Konferenční liga - souhrn prvních zápasů čtvrtfinále

13.04.2023, 20:46, aktualizováno 13.04.2023, 22:53
Komentáře a souhrny
Giacomo Bonaventura (© AFP)
West Ham se sice do poločasu ujal vedení, nakonec o něj ovšem po přestávce přišel. Domů si tak z Gentu odvezl do odvety čtvrtfinále remízu. Fiorentina ukázala, že v Konferenční lize se jí letos moc dobře daří, a venku jasně smetla Lech. Belgicko-nizozemský souboj vyšel lépe Anderlechtu, který skolil Alkmaar, Basilej remizovala doma s Nice. O čtyři branky se ve Švýcarsku postarali dva střelci, na domácí straně to byl Amdouni, na té hostující pak Moffi...

RSC Anderlecht - AZ Alkmaar 2:0

13.04.2023 21:00

Góly: 22. Michael Murillo, 70. Majeed Ashimeru

Anderlechtu se sice příliš nedaří na ligové scéně a jen těžko bude bojovat o nejvyšší příčky, ovšem v Evropě letos zažívá pohádkovou sezónu a nyní v prvním čtvrtfinálovém utkání Konferenční ligy udělal výrazný krok do semifinále, jelikož konkurenční Alkmaar porazil 2:0. Díky tomuto úspěchu protáhl svou sérii bez porážky už na sedm utkání za sebou, AZ naopak neuspělo počtvrté v řadě a vytoužené semifinále se mu naopak přeci jen vzdálilo.

Čtvrteční utkání nebylo z diváckého pohledu příliš atraktivní a po celou bodu spíše převažovala taktická stránka. Belgický vyzyvatel však hrál s o něco větším sebevědomím a hned svou první větší možnost v polovině úvodního dějství přetavil ve vedoucí gól. Po akci na pravé straně odcentroval před branku Dreyer a rozběhnutý Michael Murillo od pravého rohu brankového území pokořil hlavou bezmocného brankáře Ryana.

AZ se po změně stran snažilo změnit svůj styl a vůbec poprvé se dostalo do slušné možnosti ve 48. minutě. Řecký kanonýr Pavlidis předvedl samostatnou akci po pravé straně a následně mířil ke vzdálenější tyči, jenomže gólman Verbruggen byl pozorný a jeho tvrdou ránu odvrátil do bezpečí. Hosté si vytvořili svou největší možnost tohoto střetnutí krátce po odehrané hodině.

Kerkez stihl na hrací ploše dlouhý pas Beukemy a poté ve skluzu předložil míč pro zcela osamoceného Mijnanse, jehož volej zaplachtil těsně nad břevno. Domácí výběr zvýšil svůj náskok v 70. minutě. Druhou uklidňující trefu přidal pětadvacetiletý ghanský záložník Majeed Ashimeru, který si výtečně zpracoval pas Amuzua z levého křídla a z hranice pokutového území nekompromisně zavěsil k pravé konstrukci.

Více informací k zápasu

FC Basilej - OGC Nice 2:2

13.04.2023 21:00

Góly: 26. Zeki Amdouni (pen.), 71. Zeki Amdouni - 38. Terem Moffi, 45+1. Terem Moffi

Ve zřejmě spravedlivou remízu vyústil první zápas čtvrtfinále Konferenční ligy mezi Basilejí a Nice. Především se pak nesl v režii dvou útočníků, a to Zekiho Amdouniho, který domácí z proměněné penalty posadil na koně, aby po obrátce zařizoval nerozhodný výsledek. Za hosty se dvakrát prosadil Terem Moffi, jenž úřadoval v závěru první půle, podruhé přitom svěťácky.

První jakousi pološanci si vytvořilo Nice ve 14. minutě, to když centr od pravé lajny do šestnáctky vyprodukoval Rosario, Laborde se dostal k hlavičce, jenže nebyl v úplně ideálním postavení, a tak stěží mohl představovat větší nebezpečí pro brankáře Hitze. Ve 23. minutě přišel na řadu na opačné straně daleko důležitější moment. Ndoye unikl za soupeřovu obranu, ve vápně do něj zezadu drcnul pozdě se vracející Todibo a sudí Nyberg nařídil pokutový kop. K němu se postavil Amdouni, který zamířil účelně a chytře doprostřed brány.

Nice se pochopitelně pokoušelo najít cestu za srovnáním stavu, ve 29. minutě se v pokutovém území objevil ve velké tutovce Thuram, trestuhodně ovšem netrefil kýžené zařízení. Závěr první půle každopádně OGC vyšel parádně, a nejenže opravdu úspěšně odpovědělo na Amdouniho úvodní přesný zásah, dokonce se ještě stačilo ujmout vedení.

U všeho podstatného byl přitom Moffi, nová zimní posila klubu od Azurového pobřeží z Lorientu. Nejprve se ve 38. minutě ve skluzu neprosadil z blízkosti Laborde, trefil totiž pouze bránícího Adamse, od něj se nicméně balón odrazil k nigerijskému forvardovi, který již pohotově zacílil. A v první minutě nastavení prvního dějství udeřil Moffi podruhé, jeho excelentní nůžky po pasu zleva od Labordeho přitom bezpochyby budou kandidovat na nejpohlednější trefu minimálně tohoto celého čtvrtfinále.

V 53. minutě se pokoušel Moffi zapsat dokonce hattrick, je ale nutno podotknout, že jeho střelba v tomto případě postrádala snad všechny atributy, jež k možnému sukcesu potřeboval. Obecně hosté hlídali těsný náskok bez větších potíží, přesto ho na své straně ve finále neudrželi.

V 70. minutě Basilej založila poněkud nenápadnou akci, o to tvrději každopádně francouzský soubor možná tenhle moment zabolel. I Amdouni se zapsal do gólových statistik podruhé, výtečný pas zprava na něj totiž k hranici brankového území vyprodukoval Lang. Nejistě si počínal hlavně Todibo, hříšník, jenž způsobil penaltu. Jaksi totiž neodhadl směr letu míče a v poslední fázi souboje ho nešikovně podskočil.

Více informací k zápasu

Lech Poznań - ACF Fiorentina 1:4

13.04.2023 21:00

Góly: 20. Kristoffer Velde - 4. Arthur Cabral, 41. Nicolás González, 58. Giacomo Bonaventura, 63. Jonathan Ikoné

Možná až nečekaně snadno uzmula Fiorentina ve čtvrtfinále Konferenční ligy výhru na půdě Lechu. Tomu se dařilo se soupeřem držet krok většinu prvního poločasu, poté se však hlavně jeho defenzivní činnost stala velmi slabým místem, kterého hosté náležitě využili. V odvetě tak Fialkám bude stačit pouze výrazně nepokazit a dočkají se účasti mezi čtyřkou nejlepších.

I Gigliati vstoupili do utkání hodně zostra a v podstatě jasně potvrdili, že střelecky se jim v této soutěži letos náramně daří. Už ve 4. minutě se poprvé třepotala síť za domácím brankářem Bednarkem, který, nutno podotknout, obecně nepůsobil nejjistěji. González si od pravé strany seběhl blíže do středu hřiště, odtud levačkou technicky vypálil na vzdálenější tyčku, míč každopádně k jeho smůle narazil pouze do brankové konstrukce. Vadit mu to ovšem ve finále tolik nemuselo, k odražené meruně se totiž dostal zavčasu Arthur Cabral, jenž i z těžkého úhlu procpal balón za brankovou čáru.

Odpověď každopádně Lech našel poměrně záhy, konkrétně ve 20. minutě. Ishak ve vápně sklepl míč dozadu pro Veldeho, jeho skandinávský kolega se s ničím nemazal a z haflvoleje jakousi šajtlí zakončil, přičemž gólman Terracciano na tuhle dělovku zkrátka nedosáhnul. Sice si ve vzduchu za rezultující pumelicí poskočil, ve finále ale vážně neměl absolutně žádný nárok.

Jenže tenhle moment byl nadobro tím jediným, který domácí příznivce potěšil. Fiorentina totiž následně přidala další tři přesné zásahy, dění v Poznani měl prostě italský celek jasně pod svou kontrolou. Krátce před obrátkou jí vrátil těsný náskok González, jenž na zadní tyčce předskočil bránícího Pedra Rebocha. A po pasu zleva od Biraghiho umístil svou hlavičku tak, že se balón odrazil od země a zaplul, leč pomalu, avšak napevno, za poněkud krkolomně zasahujícího Bednarka.

Jestliže o poločasové přestávce střádal polský soubor plán na další vyrovnání, pak už úvodní zhruba čtvrthodina druhého dějství ukázala, že jeho protivník další dramatizaci nechce připustit. V 58. minutě se postaral o svůj třetí gól, to když Ikoné ještě přes blokujícího Pedra Rebocha nedokázal zacílit, avšak Francouzův spoluhráč Bonaventura už ano, a ze druhé vlny sbíhající si propálil vše, co mu stálo v cestě.

Definitivní úpravu skóre posléze podnikl v 63. minutě střídající Ikoné, který se tak přece dočkal zápisu na listině střelců. Milenkovič mu přihrál ke středovému kruhu, Ikoné se pak ničeho nebál a podnikl středem pole dlouhý průnik, poněvadž se před ním objevilo poměrně dost prostoru, a to až za pokutový oblouk. Odtud se rozhodl levačkou zakončit po zemi, a i když jeho pokus nebyl nejprudší, zapadl do spodního rohu branky za pozdě reagujícího Bednarka.

Více informací k zápasu

KAA Gent - West Ham United 1:1

13.04.2023 18:45

Góly: 56. Hugo Cuypers - 45+3. Danny Ings

Gent doma sice po první půli s anglickým West Hamem prohrával, když se jako první trefil Danny Ings, ale nevzdal se. Odměnou mu bylo vyrovnání, o které se deset minut po změně stran postaral Hugo Cuypers. Domácí navíc málem otočili skóre, jenže Orbánovu akci zhatilo břevno.

Gent má za sebou dlouhou cestu celou soutěží Konferenční ligy a dnes narazil na dalšího tuhého soupeře - anglický West Ham, který touto frontou prochází bez větších potíží. V základní sestavě United se objevil obránce Coufal, Souček začal jen na lavičce. A jen v roli náhradníka sledoval, jak se domácí od úvodu snaží vymyslet něco kreativního. V prvních minutách je však často trápila nepřesnost, která obranu Angličanům dost usnadňovala.

Angličané zkoušeli zaskočit soupeře dlouhými nákopy, jenže ani jejich úsilí se nepotkávalo s úspěchem. To vše platilo až do konce první půle. Nejprve se Nayef Aguerd prodral k zakončení a dokázal dopravit míč do sítě, jenže sudí u VARu správně odhalili, že si pomohl rukou. Gól tedy uznat nemohli. Přesto se United dokázali prosadit regulérně. Ve třetí minutě nastavení Jarrod Bowen parádně našel spoluhráče Dannyho Ingse a kanonýr jeho kvalit už si poradil. Tentokrát se o ofsajd nejednalo a gól platil.

Pro Gent to byla dosti nepříjemná situace, ale naštěstí se belgický celek nesložil jako domeček z karet. Místo toho se pokusil hrát aktivnější fotbal a vyplatilo se mu to. Ze druhé poloviny utkání bylo ukrojeno jen pouhých jedenáct minut, když Alessio Castro-Montes krásnou individuální akcí překonal dvojici statických obránců a posunul míč do vápna na Huga Cuyperse. Ten si potáhl balon vápnem a napálil ho přesně mimo dosah brankáře Aréoly - 1:1.

A to nemuselo být všechno. Osm minut před koncem utkání málem chytal hostující příznivce pokus o infarkt, když mladý útočník Gift Orbán dostal míč pod kontrolu a polonůžkami napálil jen břevno! Byla by to krásná branka, která by rozhodně přispěla k dramatičtější odvetě v Anglii, scházelo mu ovšem víc štěstí.

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Tribuna gauč

Cuf krásný aut

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele