Grealish nechápal penaltu, pak si splnil klukovský sen. Gündogan o konci mluvit nechtěl

04.06.2023, 10:48
Aktuality
Ilkay Gündogan (© AFP)

Jedněmi z hlavních tváří finále FA Cupu mezi Manchesterem City a jeho městským rivalem United byli Ilkay Gündogan (32) a Jack Grealish (27). Německý záložník dal dva góly, první se stal nejrychlejším v historii finálových zápasů nejstarší fotbalové soutěže světa, druhým zareagoval na proměněnou penaltu Bruna Fernandese (28). Rudí ďáblové ji zahrávali po ruce Grealishe.

Grealish byl po utkání v zajetí emocí: "Tohle jsou věci, o kterých sníte jako malý kluk. Nemyslím si, že kluci ze zahraničí si to uvědomují tolik jako my Angličané. My víme, co to znamená hrát finále FA Cupu. Když jsem byl v Aston Ville, jedno jsem prohrál a zoufale jsem toužil jedno vyhrát."

Gündogan se zapsal do historie nádherným -⁠ a rekordním -⁠ volejem pouhých 13 vteřin po výkopu na sluncem zalitém Wembley. Bleskový start City pro něj ale nebyly překvapením.

"Víme, jak chceme hrát po výkopu brankáře. Snažíme se o to, abychom šli za Erlinga (Haalanda), získali odražený nebo sklepnutý míč a snažili se rychle zakončit," líčil. "Míč mi šel krásně proti noze a já ho prostě musel trefit. Byla to docela pěkná střela. Ale hlavní je, že skončila v bráně."

Gündoganovi končí po sezoně, tedy za pár dní, smlouva. O tom, zda bude v Manchesteru pokračovat, ale mluvit nechtěl. "V tomto klubu se cítím výjimečně, jsem tu už sedm let i se všemi vzestupy a pády. Ještě není nic rozhodnuto, uvidíme, co se bude dít dál," uvedl německý reprezentant, o jehož služby údajně stojí AC Milán či Arsenal.

Citizens, kteří v sobotu udělali druhý ze tří kroků za ziskem treble, byli podle Grealishe ve Wembley nebezpeční, protože mají mix všeho potřebného. "Máme starší kluky s více zkušenostmi, máme i mladší kluky. A hlavně máme hodně sebedůvěry a myslím, že to se dnes ukázalo," zmínil.

Právě jeho ruka předcházela penaltě, z níž ve 33. minutě vyrovnal Fernandes na 1:1. "Opravdu nevím, jak je možné, že to byla penalta. Vždyť jsem se na míč ani nedíval," prohlásil anglický záložník. "Pochopil bych, kdybych se snažil balon zablokovat, ale takhle... Každopádně mě Gundo zachránil," usmál se.

Po zápase už myslel na oslavy. "Jsem si jistý, že dnes večer budeme mít dobrou noc. Určitě budu slavit, nevyhrávám FA Cup každý týden," prohodil v dobrém rozmaru. "Ale hned zítra a v pondělí se vrátíme k tomu, že příští týden nás čeká obrovský zápas," dodal s odkazem na poslední zápas sezony, istanbulské finále LM.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (24)

Přidat komentář
Hachim Mastour

Nicolas Pepe > Jadon Sancho

Reagovat
Neutron

Scott McTominay > Martin Odegaard

Reagovat
Hachim Mastour

Ešte šťastie, že Sancho je mladší, takže má čas ukázať, čo je v ňom. Doteraz je to rovnako nie dobrý signing ako Pepe

Reagovat
Beči

Guardiola z něj udělal hrozné dělo a pro City je to pořád jeden z důležitých hráčů, ať už v základu nebo na lavičce. Podle mě prodlouží.

Reagovat
Wazza228

Byl skvělej už v BVB. Každopádně jeden z mála, co odtamtud odešel a zářil naplno i v dalším klubu.

Reagovat
Mass

Reagovat
Eichel

ale tiež mu to trošku trvalo kým mu našiel Pep ideálnu pozíciu.. nevyhadzoval sa náhodou v prvý rok po príchode ako flop?

Reagovat
El Cid z City

Ani ne, pozici mu našel okamžitě, začal skvěle, střílel góly, ale už v podzimní časti přišlo zranění kolene a o celou sezónu přišel.Zaskakoval i za Fernandinha, ale de Bruyneho a D.Silvu ve 433 samozřejmě vytlačit nedokázal, asi dvakrát se spekulovalo o jeho konci, sám to zmiňoval, ale světe div se, nepřišla vůbec žádná nabídka.

Reagovat
Eichel

Ja som mal len zafixované že to trvalo kým sa presadil do základu a špekulovalo sa o odchode. Dik za upresnenie

Reagovat
Kinky7

U Pepa trvá navíc každýmu ca sezónu než se rozjede. Bernardo, mahrez l, rodri Grealish

Reagovat
Salfovic

Tak to bude v příští sezoně tedy maso, až už bude Haaland rozjetej.

Reagovat
Kinky7

Paradoxně si myslím že tolik gólů nedá ale bude mnohem platnejsi ještě.

Reagovat
QooBo

Reagovat
Salfovic

Tak Pepek ten tým průběžně okysličuje, což dělá výborně, takže v tohle věku už asi ne.

Reagovat
mimi_united

Vo finále ligy majstrov prehrajú, šťastie si vybrali na nás

Reagovat
Salfovic

Lukaku s nima vymrdá jak s Chelsea.

Reagovat
pantondavo

Jo tak, když se nedívám na míč, tak můžu hrát rukou, jo?

Reagovat
Mass

Když je nevidíš, tak tě nemůžou najít

Reagovat
pantondavo

Reagovat
Kucka

Reagovat
Neutron

Grealish bude trochu blbecek

Reagovat
Zdechlina

Aspoň,kdyby se ostříhal

Reagovat
Kinky7

Proč proboha když má smlouva s L'Oréal za několik míčů

Reagovat
Zdechlina

Jo tak to chápu. Za jeho prachy bych nosil klidně trvalou

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele