Hradec Králové odvolal trenéra Webera, ve funkci ho nahradil Kotal

18.09.2023, 12:36, aktualizováno 18.09.2023, 19:22
Aktuality

Na lavičce Hradce Králové skončil Jozef Weber a stal se prvním odvolaným trenérem v nové sezoně nejvyšší soutěže. Jeho nástupcem klub jmenoval sedmdesátiletého Václava Kotala. "Votroci" o tom informovali na svém webu, délku smlouvy neuvedli. Kotal mužstvo převezme v úterý.

Kotal opustil funkci šéftrenéra v druholigové Viktorii Žižkov a vrátil se do známého prostředí. V Hradci Králové působil v 80. letech jako hráč, v 90. letech tam zastával pozici sportovního ředitele a mezi roky 2009 až 2012 "Votroky" trénoval. V sezoně 2009/10 s nimi postoupil do první ligy.

V nejvyšší soutěži se Kotal objeví po dvou a půl letech. Naposledy vedl rok Spartu, se kterou triumfoval v domácím poháru. V minulosti trénoval i Jablonec nebo Brno. Po plzeňském Miroslavu Koubkovi je druhým nejstarším trenérem v první lize.

"Situaci kolem trenéra beru částečně na sebe. Úplně jsem neodhadl, jak těžké to Jožka (Weber) v novém angažmá bude mít. Navíc se teď vlivem výsledků stupňuje tlak, takže by to pro něj bylo ještě složitější. Když vidím, že něco nefunguje, je lepší přiznat si chybu včas a přistoupit k nápravě, než abychom se trápili a jen oddalovali rozhodnutí, které by v budoucnu přišlo tak jako tak, třeba v ještě horší situaci," řekl sportovní ředitel Hradce Králové Jiří Sabou.

Dvaapadesátiletý Weber převzal východočeský klub před sezonou a u aktuálně jedenáctého týmu tabulky vydržel jen osm kol. V prvních pěti zápasech s ním získal sedm bodů a zvládl i úvodní dvě domácí utkání na nově otevřeném stadionu. Poslední tři ligové duely ale "Votroci" prohráli se skóre 3:10. Během sobotní vysoké porážky v Mladé Boleslavi (1:5) dali najevo nespokojenost i fanoušci, kteří si žádali trenérovu rezignaci.

"Je to pro mě z lidské stránky velice těžké rozhodnutí, tento krok nedělám rád, osobně mě velmi mrzí. Navíc, pokud odvoláváte trenéra, tak za to vždycky do značné míry mohou hráči. Jožkovi děkuji za práci, kterou u nás odvedl a přeji mu hodně štěstí v dalších angažmá. V Hradci měl od samého začátku svého působení velice těžkou pozici, bohužel se to projevilo víc, než jsme všichni, co se podílí na řízení klubu, předpokládali," uvedl Sabou.

Weber byl prvním odvolaným trenérem v sezoně nejvyšší soutěže. "Jožka přišel po zkušeném Mirkovi Koubkovi, který byl nad očekávání úspěšný. Velkou obměnou nyní prošel také celý tým, bude chvíli trvat, než si vše sedne. Vše je také umocněné velkými změnami, které v klubu proběhly - nový stadion, nová éra, vyšší zájem veřejnosti, vysoká očekávání. V takové situaci měl Jožka vstup do nového prostředí o to komplikovanější. Stojím si za tím, že je dobrý trenér, v minulosti to prokázal, když dvakrát postoupil do ligy. Tady to do sebe prostě nezapadlo," prohlásil Sabou.

Angažmá v Hradci Králové bylo pro Webera nejkratší v nejvyšší soutěži. Neuspěl ani před rokem v Českých Budějovicích, které vedl do 14 ligových utkání, než byl rovněž odvolán. V minulosti působil jako hlavní kouč i u pražských Bohemians 1905, v Mladé Boleslavi a dvakrát v Karviné.

K trenérské změně dnes kvůli špatným výsledkům sáhla také Karviná, jejíž vedení odvolalo Tomáše Hejduška. Nováček nejvyšší soutěže je po osmi kolech se čtyřmi body předposlední. Mužstvo dočasně převezmou asistenti v čele s Ľubomírem Luhovým.

Autor: ČTK

Komentáře (139)

Přidat komentář
esmuellert

Mně tam ten Jozef Weber vůbec neseděl, zato s profesorem Kotalem to bude jiná. Krok správným směrem.

Reagovat
meno

Tak Weber za tejden do Karviný

Reagovat
ratusek

Reagovat
monty25

Tam prý chtějí Westa.

Reagovat
meno

West nebo Weber, v mobilu je to kousek od sebe

Reagovat
monty25

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
monty25

Čekal jsem teda, že prvním odvolaným trenérem bude spíš Hejdušek z Karviné. Jinak ta volba Kotala je pro mě docela překvapení a zároveň ztráta pro Viktorku Žižkov.

Reagovat
ondrasch77

Já teda doufal v nás...

Reagovat
monty25

Na vás se chystám za týden do Domažlic. Přijedete tam ještě s Látalem?

Reagovat
ondrasch77

Já doufám, že ne..., počítám, že dostaneme klepec od Kotala (který na nás má taky pifku , když ho míra vyhodil cca 5 kol před koncem ligy i přestože jsme na tom byli docela dobře )

Reagovat
ratusek

Neříkal Kotal několikrát, že už trénovat 1.ligu nebude? jsem na něj zvědav.

Reagovat
Stannis Baratheon

Tak Hradec je asi jiná, když to má kousek z domu.

Reagovat
Rothbard

Taky Hradec dotáhne do 2. ligy.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ratusek

Reagovat
JFT97

Reagovat
Bex5

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
liborarnold

Když jsme ho viděl poprvý tak jsem si myslel, že je to Dalibor Janda.

Reagovat
Kily

unáhlené, klidně mohli ještě dva týdny počkat

Reagovat
Kaspar

Reagovat
kecipep

Weber už si snad nemůže najít jinou prvoligovou štaci...

Reagovat
Nuno čomes

Oni se zase nějací odborníci najdou

Reagovat
andrew96

Nepochopitelné angažování,

Ale nyní těžko pochopitelné odvolání.

Reagovat
zorz767

Trénuje teď někde Bob Páník?

Reagovat
Kily

ee, naposledy čtyři měsíce slovenská Dubnica, od ledna má volno

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
John Obi Mikel

Do Jablonce s ním.

Reagovat
_Franklin_

To neee to by bylo pro Jablonec kruté

Reagovat
PavlíčeQ

jablonec prohraje v hradci, ktery bude nabuzeny novym trenerem, nasledne bude odvolany latal nahrazen weberem a latal nahradi trenera karvine, ktera se rozhodne k vymene trenera po dalsi prohre na slovacku

Reagovat
John Obi Mikel

Karviná už se rozhodla

Reagovat
ondrasch77

Jako hráče jsem ho měl rád, jako trenéra už méně. Jediné angažmá, které mu trochu sedlo, byly dva roky v Bolce...

Reagovat
PavlíčeQ

po vyhre na admire druhy latalovo vitezstvi

Reagovat
Nuno čomes

Ono pak někdo, kdo bude dole na padáka, ho stejně zase angažuje

Reagovat
Greny

Reagovat
ratusek

Moc se nesměj. Až vyrazíte Klusáčka ať už v 1. nebo 2. lize, tak Weber bude adept

Reagovat
Greny

Weber byl adept už dříve, naštěstí to padlo s novým investorem

Reagovat
jenage

Tak je tomu Váňo. Dochází ke koloběhu trenérů v české lize.

A já se tě ptám, Váňo. Proč?

Reagovat
Kucka

To si mohli už v létě přečíst tady na EF. Snad to bylo jeho poslední prvoligové angažmá, hrozný trenér.

Reagovat
meno

Zase tak mizernej trenér není, ale prostě on se hodí k týmu, kde dostane čas a prostor na práci s mladými hráči. Třeba Krejčí mi přijde mizernej, kdyby šel Weber do Příbrami, tak to udrží a nakopne první rok, druhej bude hrát o postup a možná i rovnou postoupí.

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
Lemond Laws

OT:

Nechce si někdo založit něco na herohero?

Když vidím ty čísla Zajíce, tak jsem z toho až špatnej

Reagovat
Greny

Chce to zajímavý hosty. Domluv Stochovu manželku a něco vymyslime

První v placené verzi bude rozhovor s Tvrdíkem kolem dvou hodin, ten Novotný mu za oplátku propálil Oktagon v Edenu

Reagovat
Radin

No vzhledem k tomu, že Novotný fotbalu nerozumí a Vackovi prognózy jsou většinou úplně mimo, tak je to na odpočinek docela vtipný bulvár :)

Reagovat
Lemond Laws

No, já to nějak nekritizuji. Poslouchám pravidelně. Placenou teda kupovat nebudu.

Ale spíš obdivuju, jak "jednoduše" se dají vydělat hezké peníze..

Reagovat
Radin

Taky bych za to neplatil :)

Reagovat
fabec1222

Tak holky to maj ještě jednodušší. Založí OF a už to jede.

Reagovat
jsemdement

To jsou hodně veliké uvozovky, protože málokdo má takový status jako Novotný. A Podroužek s Vackem do toho sedli jak prdel na hrnec, do toho Zajíce.

Reagovat
ACSeRw!n

tak jednoduse.. lidi je znali uz predtim, nez to rozjeli.. nakej no name by to takhle rozjizdej roky a pravdepobone ani nerozjel

Reagovat
Jolly Roger

Novotnýho lidi znali. Podroužka a Vacka Zajíc udělal.

Reagovat
ACSeRw!n

asi mas recht covece

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
$dolar$

350k mesicne, slusny

Reagovat
Lemond Laws

A lidi přibývají docela ve velkym. Ještě bez přidání jediného obsahu. Klobouk dolu, tohle Novotný umí

Reagovat
Snatus

S jejich přístupem to stejně neudrží.

Reagovat
Witcher

Taky to bude mít vacino na full time a nebude se muset kvůli novinám hlídat a bude placat ještě větší hovna

Reagovat
Nuno čomes

Reagovat
lubik

Já jsem si to předplatil, jelikož Zajíc mě baví poslouchat, hlavně je to takový oddech mezi fotbalovými "podcasty". Takže jsem si řikal, že je to jediné herohero, který jsem ochoten platit.

Reagovat
frankiefcb

Dám tomu šanci měsíc a uvidím jestli to bude stát za to. P.S: půjdu proti proudu a řeknu, že Vacek mě sice mnohdy sere, ale přijde mi že často má dobré poznatky.

Reagovat
lubik

Jo tady musím souhlasit, taky mě občas Vacek sere, ale občas něco řekne dobrého. Tak já zajíce sledoval ještě když to měl jen jako rozhovory a poté na nějakou dobu přestal, ale jelikož pri práci poslouchám dost Podcasty či hudbu, tak jsem si to predplatil a uvidíme jak to bude dobre. Těch 7e bych stejně utratil třeba za jedno blby menicko v hospodě anebo za 3 pivka

Reagovat
Jolly Roger

Zajíc je v pohodě, ale platit za to nebudu. Zas tak nic zásadního, co bych se nedozvěděl jinde, tam neuslyším. Na youtube mi to přijde jako takový kamarádský pokec lidí, co mají rádi fotbal, ale to máš v hospodě taky a kámošům za pokec v hospodě taky neplatíš..... Ale nic proti Zajícovi a Novotnému.

Reagovat
lubik

Jasné, tak ja si to taky hlavně pustím třeba v práci jako pokres pri tom, když něco dělám. A říkal jsem si, ze 7e není tolik, abych to nezkusil. A pokud tedy bude pravda co říkal, ze od 3k podporovatelů zdraží. Takže pro mě jasná volba to zkusit

Reagovat
Jolly Roger

7,- EUR není nic, ale těch ligových a fotbalových rozborů je k dispozici tolik, že mi to stačí. Nestíhám ani hafo zápasů v TV.

Reagovat
lubik

Jo to já chápu, já ze to poslouchám v práci, tak si občas něco poslechnu z Isportu a nějaký podcast, ale Zajíc pro mě vede

Reagovat
smazaný uživatel

Já si Zajíce posledchnu, jde ale o zábavu než informace a jak píše Radin, je to bulvár. Zmínky ze Zajíce se dozvíš i jinde a s koncem Podroužka obsahová složka poklesla a důraz je víc na formě toho pdcastu a na tom, že kritika nejvíc táhne a konstruktivita není třeba. Ale jako zábava je to fajn, osobně mám i trochu nutkání si třeba měsíc koupit, protože bych chtěl vědět, jak se český žurnálový mainstream dívá na La ligu, Serii, Bendesligu atd., neb říkali, že se budou věnovat i zahraničí. Zároveň ale čekám, že to bude přízené PL a jejich fans a cílení bude více na líbivost než fakta.

Reagovat
lubik

Tak jak jsem psal výše, mám to hlavně pustene v práci. A popravdě moc zajímavých fotbalových podcastu neznám, vždy mě v nějakých někdo štve anebo mě vadí třeba jeho hlas. Takže radši zkusit tohle.

Reagovat
Witcher

Já to poslouchám přes Spotify tam to placené nejde ne?

Reagovat
lubik

Já to mám pustene na YouTube. Placené bude jen na herohero. Klasického zajíce by se to podle Novotného nemělo dotknout

Reagovat
lampas

Že půjde Weber jako první z trenérů bylo jasný hned jak ho Hradec podepsal.

Reagovat
Pablos

Nemachruj a ukaž tipovačkz

Reagovat
Greny

Hejdusek odvolán, Weber už beztak klepe na dveře kanceláře

Reagovat
Greny

Koukám že Hradec ještě neoznámil konec Webera, takže ani soutěž o prvního odvolaného trenera Weber nevyhral

Reagovat
fabec1222

Karma za dostavění stadionu

Reagovat
jsemdement

Po vstupu Schillerové a pokud se nepletu Dostálové na trávník se Hradcu už nikdy dařit nebude, nikdy.

Reagovat
Cotton

Reagovat
Salfovic

Co tam ty krávy dělaly ?

Reagovat
jsemdement

Asi žraly trávu.

Reagovat
ACSeRw!n

ty pico

Reagovat
romeo351

Reagovat
Kang & Kodos

Gratuluju Hradci ke skvělý koncepci, když vyhodí jednoho z klíčovejch hráčů kvůli beefu s koučem, kterýho si nechaj celejch osm kol a pošlou ho pryč 14 dní po něm. Tam ta demence musí práskat dveřma.

Reagovat
Kucka

Koho vyhodili?

Reagovat
Greny

Smrž do Bohemky, nechtěl v Hradci pod Weberem hrát, protože spolu měli problém v předchozím působišti (myslím v Karviné)

Reagovat
Kucka

Aha, tak o důvodech jsem netušil, díky.

Reagovat
St. Pauli

Kubu Smrze, jehoz jsme si bryskne adoptovali.

Reagovat
Posledni Kovboj

a koukam ze i prejmenovali

Reagovat
ratusek

Ne, on myslel toho závodníka na motorkách

Reagovat
St. Pauli

Jmenuje se Vojtech Jakub Smrz. Neco jako Jakub Jan Ryba, neasi.

Reagovat
Posledni Kovboj

rychlyho hrace potrebujou

Reagovat
Neon

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
SaianSupaCrew

"Tým potřebuje nový impuls", tohle asi nikdy nepochopím. Hráčům, kteří potřebuji nový impuls, aby začli makat, bych místo nového trenéra nabídl rozvázání smlouvy, nebo hostování v Podbrezové...

Reagovat
jsemdement

Reagovat
ACSeRw!n

co presne na tom nechapes ? pokud se ti dvacet hracu v kadru dohodne, ze toho kouce proste chteji odstrelit, tak to budou vypoustet a proste to odstreli.. majiteli nezbyde nic jinyho, nez ho vyhodit.. v trenerovi nemaji ani zdaleka tolik penez jako v kadru

Reagovat
bartes

tohle se odjakživa ve firmách řeší tak, že odstřelí hned toho nejhoršího a dalším 5 dají výstrahu, v práci se tomu říká vytýkací dopis. Kdyby 1 vyrazili a dalším 3 dali hostovačku, tak by se začal zbytek chovat jinak.

A ať je Weber jaký je, tak teď hraje dost nad poměry. Za poslední výsledky by taky měl dostat nějakou výstrahu, ale rozhodně to nebylo na vyhazov.

Reagovat
romeo351

Tohle jsem v práci teda nikdy nezažil. První vždy letěl ředitel

Reagovat
bartes

záleží kde děláš. Já dělám s lidmi a zvlášť v prodeji platí motto "buď se mění lidi nebo výsledky" a pravidelně se stávalo, že z 50 obchodníků 25 vyrazili a po těch 25 zbylých požadovali lepší výsledky. A vždy se to týká těch nejnižších pozic. Nikdy se mi za mou kariéru nestalo, že by to odnesl někdo výš postavený. Jen jedenkrát odešel sám, když s tímto postupem vedení nesouhlasil.

Reagovat
SaianSupaCrew

Nechápu to, že se něčo takového tady na "vyspělém západě" toleruje.

Vím, že se ve fotbale na balkáně orientuješ, tam přece nic takového nefunguje. Ani v tom slavném Dinamu.

Zkusit tohle někdo v Řecku, tak mu pohrozí s pistolí u opasku...

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
Pablos

Tak hoši kurva, čekal bych nějaké tipovací resumé, je to první trenér. Já ho tam mám

Reagovat
Firkraag

Tak díky moc za Smrže

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Bex5

Kotal? Nejhur 6.misto. Frajer. Kdyz ho Zbrojovka vyhodila, urizla si nad sebou vetev.

Reagovat
Pablos

Jako Hradec neni buh vi co… oni spis neuvedomují co Koubek odvedl… šla proti němu kabina, páč by jinak kdyby nemakali hráli sračku někde kolem 10-12, což teď budou prostě hrát Weber, Kotal… je buřt. I když Kotala mám za dobrého trenéra a respekt… ale čúraci se nepřetrhnou uvidíš. A když jo max 9.místo třeba.

Reagovat
inferno08

Jako že jim ta větev pak spadla na hlavu?

Reagovat
Bex5

Reagovat
jenage

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
emisarpravdy

Větev nad sebou

Reagovat
Bex5

Tvle ja si fakt predstavoval, ze na ni visi. Jsem kokot, uznavam

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
icka

Reagovat
Kucka

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
Jolly Roger

Proč ne? Jednou rukou se drželi, druhou pilovali....

Reagovat
smazaný uživatel

řezali. piluje se pilníkem

Reagovat
delfin

Reagovat
Ofenziva > Defenziva

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Witcher

My ti rozuměli

Reagovat
Bex5

Reagovat
Greny

OT : LuftJarda dneska kali nebo co to jede zase na Twitteru???

Jinak Sparta nějak zkurvila prodej lístků na derby do sektoru hostů?

Reagovat
emisarpravdy

Jarda sw stejně jako já těší až budou hořet ty odporný Sparťanský zástavy.

Reagovat
St. Pauli

Mezi radky se z tech jeho namachrovanych vyzbleptu sypou krabice od bananu jak vysity. Dopoledne to na dojezdu smaze a omluvi se, ze jen pred derby jitril atmosferu, ale nikoho pourazet nechtel.

Reagovat
ACSeRw!n

klasickej tejden pred derby, mindgames

Reagovat
10adam

Nešlo by sem hodit ty jeho sračky z Twitteru?

Reagovat
Gelu28

Jožka je marný trenér...to víme....třeba i jednou v Baníku prozřou a vyhodí Hapala....s ním Baník vytyčených cílů Evropy dosáhne jen omylem....dyt ta hra proti silnějším týmum středu tabule plus TOP týmům absoluntně nemá parametry......divil bych se kdyby tomu bylo letos jinak

Reagovat
bartes

náhodou Baník se v poslední době hodně srovnal. Už není tak tragický jako na začátku a je to i Hapalova zásluha, že jsou v horní půlce tabulky. Ten spodek je proti Hapalovi marný komplet.

Reagovat
Gelu28

z venku má jen bod...a doma ze silnějších porazil jen Bolku....čísla nelžou

Reagovat
ratusek

Zdánlivě. Doma zoufalí soupeři až na Bolku. Takže splněna povinnost, ikdyž uznávám, že ani to být nemuselo.

Venku je to marnost. Jestli nezačne vyhrávat venku, tak at jde.

Reagovat
bartes

tohle se nedá brát jako celek. Ok, Baník byl tragický, ale z posledních 3 zápasů má 7 bodů, což je nad očekávání. Kdyby hráli ve formě ze začátku ligy, tak uhrají sotva 3. Takto porazili Budějky, které budou hrát spodek a tam se to dá brát jako povinnost, ale pak porazili Bolku a remizovali na Bohemce, které budou pravděpodobně hrát v horní půlce tabulky. Teď to musí potvrdit doma 6 body proti Zlínu a Pardubicím, jinak bych ho asi odvolal.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele