Katar v datech: Maroko hrálo aktivně, ale Francii k postupu stačily dvě střely na bránu

15.12.2022, 11:41, aktualizováno 15.12.2022, 11:41
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Francie (© AFP)

Druhé semifinále na MS v Kataru mezi Francií a Marokem bylo bitvou dvou světů, ze všech možných úhlu pohledu. Střetli se obhájci trofeje a jedni z nejvýraznějších favoritů s největším překvapením šampionátu a prvním africkým týmem, který kdy hrál semifinále mistrovství světa.

Obavy panovaly i ze střetu kulturního. Už po postupu přes Portugalce maročtí fanoušci na několika místech Evropy donutili nepokoji v ulicích k zásahu policii. To ale nebyl případ ulic v Kataru, kde fandové příjezd autobusů obou týmu k semifinálovému utkání sledovali hlavně se sportovními očekáváními.

Hernández nasměroval Francii do finále

Maroko už na turnaji dokázalo zaskočit několik favoritů, ale na Francii si vylámalo zuby. Evropané šli do vedení už po pěti minutách díky akrobatickému zakončení Hernándeze a po zbytek zápasu si svůj náskok vcelku poklidně pohlídali. A když trenér Deschamps v 78. minutě poslal do hry Kolo Muaniho a on hned v následující minutě zvýšil na 2:0, bylo jasno. O zlato se v Kataru s Argentinou utká Francie.

Statistiky Theo Hernándeze (©Opta by Stats Perform)

Čtyři minuty a třicet devět vteřin potřeboval Theo Hernández na to, aby vstřelil úvodní gól zápasu. Jde o nejrychlejší branku v semifinále světového šampionátu od roku 1958. Statistiky ukazují, že Hernández může být spokojený i se zbytkem svého výkonu, sedm vyhraných soubojů a stoprocentní úspěšnost v soubojích na zemi, to mluví samo za sebe.

Griezmann a jeho pohyb po hřišti (©Opta by Stats Perform)

Jedním z nejlepších hráčů utkání byl bezpochyby Antoine Griezmann. Statistiky jasně říkají, že během zápasu byl platný na spoustě míst hřiště. Úspěšnost jeho přihrávek dosáhla hodnoty 81 procent a na šampionátu už pro své spoluhráče připravil 18 velkých šancí, spolu s Messim nejvíc ze všech.

Vývoj xG (©Opta by Stats Perform)

Statistika vývoje očekávaných branek (xG) jasně říká, že Francie v zápase zvítězila zaslouženě a vstřelila prakticky přesně tolik branek, kolik podle této metriky měla (2,09). Maroko si největší šance připsalo až za stavu 0:2, ale ani čestný gól nedalo.

Zaparkovaný autobus se nekonal

Průměrné pozice hráčů Maroka (©Opta by Stats Perform / Profimedia)
Průměrné pozice hráčů Francie (©Opta by Stats Perform / Profimedia)

Možná vás trochu překvapí průměrné pozice obou týmů. Maroko zdaleka nehrálo stylem zaparkovaného autobusu, k čemuž Afričany donutil i brzo inkasovaný gól.

Střelecké pozice Francouzů (©Opta by Stats Perform)

A nakonec pohled na francouzské střely, kterých bylo celkem patnáct. Jen dvě ale mířily mezi tři tyče a z obou byl gól. I proto je Francie prvním evropským týmem od Německa v roce 1990, který si podruhé v řadě zahraje finále mistrovství světa. A za posledních sedm světových šampionátů je Francie ve finále už počtvrté.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Pečeně

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

I proto je Francie prvním evropským týmem od Německa v roce 1990, který si podruhé v řadě zahraje finále mistrovství světa.

---

Z téhle formulace podle mě plyne, že Německo si to finále zahrálo podruhé v řadě v roce 1990 (to už ale bylo potřetí).

Reagovat
Maník Otrava

semifinálová sestava nejlepších dle mého výběru:

H. Lloris - N. Molina, N. Otamendi, I. Konate, T. Hernandez - O. Dembele, A. Griezmann, S. Amrabat, L. Messi, K. Mbappe - J. Alvarez

náhradníci: E. Martinez, A. Hakimi, C. Romero, N. Tagliafico, H. Ziyech, M. Kovacic, S. Boufal, R. Kolo Muani

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele