Konec jedné éry

22.05.2015, 21:46
Aktuality
Barcelonu v současnosti dělí pouhé dvě výhry od historického treblu. Vyzní tedy možná poněkud paradoxně, že zároveň definitivně uzavírá jednu kapitolu svých dějin. Přesto tomu tak je. Ve čtvrtek se totiž potvrdilo to, o čem si většina culés snažila namluvit, že se nikdy nestane - ze Ciudad Condal odchází Xavi Hernández.

Fandit fotbalovému klubu je zvláštní koníček. Jistě, pro některé je to zkrátka jen druh odpočinku. Stejně jako si jeden pustí v sobotu odpoledne film, jiný se podívá na fotbalový zápas. Jenže sem tam u někoho přeskočí jiskra a ze sledování fotbalu se stane něco víc. Nestačí vám se na fotbal dívat, za každou cenu si přejete, aby neustále vyhrával jeden konkrétní klub/tým. Vítězství tohoto týmu vnímáte jako svoje vítězství, jeho porážku jako svoje selhání. Často se jedná o klub vzdálený stovky či tisíce kilometrů, přesto s ním cítíte zvláštní sounáležitost. Ruku v ruce s tím se pak vytváří speciální pouto i k jednotlivým hráčům. Některé možná nemůžete vystát, některé uctíváte. A k některým máte onen familiární vztah jako ke starým známým, které znáte celý život. Barcelonští fanoušci znají "celý život" Xaviho.

Při svém odchodu neříká "sbohem", říká "na shledanou". Dokonce ani nekončí s fotbalem, pouze bude oblékat jiné barvy. Přesto se culés jen stěží zbaví pocitu, že o Xaviho přicházejí, že svým způsobem ztrácí přítele, kterého dobře znají již 17 let. V prvním týmu Barcelony totiž působí od roku 1998 (do klubu přišel dokonce již v roce 1991).

Poměrně krátce po svém příchodu do A týmu měl Xavi shodou okolností vyléčit smutek fanoušků způsobený odchodem jiné barcelonské legendy - Josepa Guardioly. Je to logické, oba původně hráli na podobné pozici, oba byli Katalánci a oba působili v Barçe již od dětství. Jenže nahradit Guardiolu zkrátka možné nebylo. Neustálé srovnávání vyvíjelo na Xaviho nepřiměřený tlak, každý jeho zápas, každý dotek s míčem byl ihned srovnáván s výkony rodáka ze Santpedor. A mnozí (vesměs novináři) o Xavim pochybovali. Podle některých byl pomalý a slabý, podle jiných byl úplně k ničemu. Co se tedy stalo, že o nějakých patnáct let později se Barcelona se slzou v oku loučí s hráčem, který má na kontě nejvíce zápasů (746) i trofejí v barcelonské historii? Nabízela by se odpověď, že se Xavi vypracoval, změnil svůj styl hry a díky tomu se prosadil. Bylo tomu však přesně naopak.

Ano, Xavi sice začal hrát více vepředu, než hrával Guardiola, jeho styl však zůstal nezměněn. Neustále hledat volné prostory a spoluhráče, určovat tempo hry, jako šachista vždy volit ten nejlepší možný tah, byť správnost volby nemusí být na první pohled zřejmá. Xavi nezměnil sebe, Xavi změnil fotbal. V době, kdy Barcelona s Xavim v sestavě vládla Evropě, se často řešilo, zda tento tým představuje jakousi odbočku z evoluce, či naopak hlavní proud, na který bude dále navázáno. Budoucnost odpoví, jisté však je, že bez Xaviho by hra Barcelony jakožto fotbalového vládce Evropy vypadala úplně jinak, hůře.

Těžko se bude ve fotbalové historii hledat hráč, který by natolik zhmotňoval způsob hry svého týmu a filozofii celého klubu. Chcete-li si představit klub FC Barcelona v lidské podobě, představíte si Xaviho. Můžete si vybavit zápasy z let 2008 - 2011, v nichž dechberoucím způsobem diktoval tempo hry v podstatě obou dvou týmů na trávníku, díky čemuž Barça předváděla jeden z nejlepších fotbalů, které kdy mohli fanoušci tohoto sportu spatřit. V nejlepších letech, pod Xaviho taktovkou, připomínal fotbal Barcelony spíše druh umění nežli pouze sportovní zážitek. Xavi přesně věděl, kdy zrychlit hru, kdy naopak průběh zápasu zklidnit, kdy roztáhnout obranu soupeře do šířky, kdy zapojit vlastní krajní

beky, kdy přenést hru na opačnou stranu hřiště. 21 fotbalistů na trávníku skákalo, jak Xavi pískal. Za celkem 24 let v barcelonském systému jakoby se fotbal založený na kontrole míče stal součástí Xaviho DNA. Jeho hra byla díky tomu bezchybná. Ať zvolil centr, přihrávku, střelu nebo (výjimečně) kličku, mohli jste se spolehnout, že šlo o nejlepší možné řešení. Jeden španělský novinář definoval Xaviho slovy: "Dejte mi míč a pohnu světem." Jakmile byl na hřišti a držel míč, Xavi skutečně celým fotbalovým světem hýbal.

Xaviho genialita byla nejvíce patrná ve chvíli, kdy na hřišti chyběl. Barcelona hrála najednou jinak. Nebylo snadné to popsat, nebylo možné tu změnu uchopit, přesto ji každý zpozoroval. Patrné to bylo dokonce i v úspěšné sezoně 2005/2006, kdy Xavi utrpěl těžké zranění kolena. Barcelona s Ronaldinhem tehdy slavila titul v Lize mistrů, ale propad v kvalitě hry při Xaviho absenci byl markantní. Zcela se z její hry vytratila ona lehkost, která jí byla po dva předcházející roky vlastní. A přitom se snažila hrát pořád stejně, jenže bez Xaviho to nešlo. To, co uměl, se nedalo naučit nikoho jiného.

Bylo by nesmyslné tvrdit, že za triumfy Barcelony stál jen Xavi. Je nezpochybnitelné, že v roce 2003 vrátil Barçe úsměv zejména Ronaldinho, úspěchy od roku 2008 by pro změnu byly nemyslitelné bez Guardioly a Lionela Messiho. Byl to však rodák z Terrassy, který zajišťoval, že Barça fungovala jako dobře namazaný stroj umožňující, aby jeho největší hvězdy zářily plným leskem. Blaugranas by byli úspěšní i bez Xaviho, zdaleka by však nedosáhli úspěchů v takovém množství a zejména takovým způsobem. Koneckonců španělská reprezentace v čele s Xavim vyhrála bez Ronaldinha i Messiho dvakrát Mistrovství Evropy a jednou Mistrovství světa...

Časy maestra Xaviho jsou však pomalu pryč. Jak už bylo řečeno, Barcelona má letos šanci zopakovat treble z roku 2008/2009, její hra se však (částečně) změnila. Ona absolutní dominance nad rivalem je pryč, sází se mnohem více na individuální kvality a sehranost Messiho, Neymara a Suáreze. Xavi už nefiguruje v nejsilnější jedenáctce Luise Enriqueho, už jej není tolik zapotřebí, přesto však, když se jako náhradník dostane na hřiště, opět dokáže převzít kontrolu nad děním. Pokud je Barcelona ve vedení, je nasazení Xaviho zpravidla nejlepší volbou. Zápas se náhle jakoby mávnutím kouzelného proutku změní, Barça ovládne střed hřiště a utkání se v klidu dohraje do vítězného konce.

Xavi tuto svou novou úlohu převzal s naprostou přirozeností a fanoušci začali věřit, že by v podobném postavení mohl působit ještě mnoho let (klub mu nabídl prodloužení smlouvy do roku 2018). Vnitřně však trpěl. Sám přiznal, že jen obtížně se smiřoval se skutečností, že už není součástí nejsilnější sestavy. Miluje fotbal a cítí, že si jej může ještě několik let naplno užívat, byť již ne na tak vysoké úrovni. Ostatně blízko odchodu byl již minulý rok, kdy jej nakonec k setrvání přemluvila především jeho matka, sama zapálená fanynka blaugranas. Jak uvedl na tiskové konferenci, tentokrát jí radši ani neřekl, že mu bylo nabídnuto prodloužení smlouvy, jinak by to měl u rodiny s odchodem ještě těžší.

Odložením odchodu Barceloně poskytl ideální příležitost rozloučit se se svým milovaným synem tak, jak se to z různých důvodů nepovedlo u jiných klubových legend. Jedna z největších obav Josepa Guardioly vždy byla, že odejde jako psanec, vypískaný vlastními fanoušky. Byla to nejspíše iracionální obava, neboť Guardiola byl natolik zbožňován, že snad jen přestupem do Realu Madrid by mohl o tuto přízeň fanoušků přijít. Přesto však tento strach způsobil, že se rozhodl ještě relativně mlád v roce 2001 Barcelonu opustit. Barcelona se nicméně tehdy zmítala v herní i institucionální krizi a Pep odešel bez toho, aby se v plné parádě rozloučil s naplněným stadionem, jak by si zasloužil a jak si vždy přál. Stojí za zmínku, že podobný strach se jej držel i jako trenéra, proto také prodlužoval smlouvu

Z roku na rok a nakonec opět odešel o něco dříve, než by si fanoušci přáli. Jeho trenérská rozlučka ovšem vynahradila jeho nevydařený odchod jako hráče.

Loni se s kariérou loučil kapitán Carles Puyol (u čehož Xavi na tiskové konferenci uronil nejednu slzu), zranění mu však znemožnilo rozlučku v pozici hráče, Barcelona navíc skončila bez titulu a bez oslav, během nichž by mohlo dojít ke skutečnému rozloučení s fanoušky. Barcelonskou kariéru před rokem ukončil také Victor Valdés, i on doplatil na zranění, navíc se sám rozhodl svou rozlučku omezit na tiskovou konferenci v půlce sezóny.

U Xaviho je naopak šance, že se rozloučí způsobem odpovídajícím jeho velikosti. Jako kapitán Barçu dovedl k 23. titulu ve španělské lize, o víkendu převezme mistrovský pohár a následně na Camp Nou dojde ke slavnostnímu ceremoniálu. A nezapomínejme, že ve hře jsou ještě další dvě trofeje...

Se Sergio Busquetsem a Leo Messim kdysi vtípkoval, že by chtěl vyhrát deset domácích lig a pět Lig mistrů. Nebyl daleko, ligových titulů má osm a za dva týdny se porve o svou čtvrtou ušatou trofej. Přičteme-li k tomu dva domácí poháry, šest španělských superpohárů, dva evropské superpoháry, dvě trofeje pro klubového mistra světa, dva tituly pro mistra Evropy a titul pro mistra světa spolu s titulem pro mistra světa do dvaceti let, získáme seznam, který obtížně hledá konkurenci. Jeho individuální úspěchy jsou neméně úctyhodné a není se co divit, že se Španělé vesměs shodují, že Xavi je nejlepší hráčem narozeným ve Španělsku.

V Barceloně a v celém Španělsku (v rámci možností dokonce i většinou fanoušků Realu Madrid) je však oblíbený i pro své chování mimo hřiště. Byl to právě on, který spolu s Ikerem Casillasem vždy řešil problémy, které vznikaly mezi hráči blaugranas a merengues a které mohly ohrozit výkony reprezentace. I díky tomu La Roja snad poprvé ve své historii fungovala jako skutečný tým a dosáhla díky tomu úspěchů, které se jí dříve vyhýbaly. Díky svému vystupování je Xavi fanoušky respektován jako jeden z nejinteligentnějších fotbalistů, kteří kdy běhali po španělských trávnících.

A Xaviho nástupce v Barçe? Zdá se, že se Barcelona poučila. Neprošli Mikel Arteta, Marc Crosas či Cesc Fabregas a v Ciudad Condal již oficiálního nástupce ani nehledají. I Xavi na závěrečné tiskovce upozornil, že přijde někdo jiný, kdo ovšem bude psát vlastní historii. A tak to má být. Stejně jako on nikdy nebyl novým Guardiolou, nikdy neuvidíme nového Xaviho. A ten starý nám bude velmi chybět...

Autor: Petr Kilian

Komentáře (402)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Guti z Realu byl lepší.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Al Capone

Když srovnám opravu to nejlepší co dokázal Guti předvést tak ano. Ale problém je ten, že Guti dokázal zahrát naprosto úžasně jenom hrstky zápasů v sezoně.

Reagovat
Spalovač šancí

lepší podavač míčů

Reagovat
valloire

Lepší než Guardiola jo? To jde?

Reagovat
Switchback

Klídek jo

Reagovat
Spalovač šancí

Nic proti Gutimu, kvalitní hráč to byl, ale v porovnání s Xavim je to prostě slabší odvar. Vždyť se ani pořádně neprosadil do repre (mj. právě přes Xaviho). Některé tvé rádoby provokativní komentáře jsou úplně mimo

Reagovat
valloire

mně šlo jenom o toho podavače míčů

Reagovat
smazaný uživatel

Ne. Jen neměl na rozdíl od Xaviho stabilní výkony.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

Tak měl používat stabilizátory ...

Reagovat
JM

Reagovat
smazaný uživatel

Trapas.

Reagovat
raduinho

Ty pičo stopněte už tyhle trolly

Reagovat
valloire

Fanda Liverpoolu má takovej názor, že byl Guti lepší. Ne fanda Realu, ale FCL...nemůže ho napsat proto, že ty máš jinej?

Reagovat
Leo Rekordman

ale hej,trollovia su len fandovia realu

Reagovat
fenixLFC

FCL? to je co za klub?

Reagovat
smazaný uživatel

nedělej ze sebe debila

Reagovat
fenixLFC

tak mi povedz co je FCL...FC Luzern

Reagovat
smazaný uživatel

boha tak baví se v jedný větě o liverpoolu, ale ty jako true fan liverpoolu budeš kopat, že napsal FCL místo LFC...že vás tyhle hry baví

Reagovat
smazaný uživatel

to je jedno snad čí je to fanda. jde o to že je to abnormálně trapné, protože každý ví, že je to blbost..... úplně to stejně jak napsat že lafata je daleko lepší než pelé

Reagovat
Leo Rekordman

ten urcite

Reagovat
smazaný uživatel

Konečně fanoušek Barcelony, co to uzná.

Reagovat
Leo Rekordman

ja som fanusik realu

Reagovat
smazaný uživatel

Nejsi.

Reagovat
smazaný uživatel

ako nemam rad momentalnu barcelonu ...ale toto si napisal strasnu hlupost:D ..od gutiho bol lepsi asi kazdy

Reagovat
smazaný uživatel

Ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
king23

Guti narozdíl od Xaviho nebyl pevným člínkem základu celu dobu svého působení. Ano, některé roky byl možná lepší, ale celkově určitě ne.

Reagovat
smazaný uživatel

To o Barceloně dost vypovídá.

Reagovat
smazaný uživatel

já vím že trolling, ale i ten by měl být na úrovni kurva

Reagovat
Josifek

Guti měl jednou za čas efektnější záblesky geniality, jinak jsou ale neporovnatelní.

Reagovat
smazaný uživatel

Krásnej článek

Reagovat
Manik...

Reagovat
REPLIKATOR

lepší manekýn

Reagovat
smazaný uživatel

na ty hovna co valil v rozhovorech nezapomenu

Reagovat
smazaný uživatel

Je největší spolu se svojí generací.Jak vede míč a neskutečně nahrává a čte hru..každý jednou končí ale bude mě moc scházet..Přezdívka je pro něj přesná..El General..moc za tebe děkuji a nevím zda někdo bude jako on.Smekám a klaním se...

Reagovat
smazaný uživatel

lol kyslik

Reagovat
Ed_Hazard

Stačila expreska..

Reagovat
valloire

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Messi - Xavi - Iniesta

maj trenýrky od těsta.

Busquets - Alves - Neymar

bude z toho provar.

Mascherano - Pedro

hrají velké lejno.

Pique . Alba - Rakitič

už jsou dneska velký kýč.

Bravo - Mathieu - Enrique

běžte už všichni dopiče.

Reagovat
smazaný uživatel

mmm

Reagovat
13

vrcholná poezie

Reagovat
homeles8

Jezdec Jezdec,

to je ale debil.

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Riviera Kid

Reagovat
Spalovač šancí

Zdeněk Izer

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

homeles - eight

proč jseš tak zlej

Reagovat
Jerichoo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
FUnk

Reagovat
drussbarb

Reagovat
king23

Reagovat
smazaný uživatel

je to čurák no

Reagovat
smazaný uživatel

dobře :-D

Reagovat
Murena

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kowe

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Infi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mada

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Paddy

Reagovat
smazaný uživatel

No, tak s tímhle by ses určitě dostal na zadní stránku Ohníčku skvělý

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
risk je zisk

Wtf

Reagovat
drussbarb

Login starý pár dnů a další pokus o blbce dne? Gratuluju

Reagovat
smazaný uživatel

co pořád máte s tím datem registrace

Reagovat
Leo Rekordman

Reagovat
alegre

Chudaku...

Reagovat
smazaný uživatel

k tej poslednej vete - do ide dost tazko ked hraju finale

Reagovat
Billy McClane

OT:

Mlady Luca Zidane vychytal francuzskej 17-ke Majstrovstva Europy, ked za cely turnaj dostal len dva goly

Reagovat
smazaný uživatel

king

Reagovat
smazaný uživatel

chytal skvěle. Z mladých od Zidana se mu předpovídá nejlepší budoucnost. Má to asi o dost jednodušší než ale třeba Enzo no. Zizou mu nasadil tu laťku na SZ příliš vysoko, přece jen to byl nejgeniálnější fotbalista za posledních x let.

Reagovat
smazaný uživatel

Zidane!

Reagovat
Switchback

I penaltu kopl dobře

Reagovat
Billy McClane

Mohol si to dovolit, ked styri vychytal

Reagovat
Switchback

Však jó

Reagovat
JM

Reagovat
fantomas

Wow, Kyslik zije

Reagovat
smazaný uživatel

Doktor

Reagovat
smazaný uživatel

Doktor je Valentino Rossi

Reagovat
homeles8

nebo Mengele

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Krásný rozloučení od Kyslíka.

Akorát s tím, že se vesměs Španělé shodují, že je Xavi nejlepším hráčem narozeným ve Španělsku, bych polemizoval.. Iniesta má (podle mě právem) úcty nejspíš ještě trochu víc.

Reagovat
smazaný uživatel

proc by mel byt pravem iniesta pred xavim?

Reagovat
smazaný uživatel

Iniesta je bez míče minimálně podobně dobrý jako Xavi, ale s míčem je Iniesta o třídu lepší..

Reagovat
smazaný uživatel

takze zase jen rovnice lepsi technika = lepsi hrac? jinak bez mice podobne dobry ani omylem

Reagovat
smazaný uživatel

Technika u hráče je mi prioritou.. ale neřekl bych, že je Xavi méně technický hráč, než Iniesta. Ti dva jsou na takovém levelu, že výš se jít nedá.

Iniesta bez míče má zisků 3 prdele, do rotace absolutní špička, takticky mají ti dva hru Barcelony tak zažitou, že ani nejde rozpoznat, který to umí líp. Xavi byl režisérem hry, Iniesta hrál něco jiného.. ale oba svojí úlohu plnili dokonale. A s míčem je Iniesta prostě o třídu lepší.

Reagovat
smazaný uživatel

prave, na xaviho genialite v rezisersky taktovce se postavila cela hra barcelony (zde spolu s messim samozrejme) a predevsim rekordniho spanelska, on byl tim hlavnim dirigentem... iniesta byl vybornej dribler, ktery skvele zapadl do systemu, na pohled paradni hrac... ale nebyl nejpodstatnejsi soucast systemu, "jen" hodne podstatna cast, proto by mel byt xavi razen vys

Reagovat
patas92

Reagovat
smazaný uživatel

To přece není pravda.. Iniesta měl úplně stejně důležitou roli. Bez jeho driblingu by byla strategie s držením míče úplně jalová, to on musel otevírat prostory před blokem soupeře, nehledě na to, že pokud byl Xavi klešti, tak to za něj přebral Iniesta.. Messi s Iniestou a Xavim byli absolutně rozhodující.

Už jenom říct, že Iniesta "jen" zapadl do systému, je strašná zhovadilost :)

Reagovat
smazaný uživatel

pises, ze to je zhovadilost, ale nepises proc, na to ti asi nemuzu normalne reagovat

jinak ja si tez myslim, ze iniesta byl nesmirne podstatny, proto je logicky, ze bez nej by to nefungovalo, zadnej stroj nefunguje, kdyz neni kompletni; akorat bez xaviho by to nebylo jalovy, bez nej by se rozpadl celej system

Reagovat
smazaný uživatel

Protože Iniesta svojí výjimečnost dokazoval v každým zápase.. Mám ho snad analyzovat, když ho každý zná?

Bez Messiho se ten systém rozpadl, bez Iniesty taky, bez Xaviho stejně tak.. To ostatní byly skvělý součástky, tahle trojice byla motor.

Reagovat
smazaný uživatel

ovsem, vyjimecnej byl, proto ho taky do top 3 v tehle barcelone samozrejme radim... na treti misto

Reagovat
smazaný uživatel

Já na 3. místo v kvalitě hráče řadím Xaviho.. Iniesta je nejlepší záložník všech dob.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tohle ani nevim, cim chces podlozit

Reagovat
smazaný uživatel

Čím a jak bys chtěl polemiku o nejlepším hráči podkládat? Iniesta má spoustu trofejí, dával důležité branky, byl naprosto stěžejní pro nejspíš nejlepší klub i národní tým posledních desetiletí. Je to absolutní génius s balonem.. Bez balonu má konkurenci jen v Xavim. Odehrál toho spoustu jako AM, ale i jako wide midfielder, dokonce byl nějaký čas i box to box.. Takže o jeho komplexnosti se ani nemusíme bavit.

Reagovat
smazaný uživatel

To ho jako považuješ i za lepšího než Ronaldinha, který v nejlepších letech měl převahu snad... ve všem?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak především Ronaldinho nebyl záložník.. Ale kdybych měl porovnat kariéry těch dvou, tak je to o dvou různých pohledech. Ronaldinho měl krátký vrchol, Iniesta byl konzistentnější.

Reagovat
smazaný uživatel

dulezitejch branek par dal, jinak ale byl dost neproduktivni, coz je o nem hodne znama vec, takovej hrac se tezko muze z fleku mrsknout pred vsecky svetove zalozniky, kteri byli pred nim, a podat se to jako hotova vec...

Reagovat
smazaný uživatel

Zidane hrál výš a má více branek.. Iniesta má zas o něco lepší průměr asistencí. Klidně to řeknu jako hotovou věc, Iniesta je komplexnější záložník, než byl kdy Zidane.. Zidane tam byl jen od ofenzivy, v defenzivě neudělal nic - ale vůbec nic. Iniesta má daleko lepší dribling, Iniesta má stejně periferní vidění jako Zidane a má stejně geniální řešení situací. Pro mě je Iniesta lepší než byl kdy Zidane.

Reagovat
valloire

Jo. Já si počkám až Iniesta dotáhne v 34 letech repre do finále MS. Klidně bych se vsadil, že to nedokáže. Už teď jde dost dolů a nezajímá mi, že hraje Barcelona trochu jinak.

Reagovat
smazaný uživatel

I kdyby teď skončil Iniesta s fotbalem, tak bude mít větší úspěchy v repre, než kdy měl Zidane.

Reagovat
smazaný uživatel

to je samozrejmy, kdyz mel lepsi spoluhrace

Reagovat
valloire

No ona Francie měla taky skvělý hráče.

Reagovat
smazaný uživatel

Obrana Francie byla lepší, než Španělská.. útok Francie byl taky lepší.. a záloha? Vieira, Deschamps, Zidane vs. Busquets, Xavi, Iniesta.. Španělská lepší, ale třetinu úlohy tam právě hraje Zidane vs Iniesta, kde je to na stranu Španěla.

Reagovat
smazaný uživatel

obrana spanelska samozrejme horsi nebyla, nastejno mozna... zaloha spanelska hrala samozrejme ve slozeni bus, xabi, xavi... iniesta vetsinou zleva v "utoku"; s vybornym villou a torresem/pedrem naprosto srovnatelnej utok s francii

Reagovat
valloire

Iniesta nikdy nebyl takovým lídrem jako Zidane. A o kolik jako víc úspěchů v repre má? Zidane udělal 1. titul MS pro Francii, má ME a ve finále dalšího MS prohrál v loterii penalt. Podle mě zcela srovnatelný. Co se nedá vůbec porovnat, je jejich role v týmu.

Reagovat
smazaný uživatel

Zidane byl akorát větší hvězda. Iniestova úloha ale byla úplně stejná, táhnul svůj tým za titulem. Byl nejlepší hráč svého mužstva na obou posledních vyhraných turnajích.

Reagovat
valloire

Ok, úplně se nepřu. Ale jak říkám, uvidíme jestli dokáže převzít úlohu jedinýho lídra jako Zinedine. Já říkám, že ne.

Reagovat
smazaný uživatel

zidane asistence za real: 231z 51a ve vsech soutezich (statistiky predtim jsem nenasel, dyztak mi posli svuj zdroj), iniesta 546z86a... lepsi prumer?

ze mel iniesta daleko lepsi dribling je sprosta lez a neucta k zidanovi souhlasim ale s tim branenim, zidane to vyvazil produkci dopredu, vice asistencema a temer 2x tolik vstrelenymi goly

a je dost kontroverzni, ze uplne ignorujes fenomenalni hrace z minulosti jako platini, zico a dalsi

Reagovat
smazaný uživatel

http://soccer-europe.com/Biographies/Zinedine_Zidane.html

Na ESPN jsem Iniestovi napočítal 105 asistencí z cca 600 zápasů..

Neúcta k Zidanovi to není, Iniesta má lepší dribling. To těžko nějak zvrátíš Zidane hrál výš, nebránil, měl méně asistencí, daleko méně trofejí a akorát dal víc branek. Pro mě je Iniesta výš.

Platini, Zico apod. neignoruji, jen se odmítám o nich bavit, protože nejde porovnat dnešní a tehdejší fotbal. Zidane s Iniestou se ještě jakžtakž aspoň porovnat dají.

Reagovat
smazaný uživatel

sam si rekl, ze to nejde srovnat, ale i tak nazves iniestu nejlepsim v historii? to si sam odporujes

jinak u zidana tam v tom tvem zdroji je zapocitana jen liga, zatimco u iniesty mas zapocitane vsecky souteze, takhle to samozrejme vyjde lip iniestovi co se tyce asistenci

Reagovat
smazaný uživatel

Proč bych ho tak nenazval, teď se rozhodně hraje nejlepší fotbal, který se kdy hrál.. Horař si může nostalgičit jak chce. Fotbal byl pomalej a v porovnání s dneškem strašně neorganizovanej.

To, že tam nezapočítají statistiky z ostatních soutěží je pravda. Nevšiml jsem si, v tom případě jsem našel ještě Champions league Zidane 80 zápasů a 27 asistencí. Repre 108 zápasů a 23 asistencí. Což je cca 0,2 asistence na zápas. Iniesta 0,18 asistence na zápas.

Reagovat
smazaný uživatel

ja to asi uzavru: pro me jsou oba nastejno a tahle debata mi to jen potvrzuje uspechu maj podobne, iniesta mel vetsi kliku na fungujici mancaft (hlavne v klubu), takze ma trofeji vic, zidane ma zas treba zlatej mic... jeden byl lepsi v braneni, druhej v produktivite, oba prokazali dostkrat svoji genialitu

Reagovat
smazaný uživatel

Jak jsem psal níž. Jsou 3 záložníci, který považuji za nejlepší. Xavi, Zidane a Iniesta. Svoje důvody k Iniestovi jsem ti řekl, jestli je nesdílíš, nic se neděje.. Budeš mít stejnou pravdu jako já

Reagovat
smazaný uživatel

ja tam radim jeste pirla, jinak souhlasim, nedostizna trojice (ctverice)

Reagovat
valloire

strašně neorganizovanej no nic

Reagovat
alcantara

Zrovna dribling Iniestu je nieco, co by som nespochybnoval v porovnani s nikym, jeho technika je vynimocna a neopakovatelna.

Reagovat
smazaný uživatel

pro me absolutni driblersky top co jsem videl ronaldinho, pak iniesta se zidanem, martyho "daleko lepsi" v zadnem pripade

Reagovat
alcantara

Ja som to smeroval hlavne k zaloznikom, inak ma jednoznacne najlepsi dribbling samozrejme Messi.

Reagovat
smazaný uživatel

messiho dribling je pro me specifickej pripad, toho neumim porovnat s nikym jinym snad mi rozumis, jak to myslim (a jo, nahore jsem ho tam mel taky zahrnout, nezapomnel jsem, jen ho nerad s tema trema porovnavam v tomhle ohledu )

Reagovat
alcantara

Reagovat
valloire

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
valloire

Nejlepší záložníci všech dob jsou samozřejmě Platini a Zidane.

Reagovat
-Carles-

Xavi bol pozične predsa len vždy lepší ako Iniesta. S loptou Iniesta, bez lopty Xavi

Reagovat
ADM

leto 2010

Reagovat
Leo Rekordman

Reagovat
Rssa

To ne. Legenda je sice hodně oslavován, ale kdykoliv jsem se v minulosti zeptal, koho považují za lepšího, tak mi unisono řekli Xaviho jméno.

Reagovat
smazaný uživatel

Mám to přesně naopak.. Iniestu ve Španělsku zbožňují, to on dostával ovace po MS v JAR po všech stadionech.

Reagovat
Rssa

To možná ano, ale to bylo momentální náladou.

Celkovou kvalitou, významem pro fotbal a konzistencí je pro mě Xavi výše.

Reagovat
smazaný uživatel

Pro mě je to naopak.. A vždy, když jsem se ptal Španělů, tak byl Iniesta nejvýš. Nebudu se hádat, Xavi je výjimečný hráč, stejně jako Zidane. Tihle 3 jsou nejlepší záložníci, který jsem kdy viděl.. Pak už je to na vkusu každého, já mám Iniestu nejvýš, mám pro to svoje důvody, které jsem popsal výše.

Reagovat
Hristo Stoichkov

Mezi Španěly je Iniesta skutečně víc (z osobní několikaleté zkušenosti), ale mezi culés vyhrává Xavi. Můžeme říct, že zatím, protože Andrés má ještě nějaké roky v Barce před sebou a bude záležet na něm, jak s tím naloží. Já teda trošku pochybuju, že se bude loučit s takovou grácií jako Xavi, který odchází jako platný člen mužstva a legenda. To je hrozně těžké a málokomu se to povede.

Reagovat
smazaný uživatel

S tím loučením bych to tak špatně neviděl. Iniesta má kolem sebe takovou tu auru, která z něho dělá úžasný vzor, pro fanoušky to bude lítostný loučení minimálně na úrovni Xaviho.. :)

Ale zas máš recht, že Xavi odchází naprosto pompézně.. To se povést nemusí.

Reagovat
Rssa

Tak určitě to nebyl nějaký rozhodující vzorek, ale opravdu dávali přednost Xavimu. Já to chápu, vidím v něm více něco speciálního, něco jedinečného. To třeba nevidím ve Scholesovi, Vieirovi nebo třeba Zidanovi. Jen dokonale fungující stroje - asi jako CR. Naopak Pirlo nebo právě Xavi, Ronaldinho, Messi...to jsou unikátní vzorky.

Jedno je jasné, Xavi má svoji úroveň už několik let víceméně stejnou. Andrés má výkyvy.

Reagovat
smazaný uživatel

Xavi hraje pořád stejnou pozici, Iniesta si svoje odehrává na více pozicích v sestavě.. Neřekl bych, že je Xavi konzistentnější, pamatuji doby, kdy Xaviho půlka culés vyhazovala a nahrazovala Rosickým

Reagovat
Rssa

Tak to samé máš letos s Iniestou, kdy byl některýma vyhazován, protože jeho výkony byly/jsou opravdu slabší. Takový propad Xavi víceméně neměl.

Reagovat
smazaný uživatel

Měl ho právě v té době, kdy ho culés nahrazovala Rosickým apod. kol roku 2003 to bylo. Nehledě na to, že Iniesta sice má propad, ale pořád dokázal tuhle sezonu dělat spektakulární věci, kterýma dokazuje, jak moc šíleně dobrej on je.

Reagovat
Rssa

To byl propad ale celé Barcelony, ne samotného Xaviho. Ten na svoji pozici hrál víceméně to samé co teď, ale i jeho výkon se zvedá s výkonem ostatních, které řídí.

Reagovat
Hristo Stoichkov

Kde si na to proboha přišel? Máš nějaký důkaz o tom, že culés kolem r. 2003 chtěli Xaviho nahrazovat Rosickým? Tehdy jsem zhruba začal sledovat většinu zápasů Barcy a každodenní zprávy kolem a nic takovýho si teda nevybavuju...

Reagovat
smazaný uživatel

Zprávy o Rosickým místo Xavim si určitě slyšel.. Měl ho dokonce jeden kandidát na prezidenta za hlavní trumf při volbách. Všeobecný veselí z Rosickýho v Barceloně bylo docela slyšet, neříkám, že to tak chtěli všichni.. Píšu půlka, což by dle mě tak nějak odpovídalo.

Reagovat
Hristo Stoichkov

Jmen bylo slyšet strašně moc (taky si vem, kolik kandidátů bylo ve volbách), ale že půlka culés nahrazovala Xaviho Rosickým je úplný nesmysl. I kdyby to mělo smysl (čemuž nevěřím) vzhledem k předváděným výkonům, culés vždycky obhajovali domácí Katalánce, zvlášť odchovance. První jsou na řadě vždy cizinci, ještě k tomu v tom bordelu, který v klubu tou dobou panoval.

Reagovat
Billy McClane

Zidane bol len fungujuci stroj, ale Xavi je unikatny vzorek, ktory tomu daval nieco specialne a jedinecne. Toto myslis vazne?

Reagovat
smazaný uživatel

To je fakt, Zidane nebyl žádný stroj..

Reagovat
Rssa

Všude píšu, jak to vidím já. Samozřejmě nemusíš souhlasit.

Reagovat
Rssa

Ježiš, sorry . Já myslel Raula. Zidane se mi tam nějak vloupal.

Reagovat
valloire

no proto

Reagovat
Billy McClane

To uz skor. Raul nebol nikdy velky virtuoz...ale ani stroj na goly

Inak ked sme pri tej strojovosti, tak prave Xavi je pre mna synonymom pre stroj presnych a pocetnych prihravok. On nikdy nevynikal driblingom, strelou, ci dlhymi pasmi za obranu, ale vedel podrzat loptu a vzdy presne prihrat, pricom mal skvele videnie a vedel najst tu skulinku v obrane supera. V tejto jednej cinnosti bol mozno nalepsi v historii futbalu, a tomuto ja hovorim strojovost...ale zeby k tomu pridaval nieco naviac magicke ako to robi/l Ronaldinho, Messi, ci Zidane, tak to teda neviem no

Reagovat
alcantara

Samozrejme, ze nevynikal, to by si musel sledovat Barcelonu a zaroven pochopit, akym systemom sa snazi hrat. Vedel toho omnoho viac, dokonala technika, pozicna hra, pohyb, silne suboje, ovladanie tempa hry...

Co sa tyka Zidana, pokial viem, v Juve neboli z neho nejako extra odvareny, ze by ho vzivali ako nejakeho poloboha, ten pocit mam z toho, co som o tom cital, nesledoval som ho tam vobec. Co sa tyka Madridskej ery, bol to velky futbalovy elegan s dokonalou technikou, ale co bolo na nom magickejsie v porovnani s Xavim? To netusim....

Reagovat
smazaný uživatel

V Juve z něho byli extra odvaření.. To si asi četl nějak blbě Vždyť tehdy byla Serie A nejlepší ligou světa a Juventus měl v Zidanovi nejlepšího hráče světa (po Ronaldovi). Navíc jak v Madridu, tak v Juventusu to byli pro Zidana podobně úspěšný štace.

Oboje 5 sezon. V Juve 2 tituly, dvakrát 2. místo Serie A, a dvakrát finále Champions league..

V Madridu 1 titul a dvakrát 2. místo a 1 Champions league

Reagovat
alcantara

Vychadzal som aj z toho, co tu pisali uzivatelia na fore, nejaki juventini. Tusim raz pisali nieco v tom zmysle, ze za tu cenu to bol dobry predaj. Ale to je jedno, mozno som tu predstavu nadobudol z nazoru mensiny.

Reagovat
valloire

Reagovat
valloire

Přesně na tom je vidět tvoje chápání fotbalu. Kdybys odhodil klubovej pohled, tak nemůžeš nikdy napsat, že na Zidanem nebylo o nic víc magičtějšího než na Xavim. To je nesmysl, protože jeden z nejmagičtějších hráčů všech dob je právě Zidane.

Reagovat
alcantara

Samozrejme, ze mozem, Xavi je jeden z najmagickejsich hracov historie.

Reagovat
Magic player

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
-Carles-

Reagovat
valloire

Nejlepší hráč narozený ve Španělsku je samozřejmě Paco Gento.

Reagovat
-Carles-

Niekoho z 18. storočia tam nemáš?

Reagovat
smazaný uživatel

a co jako

Reagovat
valloire

Už hráli ligu a PMEZ jo?

Reagovat
ADM

Reagovat
LAM

Ten vždycky přijde z něčim takovym Dnešní fotbalisti jsou nejlepší kteří kdy hráli protože všichni musej ještě k velkýmu talentu přidat hodiny v posilovně a hra je daleko rychlejší a taktičtější.

Reagovat
smazaný uživatel

ale prosímtě, spíš jsou nejlepší, protože jsi je viděl hrát

Reagovat
valloire

Reagovat
-Carles-

Lebo úroveň a kvalita futbalu po 2. svetovej vojne a dnes je rovnaká...

Reagovat
smazaný uživatel

ale pochop prostě, že nevíš, jak by hrál takový Pelé v současnosti. Dnes se ten fotbal změnil, to je pravda, ale ti hráči tehdy nebyli dominantní navzdory tomu, že byli dřeva, nebo něco podobného

Reagovat
-Carles-

Do tejto debaty sa už znova nejdem púšťať, ja mám proste iný názor.

Reagovat
smazaný uživatel

ok

Reagovat
LAM

Tak na fotbal koukám dvacet let a dnešní fotbal je naprosto jinde.Stačí se podívat na zápasy teď a před těma 20 lety.A to nemyslim fotbal kterej se hrál někdy v 60,70 letech.To byl skoro jinej sport.Já uznávám kvalitu fotbalistů z historie,ale ndeska jsou hráči ve všem dál.

Reagovat
valloire

Před nějakejma 20 lety AC zesměšnil Barcelonu ve finále LM. Máš pocit, že ten fotbal byl jinej? Ronaldo ve 20 zesměšňoval španělský obrany a Romário exceloval na MS...Byl to jinej fotbal jo?

Reagovat
smazaný uživatel

Byl to jinej fotbal no.

Reagovat
valloire

Reagovat
Leo Rekordman

samozrejme ,ze ano

Reagovat
homeles8

Nedávno jsem viděl pár zápasů top klubů z 90. let, a co se mi hodně líbilo a občas jsem se až divil - hráči po faulech nepadali, snažili se toho ustát co nejvíc, i když spadli, tak se hned zvedli a běželi dál. A když už něco rozhodčí písknul, tak to tak prostě bylo, žádný dohadování, nebo ani zdržování, nic takovýho. Prostě rovnou v klidu rozehráli a jelo se dál. V tomhle ohledu je dnešní fotbal opravdu horší a je to bych řek fakt velký mínus i pro pohlednost a zábavnost. Často to kazí celej zápas.

Reagovat
valloire

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kily

a nejen fotbal, já kvůli tomu chytal rapl u druhého futsalového finále mezi žoldákovem Chrudim a žoldákovem Teplice

Reagovat
patas92

To je hrozné, jak se té Chrudimi tlačí kára

Reagovat
uff

Reagovat
Robochelsea

Presne. Na Digi dávajú občas záznamy LM z 90tych rokov a ten futbal vtedy sa mi páči viac.

Reagovat
Mada

Reagovat
Spalovač šancí

Pamětník, který hrál v nejslavnějším období českého klubového fotbalu, říká, že tehdejší hráči by neměli na současné po žádné stránce.

...

Takže porovnávat takovéto generační rozestupy nedává vůbec smysl už jenom k odlišnému rozsahu i obsahu tréninků.

Reagovat
smazaný uživatel

hlavně hodiny před zrcdlem a v taterských salonech

Reagovat
Neuro

obuj Messiho nebo Ronalda do těch hadráků co měli dřív a uvidíš že si sotva zpracují míč

Reagovat
smazaný uživatel

souhlas

Reagovat
el Principito

Reagovat
valloire

12x La Liga, 6x PMEZ, 3x finále, nejrychlejší levé křídlo světa

Reagovat
el Principito

takže když se ti to hodí, tak vytahuješ trofeje ... taky bych mohl začít s Leovo zlatejma míčema ..

Reagovat
smazaný uživatel

Leo má 12 La Lig a 6 LM?

Reagovat
el Principito

zatim ne, je ještě mladej ale má 4 zlatý koule a dostane další ...

Reagovat
homeles8

Leo má 4x Serii A

Reagovat
LAM

Zatim 7 lig a 3LM (zatim) je mu 27let.

Reagovat
smazaný uživatel

tak ať genta dorovná a pak se narodí ve španělsku, potom uznám, že je nejlepší španělský hráč

Reagovat
smazaný uživatel

Vždyť ses o něm dozvěděl před pár minutami a už se tu jim oháníš, ty kašpate?

Reagovat
valloire

klidně, Pelé by jich měl 8

Reagovat
el Principito

by ... to stačí ...

Reagovat
smazaný uživatel

messi by vyhral 2 ms, bejt nemec

Reagovat
el Principito

Reagovat
valloire

ne

Reagovat
LAM

Pelého by chytli a poslali na pole pro rejži

Reagovat
Riviera Kid

Reagovat
homeles8

ale nedal góla Petru Čechovi

Reagovat
valloire

to je ovšem neprůstřelný argument...nedal no

Reagovat
homeles8

Nejlepší hráči dávají góly Petru Čechovi, jinak nemůžou bejt nejllepší

Reagovat
valloire

na to jsem zapomněl

Reagovat
patas92

0x MS, 0x ME

Reagovat
FUnk

Reagovat
-Carles-

Xavi má zlato z MS, to je predsa viac ako všetky ostatné tituly dohromady nie?

Reagovat
el Principito

pššš ... teď se to zrovna nehodí

Reagovat
valloire

Ne. Gento byl HERNĚ lepší. l

Reagovat
-Carles-

To si pozeral zápasy v tých časoch na rádiu nie?

Reagovat
el Principito

ty si musel v minulym životě být historik, to neni možný

Reagovat
LAM

Jasný celou kariéru jsi ho sledoval viď Už v roce 1952 když začal hrát ligu

Reagovat
smazaný uživatel

Vždy přestane přispívat, když dojde na tohle.

Reagovat
valloire

na debilní otázky ne

Reagovat
smazaný uživatel

Prostě jsi jej viděl max v několika sestřizích, nic více a klasicky píšeš kraviny.

Tvůj jediný opravdový argument je, že jsi starší než my a spoléháš na to, že jsi toho tedy více viděl a zažil. Argument silný jak jednovrstvý toaletní papír z Penny, ale ty si jim opakovaně klidně vytíráš prdel.

Reagovat
valloire

a tebe tohle strašně irituje...jasně, že jsem ho viděl v pár zápasech, ale to každý i dřív...a přesto vyhrál 12x ligu

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, mě to neirituje, mě baví, když jednoduchost napoví, že s věkem přichází moudrost, nadhled a prosťáček tomu uvěří.

Dobrá tedy, Novotný vyhrál ligu 14x. Je to tedy nejlepší český obránce v historii, píšu si. Nebo to je možná tím, že byli dlouhou dobu v té době v jednoznačně nejlepším týmu své země? Jo a nejlepší hokejista na světě je Henri Richard. Sice byl jen jednou v kariéře v prvím All-Star teamu, ale vyhrál 11x Stanley Cup a vůbec v tom nehraje roli, že odehrál celou kariéru v tom jednoznačně nejlepším týmu NHL té doby. Viděl jsem dvě jeho branky na videu a říkám ti, Gretzky se může jít zahrabat

Reagovat
valloire

Novotný hrál českou ligu v době, kdy si Sparta koupila 20 titulů (Limba ) Nejlepší českej obránce musí přece bejt Sivok, páč hraje teď a máš ho nasledovanýho. U Richarda jsi si spletl jméno, ten nejlepší je Maurice. Xavi sice vyhrál MS i ME, ale vůbec v tom nehraje roli, že odehrál celou kariéru v tom jednoznačně nejlepším repre týmu týhle doby. A Gretzky je super, ale Lemieux je víc.

Reagovat
el Principito

to je blábol

Reagovat
valloire

V čem?

Reagovat
el Principito

ve všem ... možná s tim Mariem je to sporný

Reagovat
valloire

Novotný? Pravda.

Sivok? Bola logic.

Richard?

Xavi? Pravda.

Lemieux? Tutovka. Nejgeniálnější hráš všech dob.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
el Principito

Reagovat
valloire

kolikrát jsi viděl třeba Zidana, Romária?

Reagovat
smazaný uživatel

Vícekrát než ty Pelého, Zica, Genta a další, kterými se tu tak rád oháníš. A ne všechno na VHS a teletextu, jako ty.

Reagovat
el Principito

v rádiu

Reagovat
valloire

Hezky kecáš.

Reagovat
smazaný uživatel

odpovis, z ceho to mas nasledovane?

Reagovat
kubys

A Luis Suarez byl lepší než Gento...

Reagovat
valloire

Má Zlatej míč. Ale nemá trofeje...

Reagovat
kubys

Ne no...ME 2x PMEZ 3x Serie A 2x La Liga atd... To není nic

Reagovat
valloire

oproti Pacovi....

Reagovat
kubys

Jasně no, ony totiž týmové trofeje dokazují kvalitu hráče...

Reagovat
el Principito

jenom někdy

Reagovat
el Principito

Valloire logic

Reagovat
valloire

ale

Reagovat
smazaný uživatel

rozhoduje samozrejme to, co se starousovi hodi do kramu

Reagovat
valloire

Tak za 1. - ten "starouš" by ti ještě dneska natrh zadek na horách, kdy by si vzpomněl...

A za 2. - jak to, že Ribéry nevyhrál GB 13 ač měl trofeje a i cules říkali, že je nejlepší, páč má trofeje...

Reagovat
patas92

Reagovat
patas92

Nevím, který z bodů je vtipnější

Reagovat
valloire

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
kubys

Lol

Reagovat
smazaný uživatel

A musel by starouš před natržením zadku používat viagru, nebo má radši chřest, ten je nejlepší, protože se používal dřív než viagra?

Reagovat
valloire

pohory

Reagovat
smazaný uživatel

solidní fetiš. co na to tvoje stará?

Reagovat
smazaný uživatel

protoze nebyl nejlepsi...

Reagovat
Rssa

Takže už zapomínáš, jo?

Reagovat
el Principito

takže podle tvý logiky je Gento lepší fotbalista než Di Stefano?

Reagovat
valloire

ne

Reagovat
el Principito

tak pak už tomu fakt nerozumim

Reagovat
valloire

Alfredo je mimo jakoukoliv logiku.

Reagovat
el Principito

to seš ty

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
uff

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

fuck logic

Reagovat
Spalovač šancí

A jak se to vlastně posuzuje?

Reagovat
el Principito

podle toho jak se to Historikovi hodí

Reagovat
homeles8

Reagovat
valloire

na to se zeptej autora článku

Reagovat
smazaný uživatel

Podle Mistrovství světa... jenže počkej

Reagovat
drussbarb

Pochopitelně. Neboj, to bude dobré

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Dnes od 18:00 sou opět v prodeji lístky na EURO 21-cítek, pokud o tom nevíte.

Reagovat
smazaný uživatel

'Maybe one small regret is that I never got to play with Paul Scholes - but I was never going to leave Barcelona and he was never going to leave Manchester United.'

n February 2011, Barcelona midfielder Xavi rated Scholes as the best player in his position in the past two decades, stating "A role model. For me, and I really mean this, he's the best central midfielder I've seen in the last 15, 20 years. He's spectacular, he has it all, the last pass, goals, he's strong, he doesn't lose the ball, vision. If he'd been Spanish he might have been rated more highly. Players love him."[81] This sentiment was echoed by former Barcelona manager, Josep Guardiola, who considered Scholes to be the best midfielder of his generation.[82]

Reagovat
patas92

Reagovat
Spalovač šancí

NElegenda ...

Reagovat
LAM

Xavi

Až jednou bude končit v Barce Messi tak to asi nepřežiju,jelikož jsem fandil ještě před tim než začal za Barcu hrát a celou jeho kariéru ho sleduju.

Reagovat
fantomas

Posledni dva odstavce sou super. Potesilo me taky to, ze clanek vubec nerozebira Katar, jak je ted v mode, a venuje se ciste zalezitostem, na kterych v tuhle chvili zalezi.

Jen houst

Reagovat
smazaný uživatel

Kilyno

Reagovat
Spalovač šancí

Takový španělský Marek Jarolím, úplně stejně hrozný účesy ...

Reagovat
smazaný uživatel

účesy, to je to hlavné o čo vo futbale ide

Reagovat
homeles8

A ještě barva kůže.

Reagovat
Spalovač šancí

Účesy a kérky. Na ty jsi úplně zapomněl!!!

Reagovat
blaugrana

Dokonca aj v takýchto článkoch sa to neobíde bez primitivizmu. Je to smutné.

Reagovat
valloire

napsaný to není špatně...zase bych to tolik nekritizoval

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

Holt čím větší primitivové, tím lepší fotbalisti. O autorech fotbalových článků to zřejmě platí také. Jenom ti diskutanti to zachraňují a posouvají celkovou úroveň alespoň k průměru

Reagovat
valloire

Reagovat
smazaný uživatel

Co tam je takového?

Reagovat
smazaný uživatel

Chudak, Kyslik, po dloihy dobe neco napise a hned ho tady nekdo napadne

Reagovat
antimadrista

kyslík

Reagovat
Jerichoo

ty si tiež relikvia pozerám

Reagovat
smazaný uživatel

krásný článek pro mě toto je dojemné jako odchod Gerrarda z Anflieldu

Reagovat
papanegra

Bohužel takovýhle srdcaři už asi dlouho nebudou... V dnešní době každej utíká za penězma a trofejema..

Xavi vyjímečný hráč

Reagovat
Spalovač šancí

Tak z Barcelony se neutíká za trofejema poměrně lehce, že ...

Reagovat
fantomas

Zrovna jeden takovej konci v Anglii.

Reagovat
nani92

Friedel

Reagovat
fantomas

Reagovat
FUnk

Reagovat
Murtago

Vždy´t vysřídal několik klubů, opravdovej velkoklub těžko někdy odmítal.

Reagovat
king23

To je pěkná blbost, co jsi napsal. Myslím, že Xavi měl v Barceloně dost peněz a trofejí, tak nebyl důvod někam utíkat. Kdyby takhle setrval například v AS Řím jako Totti, tak neřeknu půl slova, ale hráčů, kteří by utíkali z Barcelony nebo Realu, aby dostali víc peněz a měli víc trofejí opravdu moc nebude.

Reagovat
risk je zisk

jinak mě teda nikdy nepřišel, ze by byl nejinteligentnější mimo hřiště.

Reagovat
Spalovač šancí

Prý porazil v debatě Heideggera i Platóna ...

Reagovat
Swarley

jeden ze symbolů barcelonské nadvlády ve dvojitém finále LM proti nám, nikdy nezapomenu, klobouk dolů

Reagovat
drussbarb

Nádherný nekrolog barcelonské kariéry jednoho velkého hráče. Díky

Reagovat
el Principito

ale Valloire říkal ...

Reagovat
valloire

Co? Má pravdu, nekrolog barcelonské kariéry jednoho velkého hráče.

Reagovat
drussbarb

Na historickém posouzení toho nebo toho tu nejsem, fotbal aktivně sleduju jen pár let. Srovnávat nesrovnatelné neumím, každá doba má své hrdiny a Xavi je bezesporu jedním z nich, jedním z nejlepších záložníků své generace. Budiž mu země lehká

Reagovat
smazaný uživatel

„hasta-la-vista-baby“ ...y gracias por todo señor asombroso

Reagovat
Heisenberg

Metronom Základ Barcelonské a španělské zálohy, která dominovala dlouhou řadu let. S ním myslím začaly ty neskutečné statistiky jako 99/100 přihrávek atd... Většina z nich byla dozadu nebo do strany, ale ten zbytek vytvářel soupeři problémy. Nebyl to pro mne největší sympaťák, ale jeho hru obdivuji. Neskutečná koncentrace na hru a přehled o dění na hřišti.

Jsem zvědav, jak bude Barca pokračovat. Ti 3 vepředu jsou neuvěřitelní a Messi doplňuje zálohu perfektně, ale pořád si myslím, že prodejem jak Cesca, tak Thiaga vedení prohloupilo. Aspoň 1 si měli nechat, spíše teda Thiaga, těch 18 mega byl velký fail. Letos jim to vyšlo, uvidíme příští rok.

Reagovat
aither

Madridisti si vylívaj vztek

Reagovat
smazaný uživatel

http://gianlucadimarzio.com/en/news-cat/real-madrid-will-likely-release-ancelotti-while-milan-monitors-the-situation-the-updates/

Blíží se to. Upřímně fakt budu překvapený jestli ještě v pondělí bude koučem Realu.

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
-Carles-

Tešíme sa

Reagovat
smazaný uživatel

Rafa na plac.

Reagovat
Leo Rekordman

Reagovat
smazaný uživatel

Di marzio a jeho spekulacie o reale madrid . Mustafi , Baba , Guarin , Pogba vsetci mali prist a neprisel nikto .

On je na SA . Ked nieco napise o Reale tak 90 % je to blbost . Marca > Di marzio

Reagovat
smazaný uživatel

To teda nevím.. možná tak psal o tom, že se Real o ty hráče zajímá, což přece nutně neznamená, že ty hráči přijdou. Může zůstat jen u toho zájmu nebo se třeba ty jednání na poslední chvíli poserou, to přece Di Marzio nijak neovlivní. Pro mě to je furt jeden z nejdůvěryhodnějších zdrojů široko daleko.

Reagovat
stas87

Baba z FCA?

Reagovat
Juan Román Riquelme

Ano, on....ale je to len kacica....

Reagovat
smazaný uživatel

To už snad i přestanu fotbal sledovat a radši se budu dívat na seriály...

Reagovat
smazaný uživatel

diskusia

Reagovat
patas92

Vítej v PD sekci

Reagovat
fenixLFC

valloire tu rozbieha vacsiu show nez vsetci mufani dokopy

Reagovat
Mrvinho

Co to tady dneska kurva je?

Reagovat
stas87

Dufam,ze az bude mat rozlucku na Camp Nou,pozve si tam tych anglickych drevakov...

Mohol by tam mat Spanielsko z roku 2008,to bola nadhera a nic podobne sa uz tomu nevyrovna.

Reagovat
smazaný uživatel

cely to Euro bylo perfektni....hlavne Rusko tam melo skvelej mancaft

Reagovat
Kokesh

Reagovat
Dr. Admess

Reagovat
alcantara

Ani neviem, ci to tu ma vobec vyznam citat, ked som to pohladom prebehol kazdopadne vdaka Kyslik, clanok bude urcite stat za to, tesim sa nanho Skoda len, ze toho nie je viac

Reagovat
alcantara

"Těžko se bude ve fotbalové historii hledat hráč, který by natolik zhmotňoval způsob hry svého týmu a filozofii celého klubu. Chcete-li si představit klub FC Barcelona v lidské podobě, představíte si Xaviho"

"Xaviho genialita byla nejvíce patrná ve chvíli, kdy na hřišti chyběl. Barcelona hrála najednou jinak. Nebylo snadné to popsat, nebylo možné tu změnu uchopit, přesto ji každý zpozoroval."

Vety, ktore mi hovoria priamo z duse Bez Xaviho bude vsetko ine, nikdy nie rovnake.

Reagovat
alegre

Gran Xavi! Gràcies per tot! Visca Barca! Vyborny komentar alcantara!

Reagovat
uff

Xavi zmenil futbal, viac ako mnohí iný hráči, ktorých považujú za lepších futbalistov.

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
smazaný uživatel

jiné, což nutně neznamená, že to bude horší

Reagovat
smazaný uživatel

Výborný článek. Díky za to.

Reagovat
smazaný uživatel

Už jsem o Xavim a jeho konci kariéry mluvil ,ale vzhledem k tomu ,jaká se tu spustila ubohá debata, chtěl bych říct něco pěkného. Xavi opravdu změnil fotbal ,jeho režírování hry snad nikdy nikdo neměl a mít nebude, spolu s Iniestou bylo radost je sledovat. Každý fanoušek fotbalu musel ocenit jak dokázali udržet míč a svou dominancí představovat pro každého stálou hrozbu. Xavi je legendou a my můžeme jen věřit, že Barca bude i nadále dominovat,ale bude to určitě jiná Barca.

To co tady nepochopitelně rozjeli někteří "fanoušci" je skoro neuvěřitelné ,ale když se člověk podívá na to ,že u nich se na legendu píská ,nemůže se divit ,že legenda soupeře je takhle haněna.

Díky za vše Xavi , Visca el Barca y Visca Catalunya!!

Reagovat
smazaný uživatel

pěkně vystiženo. Iker musí Xavimu vážně závidět. To je jak nebe a dudy.

Reagovat
smazaný uživatel

Přitom by si zasloužil totéž ,i Xavi se jej musel zastat. Je mi Ikera líto.

Reagovat
king23

To se asi nedá srovnávat. Iker je samozřejmě u nás podobná legenda, ale zase chápu některé fanoušky. Představ si, že by u vás Xavi zůstal a stále hrál neoddiskutovatelně základ. Taky by se ti to nelíbilo, když vidíš, že jsou na lavičce kvalitnější hráči. Kdyby dělal Iker dvojku, tak by myslím nikdo nepískal.

Reagovat
smazaný uživatel

To možná ano ,ale jestli vedení bojovalo s tím ,že už předloni nebylo plně spokojeno s jeho výkonností ,tak mělo nechat v týmu Lopéze anebo přivést kvalitnějšího gólmana, Navas při vší úctě nemohl naskočit na post jedničky , a tak to zase zůstalo na Ikerovi ,který už evidentně není co býval.Nna druhou stranu těch chyb v letošní sezoně zase tolik neudělal ,aby se na něj muselo pískat, titul vám rozhodně neprohrál.

Reagovat
GEGE

Skoda,ze jde do kataru na rok bych ho klidne podepsal v ACM kazdopadne bude chybet neskutecny hrac

Reagovat
jackinho10

Děkuji Xavi

Reagovat
smazaný uživatel

Scholes nejlepší záložník na světě, hned za ním Xavi a pak je dlouhá mezera mezi nimi! Legenda

Reagovat
Visca el barca

a proč si tyhle sračky nepíšeš v sekci, Hype liga ?

Reagovat
smazaný uživatel

Protože tu žádná taková sekce není

Reagovat
Visca el barca

Tak radši táhni Kupte deset levejch holandksejch záložníků, to je teď tvoje terno. Xaviho nech bejt

Reagovat
king23

Běž už s tím někam, že je Scholes nejlepší záložník na světě si běž trvdit na stránky United, tady na to není nikdo zvědavý.

Reagovat
wikingskrin

přesně tak ... nejlepší je totiž Yaya Toure a potom Samir Nasri

Reagovat
Visca el barca

Xavi !!!! Tam stačí jen, DĚKUJU. Borec

Reagovat
minoLFC

Koľko mu v tom katare dajú, že mu to stojí za to?

Reagovat
fefo

10 mega na rok

Reagovat
madridcan

Pozeram, ze Valloire dostal diskusiu o Xavim na ronaku uroven, na aku dostal Kyslik diskusiu o Di Stefanovi

Reagovat
el Principito

Reagovat
technecium

Neměl bys odkaz na tu diskuzi?

Reagovat
valloire

o týhle diskuzi nevím, ale pan kyslík v celé diskuzi operuje s "Real postavil tým za Francovy peníze, získal díky Francovi od Barcelony jednoho z nejlepších hráčů světa a když to nešlo, zasáhla policie v kabině. " Nic víc v podstatě nenapsal a furt to opakuje dokola. Jirka musí bejt smutnej, že už nemá parťáka.

Reagovat
Billy McClane

Kyslik bol vlastne vzdy take jirkove nevlastne dvojca

Reagovat
technecium

dobře kyslík

Reagovat
Al Capone

Ten kyslik byl teda slusny debil. Opravdu neco jako nas zednik.

Reagovat
smazaný uživatel

ale v tomto mal Fergie pravdu...

Reagovat
valloire

O to mi taky šlo. Něco jsem si přečetl v dřívějších diskuzích a kromě toho nemám rád Xaviho. Gento > Xavi

Reagovat
Josifek

Reagovat
smazaný uživatel

Krásně napsané, smekám.

Reagovat
wikingskrin

ježiš pal už do piče furt jenom xavi xavi xavi omg !!!

Reagovat
alcantara

300. pre Xaviho

Reagovat
smazaný uživatel

...a jeho odchod s treblem

Reagovat
Robochelsea

Po Lampardovi, Yayovi, Zidanovi, Pirlovi, Scholesovi a Mikelovi najlepší záložník 21. storočia

Reagovat
smazaný uživatel

Mikel je kdo?

Reagovat
ADM

Mikelovi? ... ???

Reagovat
Josifek

Reagovat
smazaný uživatel

No tim Mikelem to hodne zabils, to je fakt

Reagovat
smazaný uživatel

dementní "fanoušek" chelsea

Reagovat
herbage

Nikdy jsem neviděl větší dominanci jednoho týmu, než Barcelony v letech 2008-2012 a už nejspíš nikdy neuvidím. Zápas co zápas kontrola vývoje utkání od samého začátku až do posledního hvizdu a bylo jedno, jestli hrají finále LM proti Manchestru United nebo první kolo Copy proti týmu ze 3. španělské nejvyšší soutěže, neustále je hnala dopředu touha nejen vyhrávat, ale i bavit lidi fotbalem. Kdybych měl vyjmenovat tři hlavní strůjce barcelonské úspěchu, tak to jsou Pep, Messi a právě Xavi. Takže díky za spoustu nádherných fotbalových momentů a hodně štěstí v dalším angažmá

Reagovat
Rssa

Reagovat
herbage

co ty, ženáči? Ještě sleduješ fotbal nebo jen chodíš nostalgicky vzpomínat pod články o končících kariérách hráčů, které jsme kdysi každý víkend vídávali?

Reagovat
Rssa

Času málo, sem tam kouknu do diskuzí, ale zápasy pořád sleduju. Jen už mě nebaví se tu do noci hádat o nesmyslech, penaltách a simulacích.

Reagovat
herbage

no, tak nějak Zvlášť když ti rozumější diskutéři už odešli a blbci tu nejen zůstali, ale přibyli, tak to nemá cenu. Jinak budu se těšit na finále LM a nemusíš 2x hádat, komu budu přát

Reagovat
Rssa

Tak to je vzhledem k tvé minulé činnosti v Serii A docela jasné.

Reagovat
herbage

zase na druhou stranu, ve finále jsou zaslouženě, takže kdyby to vyhráli, tak jim to taky budu přát. Serie A náhodou jde podle mě nahoru, je tam obrovsky kvalitní špička od 2. do řekněme 10. místa, o čemž svědčí i umístění obou milánských celků a pokud budou brát zodpovědně Evropskou ligu jako letos a přilákají bohaté investory, tak můžou klidně do pár let jít v žěbříku zpátky před BL či možná PL

Reagovat
Rssa

Tak Juventus je letos namazaný stroj. Kdo by řekl, že vyháněný Allegri je posune oproti Contemu ještě výše.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
REPLIKATOR

LEGENDA

Reagovat
Hristo Stoichkov

Musím se přiznat, že z toho mám rozporuplné pocity. Trochu mě trápí, že nám ještě mohl příští rok pomoci (prostor by určitě dostal), ale zároveň mu strašně přeju ten odchod na vrcholu jako velmi platného hráče. Málokomu se to podaří a ty nedávné konce Puyiho (zraněními zničená celá sezona) nebo Vickyho (zpětně po několika zveřejněných informacích nechápu, o co mu šlo) byly smutné. Jsem rád, že aspoň Xavi odchází jako Maestro, o jehož kvalitách nikdo nepochybuje.

Xavi je pro mě osobně o trochu výš než Iniesta, protože je jedním ze symbolů návratu Barcy mezi naprostou světovou špičku. Začínal v dobách, kdy Barca byla v krizi, měnili se trenéři, prezidenti, výsledky neodpovídaly ambicím a investovaným penězům. Osobně jsem toho názoru, že Iniesta v nejlepší formě je těsně pod úrovní Deca mezi lety 04-06. Celý život hraje výš než Xavi a zaráží mě u něj tak špatná produktivita.

Grácies, Xavi! Grácies, Maestro!

Reagovat
-Carles-

Reagovat
smazaný uživatel

400. pro Xaviho

Reagovat
j_mrazik

Fantastický hráč. Moc lepších středních záložníků jsem za svůj život neviděl. Parádní přehled, herní inteligence, hrálo se tak, jak uznal za vhodný. Škoda, že později už tu hru zpomaloval, ale tak tam taky závisí na trenérovi a pokynech. Kdyby Barcelona nebyla celkově takovej válec tehdy, tak by byl oblíbenější. Možná jako Pirlo, kterého řadím o kousek níž.

Reagovat
torcida

presne tak. úspech sa neodpúšťa

Reagovat
Kejza

občas si sem přijdu uronit slzičku - moc krásný textík

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele