Konferenční liga - preview prvních zápasů čtvrtfinále

13.04.2023, 09:19
Previews
Giacomo Bonaventura (© AFP)

Do akce jde i zbylá osmička Konferenční ligy a ve hře stále zůstávají dva kluby z Belgie - Gent hraje doma s West Hamem, Anderlecht nastoupí proti Alkmaaru. Basilej poměří síly s Nice, Fiorentina se představí v Polsku.

KAA Gent - West Ham United

čtvrtek 18:45

West Ham United se ve čtvrtek vydá do Belgie, kde se utká s Gentem v rámci prvního zápasu čtvrtfinále Evropské konferenční ligy. "Kladiváři" se do této fáze soutěže dostali díky postupu přes kyperský klub AEK Larnaka, Gent po výborném výkonu ve druhém zápase vyřadil turecký İstanbul Başakşehir.

Belgičané rozhodně nepatří k největším favoritům na zisk trofeje, ale po dominantním postupu přes İstanbul Başakşehir museli ostatní soupeři zpozorněli. Mladý útočník Gift Orban se zapsal do historie, když vstřelil nejrychlejší hattrick na evropské scéně, prosadil se totiž třikrát během pouhých 205 sekund. O pár chvil Hugo Cuypers krásným gólem zvýšil na rozdíl čtyř branek a o postupu Gentu do čtvrtfinále tak bylo takřka rozhodnuto. Svěřenci Heina Vanhaezebroucka si nedávno upevnili pozici i na domácí frontě, když z pěti zápasů nasbírali 13 bodů a posunuli se na čtvrtou příčku tabulky.

Zatímco většina základní sestavy Gentu je téměř jistá, otázka stále visí nad pozicí mezi třemi tyčemi, brankářská jednička Paul Nardi podává v belgické Jupiler Pro League skvělé výkony, a tak je možné, že mu dá Vanhaezebrouck přednost před Davym Roefem, který naopak obvykle dostává přednost v evropských soutěžích.

Židle se pod manažerem Davidem Moyesem v této sezóně kývala už několikrát, což je důsledek toho, že se Hammers namočili do boje o udržení v Premier League. V posledních zápasech však londýnský klub nachází ztracenou formu, když z minulých šesti utkání nasbíral deset bodů a vyšvihl se na čtrnáctou příčku, stále však má jen tříbodový náskok na osmnáctou pozici.

West Hamu se naopak daří v Konferenční lize. Základní skupinu Moyesovi svěřenci ovládli s naprosto čistým štítem, kdy z šesti utkání získali maximální počet osmnácti bodů a postoupili přímo do osmifinále třetí nejprestižnější evropské soutěže. V něm se střetli s kyperskou Larnakou a po výhře 2:0 v AEK Areně si užili i odvetný zápas doma na London Stadium. Po úvodní brance Scamaccy bylo o postupu víceméně rozhodnuto, v druhém poločase se navíc dvakrát prosadil Jarrod Bowen a na konečných 4:0 skóre v 65. minutě po přihrávce Tomáše Součka upravil mladíček Mubama.

Tentokrát však čeká West Ham daleko těžší protivník, do karet manažeru Moyesovi však hraje zdravotní stav jeho svěřenců, kdy by měl chybět jen italský útočník Scamacca.

KAA Gent - pravděpodobná sestava:
Roef - Castro-Montes, Okumu, Torunarigha - Samoise, Kums, Hong, Odjidja-Ofoe, Fofana - Orban, Cuypers

West Ham United - pravděpodobná sestava:
Areola - Coufal, Zouma, Ogbonna, Palmieri - Bowen, Souček, Rice, Fornals - Ings, Antonio

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.53 - 3.32 - 2.18

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

RSC Anderlecht - AZ Alkmaar

čtvrtek 21:00

Anderlecht nezažívá na ligové scéně úplně nejpovedenější sezónu a se svým účinkováním nemůže být spokojen, ovšem v evropských pohárech předvádí velmi dobré výkony a postoupil už do čtvrtfinále Konferenční ligy, kde přivítá konkurenční Alkmaar a určitě má šanci na účast v semifinále. Nizozemský výběr je považován za mírného favorita, ale v Bruselu ho nic jednoduchého nečeká.

AZ hladce prošlo základní skupinou a z prvního místa postoupilo přímo do osmifinále, ve kterém narazilo na italské Lazio a po dvou výhrách 2:1 se trochu překvapivě dostalo mezi osmičku nejlepších. Od té doby se mu však v Eredivisii nedaří, neboť ve třech zápasech vybojovalo jediný bod. Před pár dny nezvládlo utkání s konkurenční Spartou (0:1) a v tabulce zůstává na čtvrtém místě se čtyřiapadesáti body, před pátým Twente už je k tomu o pouhé tři body.

Belgický klub naopak poslední dobou zabral a v předchozích čtyřech ligových duelech získal solidních deset bodů, i když o víkendu pouze remizoval bez branek s Westerlem. Kvůli nevyrovnaným výkonům po celou sezónu se nachází až na devátém místě se šestačtyřiceti body a do evropských pohárů má poměrně daleko. V skupině KL skončil druhý s osmi body za suverénním West Hamem, v play-off o osmifinále zdolal po penaltovém rozstřelu bulharský Ludogorec a mezi šestnáctkou nejlepších senzačně vyřadil španělský Villarreal (1:1, 1:0).

Oba protivníci na sebe naposledy narazili v roce 2012 v 1. kole vyřazovací fáze Evropské ligy a úspěch slavil Alkmaar (shodné výhry 1:0). Domácí lodivod Brian Riemer postrádá Trebela s Verschaerenem. "V ideálním případě bychom chtěli doma vyhrát 3:0 nebo 4:0, nicméně dobře víme, že je to odvážný plán. Je pro nás výjimečné, že usilujeme o postup do semifinále, za žádných okolností nesmíme propadat panice," uvedl Riemer natěšeně.

Jeho protějšek Pascal Jansen nenasadí švédského špílmachra Karlssona, jistotu startu nemají ani Martins Indi, Westerveld, Dekker či De Wit. "Anderlecht je a ještě dlouho bude špičkový tým. V lize se mu sice tolik nedaří a zaznamenal mnoho ztrát, avšak z celkového pohledu je to velmi silný soupeř a my musíme být připraveni na všechno," prohlásil Jansen s opatrností v hlase.

RSC Anderlecht - pravděpodobná sestava:
Verbruggen - Murillo, Debast, Vertonghen, N'Diaye - Ashimeru, Diawara, Refaelov - Dreyer, Raman, Amuzu

AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Ryan - Sugawara, Goes, Hatzidiakos, Kerkez - Reijnders, Clasie - Odgaar, Mijnans, Mihailovič - Pavlidis

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.66 - 3.14 - 2.86

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

FC Basilej - OGC Nice

čtvrtek 21:00

Basilej ani Nice neprožívají ve svých domácích ligách povedenou sezonu. v Evropě je to ovšem jiná písnička. Oba týmy se již probojovaly do čtvrtfinále Evropské konferenční ligy, přičemž jeden z nich postoupí ještě dál. Podaří se to švýcarskému FCB, nebo francouzskému OGC?

Basilej hraje jeden z nejhorších ročníků švýcarské nejvyšší soutěže za dlouhé roky. Ještě před pár lety přitom kopané v alpské zemi jasně dominovala, poté ovšem přepustila žezlo bernským Young Boys a sama se aktuálně krčí až na šestém místě ligové tabulky. Nezdary z národní úrovně si však kompenzuje alespoň na mezinárodním poli. V EKL se "RotBlau" prokousali z druhého předkola až do čtvrtfinále. Co dělat měli především březnovém osmifinále soutěže, v němž předvedli velkolepý obrat na hřišti bratislavského Slovanu.

Hráči FCB však chtějí dojít ještě dál. "Bude to znovu velmi těžké. Do tohoto souboje nejdeme jako favorité, nicméně do každého zápasu jdeme s cílem zvítězit. Pro postup potřebujeme dva perfektní výkony," prohlásil trenér Basileje Heiko Vogel, jenž v průběhu sezony nahradil na lavičce odvolaného Alexandera Freie.

Také u Azurového pobřeží se na začátku tohoto kalendářního roku měnil kouč. Lucien Favre si během svého druhého angažmá na jihu Francie nevedl tak dobře jako při prvním pokusu, a tak žezlo v lednu přenechal Didieru Digardovi. Ten Nice viditelně pozvedl, jeho neporazitelnost na lavičce OGC ukončil až uplynulý víkend Paris Saint-Germain. "Orlice" za tu dobu vystoupaly z dolní poloviny tabulky Ligue 1 na uspokojivější deváté místo, zároveň zvládly též osmifinále EKL proti Sheriffu Tiraspol.

Na dalšího protivníka ze Švýcarska se Digard těší. "Ze zeměpisného hlediska to je nejlepší možný los. Je skvělé, že druhé utkání budeme hrát doma. Všechny týmy mají kvalitu, jakmile se dostanete do čtvrtfinále. Je fajn, že uvidíme některé bývalé hráče Nice," řekl lodivod OGC.

Digard narážel na skutečnost, že v Basileji působí obránce Andy Pelmard a útočník Dan Ndoye. Oba se na sever Švýcarska přestěhovali v roce 2021 právě z Azurového pobřeží. "V Nice hraje fotbal prim, fotbalová kultura je tam velmi živá. Pocházím přímo z města, takže pro mě to bude pochopitelně speciální duel," uvedl Pelmard.

FC Basilej - pravděpodobná sestava:
Hitz - Lang, Pelmard, Calafiori, López - Ndoye, Diouf, T. Xhaka, Amdouni - Fink, Zeqiri

OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Ndayishimiye, Todibo, Dante - Mendy, Ramsey, Boudaoui, Bard - Pépé, Moffi, Thuram

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.80 - 3.37 - 2.07

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Lech Poznań - ACF Fiorentina

čtvrtek 21:00

Lech v polské Poznani přivítá ve čtvrtek navečer italskou Fiorentinu a pokusí se zlomit jednu statistiku. Když se tyto kluby utkaly, tak zatím v obou případech vyhrál vždycky hostující celek. Povede se domácímu Lechu vylepšit negativní bilanci?

Polský celek měl poměrně snadný los, vždyť v minulém kole narazil na švédský klub Djurgården. A zrovna měl skvělou formu, svého soupeře zesměšnil celkově pěti vstřelenými góly a svou bránu naopak udržel nepoškozenou. I díky tomu se udržel na třetí příčce pomyslné tabulky nejlepších "střelců" Konferenční ligy. Lech dal totiž už 18 branek v tomto ročníku, lepší jsou v tomto ohledu jen West Ham United s devatenácti vstřelenými góly a právě Fiorentina (ta dokonce skórovala už šestadvacetkrát).

Na tenhle zajímavý výkon navíc svěřenci trenéra Johna van den Broma navázali solidními ligovými výkony. S Pogońem Szczecin sice Lech jen remizoval, ale chuť si spravil v minulém kole Ekstraklasy výhrou 2:0 nad konkurenční Wartou v poznaňském derby. Fialky z Toskánska však budou pro Lech velkou výzvou a trenér Van den Brom si toho je moc dobře vědom.

V předzápasovém rozhovoru pro stránky UEFA zmínil: "Fiorentina je skvělý tým, který chytil na jaře výtečnou formu. Vyhrává jeden duel za druhým a zejména jeho útočná produktivita je výborná. Bude to pro nás velmi náročné utkání, ale věřím, že s pomocí našich skvělých fanoušků můžeme soupeře potrápit. Slabá místa má prakticky každý protivník, jen je musíme umět využít."

Domácímu mužstvu bude chybět zraněný útočník Filip Szymczak a také vykartovaný Radoslaw Murawski. Fialky postrádají jen brankáře Salvatoreho Sirigua, jinak se ovšem útočník Luka Jović i obránce Nikola Milenković dali zdravotně dohromady.

Družina trenéra Vincenza Italiana si zatím vede velmi dobře a soutěží proplouvá až nečekaně snadno, což dokazuje její úchvatná střelecká bilance. Kromě toho na jaře začala Fiorentina šlapat konečně i v lize, kde se dlouho plácala u spodku tabulky. V minulém kole Serie A nicméně bylo trochu vidět, že se hráči soustředí spíš na poháry. A Spezia toho využila, s toskánským favoritem si připsala bod.

Lech Poznań - pravděpodobná sestava:
Bednarek - Pereira, Salamon, Milić, Rebocho - Karlström, Kvekveskiri - Skoras, Sousa, Velde - Ishak

ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Terracciano - Dodô, Milenković, Igor, Biraghi - Mandragora, Bonaventura, Amrabat - Ikoné, Cabral, González

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.94 - 3.77 - 1.74

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele