HELEBRANT DOSTAL STOP NA ŠEST ZÁPASŮ

23.03.2005, 11:11
Aktuality
Sudí Luboš Helebrant si v příštích šesti kolech Gambrinus Ligy nezapíská. Kvůli fatálním chybám, kterých se dopustil v sobotním utkání 20. ligového kola mezi Spartou a Libercem, v němž domácí velkou zásluhou pana rozhodčího vyhráli, mu tento trest v pondělí udělila komise rozhodčích.

Sporné momenty, které rozhodčí Helebrant špatně posoudil a klíčově ovlivnili průběh utkání, byly podle komise rozhodčích v zápase čtyři.

Ve 2. minutě zápasu měl červenou kartu obdržet liberecký Kisel, za tvrdý zákrok proti Petrášovi. Helebrant mu však za zákeřný faul udělil pouze kartu žlutou. "Byl to záludný faul, po němž podle nás měla následovat rovnou červená karta," uvedl šéf komise rozhodčích Melichar.

V 58. minutě se Helebrant dopustil zřejmě největší chyby, když neodpískal zcela jasnou penaltu poté, co sparťanský zadák Homola podrazil pronikajícího Pospíšila. "Posunul jsem si míč, ale Homola mi přišlápl nohu. Byla to jasná penalta. Překvapilo mě, že jsem dostal žlutou. Takhle se píská jen na Spartě," vysvětlil situaci faulovaný Pospíšil, který je sparťanským odchovancem. "Nebyl to žádný penaltový zákrok, ale kontakt tam byl, to ano. Dal si nohu přede mne. Když sudí zapískal, hrklo ve mně. Bál jsem se, že to bude penalta," řekl Homola, jak celou situaci viděl on.

V 62. minutě se měla opět pískat penalta proti Spartě. Pospíšil se v závaru ve sparťanské šestnáctce hnal za míčem v malém vápně, Sivok ho ale stáhl na zem. "Strčil do mě, sám od sebe bych nepadal," komentoval opět Pospíšil.

V samém závěru zápasu měl podle komise rozhodčích obdržet druhou žlutou a posléze tedy i červenou kartu Poborský. Sparťanský kapitán se obul do rozhodčího poté, co neodpískal údajnou ruku v liberecké zdi po zahrávání standardní situace. "Podle našich záběrů nelze doložit, zda rukou někdo skutečně hrál. Více nás ale zajímaly následné reakce Karla Poborského, který už měl jednu žlutou kartu," komentoval Melichar.

K výkonu rozhodčího se tentokrát ohradil i liberecký trenér Griga, který se zatím do hodnocení rozhodčích za svého působení v Liberci nikdy nepouštěl. "Cítím obrovský vztek a bezmoc. Poprvé za půl roku, co jsme v české lize, hovořím o rozhodčím. Neposoudil v náš prospěch čtyři sporné situace v šestnáctce domácích, penaltové. Vše pískal pro Spartu. Tím ji ale rozhodně nepomáhá on ani jiní sudí. Sparta se pak v Lize mistrů setkává s jiným způsobem řízení zápasů. U nás mají rozhodčí na Spartu zkrátka jiný metr," uvedl Griga. "Beru, že i rozhodčí je jen člověk a může udělat chybu. Ale dneska těch situací bylo hodně a všechny pískal na jednu stranu. Výsledek ovlivnil až dost," doplnil ještě Pospíšil.

Proti jeho tvrzení se ale následující den ohradilo vedení Sparty a vydalo následující prohlášení: "Nechceme snižovat vážnost chyby z 58. minuty a její kritiku považujeme za oprávněnou. Je však nespravedlivé a neetické kvůli této jedné chybě skandalizovat celý výkon rozhodčího." Své si také pod kotel přiložil i domácí kouč Hřebík. "Sudí měl pískat i penaltu v náš prospěch. Po trestném kopu Poborského jeden hráč ve zdi zvedl ruku a od ní míč jasně změnil směr."

"Nadáváme na penaltu, ale kdybych já dal šance, mohli jsme vyhrát i tak. Musíme být soudní," řekl po utkání Miroslav Slepička, který sice jeden gól dal, ale dva další samostatné nájezdy mu vychytal brankář Blažek. "Takového gólmana, jako má Sparta, nemají ani kluby v anglické lize, vyjma Chelsea," vysekl poklonu pro Blažka liberecký Kisel.

Ke svému trestu se vyjádřil i sám sudí Helebrant: "Na trávníku ani později při televizním sestřihu jsem zákrok Homoly neviděl ve správném úhlu, teď situaci vidím jinak. Je mi líto, že to přišlo zrovna nyní, je to špatné pro celý český fotbal." Zda bylo toto vyjádření opravdové lítosti člověka, který významně ovlivnil zápas, nebo pouhou obvyklou frází, to už musí každý z nás posoudit sám...

Autor: Jan Werner

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Peníze, peníze, peníze!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Čo z toho,keď vlajková loď Sparta pláva v pohode ďalej.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak. Mu je to celkem fuk, když si může za peníze od Sparty užívat třeba na havaji.

Ať žije Sigma Forza Milán

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele