Hřebík ven? Bednář sem!

29.07.2013, 17:57
Názory a komentáře
Tak konečně. Sparťanský kotel našel viníka letošního neúspěšného tažení rudého klubu pohárovou Evropou. Za zkázu věčného a železného manšaftu zodpovídá jeho generální sportovní manažer, Jaroslav Hřebík. Fanynky a fanoušci žádají hlavu muže, který může sedět na týmové lavičce jen v případě, když hraje Sparta bez diváků, jinak by totiž bylo zle...

Ani v neděli, při druhém letošním kole Gambrinus ligy, kdy Sparta poměřila síly s Jabloncem, se předpředposlední, předposlední a poslední hřebík do pomyslné rakve fotbalové Sparty veřejnosti neukázal. Přesto ho byla poloprázdná Generali Arena plna. A bylo zle. Agresivní, nenávistná chorea doprovázelo zlostné, mezi letenskou šlechtou tolik oblíbené, již zlidovělé skandování "Hřebík ven! Hřebík ven! Hřebík ven!". Univerzální odpovědí na všechno tak není "Let's go Sparta, let's go!", ale právě "Hřebík ven!".

Totiž... kdo může za vypadnutí z předkola Evropské ligy? Hřebík ven! Kdo je viníkem špatné letní formy Sparty, když proti aktuálně desátému týmu švédské ligy předváděla lepší hru jen jeden jediný ze čtyř poločasů? Hřebík ven! Proč každý domácí zápas Sparty ze všeho nejvíce připomíná v plážovém tempu hraný předzápas a diváci spíše dříve než později začnou na zoufale nesebevědomé hráče, kteří si za jakéhokoliv stavu, při jakékoliv herní situaci zběsile přihrávají malou domů, pískat? Hřebík ven! Proč vládne v obranných i záložních řadách chaos a hra stáleještěnejvětšího tuzemského klubu postrádá jakýkoliv řád? Hřebík ven!

Suverénně nejvyššímu rozpočtu navzdory se už tři roky čeká na titul - proč? Hřebík ven! Proč letos Sparta doma nepřehrála ani Bohemians, ani Häcken, ani Jablonec? Hřebík ven! Proč útočníci místo gólů sbírají spíše ofsajdové zápisy? Hřebík ven! Proč trenér celou letní přípravu odstavuje hráče, na kterých nakonec vystaví hru týmu v soutěžních zápasech? Hřebík ven! Viděl někdo hrát Pauscheka předtím než ho Sparta angažovala? Hřebík ven! Kdy se konečně Lavička naučí využívat lavičku? Hřebík ven! Kdo je proboha Jiří Skalák, hráč který dokáže během mžiku napáchat tři hrubky, ohrozit vlastní branku, inkasovat žlutou kartu a dát ve vápně ruku? Hřebík ven! Proč dostává podobný špílmachr v posledních minutách vypjatých utkání přednost na úkor srdcaře a rozeného vůdce, Romana Bednáře, když právě srdcařství a vůdcovství dnešní Spartě tolik chybí? Hřebík ven! Hřebík ven! Hřebík ven!

Totiž... kdybyste nevěděli, Jaroslav Hřebík může za to, že je v létě léto a v zimě zima. Hřebík ven! Gascoigne kvůli němu začal pít. Hřebík ven! Ailton kvůli němu začal jíst. Hřebík ven! Štajner kvůli němu nepřestal kouřit. Hřebík ven! Reçber si kvůli němu maluje oči. Hřebík ven! Horváthovi kvůli němu narostly bobří zuby. Hřebík ven! Di Canio kvůli němu hajluje. Hřebík ven! Abel Xavier kvůli němu objevil kouzlo peroxidu. Hřebík ven! Ravanelli kvůli němu už krátce po narození zešedivěl. Hřebík ven! Valderrama kvůli němu vypadá tak, jak vypadá. Hřebík ven! Hřebík ven! A ještě tisíckrát Hřebík ven!

Sparťanské publikum trpí zvláštním komplexem a za vším vidí postavu záškodníka Hřebíka, který asi našeptává hráčům, ať špatně hrají, masérům, ať špatně masírují, a trenérům, ať špatně trénují. Nápadně to připomíná situaci na české politické scéně, kde za všechno může Kalousek. Asi to máme zakódované v české povaze, nesmyslně najít veřejného nepřítele číslo jedna a následně jej pranýřovat.

Ne, Jaroslav Hřebík není bez viny. Na současné mizérii Sparty nese svůj podíl, avšak o nic větší než zbytek realizačního a především hráčského týmu. Sparta nejprve dlouho doplácela na nekoncepční práci, a když se konečně zdálo, že vybudovala mladý, nadějný, perspektivní kádr, který by jen tak mimochodem v CSM vyhrál do tří sezón (bez loadování, cha!) Ligu mistrů, zadrhlo se kolečko.

Pokud se sparťanské publikum neuklidní, hrozí, že se kolečko poláme a stáleještěnejvětší tuzemský klub se vrátí v čase do dob nenávistné atmosféry, která ještě poměrně nedávno utkání Sparty doprovázela. Takový flashback nikomu a ničemu nepomůže, každému jen uškodí. Pro začátek by tak na místo hesla Hřebík ven! měl kotel fanaticky křičet Bednář sem!, aby Křetínskému, Hřebíkovi i Lavičkovi ukázal cestu, po které se má věčná a železná dáma vydat. Jinak bude teprve zle.

Autor: články čtenářů / Luciáš F. Svoboda

Komentáře (423)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele