Julian Nagelsmann a jeho unikátní přístup k fotbalu

25.10.2016, 12:01
Profily, historie
Zaujalo nás
Po tomto víkendu se hodně diskutoval nejčerstvější výlev výbušného trenéra Leverkusenu Rogera Schmidta, menší pozornost se už ale věnovala tomu, komu byla uštěpačná věta "Ty si myslíš, že jsi vymyslel fotbal, že jo?" vůbec adresována. Julian Nagelsmann se přitom dost možná řadí k nejtalentovanějším mladým koučům současnosti...

Hoffenheim v sobotu Leverkusen porazil jasně 3:0 a v tabulce bodů získaných od Nagelsmannova únorového příchodu ke kormidlu se takto Hoffe poprvé dostalo právě i před Bayer 04. Nagelsmannova vizitka o 39 bodech z 22 zápasů teď zaostává pouze za nedostižnou dvojkou Dortmund-Bayern.

Když přitom k předposlednímu týmu s pětibodovou ztrátou na barážovou pozici Nagelsmann přicházel, mnohá německá média se takovému rozhodnutí magnáta Dietmara Hoppa vysmívala.

Lokální list Rhein-Neckar-Zeitung volbu vnímal jen jako PR kousek, zatímco Frankfurter Rundschau se vytasil s nekompromisním verdiktem, že jde o "bláznivý nápad".

"Je výjimečný. Risk se možná zdál větší pro outsidery, ale ne tak pro ty, kdo ho znali osobně, kdo s ním pracovali, kdo věděli, jaká je autorita, jak skvěle vnímá průběh zápasů, jak puntičkářský je, s jakou intenzitou vede tréninky, a taky jaký má vztah s mladšími hráči," vysvětloval pro server FIFA.com ředitel klubu Alexander Rosen.

Julian Nagelsmann je v Hoffenheimu již šest let a u klubového áčka dříve dělal asistenta, do role hlavního kouče prvního týmu ho však před osmi měsíci pomáhal povýšit především jeho výkaz s dorostem. Tým do 19 let dovedl v sezoně 2013/14 k titulu, aby s ním následně uhrál další finále. A jeho tehdejší chráněnci, Nadiem Amiri s Philippem Ochsem, poté okamžitě sehráli důležité role v tažení za záchranou prvoligové identity.

Již tyto úspěchy s mladíky Hoffenheimu Nagelsmannovi získali pozornost zvenčí. Bayern Mnichov si ho dokonce v době Guardiolova působení pozval na pohovor ohledně pozice trenéra rezervního týmu do 23 let. Letos na jaře potom nejmladšího bundesligového trenéra v historii ocenil také legendární Ottmar Hitzfeld na prezentaci v rámci kurzu pro německý svaz.

"Učil jsem se od trenérů, kteří mě v mládí vedli. Měl jsem nad sebou Thomase Tuchela, Alexe Schmidta, Klause Schromma - skvělé kouče, kteří mě posunuli vpřed i na úrovni charakteru. Všichni dosáhli velkých úspěchů. Já sám nemám moc zkušeností, hodně spoléhám na vlastní instinkt," svěřil se před pár dny Nagelsmann; trenér mladší než 88 bundesligových hráčů.

Nagelsmann se s Thomasem Tuchelem poprvé setkal v béčku Augsburgu, kde si již ve dvaceti letech přivodil vážný úraz kolena a byl tak nucen předčasně ukončit hráčskou kariéru. O osm let později si pak již v čele bundesligového týmu vysloužil od dortmundského lodivoda hřejivá slova chvály.

Od Thomase Tuchela vlastně Nagelsmann odkoukal i některé základy svého herního stylu, který zejména letos na jaře spočíval v agresivním vynucování ztrát míče uprostřed pole a rychlém, koordinovaném protiútočení. Imponuje mu proto dřívější práce Ralfa Rangnicka v druholigovém Lipsku a zvláště jeho schéma presinku.

Zároveň ale hráči Hoffenheimu poměrně velký kus času tráví s balonem u kopaček, když v bundesligové tabulce držení míče zaujímají šestou pozici. Nagelsmannova filozofie se tak postihuje velice těžko. Sám ostatně tvrdí, že v týdnu na trénincích neustále zkouší nové věci a jedno konkrétní cvičení opakuje vždy jen párkrát do roka.

Nagelsmann je zkrátka svůj, když ostatní mimo jiné nabádá, aby se příliš neupínali na konkrétní formace. "Jde o rozdíl pěti nebo deseti metrů v pozici hráče, který určuje, jestli je to 4-4-2 nebo 4-2-3-1; v takovém uskupení týmy uvidíte jen při rozehrávce a pak možná tak osmkrát během zápasu," boří menší tabu Nagelsmann, který krom toho věří, že kopaná je o taktice pouze z 30 %, zbytek dělá "společenská obratnost".

To však v žádném případě neznamená, že by Nagelsmann k fotbalu nepřistupoval tak trochu vědecky. Vždyť jeho tým analytiků sbírá i taková nezvyklá data jako čas strávený v tzv. deckungsschatten, tedy stínu svého strážce - jinými slovy v pozici, kdy kvůli blokování ze strany soupeře nemůže přijmout přihrávku.

"Pracuji jako pekař. Smíchám dohromady pár věcí, zapeču je v troubě a pak se přesvědčím o tom, jestli se mi výsledek líbí," sahá k netradiční paralele Nagelsmann, který například českého reprezentanta Pavla Kadeřábka nezřídka nechává hrát přes nohu na levém beku či dokonce v záloze.

Podobné pekařské kousky prozatím Nagelsmannovi vychází náramně. Jeho tým v tomto ročníku zůstává neporažený, když na čtyři remízy v řadě navázal stejným počtem po sobě jdoucích výher. "Ve vzduchu je cítit Liga mistrů," napsal před týdnem magazín Kicker ještě, než Hoffenheim venku zničil oslabený Leverkusen. A vskutku, proč by na ni TSG 1899 nemohlo a nemělo pomýšlet?

Autor: Tomáš Daníček / theguardian.com, fifa.com, dw.com

Komentáře (138)

Přidat komentář
Josifek

Reagovat
efjay

Skvělý článek

Jen tak dál Hoffe

Reagovat
Spalovač šancí

Takový lepší Täubchen

Reagovat
smazaný uživatel

Videl jsem ten rozhovor na Eurosportu, a bylo to zajimave. Kazdopadne me zajima, jakto, ze v takovem veku muze mit takovy respekt u hracu? Zvlast starsich V cem to muze byt? Jinak Nemecko ma spousty mladych talentovanych treneru

Reagovat
smazaný uživatel

Mne to porad nejde do hlavy. Ma 29, jakto, ze tam nejsou nejake rebelie od hracu atd.?

Reagovat
Rarášek

Někdo je prostě silná osobnost, někdo ne. Samozřejmě, že se to může zdát "divné", ale je to vůdčí typ, kterej si je schopnej osvojit masu lidí, dokáže je vést a vybudovat si svojí prací respekt. Silná osobnost, nehledal bych za tím něco složitého.

Reagovat
smazaný uživatel

Dokaze to Ancelotti nsbo Mourinho, ale tento 29lety zobak? Tomu neverim.

Reagovat
Rarášek

Ale tady přeci vůbec nejde o to, kolik je mu let. Taky je spousta zkušených stačích trenéru, kteří si ten respekt nevybudují. Tady jde o to jestli dokáže ovlivnit masu lidí, jestli svojí prací dokáže nadchnout ostatní, jestli si ten respekt vybuduje. A budu se opakovat, ale jestli je silná osobnost, tak v tom není jediný problém. Někdo takový je, někomu to chybí. Na první pohled se to může zdát zvláštní, ale není to nic neobvyklého. Někdo ten dar prostě má.

Reagovat
smazaný uživatel

I ja chci ten dar

Reagovat
Josifek

Tak si o něj napiš Ježíškovi

Reagovat
Josifek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně nevede kabinu plnou 30 letých frajerů, kteří si myslí, že sežrali všehcnu moudrost světa, jako se tomu stává v našich luzích a hájích, proto se tomu divíme.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
efjay

Reagovat
efjay

*

Reagovat
Aldeano

To je právě o tom jeho přístupu... Takhle čecháčkovsky to zase házet na to, jak je to tu špatné a hlavně neměnné. Je to věc přístupu. Když by někdo kvalitně tým vedl podobně jako Nagelsmann, tak nebude problém

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty musis mit radne nudny zivot, kdyz prijdes sem a zmuzes se na jedinou odpoved facepalm ty spino hnusna

Reagovat
Nihilister

Jeden citrón vydá občas za 1000 slov .

Reagovat
Lifted

Máme hele to samé v práci. Shodou okolností mi je taky 29 a máme stejně starého výrobního ředitele a člena představenstva. Má neskutečnej respekt u všech a navíc je fakt chytrej a práci dělá fakt pořádně. Jak kdyby v tom měl praxi 20let. I v jednání s lidma.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak se dostal na takovou pozici? Pres tlacenku???

Reagovat
smazaný uživatel

v takovem veku

Reagovat
Spalovač šancí

Je prostě dobrej ...

Reagovat
Rarášek

Reagovat
Lifted

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Josifek

V prvé řadě tím, že neměl tolik přihlouplých a udivených otázek jako ty

Reagovat
smazaný uživatel

copak? na obed nebyl nebyly buchticky se sodo? lemro

Reagovat
Josifek

No vidíš, další přihlouplá otázka, ty jedeš, takhle z tebe v 29 nic nebude a o respektu si budeš muset nechat leda zdát (pokud máš teda dostatečně bujnou fantazii, což teda asi máš)

Reagovat
HunterRomario

Reagovat
Aldeano

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
mistr129

Reagovat
diastan

Reagovat
Lifted

Hele úplně se to neví, ale mezi kuloáry se ví, že jeho fádrs se zná s generálním (majitel). Takže menší tlačka asi jo, beztak je fakt lepší jak 3 před ním co to dělali 40 let i ve stavebních firmách za komančů.

Reagovat
Lifted

* se povídá ne se ví

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, no myslel jsem si to

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
j_mrazik

Když máš tým profíků a ne nafoukaných troubů, tak prostě půjdou za trenérem bez ohledu na věk.

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

Přirozená osobnost + musí určitě dřít, což protistrana vycítí ...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
xhejl

tak to často není o věku. Je to teda samozřejmě nesrovnatelný, ale mě je 23 a dělám trenéra basketbalovýho týmu na krajský úrovni, kde většina borců je +- stejně stará, ale máme v týmu i dva kluky 30+, co měli v mládí našlápnuto i na profi smlouvu. Dostal jsem se k tomu tak, že loni na začátku sezony nám skončil původní trenér a já měl licenci z trénování žáků, tak jsem měl být řešení na pár týdnů. A z pár týdnů už je druhá sezona.

A dá se to. Musíš vědět jak se staršíma pracovat, dát jim dostatek respektu, nechat je klidně říct svůj názor a nezjebat je jak patnáctiletýho fracka, ale taky musíš umět bejt dostatečně důslednej a tvrdej, pokud po nich něco chceš a jim se to nelíbí.

Takže kdyyž to zvládnu já s partou borců, co to hrajou pro prdel a můžou se na to kdykoli vykašlat, tak proč by to nezvládnul Nagelsmann s profi hráčema, co jsou placený mmj. i za to poslouchat

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
andrew96

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Olen, Tomi Hohuluk

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rudnevs

Ak spomínaš, že si videl tú reportáž na ES, tak by si to mal vedieť - lebo to tam bolo. Nagelsmann vravel, že k hráčom pristupuje priateľsky, ale má tam autoritu (taktiež aj hráči spolupracujú). Hráčom taktiež verí, čo aj Kadeřábek spomínal v jednom z rozhovorov.

Reagovat
ThePigFeathers

je to jednoduchý, když máš něco v hlavě nač bys automaticky musel dělat horko v týmu? byla by to blbost přeci :)

Reagovat
r.mrazik

silena volba...meli vzit radeji nekoho overenyho, se kterym by byla jistota trofeji...

Reagovat
r.mrazik

*jinak za clanek

Reagovat
pepinho2

Stevens

Reagovat
smazaný uživatel

oni se v Sinsheimu nezblázní když teď na jednu dvě sezony vypadnou z jinak pravidelného boje o titul a další trofeje

Reagovat
db18

Třeba Mourinha.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
r.mrazik

ale vazne...ja treba doufam,ze dostane holoubek u nas podobnou sanci...bylo by to super

Reagovat
j_mrazik

Minimálně ta změna v rétorice je prostě osvěžující. Snad za ním hráči půjdou.

Reagovat
r.mrazik

to rozhodne...Scasny me tim vystupovanim dost stval

Reagovat
db18

Reagovat
Kang & Kodos

Mě sere, že v Holoubkovi vidí všichni automaticky nějakýho spasitele. Ten chlap trénuje první seniorskej tým v životě, a hned to je Sparta, kde je zrovna teď dost zraněnejch a zbytek mimo formu. Jasně, je to sympaťák, nejlepší mládežnickej trenér v ČR, může z něho bejt super trenér, ale tohle je příšernej skok. Už v Plzni bylo vidět, jak si ho Pivarník povodil a hráči se mu vymkli z rukou. Ale je fakt, že teď když musí hrát i dorostenci, se tam hodí nejvíc. Akorát nevim, jestli může dostat tolik času, aby si to tam zařídil podle svýho.

Reagovat
r.mrazik

aha...ja ho tak neberu...a nazor ostatnich neznam,zas tak moc spartu nerozebirame...

mne se libi po lidsky strance a hlavne vysledkama u junioru...jeho nazory a naroky na fotbal taky v pohode

nevim,proc by si ho pivarnik povodil,kdyz to byl docela vyrovnany zapas...zadny povodeni jsem tam nevidel...ale budiz...

s tim casem souhlas...ale kdyz si vezmu,ze novy trener stejne dostane jaro na svoji upravu,tak bych ho tam nechal na celou sezonu...a klidne i tu pristi...preci jen az na jare se ukaze co v nem opravdu je,vzhledem k te momentalni marodce

ale jak pisu...jako spasitele ho tedy nevnimam...prijde mi fajn ta cesta

Reagovat
Kang & Kodos

To mě taky, ale co jsem četl, tak spousta lidí byla s nedělí spokojená, protože to bylo lepší než ty předchozí porážky. Přitom půlka týmu měla celej zápas pěnu u huby a nebejt hodně, ale fakt hodně mírnýho Hrubeše, tak dohráváme minimálně v devíti. Stejně tak při remíze v Brně, tam prej aspoň byl vidět nějakej posun. Podle mě mu lidi dost věcí odpustí právě proto, že to je sympaťák a má potenciál. Což je hezký, ale nemůže to vydržet dlouho. Jestli budeme za půl roku hrát pořád stejně, tak už ho budou stejný lidi vyhazovat.

Reagovat
r.mrazik

to souhlas...ale na to reknu jen to,ze tu svoji predpokladanou odbornost musi pak prokazat...pokud to neprokaze ani kdyz se mu uzdravi hraci,tak pujde po pravu nazpet k juniorum

Reagovat
j_mrazik

U Lavičky vám to, že je to sympaťák a má potenciál, vydrželo docela dlouho.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Prečo? Zachránil klub v prvej lige a zdá sa že teraz by s nimi mohol hrať o poháre. A prezentujú sa pomerne zaujímavým futbalom.

Reagovat
Rudnevs

Aj toto bola istota. Za Hoffenheim pracoval už dlho a Rosen vedel ako dobre si robí svoju prácu (hoc len u mládeže)

Reagovat
nani92

človek sa chce prísť odreagovať mimo PL a ani tu nemám pokoj a kľud

Reagovat
r.mrazik

jsem rad,ze se lidi pokazde najdou...

Reagovat
Svatej

Reagovat
avicii

Reagovat
smazaný uživatel

kvalita a dobře zpracovaný článek

Reagovat
smazaný uživatel

Nemecký Conte

Reagovat
Spalovač šancí

Spíše německý Nagelsmann

Reagovat
efjay

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
andrew96

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
stas87

V tomto aspon ja vidim malicke plus pre tieto kluby, ktore zvysok Nemecka neakceptuje. Ono mladez TSG ale aj RB dokaze vyzdimat z tych mladikov dost, angazovali aj kvalitu na trenerskom poste a nechavaju tych hracov vyhrat. Klubom, ktore vykupi hracov daju par susnov a ziskaju tak kvalitu, ktoru sa neboji casom zapracovat. Sam som o mladezi TSG ci RB planoval napisat clanok, ale ako si nemam cas na to.

Mne sa menovanie Nagelsmanna nepacilo, myslel som si ze to je len zufaly krok zufaleho kluvu v zufalej situacii. Ale oni hraju timovo, maknu jeden za druheho ked sa nedari a tymto ich Nagelsmann infikoval. Oni supera v zapase nedokazu prehravat sustavne, skor su to take ojedinele okamihy ale dokazu byt velmi efektivni v koncovke. A dalsi dobry tah je Vogt na IV, on sa tam nasiel, behom zapasu si vymeni miesto s Rudym a tato spolupraca im zatial vychadza. Tahaju to teda dost cez kridla a zatial proti nim nenastupil super, ktory by tie kridelne priestory zavrel a nedal im sancu. Mohli by atakovat priecky EL, na predkolo to podla mna nebude.

Reagovat
popltak

blablabla

Reagovat
cologneFC

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
raduinho

Žije sen každého z nás FM manažerů.

Reagovat
smazaný uživatel

Das ist mein sen.

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Pche, za bundesligovej klub se zdravejma financema to umi nacit kazdej. Chtel bych ho videt, jak by takovej Varnsdorf dovedl do prvni ligy, vyhral ji a pravidelne s nim hral LM jako ja

Reagovat
smazaný uživatel

LM ve Vdf

na jakym stadionu to hraješ?

Reagovat
raduinho

Pán evidentně hraje CSM.

Reagovat
smazaný uživatel

Po kazdy sezone jsem si pozadal o vylepseni stadionu a na konci. 7. Sezony jsme uz hrali na 14 tisicovem stanku s Uefa standardy

Reagovat
Darren Fletcher

musia ta milovat vo vedenim, rekonstrukcie kazdy rok

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Gryphonheart

Já tam jednou dovedl Admiru z divize. Původní plán byl trénovat Semily nebo Turnov, ale Admira má přecijen hezčí logo..

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Andis

Výborná euforie ale LM určitě ne

Reagovat
smazaný uživatel

Jak si muzu dat do blokace toho dementa s nickem Josifek?

Reagovat
smazaný uživatel

Vynikajúci článok,pochvala

Reagovat
smazaný uživatel

Frajer, ma pred sebou obrovskou budoucnost

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
smazaný uživatel

Hoffenheim

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

nepřekvapuje mě, že vyplodis něco takového

Reagovat
Amos

Nástupce WENGERA?

Reagovat
smazaný uživatel

To i dalších 150 trenérů

Reagovat
noustres

Prostě peče v troubě

Reagovat
NuFc23

Drzim mu palce

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Odporúčam nezapínať relive prenos zápasu nemeckého poháru na českej stanici Sport2 medzi St. Paulli a Herthou BSC. Ten komentátor tam asi húlil, povedal "Senkt Pauli"

Reagovat
Rudnevs

Tak omylom zamenil písmeno. No a?

Reagovat
OnderCZ

Reagovat
Rudnevs

Lotte Najskôr porazili Brémy a teraz Leverkusen. To mi pripomína počínanie Bielefeldu z pred dvoch rokov. A v Bayeri sa podľa mňa zachvílu začne hovoriť o zmene trénera.

Reagovat
vladino10

Taký dobrý káder a takéto výsledky, v lm 3 body z 3 zápasov, pohár ko, liga tiez tragédia, ani tou stopkou a vyvadzanim v podmienke si zrejme trener nepomohol..ako to s nim vidíš? Hlavné vzhľadom k minulým sezonam, či Schmidta majú vôbec prečo podržať v tejto kríze, minulý ročník som videl snáď len tu tragédiu keď remizovali s Cckom barcelony..

Reagovat
Rudnevs

Tak za posledné sezóny svoj cieľ splnil - zlepšil hru a kvalifikoval sa do LM. Chýba mi tam ale nejaká pridaná hodnota. S tým kádrom, ktorý mu Völler každoročne chystá by mal dosiahnúť aj niečo viac a v súčastnosti sa dá Schmidt považovať za najslabší článok. Keď si k tomu prirátame tie dva tresty a zlé výsledky v tejto sezóne, tak z toho môže byť vyhadzov. Pravdepodobne ale nie hneď - ešte by som pár kôl počkal.

Reagovat
smazaný uživatel

A aká pridaná hodnota ti tam chýba? Titul v konkurencii asi najsilnejšieho Bayernu v histórii? Alebo finále Ligy Majstrov v konkurencii tých miliardárskych megaklubov, ktoré sú rok čo rok silnejšie a bohatšie? Leverkusen nemá na viac, ako boj o druhé miesto, možno občas záverečné fázy Pokalu a maximálne štvrťfinále LM, aj to pri šťastí na los. Je to klub z malého mesta, ktorý nemá ani tak silnú fanúšikovskú základňu, ani tradíciu vo vyhrávaní trofejí a všetko si musí poctivo vypracovať. Bayer do toho nesype také prachy ako Volkswagen či Red Bull a nákupy musia byť robené veľmi prezieravo. Schmidt posunul Leverkusen herne aj výsledkovo dopredu a aj keď je teraz v kríze, hovoriť o ňom ako o najslabšom článku je totálny nezmysel.

Reagovat
Rudnevs

Preboha, prečo zasa preháňaš? Vraví to niekto o titule? Len, že ten káder má naviac, ako na vydreté tretie miesto. A vyzerá to tak, že Schmidt naozaj je najslabší článok, keďže ten káder je našľapaný a myslím si, že pod nejakým iným trénerom by to išlo lepšie.

Reagovat
stas87

Preco by prehanal? Bayer nema v ramci Europy taku poziciu, ako spicka anglickej ci spanielskej ligy. Dokonca aj to Atletico ci mozno aj ta Sevilla su na tom lepsie ako Leverkusen. Schmidtovi praskli nervy, nie prvykrat a hadam ze sa to este zopar razi stane, to ale nema vplyv na jeho trenerske kvality. Rozpada sa mu to pod rukami, maju klucoveho hraca zraneneho a teraz budu chybat dalsi, do toho je CL, dodneska aj Pokal. Skratka sa mu to sype pod rukami a k idealu to ma daleko. Niektori hraci nemaju formu, snazi sa to zlomit ale nejde to a fanusik logicky ocakava vyhry a posun tabulkou. Este stale nie su v tak hlbokej krize ako napriklad Schalke(to sa dvihlo posledne tyzdne) alebo v nepeknej situacii je aj Gladbach, tam taktiez chyba klucovy hrac. Ak je teda nieco Völlerova prednost, tak trpezlivost, preto osobne necakam, ze by uvazoval o zmene trenera. Aj ked si pozries skupinu CL, ten postup nebol pred prvym zapasom uplne jasny a musi o neho bojovat. Sklamanie by bolo to, ak by skoncili na stvrtom mieste a skoncili tak na jesen a na jar by im uz ostala len BL. Kvalita volnych trenerov v ramci Nemecka nie je aktualne prave najvyssia a skusat zahranicneho trenera, to nemusi byt az taka vyhra. Takze vnimaj tu krizu Bayeru z viacero pohladov a uhlov, zisti si preco maju problemy a potom pis o zmene trenera..vyhadzov Schmidta by teda vyriesil co presne?

Reagovat
Rudnevs

Naše názory sú očividne nezlúčiteľné, tak si povieme po Hinrunde kto mal pravdu. Podľa mňa dovtedy poletí.

Reagovat
smazaný uživatel

V Schmidtovi by som zatiaľ problém nevidel, on dokáže takticky pripraviť tím na zápasy veľmi dobre, ukázalo sa to s Dortmundom, ale aj v LM, kde herne vo všetkých zápasoch Leverkusen svojich súperov prehral a s Moskvou sa nevyhralo len kvôli individuálnym chybám a nekoncentrácii obrany, s Monakom tiež kusisko smoly pri tom inkasovanom góle doslova v poslednej sekunde.

Zatiaľ to vidím tak, že sa treba vrátiť k tomu, čo fungovalo minulý rok, hlavne treba nejako zobudiť tú zalohu, Aranguiz to minulý rok neskutočne drtil, teraz nie je v takej forme a hneď to vidieť na celom tíme, takisto Brandt by sa potreboval chytiť. Z môjho pohľadu bola veľká chyba aj predaj Kramera :/

Zatiaľ to ešte nie je žiadna pohroma, v LM je stále šanca na postup, v BL stačí jedna lepšia séria a tím bude naspäť v hre o Európu, len ten Pokal ma strašne nasral, to sa nedá nijako ospravedlniť...

Reagovat
vladino10

Tak ako sám píšeš, rozpadá sa mu to pod rukami a ak ajj hráči prestanú veriť jeho vízií, tak môže byť aj najlepší tréner na svete, ale bude musieť ísť..Ja by som to zatiaľ asi nehrotil z toho čo píšete, ale ak sa to ešte prehĺbi, občas aj výmena za menej kvalitného trénera je impulzom ktorý nakopne tím..z dlhodobého hladiska nie najšťastnejšie riešenie, ale tak to proste chodí..A po vyhadzove z pohára od tretoligistu..To im na psychike moc nepomôže

Reagovat
smazaný uživatel

Včera všeobecne prekvapivé výsledky. Lotte Bielefeld vyhral na pôde SGD a Sandhausen vo Freiburgu škoda Stuttgartu, dúfal som že postúpia, Gladbach sa nenachádza v zrovna TOP forme tak mohli toho využiť.

Reagovat
OnderCZ

To ano, aspoň bude pohár stále okořeněný netradičními celky z nižších soutěží. Tomu Stuttgartu jsem moc šancí nedával, sice Gladbach nemá nějakou top formu, ale pořád když Gladbach hraje doma, tak tam moc bodů nepoztráceli. Být to naopak v tomhle zápase, tak věřím, že by je Stuttgartu i udolal.

Reagovat
smazaný uživatel

najväčšia pecka by bola pokiaľ by Union prešiel cez Dortmund a Augsburg cez Bayern. To druhé je úplná utópia, kedže sa hrá v AA, to druhé už menšia

Reagovat
smazaný uživatel

Toto už je vážne. Prehrať s hentakými amatérmi v takmer najsilnejšej zostave... To už je kríza ako hrom. Začína mi to pripomínať Dortmund spred dvoch rokov. Káder nadupaný, ale hráči absolútne z formy a pod neskutočnou dekou. Jediné pozitívum dnes Vollandove 2 góly. Ináč nefunguje absolútne nič. Táto sezóna je už v prdeli, len nech to neskončí Schmidtovym vyhadzovom, lepšieho trénera Leverkusen ťažko zoženie...

Reagovat
smazaný uživatel

Akými amatérmi? Vyradili pred vami Werder a sú na štvrtom (!) mieste tretej ligy, možno zabojujú o postup do druhej BL. Takže amatéri to asi nebudú, a včera dohrávali o desiatich,takže to bude asi veľmi bojovný tím.

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Dnes zemřel Carlos Alberto Torres..

Reagovat
Melda

Spolu s Jurgenem můj kariérní vzor

Reagovat
smazaný uživatel

to je dobre, Davide

Reagovat
Melda

Těsně vedle ale s ním bych taky rád spolupracoval

Reagovat
smazaný uživatel

O malý moment začíname hrať proti Hoffe.

Zostava nášho tímu: Horn - Olkowski, Sorensen, Mavraj, Rausch - Risse, Lehmann, Hector, Zoller - Modeste, Rudnevs.

Come on Effzeh!!!

Reagovat
Pasha

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele