Italský fotbal v problémech - úvodní část

01.08.2013, 12:24
Názory a komentáře
V rámci okurkové sezony by nebylo od věci okysličit dokola opakující se zmatené dohady o přestupech diskuzí nad problémy, se kterými se calcio dlouhodobě potýká. V první části tohoto "průvodce" nešvary se zaměřím na obecné definování problémů, které budou v dalších částech podrobněji rozebrány. Poslední část by mohla pak nastínit možná řešení. Tato první část by jako nástin obecných problémů měla být o něco stručnější než pokračování.

Italská ligová soutěž se dlouhá léta těšila z výsadního postavení, které v rámci Evropy měla. Často kladená otázka proto zní: co je s calciem dnes? Proč je před italskou ligou nejen soutěž anglická a španělská, ale dere se před ní i soutěž německá? Proč má italský fotbal v Lize mistrů pouhé dva jisté zástupce? Proč dnes v soutěži chybí opravdové superhvězdy? Alarmující je nejen celkový dluh italských klubů, který se blíží 1/6 italského HDP, ale také důležitější ukazatele, jako například poměr dluhu vůči aktivům, který znázorňuje schopnost klubů hospodařit udržitelně. Jejich finanční zdraví lze demonstrovat i na další zarážející statistice - jen 19 ze 107 profesionálních klubů v roce 2011 vykázalo zisk. Nutnost prodávat své klíčové hráče, neschopnost hledat jiné příjmy než z TV práv, celkové rozdělení televizních práv mezi kluby, nyní snad již snižující se trend podepisování nesmyslně nákladných smluv, špatný zvuk v zahraničí a v neposlední řadě i špatná práce s mládeží (v porovnání se zeměmi jako Španělsko či Německo). To jsou hlavní problémy italského fotbalu.

Prvním problémem, který si zaslouží být definován, je bezesporu špatné hospodaření italských klubů. O tom jejich majitelé vědí, ovšem jejich řešení je mírně řečeno nešťastné. Kluby se začaly orientovat na výdajovou stranu věci, na které začaly razantně škrtat. To je pochopitelně dvousečná zbraň a navíc jen polovičaté řešení. Mnohem závažnější je totiž rozdělení příjmů. Pro srovnání těchto hodnot je výhodné využít analýzu Deloitte, která se právě zaměřuje na rozložení příjmů jednotlivých klubů. Již na první pohled je jasné, že u italských klubů je něco v nepořádku, největší položku totiž tvoří příjmy z televizních práv. Přesněji řečeno, italské kluby jsou naprosto závislé na těchto příjmech. Pro představu, demonstruji tento problém na příkladu milánského AC, které je v příjmech stále nejvýše (u níže postavených klubů z jiných lig se těžko dostává ke struktuře příjmů). Srovnáme-li AC Milán s třetím klubem v pořadí Manchesterem United (před ním jsou Barcelona a Real, jak bude i později uvedeno, to je z velké části spojené s individuálním vyjednáváním o televizních právech ve Španělsku), vidíme jasně, že příjem z televizních práv mají oba kluby takřka stejný (126,3m AC Milán x 128,5m Manchester United). Problém je tedy nasnadě - příjem ze vstupenek (33,8m AC Milán x 122m Manchester United) - propastný rozdíl, který je dále zvětšen v komerčních aktivitách, jako jsou třeba merchandising či sponzorské aktivity (AC Milán 96,8m x 145,4m Manchester United). V součtu je pak rozdíl příjmů celých 139 milionů euro. Netřeba nastiňovat, například kolik hráčů lze za podobný rozdíl pořídit.

Nebudu v tomto úvodu rozvádět samotné dělení práv mezi jednotlivé kluby, to přijde na řadu až příště. Spíše se jedná o nástin toho, jak neschopné jsou kluby v lákání diváků na své stadiony, sponzorů ze zahraničí, jak neschopné jsou ve vstupech na zahraniční trhy. Fotbal se chtě-nechtě stal globální záležitostí a jen italský trh, zvlášť v tamních ekonomických podmínkách, nezvládne naplňovat rozpočty týmů.

Dále je zcela evidentní, že vztahy mezi platy a televizními právy korelují. V Itálii byly platy taženy nahoru především tzv. superstar efektem, který bude rozebrán v budoucnu, v krátkosti ale řekněme, že hráči s větší přidanou hodnotou, oblíbenější u zákazníků (diváků) dostávají nepoměrně větší plat, než hráč, který má jen o něco méně talentu, ale neobjevuje se u něj superstar efekt. Tyto platy pak fungují jako jakási záklopka, hráčům již poté razantně neklesnou. Platy zakonzervované v této skupině se pak ustálily v Itálii jako stálé, vedoucí, i když podíl těchto hráčů prokazatelně klesá. Dnes je jich v Serii A opravdu jen zlomek, až znovu Juventus roztáčí kolo hvězd světové kopané zpět v calciu (ale již ne za superstar efekt podmínek), navíc se jedná o jev zatím nestálý, na který se po svém snaží navázat v poslední době i Neapol. Oproti tomu ale existují i kluby, které ukazují naprosto jinou a přesto správnou cestu - jmenujme třeba Udine. Prakticky zadarmo (zadarmo myslím v porovnání s ostatními) dokáží každý rok atakovat pohárovou Evropu s neznámými hráči. Možná ale chybí ten důležitý krok - udržet kádr a atakovat příčky nejvyšší. Je o to však v podobných klubech zájem? Je možné se posunout platově mezi týmy na skutečné špičce?

V neposlední řadě pak rozeberme i častý diskuzní problém. Magické slovo "korupčníci". Fanoušci italské kopané se mu všemi silami brání, ale co říct na situace, kdy každou sezonu začínají určité kluby s bodovým odpočtem? Co říct situaci, kdy jeden z nejlepších brankářů soutěže dostane trest na 43 měsíců za ovlivňování zápasů? Ať se italská justice snaží fotbalu postavit sebevíc, je třeba říci, že jiné soutěže se s podobnou ztrátou prestiže nepotýkají. Dostáváme se znovu do kruhu. Proč by televizní společnosti platily obrovské částky za soutěž, kde o výsledcích nerozhoduje fotbalový um?

Co dál ničí obraz italské kopané v zahraničí? Vystupování italských klubů v pohárech. Kvalitou mohou v klidu soutěžit s kluby "top" soutěží, přesto pravidelně Evropská liga podléhá klasickému vypouštění zápasů - kvůli koncentraci na ligu. Umístění v lize je pak klíčové hlavně pro účast v evropských pohárech. Honba za něčím, co nakonec nemá význam. Anebo se jedná jen o egoboj majitelů?

Kluby naprosto vynechaly ze svých kalkulací příjmy ze zápasů, příjmy z prodeje marketingových předmětů, příjmy z reklamy. Naprosto nepochopitelná situace u národu, pro který je fotbal takřka vše. Podcenění situace nyní přináší dalekosáhlé následky. Jedná se o naprosto komplexní problém, který navíc neposkytuje jeho řešitelům rychlou zpětnou vazbu, a i proto je tak těžké vymanit se z této tragédie. Situace navíc nejsou řešeny experty, ale často jen naprostými egomaniaky - a ne, není tím myšlen jen Maurizio Zamparini.

Italský fotbal je v řádné depresi, ale letošní léto vypadá na pohled dobře. Do ligy přišli hráči jako Gómez, Tévez, Llorente nebo Strootman, na druhé straně ji ale opouští Cavani, Marquinhos nebo Jovetić. Záleží jen na vedení jednotlivých klubů, jak se se svěřenými penězi vypořádají. Dávají jim šanci posunout se dál. I tohle je cesta, jak soutěž posunout dál. Zisky z hráčů jako právě Cavani nebo Marquinhos dávají klubům šanci posunout se vpřed, i když jejich prodej může na první pohled vypadat nesmyslně.

Předchozí odstavce jsou jen malým střípkem v mozaice problémů, které calcio sužují, malý námět na zamyšlení. Je i na vás, abyste pojmenovali další problémy, které se týkají calcia. Článek je zatím psán spíše v otaznících, očekávám větší zpětnou vazbu a v příštích dílech detailnější řešení zejména problémů právě popsaných.

Autor: články čtenářů / Maritazzi

Komentáře (239)

Přidat komentář
Jajinek

nic ve zlém...ale k tomuto tématu se snad vyjarřují už i na jiné planetě...přitom nikdo nikdy nic nového neobjevil a je to pořád dokola...

Reagovat
smazaný uživatel

Mafie, špagety, černý knír liga nikdy nebude na úrovni PL, Bundesligy nebo Primera Division... NIKDY, neboť italští špagetožrúti budou vždy zkorumpovaní a zaslepeni vidinou peněz

Reagovat
smazaný uživatel

"zkorumpovaní a zaslepeni vidinou peněz" to mi spíš pasuje jinam...

Reagovat
smazaný uživatel

A kam?

Reagovat
smazaný uživatel

Česko.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to jistě také, od našich klubových funkcionářů se to ale obecně očekává, jsme malá a ze světového pohledu bezvýznamné liga, když se ale nechávají uplatit představitelé klubů v nichž působí hráči v tržní hodnotě 100.000.000 - 200.000.000 £, tak je to pro fanouška fotbalu vždy rozčarování

Reagovat
smazaný uživatel

Je ovšem škoda, že už tu korupci lide "očekávají" ...jinak v Itálii jsou ti kapříci asi o dost větší než u nás. Řekl bych..

Reagovat
smazaný uživatel

Pořád to jde o lidi, a pořád jde o peníze. V tomhle jsou lidi téměř všude stejní. Někde to holt zvládají zamést pod koberec a nechat to vyhnít. Jinde do toho rýpou, ať už z populistického hlediska nebo honu na čarodějnice. Korupce (uplácení) jeden ze základů člověka. A nemusí jít vždy o peníze. Někdo tomu říká korupce, jiný uplácení, protislužba, výpomoc, atd. Ale v tom Česku jsem to nemířil jen na fotbal. To vidíš i celorepublikové sféře napříč všemi odvětvími.

Reagovat
Recoba Inter

Reagovat
smazaný uživatel

korupčníci

Reagovat
smazaný uživatel

Běž blít nesmysly jinam ignorante

Reagovat
adalbertus

od začátku je to blbost

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
adalbertus

takhle synku,mafie je všude,špagetti jsou zdravé,černý knírek už se nenosí a korupce?(skoro)celý svět a liga je samozřejmě výborná tak se ukldni

Reagovat
smazaný uživatel

Liga je výborná? Ba ne chlapče je dobrá a to se = za 3 !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Je to subjektivní. Někdo dá za 1, někdo za 2, jiný za 3. A vo tom to je

Reagovat
smazaný uživatel

Ale tak já vím,že ty a ital,10,Pettirossso,Pintu... atd dáváte za 1 ( výborná),ale právě vy nejste objektivní načež byste neměli hodnotit. Nic ve zlém.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale vy pořád chcete něco objektivně hodnotit, jak banda nějakých přisluhovačů, co musím mít jasně vymezené hranice a podle nich se řídit. Proč? Každá liga má svoje kouzlo a působí nějakým dojmem. Je to jen čistě subjektivní. Kdybych měl objektivně posoudit španělskou ligu, tak je to liga o ničem, jen pro dva týmy. Ale subjektivně říkám, že se mi ta liga svou hrou líbí a daleko radši se podívám na fotbal středu španělské ligy než středu anglické ligy. Objektivně má anglická liga největší návštěvnost, srovnatelnou s Bundesligou, ale Bundesliga je v tom z mého subjektivního pohledu lépe, protože ta atmosféra mi přijde živější a souznějící s kluby střetávajícími se na hřišti. Hodnotit fotbal objektivně můžeš v podobě čísel. Co do atraktivity to bude vždy jen a pouze o lidech, kteří mají své subjektivní pohledy a pocity. A fotbal je o lidech a pro lidi.

Reagovat
smazaný uživatel

Hm asi máš pravdu A co se týče kulisy na stadiónech tak tam BL nemá konkurenci

Reagovat
Alberto Aquilani

tak, keby sa liga hodnotila len podla kulisy, tak balkánske ligy sú najlepšie na svete, že jo ....

Reagovat
smazaný uživatel

Ba ne synku - Argentina !

Reagovat
smazaný uživatel

Turecko?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
didosh

za Argentinu Boca a La Doce

Reagovat
smazaný uživatel

Každá liga je skorumpovaná. Dokonca aj v PL boli v minulosti podplatené zápasy.

Španielsko je popravde ešte viac skorumpovaná liga ako Talianska ale nikde sa o tom nepíše pretože by to poškodilo imidz ligy ktorá už teraz zomiera. .

Reagovat
smazaný uživatel

este par rokov dozadu bola najlepsia na svete...a raz sa znovu vrati na vrchol

Reagovat
smazaný uživatel

Pár let dozadu? Éra, kdy byla Seria A nejlepší ligou na světě byla někdy na přelomu 80. - 90. let...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tak ale tehdy fakt byla 1.

Reagovat
smazaný uživatel

blbost, este na prelome tisicroci bola najlepsia, ale vtedy si este sral do plienok, tak si to pamatat nemozes

Reagovat
smazaný uživatel

No byla lepší než teď,ale kolem roku 90´ byla asi Nej

Reagovat
smazaný uživatel

co si budeme povídat? :D nejlepší byla v roce 2010 ;) :D

Reagovat
smazaný uživatel

Kdepak mladej, já jsem naopak osobně zažil časy největší slávy italské ligy z přelomu 80. a 90. let, zlatou éru AC Milána, úspěchy SSC Neapol či Sampdorie a na vlastní oči jsem viděl zápasy italských týmů, když v nich působili hvězdní hráči jako Van Basten, Gullit, Rijkaard, Maradona, Careca, Vialli a spol.... od té doby to však už nikdy nebylo ono a vzhledem k dlouhodobě nepříznivému směřování Serie A se to už asi ani nikdy nezopakuje

Reagovat
GjøvikFF

Jaktože to od té doby nebylo ono? V druhé půlce 90. let vyhrálo Juve LM...další dva roky finále, Inter, Parma, Lazio vyhrály poháry - Itálie vládla 10 let, nejen na tom přelomu

Reagovat
DelPiero137

Od 89 do 2001 bola na vrchole.

Reagovat
Pinturicchio

Reagovat
Free_player

i Ligue1 je už lepší ...

Reagovat
smazaný uživatel

ale prosimtě ty si mi teda věštec, to že Calcio v posledních 10ti letech upadlo a to, že ty sleduješ fotbal posledních 10let neznamená, že to takovej trend bude mít donekonečna.. Calcio vždycky bylo srdcem evropskýho fotbalu, věřím, že bude zas. Nicméně i přes krizi za posledních 10let, má 3mistry LM, takže když už ne kvalita domácí ligy, tak alespoň v evropě se furt drží

Reagovat
smazaný uživatel

Mě by zajímal ten rozdíl u příjmu vstupenek. Nikdy jsem to nijak neprocházel, takže budu rád, když to Maritazzi příště rozvedeš

Nedávno jsem někde, možná jsem ten odkaz bral tady v diskusích, narazil na srovnání permanentek BL a PL a bylo to až neskutečné, jak je PL v tomto před všemi. Ty ceny jsou neskutečné.

Reagovat
Jajinek

to je znovu celé jen o marketingu a sortě lidí, co chodí v Anglii na fotbal. Kdyby měl Inter cenu permanentek stejnou jak Arsenal, tak Curva Nord zůstane doma. Problém je ten, že to nechce a ani nenaplní turisty jak v Anglii a zůstalo by to prázdné.

Reagovat
smazaný uživatel

Já právě koukal jak puk, když jsem viděl, že v Německu na Schalke stojí permice dvě třetiny toho, co na nejlevnější Manchester City v Anglii. Ten turismus dělá v Anglii asi hrozně moc. V Německu se mi líbí ta dostupnost pro všechny lidi. Díky té dostupnosti můžou mít neustále plné stadiony. Na druhou stranu, v Anglii je mívají taky. Jenže když se podívám na zápase Bundesligy, tak ta atmosféra mi přijde o třídu jinde než v Anglii. Ale soudím jen podle televize, nikdy jsem v Anglii ani Německu na fotbale nebyl.

Reagovat
DelPiero137

Vsetko je to o peniazoch. V Nemecku si drahsie listky moze dovolit siroka skusipina ludi (pomaly aj nizsia vrstva). V Anglicku su listky sice drahsie ale aj tak je tam tak siroka vrstva ludi ktora si ich moze dovolit ze stadiony budu stale naplnene. Naopak, ta dostupnost listkov pre kazdy vrstvu je nizsia nez v BL (aj koli cene). V Anglicku je ovela vacsia skupina ludi ktora si nemoze dovolit listky koli cene a zarobku.

Taliansko je natom najhorsie, Talianska ekonomika sa v sucasnosti nemoze rovnat UK, Nemecku alebo Francuzku. Preto sa cudujem odkial nato Spanieli stale beru, tie zisky co ma Barca a Real nemaju sancu ziskat z vlastneho trhu.

Reagovat
Talker

Tak Barca a Real mají dohromady 50% zisků z TV práv, tj každý cca 140 mega ročně (a to je za sezonu 11/12, takže to mohlo ještě vyrůst. Oproti tomu týmy jako Almeria, Granada a spol mají 12 mega ročně. Což je obrovský výsměch, když bereš 10% toho, co ty velcí. Nejblíže jim bylo Atletico (42 mega), což je o 100 mega méně, než mají ti dva giganti.

Reagovat
DelPiero137

Asi naivna otazka ale to su TV prava "z celeho sveta" od vsetkych stanic ktore maju prava na ligu nie? Kym bude Barca a Real stale na vrchole (hlavne zisky z LM), podpisovat hracov za 10milion, tie TV prava si udrzia. Aj ked moze sa stat ze sa televizne spolocnosti zameraju na inu ligu (aj ked bude Barca s Realom naslapana) aby ponukli divakom vyrovnanejsie duely, napatie ako v PD.

Suveniry a pod sa asi najviac predavaju mimo Spanielska.

Reagovat
Talker

Těch 140 mega je za práva po celém světě.

Třeba PL to prodává po regionech. Sky zaplatí 2,3 miliardy liber jenom za UK na 3 roky. Potom máš za 1 zápas za kolo BT, které do toho vrazila přes 700 milionů (opět 3 roky). Necelých 200 mega za MotD od BBC (tj když bereme 3 roky, tak 550 mega cca). A to je jenom v rámci Británie 3,2 miliardy. Potom si kupuje ty práva třeba Digisport pro středoevropský region, al jazeera pro arabský svět (tj blízký východ), atd.

Jak to prodává Barca a Real solo nevím.

Celkově by se ty obchody na následující 3 roky pohybují kolem 5,5 miliard liber pro PL, původní odhad byl 5 miliard loni. Tj 1,8 miliardy na rok, což není špatné. A všichni z toho dostanou celkem slušnej podíl (třeba letos měl nejlepší 58 mega liber, nejslabší tuším 39). Co se odhadovalo loni, tak by se měl příjem zvýšit o nějakých 60%.

Reagovat
smazaný uživatel

Ono nejde jenom o turisty. Větší návštěvnost než Sunderland mají v Itálii jenom AC a Inter, a to bych si troufl tvrdit že turistama ze Stadion of Light nezaplníš ani taxík. Italské špičkové kluby majou na stadionech běžně desítky tisíc volných míst, kromě Juventusu.

Reagovat
Jajinek

takže mi chceš říct, že by měl Sunderland pravidelně vyprodaáno 80.000 vstupenek?

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby sídlil ve třímiliónovém městě, tak nepochybně.

Reagovat
Talker

Tak Sunderland má průměrně 40k... Ono od 10. klubu níže v Serii A by se to zařadilo komplet na 21. místo a dále.

Reagovat
Jajinek

jasné...ale já narážel na ty 10ky tisíc volných míst...to mají opravdu AC, Inter, Lazio, Roma a Neapol s obrovskými stadiony. Takový velký stadion v Anglii vyprodá neustále třeba United, ale je to modelem, který by v Itálii nefungoval.

Reagovat
Talker

Jo, 80k je hodně i kvůli dopravní obsluze atd. Ale podle mého by 80k naplnilo pravidelně hned několik klubů - AFC, CFC, Spurs, Liverpool a pár dalších by klidně navýšení taky zvládlo.

Reagovat
Talker

Spíš by byl problém to uživit - místo, dopravní obsluha a celkově stavba stadionu by byla absolutně monstrozní a stála by šílené prachy. Vždyt třeba Arsenal zaplatil za stavbu toho svého cca 450 mega liber? To je šílenost.

Reagovat
DelPiero137

Ale v 80-90 rokoch to nebol problem. Co mam povedomie o cene listkov na SA tak by to cenou nemalo byt. Je jasne ze Taliasnku nemozu byt cenu vstupeniek ako v PL aby boli zisky zo stadion na cca rovnakej urovni. Ale ITA kluby by mohli vyraznejsie zvysit svoje prijmy zo vstupeniek.

Reagovat
Jajinek

tak v 80. letech nebyl každej zápas na netu. Tam pokud jsi chtěl vidět svůj tým, musel si jít na stadion. Tehdy ty návštěvy byly jinde všude...

Reagovat
Talker

No, v PL od té doby rostou... V 90. letech to bylo cca 20k, ted je to 36.

Reagovat
DelPiero137

Myslis ze to bude tym? To si teraz trochu protirecime, Taliani internet moc "nezeru" a ze by prave streamy uprednostovali pred vysielanim v TV (co tam maju bezne dostupne na statnej televizii)?

Ked stoji na Neapol listok 10e, tak to je v podstate nic. To by som si mohol asi aj ja dovolit chodit kazdy tyzden na zapas.

Reagovat
smazaný uživatel

Sky Italia, Rai Uno, Canale 5, ... Oni na to mají kde v televizi koukat, pokud mluvíš o italských fanoušcích.

Reagovat
Jajinek

já narážím klidně i na TV. Tehdy v TV skoro nic nebylo...muselo se na stadion a bylo to součástí kultury...nyní hodně itálů chodí na fotbaly třeba do hospod právě na Sky...hodinové studio jim to rozebere atd. Hodně často jsem se v Itálii koukal na Inter v hospodě a má to taky svoje kouzlo, jednou se málem i poprali...prostě alternativa a tak.

Reagovat
10

Reagovat
DelPiero137

Zaujimave, som myslel ze Taliani sa budu viac socializovat na stadionoch. Nie ako Fanotzzi

Reagovat
Jajinek

to jo...ale jak říkám, je to možnost a poměrně luxusní.

Do dnes nezapomenu na to, jak jsem sledoval nejlepší zápas v novodobých dějinách Interu (3:1 s Barcou) ve Florencii v pizzerii.

Lidi v dresech, Interisti, Milanisti, Fialky...3 hodiny studio, rozhovory rozbory, výborné jídlo, víno...

...a pak zápas. Fakt zážitek.

Samo...být na stadionu je něco jiného a neporovnatelného. Proto mě mrzí, že jsem ještě nebyl v Miláně na LM, vždy jen na lize.

Reagovat
Dufan

přece jenom i kvalita stadiónů v itálii je oproti evropě docela hluboko, rezavý San Siro se naplní z poloviny a pokud mi v práci taloši nekecali tak Juve je jedinej klub v Serii A, kterej má novej stadion a hlavně ve svým vlastnictví....a nepřepráskali to na nějakejch 80 tis., ale udělali jenom 41, aby měli opticky víc nebo plný hlediště

Reagovat
Arne

To byly jinde, ale zatímco v SA dvakrát tak větší, tak jinde dvakrát tak menší než teď... Tehdy se od Itálie v tomhle směru učila celá Evropa, dneska je to bohužel obráceně.

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
Talker

Tak ono jde i o ekonomickou sílu obyvatelstva - v Anglii a Německu bude výrazně vyšší, než v Itálii, na kterou krize dolehla nejvíce spolu se Španělskem. Těžko si bude kupovat permici za nějakých 1000 euro člověk, který nemá práci. Já třeba pochybuju, že kluby mimo big4 a Londýn budou mít nějaký obrovský počet turistů na zápasech. Tam je to naplněno z většiny domácími.

Reagovat
Jajinek

Reagovat
iamek

Korupcnici

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím prot tam maj tu podělanou korupci jenom jim to kazí fotbal pro mne je to 3 nejelepší liga po anglii a německu jenom si to takhle kazí týmy mají vyrovnané narozdíl od takové španělské

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

ked bola prvykrat o tom diskusia tak som mal dva komentare, tak to hodim aj tu ked tak tak ma napadli dve poznamky:1, vyssie bola spominana mladez. Problem je vsak v tom, ze jej sa ta sanca nedava a ked sa da a prerazi tak ide do inych lig a zas sa oslabuje. Myslim ze preto sa aj z taliasnkej ligy robila sranda ze je to liga starcov a podobne. Kluby ako napriklad udinese to musia robit rovnako ako juventus- neviem ci su za tym platy alebo podobne, ale musia zabranit vykupovaniu svojich timov. Aj ked to sa lahko povie-vid sanchez.

2, facebook- priznam, ze tlianske stranky klubov som envidel tak mozno poviem hlupost. Ale-anglicke kluby maju vyhodu aj v jazyku, kedze anglictine rozumie velmi vela ludi. nemecko zas je v tomto popredu, aj v tom ze je to preferovanjesi jazyk ale najma v tom, ako aj vy spominate, taliani tolko tym sietam neholduju. Vidim to aj tu, ked neikto z taliasnkej sekcie postne prispevok v taliancine...byt v anglcitine, tak vyvola viacej pozornosti..

toto som si pozeral a iba zopar ich ma v anglictine

este co sa tyka vysielania: zacarovany kruh vidim v comsi inom bez toho aby som to myslel zle-maloktora viacdostupna stanica bude vysielat seriu A, pretoze tu ,,nikoho nezaujima''. Avsak aby mohla zacat niekoho zaujimat, musi sa zacat vysielat

Reagovat
smazaný uživatel

suhlasim, inak talianski fanusikovia su asi najvacsi zastancovia tradicii a buria sa voci kazdym novotam, co sa tyka mladych hracov, tak podla mna sa to ovela zlepsilo

medialne je tato liga dost zaznavana, dost nepravom, lebo je tam kopec vybornych zapasov a aj to brani tomu, aby sa zbavila naplasti "defenzivna liga" a "liga starcov, resp. chodcov", lebo to davno nie je pravda

hlavne posledna veta

Reagovat
DelPiero137

Tu ide aj o "reklamu" aku robia lige popredne institucie, media a osobnosti. Platini vyhlasi ze sa mu paci Spanielsky futbal, tak by sa malo hrat, cely svet, cela ta masa ludi co sa same nevie rozhodnut co je pre nu zaujimavu sleduje cokolvek Spanieleske.

To iste media a hype okolo PL, naj nabusenejsia liga, najvacsie tempo atd. Kazdy sa ohana ofenzivny futbalom, na STV a DIGI pravidelne aj na repre urovni maju fixnu predstavu ze Calsio je o betonovani, pritom tie zapasy ani nesleduju alebo ked aj, tak si tvrdia svoje.

A toto malo staci aby sa mladi ludia bez nazoru nezaujimali o ligu ale uprednostili co sa im podvedome tlaci do hlavy.

Keby povedal Platini ze sa mu paci taktika a organizacia SA, media aj svet by sa inak pozeral natu ligu.

Reagovat
olis

podla mna by velmi pomohlo ak by sa aspon jeden taliansky klub dostal aspon do finale LM, najlepsie by bolo talianske finale teraz bolo nemecke finale a mne pride ze sa o tej lige hned hovori ovela viac ako predtym... a dolezite hlavne aby boli tie talianske kluby pravidelne v LM vysoko

dalsia vec je ze tuto sezonu podla mna viacero klubov priviedlo vela kvalitnych hracov a zaujimavych hracov na ktorych sa chcu ludia pozerat, to tiez moze pritiahnut divakov, ano nejaky aj odisli ale ked si porovname kolko ich prislo stale sa mi zda ze je to v "pluse"

bolo by dobre ak by kluby zacali vo velkom vyuzivat moderne marketingove prvky alebo ako to nazvat, proste web stranky, fb, a podobne...

s tou navestevnostou neviem co by sa dalo robit, percentualne najzaplnenejsi stadion podla priemeru ma asi Juventus a preco ? no ja neviem moze to byt aj tym ze maju novy stadion ale asi hlavne tym ze uz vyhrali dve scudetta za sebou ale o com to teda je, chodia ludia na stadiony len ked sa dari ? neviem ako na tom bol Inter alebo AC ked hravali o Scudetto byvalo to ovela viac vytazene ako poslednu sezonu ? co sa tyka Neapolu tak velke zapasy su vzdy vypredane ale tie male tak tie ani nahodou, priemer je okolo 40 tisic co nie je zle, ale na to ako tam ludia fandia by to mohlo byt aj lepsie - tu je ale aj problem v tom aka je tam financna situacia podla mna, tam sa da na kazdy zapas kupit v pohode listok za 10 eur, neviem da sa za tolko aj v Milane alebo Turine? pochybujem, tu by som videl dve riesenia, Neapol musi dosahovat velmi dobre vysledky este nejaky cas aby tam chodilo aj coraz viac ludi zo zahranicia ako napriklad aj sa chystam, ci z toho nieco bude to neviem, a postavit alebo zrekonstruovat stadion by tomu mohlo este viac pomoct, nevyhodou by mohlo byt ze cena listkov by isla pravdepodobne hore a domaci uz na to jednoducho nebudu mat

no a tie televizne prava ja sa na to pozeram nejak takto, mali by sa vyriesit tie male problemy ktorych je milion, ak sa vyriesia, liga bude mat ovela vacsie meno a cim bude vacsie meno tym aj viac budu dostavat kluby za televizne prava a podobne

Reagovat
smazaný uživatel

k prvemu odstavcu: v Nemecku su dva TOP timy a potom dva velmi kvalitne: Leverkusen a Schalke. Ostatne kluby mi nepridu nijak extra v porovnani s tym, ze napr. v SA skoncila Roma s kadrom aky mala na 6. mieste, alebo Inter dokonca este horsie a ked vezmem do uvahy vysledky Lazia s nemeckymi timami, ktore jednoznacne zvalcovali...

Reagovat
olis

ano ale na to sa podla mna skoro nikto nepozre pretoze Bayern a BVB boli vo finale

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Jajinek

olis se pokusil o myšlenku...

a) v roce 2010, tedy ne tak dávno, italský klub LM vyhrál, možná už jsi v tu dobu fotbal sledoval, možná ne...no a že by to Italské lize nějak pomohlo...vzhledem k tomu jaké články pořád vychází, tak asi ne.

b) Juventus má procentuálně nejvíce zaplněný stadion proto, že ho chytře udělal podle potávky, tedy ne megalomanský pro 80 ale chytře pro 45...

Reagovat
Alberto Aquilani

"s tou navestevnostou neviem co by sa dalo robit, percentualne najzaplnenejsi stadion podla priemeru ma asi Juventus a preco ? no ja neviem moze to byt aj tym ze maju novy stadion ale asi hlavne tym ze uz vyhrali dve scudetta za sebou ale o com to teda je, chodia ludia na stadiony len ked sa dari ? " ..... toto by sa malo uložiť do nejakého zlatého fondu

Reagovat
fenixLFC

nevidim na tom nic zle. nemozes vediet ci by chodili na novy stadion aj ked by nemali scudetta a naopak.

Reagovat
Jajinek

ptát se proč má Juve největší procentuální zaplněnost v Itálii...to je fakt do zlatého fondu...to je jak ptát se, kde hraje Messi a spekulovat, jestli je to v Realu nebo Šachtaru Karaganda...

Reagovat
fenixLFC

to percentualne som prehladol, som si myslel ze juventus ma najvacsie navstevy ale vidim ze to tak nie je

Reagovat
Jajinek

Reagovat
DelPiero137

Tak Juve malo od r.2000 kelsajucu tendenciu navstevnosti ktora sa ustalila okolo 30-tis na zapas (hralo sa na 69 Delle Alpi, ku koncu na 35 Olympico).

40 tisicovy stadion nie je problem naplnit, ked sa vedelo ze tifosi nechodili na zapasy lebo sa im nepacil velky, nefubalovy Delle Alpi a nebol to domovsky stadion, lebo sa delil s ACT.

Reagovat
olis

spravil som ti nieco?

Reagovat
Jajinek

ne, jen konstruktivně reaguji na ty voloviny co jsi vyplodil...

Reagovat
olis

boze ty si neskutocny idiot, hras sa tu najmudrejsieho ze vsetkemu najlepsie rozumies, arogatny, namysleny a na vsetkom kde mozes si len honis ego, vymslas blbosti a obracias veci tak aby ti hodili len aby si sa ukazal aky si tu najmudrejsi a ostatny popri tebe niesu snad ani ludia ved na kazdeho raz dojde

Reagovat
Jajinek

existuje pro mě jedna dobrá zbraň...argument

Reagovat
olis

zadrhni sa s nim

Reagovat
Jajinek

těžko, když mi nikdy žádnej nedáš...

Reagovat
olis

ved svojim ty mudrc

Reagovat
Jajinek

mohl bych napsat něco ve smyslu, že můj argument jaxi není tou zbraní, o které je toto vlákno, ale bylo by to na dlouho a zbytečné, tak toho raději nechme což?

Reagovat
olis

ja som z nicim nezacal, iba ty takze nechaj to tak ked chces

Reagovat
fenixLFC

1,k tomu finale-ide aj o to, akym stylom sa tam dostali. superov hlavne v semifinale dost prevalcovali navyse ked hrali proti FCB a realu, ktore su u nas aj v cesku povazovane za skoro cosi galaktickeho. v spravach sa nemecka liga objavovala uz predtym, vysledky z talianska som videl iba ked dal hamsik gol

2, o fb som pisal vyssie, tam sa to musi zmenit

3, podla mna je to tym stadionom., moderny ti proste pritiahne viac ludi a pomoze aj lepsej atmosfere. Ked som videl napriklad AC vs arsenal v LM tak pri pohlade najme na ihrisko som si povedal, ze toto proste nemusim vidiet opakovane. Ano, viem ze ten stadion ma tie a tie problemy ale to je teraz vedlajsie

Reagovat
Jajinek

božeeeeeee

Juventus má v Itálii největší zaplněnost proto, že postavil stadion odpovídající poptávce a nemá ho pro 70-80 tis jako ostatní velké kluby!!! Pokud si někdo myslí, že by i na Juve chodilo třeba na Pescaru 80 tisíc, tak to sorry.

Fakt se s olisem probuďte, vůbec nevím co řešíte.

Reagovat
fenixLFC

vid vyssie

Reagovat
Mr.Jindros

Kluci:

NA JUVENTUS NECHODÍ VÍCE LIDÍ NEŽ NA AC NEBO INTER

Reagovat
smazaný uživatel

Delle Alpi mělo zhruba 70 000 míst a v mistrovských sezonách tam Stadio zaplnili něco málo přes půlku..., takže asi tak.

Reagovat
Alberto Aquilani

Niektorí pred tým, než sa pokúsia niečo rozumné napísať, by si mali položiť otázku, či ďanej problematike vôbec rozumejú, aby nevyzerali jak 5 ročné deti .....no dobre, že to píšem práve ja, ale aj tak ....

Reagovat
Alberto Aquilani

som akože myslel tu v diskusii

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Alberto Aquilani

OT : Tottenham za Lamelu dáva 35 mega ešte by som ich ošidil aj o tých zvyšných 85 z predaja Balea

Reagovat
smazaný uživatel

Saba to ukeca na 40, kupi Alexisa a este ostane na kavu

Reagovat
Alberto Aquilani

na Marlborky vole, na Marlborky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Vsak oni (a aj real) su dobre sprosty ze sa vie o aku sumu ide. Nechapem ako mohli dovolit aby lietali taketo ciastky vzduchom....

Reagovat
DelPiero137

Prense tak, uz len z principu ze vy nepotrebujete predavat a oni maju peniaze to natahovat co to len da.

Reagovat
smazaný uživatel

Jeste aby ta liga nemela problemy, kdyz je trener mistru SA nejcasteji viden v sazovce.

Reagovat
Alberto Aquilani

podáva na vodné pólo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spasitel

To aj Buffon podáva ale kedže je brankár reprezentácie tak je zatiaľ tiško :)

Reagovat
smazaný uživatel

Manchester City - AC 5:3..vše za první poločas, angličané vedli 5:0 dokonce..co jsem měl možnost vidět hru naší defenzívy, tak jsem se chvílemi ptal, zda-li to je jen zlý sen, anebo realita..a 5. gól Džeka byla lahůdka.

Reagovat
Ragazzo d'oro

Nedělal bych z toho nějakou tragédii. Vždyť nehrála prakticky cela obrana a takovy Vergara neumí ani kváknout italsky a k týmu se připojil nedávno.

Reagovat
panca

najmout par dravych manazeru, jedina cesta

Reagovat
Free_player

strašná liga

Reagovat
smazaný uživatel

bez servítek.

Reagovat
Ragazzo d'oro

U toho odlivu superhvězd bych se zastavil. Proti italským klubům tam totiz stojí jeden pro ně nepřekonatelný faktor, vysoká daň z příjmu pro nejbohatší. Například Galliani několikrát jasně řekl, že hráče jako např. Ibra, si s jeho plastovým požadavky nemůže dovolit žádný klub v Itálii.

Pak bych se jeste chtěl zeptat, které že ty superhvězdy, krom dejme tomu Teveze, do toho Juve přišly?

Reagovat
smazaný uživatel

No, na daňové podmínky bych to všechno nesváděl, pokud mi je dobře známo, tak například v Anglii je ve výsledku ta situace dost obdobná..

Reagovat
Ragazzo d'oro

Tak tam máš ale zas superbohaté Chelsea a Manchester City, Tottenham a Arsenal s poměrně striktnimi platovými pravidly a United, kteří jsou úplně jinde než celá SA.

Reagovat
Talker

Zase když vezmeš ten rozdíl v příjmech, tak mít 150 mega navíc, tak z toho by se ti špičkoví hráči dokázali zaplatit..

Reagovat
celeb

Ake poziadavky na plasty ma Ibra? On zacal vcelarit?

Reagovat
smazaný uživatel

"Proti italským klubům tam totiz stojí jeden pro ně nepřekonatelný faktor, vysoká daň z příjmu pro nejbohatší."

daň z príjmu v EU (pri milionových platech):

Itálie 43%

Anglie 45%

Španělsko 45% až 52%

Nemecko 45%

Francie 41%

http://en.wikipedia.org/wiki/Income_tax_in_European_countries

Reagovat
Ragazzo d'oro

V tom případe nechápu, proc Galliani mluvi o vysokých daních v porovnání se Španělskem. (případ Kaká).

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

tento web je dobry. sam tam prispieval statistikami pre slovensku ligu))))

Reagovat
Alberto Aquilani

rozdiel medzi SA a PD fakt neni velky-OK, ak nepočítame Barcelonu a Real, navyše Rím si nemyslím, že má 2.najväčšiu primernú návštevu a Fiorentína je natom tiež lepšie, tá to má okolo 30 000 túto sezonu ....

Reagovat
olis
Reagovat
Arne

Na první pohled jsou ty čísla dost mimo... Zrovna TM (když ho pod jiným článkem rozebíráte ) je na tohle solidní a pak ten web, co házel prospero.

Reagovat
smazaný uživatel

Možná jde italskej fotbal do prdele, ale Neapol s Violou se letos chovají po odchodu hvězd ukázkově, tam by se od nich mohlo učit mraky týmů v PL, BL i PD.

Reagovat
Talker

Jinak mi přijde, že nejzářivější ofenzivní klenoty má ACM a Fiore - pokud ACM udrží Shaarawyho a Balotelliho, tak to jsou jasní tahouni fanoušků. K tomu kdyby přišel Honda.

U Fiore je tam zas v útoku Rossi s Gomezem, další 2 špičkoví útočníci.

Reagovat
smazaný uživatel

Nezapomínej na Neapol.

Reagovat
Ragazzo d'oro

Honda by sebou mohl na stadion vzít i nějaké ty fanoušky navic

Reagovat
smazaný uživatel

Každá liga má své kouzlo. I ta naše

Reagovat
smazaný uživatel

naše? Jako rakouská? dle nicku

Reagovat
telka11

to by asi musel bejt v rakousku nejakej klub s cernozlutejma barvama, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Die Schwarzgelben = BVB.....jinak naší jsem myslel českou...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Talker

Jinak jak je to s TV právy v Itálii? Prodávají se jednotlivě nebo jako celek? Protože pokud mají Serie A a PL podobné finance za TV práva, tak je to teda masakr...

Reagovat
smazaný uživatel

cisla nepoznam, ale urcite nie, lebo SA ma ovela horsi marketing celkovo

Reagovat
Talker

No já taky ne, proto se ptám, protože se srovnávalo MU a ACM, že jsou na tom podobně. Což mi přijde šílené, pokud neprodávají lístky solo.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč by nemohlo mít AC a Man United podobná čísla? Kdyby se to prodávalo v Anglii v balíku, a v Itálii jednotlivě, tak klidně můžeš mít dohromady podobnou částku, akorát v Anglii máš 20 víceméně podobných dílů, a v Itálii bys měl tak 4-5 porovnatelných s Anglií, a pak drobky. Vtip je v tom že porovnatelné čísla s AC v oblasti televizních práv by měl mět aji třeba Wigan.

Reagovat
smazaný uživatel

AC má dokonce tuším ještě větší příjmy z TV práv - v evropském kontextu kluby PL nedosahují takových příjmů, jako AC a Juve.

Rozdíl je v tom, že ten balík peněz, ač je ve výsledku jistojistě podobný, tak se v PL rozděluje mnohem "proporcionálnější", v Itálii je větší diference mezi jednotlivými kluby.

Reagovat
Talker

Jsem myslel v poslední větě napřed - TV práva solo. Což je tvoje myšlenka.

Reagovat
Maritazzi

Kolektivně, individuálně se vyjednává asi jen ve Španělsku. Bude o tom jeden z dalších dílů.

Reagovat
Talker

Právě, že se mi zdá, že 2 kluby se trhly a prodávají solo, ale právě je to jen domněnka.

Reagovat
Maritazzi

Brzy to rozeberu podrobněji, jde fakt o ten systém toho přerozdělení. Ale PL má teď novou smlouvu, takže čekám, že se jim to zvedne.

Reagovat
Talker

OK, díky A kdy bude další článek?

Reagovat
Maritazzi

Do týdne to snad zvládnu.

Reagovat
Talker

Reagovat
Talker

Jinak tys to počítal i s Evropou, ne? Protože co jsem se všude dočetl, tak podle staré smlouvy mají kluby z TV práv za ligu určitě méně, než 100 mega a to výrazně. Píše se většinou o 58 pro mistra.

Reagovat
smazaný uživatel

Netrhly se..

Reagovat
DelPiero137

Nezda sa mi ze by zadlzenost klubov Calcia robila 1/6 HDP Talinaska. Z 2,3 bilion USD by to bol balik ze by si aj Siena mohla dovolit 3x Falcaov.

Reagovat
sansiro

Reagovat
Tomanatura

Jj, Maritazzi zrejme zamenil cesky ''bilion'' za anglicky ''billion''. V tom nasem jsou jeste 3 nuly navic.

Reagovat
Maritazzi

Teď na to koukám, to jsem zmršil, omluva.

Reagovat
DelPiero137

V pohode, len mi to udrelo do oci to by musela byt starasna plaka

Inak dobry clanok, aj ked vacsinu veci ako divaci SA vieme, ale niektore statistiky a uhly pohladu su zaujimave. Hlavne to rozviri diskusiu a mozu si aj ostatny divaci precitat v com spociva problem SA (mozno sa nieco podobne postihne aj ine ligy v dohladnej dobe).

Reagovat
Maritazzi

Tak tohle měl být takový úvod, myslím si, že třeba to o těch televizních právech by mohlo rozšířit obzory i fanouškům calcia.

Reagovat
smazaný uživatel

tak naše liga je nejlevnější a taky nejlepší LP nebo PL hadr

Reagovat
smazaný uživatel

prosim Vas, vsetcia tu reaguju na taliansky futbal ze je zly, ze nic z neho. V poslednych 20 rokoch anglicky drbnuty futbal alebo nemecky strojovy futbal dosiahol to co taliansky? kazda krajina a jej liga prechadza zmenou - tou istou zmenou, avsak dlhodobejsou prechadza aj taliansky futbal. ako jedina krajina v jednom roku vyhrala vsetky europske sutaze - vsetko sa to stalo po MS v Ita. Prosim Vas - aj fungovanie klubou je na inej urobni ako napr. spanielsko - vsetcia vlastnia klub, nemecko - nadacie a obcianske zdruzenia. Myslim ze pomaly aj anglicko a francuzsko sa vydaju cestou ITA a o par rokov to nedokazu financne tahat. Myslim si ze stred tabulku je najsilnejsi v ITA a to je spravna cesta na budovanie noveho calcia!

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Pipo123

Chce to nové štadióny

Reagovat
smazaný uživatel

pusťte šejky do hry

Reagovat
DelPiero137

To by si vazne chcel? To radsej Azijsky fanusikovia ked to uz musi prist.

Reagovat
smazaný uživatel

potom by to vyzeralo jak v Barcelone, cely zapas katastrofalna nulova atmosfera a vsetci turisti na tribunach fotaky/mobily v paprciach

Reagovat
DelPiero137

Sejkovia by tiez pritiahli len gloryhunterov, neviem ktora cesta by bola mensie zlo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

vic takovejch clanku prosim... at si lidi tady vsugerujou ze italska liga je opravdu ta spatna

Reagovat
andycek1

je mi z tohto do plaču ako fanda Juve ale mi sme vlastne jediny ktory maju novy stadion a teraz zacalo Udine http://stadiony.net/w_budowie/ita/stadio_friuli, dufam ze zacne Inter, AS aj Viola , tento rok si prajem aby Talianksy tim dal semifinale a keby to bol Juventus a aby timy nevypustali EL lebo za chvilu nas v keficientoch predbehne Portugalska a Francuzsko a aby kluby zbavili dlhov hlavne AC a Inter, trosku mi je aj luto ze Juve postavil trosku mensi stadion lebo zaujem je vraj vacsi az 55 000 ale nevadi zisky su vraj 3-krat vacsie ako na starom stadione, teraz dufam ze AC da predkolo LM a postupi do skupiny nie ako min. rok Udine ked ostalo v skupine iba AC a Juve, tento rok si prajem min. 2 kluby v stvrfinale a jeden v semifinale

Reagovat
smazaný uživatel

Nemusíš mít strach, stadion Juve je postaven tak, že je možné rozšíření. Finále letošní EL bude v Turíně a stadion by se měl (teď nevím jestli před nebo po) rozšířit na cca 51 000.

Reagovat
didosh

Je mi smutno co se stalo z mého milovaného calcia doufám že se v tomhle ročníku dočkám lepších výsledků,větší příjem bodů do koef. a návratu tam kam ital.fotbal patří!!!

Reagovat
didosh

*Calcio a Itálii budu mět vždy v srdci...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Tsigi

Tohle je docela zajímavý článek o fotbalu a rasismu v Itálii

http://espn.go.com/espn/feature/story/_/id/9338962/when-beautiful-game-turns-ugly

Reagovat
Trand

Super článek, sice dlouhý a musel jsem ho číst na části, ale dozvěděl jsem se tam spoustu informací. Dává to smysl. Nejlepší článek za poslední dobu, co jsem četl.

Reagovat
smazaný uživatel

Kto pozeral posledné kolo Siena - AC Milan, musí uznať aká je to skorumpovaná liga. Chudák Fiorentina, nebyť podplateného rozhodcu, boli by hrali predkolo LM. AC Milan museli vyhrať v Siene, aby skončili 3. v lige a hrali LM a boli by prehrali keby im nepomohol rozhodca, Galliani/Berlusconi, ale nič nenechali na náhodu a bolo to až nechutné, čo tý rozhodcovia tam v závere stvárali..

PS. Berlusconi je ešte stále na slobode? ten človek je v taliansku nedotknuteľný

Reagovat
CubONE

Reagovat
smazaný uživatel

Ja si pamatam na sezonu 2006/07 a posledne kolo PL, kde musel West Ham bodovat na Old Trafforde, aby sa zachranil. Na to, ako vtipne pustil Van der Sar gol Tevezovi sa nezabuda. Ano, tomu Tevezovi, co sa uz par tyzdnov neskor stal hracom United a ten gol, vdaka ktoremu sa West Ham udrzal v lige.

Len tolko k cachrovaniu s vysledkami...

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.whufc.com/articles/20070513/man-utd-0-west-ham-1_2234233_34211

Goals : 0 1

Possession : 56% 44%

Shots On Target : 20 4

Shots Off Target : 8 2

Corners : 14 3

Prostě puštěnej zápas, a to jenom kvůli tomu aby West ham pustil hráče který mu vůbec nepatřil. A jak O'Shea lišácky trefil to břevno.

Tolik k debilním kecům.

Reagovat
smazaný uživatel

pusteny zapas nebol kvoli Tevezovi...je naozaj velky problem zahadzovat sance a brvno neries, WHU stacil aj bod, druhy gol by United nedali ani keby sa hralo do rana...mozno keby aj West ham dal dva

proste PL je cista jak panenska kunda a kazda pochybnost su debilne kecy

Reagovat
smazaný uživatel

Siena - AC Milan

GAME STATS

3 Shots 15

2 Shots On Target 9

6 Saves 1

7 Corners 9

1 Offsides 3

12 Goalkicks 5

25 Fouls (Committed) 15

13 Throws 18

39 Ball Possession 61

Reagovat
smazaný uživatel

Neviem ci by som to takto dramatizoval, moj nazor je, ze jednoducho raz, si hore raz si dole. Nemoze byt na vrchole stale ten isty...raz je na vrchole Seria A, inokedy Premier League atd...ako jasne v Taliansku problemy su (hlavne finance, ved je kriza), ale kde nie su? V Spanielsku? myslim, ze je to porovnatelne, az na 2 vynimky Real a Barca, kde len cakam kedy praskne ta obrovska bublina okolo nich...V Anglicku su takisto, pozrime sa ako su na tom tradicne kluby ako Liverpool alebo Arsenal...a ako su na tom Chelsea a Man. City....vo Francuzsku to iste, najlepsie je na tom sejkovsky Paris St. Germain, ...ostatne kluby? max. priemer...akurat Nemecko je zrejme svetla vynimka, ale tak sa necudujem, ked nemecka ekonomika taha cela Europu...ale aj tak v Europe z Nemecka nieco dokazali v poslednom case Bayern, Dortmund, mozno Schalke nieco zahralo...cize v ostatnych ligach nebyt sejkov a rusov v par kluboch, su na tom tie ligy rovnako ako seria a, ak nie horsie...ved boli casy, ked Europe vladol taliansky futbal, (Juve 3x po sebe vo finale v 90tych rokoch, z toho jedno vitazstvo, AC 2x vyhralo myslim, ze 2003 a 2007, 2003 bolo dokonca talianske finale, 2010 vyhral Inter LM...), ale boli i casy ked bol na vyslni spanielsky futbal, niekedy okolo roku 2000, ked okrem Realu a Barcy, v europe nieco zahrala aj Valencia alebo La Coruna)...a podobne z ostatnych top lig...momentalne je utlm v serii A, akasi konsolidacia by som to nazval, o 2-3 roky mozme opat vladnut ..asi tolko moj postoj k tomu

Reagovat
CubONE

*Serie A

Reagovat
JimBob

Formulace "dere se před ní i německá" jako vážně? Německá před ní už dávno je. Dere se před ní možná francouzská...

Reagovat
Pipo123

Nemecká neni pred taliánskou, len BvB a Bayern...

Reagovat
kiwwi

Reagovat
smazaný uživatel

tvoj obvykly argument...

ako hralo Lazio v poslednej EL s Nemcami?

Reagovat
Pipo123

Ano, ešte by som ako tak rátal vyššie Leve a Schalke, ale ďalšie tými dosť zaostávajú za tou top 4

Reagovat
kiwwi

som nevedel ze je potrebne argumentovat aj na take kraviny

Reagovat
homeles8

jj, je. A když už argumentuješ, tak je to beztak blbost, závidíš, a máš komplex

Reagovat
smazaný uživatel

blbecek, skus napisat normalny argument ktorym vyvratis jeho tvrdenie, nie len smajlika

Reagovat
homeles8

Reagovat
JimBob

Jo aha, tak touhle logikou není v tom případě ani španělská před italskou, protože před je přece jen BvB a Bayern... Brain on.

Reagovat
JimBob

Oprava: Real a Barca, ne BvB a Bayern.

Reagovat
Pipo123

Ano ale rátaj zvyšok súťaže, pohľad na to ako B-tým Lazia vyprevadil VFB a Gladbach v EL bol pre mňa šokom, pretože to bolo rozdielom dvoch tried najmenej...

Reagovat
DelPiero137

To nevysvetlis, lebo ostatny to nechcu chapat. BL aj PL su fajn sutaze ako celok, skutocne kvality tam dosahuje je zopar muzstiev na spici. Zvysok je minimalne na urovni SA po futbalovej stranke. Fin. SA zaostava, to je pravda.

Reagovat
DelPiero137

To si nemal...

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Spanielske, Nemecke a Portugalske nahonene koeficienty cez EL nie su realnym obrazom kvality

Reagovat
smazaný uživatel

Ty koeficienty vytvářejí ty největší odborníci a nejsou reálným ukazatelem kvality.. Aha.

Reagovat
smazaný uživatel

objektivne by bolo, keby EL bola ratana inak ako LM, Nemecke timy urobili koeficient posledne roky takmer vyhradne len cez EL

Reagovat
homeles8

Reagovat
kiwwi

Reagovat
10

3/4 tvých příspěvků v této diskusi jsou tenhle smajlík...opravdu si nepřipadáš jako dement?

Reagovat
kiwwi

jj urcite ja budem ten dement v tejto diskusii

Reagovat
Arne

I když s tebou v tomhle souhlasím, tak jo, jsi.

Reagovat
kiwwi

Reagovat
smazaný uživatel

teba pozna cely EF ako dementa, tej nalepky sa nezbavis

Reagovat
homeles8

jo, tak aspoň že vy ostatní jste hrozně inteligentní a normální lidi

Reagovat
kiwwi

mas aj nejaky argument?

Reagovat
DelPiero137

Chces povedat ze za poslednych niekolko rokov spravili Nemecku v koeficiente body kluby v LM? To vazne, ci len z trucu?

Bayern aj Shalke/Leverkusen mali par dobrych sezon ale to aj SA ak sa bavime o LM. Rozhodujucim faktorom v koeficiente je EL ci chces alebo nie.

Reagovat
kiwwi

njn, co je to 4x finale LM za posledne 4 roky?

Reagovat
smazaný uživatel

3x finále a jednou semifinále.

Reagovat
kiwwi

V nemecku nie je len Bayern

Reagovat
smazaný uživatel

Já mluvím za cele Německo.

Reagovat
kiwwi

no tak potom len nevies pocitat...Nemecko malo za posledne roky 4 zastupenia vo finale LM

Reagovat
kiwwi

*za posledne 4 roky

Reagovat
kiwwi

Reagovat
smazaný uživatel

výše je hlavním argumentem EL, tak jak to teda je

Reagovat
homeles8

Reagovat
smazaný uživatel

tam som poukazal na vzajomnu konfrontaciu timu zo stredu SA s timami zo stredu BL, comu nechapes?

Reagovat
homeles8

že jsi poukázal na vzájemnou konfrontaci týmů ze středu SA a BL a potom nadáváš, že koeficient Německu zařídili ty samý týmy, který prohráli s těma Italskýma, takže by to nemělo platit, nebo co. Že by měla platit jen LM.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Včera sem si všiml,že se pod Diamantim řešila fanta - budu hrát dál

Reagovat
madridcan

My sme to riesili aj neskor a pisal som o tebe, ze budes hrat urcite Nikfesovi som tiez slubil. Ale neviem ako sa nakoniec rozdelime.

Reagovat
smazaný uživatel

Pintuovi chybi dva tri hraci

Reagovat
madridcan

Ja mozem mat tu skupinu aku som navrhol?

Reagovat
smazaný uživatel

Mne je to jednoo hlavne at je vas sest a hrajicich

Reagovat
madridcan

Budu, my sa usalasime v tej poslednej skupine. Siesti sme.

Reagovat
Pinturicchio

Už jen dva, Ragazzo hrát bude.

Reagovat
stuff

ak by vam este dlhsie chybali hraci, rad sa pridam

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pinturicchio

200. pro Juventus a Calcio

Reagovat
didosh

*AC a Calcio

Reagovat
homeles8

ne

Reagovat
homeles8

Reagovat
smazaný uživatel

Toto vypadá na zajímavý seriál článků podobně jako "Francouzské léto roku 1". Dočkám se doby, kdy zde budou články stejného stylu vycházet o Gambrinus lize?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele