sezoně vyhrála druhou ligu. Cesta do finále je dlouhá, fotbaloví trpaslíci tak mají větší šanci zviditelnit se v jednotlivých utkáních, na něž se nyní zaměříme:

1974−75: CHESTER CITY 3−0 LEEDS UNITED
Semifinálová skladba tohoto tohoto ročníku byla velmi zajímavá. Druholigová trojice Aston Villa, Norwich City a Manchester United, která si ve stejné sezoně vybojovala postup mezi elitu, byla doplněna týmem Chester City ze čtvrté nejvyšší soutěže. Tomu se také podařilo postoupit o soutěž výše, kromě toho si připsal památnou cestu pohárem. Dokázal porazit jednoznačným poměrem Leeds United, mistra první ligy, který byl na cestě do finále Poháru mistrů evropských zemí. Aby toho nebylo málo, ve čtvrtfinále vyhrál nad Newcastlem United. Chester City dokázala zastavit až Aston Villa v semifinálovém dvojutkání poměrem 5−4.

Tento klub v posledních letech provázely vážné finanční problémy, jež vyústily v jeho zánik na začátku tohoto roku. Nástupcem Chesteru City je nový klub Chester FC, založený a vlastněný fanoušky. Tým zůstal na Deva Stadium, jehož zvláštností je poloha přímo na hranici s Walesem.

1995−96: MANCHESTER UNITED 0−3 YORK CITY
Sir Alex Ferguson musel před patnácti lety překousnout nepříjemnou domácí prohru s třetiligovým celkem. Skotský manažer šetřil několik opor, ale stejně v základní sestavě nastoupili hráči jako Pallister, Irwin, Phil Neville, McClair, Beckham a Giggs. Hosté se ujali vedení z penalty, po vyloučení Pata McGibbona přidali další dvě branky. Nejznámějším hráčem z týmu soupeře byl brankář Dean Kiely. V tomto ročníku se hrálo kolo na dva zápasy, Manchester United v Yorku vyhrál 3−1, dvakrát se trefil Paul Scholes, ale na postup do třetího kola poháru tento výsledek nestačil.

Manchesteru United se nedařilo ani v Poháru UEFA, z kterého jej vyřadil Rotor Volgograd. Nakonec to nemuselo Red Devils příliš mrzet, protože se na konci sezony radovali ze zisku FA Cupu a výhry v Premier League. York City v následující sezoně dokázal vyřadit v ligovém poháru také Everton. Po remíze 1−1 na Goodison Parku dokázal na svém stadionu soupeře z Premier League porazit 3−2. Klub z Yorkshire si prošel finanční krizí, jež ovlinila výsledky na hřišti. V roce 2004 sestoupil do páté nejvyšší souteže, kde hraje dodnes.

2005−06: GRIMSBY TOWN 1−0 TOTTENHAM HOTSPUR
Grimsby Town dokázalo v roce 2001 vyhrát na Anfield Road 2−1 a vyřadit tak obhájce trofeje ze soutěže. Rozhodující branku vstřelil Phillip Jevons, fanda Liverpoolu a bývalý hráč Evertonu. The Mariners byli v té době druholigovým týmem, proto je z hlediska překvapení zajímavější jejich výhra nad Tottenhamem. Grimsby Town v roce 2005 hrálo až čtvrtou nejvyšší soutěž, navíc Spurs nastoupili v silné sestavě. O vítězství domácích rozhodl minutu před koncem trefou z voleje Kamudimba Kalala. Grimsby v obou případech vypadlo v následujícím kole poháru. Postupný pád klubu byl završen v roce 2010 sestupem do 5. ligy.



2005−06: DONCASTER ROVERS 3−0 ASTON VILLA
Doncaster Rovers hraje už třetím rokem v Championship, v roce 2005 však byl ještě týmem z League One, tedy třetí nejvyšší soutěže. Aston Villa nastoupila v nejsilnější možné sestavě, přesto ji domácí jasně přehráli a zvítězili třígólovým rozdílem. David O'Leary nebyl v té době příliš oblíbený mezi některými fanoušky, po otřesném výkonu v tomto zápase se proti němu obrátilo mnoho dalších. Irský manažer po sezoně ve funkci skončil, Aston Villa totiž nehrála v lize o moc lépe a skončila až na 16. místě. Do Doncasteru v následujícím kole zavítal Arsenal, po výsledku 2−2 následoval penaltový rozstřel, v němž byl úspěšnější tým z Premier League. O'Leary se po čtyřleté pauze vrátil na lavičku, zlákala ho nabídka klubu Al-Ahli ze Spojených arabských emirátů.



2006−07: SOUTHEND UNITED 1−0 MANCHESTER UNITED
Překvapivé vítězství druholigového Southendu nad Manchesterem United zařídil povedenou trefou z přímého kopu Freddy Eastwood, romský fotbalista žijící v karavanu. Výhra byla o to cennější, že za Red Devils nastoupili Rooney a Ronaldo. Southend si sice připsal skvělý výsledek, ale jinak neprožíval v Championship povedený ročník a nakonec sestoupil. V současnosti hraje až ve čtvrté nejvyšší soutěži. Manchester United v následujícím ročníku vypadl z Carling Cupu po domácí prohře s Coventry 0−2. Proti mistrovi Premier League, jenž nastoupil v oslabené sestavě, se dvakrát trefil maltský útočník Mifsud.

Autor: Martin Hájek

Komentáře (310)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele