Kicker: Třinácti německým klubům hrozí insolvence

04.04.2020, 09:58
Aktuality

Text článku byl v souladu s podmínkami smlouvy s autorem článku, agenturou ČTK, ze systému vymazán.

Autor: ČTK

Komentáře (70)

Přidat komentář
Agent z Melmacu

mesiac bez príjmu a kluby sú v anále? pekná bublina ten futbal

Reagovat
smazaný uživatel

Spousta lidí ti jde od výplaty k výplatě. Firmy nejsou výjimkou, že jdou od faktur k fakturám. A jsou lidi, co si na to berou půjčky. I které nejsou schopni splácet. Dělal jsem makléře, tak vím, co k nám přišlo za lidi, kteří na hypotéku dosáhli, ale nedokázali by ji splácet a stejně ji chtěli.

Reagovat
Agent z Melmacu

jasne, ale taký kolos ako futbalový klub hlavne v dnešnej dobe kde sa točia neskutočné milióny sa po jednom mesiaci dostane do analu? po mesiaci? pochopil by som po 4 mesiacoch...

neskutočná bublina

Reagovat
smazaný uživatel

Ani ne. Vem si příklad. Pokud máš člověka bez finanční gramotnosti, má plat 13000 a žije třeba u rodičů. Nemusí platit nic. Jen paušál třeba a zůstane mu 12000 z platu na útratu. Každý měsíc si nakoupí hry, cigára, jde chlastat apod. a nemá nic. Poslední týden až 14 dnů čeká na výplatu. Pokud máš vedení firmy bez finanční gramotnosti, tak mohou točit miliony, ale utratí je. Večírky, dovolené apod. I kdyby si příští pátek vyhrál ty 2,4 miliardy Eurojackpotu nebo si vyhrál nějakou americkou loterii, kde je jackpot téměř i 20x tolik, tak to můžeš utratit během chvíle a být na ulici.

Reagovat
Agent z Melmacu

ale ja sa tu nebavím o ľuďoch, ktorí žijú od výplaty k výplate, ani o ľuďoch, ktorí si nenašetria ani na coca-colu za mesiac a všetko preslopú a prežerú. Tomu ja rozumiem, že takýto ľudia sú v anále a nemajú prachy.

Ja sa tu bavím o futbalovom klube (prípadne môžme to volať firma), ktorý má neskutočné príjmy a on je po mesiaci v riti? 4 bundesligové kolá a kluby sú v insolventnosti?

Kde sú tie peniaze? Toto nie je Rusko, ani Španielsko, toto je poctivé pracovité, zodpovedné Nemecko. Kde sú tie prachy? Kde je finančný plán? Koľko stojí prevádzka futbalového klubu za mesiac, že mesiac bez príjmu sú tie kluby v piči?

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud nedokážeš představit, že ten klub má prostě výdaje v podobné výši jako příjmy a nemá finanční rezervu, tak ti to nedokážu vysvětlit. To není o tom, jestli je to Rusko nebo Německo. Ale o lidech, kteří to vedou a rozhodují o penězích.

Ty si myslíš, že se tuneluje jen u nás a v Německu ne? Fotbalový klub je něco extra mimořádného, co musí 100% vydělávat a nemůže se dostat do finančních problémů?

Tak si třeba vem ty 2,4 miliardy z eurojackpotu, otevři si excel a vyhledej si nemovitosti, nájmy, auta, pojištění apod. a zjistíš, rychle ti to zmizí. Plus faktor, že při rozpočtu třeba 20 milionů ročně na útratu nebudeš obědvat v mekáči a nebudeš nosit 2 páry bot 2 roky. Prostě fotbalový klub je jenom firma. I v Německu.

Reagovat
smazaný uživatel

A takovou logikou ti může do roka zmizet i 50 miliard..

Reagovat
smazaný uživatel

*S

Reagovat
smazaný uživatel

Mně se to stalo, ale ještě 120 miliard mám na účtě, takže chill.

Reagovat
Agent z Melmacu

čiže je to bublina, ako som hovoril na začiatku...

existuje niekde zisk bundesligových klubov?

Reagovat
bartes

vždyť má pravdu, každý jednotlivec nebo firma by měli mít rezervy na to, aby přečkali nějakou krizi bez příjmu. Už obecné jednoduché základní poučky mluví o určité rezervě cca na rok a pravidelném odkládání určité části každého příjmu, obecně se říká 10%. Jenže dnes je in machrovat za půjčené peníze, splácet jen úroky z dluhů a celou dobu bilancovat nad finanční propastí a modlit se, že to nějak dopadne. A když se nastane nějaký výpadek příjmu, tak je jednotlivec nebo firma po pár měsících v insolvenci.......

btw. ty fotbalové kluby by mohly taky dělat samy něco pro sebe. Např. vytvořit virtuální muzeum trofejí, zpoplatněná videa o historii, z místní jídelny udělat rozvoz jídel třeba atd...Stejně tak se i u nás celkem rychle z restaurací a obchodů staly výdejny, aby aspoň pokryly základní náklady, když už jim to nevydělá......

Reagovat
valloire

Reagovat
Kocour Klapuška

Tak tady jsou všichni chytří, ale asi nikdo nikdy, vyjma nějakých specifických odvětví, nepočítal nikdy s tím, že neprodá nic. Ty kluby mají určitě rezervy na to, že budou rok, dva roky, tři roky bez pohárů nebo že sestoupí, že se jim nebude dařit, že se hráči nebudou prodávat. Pro tyhle případy určitě dovedou chod klubu snížit a zároveň nezkrachovat. Ale říct komukoliv, i ekonomovi z fotbalového prostředí, že přijde delší doba, kdy prostě nevydělají ani pětník (možná nějaký merch, ale ten asi taky neletí), tak ti každý řekne, že to je nesmysl. Vždyť kdyby byla ekonomická krize, tak ty kluby budou furt vydělávat za práva, hráči se budou prodávat, jen se zisky sníží. Ale teď najednou operujou s nulou, což by vůbec nikdo nečekal.

Normálně ten klub má určitě mechanismy - typicky, přijde špatné období, prodá hráče. Počítá s tímhle. Ale to teď nejde. Tohle by nikdo nikdy nepředpokládal.

I ty hospody, o kterých se mluví, tak většina z nich nějak funguje, je třeba na 1/5, 1/6 businessu, ale ty kluby prostě mají 0 a jen musí platit..

Reagovat
smazaný uživatel

tenhle mýtus o poctivém pracovitém Německu člověče ty si asi o pár desítek let zaspal domu, časy Kohla jsou pryč, dnes je Německo zadlužené až po uši

Reagovat
Csaplárova past

Dávat fotbal do analogie s jedinci nebo firmou je nesmysl. U toho fotbalu to nemusí být nutně nějaká finanční gramotnost na vině. Klub má taky své závazky, které musí platit a když máš nulový příjem, tak je potíž. A nemusí se nutně jednat o kluby, které rozhazují milióny. Jsou kluby, které jednají s rozvahou, ale přesto musí být kompromis takový, aby bylo lepší umístění - jen tehdy máš jistotu lepších peněz. Výdaje se tak rovnají téměř příjmům a jak to chceš ovlivnit? Ty můžeš místo elektroniky za desítky tisíc kupovat elektroniku za tisíce a zásadně tím ovlivníš svoji budoucnost. Jenže na tom trávníku neběhají účetní a majitelé, takže se ve finále spoléháš na další a další lidi a faktory. Můžou prodat své nejlepší hráče - pokud na ně ostatní budou mít peníze, pak spadneš v tabulce a příjmy budou ještě menší a už se to veze ....

Reagovat
Kocour Klapuška

Dávat fotbal do analogie s firmou není nesmysl, když každý fotbalový klub je firma, akorát podnikající ve specifickém oboru

Reagovat
smazaný uživatel

Se nedivím že už toho makléře neděláš s takovou logikou

Reagovat
andrew96

Závislost na TV.

Reagovat
db18

Právě, že se tam točí miliony... třeba Mainz může kvůli nedohrání sezony přijít o 15 až 20 milionů €, se kterýma už počítali a mají třeba nasmlouvané nějaké půjčky, které musí platit.

(přičemž teda na zkrácených platech by Mainz měl ušetřit cca. 10 mega)

Reagovat
bobis21

Co to má společného s bublinou?

Reagovat
ratusek

tak bublina ne. ale taky nechápu to brečení, když ty soutěže zatím vypadly pouze na měsíc. až toi bude třeba 3 a víc měsíců, tak to brečení pochopím, takhle ne

Reagovat
valloire

ta bublina je v to, že nemaj vůbec nic našetřeno a že výdaje jsou našponovaný přespřípliš

Reagovat
bobis21

To ale není bublina. Kdyby to byla bublina, projeví se to v normální situaci, ne při krizi. Tohle je prostě jen špatné finanční řízení těch klubů - nejspíše to tedy bude tím, že jsou ve vedení bývalí fotbalisté, ne lidé kteří ví něco o řízení financí...

Reagovat
valloire

13 klubů a bude jich možná přibývat....systém je špatnej a nejen ve fotbale. Že skoro položí světovou ekonomiku výpadek na cca měsíc, dva...tak tady je fakt něco špatně.

Reagovat
ratusek

jo to máš pravdu

Reagovat
bobis21

Položí to ale hlavně ty, kteří opravdu nedělají dobře řízení rizik (myšleno u velkých firem). Že to položí živnostníky nebo malý obchůdek s botami na náměstí je pochopitelné, ale není důvod aby to položili velké firmy, pokud jsou dobře řízené. Vidím v tom spíše příležitost dostat nějaké peníze ze států, tak proč to nevyužít.

Reagovat
mistr129

Reagovat
Kocour Klapuška

Představ si, že jsi velká firma a tvůj zisk z milionu měsíčně je třeba 1/5. 25% máš náklady na nákup, 35% na zaměstnance a prostory, 20% daň. Z tý 1/5 zisku si polovinu necháš a polovinu necháš ve firmě na horší časy. Takhle jedeš pět let a máš ve firmě na horší časy 6 milionů (ze kterých ti ale velká část ubyde na nějaké průběžné investice, atp.), takže ti zbyde třeba jen milion -> teď nic neprodáváš, jen musíš platit ty zaměstnance, byť jen 3/5. Kolik měsíců tak můžeš vydržet?

To prostě není jen o špatném řízení, ale jak píšu výše, je těžké počítač, byť i jako ziskový subjekt s tím, že ti přijmy neklesnout na dvě třetiny, na polovinu, ale že klesnout na nulu..

Reagovat
bobis21

Celý problém je asi v tom, co si představujeme pod velkou firmou. To cos popsal je podle mě malá firma (v práci by jsme ji nazvali mikro)

Reagovat
valloire

bychom

Reagovat
bobis21

Správně, omlouvám se

Reagovat
Boban

To je teorie, realita je takova, ze vetsina firem jede prez uvery a prachy otaci. Snazi se mit zisk co nejnizsi, aby platili co nejmensii dan, plati obzvlast u mensich. To je prave ta nevyhoda nizkych urokovych sazeb, drzet hotovost se nevyplaci (nevyplacelo).

Velkou hotovost maji hlavne mezinarodni firmy diky danovym rajum, jelikoz kdyby to vyvedli, tak to musi danit.

Reagovat
Spalovač šancí

Ono to až tak horké nebude. Ale je to zajímavé, když BL si tradičně zakládá na zdravých financích.

Reagovat
Csaplárova past

To se nyní snadno říká, když je to teprve měsíc. Situace v Německu je však odlišná od té naší a konkrétně tam se to protáhne na delší dobu. A že to dohrají bez diváků je taky řešení, ale bedna jim kompenzovat ztrátu na vstupném nedokáže ...

Reagovat
Rudnevs

Práveže dokáže. Za TV práva dostávajú kluby ovela viac peňazí než za vstupné.

Reagovat
Csaplárova past

Máš snad nějaká konkrétní čísla? Pochop, že finanční potíže nehrozí TOP klubům, ale menším klubům, které jsou v TV třeba jen 1x nebo 2x za měsíc a těžko jim tohle bude kompenzovat všechny jejich výdaje, když platí měsíčně desítky hráčů a desítky členů realizačního týmu až po nějakého kuchaře a správce hřiště ....

Reagovat
Rudnevs

Kluby na televíznych právach zarábajú obrovské peniaze. V TV sú všetky kluby a všetky zápasy. Liga potom prerozdeluje peniaze (cca 1,40 Mrd. €) z televíznych práv medzi jednotlivé kluby.

Reagovat
Bayern +

Áno, ale zdravé sú preto, lebo sú závislé od, poviem to tak zjednodušene, "legálnych" príjmov ako sú TV, predaje dresov, vstupné a podobne. V Anglicku je to iné, tam, keď sa niečo takéto stane napr. vo Watforde, tak to začas "zatiahne" Pozzo family, v Nemecku nie.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

A co ostatní anglické kluby? U nich to zatáhne kdo?

Reagovat
smazaný uživatel

... říkají o sobě sami Němci a celý svět to opakuje. Z historickýho hlediska Němcům moc nevěřím to co tvrdí sami o sobě

Reagovat
Boban

Jenze zdrave financovani se v tomto bere jako mira zadluzeni klubu

Ono kdyz vis kolik minimalne za rok dostanes na vysilacich pravech, vstupnem a pripadne neco od sponzoru a pak ti toto vypadne tak je to problem, Jelikoz naklady ktere mas ti bezi dal a nejde je hned tak snizit.

Spoustu lidi bere fotbalove kluby jako firmy ktere primarne vydelavaji (kvuli par gigantum), ale jsou to porad spise neziskove organizace, kde 0 na konci roku je vetsinou cil a priorita jsou sportovni vysledky.

Reagovat
Kenneth

No to je ale sracka clanek.

Reagovat
valloire

to je ARD - veřejnoprávní TV

Reagovat
Kepy_FCB

ti si nemaj co vyčítat..

Reagovat
bobis21

Vždyť to co chtěli emitovat je nesmysl který by nebyl výhodný pro nikoho.

Reagovat
Alan_Shearer

Ty vole, to je clanek uroven jak reportaz z TV Hovna

Reagovat
smazaný uživatel

Bereš piko nebo braun? Zjevně slušný matro

Reagovat
Spalovač šancí

Němci si berou nemocné Italy dobrovolně do svých nemocnic.

Reagovat
Generalní Gladiator

Mnohem lepší než si brát uprchlíky

Reagovat
Bayern +

Reagovat
iamek

Tohle je přesně článek na tvoji urovni

Reagovat
valloire

srovnáváš mě s ARD tos posral

Reagovat
stas87

Grecko pred par rokmi nestacilo? Taliani sa smiali na zaciatku ruskam a obmedzeniam, smiat sa prestali vo chvili, kedy ich to pokosilo a zrazu im doslo, ze az taka sranda to nebude. A namiesto toho aby si priznali svoju cast viny, kde to podcenili, tak natahuju ruky, ked maju problem. A teraz sa cuduju, ze pomoc nedostanu a tak vytiahnu jedinu moznu kartu- 2.sv. vojnu a zabudaju, ze prave s Nemeckom to tiahli spolocne. A porovnavat rozbombardovane a znicene Nemecko s koronavirusom...to je logika level makaron.

Reagovat
Zark

A teď co je horší jestli Itálie, která byla jako první v Evropě a proto tolik nakažených nebo skopcaci, kteří se smáli rouškam ještě pár dnů zpět a nyní už dohánějí makarony jako nic

Reagovat
stas87

V počte mŕtvych ale Talianov nedoženú. Pride mi úplne absurdne, že Taliani teraz zebraju o pomoc ale už pred vypuknutím epidémie nedokázali rozumne hospodáriť. Každú krajinu postihne recesia a problémy s ekonomikou. Prečo potom Nemcov zasiahne menej ako Talianov? Tak asi Nemci hospodári lepšie a Taliani na pitchu. Ale natiahnuť ruky ako zobrak..to je ta talianska emotívnosť zrejme.

Reagovat
valloire

Česká vláda to udělala již počátkem března, když zakázala vývoz nebo reexport respirátorů a dezinfekce, protože měla - jak se teď ukazuje - oprávněné obavy z toho, že budou u nás vykoupeny a vyvezeny. Jak v neděli upozornil server Seznam zprávy, dostala teď za to od Evropské komise přes prsty.

Na ministerstvo zdravotnictví dorazil podle serveru předminulý týden dopis, v němž žádá vysvětlení tohoto kroku, který je v rozporu s principem volného obchodu uvnitř Evropské unie.

princip EU a její hodnoty

Reagovat
smazaný uživatel

Prosim vas ? Je tu nak ekonom ktery by laikovi vysvetlil jak muzule klub behem jednoho mesice kdy se nehraje zbankrotovat ? Diky

Reagovat
Boban

Jednoduse, maji financi plan na rok/sezonu (kde je vysledek kolem 0) a prijmova stranka jim kvuli koronaviru vypadla ale vydajova bezi dal (krom platu treba uvery na posily/investice do infrastruktury klubu). Ono nejde o jeden aktualni mesic, ale o pravdepodobnem vetsinovem vypadku prijmu na cely zbytek sezony a uz ted vedi (spocitali si to, o kolik prijdou na vstupenkach, prijmu z tv etc) ze jsou v ***.

Reagovat
Boban

A to je jeste dobre, nektere kluby jely rovnou na minus a pocitali, ze to zaplati az s budoucimi prijmy (diky lepsim sportovnim vysledkum-sponzori,tv etc), ale ty neprisli. Napr. Leeds v Anglii, velkej tradicni klub a skoncil v bankrotu.

Reagovat
smazaný uživatel

Diky

Reagovat
Bayern +

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Však je nechte na tom hřišti klidně pochcípat!!! Hlavně že peníze! Že?

Reagovat
smazaný uživatel

Chceme jména!

Reagovat
Zark

Miloš a Věra

Reagovat
smazaný uživatel

Nemyslel jsem jména tvých spolubydlících.

Reagovat
Talker

Já se tomu vůbec nedivím. Je spousta klubů, které operují s tím, že budou po sezoně +- na nule, co se týče zisku, maximálně v jednotkách %. Většina pravidelných příjmů (vstupné, TV práva, merch) je v sezoně - v Německu je sezona přesně 9 měsíců - 16. srpen až 16. květen.

Když to zjednoduším na čísla - řekněme, že klub má naplánované příjmy 100 milionů (80 matchday+TV práva, zbytek merch, sponzoři atd) a výdaje 95 milionů (60 milionů platy, 25 milionů splátky za stadion, nákupy hráčů, mandatorní výdaje a 10 mega se dá zkrouhnout). Pokud jim vypadne březen, duben a květen, tak nejsou příjmy z TV práv a vstupného 80 mega, ale 55 milionů, k tomu spadnou příjmy i z merche a ty další taky poklesnou. Přičemž stále mají zaplatit 85 milionů na platech, splátkách a mandatorních výdajích a můžou hýbat jen s těmi 5 miliony, pokud nechtějí propouštět. Najednou jsou místo 10 milionů v plusu 5-10 milionů v mínusu s tím, že další velké příjmy přijdou až v srpnu, tj reálně půl roku potom, co jim přestaly chodit peníze.

A reálně se nedivím, ve kterém odvětví by si mohly dovolit firmy všechno zavřít na 6 měsíců s tím, že nebudou mít příjmy, ale budou platit většinu výdajů, přičemž fotbalové kluby mají největší výdaje v platech (40-60% u většiny klubů, k tomu tam budou ještě další výdaje - splátky, půjčky).

Situace je o to horší, že některé kluby počítají každý rok s nějakým prodejem hráče, aby ufinancovaly rozpočet. Dá se dá očekávat, že pokud se nedohraje sezona, tak nikdo nebude mít zrovna moc peněz na nákupy, tudíž ceny hráčů půjdou výrazně dolů v situaci, kdy kluby zoufale budou potřebovat finance.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele