KAUZA ZUBIAURRE SNAD KONEČNĚ U KONCE

12.02.2007, 15:59
Aktuality
Ibán Zubiaurre už zase může hrát profesionální fotbal. Na trávník se vrátí po dlouhých 20 měsících, kdy se o práva na něj hádaly dva baskické kluby Real Sociedad San Sebastian a Athletic Bilbao. Hráč měl smlouvu v San Sebastianu, ale přesto podepsal novou v Bilbau. Spor musel vyřešit až soud.

Ibán se narodil 22. ledna 1983 v Mendaru a svou mládežnickou kariéru strávil v týmech San Sebastianu. Ten s ním také podepsal profesionální smlouvu s výkupní klauzulí 33 milionů eur. V květnu 2005, když mu ještě zbýval více než rok platného kontraktu, podepsal novou smlouvu v Athletiku Bilbao s jeho tehdejším presidentem Lamikizem. San Sebastian, za který odehrál 73 zápasů, se pochopitelně bránil a požadoval na Bilbau vyplacení 33 milionů, což ale bylo nepřijatelné. Situaci začal řešit soud a nadějný levý bek či záložník zůstal bez fotbalu.

Hráči se snažil alespoň částečně pomoci regionální amatérský klub Cultural de Durango, ale ani za něj nesměl Zubiaurre hrát. Soud rozsekl celou kauzu až minulý čtvrtek. Sumu, kterou požadoval San Sebastian, označil soudce Francesc Javier Gonzalez jako přemrštěnou. Bilbao tak nyní musí zaplatit San Sebastianu 5 milionů eur a Ibán může naskočit za nový klub do rozjeté sezony 2006-07. Obě znesvářené strany ale stále mají možnost se odvolat. Na San Mames bylo fotbalistovi přiděleno číslo 12 a první zápas odehrál o víkendu proti Atlétiku Madrid. Do hry naskočil v 58. minutě, kdy nahradil konkurenta na postu levého záložníka Gabilonda, který shodou okolností přišel do klubu také ze San Sebastianu.

Sám hráč se k situaci vyjádřil takto: "Splnil se mi sen. Po tolika měsících jsem opět začal hrát fotbal. Byl jsem nervózní, ale brzo jsem se začlenil. Cítil jsem se dobře, ale jsem smutný, že jsme prohráli. Po takové době je nádhera hrát hned celou půlhodinu."

Autor: Radek Nosil / as.com

Komentáře (20)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tím pádem vlastně ztrácejí veškeré výkupní klauzule smysl...

Reagovat
HOST*Vincent Blanquinegro

po dobu smlouvy ale za jinej klub nehrál, takže pak ztrácí smysl výkupní klauzule

Reagovat
smazaný uživatel

A co jsem řek?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych se nesmál, ono je rozdíl platnost výkupní klauzuje pokud smlouva běží a platnost výkupní klauzuje, pokud již smlouva skončila. Tady je rozhodující, od kdy ta nová smlouva měla začít platit.

Reagovat
HOST*Vincent Blanquinegro

díky

Reagovat
smazaný uživatel

Já se směju tomu, že napsal to samé, co Kyslík před ním, ničemu jinýmu.

Reagovat
HOST*Vincent Blanquinegro

to ale není to samé

Reagovat
smazaný uživatel

Hráč odešel rok před koncem platné smlouvy, měl výkupní klauzuli na 33 milionů eur. Nikoho nezajímá, že rok nehrál, to v tomto případě není tak určující, to je pouze jeho problém. Dám příklad, někdo z Valencie budu mít smlouvu do léta 2008, ale už teď v létě se rozhodne a podepíše kontrakt s náma, výkupní klauzuli bude mít třeba 33 milionů jako Zubiaurre. Vy budete souhlasit s tím, že my vám zaplatíme 5 mega?

Reagovat
HOST*

to je podle me urcujici, podle novych prestupnich pravidel, ktera teda nevim jak dlouho plati, muze hrac podepsat smlouvu jinde s max. sestimesicnim predstuhem, on to proste udelal driv a tka mozna nemelo bilbao platit vubec nic, pokud teda pocitali s tim, ze k nim prestoupi az mu skonci smlouva v s.sebastianu, to je docela zuasadni informace, ktera v clanku chybi. je klidne mozny ze bilbao tehdy vubec zadny pravidla neporusilo...

Reagovat
HOST*Vincent Blanquinegro

to určitě ne měl za ně hrát hned

Reagovat
HOST*ital

No právě.Smlouva,kterou podepsal v Bilbau neměla platit a tudíž pokud neplnil smlouvu se SS by měl SS dostat 33 milionů euro.Soud rozhodl špatně.

Reagovat
HOST*Vincent Blanquinegro

je to zamotaný, sám soud to řešil dost dlouho

Reagovat
HOST*Vincent Blanquinegro

samozřejmě že ne, taky proto píšu že mají možnost se odvolat

Reagovat
smazaný uživatel

Právě proto souhlasím s Kyslíkem, že veškeré výkupní klazule ztrácejí smysl.

Reagovat
smazaný uživatel

Ono to není tak jednoduché, my máme jeden zásadní problém - nevíme, jak to bylo s platností obou smluv, to se pak nedá jen tak posoudit, kde je pravda. Původně to kolega asi myslel tak, že klauzule neplatí, protože za nový tým začal hrát až teď. A stačí si povšimnout těch časových údajů: nastoupil po 20ti měsících a předtím měl smlouvu ještě na "rok a něco".

Výkupní klauzule ale smysl rozhodně neztrácení, to je docela právní ignorantství, kdyby neměly smysl, tak je tam nedávají. A soudě podle toho, jak rozhodl soud, tam musejí být ještě nějaké další okolnosti. Ale jak říkám, neznáme okolnosti, takže těžko říct, rozhodně nelze dělat takové závěry.

Reagovat
HOST*Vincent Blanquinegro

tys to napsal jakoby obecně neměli smysl, do hlavy ti nevidím (naštěstí )

Reagovat
HOST*1860

hraci z freiburgu jsou nejvetsi curaci na svete, neberu v potaz to ze z nekolika tutovek sme nedali ani gol, ale pri druhym golu proslapli nasemu brankari bricho a pak jeste situaci v klidu dohrali do prazdny brany pres zranenyho Hoffmana(GK), freiburg uz pro me neni sportovni klub, ptze sem nevidel ani naznak sportovniho chovani.. nesnasim freiburg

Reagovat
HOST**nesta

Niem si mimo???

Reagovat
HOST*1860

nekam to napsat musim..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele